Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Mrtvá ramena Madre de Dios

 

Prezentace » AmorFati » Mrtvá ramena Madre de Dios » Nápověda 

Hlavní fotka



Mrtvá ramena Madre de Dios

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: AmorFati   Kategorie: Biotop: Amerika
Zapsáno: 21. 4. 2007   Aktualizace: 21. 5. 2021 Změna v základních informacích Změna v technice 
Počet návštěv: 19114   Počet palců: 0
Založení: 8. 4. 2007   Stáří: 17 let
Objem: 240 litrů   Čistý objem: 190 litrů
Tloušťka skla: 8 mm   Objem bez skla: 225 litrů
Velikost: větší akvária   Oblíbenost: 26 uživatelů
Fotek a videí: 51+1   Komentářů: 8
*     *     *     *


Rozměry: 120 cm x 40 cm x 50 cm

Popis: Nádrž nově založena 18. 7. 2018. Dlouhodobě trpěla nedostatkem mého času a tím i údržby. Teď jsem se do toho ale opět opřel a mám z akvárka zase obrovskou radost. Čím víc člověk akvárko neudržuje, tím víc ho nebaví a naopak.

Biotop: Pomalu tekoucí řeky a mrtvá ramena řek z podhůří peruánských And. Od svého založení byla nádrž pokusem o biotop mrtvých ramen řeky Rio Madre de Dios, z oblasti přírodních rezervací Manu a Madre de Dios v Peru, ale tento cíl byl vzhledem k omezenému českému trhu (nedostupnosti kvalitní akvaristiky v Ústí nad Labem) a omezeným financím nedosažitelný, proto jsem oblast rozšířil obecně na řeky podhůří peruánských And. Nádrži ale zůstal z historických důvodů její původní název. Inspirace: fish.mongabay.com/…

CO2: Glutaldehyd (aktuálně InVital Carbon)

Dekorace: Kořeny (10x), listy Mandlovníku mořského

Dno: Černý písek z Flexiobkladů, frakce 1-2 mm (B2), původně 65 kg - za dlouhá léta už jistě něco ubylo

Filtrace: Tetra EX800+; sání přes skimmer JBL TopClean II; výstup přes UV lampu Eheim Reeflex UV500 do výstupní sady Eheim s 5× rozstřikovací trubičkou. Aktuální náplně (odspodu): 1. koš - Tetra CR keramické válečky, Tetra BF biomolitan; 2. koš - Eheim EhfiSubstrat Pro + Seachem Matrix, 1 litr; 3. koš - Seachem Matrix, 1 litr; 4. koš - Tetra BF biomolitan + Tetra FF vatový filtr. První EX700 vydržel bez pár týdnů šest let. Po této době už ale potřeboval vyměnit minimálně obě hadice (potřetí), sání i výstup (podruhé), všechny přísavky (podruhé), motor čerpadla, rotor (podruhé) a těsnění pod hlavou. Výhodnější bylo koupit nový, a tak 4. 3. 2013 došlo k výměně. Spolu s filtrem jsem také po šesti letech vyměnil polovinu EhfiSubstrat Pro, kde už některé kuličky nešly opláchnout. Po přestěhování v říjnu 2015 jsem na druhém filtru vyměnil rotor, těsnění pod hlavou a výtokové díly včetně rozstřikovací rampy z EX1200, tj. složené ze tří kusů pro snížení proudu vody. 18. 7. 2018 jsem z potřeby vyměnit celé vstupní a výstupní vedení a rotor a především preventivně opět vyměnil filtr za novější model EX 800+ a s tím v jednom koši EhfiSubstrat Pro za Matrix. Začátkem prosince 2020 jsem opět místo obnovy komponent vyměnil celý filtr (který za celé téměř 2,5 roku nebyl otevřený a čištěný). Část EhfiSubstrat Pro jsem opět vyměnil za Matrix.

Hnojení: Easy-Life Profito, Seachem Flourish

Chemie: Aktuálně používaná: Aquar Aqua HC (kondicionér vody s rašelinovým výluhem), Easy-Life Profito (hnojivo), InVital Carbon (glutaraldehyd), eSHa Optima (vitamíny) *** V minulosti akvárkem prošlo: Easy-Life Blue Exit (proti sinici po přestavbě), Sera Blackwater Aquatan (kondicionér vody s rašelinovým výluhem), Dajana Vitamin (vitamínový přípravek - dávám při výměně vody či nákupu nových rybek), Dajana Aloe Gel (při výměně vody a jiném stresu), Tetra AquaSafe (kondicionér vody - spokojenost, vysoká cena), Tetra ToruMin (rašelinový výluh - spokojenost, vysoká cena vzhledem k levnějšímu a koncentrovanějšímu Torbenu), Sera Nitrivec (bakterie - po založení), Tetra Bactozym (bakterie a enzymy - po založení), Seachem Stability (bakterie - po založení), Prodac Mutacal (snížení celk. tvrdosti - spokojenost, avšak příliš pracné), Fluval Peat Granular a totéž od Sery (rašelinový granulát - podporoval růst řas), Tetra Crypto (tabletové hnojivo - při rozumném dávkování spokojenost), Prodac Mutaphi D PH- (snížení pH - nikdy se mi nepodařilo překonat pufrační faktor vody), Flourish Excel (glutaraldehyd, tekutý uhlík), totéž od Rataje, Hü-Ben Akvaregulátor (kondicionér vody), Hü-Ben Torben (rašelinový výluh).

Krmení: Aktuálně používané: TetraMin, Tetra PRO Menu, Tetra PRO Colour, Sera Viforma Nature, Dajana Natural Mix, Hikari Micro Pellets - rybičkám chutná bezkonkurenčně nejvíc *** V minulosti rybičkami prošlo: Dajana Bottom Tablets, Tetra Min, nitěnky, mražený gammarus, mražené patentky, mražené dafnie, Tetra WaferMix, Sera Vipan, Sera San, Sera Vipagran, Sera FD Mixpur, Hikari Sinking wafers, povařený salát / zelí / okurka, sem tam červík z ovoce :-) Krmím šestkrát týdně.

Osvětlení: 2x Sinkor LED 120 cm / 40 W, bez krytu

Pozadí: Černý silikon z vnější strany

Stojan: Na míru

Topení: Eheim Thermocontrol 150. Po řadě špatných zkušeností (Tetra - smyl se potisk, odešel termostat; Hagen - po pár dnech používání prasklo a teklo do něj a další) jsem vsadil na kvalitu.

Údržba: Jednou za dva měsíce. Čištění zabere cca dvě hodiny, napouštění vody skrz osmózu půl dne.

Voda: Dnes už prakticky čistý permeát z reverzní osmózy. Aktuální vodivost cca 102 uS/cm.

Vzduchování: TetraTec APS 300, vzduchuji jen, když je třeba rozehnat slepou hladinu. Aktuálně nepoužívám vůbec.

Poznámka: Hrubý součet dosavadních nákladů na zařízení a chod akvária v tuto chvíli přesahuje 70 000 korun.

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(50)
Složka
Ostatní

(3)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
Před stěhováním

(41)
Složka
Větráky v krytu

(6)
Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
13.03.2013
11.03.2013
11.03.2013
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
Videa
NahoruDeníček
15
3.2013
Na zkoušku jsem přidal dva listy Mandlovníku mořského koupené na Aukru. Zatím plavou.
11
3.2013
Přidány Pistie, Utricularie a 3x Ottocinclus Afinis a 1x Rineloricaria Parva.
5
8.2010
Staré, nedostatkem výživy a světla mezi stěhováním a založením akvárka původně jen lehce poškozené listy echinodorů se v podstatě do jednoho odporoučely. Předtím se však zvládly potáhnout počínající ruduchou. Echáče jsem oškubal a ty, které nehnaly nové lístky, vyházel. Krásných vzrostlých kytek (ehm, takové byly ještě zhruba před měsícem) je škoda, ale do nového layoutu akvária jich stejně použiji jen pár. Vyházel jsem i spoustu starších rostlin Vallisneria Spiralis. Kvůli ruduše samozřejmě. Kromě ruduchy momentálně prosperuje jenom Vallisneria Gigantea, která žene listy tlusté jako palec a dokonce odnože. Takové jsem na ní nikdy neviděl, a to jsem tuto konkrétní rostlinu měl léta v jiném akvárku.

Po protrhání rostlin následovalo lehké odkalení povětšinou rostlinného odpadu. Rozmachovat jsem se bohužel moc nemohl, akvárko je zatím jen zhruba do poloviny plné. Důkladně jsem vyčistil filtr a hadice. Snad ruducha nebude dál bujet. Dolito 30 litrů vody v poměru 2:1 permeát:vodovodní. Elektrická vodivost akvária je teď už nižší, než vodivost Ústecké vodovodní vody, 530 oproti 570 uS/cm.
23
7.2010
Zprovozněna reverzní osmóza. Do akvárka jsem zatím nalil asi 8 litrů permeátu a 15 litrů vodovodní vody. Ještě si musím o akvaristice s RO něco nastudovat (dvakrát měřím, jednou nechám rybky naživu). Do nové nádrže přišlo 65 litrů černého písku B2 (frakce 1-2 mm) z Flexiobkladů. Provizorně jsem jej rozhrnul a konečně jsem zasadil kořeny dolů kytky, které tři týdny pohozené ve vodě nepřežily právě v nejlepším stavu. Landscaping udělám až příští týden - je třeba koupit dřevo.
21
7.2010
Přišla reverzní osmoza od Mangaly. Nemáme ale vhodný rozměr matic na přívodu vody, musím nakoupit nějaké fitinky.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

kvietik Re
17.3.16 8:28
pekne akva palec
aquarium Re
22.1.16 5:24
Nádherné akvárium! Jaká škoda, že není už tak dlouho aktualizované. :-(
Zuzajna Re
17.2.13 15:30
Superní a ty lorikárie, nádherné. :-)
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/1629-mrtva-ramena-madre-de-dios