Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Vestavba

 

Prezentace » ppet36 » Vestavba » Nápověda 

Hlavní fotka



Vestavba

ZRUŠENO

Majitel: ppet36   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 11. 7. 2012   Aktualizace: 8. 5. 2017 Nový záznam v deníku Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 1216   Počet palců: 0
Založení: 1. 5. 2011   Stáří: 6 let
Objem: 200 litrů   Čistý objem: 170 litrů
Velikost: větší akvária   Oblíbenost: 30 uživatelů
Fotek a videí: 31+0   Komentářů: 10
*     *     *     *


Datum zrušení: 11. 05. 2017

Rozměry: 100 cm x 40 cm x 50 cm

Popis: Akvárium, které je součástí vestavné skříně. Skříň je vespod podložena lepenými hranoly, aby se váha co nejlépe rozložila. Celý prostor akvária ve skříni je odvětráván ventilátory v závislosti na teplotě. Akvárium slepeno ve Sklorexu, standardní rozměr s krycími skly. Tři stěny oblepeny černou samolepící fólií a polystyrenem pro zamezení tepelných ztrát.

Po pár měsících provozu jsem zjistil, že už mě nebaví mraky spínacích hodin a rozhodl jsem se, že si zkonstruuji za pomoci vývojové desky Arduino (arduino.cc) řídící systém. Protože je elektronika můj dlouholetý koníček a celá moje domácnost je vybavena nejrůznějšími elektronickými udělátky a programováním se živím, nebyla to žádná velká dřina :) Je to vidět na fotkách a podklady jsou v mých souborech.
Řídící systém obsahuje 5 sekundových spínacích hodin, regulaci teploty v nádrži (topení i chlazení), regulaci PH a ovládání LED osvětlení nádrže (plynulé rozednívání a stmívání + kontrola teploty chladiče). Vše se nastavuje přímo na zařízení pomocí čtyř tlačítek a alfanumerického displeje se systémem menu.
Spínací hodiny jsou v současnosti využívány pro automatické hnojení (2x denně zapínají na 8 sekund čerpadlo), UV lampu, zdroj pro odvětrávání krytu a LED (7:59 - 22:01) a dvoje hodiny jsou pro nějaké budoucí použití - rezerva.

Biotop: Je to taková směs všeho možného. Biotop to určitě není :)

CO2: CO2 tlaková bomba 5kg ze svářecích potřeb. Redukční, elektromagnetický a jehlový ventil od fy Aquato. Počítač bublinek JBL, reaktor je profi, ale je už z toho použita pouze ta nádoba naplněna biomolitanem :) Ještě mám rezervní bombu 0.5kg, když je ta velká na plnění. Plním u fy Rehas Brno. PH je regulováno řídícím systémem, ke kterému je připojena sonda.

Dekorace: Kameny posbírané během jedné deštivé vycházce po okolí. Je to nějaký granit, všude po okolí je toho hodně, ale většinou menší kusy.

Dno: Směs JBL AquaBasic+ s jemným křemičitým pískem. Horní vrstva říční valounky frakce 3-5mm ze stavebnin.

Filtrace: Fluval G3, standardní zapojení. Náplň Fluval G-nodes a rozstříhaný biomolitan. Předfiltr čistím jednou za týden, biologický filtr jsem od založení akvária zatím čistil pouze jednou.

Hnojení: PMDD denně zhruba 5ml na dvě dávky v 11:00 a 17:00, automaticky dávkováno čerpadlem na ostřikovače. Hnojivo je naředěno destilovanou vodou tak, aby koncentraci 5ml/den odpovídalo 100ml hnojiva tzn. dávkuje se 2x 50ml. Zásobní nádržka je zhruba na 10 dní. O dávkování se stará řídící systém.

Chemie: Zhola nic

Krmení: Různé míchané vločky, červi, pakomáří larvy a podobné - zejména sušené. Občas živé komáří larvy, když jsou v barelu na zahradě k dispozici.

Osvětlení: výhradně LED; 5m pásku studená bílá, 5m pásku teplá bílá. Nalepeno na hliníkových L profilech. Celková svítivost na maximum je 11400lm a přikon 120W. Napájeno průmyslovým 12V zdrojem. Světlo je uchyceno na zadním závěsu tak, aby je při údržbě bylo možné zvednout a při normálním provozu bylo co nejblíže nad hladinou. Řídící systém zajišťuje plynulé rozednívání, stmívání (přechody mezi úrovněmi jsou plynulé) a monitorování teploty osvětlení tak, aby teplota chladících profilů nepřekročila 45 stupňů. Světelný režim je následující: 08:00 - 30%, 10:00 - 50%, 11:00 - 100%, 19:00 - 50%, 20:00 - 30%, 21:00 - 10%, 22:00 - 0% (vypnuto).

Pozadí: Černá samolepící tapeta ze tří stran akvária. Za tapetou je nalepený polystyren 10mm vzadu a na boku 5mm, aby v zimě nedocházelo k přílišným ztrátám ... jsme studený odchov a máme doma zimu :)

Stojan: Vestavěno ve skříni. Dům je starý, podlaha parketová, takže je dřevěnými lepenými hranoly rozložena váha na 3m délky pod akváriem. Drží to :)

Topení: Hydor 200W; průtokový ohřívač na hadici. Doporučuju, je to výborná věc a nestraší to v akvárku. Na léto měním jednu část krycího skla za část s ventilátory (3x 12V ventilátor v sérii napájeno 24V zdrojem), která zajistí snižování teploty - topení i chlazení ovládá řídící systém.

Údržba: 1x za 14 dní výměna cca. 40l vody s odkalením a prostříháním rostlin. Jednou za týden vyčistím předfiltr; u Fluval G3 je to hračka. Občas jednou za týden navíc odkalím bateriovým odkalovačem Eheim, když je tam moc sajrajtu nebo prostříhám rostliny, pokud tam něco extrémně narušuje layout :) Úhrnem údržba zabere kolem 2 hodin týdně.

Voda: Brněnská voda, která je prokysličována, temperována a filtrována přes HP IMAC 555 pro odstranění dusičnanů v 50l barelu vždy 14 dní (interval výměny vody). Kolem 2L anexu je v monofilovém pytlíku v reaktoru vyrobeného z odpadní roury, přesuvky, dvou zátek a opravek na hadici, čerpadlo je nejslabší Eheim.
Anex regeneruji tak po 4-6 barelech tj. jednou za 2-3 měsíce.

Vzduchování: Není resp. používá se pouze pro přípravu vody pro výměnu.

Poznámka: Ve filtračním okruhu je navíc zapojena UV lampa Atman 5W pro všechny případy.

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(30)
Složka
Ostatní

(2)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
akva

(17)
Složka
technika

(5)
Složka
zacatek

(6)
Fotky z reprezentativní složky: akva
12.07.2012
napousteni
napousteni
12.07.2012
po 14 dnech
po 14 dnech
12.07.2012
krevetka
krevetka
12.07.2012
páreček
páreček
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
30.09.2012
-
-
18.07.2012
LED osvětlení
LED osvětlení
17.07.2012
-
-
12.07.2012
upravna vody
upravna vody
12.07.2012
chlazení
chlazení
NahoruDeníček
8
5.2017
Náhled
Tak akvárium jsem udržoval ve více méně stejném stavu bezmála 5 let. Ted nastal čas se posunout dál. Cílem je něco méně náročného na údržbu. Během posledního měsíce jsem posháněl materiál a dneska vyrobil suchý layout...pozadí jsem vyměnil, ještě neni vyschlé, tak je šedivé; asi za týden to bude černé.
27
2.2013
Tak po delší době jsem přidal fotku aktuálního pohledu (hlavní fotka). Za ony 3 měsíce jsem znovu založil prales v pravé části nádrže - a stihl už i dorůst :) Všechno bují ostošest. Bohužel se se mnou rozloučily obě Skaláry, přepadla je nějaká nemoc a než jsem stihl zareagovat, tak se odporoučely. Škoda. Zatím jsem žádnou dominantní rybu nekoupil a nechávám to tak jak to je.
20
7.2012
Zveřejnil jsem náklady na nádrž, když už jsem se s tím vyplňoval. Docela jsem se z počátku lekl, ale všechno holt něco stojí :) K tomu ještě musím připočíst 2500Kč ročně za elektriku a něco za vodu a hlavně ... hromady času ... ale co, každopádně je to mnohem lepší než televize :)
17
7.2012
Již delší dobu mě vadilo, že ráno se tvoří na krycím skle souvislá vrstva kondenzátu. Tento se sice vlivem tepla od osvětlení během hodiny odpařil, ale když už jsem se v horkých dnech namáhal a udělal jsem do akvária chlazení, tak co toho nevyužít :)
Doprogramoval jsem do řídícího systému možnost "ofuku" skla při rozednění - v podstatě se nastaví počet minut, po které má běžet chlazení při rozednění; funguje to až překvapivě dobře; do 5ti minut je po kondenzátu :)
16
7.2012
Dneska jsem byl opět na návštěvě ve Sklorexu; mám to kousek od práce, tak jsem tam často :) Takže nádrž má nové obyvatele a to sice 10ks parmiček pětipruhých. Zatím se mají čile k světu a nenechají si od zvědavých skalár nic líbit ... snad se jim bude dařit.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Guppy Re
9.5.19 8:21
Kořen je brutální, z kolika kusů to máš sestaveno? palec
cady Re
24.6.16 15:03
Velká gratulace, moc hezky udělaný. Měl bych jen dotaz, taky planuji postavit si takový řídící systém z Arduina. Nakoupil jsem si již součástky, ale jelikož jsem jen elektronik tak se s programováním teprve seznamuji. Nejde to zrovna hladce... chtěl jsem se zeptat jestli by bylo možné někde najít předlohu či přímo daný program který máte ve vašem arduinu? moc by mi to pomohlo. Děkuji
Štaffa Re
2.11.14 20:57
Čim dál lepší potlesk
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/15701-vestavba