Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - 350

 

Prezentace » janule » 350 » Nápověda 

Hlavní fotka



350

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: janule   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 17. 4. 2012   Aktualizace: 2. 2. 2013 Nové fotografie Nový záznam v deníku 
Počet návštěv: 226   Počet palců: 0
Založení: 21. 1. 2012   Stáří: 12 let a 4 měsíce
Objem: 350 litrů   Čistý objem: 0 litrů
Velikost: velká akvária   Oblíbenost: 1 uživatelů
Fotek a videí: 13+0   Komentářů: 8
*     *     *     *


Rozměry: 150 cm x 50 cm x 50 cm

Popis: Super pokojpvá dekorace

CO2: ne

Dno: štěrk

Filtrace: fluval 405 vnější

Krmení: granule pro terčovce, mražené artemie,patentky a vlastní mražená směs - hovězí srdce+filé+špenát..

Pozadí: ne

Stojan: juwel skříň

Topení: 350 w

Vzduchování: ano

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(12)
Složka
Ostatní

(12)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
02.02.2013
02.02.2013
02.02.2013
02.02.2013
02.02.2013
18.01.2013
18.01.2013
18.01.2013
NahoruDeníček
2
2.2013
Nové akva – 350 l 14.1.2012 – připraveno k osídlení


důvodem je nadšení z rozjetého nového akvária u Janči, které osídlili terčovci-no krása nesmírná. Vnitřní rozhodnutí prodat menší akvárium (120l) v obývacím pokoji a koupit třeba i starší větší, nejméně 260l – brzy se stává realitou.

Hledám já, hledá Milan, který také navyšoval dle nabídek objem, až jsme vybrali akvárium 350l.
Prosinec 2011

- zakoupení akvária přes inzerát od p.Peškové ze Zlína (Nivy II)

150x50x50 těžké jak boh jsme s Davčou dovezli oktávkou a uložili v garáži.

Filtr vnější FLUVAL305, osvětlení stav nic moc(u juwel akvárií jsem si zvykla na jiný styl krytu, který mi plně vyhovuje;složení z volně složených dílů)-zvážíme nový kryt.
Z akva jsem odstranila zadní tapetu, zůstaly po ní mapy na skle, které jsme podrobily různým odstraňovacím pokusům, protože pozadí nechci. Výsledek nic moc, ale ve finále nic strašného. Také jsme narazili při čištění na odštípnutý kraj spodního skla, Milan po přezkoumání zalepil suprovým lepidlem-pro jistotu.
Objednán nový kryt včetně rampy od firmy ZEKIA za 4200,-

(později jsem našla kryt s rampou od JUWELu se standardním otvíráním za 690,- kč!!)

Objednala jsem také nové zářivky(120 cm), jednu do modra a druhou čirou,

cena 700,-

Skříňka pod akva objednána DIVERZIE (za 3800,-), ale v lednu mi bylo sděleno, že z výroby nedodali-hrůza-plány narušeny.

Na 13.1. domluvená výprava pro terčíky do Ostravy k p.Havránkovi
Brouzdám po internetu a sháním se po více informací, literatura jen v cizím jazyce a atlas není nutný, foto variant terčovce není problém na internetu nalézt.

Také mám v hlavě touhu po červené variantě, tu pan Havránek teprve začíná chovat. (na rozdíl od Janči, která ulítává po variantě modré).


Na EXO-EKO jsem objednala pro jistotu Baktopur, krmení,testovací proužky(kontrola základních parametrů vody) 1200,-


Hle, našla jsem nabídku mladého páru tyrkysáků(red tyrkys) v Olomouci od p.Šimka, dokonce je nabídka stále aktuální. Červíček v hlavě vrtááááá. Co kdybychom v menším akva 180 l v pokojíku osadili párem terčovce , hm příjemná myšlenka.

Další nabídku a to lákavou, jsem našla v inzerci p.Grepla z Prostějova, což je 20 km z Olomouce. Ještě k tomu tento pán spolupracuje s p.Havránkem a p.Vlachem(discus Olomouc a původní chovatel,vybraný Jančou(ale vyjíždí pracovně za hranice,takže doporučil p.Havránka).

Na internetu v nabídce i červená varianta.


Pan Havránek domluvil svou návštěvu u nás v sobotu 28.1.2012, doveze rybky,krmení,léčiva. Fakt musím uznat, že je super.

Nebylo těžké Janulu s Evžou zlákat k výletu do Olomouce a nakonec ještě do Prostějova. Výlet stál za to, byli jsme všichni spokojeni.

Takže pár slov k výletu.


25.1.2012

-výprava do pěstíren terčovců v Olomouci a v Prostějově.

Vyrazili jsme i s Vojtíškem přímou čarou do Prostějova k p.Greplovi, ten nás už očekával. Zavedl nás do svého obývacího pokoje (je vdovec a je v domě sám, takže nic divného, že je pokoj částí pěstírny) a představil své pěstitelské výsledky.

Musím přiznat, že je velmi příjemný pán a až na ten smrádek a jakýsi mnou nepřijatelný nepořádek v bytě musím smeknout před jaho vyšlechtěnými terčovce.

Koukali jsme všichni, modré volné nemá a na můj dotaz k červeným nás ještě zavedl na dvůr do kůlny, která je asi tou pravou pěstitelskou dílnou. Další akvária, kde si to v klidu plavaly nějaké páry, dokonce i s mladými. V rohu mne oslovilo akvárium s terči červeno-oranžově zbarvenými. Dušička zaplesala, ano kupuji 4 ks.

Není problém akorát jednoho místo do připraveného sáčku upustil p.Grepl na zem L, sice plaval, ale už do cestovního pytlíku neputoval-bo by tu cestu asi v pohodě nepřežil. Takže dva pytlíky po dvou terčících naplněny kyslíkem,utěsněny. Zbývalo předat 4x400,-kč. 1600,-

Ke krmení p.Grepl používá nitěnky ( tak nedoporučované,br, a přesto krásně prosperující rybky), jenomže on má zdroj přímo někoho, kdo odlovuje nitěnky u povodí Moravy-už je to jasné. Taky mražené doporučuje, ale to pro tečovce s vitamíny.

Loučíme se, můžeme se kdykoliv ozvat.

Mobil: 605304122


Vyrážíme k p.Šimkovi, který nás také očekává. Doporučil mi vzít si sebou 15l kybl, takže vytahuji kýbl z auta a jdeme na věc. Přes upozornění na mírný nepořádek z důvodu, že jich je v domě moc, je vzduch i na chodbě provoněn aviváží-hm úleva po předchozí návštěvě. Jdeme hned na dvůr, kde po chatrných schodcích vystoupáme do podkroví, kde se za jedněmi dveřmi svítí. Vstupujeme do větší místnosti, kde je asi 15 akvárek, ve většině jsou páry (nádhera i červení melouni a modří diamondi-s Jančou slastně koukáme),ve dvou má pan Šimek i sladkovodní rejnoky, jednoho ukázkově nakrmil přímo z ruky L

Vybrala jsem pár za 1500,-kč(sám mi ho doporučil). 1600,-

Neměla jsem drobné, tak aby mi nemuseli vracet 100,- poptala jsem se, zda by mi neprodal z várky těch menších v jednom akváriu – souhlasil a tak jsem si odkoupila ještě jednoho, dle něj zakrslého(dal hodně 250 ks mladých do jednoho akva a tím je omezil ve vývoji a tak dnes, kdy mají 1,5 roku, mají menší velikost).

dozvěděli jsme se:

- krmení – hovězí srdce odblanit,odcévit ( jen libové ) 1kg, 0,5kg filé a trocha špenátu protlaku, přidává i granule, - namrazí kostky a háže po jedné na pár dospělým 2 x denně a mladým 3x až 4x.

- do Zverimexu v Olomouci prodával své odchovy za 150,- za kus.

- informace z internetu

- odchov mladých žadná sranda, ne vždy se dostane do fáze, kdy se sami rozplavou;teď mu vodili mladé Modří

- terči se vytírají i každý týden, ale plůdek ne vždy samec oplodní a ne vždy se jikry vykulí; při změně prostředí někdy trvá,někdy i dřív-za pár dnů

Obhlížela jsem i volnou samičku melounovou,dokonce by mi ji i prodal (za 700,-), ale kde bych ty rybky všechny dala?!?

Loučíme se, můžeme se také kdykoliv ozvat (na kraji Olomouce,Selské náměstí 45 – email SShiml@seznam.cz , mobil 775940214)


Během zpáteční cesty se Evža rozhodl zůstat u nás přes noc, takže jak jsme dorazili dostali za úkol odlovit rybky z akva180, většina putovala k sousedům. Jen dva péřovce a ancíky jsme ponechali s majestátným párem, který jsme po částečném doplnění naší vody do vody přepravní vypustili do narychlo upravené nádrže – odstraněny dekorace přesazeny některé rostliny, tak aby bylo akvárium zaplněné jen po bočních a zadní stěně. Výsledek super.


Červení(greplovky) a jeden „zakrslý“ putovali po návykové vodní léčbě do akva350.

Výsledek opravdu k pokoukání.

Poděkovala jsem Janči a Evžovi, že mne tam zavezli a že jsem si mohla novou rybí rodinku hned dovézt. Evžík poděkoval na oplátku mně, za to že skoukl to, co by jinak neviděl, že slyšel plno dobrých rad a že se může kochat novýma terčíkama i u nás J.

Večer náhodnou kontrolou si Janča při nočním-modrém osvětlení akvária v pokojíku

Všimla, že tyrkysáčky otravuje větší péřovec. Takže rychloakce – večerní výlov a přemístění péřovců do náhradní lavorové nádrže. Ráno se uvidí, co s něma.

Ráno jsem musela do práce na rozdíl od Janči a Evži,kteří mohli pokračovat ve sledování zabydlování terčovců. Krmení dopadlo dobře ve velkém se po granulích jen zaprášilo. V dětském nestihli odsledovat.

Odpoledne se pokochali krásou i sousedi J.

Navečer jsem podávala patentky a sledovala stav krmení v pokojíku-menší z páru si dával o 106, větší vyčkává, když už se naklání,že si zobne mihne se kolem ancík a tak mu raději ustoupí.

Otázkou je, zda ten menší je sameček, či samička. Po dotazu na p.Šimka se dozvídám, že samec je ten větší opatrnější(že byl v hejnu nejmenší a odstrkovaný), tak to jsem zvědavá, jak se bude dlouho rozkoukávat.


Po přímluvě Milana jde větší péřovec zpátky k tyrkysáčkům, menšího si odvezl Davča do své 60 (prý spokojeně proplouvá).

Byl velmi spokojený, hned se vrátil pod své kameny a jen občas proplul a jakoby očichal tyrkysáky. Večer vypnu modré-noční osvětlení-ono zvýrazňovalo zrovna tyrkysáky-jejich světlé vybarvení.

Fakt jsme všichni spokojení, i Milan to přijal docela lehce, protože taky rád okukuje akvária.


27.1.

V rýmařovském zverimexu dokupuji v pátek 27.1.rostlinky – echinodoru,valiserii a dlouhou žebříkovou „doušku dlouholistou“ – Egeria najas (Egeria densa).


Na sobotu 28.1. se objednal p.Havránek, který trval na dodání nových terčíků, za ty uhynulé. Také doveze granule za dobrou cenu (150,- za 1l, ve zveráčích 250 ml za 200,-).


28.1.

Po 10 hodině se opravdu dostavil a do velkého akva vypustil blue diamondy a pigeony. Prohlédl si terčíky od p.Grepla, kteří očividně omezili aktivitu a stáhli více ploutve. Doporučil je sledovat a když tak hned přelíčit „baktopurem“, p.Grepl dle něj krmí nevhodně Nitěnkami, což je velmi často zdrojem nemoci terčovců.

Ještě říkal, že je možné že se Ti jeho noví terčích pustí do krmení až zítra.

Musel hned pokračovat v cestě, protože vezl terčíky i Janči, kde zanechá i léčiva.
Janči).

Popsala jsem mu stav-noví terčíci velmi aktivní, ale greplovky nic moc. Na greplovky mi řekl, že mne nechtěl strašit, ale že se mu zdáli schovaní v rohu se staženými ploutvemi, ač jsou větší než noví terčíci a měli by se tak chovat dominantněji. Navíc to, že byli krmeni nítěnkami se může odrazit i po půl roce.

Proto doporučil odstaveného vrátit zpět do velkého akva a rozpustit do celého akva 7 tablet baktopuru – na 3 dny, poté výměna 1/3 vody –asi 10 cm.


Entizol - Jaké dávkování? Léčení střevních parazitů?

V diskusi na tomto fóru je několik doporučení ve způsobu léčení a dávkování Entizolu na léčení vnitřních parazitů. Vybral jsem ty nejčastěji doporučované. Pokud s něčím nesouhlasíte, tak uveďte svůj postup. Dávkování: - 1 x denně 1 tableta (250 mg) na 25 litrů vody po dobu 5-8 dnů - u běžných ryb. Tím názvem běžná ryby je myšleno všechny ryby mimo Tropheusy? Lze toto dávkování použít i pro tetrovité ryby? Někteří toto dávkování uvádíte i u Tropheusů v počátečním stádiu onemocnění. - 2-3 x denně 1 tableta (250 mg) na 25 litrů vody po dobu 5-8 dnů - nejčatěji je toto dávkování uváděno u Tropheusů. Platí i pro jiné druhy ryb? Třeba u mbun nebo Haps v pokročilém stádiu? - Dále se doporučuje nesvítit. - Nekrmit nebo jen velmi mírně. - Nechat běžet filtraci. - Někteří doporučují navýšit teplotu na 28 - 29 stupňů.

- Před první dávkou vyměnit i 2/3 vody s řádným odkalením. - Každý den měnit 1/3 vody před další dávkou Entizolu. - Při léčení nepřidávat NaCl - pokud ji někdo přidává - Možné léčení Entizolem v kombinaci s Baktopurem Direct. - Většina z vás tvrdí, že nedojde k úplnému poškození nitrifikačních bakterií. Po ukončení léčby se nitrifikační bakterie snadno obnoví bez přidání nových nitrifikačních bakterií. První příznaky nemoci: - průsvitné, nitkovité výkaly - odmítání potravy - vyhledávání klidného místa, kde nejsou rušeni ostatními rybami.


Tyrkysáci (pár) si zvykli, péřovce se už tak nelekají a co se krmení týká v neděli jsem už s klidem sledovala, jak baští i sameček. Dala jsem jim mix patentky,artémie a dafnie, byli jak diví. Pár nemusí nitěnky, proti tomu ve velkém akva se nitěnkami s radostí nasytí.
Také začínám sledovat, že sameček pošťuchuje samičku do bříška. Že by se blížilo tření ?! Na internetu pročítám informace.

Péřovec narušuje tanec tyrkysáků – následuje rychlý výlov a přenos do velkého akvária.

Bude zde vegetovat s krunýřovcem guyanským (hypostomus guayanský). Milan se hned po návratu z práce u kávy pídil, kdepak se jeho chráněnec nachází-očividně se mu ulevilo, že je ve velkém akva s mladšími terčíky.


Všechny rybky se dychtí po potravě.

Tyrkysáci se začínají naparovat a nesmělý sameček zesebejistil a požďuchává samičku. Dokonce mění barvy a začínají tancovat v rohu akvária. Nejraději bych u

akva dřímala celou noc. Tak mám pocit, že se chtějí vytřít. Nemají třecí kužel(na který byli zvyklí), tak čistí roh akvária. No velké oči, konec tance běžné chování, jen sameček občas samičku podloubne, hlavně u žrádla,někdy je až brutus. Do akva dávám břidlice, opřela jsem je o sklo, no uvidíme.

Velmi dychtiví jsou po dafniích – mražené s vitamínem, kupuji u Ivanovičů.


Evža se rozhodl, že nadělá vlastní mražené(hovězí srdce,filé,špenát,betakaroten a granule.

Přispívám finančně a přebírám hotové dva namražené sáčky(snad i 2 kg).

Osvědčilo se, rybky po něm jdou jak divé v obou akváriích.


17.2.

Ve velkém akva se mi po výměně vody zamléčnila voda – už se mi to stalo kdysi v menším akva a p.Ivanovičová mi vysvětlila, že by to mohlo být dodáním vody z kohoutku, která je obohacena o mikroby, které nám lidem ve vodě nevadí, ale v případě dostatečného osvětlení a krmení v akva se hodně rozmnoží a působí, jako droboulinké bublinky-mléčná voda. Doporučila ze dva dny nesvítit a nejlépe nekrmit.


18.2.

Rozhodla jsem se o víkendu 18.2. vyměnit část vody a vyčistit i filtr.

Paráda, musela jsem povolat i souseda, protože jsem nemohla načerpat vodu.

U toho se mi podařilo odrovnat keramickou osičku ve vrtulce, ale dá se použít,protože je přelomená asi v půlce vrtulky,dělá to sice trochu větší rámus, ale musí to být – vede vrtulku - náhradní nemám->musím objednat.

Problém byl v tom, že jsem dala opačně kulatý kryt (výstupek gumy mi přišel logický na vnější straně L) no nic příště budu vědět.

Soused-technik se také zamýšlel, jak zlepšit průtok vody v akva-filtru. Výpustní ramínko po uchycení vrhá vodu ke dnu hned poblíž u sběrného koše, lepší by bylo po hladině do protějšího rohu.

Nápad: prodloužit výpustní hadici z filtru a vést ji od sběrného koše až do druhého rohu.

Super nápad jsme s Milou v úterý 21.2. realizovali.

21.2.

Mila našel ve sklepě elektr.hadici, sice menšího průměru, ale strčili jsme ji do originál výpustní hadice,kterou ještě vyztužil drátem,aby byla rovná a mohla spočinout na skleněné římse vevnitř akvária (vyztužení dlouhých akvárií).

Sice mírně propoští vodu spoj, ale není to tak hrozné, voda z římsy steče do vody.

Výsledek je super, voda z filtru vytéká na protější straně v rohu a tím lépe cirkuluje voda do filtru.

Očividně se lepší i voda.

Ještě měním lépe vzduchující skalku z menšího akva do velkého a opačně.

Objednávám na internetu náhradní osičku, výkonnější (300W) topení. Mám záměr nahradit stávající koupené s akváriem a doplněné ještě jedním 100W z menšího akva, aby se lépe udržovala teplota.

Bohužel volají z eshopu, že nemohou osičku sehnat, takže ruším objednávku.

Zkouším hledat dále. Přitom narážím na stránky pana Osmančíka z Horní Lhoty, kde jsem si už zakoupila pancéřníky Sterbovi (hodí se do podmínek terčovců).

K sousedům má přijet domů Věrka a ta se v Horní Lhotě stavuje sama s přítelem, bo ten je taky velký akvarista. Takže se nabízí možnost, že by mi udělali v obchůdku nákup a hned i dovezli-super služba. Objednávám si pancéřníčky leopardí, protože

Sterbovi nemají a také 2x rostlinku anubias. Dokonce i osičku by mi objednali, ale to už nechám na jindy, protože Věrka už má instrukce na pátek 24.2.. Také se objednali na exkurzní návštěvu a obhlídku našich akvárek a terčíků, prý se moc těší.

No já taky hlavně, že dovezou nové rybky a rostlinky.

Osičku a topení s novým digit.teploměrem (starý jsem seškrábla-byl z části odlepený a nepřesný) jsem objednala v eshop Allpet.


Sháníme na bazárcích, zda někdo neprodává vnější filtr FLUVAL405 o třídu vyšší výkon než máme k velkému akva nyní(fluval305), což by vyhovovalo 350l akva lépe. Cena nového je kolem 4000,- kč.

Našla jsem za 1400,- kč, bez sacího koše a výpustě, toto se dá dokoupit za 100,-, také se to může použít z 305. Domluveno, pán mi ho pošle v pondělí 27.2. na dobírku.

***ještě mi poslal odkazy na chybějící díly
Dobrý den,zde máte nějaké ty odkazy.:)http://www.panpes.cz/filtry/10831-1ks-nahradni-hrdlo-vstupni-fluval-1042043044041 05205305405-015561300018.html www.panpes.cz/… mají tam i docela levné náplně do filtru..:)


24.2.

Věrka přijíždí i s nákupem z Horní Lhoty (Polom-Ostrava-akvaristika.cz p.Osmančík)

Nákup: 540,- kč

Anubias barteri var. Barteri anubis Barterův

Anubias barteri var. nana anubis zakrslý

(Přichycená na dekoraci Řízkováním - Přestřihnutím oddenku, zadní půlka se rozvětví na 2 a přední část přesadit)

a místo Pancéřníček Štěrbův(Corydoras sterbai)4 kousky Pancéřníček leopardí (Corydoras trilineatus)

Navečer se ohlašují na návštěvu. Rychle ještě čistím přední sklo u velkého akva.

Ryby právě popapaly, takže jsou zadýchané, čehož si Věrčin přítel hned všímá. Také si všímá kapek na zadním skle akva, bádá zda tam voda nestéká nepřiměřeně, což by nebylo žádoucí. S Milou vysvětlujeme, že nemá proč, ač je patrný únik z nastavené hadice a voda na římsičce. I já jsem si to zdůvodnila, že jsem lezla do akva a voda je zteklá z víka.

Večer však náhodou zjišťuji, že mi opravdu kape voda z akva v rohu z podložky. Chytám nerva, rychle vytírám, bo skříňka je z lepeného materiálu a jak navlhne bude po parádě a hlavně nosnosti. S Milou zjišťujeme, že lépe vzduchující skalka perlí tak dokonale, že přidává vodu na římsičku a odtud se bohužel voda dostává mezi rám krytu(který jsme jen na sklo volně nasunuli) a skleněnou stěnu.

Skalku jsem posunula k přední stěně akva a vytřela římsu a vysušila nechtěné mokro.

Druhý den silikonem plníme prostor mezi sklem a rámem krytu, tedy přesněji Milan nanesl vrstvu na horní hranu skla a poté jsme nasadili zpět rám krytu.

Zabezpečení se zdařilo -> úleva.

Jak tak brouzdám po inzercích a akvaristice, natrefím na aukro; je tam docela dost věcí. Našla jsem nabídku rostlinek za dobrou cenu i v rámci poštovného:

kryptokoryna kalatkolistá (Cryptocoryne aponogetifolia)

Rostlina může nést známky poškození od mé chovné Cichlidy.

Proto vždy přidávám něco navíc.

Kupujete tedy 1ks rostliny o 4 a více výhoncích. Breathlless@seznam.cz

- taky dobrá zkušenost !!!

platbu měl nastavenou na PAY (toto nastavení vyvolá internetbanking a v příkaze jsou přednastavené hodnoty na účet „AUKRA“ – no tedy dělám poprvé, ale protáhla jsem to a platba za 3 ks 330,- kč (s poštovným) se zmého účtu odepsala a aukro potvrdilo příjem platby na účet prodávajícího. No nakonec cena běžná v akvaristice, takže příště zvážit!!

Čekám do 2-3 dnů rostlinky a místo dodání mám maila od prodávajícího, abych raději platbu provedla příkazem a ne přes PAY-kde nemá poslední měsíc žádné platby ?!!!

Já se svou povahou jsem mu zaslala potvrzení o platbě a také zprávu z aukra o provedení se statusem ukončeno. Omluvil se, ale dál tvrdil, že peníze nevidí.

Napsala jsem mu,proč to neřeší s aukrem a sama využila možnosti formátovaného dotazu na AUKRO kdy z PAY nemá prodávající v pořádku peníze. Sdělila jsem mu, že další platbu provádět nebudu a že jsem napsala na aukro a ejhle, došel mail, že měl špatně nastavený filtr na peníze z PAY. Bože to je systém L.

1.3.

Ve čtvrtek mi došly vzrostlé kryptokoryny (asi 40 cm), sice ne jak se píše v nabídce 1 rostlina o 4 a více výhoncích, ale 1 mohutnější výhon (ten putuje do velkého akva a 2 drobnější (do menšího akva).

Výsledek je výborný, vzrostlé listy jsou u hladiny, takže vytváří zastíněné místečko, což , jak jsem se dočetla terčíkům vyhovuje. No uvidím, jak se jim bude dařit.


S p.Vlachem Lukášem – domlouvám návštěvu na středu 29.2. v jeho mini farmě u rodičů. (Pěstírna Slatinky), i za účelem zakoupení dezinfekce vody proti žáberním problémům a bičíkovcům(na doporučení p.Havránka).


V úterý 28.2. se ozval p.Havránek s nabídkou odkoupení vločkového krmiva, které mu doporučil chovatel terčovce(vybarvení a vitalita). Objedná velké balení a rozprodá po menších dávkách.

Vločkové nebo granule je dobré přidávat do směsi z hovězího srdce-kvůli krvi-vstřebává. Mám se poptat i Janči a dát vědět. Dovezl by to jak pojede z lyžovačky ve čtvrtek 8.3. a zároveň se stavil na „revizní návštěvu“. Na jeho dotaz jak rybky rostou jsem mu odpověděla, že sousedi tvrdí,jak vyrostly, ale já nemám vzhledem ke každodennímu urputnému sledování takový pocit velkého nárustu.

Dle něj by měly rybky v době růstu (do 1,5 – 2 let) vyrůst za měsíc o 1 cm.

Také mi říkal, že on těch vloček spotřebuje 1 za 2 měsíce J, ale má terčíků o hodně více, jakožto „chovatel“. Asi potřebuje udat velké množství.
29.2.

vyrážíme s Jančinou rodinku do Komiku a odtud do Slatinek, kde na nás čeká před domem č.p.26 p.Lukáš Vlach (mladý šikovný chlap).Velmi příjemný pán, ikdyž nemá moc času(připravuje totiž nový projekt, jakožto jednatel konstrukční firmy do Indonésie, a to už byl za našeho zájmu v Anglii, Francii) nás uvádí do domu rodičů

bočním schodištěm se dostáváme do podkrovních místností. Před dveřmi se přezouváme do papučí, protože v akvarijní místnosti udržuje až desinfekční čistotu.

To je nádhera – žasneme všichni, ale pro velkou vlhkost a teplotu v místnosti mladí brzy po shlédnutí výstavních kousků a také různých vývojových stádií mladých terčovců odchází s Vojťáskem ven.

Já se dále rozhlížela a hlavně poptávala a poslouchala.

Akvária ač tak nepůsobila má velikosti 150l , kde se pohodově proplouvali dospělé páry i red melouni – no nádhera.

Pan Lukáš popsal všechny přítomné druhy, jako raritu nám představil původního

Terčovce hnědého dovoz z thajska. Jeden pár ještě vodil malé asi 0,5 cm vzrostlé a další pár ještě o něco větší. V dalším se už prohánělo asi tak 100 ks tak 3 cm vzrostlých jedinců.

V jednom rohu bylo akva dost vysoké 450 l, kde bylo asi 8 důležitých terčovců.

Ne nadarmo se jim říká králové. Zajásala jsem, když jsem shlédla v dalším akváriu red tyrkysáky, bohužel – to byl jen můj pocit. Dostala jsem poučení, že red tyrkys má 9 pruhů. Také pigeoni – ty samé mám od p. Grepla – no ale greplovky nemají čisté béžovo-oranžové zbarvení, „určitě mají popílek“ – co to je „popílek“ ??

To jsou drobné černé tečky.

Popsala jsem stav u nás doma a ihned zapomněla na představu pořídit si třeba ještě jeden pár k páru tyrkysáků.

Optimální množství terčovce do akva 350l 7-8. Takže doporučení počkat až vyrostou - vybrat si a zbytek prodat.

Samozřejmě mne zajímaly informace k párům a jejich hlavnímu úkonu – tření.

Takže pobývají spolu, a naparují se, u tyrkysáků se zvýrazní pruhy někteří až celí ztmavnou – hm náš případ. A co dál? Těsně před třením se ryba dostává do „stavu křečí“ , vyleze kladélko (tak to jsem ještě neviděla) a potom většinou následuje vytření.

Dotazy k chování mého páru:

- zatím nic

jsou i případy, kdy pár není pár – třely se i 2 samičky,

- no mne prodal p.Šimek(p.Vlach zná) pár zaběhlý (aspoň tvrdil – úspěšně vytřený)

na to se mi dostalo poučky, že žádný chovatel se nezbavuje schopného páru

- já beru, že p.Šimek přechází na jiné barevné varianty a měl více párů tyrkysáků

- samec žduchá samičku do břicha (hlavně u žrádla)

samec je dominantní, může vyžadovat samičku, jedná se o sourozenecký pár

- jak s vodou

Osmóza – lze zakoupit přístroj (prodává za 1500,-kč a má umístěn u topení,čímž řeší i ohřev), kterým se upravuje voda do nádrže(zlepšuje se její vodivost pro tření dost důležitá věc-kontrola měřícím přístrojem).Takto upravenou vodu dává do třecích nádrží.

Denně se odkaluje zbytek potravy, no ještě pracují šneci, nacíky p.Vlach nepreferuje, protože jsou rychlí a plaší.

V akváriích pracují filtry obyčejné molitanové na vzduchové trubici (zbytečně utrácet za filtry-ale akvária nejsou výstavní pokojová), u některých je i uv lampa (ionizace-čirá voda)

Z důvodu časového vytížení má hlavní starost o terčíky rodina (krmení, odkalení, dezinfekce akva místnosti).

P.Lukáš mi přinesl knihu s druhy terčovců hned se chytám a stěžuji si, že není nic v češtině. Bylo mi jedno, kdo je autorem, ale to byla chyba, protože kkdo nezná p.gsgs nezná nic o terčovcích; p.Lukáš má knihu s osobním věnováním na což je

hodně pyšný. Připomínám mu, že jsem v prosinci začala s terčovci teprve uvažovat a informace postupně teprve sbírám.

K otázce použití preparátů i jako prevenci to nevidí tak jednoznačně, chemie je chemie, dobré vědět stav vody-hodnoty PH,solí a vodivost(důležitá pro vytírání).

Dostala jsem dva preparáty za maloobchodku (bez paragónu) proti žáberním problémům (ryby lapají u hladiny) a proti bičíkovcům(nerostou přestože žerou).

Informací fůra, ale pro dnešek stačí, obdržela jsem vizitku a pokyn, v případě potřeby kontaktovat spíše přes mail. Při odchodu jsem pronesla, že p.Havránek se staví na revizní návštěvu z lyžovačky a tak jsem se hned dozvěděla, že na lyžovačku ho pozval v rámci jakési prezentační akce právě p.Vlach. Takže, ze slušnosti zvu i p.Vlacha k nám na návštěvu, pokud se mu bude chtít, tak ať dojede s p.Havránkem. Taky se zmiňuji o změření parametrů vody u tyrkysáků, že domluvím s p.Havránkem, aby si vzal pomůcky na lyžovačku.


1.3.

měníme ve velkém akváriu filtr fluval 305 za došlý 405, hadice ponecháváme a až dojdou zbylé náhradní díly dáme 305 do menšího akva tyrkysákům.

Výměna se zdařila a opravdu je poznat větší výkon filtrace (má o jeden koš filtrací více a také výkon motorku).

Projevuje se hlučnost vrtulky, musíme zkontrolovat osičku.


7.3.

odkaluji, aby byl co nejlepší pohled pro návštěvu.


8.3.

tož jsem zvědavá, zda se někdo ozve, občerstvení nachystané. Opravdu kolem 15 hod volá p.Havránek, zda se tedy mohou stavit a o půl páté doráží i s kamarádem p.Vlachem.

Nastává první posouzení velkého akva a poté se dostáváme do pokojíku k terčovcům. P.Vlach hodnotí krásnou stavbu těla samečka, tak se přidávám, že samička už takový tvar nemá->odpověď- to tak bývá. Rozhodně se přiklání k páru J, také samečka označuje podle zkosení přední části hlavy-samička má delší pozvolnější sklon. Stáří určuje podle velikosti oka – 1,5 roku, což odpovídá dle info p.Šimka. Vracíme se ke kávě a pánové vytahují nástroje na testování vody. P.Havránek(p.Vlach se mu směje, že je chemik)vytahuje testovací roztok a do vršku si nabírá vodu od tyrkysáků.

P.Vlach vytahuje dva měřiče(nedávno mu došly Anglie asi za 2.500,-kč) a vkládá do nádobky na šlehání, kam si nabral asi 3 cm vody.

První hlásí hodnoty p.Havránek, aby mohl porovnat techničtější metodu.

Takže kyselost dobrá 7 a vodivost 200.

Ještě testuje p.Havránek vodu přímo z kohoutku. Vodivost přes 100. Přibližně stejné hodnoty dávají i měřicí přístroje.

Jsou úplně nadšení vodou, pro chov úplně ideální. Výměna přímo.

Vysvětlují mi větší hodnotu vodivosti akvarijní vody – přítomnost solí (odpad). Divím se, když jsem den předtím odkalovala. Na to je mi doporučeno, odkalovat ano často, ale mimo to je dobré jednou za měsíc výměna alespoň 1/3 vody, odkalení je málo a pokud by se neměnila voda ve větším množství, množství solí by postupně narůstalo.

Rozhodně p.Vlach hodnotí, že se mnou kšeft se zakoupením osmozy neudělá J.

A stav pro vytření je dobrý až dost a o to lepší voda i pro vývoj.

P.Havránek dokonce říká, že se přestěhuje, protože odchov potěru je vyloženě v ostravské vodě dřina. Teď se pere s plísněním potěru, proto také spěchá domů, aby vidě, jak dopadla ochrana, zda plíseň neničila plůdky.

Navrhuji tykání, no uvidíme.

Vločky ještě nedostal, takže jak je bude mít pošle je po domluvě poštou.

Nakládám mu do auta zbytek břidlic a loučíme se.

Hned zítra provedu výměnu vody tyrkysákům.


9.3.

Provedena výměna 1/3 vody.


Brouzdám po netu:

Rybicky.net – forum - terčovci

Pigeon red ( Marlboro fire red )

Fotka k příspěvku


Pozn. K přípravě mražené směsi.

„ja však po prvom a druhom premletí(druhé premletie až po týždni premrazenia v mrazáku)kedy následne pridávam všetky ingrediiencie,nechám zmes v lednici 4-6hodín aby srdce lepšie nasalo všetky prímesi do seba až následne rozhádžem do pytlíkov a do mrazáka“


Pořízení jedné delší hadice (vývod vody z filtru v jednom rohu a v druhém sání).

Pořízení výkonnějšího topení (původně 200w nově 300w).

Pořízení náhradní osičky do vrtulky (u 305 se mi zlomila) označení na eshopu 304,404 – sedí i na 305,405 – to ani paní z eshopu nevěděla, prý by to neoddělovali popisem.


12.3.

V pondělí dorazily zbylé ingredience k filtrům, takže se po kávičce pouštíme do rekonstrukce filtrace velkého akva – využíváme delší hadici a tím pádem možnost rozdělit přívod a vývod filtru na dva rohy, také Mila kontroluje osičku a dodává náhradní gumovou čepičku(opravdu mizí hukot-no nedá se mluvit o absolutně tichém chodu, ale o 50% lepším), na vývod dávám novou rozdvojku.

Vyplachuji náplně a u toho připravuji náplně do 305.

Po půl hoďce spouštíme, no projevuje se až moc dlouhá hadice vývodu vody z filtru – znatelně se zmenšila prudkost výtoku vody a vůbec načerpání vody pumpou byl docela zážitek, u kterého se zapotil i Milan. Rozhodli jsme se zkrátit hadici, uříznuto a je to o poznáni lepší, ale zatím bych ještě zkracovala.

Odstavuji vzduchovací skalku, víření vody by mělo stačit, no uvidím při menším průtoku, co na to ryby.Dle Lukáše a Petra mají raději klidnou vodu, než proudění.

Měním také topítko původní 200w za nové 300w, menší druhé topítko uschovávám na krizové stavy. Musím zkontrolovat, stav teploty, protože starší topení bylo nastaveno na 31-32 st a vytápělo tak na 28 st.

Milan musí frčet do práce na noční, tak do výměny filtru vnitřního za 305 v menším akva si beru za svůj samostatný úkol.

Bohužel nám nedodali trubku k sacímu koši, tak úkolujeme souseda, který dělá novou koupelnu a má instalat.trubku. Během hodiny dodává šikulka trubku i jednu náhradní, je sice šedá, ale nevadí. Jdu na věc, nachystám si hadice, naplním filtrační koš vodou, uzavírám,připojuji hadice a spouštím J, dobré - jen musím vyřešit upevnění trubky sacího koše, protože přísavky zakoupené ve zverimexu jsou velmi nepraktické, nemají vůli držet. Úchyty přes hrany akvária by to vyřešily, ale ty mají zase tu nevýhodu, že jsou větší, než umožňuje otvor v krytu a tím ho mírně zvedají.

Po chvilce kontroluji stav filtrování a průserrrr – pod filtrem vytéká voda ?!!

No jo vytéká při chodu v místě uzavření koše a hlavy – ono se to i špatně usazuje.

Vypínám a znovu hlavu usazuji, jo teď to sedí správně. Po řádném vysušení vracím do skříňky a spouštím.

Je 9 hodin večer a já dokončuji vyčištění vnitřního filtru a úklid koupelny.

Kontroluji stav teploty ve velkém akva na novém digi teploměru v dolním rohu a vnitřním u hladiny. 28-29 st. tak to by šlo.
29.2.

vyrážíme s Jančinou rodinku do Komiku a odtud do Slatinek, kde na nás čeká před domem č.p.26 p.Lukáš Vlach (mladý šikovný chlap).Velmi příjemný pán, ikdyž nemá moc času(připravuje totiž nový projekt, jakožto jednatel konstrukční firmy do Indonésie, a to už byl za našeho zájmu v Anglii, Francii) nás uvádí do domu rodičů

bočním schodištěm se dostáváme do podkrovních místností. Před dveřmi se přezouváme do papučí, protože v akvarijní místnosti udržuje až desinfekční čistotu.

To je nádhera – žasneme všichni, ale pro velkou vlhkost a teplotu v místnosti mladí brzy po shlédnutí výstavních kousků a také různých vývojových stádií mladých terčovců odchází s Vojťáskem ven.

Já se dále rozhlížela a hlavně poptávala a poslouchala.

Akvária ač tak nepůsobila má velikosti 150l , kde se pohodově proplouvali dospělé páry i red melouni – no nádhera.

Pan Lukáš popsal všechny přítomné druhy, jako raritu nám představil původního

Terčovce hnědého dovoz z thajska. Jeden pár ještě vodil malé asi 0,5 cm vzrostlé a další pár ještě o něco větší. V dalším se už prohánělo asi tak 100 ks tak 3 cm vzrostlých jedinců.

V jednom rohu bylo akva dost vysoké 450 l, kde bylo asi 8 důležitých terčovců.

Ne nadarmo se jim říká králové. Zajásala jsem, když jsem shlédla v dalším akváriu red tyrkysáky, bohužel – to byl jen můj pocit. Dostala jsem poučení, že red tyrkys má 9 pruhů. Také pigeoni – ty samé mám od p. Grepla – no ale greplovky nemají čisté béžovo-oranžové zbarvení, „určitě mají popílek“ – co to je „popílek“ ??

To jsou drobné černé tečky.

Popsala jsem stav u nás doma a ihned zapomněla na představu pořídit si třeba ještě jeden pár k páru tyrkysáků.

Optimální množství terčovce do akva 350l 7-8. Takže doporučení počkat až vyrostou - vybrat si a zbytek prodat.

Samozřejmě mne zajímaly informace k párům a jejich hlavnímu úkonu – tření.

Takže pobývají spolu, a naparují se, u tyrkysáků se zvýrazní pruhy někteří až celí ztmavnou – hm náš případ. A co dál? Těsně před třením se ryba dostává do „stavu křečí“ , vyleze kladélko (tak to jsem ještě neviděla) a potom většinou následuje vytření.

Dotazy k chování mého páru:

- zatím nic

jsou i případy, kdy pár není pár – třely se i 2 samičky,

- no mne prodal p.Šimek(p.Vlach zná) pár zaběhlý (aspoň tvrdil – úspěšně vytřený)

na to se mi dostalo poučky, že žádný chovatel se nezbavuje schopného páru

- já beru, že p.Šimek přechází na jiné barevné varianty a měl více párů tyrkysáků

- samec žduchá samičku do břicha (hlavně u žrádla)

samec je dominantní, může vyžadovat samičku, jedná se o sourozenecký pár

- jak s vodou

Osmóza – lze zakoupit přístroj (prodává za 1500,-kč a má umístěn u topení,čímž řeší i ohřev), kterým se upravuje voda do nádrže(zlepšuje se její vodivost pro tření dost důležitá věc-kontrola měřícím přístrojem).Takto upravenou vodu dává do třecích nádrží.

Denně se odkaluje zbytek potravy, no ještě pracují šneci, nacíky p.Vlach nepreferuje, protože jsou rychlí a plaší.

V akváriích pracují filtry obyčejné molitanové na vzduchové trubici (zbytečně utrácet za filtry-ale akvária nejsou výstavní pokojová), u některých je i uv lampa (ionizace-čirá voda)

Z důvodu časového vytížení má hlavní starost o terčíky rodina (krmení, odkalení, dezinfekce akva místnosti).

P.Lukáš mi přinesl knihu s druhy terčovců hned se chytám a stěžuji si, že není nic v češtině. Bylo mi jedno, kdo je autorem, ale to byla chyba, protože kkdo nezná p.gsgs nezná nic o terčovcích; p.Lukáš má knihu s osobním věnováním na což je

hodně pyšný. Připomínám mu, že jsem v prosinci začala s terčovci teprve uvažovat a informace postupně teprve sbírám.

K otázce použití preparátů i jako prevenci to nevidí tak jednoznačně, chemie je chemie, dobré vědět stav vody-hodnoty PH,solí a vodivost(důležitá pro vytírání).

Dostala jsem dva preparáty za maloobchodku (bez paragónu) proti žáberním problémům (ryby lapají u hladiny) a proti bičíkovcům(nerostou přestože žerou).

Informací fůra, ale pro dnešek stačí, obdržela jsem vizitku a pokyn, v případě potřeby kontaktovat spíše přes mail. Při odchodu jsem pronesla, že p.Havránek se staví na revizní návštěvu z lyžovačky a tak jsem se hned dozvěděla, že na lyžovačku ho pozval v rámci jakési prezentační akce právě p.Vlach. Takže, ze slušnosti zvu i p.Vlacha k nám na návštěvu, pokud se mu bude chtít, tak ať dojede s p.Havránkem. Taky se zmiňuji o změření parametrů vody u tyrkysáků, že domluvím s p.Havránkem, aby si vzal pomůcky na lyžovačku.


1.3.

měníme ve velkém akváriu filtr fluval 305 za došlý 405, hadice ponecháváme a až dojdou zbylé náhradní díly dáme 305 do menšího akva tyrkysákům.

Výměna se zdařila a opravdu je poznat větší výkon filtrace (má o jeden koš filtrací více a také výkon motorku).

Projevuje se hlučnost vrtulky, musíme zkontrolovat osičku.


7.3.

odkaluji, aby byl co nejlepší pohled pro návštěvu.


8.3.

tož jsem zvědavá, zda se někdo ozve, občerstvení nachystané. Opravdu kolem 15 hod volá p.Havránek, zda se tedy mohou stavit a o půl páté doráží i s kamarádem p.Vlachem.

Nastává první posouzení velkého akva a poté se dostáváme do pokojíku k terčovcům. P.Vlach hodnotí krásnou stavbu těla samečka, tak se přidávám, že samička už takový tvar nemá->odpověď- to tak bývá. Rozhodně se přiklání k páru J, také samečka označuje podle zkosení přední části hlavy-samička má delší pozvolnější sklon. Stáří určuje podle velikosti oka – 1,5 roku, což odpovídá dle info p.Šimka. Vracíme se ke kávě a pánové vytahují nástroje na testování vody. P.Havránek(p.Vlach se mu směje, že je chemik)vytahuje testovací roztok a do vršku si nabírá vodu od tyrkysáků.

P.Vlach vytahuje dva měřiče(nedávno mu došly Anglie asi za 2.500,-kč) a vkládá do nádobky na šlehání, kam si nabral asi 3 cm vody.

První hlásí hodnoty p.Havránek, aby mohl porovnat techničtější metodu.

Takže kyselost dobrá 7 a vodivost 200.

Ještě testuje p.Havránek vodu přímo z kohoutku. Vodivost přes 100. Přibližně stejné hodnoty dávají i měřicí přístroje.

Jsou úplně nadšení vodou, pro chov úplně ideální. Výměna přímo.

Vysvětlují mi větší hodnotu vodivosti akvarijní vody – přítomnost solí (odpad). Divím se, když jsem den předtím odkalovala. Na to je mi doporučeno, odkalovat ano často, ale mimo to je dobré jednou za měsíc výměna alespoň 1/3 vody, odkalení je málo a pokud by se neměnila voda ve větším množství, množství solí by postupně narůstalo.

Rozhodně p.Vlach hodnotí, že se mnou kšeft se zakoupením osmozy neudělá J.

A stav pro vytření je dobrý až dost a o to lepší voda i pro vývoj.

P.Havránek dokonce říká, že se přestěhuje, protože odchov potěru je vyloženě v ostravské vodě dřina. Teď se pere s plísněním potěru, proto také spěchá domů, aby vidě, jak dopadla ochrana, zda plíseň neničila plůdky.

Navrhuji tykání, no uvidíme.

Vločky ještě nedostal, takže jak je bude mít pošle je po domluvě poštou.

Nakládám mu do auta zbytek břidlic a loučíme se.

Hned zítra provedu výměnu vody tyrkysákům.


9.3.

Provedena výměna 1/3 vody.


Brouzdám po netu:

Rybicky.net – forum - terčovci

Pigeon red ( Marlboro fire red )

Fotka k příspěvku


Pozn. K přípravě mražené směsi.

„ja však po prvom a druhom premletí(druhé premletie až po týždni premrazenia v mrazáku)kedy následne pridávam všetky ingrediiencie,nechám zmes v lednici 4-6hodín aby srdce lepšie nasalo všetky prímesi do seba až následne rozhádžem do pytlíkov a do mrazáka“


Pořízení jedné delší hadice (vývod vody z filtru v jednom rohu a v druhém sání).

Pořízení výkonnějšího topení (původně 200w nově 300w).

Pořízení náhradní osičky do vrtulky (u 305 se mi zlomila) označení na eshopu 304,404 – sedí i na 305,405 – to ani paní z eshopu nevěděla, prý by to neoddělovali popisem.


12.3.

V pondělí dorazily zbylé ingredience k filtrům, takže se po kávičce pouštíme do rekonstrukce filtrace velkého akva – využíváme delší hadici a tím pádem možnost rozdělit přívod a vývod filtru na dva rohy, také Mila kontroluje osičku a dodává náhradní gumovou čepičku(opravdu mizí hukot-no nedá se mluvit o absolutně tichém chodu, ale o 50% lepším), na vývod dávám novou rozdvojku.

Vyplachuji náplně a u toho připravuji náplně do 305.

Po půl hoďce spouštíme, no projevuje se až moc dlouhá hadice vývodu vody z filtru – znatelně se zmenšila prudkost výtoku vody a vůbec načerpání vody pumpou byl docela zážitek, u kterého se zapotil i Milan. Rozhodli jsme se zkrátit hadici, uříznuto a je to o poznáni lepší, ale zatím bych ještě zkracovala.

Odstavuji vzduchovací skalku, víření vody by mělo stačit, no uvidím při menším průtoku, co na to ryby.Dle Lukáše a Petra mají raději klidnou vodu, než proudění.

Měním také topítko původní 200w za nové 300w, menší druhé topítko uschovávám na krizové stavy. Musím zkontrolovat, stav teploty, protože starší topení bylo nastaveno na 31-32 st a vytápělo tak na 28 st.

Milan musí frčet do práce na noční, tak do výměny filtru vnitřního za 305 v menším akva si beru za svůj samostatný úkol.

Bohužel nám nedodali trubku k sacímu koši, tak úkolujeme souseda, který dělá novou koupelnu a má instalat.trubku. Během hodiny dodává šikulka trubku i jednu náhradní, je sice šedá, ale nevadí. Jdu na věc, nachystám si hadice, naplním filtrační koš vodou, uzavírám,připojuji hadice a spouštím J, dobré - jen musím vyřešit upevnění trubky sacího koše, protože přísavky zakoupené ve zverimexu jsou velmi nepraktické, nemají vůli držet. Úchyty přes hrany akvária by to vyřešily, ale ty mají zase tu nevýhodu, že jsou větší, než umožňuje otvor v krytu a tím ho mírně zvedají.

Po chvilce kontroluji stav filtrování a průserrrr – pod filtrem vytéká voda ?!!

No jo vytéká při chodu v místě uzavření koše a hlavy – ono se to i špatně usazuje.

Vypínám a znovu hlavu usazuji, jo teď to sedí správně. Po řádném vysušení vracím do skříňky a spouštím.

Je 9 hodin večer a já dokončuji vyčištění vnitřního filtru a úklid koupelny.

Kontroluji stav teploty ve velkém akva na novém digi teploměru v dolním rohu a vnitřním u hladiny. 28-29 st. tak to by šlo.
13.3.

Ranní teplota vody dobrá.


Odpoledne po příchodu z práce hodím kontrolní pohled na velké akva a OUVEJ, něco není v pořádku. Terčíci jsou u dna a lapají po vzduchu. Milan říká, že dopoledne bylo vše v pohodě. Otevírám akva a cítím teplo – nové topení je fakt výkonnější a plus zářivky!!!

Rychle odhazuji věci a pouštím se do rychlého odpuštění teplé vody, Milan mi napouští studenou vodu. Měním dva kbelíky vody a snižuji teplotu. Jeden pigeoun check bohužel uhynul. Po snížení teploty se rychle projevuje zlepšení. Nakonec ještě vracím vzduchovací skalku a vše se vrací do normálu – uf to byl fofr.

O víkendu popisuji mailem patálie Petrovi do Ostravy a ten mne poučuje, že se zvýšením teploty je nutno zvýšit i vzduchování,nikoli filtrem !! Zase krok dopředu.
Petr mne průběžně informuje, jak se mu daří s odchovem reďáků Red Marlboro yellow face – má asi 40 mladých z jednoho vrhu, ale další výtěry se nedaří.

Ten si ale hraje s třecí vodou a tak různě, přesto mu jikry plesniví. Tak to je boj.

Prý jsou reďáčci náročnější.

Zvažuje nákup dalších dospělých na Slovensku u p.Federiče.

Já jsem fakt hrozná-stále více si pohrávám s myšlenkou, že ty červené(původně jsem chtěla jenom červené) ještě pořídím a jak říkal Lukáš Vlach dobré větší počet, poté vybrat a protřídit – dále prodat J.

Jelikož čekání na mladé červené od Petra je velmi zdlouhavé-zkouším, zda by mi při nákupu nových pro sebe nedovezl taky pár kousků. J jojo není problém jede si pro mladé kousky 50cm +- tak vezme i pro mne. Dá vědět, jak dopadne.


U mých tyrkysáků zatím žádné třecí orgie nezaznamenávám. Tak doufám, že se dočkám. Chystám se napsat p.Šimkovi, že zatím žádné tření nebylo(tvrdil, že pár se již úspěšně vytřel->tož doufám, že je to opravdu pár).


Na internetu jsem objevila starší akvárium 100x50x50 cm včetně vybavení,prodejce je ze Šumperka.

Akvárium má v jeklovém stojanu, sám si ho obložil palubkama do stylu skříně.

Domlouvám se s Milou, že bych ho chtěla do sklepa, jako záložní akva nebo pro malé potomstvo. Souhlas, ikdyž mne upozorňuje, že je tam podstatně chladněji a
topítko bude běžet hodně,hodně. Přesto nachystal místo a tak domlouvám s prodejcem koupi a s Davčou přepravu.


3.4. půjčujeme od Franty Zlámala vozík a vyrážíme dle pokynů do Koutů nad Desnou. Po menší zajížďce do kopce směr Červenohorské sedlo jsme dorazili k domu rodičů prodejce. Chlapi naložili stojan do vozíku a upevnili. Horší to je s vlastním akváriem-původní záměr dát ho do kufru je v kelu, tož musíme narvat akva na zadní sedačky->pro můj zadek zůstal prostor tak 20cm J. Předávám paní 1500,- kč a natlačím se do polostoje na akvárko a Milda přibouchává dveře. Sedoležím na držadle u dveří, no snad to dojedeme. Davču napadá dát si akvárko na kolena->po pár kilometrech zastavujeme a Milda sedá dozadu místo mne a akva si zvedá na klín(já bych ho nezvedla L), sice v této pozici dělá problém jeho břicho, ale šoupeme přední sedadlo co nejvíc dopředu a výsledek je perfekt. Skládáme akvárko do garáže, o víkendu provedeme generální údržbu-vydrhnutí a jeho instalaci do sklepa, doufám, že dostanou Milan se sousedem stojan do sklepa přes úzkou chodbu v pohodě.

Další investice, ale také další důležitý článek řetězce potřeb pro úspěšný chov rybek (např.havárie zaběhlého akva, musím to zaklepat na dřevo J ).


Ták a je tu další důležitá akce, Petr mi píše 1.4., že mi zakoupil další potomstvo J.

Otázkou je, jak nejlépe a nejrychleji reďáčky dopravit.

Shodou okolností má přijet tento víkend sousedovic Věrka, tak si domlouváme možnosti přepravy, jsou taky zapálení akvaristi, ale časově se nám to nedaří doladit na Petra.

Nakonec vyhrává varianta – výlet s Janulou a Vojtíškem (Janule řeší možnost vyřízení „finanční způsobilosti“ na krajském úřadě).

Ještě mi i Věrka nabízí možnost, že by terčíky vyzvedli s Mirkem už ve čtvrtek a postarali se o ně a v pátek je dovezli. Jsou fakt stejní zapálenci, jako já, ale jelikož jsou terčíci náročnější rybky,nebylo by to dobré. Kdyby se s nimi něco dělo(nedej bože) při aklimatizaci po převozu, ještě by jsme měli všichni nějaké výčitky!

Dokonce zkoušíme vyrazit ve středu 4.4. po stříhání Peťulou D. u nás doma. Nahrnuli jsme se už i do auta, nakonec se v autě s Janulou rozhodly zůstat a vyrazit až zítra –hned po obědě, abychom stihly úřad a obchody(David chce botasky z A3 sportu-ušetřím na poštovném->zbude více na naftu J), no Petrovi je to jedno.

Tomu se neznalý problému musí smát – i my se smějeme.

5.4.

Takže ve čtvrtek 5.4. beru ½ dne dovolené a vyrážíme směr Ostrava po 12 hodině.

Zvládáme vše vyřídit a vyrážíme pro terčíky. Petr nás očekává, ale je bez nálady.

Jeho mladým reďáčkům, které v týdnu odstavil od rodičovstva se očividně nedaří, na dně má dva uhynulé. Bude muset přeléčit, tak to jsem zvědavá, jak se mu tento odchov podaří. V duchu si říkám, že je dobře, že jsem si nechala koupit odrostlejší reďáčky a nečekala na jeho odchov.

Ve střední nádrži se prohání hejno reďáčků od p.Federoviče – no barva není zářivá, ale dobarvení se předpokládá až tak v 8.měsíci. Navíc jim chovatel moc nesvítil (ono to terčíci mají raději), takže Petr též nepřehání osvětlení. A mně doporučuje, zpočátku též omezit osvětlení. Říkám mu, že svítím po jejich návštěvě a konzultaci jen odpoledne, až mám čas na sledování akva.

Petr mi strká síťku ať si vylovím reďáčky z akva sama. No to ne – oponuji, navíc Vojťásek značně řádí (počůral se už cestou sem a ještě stačil vyčůrat zbytek přímo na podlahu J).

Takže výběr a výlov do velkého pytle provedl Petr sám, mezi tím mírně nakukuji do obývacího pokoje, kde má velké akvárium s výstavními kousky-příště (pokud bude další návštěva) prostuduji více. Vyzvedávám ještě 3 l vloček, předávám 1600,- kč a rychle vyrážíme k autu.

Rybky zvládly přehoz výborně, po příjezdu je dle Petrova vzoru přelovuji rukama hned z pytle do akvária. Sice se drží bokem od stávající osádky, ale vypadají v pohodě. Potvrzuji Petrovi pohodový převoz.

V sobotu se objednala na návštěvu Věrka s Mirkem-zvědavci, i já se těším, že budu mít klid na sledovačku. Hned ráno pozoruji, že nejsou rybky v pohodě. Všechny včetně původní osádky se tlačí k hladině a zrychleně dýchají. Měním část vody, ač jsem před Ostravou odkalovala, přidávám Eshu 2000 pro jistotu. Bohužel v neděli ráno nacházím 1 reďáčka za rostlinou uhynulého – vylovuji, ještě jeden se pohybuje stále u hladiny, no ostatní se zklidnili, ale úplně v poho nejsou. Kolem poledne dochází sousedi na čumendu a tak probíráme stav, měříme hodnoty vody->výsledek – docela vysoká hodnota dusitanů NO3. Po obědě se dávám do výměny asi 10kyblů vody a dávám baktopur (7tablet). Hodnota klesá.

Odpoledne dáváme dohromady 3.akvárium ve sklepě J.

V pondělí ráno – rozladění - 1 uhynulý reďáček, to je ten, co plaval nepřirozeně,apaticky.

Měním ještě asi 8 kyblů vody, krmím jen granulemi jen 2x.

Jsou velikonoce, tak posedáváme v pokoji a mohu sledovat.

V pokojíku se u tyrkysáků nějak množí jakási hnědá pavučinová řasa, omezuji taky krmení. Zřejmě odstranění 3 ancíků nebylo, až tak dobrým nápadem. Navíc šneci krásně kladou vajíčka, která jsou obalená jakýmsi slizem L. Také budu muset odstranit z filtru rašelinové granule, vyčetla jsem si,že se má použít jen přechodně.

To jsou fakt VĚCI !!!

Večer píšu zprávu o úhynu Petrovi, no moc příjemné to není, ještě že jsem do toho nezatáhla i tu Věrku-byli by taky nešťastní.

V úterý mám odpověď:

Ahojky Něco podobného se stalo i u mne s terči.Ti kteří zůstali v akva v předsíni jsou v pohodě ale ty co jsem si dal do obýváku tak byl mazec.Nesedla jim "cizí" osádka co tam již byla a bylo zle žábrohlisti!!! Takže bactopur byl na nic musel jsem jim včera šoupnout 6h koupel v tremazolu.Zajímavé je to že když zůstali ti v předsíni že jim nic není!!!! Lukáš je má taky v pohodě.No snad bude dobře.....za tohle nemohu.Měj se pěkně Petr


Tak to je fakt mazec! Hlásím, že ráno kontrola neukázala žádný další úhyn. Odpoledne se jeví reďácci v lepší formě, ostatní osádka je už super.

Tak nějak se mi jeví, že použití Eshy 2000 bylo dobrým tahem. Když mám od Lukáše Vlacha cosi proti žábrohlístům, dočítám se ve fóru k žábrohlístům i o Eshe 2000, že je účinná, tak ji doplňuji a uvidíme. Reďáčci se jeví fakt lepší, dokonce se zlepšil i zakrslík od p.Šimka, který už pár dní nežral a měl bílé dlouhé výkaly. Že by nastaly lepší časy?!


13.4.

- stav v pohodě i Petr volá, jak se daří, obdivuje se účinku ESHy


Sháním další rostlinky, v menším akva se mi rozmohla jakási hnědá řasa, ve velkém akva naopak řasa žádná J a to po doporučené odstávce dopoledního osvětlení.

V menším akva se množí šneci, další nepříjemnost – jejich vajíčka a je jich dost-původně mne těšily – nyní zjišťuji, že jsou obaleny jakýmsi slizem, takže možná i řasa má lepší(horší) podmínky -> tvrdě škaredé rostliny,protrhávám a proto sháním

nové. 3 šneky přehazuji do velkého akva, tam si je mřenky vezmou pod svou kontrolu J .

Rostliny nikde ani u Ivanovičů, ani v Rýmařově.


Ve velkém akva se daří velmi dobře (co do růstu) péřovci a krunýřovci síťovanému (oba dosahují velikosti kolem 15 cm) a to díky pravidelnému krmení terčíků.

(terminus-technikus-Peřovec skvrnitý,Krunýřovec síťovaný(Pterygoplichthys gibbiceps))

Co je ale větší problém, no možná souvisí s menším rostlinným porostem, že se mezi sebou občas proženou a to i nevraživě. Rozhoduji o jejich vylovení, ale kam s něma? P.Kršková(břidl.zahradnictví) má malé akvária a do Bruntálu p.Ivanovičové nemá, kdo dopravit za čerstva.

Hurá, na obědě potkávám Tomáše Konráda(má velké akvárium) a tak mu dospěláky(péřovce a krunýřovce) nabízím, jestli je tedy odchytíme. Tak jo J budou mít nový domov. Milan se doma nachystal k odlovu-donesl z půdy kdysi děckám v Itálii zakoupenou síťku na ryby J.

Nakonec jdu na to já s dvěma síťkami hned jak jsem přišla z práce a jupí byla to otázka 5 minut. Pytel s rybama odnáším s úsměvem Tomovi. Úleva a určitě nejen pro mne, ale i pro terčíky.

16.4. objednávám na AQUA DAHO rostlinky,ve středu byly doma.

Anubias barteri var. Coffefolia

Echinodorus Beauty Red

Echinodorus Marble Queen

Echinodorus Bleherae

Egeria densa

Vallisneria asiatica

Vallisneria rubra „serpanta“

Jako dárek zasílají

Bacopa amplexicaulis

Limnophila sessiliflora


- hned osazuji – s výsledkem jsem spokojená, ještě uvidíme, jak se uchytí.
U tyrkysáků se sameček chová docela drsně k samičce, při žrádle ji odžduchá až do kouta (a to jsem ještě oddělala z akva břidlici, za kterou se samička docela schovávala). Tak teď nevím, zda ji nezničí.

Napadá mne, zda by jim nevyhovovali další terčíci, ať se odreagují.

Koukám na internet na nabídku terčovců – red tyrkys – a ejhle v Bruntále kdosi nabízí pár tyrkysáků k prodeji i s jedním pigeonem. Esemeskuji si s majitelem, ale výsledek jaksi o ničem-asi neví co chce. Nakonec začal po shlédnutí foteček prahnout po výměně jeho tyrkysáků za mé pigeony, samozřejmě ty nejurostlejší blonďáky z Prostějova. Tak ukončuji všechny varianty výměny a až by chtěl prodat pár ať se ozve. Ozval se ale za pár dokonce už bez pigeona žádá 2000,- a dost oslovuji ještě p.Šimka z Olomouce, zda nemá ještě nějaké volné tyrkasáky – odpovídá a nabízí samečka se samičkou za 1400,- kč.

Ještě mne napadá prodiskutovat záměr doplnit osádku tyrkysáků s Petrem Havránkem. Píšu mu mail a odpovědí mi otevřeně doporučuje nekupovat další přírustky, raději vydržet počkat na páry ze stávající osádky velkého akva, kde to vidí tak na půlrok J .

Jsem potěšena otevřenou odpovědí a v pohodě se ztotožňuji s Petrovým názorem.
květen

Vyhledávám na internetu něco k jemné hnědé řase, dočítám se o vlivu malého osvětlení (což jsem provedla zase na doporučení z jiného důvodu), takže přidávám hodiny svícení v akváriu a měním co 2-3 dny část vody a u toho saju soplovou řasu z rostlin. No uvidíme kdo z koho.



NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

alda1 Re
2.2.13 11:22
nádhera ;-)
discus Re
19.1.13 17:18
palec Tak toto je paráda.
marena Re
23.4.12 7:36
350 vypadá zajímavé potlesk terčáci hezcí palec chybí mě tam rostliny a nějaké pozadí,jinak hodně štěstí ahoj
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/15179-350