Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Markova šedesátka

 

Prezentace » MarekP » Markova šedesátka » Nápověda 

Hlavní fotka



Markova šedesátka

ZRUŠENO

Budu rád za každý komentář, rady a připomínky.
Majitel: MarekP   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 7. 7. 2011   Aktualizace: 3. 3. 2016 Nový záznam v deníku Změna v základních informacích 
Počet návštěv: 2362   Počet palců: 0
Založení: 28. 2. 2011   Stáří: 4 roky a 9 měsíců
Objem: 64 litrů   Čistý objem: 60 litrů
Velikost: střední akvária   Oblíbenost: 10 uživatelů
Fotek a videí: 302+11   Komentářů: 10
*     *     *     *


Datum zrušení: 29. 11. 2015

Rozměry: 40 cm x 40 cm x 40 cm

Popis: Toto akvárium původně obývaly mé dvě vodní želvy. Jak rostly, tak jsem jim pořídil větší - 300 litrové akvárium. Z tohoto akvária jsem udělal akvárium, které vzniklo za účelem rozmnožování živorodek a jejich podávání jakožto krmení vodním želvám. Později jsem pořídil neonky a akvárium sloužilo už jen jako chovné. Nyní je akvárium také pouze chovné, ale změnila se osádka, viz Seznam obyvatel nádrže.

Biotop: Není. Obyvatelé jsou z Asie a Amazonie.

CO2: Od 24. 3. 2014 0,5 ml denně tekutého CO2.
Od 9. 4. 2014 dávka zvýšena na 0,8 ml.
rybicky.net/vyrobky/2131-co2-vital

Dekorace: V současnosti jen rostliny apod.
Dříve kořen a kameny. Potom taky skalka. Břidlice.

Dno: Písek o zrnitosti 0,5 mm - 8 mm.

Filtrace: AQUAEL FAN mini Plus ve vlastní úpravě - původní čerpací hlava + biomolitan 10x10x24cm

rybicky.net/fotogalerie.php…
rybicky.net/fotogalerie.php…

Hnojení: Od 11. 3. 2014 PMDD - 0,25 ml denně.
Od 22. 3. 2014 - 0,5 ml denně.
Od 25. 4. 2014 - 0,8 ml denně.
Od 15. 5. 2014 - 1 ml denně.
KNO3 – dusičnan draselný
MgSO4·7H2O – síran hořečnatý heptahydrát
K2SO4 – síran draselný
plantex CSM+B – směs mikroprvků (Fe, Mn, Zn, Cu, Ca, Mg) v chelátové vazbě (EDTA), Mo, B
www.levnaakvaristika.cz/…

Dále hnojí samozřejmě ryby.

Chemie: STÁLE:
PMDD - 1 ml denně, tekuté CO2 - 0,8 ml denně.

KDYŽ JE POTŘEBA:
Costapur při krupičce, občas sůl, Preventin proti parazitům a při nákupu nových ryb nebo rostlin a když bylo potřeba, tak Protalon-707 proti sinicím. Esha 2000 při podezření na zranění/plíseň, Esha optima při drobném poranění/po nemoci.

Krmení: VLOČKOVÉ - Dajana Tropica basic, Dajana colour flakes, Vipan od Sery;
TABLETY: Dajana tablety bottom, Dajana tablety adhesive, Hikari Tropical Sinking Wafers;
GRANULOVÉ - Dajana tropi gran mix;
Dajana Spirulina wafers;
Nitěnky;
Okurek;
Listy pampelišky

Osvětlení: 2x Resun SA-09
rybicky.net/fotogalerie.php…

Pozadí: Černé, obyčejný papír.

Stojan: Stolek z bukového dřeva.

Topení: Není potřeba. Občas je potřeba chlazení, zejména v létě, které jsem udělal pomocí 12V adaptéru a dvou 60 mm PC větráků.
rybicky.net/fotogalerie.php…

Údržba: Dříve podle potřeby. Po změně osádky se snažím dodržovat pravidelnou výměnu vody cca 30-50% za 7-10 dní. Čištění filtru a zbytku akvária dle potřeby.

Voda: Z vodovodu.

Vzduchování: V současnosti bez vzduchování (kompresoru), dříve: ATMAN At-A7500 - doporučuji všem. Plynulá regulace a má dva vývody vzduchu. Bohatě postačí i pro 4 akvária, možná i pro více (záleží na potřebě).
rybicky.net/fotogalerie.php…
Z filtru mám namířen pomocí násady odtok na hladinu, aby ji čeřil. Připojil jsem k flitru hadičku, pomocí které můžu vodu přivzdušňovat, ale toho využívám jen občas.

Poznámka: Nezapomeňte se kromě mých fotografií podívat i na má VIDEA, která najdete níže seřazena od nejnovějšího:
28. 4. 2014 - www.youtube.com/…
12. 4. 2014 Část bitky Parmiček - www.youtube.com/…
8. 4. 2014 - www.youtube.com/…
www.youtube.com/…
www.youtube.com/…
www.youtube.com/…
www.youtube.com/…
_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Přidávám zde informace a zajímavosti z knih o rybách, které mám v akváriu. Některé informace se shodují s informacemi, které jsou dostupné zde v atlasu ryb, jiné je doplňují.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

PANCÉŘNÍČEK PANDA (Corydoras panda)

ČELEĎ: Callichthyidae (pancéřníčkovití)
TEPLOTA: 22-27°C
HODNOTA pH: 6,0-7,5
TVRDOST VODY: 5-15 dGH
ROZMNOŽOVÁNÍ: Samička lepí jikry na podklad

ROZŠÍŘENÍ: Jižní Amerika. Druh pochází z povodí zdrojnice Amazonky - z povodí řeky Ucayali, kde tyto Pancéřníčky nalézáme především v klidných tekoucích vodách s písčitým dnem.
ZNAKY: Délka 5 cm. Pancéřníčka pandu poznáme podle tmavého očního proužku, který propůjčuje tomuto druhu jeho vědecké jméno. Podobnou skvrnu mají tito sumečci i na hřbetní ploutvi a u kořene ocasu. Rozeznat pohlaví je velmi obtížné, ale samečci jsou zpravidla štíhlejší než samičky, což platí především v období rozmnožování.
CHOV: Všechny druhy tohoto rodu vyhledávají měkké dno, aby si při prohrabávání detritu neporanily citlivé hmatové vousy. Pancéřníčky chováme v nádržích, ve kterých jim založíme větší počet úkrytů, a vždy v malých skupinách. Nádrž musíme opatřit i výkonným filtrem, který zajistí chemicky kvalitní čistou vodu. I bez ohledu na to bychom měli vždy část vody pravidelně vyměňovat, což zřejmě stimuluje rozmnožování těchto ryb. Jako potravu volíme komerčně dostupné živé, zmrazené a vločkové krmivo. Přikrmujeme potravními tabletami.
SPOLEČENSKÉ NÁROKY: Vhodná je pro ně společnost nepříliš velkých Characid, ale i Terčovců a jiných mírumilovných Cichlid ve společenské nádrži s jihoamerickým biotopem. Můžeme je chovat i ve společnosti nepříliš velkých druhů ryb z jiných regionů, pokud budou mít podobné nároky na životní prostředí.
POZNÁMKA: Obývají dolní část nádrže.

DŮLEŽITÉ: Malí Pancéřníčci se dožívají stáří až 10 let.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

PARMIČKA ČTYŘPRUHÁ (Puntius tetrazona, synonymum: Barbus tetrazona)

ČELEĎ: Cyprinidae (kaprovití)
TEPLOTA: 22-27°C
HODNOTA pH: 6,5-7,5
TVRDOST VODY: 5-15 dGH
ROZMNOŽOVÁNÍ: Samička klade jikry do volné vody.

ROZŠÍŘENÍ: Asie. Druh žije v potocích a řekách ostrovů Bornea a Sumatry. Vyskytuje se i jinde v Indonésii a patrně také v Thajsku.
ZNAKY: Délka 7 cm. Tato vysoce aktivní Parmička má typickou kresbu sestávající ze čtyř tmavých příčných pruhů po stranách nažloutlého těla. Zbarvení se u jednotlivých ryb často liší. Samečci jsou štíhlejší než samičky a také výrazněji vybarvení. Existuje i nazelenalá varianta, známá jako Parmička hong-kongská.
CHOV: Ryby jsou velmi živé a chováme je ve větších skupinách, aby se snížila jejich agresivita, v nádržích s měkkým dnem. Nádrž musí být osázená jen ostrůvkovitě, aby většina prostoru sloužila volnému pohybu ryb. Parmička čtyřpruhá vyžaduje dobře filtrovanou čistou a měkkou vodu. Krmíme živou, zmrazenou a sušenou potravou, doplňovanou rostlinnou složkou.
SPOLEČENSKÉ NÁROKY: Tento druh Parmičky můžeme chovat ve společnosti nepříliš velkých Parmiček jiných druhů, Razbor a Labyrintek ve společenské nádrži s asijským dekorem nebo ve společnosti mírumilovných jihoamerických Characid a Sumečků v nádrži s běžným společenským dekorem.
POZNÁMKA: Obývají dolní až střední část nádrže.

DŮLEŽITÉ: Nechovat společně s rybami, které mají dlouhé ploutve.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

DANIO PRUHOVANÉ (Danio rerio, synonymum: Brachydanio rerio)

ČELEĎ: Cyprinidae (kaprovití)
TEPLOTA: 20-27°C
HODNOTA pH: 6,5-7,0
TVRDOST VODY: 5-15 dGH
ROZMNOŽOVÁNÍ: Samička klade jikry do volné vody.

ROZŠÍŘENÍ: Asie. Široce rozšířený druh, vyskytující se v Pákistánu, Indii, Bangladéši, Nepálu a Myanmě, kde jeho příslušníci žijí v potocích a malých řekách, stejně jako ve stojatých vodách, zavodňovacích kanálech a na zatopených rýžových polích.
ZNAKY: Délka 6 cm. Typické pro tuto Parmičku je stříbřité nebo zlaté zbarvení těla, se svítivě modrými nebo purpurovými podélnými pruhy, které probíhají od hlavy až k vnějšímu okraji ploutevního lemu ocasní ploutve. Pruhovaná je i řitní ploutev. Samečci jsou nejen menší a štíhlejší než samičky, ale zpravidla mají i intenzivnější vybarvení. Vedle původních forem z volné přírody existuje i řada vyšlechtěných mutací, které jsou zlatožlutě zbarvené nebo mají i prodloužené ploutve. Vyšlechtěné formy jsou často choulostivější než robustnější původní formy z volné přírody, které patří již několik desetiletí k nejoblíbenějším akvarijním rybám - jsou to mírumilovné a společenské hejnové ryby.
CHOV: Tyto hezké ryby doporučujeme chovat v částečně zarostlých akváriích. V nádrži musí lehce proudit voda. Osvětlení volíme spíše tlumené, aby dobře vyniklo zbarvení ryb. Musíme mít na paměti i dostatek prostoru pro jejich volný pohyb. Krmíme drobnou živou, ale i zmrazenou nebo sušenou potravou.
SPOLEČENSKÉ NÁROKY: Chováme je buď s mírumilovnými Parmičkami a Razborami, nebo Labyrintkami ve společenské nádrži s asijským dekorem, nebo s jihoamerickými Characidami, Cichlidami a Sumečky v běžné společenské nádrži.
POZNÁMKA: Obývají střední až horní část nádrže.

DŮLEŽITÉ: Nakladené jikry je třeba chránit před požíráním rodiči.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

KRUNÝŘOVEC JEDNOPRUHÝ (Otocinclus affinis)

ČELEĎ: Loricariidae (krunýřovcovití)
TEPLOTA: 21-27°C
HODNOTA pH: 6,5-7,5
TVRDOST VODY: 2-10 dGH
ROZMNOŽOVÁNÍ: Samička lepí jikry na podklad.

ROZŠÍŘENÍ: Jižní Amerika. Tento sumeček je rozšířený především v regionech kolem Ria de Janeiro v Brazílii, kde jeho zástupci žijí v malých potocích a v klidných, hustě zarostlých řekách.
ZNAKY: Délka 4 cm. Typický je podélný tmavý pruh po stranách těla a tmavá skvrna u kořene ocasu. Charakteristická jsou i plochá spodní ústa. Samečci bývají menší a štíhlejší než samičky.
CHOV: Vyhovuje jim hustě zarostlá nádrž o minimální velikosti 60x30x30 cm, ve které musí být dostatek řas, jimiž se krunýřovci živí. Růst řas podporujeme správným osvětlením nádrže. Populaci řas musíme pravidelně doplňovat i živým, zmrazeným nebo sušeným krmivem a krmnými tabletami. Důležité je, aby nádrž měla dno z jemnozrnného substrátu a dostatečný počet úkrytů.
SPOLEČENSKÉ NÁROKY: Krunýřovce jednopruhého můžeme chovat buď společně s jihoamerickými characidami a jinými sumečky ve společenské nádrži s jihoamerickým dekorem, nebo v akváriu s malými druhy ryb z jiných regionů, které mají stejné nároky na životní prostředí.
POZNÁMKA: Obývají dolní část nádrže.

DŮLEŽITÉ: Musí mít možnost strouhat řasy z potopeného dřeva.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________

SEZNAM RYB, KTERÉ PROŠLY TÍMTO AKVÁRIEM:

Cichlidka ramirezova ............... rybicky.net/atlasryb/cichlidka_ramirezova
Dánio pruhované ..................... rybicky.net/atlasryb/danio_pruhovane
Krunýřovec jednopruhý ............ rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy
Krunýřovec sp. ....................... rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_sp_obycejny
Pancéřníček panda ................. rybicky.net/atlasryb/pancernicek_panda
Parmička čtyřpruhá ................ rybicky.net/atlasryb/parmicka_ctyrpruha
Paví očko .............................. rybicky.net/atlasryb/zivorodka_duhova
Plata skvrnitá ......................... rybicky.net/atlasryb/plata_skvrnita
Plata skvrnitá var. korálová ...... rybicky.net/atlasryb/plata_skvrnita_var_koralova
Tetra neonová ......................... rybicky.net/atlasryb/tetra_neonova

NahoruSložky fotek
Videa
NahoruDeníček
3
3.2016
Akvárium bylo zrušeno koncem listopadu 2015 kvůli stěhování.
27
6.2014
PMDD i CO2 vynecháno.
26
6.2014
PMDD i CO2 vynecháno.
25
6.2014
PMDD i CO2 vynecháno.
24
6.2014
PMDD i CO2 vynecháno.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

peter3103 Re
6.3.16 0:28
Mensie? No tak sa necham prekvapit :-)
MarekP Re
6.3.16 0:11
Zatím mám vše jen v hlavě. Prozradím jen, že akvárium bude menší než toto. :-)
peter3103 Re
6.3.16 0:08
To ju este nemas? Ja uz som tu prisiel na hotove tone smích smích
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/12961-markova-sedesatka