Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - MH-třetí

 

Prezentace » hero » MH-třetí » Nápověda 

Hlavní fotka



MH-třetí

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: hero   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 9. 2. 2011   Aktualizace: 21. 7. 2015 Nové fotografie Změna v seznamu ryb 
Počet návštěv: 105   Počet palců: 0
Založení: 9. 2. 2011   Stáří: 13 let a 3 měsíce
Objem: 450 litrů   Čistý objem: 400 litrů
Velikost: velká akvária   Oblíbenost: 2 uživatelů
Fotek a videí: 17+0   Komentářů: 0
*     *     *     *


Rozměry: 150 cm x 60 cm x 50 cm

Popis: Akvárium v rohu v obýváku. Akvárium je dělené na dvě samostatné komory. Levá větší je spíše kyselejší chladnější voda s hodně kameny, kořeny a kytkami a hrubým dnem. Pravé menší je spíše teplejší, tvrdší voda s písečným dnem pro krevetky a šneky.

Biotop: Všechno co je pěkně barevné a přežije to spolu. Občas se to i rozmnožuje. Těžko se dělá nějaký biotop, když i do jihoamerického akvária bych dal Anubiasy.

CO2: Nepoužívám. Někdo tvrdí, že je škodlivé a způsobuje oteplování planety. A na tom já se přeci nebudu podílet.

Dekorace: velké kusy strusky, které jsem kde našel na zemi v elektrárnách. Kořeny z lesa. Při delší procházce se dá v lese najít lépe tvarovaný kořen než byste koupili. Akorát to měsíční máčení než se nasákne vodou, aby držel pod vodou. Kořeny z lesa je dobré dát k Ancistrusům, kteří ho tak za rok perfektně očistí až na tvrdé dřevo. Velký kořen v levé části jsem koupil z druhé ruky. Obecně doporučuji dávat spíše kořeny než kameny. Jsou členitější, lépe se na ně chytají kytky a dají se do nich udělat lépe jeskyňky.

Dno: Ve větší části dva kýble netříděného písku a štěrku z potoka na chalupě. Několik dní po napuštění se po akváriu pohybovalo kupa chrostíků, brouků a všelijaké havěti, ale ryby je rychle vyžrali. Jenom po těch chrostících zůstalo na dně kupa prázdných slepených domečků. Příště bych koupil nějaký fakt pěkný barevný říční štěrčík. Na tom se nevyplatí šetřit, protože dno je věc, se kterou už toho v budoucnu moc neuděláte.
V menší části koupený červený písek, aby to vypadalo i trochu moderně do bytu.

Filtrace: V pravé menší části je boimolitanová kostka a nejmenší čerpací hlava, která je ještě přiškrcená na polovinu. V levé větší části je na dně velká čerpací hlava, která čerpá vodu hadicemi do přetlakového filtru pod akváriem. Filtr jsem udělal ze čtyř vodovodních filtrů na domovní řád a je v nich nasypána směs všeho možného co bylo doma jako keramické kroužky, dřevěné uhlí, keramzit, molitan, EHEIM substrat pro. Z filtru je odbočka pro napojení hadice do odpadu, protože kyblíkovat vodu už mě nebaví. Jako přídavná filtrace je vnitřní filtr EHEIM Ball. Je to asi nejhezčí a nejpraktičtější vnitřní krytovaný filtr. Oproti biomolitanové kostce mají krytované filtry nevýhodu, že se musí častěji čistit. Biomolitanovou kostku většinou okupují krevetky, které ji udržují. Jako filtr by se dal brát i Echinodorus subulatus, který roste ještě půl metru nad hladinu a kořeny má přes půl akvária.

Hnojení: Nakoupil jsem spoustu druhů, že budu experimentovat, ale ani jsem s tím nezačal.

Chemie: Pokud se množí moc řasy, tak k nim stříknu SAVO. Maximálně 10ml na 300l vody je koncentrace, kterou dospělé ryby ještě snesou, i když protestují u hladiny. Pozor na ryby které žijí u dna, protože SAVO klesá ke dnu. Dále nesmí být v akváriu potěr, protože je náchylnější na otravu. Ideálně stříkačkou přímo na černou řasu, která za chvíli zbělá a ryby ji pak sežerou. Po SAVU je vidět jak všechen bordel v akváriu začne bublinkovat. Většinou řasy na skle a rostlinách, ale občas i nějaká ryba pokud má nějaký kožní problém (plíseň nebo parazit). Pár hodin po tom vypadá akvárium viditelně čistší a ryby spokojenější.
Když byla krupičká dával jsem sůl. Sůl ryby snesou bez problémů ve velkých koncentracích.

Krmení: Ideálně vločkové krmivo 5litrový kýbl, který stojí pouze asi 300 Kč a vydrží roky a roky a roky. Žerou to všechny ryby, krevetky i šneci, kteří mají hlad. Ryby které nežerou vločkové krmivo pouze nemají dostatečný hlad. Akorát cichlidky trochu protestují. Dále sušené komáry a ostatní potvory. Pro ancistruse občas taková zelená tableta.

Osvětlení: Koupil jsem si vodotěsný patice, předřadník, 2x35W zářivku, hliníkový obdelníkový profil, záslepky a kabel a udělal jsem si osvětlovací rampu. Reflektory jsem udělal z pozinkovaných profilů na sádrokarton.

Pozadí: Stěna obýváku. Příště už bych dozadu nalepil černou tapetu. Stojí to pár korun a vypadá to opravdu lépe, ale teď už s akváriem nikdo nepohne, takže smůla.

Stojan: Dělal na míru truhlář podlé mého nákresu. Stolek je pouze sešroubovaný z lamina a drží stabilně. Lamino je ale špatné na navlhnutí. Každé vyšplíchnutí vody na hranu desky, i když se hned utře, zanechá nějakou stopu v podobě rozmočení a rozšklebení hrany. Příště bych zkusil celý stolek ještě přestříkat voděodolným bezbarvým lakem. To samé platí pro plovoucí podlahu v okolí akvária. Konstrukčně bych další stolek udělal o 100mm vyšší, abych ze sedu na židli koukal na akvárium spíše zespodu pod odraz hladiny a ne z vrchu na dno. Příště bych nechal mezi přepážkami stolku udělat více průchodů pro kabely a hadičky. Např napájecí kabel od topítka bývá hodně krátký a musím tahat prodlužovačku za stolkem.

Topení: Větší část bez topení. Menší část topítko 100W na 28°C. Funguje to v zimě v pokoji jako dobrá akumulační nádrž, jen ten účet za elektřinu :(.

Údržba: Ideálně dosáhnout bezúdržbového stavu. Ne že by mě to nebavilo, ale je lepší se dívat než se hrabat ve vodě. Potom co jsem si akvária asi čtyři měsíce nevšímal dosti prořídly druhy ryb a vzhledem k tomu, že bylo i vypnuté světlo odešlo i několik druhů rostlin.
Lenost dosáhla dalšího stupně. Kyblíkování mě přestalo bavit asi před rokem, ale teď už mě nebavilo ani tahat týdně hadici k akváriu a vypouštět a napouštět ho, tak jsem přivedl napevno vodu až k akváriu a vypouštění a napouštění zautomatizoval, tak že se každý den vymění asi 10% vody.

Voda: Přímo z kohoutku. Když je dobrá pro mě, je dobrá i pro ryby.
www.tepvos.cz/…

Vzduchování: nic

NahoruSložky fotek

Prezentace je archivována a neobsahuje fotky v plné velikosti

Složka
Všechny
fotky

(16)
Složka
Ostatní

(16)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku

Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
21.07.2015
17.04.2012
Filtr tlakový
Filtr tlakový
23.01.2012
celek (foťák nic moc)
celek (foťák nic moc)
23.01.2012
celek (foťák nic moc)
celek (foťák nic moc)
16.01.2012
Anubis a šnek
Anubis a šnek
16.01.2012
Schované krevetky v kořenu.
Schované krevetky v kořenu.
16.01.2012
Tetra červenoploutvá.
Tetra červenoploutvá.
16.01.2012
Ancistrus.
Ancistrus.
NahoruDeníček
31
3.2013
Provedena inventura ryb.
21
3.2013
Krupička je pryč a jikry od skalár taky.
20
3.2013
Dnes dosáhla lenost dalšího stupně. Natáhl jsem trubky do odpadu a vodu přímo k akváriu a provedl jsem automatické vypouštění cca 10% vody denně. Nedokonalost je v tom, že dopouštím jenom studenou vodu, možná to časem propojím ještě na teplou.
19
3.2013
Dnes se znovu vytřel pár skalár, ale beztak z toho zase nic nezůstane. Někdo jim to požere. Některé ryby se jich bojí, ale keříčkovci si z jejich ožďubávání nic nedělají.
19
3.2013
Po roce se mi objevila krupička. Asi jsem se moc hrabal ve dně a ještě jsem tak trochu ždímal filtr v akvárium. Zatím jsou tečky jenom na tetrách kosočtverečných a ramirézkách. Zvednuta teplota na 29° a přidal jsem trochu sava a 50g soli.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Info
Zatím nebyl k této prezentaci vložen žádný komentář

 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/11880-mhtreti