Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvárium – hotový set nebo si složit vlastní?

 

Články » Akvárium – hotový set nebo si složit vlastní?   Vytisknout tuto stránku 

Akvárium – hotový set nebo si složit vlastní?

Publikováno: 12.10.2016 • PR článek

Ležíte si v obýváku, zíráte na holou stěnu a přemýšlíte, čím to prázdné místo zaplnit. Co si tam třeba zařídit vlastní akvárium s rybičkami? Vždyť přece pohled na ladně se pohybující rybky tolik uklidňuje.

Jenže hned na začátku budete stát před jedním základním rozhodnutím. Koupíte akvarijní set nebo si složíte vlastní akvárium podle svých představ? Každá z možností má své výhody i nevýhody. My vám je představíme. Uděláte si tak dobrý obrázek o tom, která z možností vám vyhovuje nejvíce.

Jak velké akvárium pořídit?

Tuto základní otázku si položíte, ať už kupujete set nebo skládáte vlastní akvárium. Pravidlo zní: čím větší akvárium, tím méně práce. Možná to zní nelogicky, ale velké akvárium nemusíte tak často čistit, protože v něm snadněji udržíte biologickou rovnováhu. Co to znamená? S pomocí kvalitní filtrace se dá s nadsázkou říci, že velké akvárium se o sebe postará samo. Mělo by tak být schopné odbourat nečistoty a některé látky bez vaší pomoci. I tak je ale třeba údržbu akvária nezanedbávat a pravidelně akvárium čistit.

Akvarijní set

Pokud jste začátečník a nikdy předtím jste rybičky nechovali, doporučujeme vám pořídit si akvarijní set. Ušetříte si tím mnoho starostí. Při stavbě vlastního akvária totiž musíte přemýšlet nad tím, jakou filtraci vybrat, nebo které vzduchování pořídit. V setu už dostanete tu správnou kombinaci produktů. Stačí si jen přikoupit písek, dekorace, rostliny, podpůrné přípravky pro úpravu vody a celé akvárium můžete vyzdobit dle vlastních představ.

Další nespornou výhodou akvarijních setů je cena. Stačí si jen sečíst cenu ze všech účtenek za jednotlivé díly a zjistíte, že set je mnohdy i o několik stovek výhodnější. Jeden příklad za všechny. Menší 63 litrový akvarijní set s kvalitní filtrací, 50W topítkem a osvětlením T8 nás ve stejném obchodě vyšel o více než 500 Kč levněji než v případě koupě jednotlivých dílů a samostatného akvária.

F

Akvarijní set TETRA AquaArt Evolution 100l


F

Akvarijní set JUWEL Vision 180l

 

Drobnou nevýhodou v případě levnějších variant může být nedostatečně silná filtrace. Problém také může nastat, pokud vám nebude vyhovovat například osvětlení akvária, které je dané a nelze s ním nijak manipulovat. S tím je však potřeba při koupi akvarijního setu počítat. Velmi dobré zkušenosti máme například se značkou Juwel, nebo Tetra.

Jak si sestavit vlastní akvárium?

Pokud chcete mít akvárium podle svých představ nebo žádný set nevyhovuje požadavkům, vrhněte se do stavby vlastního akvária. Dáme vám pár dobrých rad, které vám pomohou s výběrem těch nejzákladnějších dílků této skládačky.

Výběr dna

Základem každého akvária je jeho dno, tedy akvarijní štěrk či písek. V případě písku myslete také na to, v jakém množství budete mít akvárium osazené rostlinami. Živé rostliny potřebují kvalitní základ v podobě přírodních substrátů, které zajistí rozvoj potřebných půdních bakterií a správnou cirkulaci vody. Ten je potom možné zakrýt vybraným pískem, či štěrkem.  Pro začátečníky bývá vhodnou variantou prostý štěrk, písek a pouze lokální hnojení pod kořeny rostlin.

Chcete-li mít v akváriu umělé rostliny je volba písku už jen dekorativní záležitostí a záleží jen na tom, co se vám líbí. Jedno pravidlo však stále platí – pokud plánujete mít rybičky žijící u dna, zvolte jemnější štěrk či písek. Rybičky by si o ostré kameny mohly poranit ploutve, bříška nebo ústa. Sáhněte tedy raději po dnu se zaobleným kamenivem. Pozor si také dejte na různé nekvalitní substráty a drtě, které občas můžete stále najít v některých obchodech (například černobílý hřbitovní zásyp).  Jedná se o substráty, které mívají větší obsah vápence, a dno akvária se s nimi hůře odkaluje.

Filtrace

Nedílnou součástí každého akvária je také kvalitní vnitřní, nebo vnější filtrace a vzduchování. V dnešní době je na trhu k dostání velké množství kvalitních filtrů různých značek. Pokud si nejste výběrem jistí, nechte si poradit od zkušených akvaristů. Vzduchování ve většině případů bývá součástí filtrace, nebo se dá vytvořit přepadem přefiltrované vody, která teče zpět do akvária.

V některých případech je potřeba přivzdušňování, což nám zajistí kompresor, hadička a vzduchovací kamínek. Tímto se dá mimo jiné také vytvořit malebná podvodní krajinka, kde drobné bublinky stoupají ke hladině přes dlouholisté akvarijní rostliny.

F

Písek říční SPORTCARP 10kg

F

Filtr FLUVAL U3 vnitřní

 

Topítko

Ve svém akváriu byste měli mít také pořádné topítko, nejlépe s termostatem. To bude udržovat požadovanou teplotu vody v akváriu.

Kryt

Sehnat padnoucí kryt pro své akvárium je někdy těžký úkol. Občas se prostě nepodaří sehnat odpovídající rozměr. Nezoufejte. Stačí oslovit zkušeného truhláře a ten vám vyrobí vlastní kryt na míru.

Osvětlení

Osvětlení akvárií je často diskutovanou otázkou. Jedním z rozhodujících faktorů pro výběr konkrétního osvětlená je skutečnost, zda máme v akváriu živé rostliny. Existují různé druhy zářivek i LED světel, která se od sebe liší barevným spektrem. Některá podporují růst rostlin, jiná zvýrazňují přirozené vybarvení ryb. Intenzitu světla, které bude použité v akváriu, ovlivňuje i výška vodního sloupce.

F

Topítko Juwel 200l

F

Dekorace HOBBY DOHSE Tropical wood S

Pozor při výběru dekorací

Výběr dekorací do akvária záleží jen na vaší fantazii. Mnoho začínajících akvaristů má tendence do akvária umístit kořeny a kameny nalezené ve volné přírodě. U těch ovšem hrozí zavlečení nežádoucích mikroorganismů a plísní. Pokud přeci jen neodoláte, doporučujeme dekoraci řádně vyvařit kvůli zničení škodlivých bakterií. Přírodní kořeny mají pouze jednu nevýhodu a to i v případě zakoupení ve specializované prodejně - barví vodu do hněda. Alespoň zpočátku. Nicméně není třeba se obávat, přírodní kořeny do akvária dodávají prospěšné látky, kterými jsou huminy a třísloviny.

Některé kořeny umí barvit poměrně dlouho. Také je nutné počítat s možným vzduchem ve dřevě, který může dekoraci ve vodě nadnášet. To se dá vyřešit zatížením, nebo vhodným umístěním mezi ostatními dekoracemi.

Velice oblíbená u spousty akvaristů je také břidlice. Břidlicové desky jsou výborné například pro akvária s cichlidami, kde je možné její pomocí rozdělit akvárium na terásky a vytvořit tak jednotlivá teritoria.

Akvaristika je vždy běh na dlouhou trať. I zkušení akvaristé se stále učí. Proto nikdy neváhejte požádat o pomoc odborníky, ať už na akvarijních burzách, ve specializovaných prodejnách, nebo se zeptat na radu přímo u chovatele.



 

PR článek (placená reklama) Zveřejněno: 12.10.2016 Upraveno: 13.10.2016 Přečteno: 852x

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1599-akvarium-%E2%80%93-hotovy-set-nebo-si-slozit-vlastni