Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvaristické fórum

 

Fórum » Vyhledávání » VýsledkyVytisknout tuto stránku 

Hledaný výraz: hexamita, způsob hledání: přesnou frázi, oblast: v textu příspěvků sekce: celé forum

Adresa výsledku vyhledávání: http://rybicky.net/forum/hledat/hexamita

09.12.2023 19:06:54Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: Hanci – Autor Kawasaki
Typický projev při napadení bičíkovci. Spironucleus,Hexamita. Stoprocentně se to da určit z vyšetření trusu ryb.
28.02.2023 21:50:16Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: Henryy – Autor Jozef
Moc to dobre vidieť nie je ani po priblížení a dlho som hľadal čo myslíš :)
Toto hexamita nebude. Výkaly sú aké?
Objavilo sa to postupne/naraz (aspoň nejaký popis, info o akváriu/najlepšie prezentácia , ak sa nedá kvalitná foto, pre odborníkov pomôže). Ak to nie je zranenie tak viac neurčím, ale tou hexamitou som si viac menej istý aj z tejto fotky.
28.02.2023 21:31:19Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Je to hexamita? – Autor Henryy
Dobrý den je to pokročilá hexamita nebo něco jiného? Děkuji J
28.11.2022 14:31:30Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: puca – Autor Tojsouvěci
Příznaky - Spironucleus,Hexamita - bělavé výměšky z kůže v oblasti hlavy,v pokročilém stadiu se tvoří kráterovité otvory - dlouhé niťovité výkaly střevní výstelky se shlukovitým obsahem, nechutenství ,změna vybarvení ,apatie ryb. Prevence - nákup ryb pouze od ověřených chovatelů,nekombinovat je s dalšími živočichy (ryby,bezobratlí) a rostlinami, bez předchozí karantény a desinfekčních ošetření. Dodržovat hygienu
v nádrži,kvalitu vody a pestrou stravu,omezit stresové stavy ryb. Nepoužívat manipulační pomůcky v jiných nádržích,i zdánlivě suché síťky,odkalovače,hadice.pinzety atd., mohou být zdrojem přenosu nákazy. Desinfekce pomůcek v chloraminu - Savo,následně neutralizovat v čisté vodě.
Příprava na léčebný zákrok:
Nádrž s infikovanou rybou,se musí přeléčit kompletně.Před samotnou léčbou provést údržbu filtrů,po min. dvou dnech odkalit akvárium a vyměnit 80% vody,nastavit termostat na 32-35°C,zajistit silnější vzduchování,nebo pohyb hladiny,snížit intenzitu osvětlení,nepoužívat aktivní uhlí,iontoměniče,UV lampy.
Léčivo:
Entizol 250mg/tab. účinná látka metronidazol. Předpis lze získat u veterinárního lékaře, (většinou bez poplatku),nákup doporučuji výběrem vhodné lékárny - cena se mezi nimi může podstatně lišit..Balení 20 tablet,orientačně cca130Kč.
Jedna tableta na 20L vody (začínalo se na 62,5L,nedodržením léčebných postupů došlo u terčovců k rezistencím,,zavedený postup pozbýval účinnost).V současnosti někteří chovatelé terčovců v holonádržích odchoven používají ,až jednu tabletu na pouhých na 12,5Lvody.
Tablety je vhodné rozdrdit a potom je v nádobce s vodou (teplota cca 40°C) pomocí lžičky v cedníčku na čaj propasírovat,nebo je rozmělnit tyčovým mixérem. Vzniklý roztok včetně sedimentu rozlít po ploše hladiny akvária,nebo jej nalíít před sání skimmeru,nebo filtru.Mléčný zákal během pár minut zmizí.Ryby a bezobratlí na léčivo nereagují,chování a příjem potravy se nezmění.

1. první den aplikace léčiva Entizol 250mg/1tab na 20L
2. třetí den odkalení s výměnou 80% vody + aplikace léčiva Entizol 250mg/1tab na 20L
3. šestý ,den odkalení s výměnou 80% vody + aplikace léčiva Entizol 250mg/1tab na 20L
4. devátý den odkalení s výměnou 80% vody+ aplikace léčiva Entizol 250mg/1tab na 20L
5. dvanáctý den odkalení s výměnou 80% vody - léčba ukončení léčby


Napadení bičívkovci (prvoci) může mít druhotné symptomy ,v infikované oblasti někdy dochází k namnožení bakterií a virů,k jejich potlačení a posílení imunity ryb budu v příštím období testovat krmivo Dr. Bassleer Biofish Food Lapacho XXL

Edit: https://www.youtube.com/watch?v=Vo2gq72Tb-k
25.08.2022 18:48:21Téma Téma: Nákup léčiv – Předmět: Re: Rovano – Autor lacewings
- eSHa Hexamita
- Ethacridinlactat (antiseptikum,  účinné proti většině grampozitivním bakteriím,  Rivanol )
- Kupfer (dvojmocná měď) 
- Methylrosanilinchlorid ("alias" Genciánová violeť, opět antiseptikum s částečným antimykotickým účinkem )
- Acriflavin ( lokální antiseptikum na vnější plisňové infekce)

- Entizol
- Metronidazol (antibiotikum "nitroimidazol", účinné proti anaerobním bakteriím, napadá buněčné enzymy, poškozuje jejich bakteriální DNA)

Závěr
- léčba by měla být přímá, nutno použít léčiva, obsahující Metronidazol
- použitím eSHa Hexamita jde o nepřímou léčbu, kdy sice může dojít ke krátkodobém účinku, lečba ale není efektivní
- Entizol seženete i u Vašeho obvodního lékaře
- ;-)
25.08.2022 14:52:12Téma Téma: Nákup léčiv – Předmět: Veterinář x Veterina – Autor Rovano
Už jsem párkrát za život byl těchto zvířecích doktorů. Ale nechápu jak to chodí s rybami.
Někdo tu psal, že veterina je 2x dražší na lék než veterinář. Předpokládám, že myslel středisko, které bylo dražší než jednotlivec.

Kdybych potřeboval na bičíkovce nějaký lék, třeba Entizol, vyjde to levněji než ze Slovenska třeba Esha Hexamita, která není na předpis?
U Eshy se nikdo v prodejních materiálech o bičíkovcích nezmiňuje, jen o účinné látce. Ale tu někdo psal, že to údajně účinkuje.

A jak to funguje s veterinářem? To tam zavolám a pošle mi e-recept po konzultaci? Nebo tam zajdu a budu čekat ve frontě psů a koček než dojdu na řadu a dostanu recept? Nebo jak to funguje? Možná Vám to přijde úsměvné, ale netuším jak to tam chodí bez zvířete.

Také někdo zmínil, že mi venterinář prodá lék přímo, tj. bez receptu. Jen se tam musím dostavit po předchozí tel. konzultace?
23.07.2022 00:35:26Téma Téma: Živorodky - nemoc – Předmět: Re: Rovano – Autor MonterMonty
Ta vyhublá samice může taky lecos naznačovat (toto je velmi zásadní a neuvedená informace) , což se ale bez mikroskopického vyšetření výkalu nedá relevantně potvrdit.
I živorodky bývají velmi často napadeny střevními parazity , nejčastěji jsou to helmiti - camallanus cotti , ti při klidovém stavu ryby (neplavání) viditelně trčí z řitního otvoru , jsou červení - řit. otvor bývá i lehce oteklý, také tam můžou být nematody atd (obojí zmiňované patří k hlístcím)
Dále to můžou být střevní bičíkovci (hexamita , spironucleus, cryptobia vzácněji i další) - opětovně nutno prozkoumat výkaly a určit druh a po té až léčivo , naslepo nic neléčit - při špatně zvoleném léčivu to bude mít opačný účinek.
Zjednodušeně - střevní paraziti vyžerou veškerou výživu , vitamíny atd. rybě z trávícího traktu, oslabí se imunita - schopnost regenerovat triviální a běžné drobné poranění na těle, protože není z čeho regenerovat , následné napadení plísněmi ,prvoky, rozpady ploutví atd. můžou být dost zavádějící (druhotné). I po úspěšném přeléčení se stále vracejí- nekonečný kolotoč přeléčování nevedoucí k ničemu.
Takže za sebe doporučím sehnat mikroskop min 600X zvětšení, vyhublou rybu odlovit po krmení do nějaké nádoby s vodou stejné teploty jako v akva , počkat až se vykálí (nejlépe několik bobků), vrátit ji zpět do akva a bobky důkladně prozkoumat. Co jak vypadá napoví např. tady - https://www.youtube.com/playlist?list=PLs-6eK02WtpOLAkQR6ia0J8SDTXAxVT-e
Nehledat živé helmity , ty pravděpodobně ani nenajdeš (vyjma už zmiňovaných camallanus u řit. otvoru), velmi málokdy opouští hostitele - je nutné hledat jejich vajíčka (ve videích je na ně upozorňováno také)
Až po případném nálezu , se teprve dá mluvit o nějakém relevantním léčení
Hodně zdaru chlape :pivo: :ahoj:
24.05.2022 18:01:12Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Beastie – Autor lacewings
- žádné jsem Vám nedoporučoval, pouze jsem uvedl na správnou míru Vaše konstatování, že

"..entizol, ndx, gdex, nebo hexamita když nesplňují defakto ani jedno hlavní kritérium pro hlístice nebo bičíkovce..",

Naopak toto kritérium splňuje entizol, ndx, gdex, hexamita a řada dalších léčiv

- problematika určení nemoci z fotek a mnohdy zavádějícího popisu není jednoduchá, proto to ne vždy se dočkáte adekvátní odpovědi v řádu minut,
- akvárium nemusí být při karanténě plně napušteno
- pokud se jedná o tu léčbu celého a karantény, opět špatně, uváděl jsem přece možnost individuální možnosti zacerveni,( tady je výhoda karantény), invazivniho (zde celé akvárium), logické, ne
- pokud někdo napíše že něco děláte špatně a odpovídá to skutečnostem, má to pro vás být přínosné, bohužel nemohu ovlivnit Vaše rozhodnutí nepoužívat léčiva určená l léčbě, jak jste se vyjádřila ve svém příspěvku 14.59 hod.
- o léčbě máte přece rozhodnuto "Ten česnek beru podle akvária, číslo 49, jak oasi tím nic nezkazím minimálně, což?"
- svůj názor na česnek jsem již uvedl, dokonce neznám žádného akvaristu který by ho uváděnou formou podával, snad kočce nebo psu, tam to smysl má

- jak již jsem psal
" já se po celou dobu vyjadřuji,
usměrnuji, některé Vaše zavádějící vyjádření k léčivám používaných v akvaristice a jejich nezávadnost, pokud jsou používaná v souladu s léčbou"

- ;-)
24.05.2022 13:37:20Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Aput – Autor Kawasaki
Ta ryba už tím trpí docela dlouho. Všimni si celkové pohublosti těla. U tohoto onemocnění trpí ryby nechutenstvím. První příznak nemoci. Dále bílé hlenovité výkaly. Pak se objeví ty bílé vřídky a po ni h dírky na hlavě. Léčilo se to léčivem esha Hexamita. Nebo zkus sehnat na netu Praziquantel. Pozn. U nás se nesmí prodávat.
24.05.2022 13:25:30Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Aput – Autor lacewings
- Hexamita, děrová nemoc
- Spironucleus spp. Bičíkovec sídlí ve střevním traktu hostitele ryby, kdy pri invazi střevní sliznice to vede k systémové infekci, která se projevuje jako díra v hlavě u okrasných ryb ;-)
24.05.2022 13:01:51Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Beastie – Autor lacewings
Beastie napsala:
... entizol, ndx, gdex, nebo hexamita když nesplňují defakto ani jedno hlavní kritérium pro hlístice nebo bičíkovce. Už jsem jednou přeléčovala esha 2000, nic se nestalo.

- eSHa 2000 skutečně nesplňuje požadované
- ostatní Vámi vypsaná léčiva právě splňují požadované k jednotlivým parazitárnim druhům hlistist a bičíkovcům vnitřního traktu
- syrový česnek je pouze internetový FB fenomén, osobně jsem se již k tomu negativně vyjádřil, čím ale nepochybuji přidávání extraktu česneku do krmiv, nebo léčiv, u kterých byly provedeny laboratorní testy, no koi kapry nemáte, tak to dále nebudu rozšiřovat
- skoro každá ryba má určitou formu (míru) "začerveni“, jde spíše tedy o to, jak vysoce je rozvinuté a důsledkem čeho
- může to být i menší obranyschopnost jedince, zvláště se tomu jedná u vyšlechtěných druhů ryb.
- proto může být paraziticky napaden pouze jeden jedinec v akváriu a nemusí se vždy tedy jednat o invazivní napadení celého akvária
- tolik, asi z mé strany, k Vašemu dotazu ;-)
24.05.2022 11:41:09Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Beastie – Autor Beastie
Budu tu reagovat spíš sama na sebe, ale pořád čekám na nějakou odpověď. Mám podezření na vnitřní parazity u tetry.Nikdy jsem žádné výkaly od nich neviděla, je to dost malá ryba, ale asi 5 samců mi umřelo, pohublá bříška. Otázka tedy, co teď.
Ani jedno nemůžu bezpečně použít v hlavní nádrži, musela bych přesunout do karantény, kde by ale měly zůstat 14 dní pokud správně chápu léčebné postupy, a to nezarčuje, že se paraziti nenachází v hlavním akva, že?
Plus co si má člověk vybrat, entizol, ndx, gdex, nebo hexamita když nesplňují defakto ani jedno hlavní kritérium pro hlístice nebo bičíkovce. Už jsem jednou přeléčovala esha 2000, nic se nestalo.
Nechce se mi lít medikament do akva jen tak pro sichr, nechce se mi ani přelovovat 40 teter a rvát je do nějaké 50l (ačkoliv zrovna u ohnivek je to asi jedno), která mi poběží jen jako karanténa kam budu cpát léky, ale jsem ochotná tohle zkusit, pokud někdo poradí čím začít
Edit: Nebo mohu zkusit namočit krmivo v česneku, otázka je jaké krmivo a v jakém česneku. Mám buď granulát jako koření, tak jestli to smíchat se suchým krmivem, nebo naopak s mraženým, nebo jestli utřít standardní česnek a to smíchat se suchým, nebo jít ven nachytat komáří larvy a k těm to přihodit, co je nejlepší dávkování?
31.03.2022 16:54:44Téma Téma: Terčovec - bílé táhnoucí se výkaly – Předmět: Re: Dodin – Autor Kawasaki
To jsou typické příznaky při napadení bičíkovci Spironucleus a Hexamita.
27.10.2021 20:09:32Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Jozef – Autor RAP
Podle trusu na fotce by to mohli být bičíkovci a na ty je Esha hexamita.
Jak už zde bylo napsáno, bez řádného určení je léčení tak trochu loterie.
27.10.2021 18:50:56Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: _ucx_ – Autor Jozef
A dá sa to liečiť niečím z eSHa hexamita, 2000, exit a ako doplnok mam optima. Ta hexamita by mal byť aj na to? Zatiaľ ale neaplikujem. Dnes som robil iba štandardnú výmenu vody. Rybka sa dnes začala správať ako pred tým - nie je zalezená v svojom úkryte, ale už behá okolo neho a okusuje čo môže. Dnes majú diétu (ako vždy po výmene vody raz za týždeň) tak uvidím zajtra ako bude jesť. Možno na podporu tú optimu?
26.10.2021 21:49:36Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: _ucx_ – Autor Jozef
Nie nemá. Práveže nič vizuálne na nej nie je. Dnes som kŕmil trochou artemky a opäť niečo pojedla. Výkal zmizol (aspoň dočasne :)). Zatiaľ som nič neaplikoval. Zajtra bude výmena vody. Dnes som do šuflíka dal tu hexamitu a zajtra príde esha 200, esha exit a esha optima. Bude dobré niečo z toho aplikovať ak budú problémy pretrvávať.
Edit: Ale ak správne čítam kade tade. Dierová choroba je už len prejav - pôvodca je bičíkovec hexamita a dalšie...?
26.10.2021 15:54:38Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: Jozef – Autor _ucx_
Výrobce lázeň jako variantu v návodu u eSHa Hexamita neuvádí. Mně osobně dává smysl léčba v lázni u vnějších chorob (plísně, kapřivci, žábrohlísti apod.), u vnitřních parazitů naopak ne.

Karanténní nádrž zabíhat netřeba. Prostě se použije voda z nádrže společenské a mění se tak často a v takovém množství, že tam zkrátka nestihnou vzniknout problémy.
26.10.2021 07:36:08Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Aká je to choroba – Autor Jozef
Teraz sa môj problém stal akútnejším a poprosil by som identifikáciu choroby/parazita. Sú to hlístice, hexamita...alebo úplne niečo iné?
Rybka asi 3 týždne dozadu prejavuje nechutenstvo, vybehne za potravou aj okoštuje, ale vypľuje a vráti sa na miesto. Inak žiadne iné podozrivé správanie ani vizuálne zmeny. Nasledovala väčšia výmena vody a stav sa zlepšil. Pred víkendom sa však vrátil a cez víkend sa nažrala iba pri kŕmení mrazenou artémiou. Na ďalší deň zobla iba min vločiek a včera sa hikari červíkov ani nedotkla. Neskôr večer som si všimol podozrivý výkal viď foto. Pred dvoma mesiacmi som si všimol taký u samca (mal to jeden deň), ale bez ďalších príznakov (vtedy som dodal do akvária 5 otíkov). Viac som to nevidel. Je plne vitálny a žravý. Až teraz u samičky.
Výkal nie je dlhý ani ten pred tým nebol.
Edit: Objednávam preventívne eSHa 2000 a eSHa Hexamita, aby som to mal zajtra k dispozícii v prípade potreby. V šuflíku sa nestratí. Počkám s aplikáciou než sa niekto vyjadrí...

Ja viem...no karanténu žiaľ nemám, ale po skúsenosti rozmýšľam ako a kde ju umiestniť, zriadiť...
20.09.2021 07:38:52Téma Téma: Zrychlené dýchání ryb – Předmět: Re: lacewings – Autor Filip_CZ
díky jsem našel že je to veterinární přípravek, nevíš pod jakou značkou se to dá koupit ? nejlevnější co jsem našel bylo kolem 500-650 korun přímo pod tímto názvem, otázka zda je to volně prodejné...

na parazity jsem našel https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/na-parazitalni-onemocneni?sort=4&type=1 , nevím zda něco konkrétně se z toho dá použít?

Sera Costapur a ESHa Hexamita jsem zkoušel, Bactopur jsem použíl spolu s Costapur, dle vyrobce lze kombinovat

03.04.2021 20:03:43Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Petr97 – Autor Kawasaki
Skalára trpí vnitřní parazity, bičíkovci Hexamita,Spironucleus. Můžeš zkusit esha Hexamita. Zvednout teplotu na 30 C. Silně vzduchovat. :ahoj:
13.03.2021 19:26:52Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: Josh – Autor romant
Hexamita to není. Podmínky, podmínky, podmínky, podmínky a zase podmínky. X-) Povaha čichavcova problému je bakteriální. Někdy pomůže jenom prostá vodoléčba, další možnost je přidávání výluhů z listů mandlovníku mořského a jako poslední možnost bych viděl přípravek Bactopur direct, ovšem v separé nádrži. :-)
04.03.2021 20:24:04Téma Téma: Betta splendens - nemoc – Předmět: Re: Violet Dtake – Autor afc1886
Za mě bych dal pryč ty malé krunýřovce a přidal bych na rostlinách. Nejsem znalec ma léky, ale nevím jestli je ta hexamita nejvhodnější.
04.03.2021 18:18:59Téma Téma: Betta splendens - nemoc – Předmět: Re: Violet Dtake – Autor Sonic
Ahoj, podľa toho čo popisuješ mám podozrenie skôr na parazitické ploskavce (pleseň sa poväčšine javí ako povlak prípadne mliečne zakalenie na nejakej časti tela). Ide o drobné živočíchy ktoré sa v akváriu môžu vyskytovať a spôsobujú ochorenia u rýb v prípade že sa premnožia a ryba má oslabenú imunitu. Vzhľadom k tomu aké ste nasadili lieky ste skôr dospeli k záveru že má pravdepodobne parazita a nie pleseň (cieľový organizmus daných liekov sú parazity konkrétnej skupiny (hexamita)), čo bol záver podľa môjho názoru správny. Ide len o to, že presne neviete zistiť o akého parazita ide. Môžeš skúsiť zahájiť liečbu prípravkom čo ste kúpili a uvidíš ako na to ryba bude reagovať. Na trhu je určite veľa ďalších dostupných prípravkov ale nemyslím si že by bol najlepší nápad len tak niečo skúšať preto si myslím že by bolo vhodnejšie pristúpiť ku konzervatívnejšiemu riešeniu a tým je podpora imunity betty. Podľa prezentácie má akvárko jeden významnejší problém a tým je nedostatok rastlín. Tento problém spôsobuje že sa ti hromadia v akváriu rybie produkty a tie znižujú kvalitu vody a v dôsledku toho sa premnožia patogény (škodlivé bakterie parazity atď) + rybe sa v takom prostredí zle žije je v strese a tým pádom je len otázka času kedy sa na ňom začnú tieto organizmy priživovať.
Čo môžeš v tejto situácii urobiť je začať s častou výmenou vody. Každý 3. deň vymeň 1/3 objemu a ak je to možné tak čo najskôr dokúp rastliny. Je to momentálne bezpečnejšie a šetrnejšie k rybe akoby ste mali skúšať jeden "liečivý roztok" za druhým. Samozrejme ak uvidíš že sa bette po liekoch čo ste kúpili stav lepší tak treba doužívať a zaberie to. Ale ak sa chceš do budúcna podobným situáciám vyhnúť tak by bolo treba vylepšiť mu akvárium od štrku prirodzenejšej farby (ten čo máš momentálne je veľmi výrazný a ryby ho môžu tolerovať ale obvykle je to stresujúci faktor) až po peknú pestrú kompozíciu rastlín.
V prezentácii nemáš uvedené na koľkých °C udržuješ teplotu vody a uvádzaš že máš ohrievač. Najlepšie bude držať teplotu okolo 21-23°C kvôli premnoženiu rias a už spomínaných škodlivých organizmov.
Dúfam že pomôže, veľa šťastia v liečbe :-)
04.03.2021 17:04:07Téma Téma: Betta splendens - nemoc – Předmět: Bojovnice pestrá problém s očima – Autor Violet Dtake
Dobrý den, přidám sem jeden problém. Mám velké podezření na to že náš bojovník chytil plíseň na očička. Pred 2 dny jsem si všimla při krmení na levém očku bílé špinky a že ma očko mírně větší než druhé. Dnes nasazena po dlouhém uvažování v akvaristice kdy potvrdili že se jedná o plíseň, jsme nasadili esha hexamita. Podané podle návodu. Mám ale dojem že se mu to začíná dělat i na očku zdravém. Bojím se aby nám chudinka neoslepl. Mohu tedy poprosit o případné zkušenosti? Jinak papá a plave v pořádku, reaguje na nás.
Předem děkuji za odpovědi.
18.01.2021 17:16:12Téma Téma: Ancistrus - nemoc – Předmět: Re: ancistrus_gold – Autor Kawasaki
A je to tu zas. Paní prodavačka vi kulový, žádná výjimka dnes. Exit je na krupičku např.esha gastropex je na likvidaci šneků, bakterií atd.Stop hydrin je proti Nezmarům!!! To tam vůbec nedávej!!! Potřebuješ na vnitřní parazity (esha hexamita,esha ndx) Najdi si to a přečti si návod.
11.12.2020 18:38:38Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: Honza123 – Autor _ucx_
eSHa hexamita je na specifické střevní bakterie včetně těch bičíkovců. Možná bych dokonce zvážil použít postupně obojí (nejsem si teď jist, zda je povoleno je kombinovat a návody se mi hledat úplně nechce). A třeba v Hornbachu mají od eSHa snad všechna vyráběná léčiva...

Jo a v akvaristikách ryby nekupuj. Jednak tam jsou drahé a riziko nákazy je tam značné. Lepší je si zajít na nějakou burzu (zítra bude v Počernicích, v neděli na Pankráci) nebo si najít inzeráty konkrétních chovatelů. Samozřejmě můžeš narazit na výjimky...
11.12.2020 18:33:57Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: Honza123 – Autor Kawasaki
Hexamita je primo na bičíkovce. Zkus si pro změnu koupit ryby přímo u chovatele.
11.12.2020 18:23:31Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: _ucx_ – Autor Honza123
Můžu jako jinou variantu použít eSHa Hexamita ? Dnes jsem koukal v akvaristice a gdex tam neměli.
Jinak díky za rady. Zkusím skaláru koupit v jiné akvariste, kde vypadají rybky dobře. Popřípadě časem zkusit ty čichavce, už jsem o tom taky přemýšlel.
27.10.2020 13:36:48Téma Téma: Terčovec - chov – Předmět: Re: Jakub – Autor _ucx_
Zdar, na terčovce raději měkkou, kyselejší vodu. Dešťová se mi jeví jako vhodná a zároveň nejsnáze dostupná. Ale možná ještě důležitější je, kolik se jí bude měnit a jak. Na tuhle nádrž to vidím tak na 200 litrů dvakrát týdně (nebo ~70 litrů denně), přinejmenším zpočátku. Filtry asi ok, i když komorový s pomalým průtokem a velkým objemem filtrační hmoty by byl asi lepší.

28 °C je ok pro zdravé ryby. UV jen při náznacích nějaké nemoci nebo nezvyklého chování. Zvážil bych zateplení nádrže, potrubí a filtrů, ono to vytápění leze docela do peněz, pokud se v akváriu přímo netopí ústředním topením (a to se zase blbě reguluje).

Hodně pomůže:

1. léčebná nádrž do 70 - 130 litrů s topením, co v ideálním případě umí až 36 °C a možností silného vzduchování
2. slušné alespoň trojsložkové testy NO3 (tedy žádný aušus jako Aquar nebo papírky) a zpočátku používat každý týden, pak taky test NO2, nalepovací test NH3 na sklo od Seachemu∘, kapkový test pH, možná test tvrdosti, ale to už není zásadní, na to ty papírky 6-v-1 asi stačí, další (jako PO4, CO2 apod.) neuškodí, ale nutné nejsou
3. léčiva: určitě Cyprinopur (na žábrohlísty). Hodit se asi bude i eSHa gdex (na tasemnice, častý parazit) a eSHa Hexamita.
Když to bude připravené doma, je to snazší, než to v případě potřeby shánět.
4. zateplený transportní box -- klidně si ho jenom půjčit od chovatele a pak vrátit
5. taky stojí za to se zamyslet nad tím, jestli nepoužít dva nezávislé termostaty za sebou
6. pořádná odsávačka kalu
7. dobře vybírat teploměr

Nejlépe se na nové prostředí adaptují terče menší, kolem 7 cm od hlavy k ocasu. U větších to bývá složitější. Jinak přeji mnoho úspěchů.
06.09.2020 22:12:31Téma Téma: Multi-medikal – Předmět: Re: Bijanka – Autor _ucx_
A zase. Příliš málo informací. Založ si prezentaci, vyplň tam všechny požadované informace atd. Jasně, může ti někdo poradit, že po dokončení kůry s esha 2000 + esha exit můžeš proti bičíkovcům nasadit třeba entizol, flubenol nebo esha hexamita, ale někde bude hlubší příčina, proč se ty choroby spustily a tu bez toho nikdo nezjistí. Ty nechceš jen pořád dokola léčit.
21.08.2020 20:22:09Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: Jirass – Autor MonterMonty
Já bych to na ty biče tipoval ale bez mikroskopie výkalu bych osobně žádné léčiva nepoužil - s ohledem na rychlý průběh u předešlého kusu.
Ono je tady trochu problém se vhodným léčivem , v lepším případě to bude spironucleus nebo hexamita - na ty zabírá většina komerčních léčiv , jen je potřeba zvýšit dávkování - díky nesmyslnému preventivnímu přeléčovaní , něčeho co ryby mnohdy ani nemaj, je tu rezistence a dnes je potřeba např u Metronidazolu někdy i ztrojnásobit dávku aby to vůbec zabralo a hlavně - postup a délka léčby - jinak to nemá smysl a bude se to dokola vracet jak bumerag .
V horším případě to můžou být kryptobie a s těmi je to mnohem složitější a s jejich léčením nejmlich. je jich mnoho druhů , některé žijí v tenkém střevě ,jiné v tlustém, v krvi , ve vnitřních orgánech a taky na povrchu těla napadají nekrotickou tkáň drobných ranek atd. běžnou mikroskopií i při zvětšení 1200X nemožné rozeznat která je která.
Pak to můžou způsobovat i helmiti , tasemnice atd...

Pokud máš možnost mikroskopu - dá se třeba na youtube najít spousta mikroskopických snímků jak co vypadá resp jak se co pohybuje - kryptobie se narozdíl od bičů při pohybu vlní.
Kdyby to byly moje ryby - léčil bych je vysokou teplotou a vtom akvu kde jsou , protože jestli to mají v sobě skaláry - je toho plné dno atd...
Postup je takový , že se začne postupně zvyšovat teplota - 2-3°denně , minimum je podle mé zkušenosti 35° - pokud se Ti povede 36 jen líp - méně je k ničemu . Ode dne kdy bude na teploměru min 35° se počítá 10 dní - ne méně , ne více , po celou dobu je nutné silně vzduchovat , v tak teplé vodě je hodně málo rozpuštěného kyslíku - mohl by být problém.
krmím klidně 2x denně ale jen trošku , ob den odsaju detrit ze dna (i ten se bude dle mého rozkládat v tak teplé vodě mnohem rychleji) a vyměním polovinu vody za stejně vytemperovanou -klidně i o 1° teplejší -ono udržet takovou teplotu topítkama není zas tak jednoduché , většina má 34°max některé ale i 36°
nutné říct že je možné, že ti odejde nějaká rostlina - u mně se to nestalo - mám ale samé hodně nenáročné , max zastavily na nějaký čas růst a netuším jak na to zareagují neonky - dle kolegy který toto praktikoval mnoho let - žádné úmrtí nikdy nenastalo , u mně v souvislostí s teplotou taky ne - samo pokud je některá ryba na pokraji života - nemusí to dát - ale pravděpodobně by jí nemusela pomoc už ani svěcená voda.

To vyboulené oko ,nebo nekrotická tkáň na boku ryby může být až sekundární - určitě bych ho neřešil primárně - pokud jsou ryby oslabené např. parazity , imunitní systém nemá sílu zvládat i triviální prvoky běžně žijící v akvu a ti pak mají ráj - mimochodem jsem se dočetl, že i někteří spironucleus napadají drobné ranky na těle - pak způsobují takové otevřené rány.

Vyboulené oko - důsledek např zmnožených parazitů v břišní dutině - nebo perforace střeva či jiného orgánu - zánět - horečka - nitrolebeční tlaky a oko leze ven.
Vzhledem k tomu jak rychle to šlo s první skalárou , bych začal jednat rychle ,at už zvolíš chemii nebo ne - to je ovšem na Tobě - hodně zdaru.
14.07.2020 22:03:19Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: Terez – Autor _ucx_
Nechal bych to asi jejich vlastní imunitě, alespoň dokud žerou. Jinak hexamitu bych určitě neléčil Esha 2000, ale Esha Hexamita. Drž těch 28 - 30 stupňů a co nejnižší NO3, pokud budeš měnit 20 litrů vody denně, mohlo by to být relativně ok.
23.06.2020 23:24:24Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: _ucx_ – Autor vojtak
_ucx_ napsal: .... to ale vypadá, že to nejspíš bude něco rodu Spironucleus, možná Hexamita.. Díky za reakci. Léčba obou diagnóz vypadá i v místním atlasu stejně. Mikroskop pro přesnou identifikaci bohužel nevlastním a tak mi jde primárně o to, zda je současná podoba výkalů zdravá či nikoliv.
Symptomy zmíněné v atlase a jinde odpovídají chování "za pět dvanáct", u posledního úhynu jsem pozoroval snad jen průjem po téměř měsíci pozorování.
23.06.2020 16:56:29Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: vojtak – Autor _ucx_
Na základě těchto informací Ti nikdo neřekne nic jednoznačného. Na první pohled (lacewings mě možná opraví) to ale vypadá, že to nejspíš bude něco rodu Spironucleus, možná Hexamita, jednoznačně to ale zjistíš až pod mikroskopem.
14.05.2020 22:27:24Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: Richard – Autor Kawasaki
Napadení bičíkovci . Spironucleus nebo Hexamita. Léčivo vyrábí esha. Seženeš ho třeba v Hornbachu.
23.01.2020 22:00:01Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: srnecek.bambi – Autor Kawasaki
Hexamita postihuje především cichlidy. U toho samce to vypadá na vředovitost. U té samičky bych to typnul na vnitřní parazity nebo bakterie v břišní dutině. Colisa Lalia je citlivá na zvýšené množství dusíkatých látek ve vodě. To jsou ty nevhodné podmínky jak napsal AsusKD.
23.01.2020 21:51:06Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: srnecek.bambi – Autor AsusKD
neviem či to je hexamita, ale podľa fotiek v prezentácií by som to skôr odhadoval nevhodné podmienky. Pomerne čerstvá nádrž, slabí filter a veľa rýb. Koľko tam leješ toho hnojiva a chemie?
06.01.2020 21:55:31Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Vladimír – Autor Kawasaki
Ucx ti podal vyčerpávající odpověď. Jen doplním že s největší pravděpodobností půjde o bičíkovce spironucleus nebo hexamita. Léčba není nejlevnější ale dá se to vyléčit.
25.11.2019 15:22:25Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: Celsiq – Autor Silviebaris
Entizol jsou antibiotika,tak náhrada jedině jinymi antibiotiky...Léčí se s nimi střevní paraziti /bičikovci/...hexamita...
24.08.2019 12:06:15Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: _ucx_ – Autor UndeR
Tak jsem přitopil jak mi bylo doporučeno a zárověn jsem aplikoval již zmíněný esha Hexamita. Ryba už není neustále zalezlá, ale začíná plavat volně po akváriu. Navíc již projevuje i zájem o jídlo. Budu pokračovat dál a uvidíme...
23.08.2019 10:37:01Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: UndeR – Autor Jarry
No hlavně opatrně s léčivy, eSHa Hexamita asi ničemu neublíží, ale je dost možné, že ani nepomůže. Mrkni se o příspěvek níže k Montymu do prezentace, popisuje tam moc hezky léčbu Entizolem. Jestli chceš mít jistotu, tak se to neobejde bez mikroskopu, připadně se podívej na Terap SH, je tam několik aktivních látek a četl jsem kladné hodnocení, ale zkušenosti s tím zatím nemám. Každopádně by to chtělo karanténu, asi by stačil větší plastový box - 80l apod. Zavést vzduchování a topení, denně měnit vodu - a léčit tam.
23.08.2019 07:53:54Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor UndeR
Budu v diskuzi z vlákna "Terčovec - chov" pokračovat tady aby to admini nemuseli přesouvat ;-)

Co se týče možného výskytu bičíkovce. Bude lepší léčit odděleně rybu která vykazuje nějaké známky nemoci a nebo bude lepší přeléčit celou společnou nádrž. Jde mi o to, abych neléčil vybraného jedince a nákaza se nešířila v nádrži dál a dál. Na kolik mám zvednout teplotu když 31°C je málo? Řekněme 33°C? Pro jistotu jsem začal dávkovat eSHa Hexamita. Mělo by tohle léčivo pomoci nebo raději zvolit něco jiného?
28.07.2019 20:42:16Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Terčovci - vnitřní paraziti – Autor Mirek Blackky
Dobrý den. Prosim Vás dá se z přiložené fotografie určit druh parazita vycházející z konečníku terčovce který se strání, suchou potravu nežere ale mražené jakoby týden nežral. Tento problém má jen jeden kus. Nepřibírá a ještě se zmrsknul. Jak takoveho parazita odstranit? Bylo mi razeno že to bude Hexamita. Opakovane jsem léčil Esha Hexamita, dokonce opakovane Entizolem. Stav ryby se vždy na pár dní zlepšil, ale pak paraziti opět vycházejí. Děkuji
30.05.2019 12:13:40Téma Téma: Cichlidka Ramirezova - nemoc – Předmět: Re: Icestar – Autor lacewings
-eSHa hexamita je bohužel nic moc léčivo ,pokud je aplikováno v uvedené dávce v příbalovém letáku
-zkuste přeléčit některým jiným přípravkem ,osvědčila se Tetra Medica TremaCestoNemaEx ,která je na bázi diflubenzuronu ;-)
Potřebuji se poradit, co dál. Takřka celý květen jsme bojovali s bičíkovci. Předcházelo tomu půldruhého týdne mojí absence plus než jsem rozpoznala, co se vlastně děje... takže jsme začali léčit pozdě a už bez dvou ramek. V první vlně nasazena eSha Hexamita, pouze malé zlepšení, v druhé pak Entizol. Dospělý strakatý samec zdá se mi zdravý a v pohodě. Mladé modré se stále schovávají, ale jsou žravé a břicha už mají poněkud koukatelnější tvar (to se stále nedá říct o barvě, ale co já vím, jak dlouho ryby nabírají zpátky barvu po nemoci). Starost mi dělá strakatá samička. Hubená, skoro nežere, nejeví zájem o samce, apatická a stále vláčí nitkovité výkaly. Co s ní? Lze jí ještě nějak pomoci? Nebo už jen na tu druhou cestu?
Přikládám fotky před léčbou a dnes.
11.05.2019 19:43:21Téma Téma: eSHa Hexamita Autor Icestar
Ráda bych konzultovala postup léčby mýc cichlid. Postupné hubnutí, ztráta barvy, dlouhé bílé výkaly. Prostě bičíkovci. Nasadila jsem eSHa Hexamita, dnes je to třetí den. Snažila jsem se sehnat Entizol (nejde, pouze na předpis), TeraP, HexaEx - nikde nic nemají, ač webovky teda hlásaly opak, ale to je fuk. Nakonec jsem v Braníku sehnala tohle a chytré stránky ( http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm ) o nemocech akva ryb hlásají, že na tyhle bičíkovce by to mělo fungovat. Nicméně v příbaláku se nic o bílých výkalech a ztrátě barvy nepíše, symptomy tam jsou popsané mírně jiné (vločkovitá kůže, napadání ostatními rybami... nic z toho, snad jen v pozdější fázi ta přehnaná lekavost, ta není ramkám moc podobná a připisuju ji nákaze).
Můj dotaz zní, funguje Hexamita opravdu na všechny bičíkovce? Byť subjektivně je rybám líp, trocha barvy se mladým modrým ramkám vrátila, ale strakatá samice se vláskovité bílé stolice zatím nezbavila. Nebo mám být jen trpělivá? Zítra už bych teoreticky neměla nic kapat - předpokládala bych, že ryby tedy budou zdravé. Když nejsou, mám kapat dál? Vyměnit vodu? Vyčistit filtr, nečistit filtr? Prosím o moudré rady zkušenějších akvaristů.
10.05.2019 11:51:38Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: milano24 – Autor milano24
Akvarko jsem ted upustil z 300 litru na 100 a zacal lecit......Mam tam poslednich 6ks tercovcu a neverim, ze je zachranim.....Budu muset zalozit novou nadrz.....Toto akvarium mam u syna ....teplota 29 , ph 6.8, .....ryby pouze tercovci a 10 neonek, bez rostlin a bez sterku....Dnes jsem vypnul filtraci a dal jen vzduchovaci kamen...

leky: sh 2000 , sh hexamita - tyto leky byly neuspesne
sh ndx - dal jsem dnes
08.05.2019 19:47:14Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Nemoc u Cichlidy Ramirezovy – Autor Michal
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu, co je to za nemoc. Mam cichlidku Ramimezovu, na které jsem našel na hlavě bíle vřírky, jakoby akné. Z internetových zdroju jsem si odvodil, že by to mohla být děrová nemoc a nasadil jsem Sera Baktopur direct (3x po trech dnech) a potom eSHa Hexamita. Nicméně bíle vřídky se zvětšují a spojují (viz foto). Lze ramirezku ještě léčit, přápadně jak? Mam zaběhle akvarium 50l, mením cast vody cca po 10 dnech. Jeste tu mam Gupky, které se množí. Díky ta rady...
23.04.2019 07:27:17Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: Plesky – Autor kvietik
To iba tak podľa fotky neurčiš, ale pravdepodobne to budú bičíkovce. Netuším v akom akváriu ich chováš a s akou ďalšou osádkou, ale ja by som zvýšil teplotu na 33 stupňov a ak nemáš nekomerčné liečiva, ktoré tu už boli spomenuté, tak by som použil eSha Hexamita spoločenskom v akváriu. V inej nádrži, kľudne aj ten flagellol od sery.
21.02.2019 16:20:07Téma Téma: Skalára - nemoc Autor marekiss
Ahoj, před cca 10-ti dny ještě ve starém 250l akváriu se dvěma ze skalár na hlavě udělaly malé bílé tečky, které jakoby vystupovaly. Tady na foru jsem našel fotky úplně stejného problému. To jste označily jako děrovou nemoc. Přeléčil jsem tedy na děrovou nemoc pomocí ESHA HEXAMITA. Jedna už je v pohodě a této se ty tečky dnes objevily znovu. A navíc za nimi se objevila hrčka viz foto. V 250l akváriu byli jen cca 8dní, abych mohl zaběhnout velké 700l akvárium.

Co to může být? Děkuji za případné rady.
03.02.2019 20:08:28Téma Téma: Paví očko (gupka) - nemoc – Předmět: Re: MrMovie – Autor Silviebaris
Hexamita salmonis

Česky
střevní bičíkovec

Druh onemocnění
ichtyonemoc

Příznaky
Dochází k poruchám trávení, prohýbání páteře a ryba má průjmová onemocnění, které vedou k postupnému hubnutí a končí úhynem. Ryba mezitím vyhledává provzdušněná místa a často stojí hlavou šikmo dolů nebo vzhůru.

Příčina
Onemocnění si můžeme přivléci do akvária spolu s naloveným planktonem, který ihned zkrmujeme. Dále dochází k nemoci když jsou ryby oslabeny intocikací amoniakem a dusitanem. Teplota vody není pro vznik invaze rozhodující.

Léčení
Entizol - tablety 250 mg: 1 tableta na 62,5 litrů vody; tablety 500 mg: 1 tableta na 125 litrů vody; lázeň trvá 3 - 5 dnů
Furanace - P - 2 - 4 mg do litru vody, alespoň 3 dny
03.02.2019 20:04:49Téma Téma: Paví očko (gupka) - nemoc – Předmět: Re: Mop – Autor MrMovie
Objevilo se mi to znovu u jiné rybky, tak jsem hledal víc a našel tohle video:
https://youtu.be/L5nuH1hWu-I

Prý by to mohl být Bičíkovec Střevní, tak to teď léčím pomocí eSHa Hexamita, vypadá to druhý den celkem nadějně. Rybka znatelně ožila.
22.01.2019 17:09:14Téma Téma: Neonka - nemoc – Předmět: Re: pavel1234 – Autor Silviebaris
no,já měla něco podobnýho,údajně jsem měla střevního bičíkovce hexamita,léčba byla entizolem,ale vydrž na zkušenější,možná se pletu...
03.12.2018 18:51:05Téma Téma: Akara - nemoc Autor FishWoman
Potřebovala bych poradit s mojí akarkou zelenou, tohle je obrázek před 3 dny, teď už se jen povaluje u dna, skoro na ni nevidím. Mohly by to být bičíkovci, nebo co? Vypadá to s ní blbě, chci ji nějak pomoct :sad: Měla bych použít esha hexamita proti parazitům?
30.10.2018 22:58:07Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: romant,Tojsouvěci – Autor Driv3r
Údržba probíhá pravidelně i když to nestíhám psát do deníku.no3 mám nízký.I když je možné že se to někde zhouplo byly chvilku v malém. Ta děrová nemoc mě napadla jak mám míň času neměnil jsem krmivo.furt suchý (prodac tropical flakes) Od včerejška sem zase najel na mražené.(ob den)Jake ty vitamíny mám pořídit? koupím esha hexamita ale ty vytaminy netuším.? Dík za odpovědi.
30.10.2018 14:18:12Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Driv3r – Autor Tojsouvěci
Mrkni na kvalitu vody (NO3!) a pestrost stravy.Ze snímku nelze rozeznat, jestli se jedná o zaplísnění(eSha 2000),ale pravděpodobně jde o počátek hexamitózy (eSha HEXAMITA). ;-)
10.07.2018 21:36:39Téma Téma: Živorodky - nemoc – Předmět: Re: aja.k – Autor Anthrax
Chtělo by to tu prezentaci. Tam podrobně výplň jak probíhá údržba a jak často, čím přesně krmíš, jak dlouho jsou v akváriu gupky, jestli neproběhla v poslední době nějaká velká změna, co je tam za techniku, jak se staráš o filtr, jaká je tam teplota, atd. ;-)

Přijímají ryby potravu? Jaké mají výkaly?

Ten popis sedí na https://rybicky.net/nemoc/hexamita-salmonis ale těžko se to určuje takhle od oka.

Určitě výměn část vody, a doplň jí pár cm pod okraj. Každý litr se počítá. A chtělo by to posílit rostliny.
28.06.2018 23:44:33Téma Téma: Živorodky - nemoc – Předmět: Re: silviebaris – Autor 0
Navíc ta vyhublost. Může to mít na svědomí, některý z bičíkovců - Cryptobia branchialis, Hexamita salmonis, nebo i další . Tady v odkazu jsou popisy nemocí a možnosti řešení - http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjNocrUpvfbAhUQZlAKHQSfD44QFghSMAc&url=http%3A%2F%2Fwww.akvastranky.com%2Fpuvodci.htm&usg=AOvVaw1LlCe3Z7DE3I3Pn52aMlso
08.05.2018 22:05:34Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Prašan – Autor KLeo
Tady ještě přikládám fotku zakalené ocasní ploutve.

Také si myslím,že to jsou paraziti,otazkou je jací?
Já jsem myslela,že je Esha 2000 právě tak dobře účinná i na parazity (mimo žábrohlístů)...Mám doma ještě Sera Omnipur,ale ta obsahuje i malachitovou zeleň,tak tu nemůžu použít kvůli sumcům.

Ta plata z první fotografie už také uhynula.

Vnitřní parazity mají bohužel také-mají nezdravě vypadající světlé výkaly už nějakou dobu,ty už jsem léčila opakovaně Eshou ndx (na hlístice) i Eshou Hexamita,ale neúspěšně.

Teď jsem se zaměřila na léčbu kožních a žaberních příznaků, protože se objevily úhyny.Ty střevní potíže jsem chtěla řešit zase potom. Objednala jsem si Eshu gdex (obsahuje Praziquantel), která má být jak na žaberní a kožní červy,tak i na některé střevní parazity (tasemnice),tak jsem doufala, že by toto mohlo zabrat. Ale balík pořád ne dorazit,tak budu muset nějaký lék asi koupit znovu.
03.04.2018 18:00:01Téma Téma: Divoké živorodky - chov, odchov – Předmět: Re: LubošJedlinský – Autor 0
Jedno z hlavních nebezpečí pro odchovávaný potěr hrozí od nemocí typu Hexamita salmonis, které mohou odchov zdecimovat - https://rybicky.net/obr/nemoc/max/50.jpg .

Na tohle jsem v minulosti doplatil u druhu Phallichthys quadripunctatus, kdy z více, jak stovky mladých ryb nic nezbylo.

Později jsem používal doporučovaný entizol při krmení, který žel nebyl volně dostupný, ale sehnal jsem ho.

Že je nutné odstraňovat uhynulé a nespotřebované krmivo, aby nehnilo, nemusím snad ani zmiňovat, aby z toho nebyly zažívací potíže po namnožení plísní s nežádoucími mikroorganismy a úhyny často způsobuje i zvýšený obsah dusíkatých látek, ale to běžně chovatelé ví, tak i o tom nemusím se tady "bavit".

Krmení slanomilnou žábronožkou by nemělo vadit, ale dají se obstarat i sladkovodní a normálně v bezpečnějších venkovních vodách si nalovit dubnový planktonní prach.

Některé dočasné i menší delší dobu přetrvávající louže v tomto měsíci, jsou plné vhodného mikroplanktonu.

Teplotu nebudu znovu komentovat. Já mám opravdu nyní u těch ryb pouze +21°C, ale je pravdou, že můj chov je poněkud jinak veden, ale vysoká teplota těm dospělým teď krátí život.

Něco jiného je sezónní kolísání, kdy přes den teplota vystoupá na +28°C a k ránu klesne na +20°C, nebo +18°C, jako se to děje při letním chovu venku, nebo ve skleníkových bazénech.

V zimě je vhodné dopřát rybám období klidu v množení a pak stačí i to malé zvýšení na reprodukci, což je u mne těch pouhých +21°C.

Nikomu nevnucuji své "rozumbradské mudrování", každý, nechť činí dle uvážení svého.

Pokud Luboši nezvládnete udržet tuto relativně skromnou živorodku, tak do budoucna na, nějaký vysněný chov ryb od druhů micropoecilia, raději zapomeňte! - viz foto .

Přidám takovou kuriozitku. Kamarád,který se věnuje akvaristice už asi 10 let a skalárám asi 6 měl s jejich chovem vždy problémy. Ani už jsem mu nedokázal poradit proč. Akvárium bylo dostatečně velké,nepřerybněné. Bylo celé zarostlé prosperujícími rostlinami,filtrace dobrá, výměnu vody prováděl třeba i dvakrát týdně. Zbytek tak jak má být. Nepřekrmování,kvalitní strava a pod také,prostě vše,jak ma být. Vždy to bylo to samé. Ryby přestávaly žrát,průjmy,někdy i tmavé fleky na hlavě. ( ne hexamita). Prozkoumání výkalů na cappilaria,následně léčba na hexu s mírným zlepšením a následnou rezistencí. PH má sice 7.7 ale to by obyč skalaram vadit nemuselo. Už jsme nevěděli co, a tak jsme ubírali světlo,stahovali proud filtru a snažili se eliminovat veškeré středové faktory na minimum. Došli jsme k názoru,že problém musí být ve vodě. A najednou nás napadla snad už poslední možnost. Teplá voda v rodinném domě ohřívaná elektrickým bojlerem starým přes 10 let. Začalo se měnit voda za studenou,i když stupně spadly po výměně o pár jednotek dolů. Zde byl tedy problém. V teplé vodě ohřívané bojlerem. zřejmě bakterie legionella? Příznaky by odpovídaly....rybky po výměně vody se leckdy nadechovaly u hladiny,jakoby kaslaly,průjmy....je to pouze můj názor,ale myslím,ze bakterie legionella byla zdrojem problému.je to pro me velmi zajímavá zkušenost v akvaristice.
15.02.2018 20:42:36Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: MiDo21 – Autor Tojsouvěci
http://rybicky.net/forum/hledat/hexamita
25.01.2018 12:24:10Téma Téma: Dánio - nemoc – Předmět: Re: Morticia – Autor larix
Vzhľadom na to vpadnuté (a po novom prasknuté) brucho, by to okrem uvedených možností mohla byť aj Hexamita alebo Capillaria. Otázka je, či ti za neistý pokus liečiť jednu-dve ryby stojí nakupovať lieky...ja by som v tomto prípade asi vyčkal (či sa stav bude zhoršovať a či sa symptómy prejavia aj na ďalších rybách) a zariadil sa podľa toho.
27.11.2017 16:05:14Téma Téma: Krunýřovec - nemoc – Předmět: Re: Eliška – Autor romant
Zaměřil bych se na kvalitu prostředí a pohledal pojem jako jsou vnitřní paraziti, obvykle Hexamita.
12.11.2017 17:43:01Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Rudko172 – Autor romant
Ano je to již postoupivší stádium vnitřních střevních parazitů, již jde z ryby ven vystélka střev. Pohledej pojmy jako Hexamita a Spironucleus.
12.10.2017 12:40:37Téma Téma: Dlouhé bílé výkaly – Předmět: Re: KLeo – Autor lacewings
KLeo napsala: -Taky se mi stalo, že při parazitologickém vyšetření trusu na veterině ho neodesílali do laboratoře, ale jen se na něj podívali v ordinaci pod mikroskopem.
-O léčbě Esha ndx a pak doléčení s Esha hexamita jste mi v tomto vlákně nedávno doporučoval přímo Vy.

-samozřejmě ,ale k jakému druhu ryb ,zcela odlišnému ( viz můj dnešní příspěvek 11.35hod)
-tazatelka Jane ,to jen v domnění totožné aplikace ,si tak pouze přiřadila
-vývoj je dle druhu odlišný 12-26(28) dní
-závislost formy napadení -krev ,plíce ,střeva atd.
-nikde v textu nevidím zmínku o tom přeléčení tou hexou ,která tedy zřejmě aplikována nebyla přestože se se detailně zminujete o aplikaci NDX ,o Hexe ani slovo. ;-)
-

12.10.2017 12:03:07Téma Téma: Dlouhé bílé výkaly – Předmět: Re: lacewings – Autor KLeo
-Taky se mi stalo, že při parazitologickém vyšetření trusu na veterině ho neodesílali do laboratoře, ale jen se na něj podívali v ordinaci pod mikroskopem.
-O léčbě Esha ndx a pak doléčení s Esha hexamita jste mi v tomto vlákně nedávno doporučoval přímo Vy.


A ještě mám dotaz: Lék Esha ndx jsem dávkovala podle návodu do dvou akvárií.V jednom jsem vše dodržela přesně, v druhém jsem mezi oběma dávkami léku měla o něco delší pauzu, ale parazitické hlístice zůstali v obou akváriích-a to používám na každé jiné akvarijní pomůcky, a s jejich dezinfekcí a také důkladným odkalováním jsem se pořádně snažila,tudíž lék nezabral. Proto mě zajímá: Jak dlouho trvá obecně líhnutí vajíček hlístic u ryb a jak dlouho pak vývoj larvy než je schopná rozmnožování?
O rybích hlísticích jsem ani přes dlouhé vyhledávání nenašla dostatek informací, které potřebuji vědět.
Podle těchto informací bych přizpůsobila den dalšího přeléčení, protože každé akvárko je jedinečné a nemyslím si že by Eshy návod 2 dávkování s rozmezím 14 dnů nutně musel platit pro všechna akvária. Zvláště pak i s ohledem na teplotu vody různých akvárií, ve které se parazit vyvíjí různě rychle-a tudíž by se třeba mohlo i stát to,že by se vajíčka vylíhla až po skončení léčby nebo by nově vylíhlé hlístice v pauze mezi jednotlivými dávkami mohly stihnout naklást vajíčka nová (?)
12.10.2017 11:22:45Téma Téma: Dlouhé bílé výkaly – Předmět: Re: lacewings – Autor Jane
Jeste na tvuj dotaz: jak jste přišla na aplikaci léčiva eSHa Hexamita ,po léčbě léčivem eSHa NDX ?

Cetla jsem mnoho diskuzi k tomuto tematu a nekde se to hodne doporucovalo - opakovane vice akvaristy, zacit s eSha ndx a po teto lecbe dolecit eSha hexamite.
12.10.2017 11:04:07Téma Téma: Dlouhé bílé výkaly – Předmět: Re: Jane – Autor lacewings
Jane napsal: Ahoj, tak druh hlistic mi neprozradili, ale je pry nutne vse vymenit, cili zacit odznova.
-pochybuji ,že vám to bylo takto prezentováno ,pokud vůbec bylo
-hlístice jsou zcela běžnou součástí každého akvária ,proto je třeba je správně diagnostikovat , nebot jsou známy i prospěšné druhy hlístic v akváriích
-léčit něco a aplikovat léčiva by mělo být v zásadě ,,BENE DIGNOSCITUR, BENE CURATUR,, (Jen dobře rozpoznanou chorobu lze správně léčit)
-jak jste přišla na aplikaci léčiva eSHa Hexamita ,po léčbě léčivem eSHa NDX ?
-již jsem uváděl-jednodušší je zde si založit prezentaci předmětného akvária a zadat co nejvíce pravdivých údajů
-mnohdy je problematika řešitelná konzultací zde na foru ,
-to že veterinární klinika nerozpoznala druh hlístic není nic neobvyklého ,neobvyklé je to ,že to neodeslala k vyšetření referenční spec. laboratoři ,protože to tak dělá v celé řadě případů atd.
-vytvářet závěry pouze na základě písemného ,ne zrovna moc důvěřivé formě vyjádření ,je zavádějící ,proto doporučuji tu prezentaci k určení postupu ;-)
-
06.10.2017 09:42:44Téma Téma: Dlouhé bílé výkaly – Předmět: Hlístice – Autor KLeo
Zjistila jsem, že mám v akváriu pořád hlístice. Tento týden jsem našla první úhyn 2ks potěru mečovek(předtím nebyly žádné úhyny), z nichž jeden měl vyčuhujícího bílého červíka z konečníku. Hlavní akvárium i to menší odchovné jsem kvůli vnitřním parazitům předtím přeléčila léčivy Eshou ndx a po pauze i Eshou hexamita podle návodu. Malé jsem myslela, že přeléčuji jen preventivně, a tak jsem nedodržela zopakování přesně za 14 dní ale o trochu později. V návodu ndx psali, že se má léčba zopakovat znovu za 14 dní, ale chci mít jistotu, že teď už se jich opravdu zbavím, tak nebylo by lepší léčbu opakovat víc než dvakrát a třeba s kratším časovým odstupem?
Samozřejmě jsem léčivem otřela i vnitřní stěny akvária nad hladinou i vnitřek krytu a také jsem několikrát důkladně odkalovala a pak vydezinfikovala všechny použité nástroje. Je vhodné ještě nějaké opatření-např. vyčištění filtru nebo odkalení i pod kameny?
27.09.2017 22:38:29Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: kvietik – Autor fingerstyle
Je to Hexamita na 99.9 % .Ta fotka je stará dva dny. Ptal jsem se na to s těmahle fotkama o pár vláken níže v KRUPIČCE ale bohužel nikdo nereagoval... Dnes je v té tečce nad okem na druhé fotce zřetelná dírka a i ty tečky už začínají vystupovat.
27.09.2017 14:11:16Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: fingerstyle – Autor lacewings
-samotné použití léčiv v kombinaci eSHa exit -eSHa hexamita by nemělo být problemem
-ke zvýšení účinnosti léčiv bych doporučil odpustit třetinu akva ,aplikovat dávku léčiva jako do plného objemu a následně po třech hodinách doplnit vodou
-pokud by v tom tříhodinovém úseku se začaly projevovat jakékoliv nežádoucí účinky na kterémkoliv druhu ryb ,okamžitě doplnit vodu na původní stav
-aplikujte bez použití osvětlení ;-)
Tak i po léčení s eSha-ndx mají ryby pořád vláknité výkaly.Asi mají tedy i bičíkovce.Kdy po zopakování léčby kvůli případným vylíhnutým vajíčkům je můžu doléčit tou esha hexamita?Na obale nepíšou nic o použití aktivního uhlí po léčbě,tak aby pak zbytkové množství prvního léku třeba ve vodě nějak nevadilo.
A proč tu esha hexamita sama nestačí, a jen na doléčení?
02.08.2017 14:42:17Téma Téma: Dlouhé bílé výkaly – Předmět: Re: KLeo – Autor lacewings
lacewings napsal: ....-ve vašem případě bych to viděl na klasickou léčbu léčivy Entizol ,nebo lépe eSHa ndx a případně doléčení eSHa hexamita,
-kvalitní krmivo ,následně vitaminozní přípravky ;-)

-léčba eSHa ndx a doléčení eSHa hexamita ;-)
31.07.2017 12:05:13Téma Téma: Dlouhé bílé výkaly – Předmět: Re: KLeo – Autor lacewings

-Příklad vhodné a účinné léčby je kombinace
- Praziquantelum 50 mg a Fenbendazolum 500 mg
-působí na Capillaria spp.,atd.(poměrně široké spektrum antiparazitární aktivity)

-Praziquantel -je anthelmintikum ze skupiny chinolinových derivátů
-Praziquantel narušuje stěny cyst trematod a cestod a porušuje permeabilitu jejich stěn
-paraziti jsou likvidovány macerací.
Praziquantel- absorbován organismem, nejvyšší koncentrace prokazována je již za 30-60 minut.
-je metabolizován v játrech a ledvinami vylučován

Fenbendazol patří do skupiny benzimidazolu
-po užití parazitem, dochází k likvidaci jeho energetického metabolismu a k navození neurotoxického efektu
-nejvyšší koncentrace fenbendazolu je prokazována až za 6 - 30 hodin
-za 10 - 27 hodin je eliminováno 50%.
-oxidační metabolismus fenbendazolu probíhá převážně v játrech
-více než 50% je vylučováno trusem a malé množství močí

-ve vašem případě bych to viděl na klasickou léčbu léčivy Entizol ,nebo lépe eSHa ndx a případně doléčení eSHa hexamita,
-kvalitní krmivo ,následně vitaminozní přípravky ;-)
17.07.2017 22:18:03Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: MonterMonty – Autor Driv3r
Hm to jsem si dával do spojitosti.ze to mražo bude špatný.po léčbě esha2000 a hexamita.bylo zlepšení vidět.pak jsem dal ještě gdex více jsem nelečil.jen výměny vody.a po tom sem nezpozoroval nic.od te doby vse ok az potom to při krmení mrazenym.
Zkusím nový.dám pak vědět.
Pravdu máš v tom že vydrží hodně ty dva co jsem dal do chaosu a byli na chcipnuti se z toho vyhrabali sami.
25.05.2017 21:43:53Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: MonterMonty – Autor Driv3r
takže ta esha hexamita je k ničemu? :-O
25.05.2017 20:08:40Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: strappy – Autor JoKa
Tasemnice nemají, to bych měl vidět, nebo poznat... Vidím to na hexamita v kombinaci se žábrohlísty...

Kde se dá tedy ten čistý sehnat? A poradíš s dávkováním??
25.05.2017 18:50:05Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: Driv3r – Autor JoKa
Abych doplnil informace. Poměrně důležité.!!

Kolega nakoupil ryby od nějakého dodavatele. Líbila se mi jeho nabídka, tak nakoupil ryby i pro mě. Ryby od začátku, dle popisu jevily příznaky vnitřních parazitů... Doporučil jsem na základě popisu, fotek ryb a fotek výkalu kombinaci esha 2000 a esha hexamita... To proběhlo. Pak nastalo období klidu, které kolega popisuje. V tu chvíli byly převezeny moje ryby. Po převozu jsem si všiml, že ryby jeví také příznaky žábrohlístů. Hovořím o svých rybách, ale jak říkám, máme ryby od stejného člověka. Zarudnuté skřele, ale hodně, červené fleky, až skoro strupovité. Ze začátku jsem tomu nevěnoval přílišnou pozornost, přikládal jsem to stresu z transportu. Ale je to víc jak týden a zarudnutí trvá. Včera jsem si všiml, že pár kusů dýchá jen na jednu žábru. Tak jsem Drivera upozornil, že to mohou být žábrohlísti, a ať to sleduje...
Osobně si myslím, že to zabrohlisti budou a doporučil jsem esha gdex. Na nic drastičtějšího jsem si zatím netroufl, vzhledem k přítomnosti krunýřovců, alespoň dokud se mi diagnóza nepotvrdí...
25.05.2017 18:36:45Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: romant – Autor Driv3r
Asi sem mel dodat že sem lečil. Měli byle na to jsem použil esha hexamita a 2000.po lečbě byl chvilku klid všichni žrali až na dva ty sem odstěhoval do chaosu.(po přelečení celeho akva) kde se asi srovnavají ty dva začali žrat dostavali od ostatnich do těla.
Těd 3-4 stoji protahují tlamu a občas divně škubnou hlavou.vykali nepozoruju už 2-3 dni nejí.
2 páry se zase třou.
6 ryb se chová normalně. a4 jsou marodny na ostatních nic nevydím neonky v poho SAE taky A Mám 16ks malích panciku.
20.05.2017 23:21:25Téma Téma: Entizol – Předmět: Re: MonterMonty – Autor JoKa
Předně ještě jednou děkuji za vyčerpávající odpověď...
Ve zkratce povím, čím vším a jak jsem léčil a také nějaké postřehy k tvému příspěvku. Nebude to seřazené, to ani seřadit nejde, jinak bych na něco zapomněl...

- Léčil jsem nejprve Hexa Ex od tetry, pak Flagellol od Sery. Pak přišli na řadu kombinace od eshy, 2000 + ndx, exit + hexamita, pak skoro dva týdny jen 2000. Prostě od eshy vše, co nabízí. Na ty helmity a jiné červy (předpokládám nematoda) by měl zabrat ten ndx.
- Žábrohlísty jsem už také přeléčil. Čistě preventivně. Vím, hlásám, že nejsem zastánce preventivní léčby, ale už jsem nevěděl, kud kam.
- Když léčím, tak čtvrt hodiny před zhasnutím světel, degradace léčiva na světle je mi známa. Čtvrt hodiny před, abych mohl sledovat, co to s rybama dělá, případně zasáhnout. Po 15i minutách světla zhasnou. To mi poradil Miloš.
- Když dávkuji léčivo, tak stáhnu vodu na půlku. Nadávkuju a nechám vodu poloviční další dvě hodiny, aby se toho pořádně nažraly, pak teprve dopustím... To mi také poradil Miloš (sakra, kdyby to nebyl takový černokněžník, byl by to i fajn chlap)
- Pálím do toho jak se dá, 150W. To akvo není přesvětlené. Přidávám výluhy, hodně. Přísahám na děti, že po čerstvém nadávkování (při výměně) není do akva vidět... Akvo má 90 cm výšky... Masakr sloupec vody. Kytky na dně vysloveně živoří. Z těch v prezentaci je tam dnes už jen jedna kytička. Ostatní zdechli. Je tam fakt tma...
- teplota 34. Pejša mi poradil, ať zvednu teplotu na 35 a nechám v tom ryby 5 dní. Přesně tak jsem to učinil... Zkoušel jsem i podobnou radu, 34 stupňů na 10 dní... Také bez většího efektu.
- Nežere jen jedna ryba, ta má akutní problém. Ale koukám do akva rád a často. Další 3 se mi nelíbí. Zbylých 9 je naprosto v cajku a třou se mezi sebou pravidelně, takže to s tím prostředím asi nebude úplně blbé.
- Romanovu vodoléčbu jsem také zkoušel. Měsíc jsem poctivě měnil 1/3 objemu ob den. Zase žádná dramatická změna.
- píšeš léčivo pro mařeny, ale nepíšeš jaké...

Teď to vypadá, že se obhajuji, že za njic nemůžu, ale není to tak. Něco dělám blbě... Jen popisuji, jak jsem do teď postupoval. Světlo klidně jedno odpojím, ale pak do akva nebude vidět a neporostou rostliny už vůbec... Mikroskop už hledám. Jenom nevím, jak poznat to, na co koukám, jestli mi rozumíš...

Je mi jasné, že ideálně pro terče by bylo akvo bez dna, ale zrovna tohle akvo je průhledovka. Dominanta vlastně celého bytu. Nedovedu si představit, že by tam byl takový pohledový nic moc....

Takže asi tak, prostě placky školí...
30.04.2017 21:32:08Téma Téma: Jižní Amerika – Předmět: Re: zlatovlaska – Autor lacewings
- chtělo by to detail fota,nebo to lépe popsat
- dle uvedých popisů příznaků bych to tipnul na Hexamita (Octomitus) /Spironucleus /Ichthyosporidium ,
- záleží na typu "vředu" a rozsahu , včetně umístění
- bude tam nejspíše "Spironucleus?" ( ,,Udrzuju sa v prude. Pri plavani sa sem tam zatrepocu a obtieraju sa o dno,,)
- současně jsou většinou přítomny i výtrusovci Sporozoa atd. ;-)
20.04.2017 11:50:31Téma Téma: Dlouhé bílé výkaly – Předmět: Re: JagerMaister – Autor lacewings
-předpokádám ,že původcem onemocnění jsou bičíkovci Spironucleus elegans? ,Hexamita salmonis?
,, tieto výkaly plávu a neklesajú ... výkaly sú naozaj duté a sivobiele ,,
-porucha trávení v důsledku infece v žaludku a střevech , ky se tvoří dlouhé průhledné výkaly ,bílé-šedobílé barvy (střevní výstelka)
-k infekci dochází cystami alimentarní cestou ,kdy průběh onemocnění je většinou sub-akutní až chronický
-Léčba- Entizol 4 mg/l po dobu 2 až 3 dnů ,eSHa Hexamita
-při onemocnění a léčbě je podávání huminů ,třísloviny a vitaminozních přípravků neefektivní ,v celé řadě případů u "některých druhů" ryb (váš případ) ,nedokáží je ryby dostatečně účelově přijmout a zpracovat
- ;-)
02.04.2017 17:26:46Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: romant – Autor Fuchs
Přidám ti jednu fotku cichlidy a moby co se drží stranou a nežerou. Sice nekvalitní ale aspoň něco. Voda je do zelena pač jsem nevydržel a po přečtení příbalového letáku k hexamita kde píší, že léčí většinu bežných nemocí jako žábrohlísty, plísně atd. Jo mám hnědou řasu na šutrech pač mám nedostatek svělo.
24.02.2017 10:44:03Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Palino – Autor romant
S největší pravděpodobností nějaká možnost vnitřních parazitů, tedy těžko takto bez ničeho radit, snad eSHu hexamita, ale s rezervou, je to na základě toho minima informací.
22.02.2017 11:41:03Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: bubak – Autor lacewings
-Entizol ,to je mi jasné,ale jaký,
-máte nakaženou jednu rybu a dávkování jak na masivní rozvinutí velkých ryb ,pokud se jedná o tablety ENTIZOL. (Metronidazolum) 250 mg
-teplota na terčovce je při tomto druhu onemocnění až 35°C
-chov skalárů je při optimu 26°C, ale i vyším dle okolností a "druhu"
-plnohodnotné rady se vám zde dostalo,přesto jste se z nějakého důvodu obrátil na veterináře
-eSHa Hexamita je dostatečně výrazným léčivem, na tento druh onemocnění, navíc se jedná i o šetrnější způsob léčby
-postup ,tak jak jste ho popsal mi nepřipadá jako forma léčby, která by byla předepsána veterinářem, nebo je chyba ve vaší písemné prezentaci zde ve foru
;-)
21.02.2017 06:02:02Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: bubak – Autor romant
Vážný to je, jak už se ukazují ty bílý body, je to hodně pokročilé. Máš-li možnost, použil bych tu karanténu kde bych aplikoval přípravek eSHa Hexamita v možné kombinaci s eSHa exit, tu hexamitu klidně navýšit dávkování o 20%. Pořídil bych si toto https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/reverzni-osmoza/sera-mineralni-sul-105g-100ml?gclid=CMCFzZG0oNICFe4Q0wodZuEGiA a přidával dle návodu do akvária, tedy do společenskýho. Pokud se jedná o to akvo v prezentaci, tak to je pro skaláry nevhodné, tedy svojí vejškou.
15.02.2017 17:22:05Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: kofejn – Autor -
kofejn napsal: 25°C :). Tenhle teploměr je hezký, ale trochu kecá.

Všetky tieto žlto červené Polské či jaké to sú ukazujú blbosti.Mám ich ešte s pred niekoľkých rokov doma zopár a ani jeden neukazuje presne.Porovnával som to laboratórnym teplomerom čo mám doma.Rozdiel o jeden stupeň by tak nebolel, no niektoré ho mávajú i o 4C.Hore alebo dole.
O niečo lepšie sú tie obyčajné ,ktoré majú tie záťažové kovové guličky.
Ja používam na prvotné resp.skušobné neskoršie premeranie už len laboratórny.

Na poslednej fotke čo si dal je zjavný rozdiel medzi maródom a relatívne zdravšou rybou.Vzhľad komentoval nižšie Monty.
Tuším aj eSHa má v ponuke prípravok Hexamita, ak je to ono.
20.01.2017 22:17:31Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor Fuggas
Zdravim, uz som tu zas a s tym istym tercom. Dnes doobedu som unho na hlave nad okom nasiel maly biely chumac. Teraz vecef je vidiet ze su to dve biele nitky z diery. Chcem sa len uistit s diagnozou, ze to je hexamita. Inac terc je aktivny a aj zerie normalne. Biele dlhe vykaly som zatial nevidel. Prikladam fotky. prve su doobedu a dalsie uz vecer.
08.01.2017 21:45:32Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: luke1988 – Autor Petan26
Nepatřím mezi nejzkušenější ale o vnitřních parazitech neco málo načteno mám, mám za sebou i několik léčeb tak taky prispeju. Za prvé Esha ndx je antihelminitikum čili primárně věc na hlistice-cervy, ty mas podezření na hexamitu, na tu tedy kdyz zůstaneme u esha tak Esha hexamita, rozdíl je v účinné látce. U hexamity se také používá lázeň s Entizolem tab. na 40 litrů plus další opatření, vše dohledas. 2) ja tam nic nevidím, promiň sem na mobilu, nejde spíš o plíseň než derovou nemoc?
07.01.2017 15:00:33Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: Petan26 – Autor MonterMonty
Nejen hexamita je střevní parazit , vono to chce mít trochu věší přehled ;-)
03.01.2017 21:20:42Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: Densi – Autor romant
Aha, takže se snaží aklimatizovat na tvoje prostředí jako nověji příchozí, no to by odpovídalo, střevní mikroflóra téhle ryby prostě tvoje prostředí nedává, čímž naprosto neříkám, že děláš něco špatně. Já osobně mám dobrou zkušenost s přípravkem eSHa Hexamita, ale bude to vždycky trochu střelba od boku, může a nemusí zabrat. Aplikaci do celé nádrže bych viděl jako vhodnější a nebo volím druhou možnost a tou je postiženou rybu poslat na druhej břeh, neb mám zkušenost, že ryba která si nějakým způsobem prodělá toto onemocnění je posléze nicotnější, ale zase to nemusí platit. Určitě si počkej, na názory dalších uživatelů.
01.12.2016 17:58:56Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: lacewings – Autor Jespe
eSHa Hexamita, eSHa 200 i eSHa GDEX objednáno. :-) Snad budou 20ml lahvičky na mých cca 750l vody stačit. :-)

Díky moc!
01.12.2016 17:03:01Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Jespe – Autor lacewings
-podle všeho to budou bičíkovci , tedy eSHa Hexamita, prozatím samotnou,pokud se stav nebude lepšit, přidejte eSHa 2000 kdykoliv v průběhu léčby eSHa hexamitou,lze kombinovat

-14dní prodlevy je hodně, měl jste se ozvat dříve, pravděpodobně tam půjde ještě o jiné sekundární onemocnění,které bude třeba doléčit po zlepšení stavu
-aplikoval bych jiné léčivo ,bohužel ho nemám odzkoušené na elka,které máte v kombinaci v akva
;-)
29.11.2016 12:41:10Téma Téma: Ancistrus - rozmnožování, odchov – Předmět: Re: Jitka66 – Autor JoKa
Malachitovou zeleň obsahuje téměř každé takové léčivo, jde o poměry... Esha je jedno z mála léčiv, ktere se u krunyrovcu rozhodně nebojím použít... Mám osobně vyzkoušené esha 2000, exit, hexamita a ndx, vše v nádržích s krunyrovci...
14.11.2016 12:13:54Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Jespe – Autor lacewings
-střevní bičíkovce způsobuje hlavně a především zvýšený obsahu amoniaku, dusitanů ve vodě v kombinaci s nevhodně podávanou stravou, nebo druhem stravy

-Doporučuji,vynechat toho lososa,čert ví jesli to vůbec losos je,navíc ještě mraženej,krmit pouze ověřeným krmivem,vynechal bych zkušebně ten SAK,výměna vody v častějším intervalu.
-Léčiva by byla při potvrzení příznaků -Entizol,eSHa Hexamita
-případně si vyhledejte info na netu k - střevní bičíkovci - Spironucleus - Hexamita -
;-)
31.10.2016 13:07:37Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Negative – Autor lacewings
-popis a foto jsou v tomto případě nepoužitelné, bylo by nutné laboratorní vyšetření.
-dalo by se říci ,že jsou dvě cesty
-eSHa 2000,širokospektrální,
-případně je dobrá kombinace eSHa Hexamita v kombinaci s eSHa Exit
-Každopádně zasolte akvárium 1 PL rozpuštěné soli na 50l,následně zvolte jednu ze dvou variant ;-)
13.09.2016 15:16:36Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: romant – Autor Spike
dakujem, vyzera to na hexamita
co som sa docital tak liecit v celom akvarku, nie v karantene, plus pridat aj esha optima,
12.09.2016 16:29:27Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Spike – Autor romant
Děrovka jak prase, bohužel tohle ramky nepřežívají.
Edit: Vyhledej si pojem Hexamita, ale jak mě moje zkušenosti říkají, to co vidím bude mít stejně konečnou v podobě úhynu utrápený ryby případnou léčbou.
27.04.2016 23:49:28Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Pasr – Autor MonterMonty
s největší pravděpodobností to bude hexamita , nebo nematoda - ty se u ramek skloňují nejvíce , ale taky můžu být vedle jak ta jedle , každopádně si ujasni co chceš chovat , pokud to jsou ramky , musíš trošku přizpůsobit osazenstvo (s gupkama- prasátkama to fakt nepůjde) , taky je vhodné přizpůsobit rostlinstvo -a osvětlení akva , pokud budeš mít méně náročné kytky ,nebudeš muset tolik hnojit a můžeš ubrat na světle - což ramkám prospěje
je toho hromada se dá vždy zlepšit , ramky jsou králobvny akvarijních ryb ale zdaleka nejsou tak náročné jak se o nich všude píše , jen je potřeba prostě některé věci krapeet přizpůsobit a ryby po transportzech a strádání v prodejních nádržích dostat do formy
14.04.2016 23:39:58Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: grunda – Autor MonterMonty
Jako bys mi rval slova z huby , to nesmyslné "poskakování" s teplotou nahoru a dolu - to by mě zajímalo kdo to poradil , a léčba hexamity za tři dny ? já měl za to že řádná léčba trvá cca 5 týdnů, kdo určil že je to hexamita , a ne třeba hlístice nebo něco jiného ? (úplně jiné léčivo)
13.04.2016 13:41:22Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor Barlog
Ahoj všem, minulý týden jsem si koupil od chovatele Terčovce. Jsou zatím ve 112l v karanténě (10ks). Krmím je zatím jen sušeným Sera SAN, chlorelou a ještě něčím dalším zeleným. Vše jsem dostal od chovatele. Postupoval jsem tak, že jsem dal do vody preventivní dávku eSHa Hexamita (12kapek/100l) a topil 3 dny na 34°C. Pak jsem topení stáhl na 30°C.
Problém je v tom, že jeden kus (nejmenší Red tyrkys) nic nežere, má zploštělé břicho a ostatní dominantnější kusy si ho podávají. Včera jsem začal léčbu s Hexamitou podle návodu, zvýšil na 34°C.
Myslíte že je stále vystresovaný z převozu, nebo si ryby utvářejí hiearchii? Nebo jsou to parazité?
S terčovci začínám. Ryby dýchají normálně, trus je hnědý - granulový. Každý den ho odsávám, výměna 1/3 vody co třetí den. Krmím 3x denně. Voda 5°dGh míchána z RO, pH7. Akvárium je holé, jen filtr, vzduchování, topení, bez světla.

Díky za reakci :ahoj:
11.03.2016 12:18:33Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: Vojtoy – Autor kvietik
Neviem, ale na hexamitu mi to pride az priliz velka rana. Teda este som taku nevidel apokial nie su aj biele vykaly, tak to asi hexamita nebude. Teplotu daj kludne aj 33, tym im urcite neuskodis. Ja by som skusil este teraz castejsiu hygienu v akva.
08.03.2016 21:43:38Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: Vojtoy – Autor Tojsouvěci
Mohlo by to souviset s hexamitózou. www.discus.cz , Esha Hexamita.
01.03.2016 17:15:17Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: akara potoční – Autor kornxi
Zdravím, již tři měsíce se potýkám s napadením akary potoční pravděpodobně střevními bičíkovci. Prodělala léčbu Entizolem, Eshou Exit + Eshou 2000 celkem tři kůry po sobě a stále se v jejích výkalech objevují paraziti, viz přiložené fotky. při poslední kůře měla Eshu exit a Eshu Hexamita celkem na 5 dní. Výkaly má světle hnědé barvy (to přikládám krmení) ovšem hlenovité a spirálovité. Žere, ale dostává velmi sporadicky. Průběh nemoci byl tak rychlý, že téměř přišla o oko, momentálně na něj nejspíš nevidí a má poškozenou okolní tkáň, měla opravdu velkou díru kolem celého oka. :-O Její stav se zlepšil po první léčbě, ale nedaří se mi zbavit se parazitů. Mohl byste mi prosím někdo poradit, zda se jich jde definitivně zbavit, popřípadě čím? Každý den čistím její karanténní nádrž. Včera nádrž prošla desinfekcí. Ve výkalech má i vláskovité (nejspíš) červy. Zdá se mi že jejich množství je menší než dříve. V byla s dalšími rybami (terčovec - toho jsem musela před pár dny utratit, byl ve velmi špatném stavu, také napaden a bohužel jsem si ho takto již přivezla, parmičky žraločí, mřenky nádherné a skaláry, čichavec). I tato nádrž prošla komplet repasem, desinfence, nové rostliny, nový písek (říční dno) atd... zbavila jsem se skalárů a parmiček žraločích. V akcáriu je momentálně 8 terčovců. Žádný z nich nenese známky napadení, ani žádná jiná ryba. Výkaly ryb jsou čisté. Děkuji za jakoukoli perspektivní radu. Už mě to stálo opravdu hodně peněz ale hlavně síly :-O
25.02.2016 15:29:41Téma Téma: Čichavec - nemoc – Předmět: čichavec – Autor kornxi
Zdravím, mám asi 3 roky samičku čichavce, ale poslední dobou, po kompletním repasu akvária (asi před dvěma měsíci) a nové osádce, pozoruji, že má červená místa na tlamce a u ploutví. Nejsou moc viditelná. Ryba se zdá jinak zdravá. Žere. Repas akvária byl nutný díky děrové nemoci, se kterou mám v karanténě již okolo dvou měsíců akaru potoční a stále se mi nepodařilo ji vyléčit. Začala jsem až pozdě s léčbou, takže pokud se dá akara dohromady, bude mít nejspíš deformaci u oka, které je zapadlé vlivem rozpadu tkáně v jeho okolí. Čichavec sdílí akvárium s 8mi terčovci. Včera sem jednoho z nich utratila - toho jsem měla ještě v napadeném akváriu, asi měsíc tam byl-, protože byl napaden pravděpodobně střevními parazity, trpěl rozpadem ploutví a když jsem ho přemístila mimo nádrž, začal být apatický a ztrácel velké množství šupin. Čichavec byl střevními parazity pravděpodobně také napadnut, protože takový měsíc zpět měl dlouhé bělavé výkaly. Teď u něj ani u terčovců žádné nepozoruji. Nedaří se mi je v tom momentě zachytit. Občas zpozoruji průhledný tenký vznášející se výkal, ale netuším, od jaké ryby pochází. Terčovce mám týden. Většina z nich začala po převozu (200km) druhý den dýchat na jednu žábru a dva browni mají jemné dírky v oblasti hlavy. Po aplikaci Esha Exit a Esha 2000 se jejich stav zlepšil - všichni už dýchají na obě žábry. Chci se zeptat, zda je vhodný čichavec u terčovců. Děrovka pocházela pravděpodobně od skalárů, které v akváriu předtím byly.
Přikládám ještě fotky akary - první fotka po asi měsíční pauze po první léčbě kdy se po víkendu její stav opět zhoršil a druhá fotka je z dnešního dne, kdy dostává Eshu Exit, Esha Hexamita a první den i Entizol.
Děkuji za případnou rádu. Hezký den
01.02.2016 15:17:39Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: pehu – Autor MonterMonty
Zadejte si do vyhledávání v textu "hexamita , bičíkovci " , vypisovat všechny možnosti a postupy je nad lidské síly http://www.dajanapet.cz/cz/poradna.php
Ty ryby vypadají dost pohuble , problém mají podle mě už delší dobu
21.01.2016 13:55:40Téma Téma: Jaký je to Ancistrus? – Předmět: Re: lefalo – Autor Legioix
Já myslím, že to je Krunýřovec guyanský. Pokud se nemýlím a máte 400l akvárium, tak klidně dokupte dalšího. V dospělosti dorůstá délky okolo 40cm.

lefalo napsala: a ten trnovec.Jak poznám ,že má ty parazity a jakou léčbu prosím?Děkuji a přeji hezký den :-)

http://discus.sk/download/Zdrave-ryby-v-akvariu.pdf

http://www.sklorex-akvarium.cz/p651-esha-hexamita-20ml.html


http://www.srovnanicen.cz/q/Sera%20Flagellol/
04.01.2016 20:38:05Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: sat – Autor Motýl
kolikrát je to zvětšeno? Mohla by to být Protoopalina symphysodon, při přemnožení škodí jako bičíkovci Spironucles a Hexamita
25.12.2015 18:09:23Téma Téma: Tlamovci - nemoc – Předmět: Re: jankas – Autor pavelbartek
Ahoj, co to je nevím, vypadá to jako Lymphocystis, ale podle fotky ti asi nikdo přesně neporadí, může to být zaplísněná nějaká ranka, klidně po souboji, nebo způsobena Hexamita... Každopádně jsem přesvědčen, že nežijí ve vhodných podmínkách... Píšeš, že tam dáváš sodu a sůl, dále se ptáš, jestli máš sody a soli přidat... Přeci musíš vědět proč to tam dáváš a musíš vědět kolik tam toho potřebuješ dát a jak to podávat... to mě přesvědčuje, že moc nevíš, co děláš... jak píší kolegové, chtělo by to víc info, nejlépe foto nádrže, jaké tam máš ryby, čím krmíš.... Více si nastudovat o chovu těchto ryb, chemismu vody, koloběhu dusíku...
17.12.2015 17:17:10Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: corela – Autor romant
Tak na nějaký problém s vnitříníma parazitama by to skutečně mohlo ukazovat, tomnožné číslo používám záměrně, je jich celá řada. Pokud už ryba hubne a nepřijímá potravu, je to už hodně pokročilý stádium, s největší pravděpodobností již z ryby vycházejí v podobě výkalů i zapouzdřená stádia parazita, což može být problém i do budoucna i pro ostatní zdravé ryby. Postiženou rybu bych odlovil aby dále nedocházelo k zamořování nádrže. Já osobně, když je to stádium už hodně pokročilý takovou rybu už neléčím a posílám na druhej břeh rovnou a je potom otázka co s akváriem, jako celkem, kde postižená ryba pobývala. V podstatě jsou dvě možnosti a to nedělat nic, věnovat zvýšenou péči o hygienu a nasadit vytamíny a minerály, jako podporu imunity pro zdravé ryby(Fishtamin, sera mineral salt) a jako další možný postup se nabízí přeléčení nádrže odpovídajícím léčivem, jako jsou třeba Flagellol, eSHa Hexamita apod. Ovšem je otázka té cílené aplikace a vzhledem k tomu, že velmi nerad doporučuji medikační "preventivní" léčbu, volil bych var. první.
23.11.2015 17:20:07Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor kana
Dobrý den přátelé, potřebuju od vás radu. Před týdnem jsem si dovezl od chovatele deset kousků placek, během týdne jsem u nich sem tam pozoroval delší zakroucený výkal ale říkal jsem si že to bude vpohodě, teď koncem týdne už měli někteří i přes to že normálně žerou trošičku pohublejší břicha tak jsem dnes dal první dávku Esha hexamita po konzultaci s chovatelem že tím nic nepokazím. Ale aby toho nebylo málo tak se jim ještě rozjeli žábrohlísti. Jsou schovaní na stinných místech a někteří z nich dýchají jen na jednu žábru. Teď nevím jak dál... pokračovat v léčbě na hexamitu a žábráky přeléčit až po třídenní léčbě hexamity? nebo přerušit léčbu a prvně přeléčit žábráky? A nebo ve velké nádrži pokračovat v léčbě hexamity a placky jen přelovit na 20min do malé nádrže s tremazolem? Jde hlavně o to, že nevím zda můžu kombinovat Esha hexamita s temazolem. Ještě mám doma Esha 2000 u krerého výrobce píše že též působí na parazity žaber. Nevím teď jak dál, člověk si myslí kolik toho nemá načteno ale bez skušeností ho stejně vždycky něco vypeče... Jinak nádrž 525l z prezentace teplota 30-31°(kvůli aklimatizaci), NO3 aktuálně malinko vyšší cca 40-60mg, NO2-0, PH 6,5-7, denně měním cca 30% vody
21.11.2015 18:01:48Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor krejca10
Bílé a bezbarvé výkaly, hubnutí a děrová nemoc. Dělaly se jim díry na čele a byla na nich plíseň. Ty už se teď netvoří a výkaly už jsou taky v pořádku. Teď budu pozorovat, jestli se nehorší ploutve a uvidíme.
Proč? Nezdá se ti to jako Hexamita? Co diagnostikuješ ty?
Jinak mám přímo mražené krmivo kde je hovězí srdce s česnekem a cibulí. Konkrétně je to tohle http://www.lecivaprotercovce.cz/sv-2000-with-garlic-and-onions-200g-prevence-nemoci-p134 Tím teď krmím a jako druhé krmení dostávají tu artemii zakáplou vitamínama. Docela se to lepší, takže zatím moc díky za rady X-)

A ano uvažuji, že terčovce po léčbě dám pryč a dám tam něco co nepotřebuje topit na minimálně 30°C...
19.11.2015 17:37:44Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor krejca10
Díky moc za rady. Do karantény je nechci dávat právě z důvodu, které píše romant. Nechci v karanténě ryby vyléčit, šoupnout je zpět do akva a tam si je zas parazité najdou a pojede to znovu. Zkusím být trpělivý. Dnes jsem pořídil další balení eSHa Hexamita a dle rad jsem pořídil i eSHa Optima, eSHa Minaroll a mraženou artemii. Ze začátku se jim do toho moc nechtělo, ale nakonec to zbaštili. Rozhodně větší úspěch než s granulema :-) Jinak z ruky přímo nekrmím. Snažím se strkat ruce do akvárka co nejméně (špína a po umytí zbytky mýdla). Možná se toho až moc bojím, ale radši je krmím z pinzety :-)
Jen se chci zeptat, Hexamita, jako nemoc je nemoc pouze cichlid, terčovců nebo obecně ryb? Ptám se proto, že u žádného jiného druhu rybek v akvárku tyhle problémy nepozoruju...

K rybám: Ano vím, že to nejsou úchvatné kousky zralé k odchovu, focení nebo chlubení, ale k tomu ty ryby nemám. Mě se líbí a koukám se na ně převážně já...
18.11.2015 16:16:16Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: krejca10 – Autor romant
Nikdy, nikdy, nikdy nekrm placky nítěnkama a mraženejma už vůbec, to je eklahaft. Hexamita je dobrý léčivo, ale je otázka o jaký parazity přesně jde a je klidně možný že účinná látka v hexamitě obsažená si s tím co sužuje tvoje ryby neporadí. Ano, léčit tam kde ryby jsou, osliznutý ploutve, to je vedlejší projev nemoci, léčby a v dobrých podmínkách se posléze velmi rychle zotaví. Dávku léčiva je nutné zvyšovat, když je v akváriu více rostlin, nepoužívat žádný výluhy, který mohou účinnost léčiva negovat. V době léčby, nemoci masem nekrmit. Přestal bych aplikovat tu eSHu, vyměnil více jak polovinu vody a další den klidně znovu. Píšeš, že projevy hexamity neustupují, to soudíš podle čeho? Nebyla by nějaká fotka?
Edit: Jak proběhla ta výměna filtru cca před měsícem? Běží ještě oba dva společně?
18.11.2015 15:47:48Téma Téma: Terčovec - nemoc Autor krejca10
Ahojte, potřeboval bych menší radu. Začal jsem krmit terčovce mraženýma nitěnkama a u terčů se projevila Hexamita. Do této doby jsem je krmil pouze sušenýma nitěnkama a vše bylo v pohodě, bohužel granule mi nežerou vůbec.
V olomouci v prodejně na léčiva pro terčovce mi pán poradil koupit eSHa Hexamita a eSHa GDEX, že s tím má výborné zkušenosti. Sám jsem chtěl koupit Sera Flagellol, ale pán byl dlouholetý chovatel a prý má s výrobky eSHa výborné zkušenosti (Sera je prý zbytečně drahá). Doporučil mi koupit od něj ještě mražené krmivo s obsahem česneku a cibule, že prý to posílí to odčervení.
Doma jsem teda aplikoval léčiva, dal rybám to nové krmení a po týdnu zatím beze změny. Naopak jeden začíná mít ploutve ohraničené bíle (nejspíš bakteriální rozpad ploutví, ale nejsem si zatím jistý).
Pán mi doporučil ryby nepřendávat do karantény, ale přeléčit celou nádrž. No, nejsem si jist tímto krokem protože po léčivech se rozjela hnědá řasa a rostliny jdou celkově do kopru (což mi nevadí tolik, jako u terčovců). Hexamita stále neustupuje, tak bych se rád zeptal co dělat? Vyřadit z potravy živé krmení? (granule jsem zkoušel více druhů a nechcou je, tak nechci, aby hladověli). Koupit Sera Flagellol?
Ryby zatím žerou v pohodě, ale nerad bych je takto zahubil...
14.11.2015 19:53:27Téma Téma: Cichlidky - nemoc – Předmět: Re: LisourJr – Autor romant
Třeba eSHa Hexamita, ale počkal bych si na názory dalších diskutujících.
16.09.2015 16:12:07Téma Téma: Sera Med Professional Flagellol – Předmět: Re: rriki – Autor TRULY
Mas pravdu: Spironucleus/Hexamita, ale v podstate to nic neriesi. Priznaky si u ooboch na 99% rovnake tak uvidime
10.08.2015 19:42:11Téma Téma: Cichlidka Ramirezova - nemoc – Předmět: Re: baletka – Autor MonterMonty
ty tečky sleduj , nemyslím si ale že by hexamita u ramek došla až k děrovce , to spíš vyblednou a vyhubnou na kost
10.08.2015 19:02:51Téma Téma: Cichlidka Ramirezova - nemoc – Předmět: Re: baletka – Autor MonterMonty
pokud je opravdu jen kolem oka ,(měl jsem to tu několikrát) já bych tejden krmil tím baktotabsem ,tejden zeleným a pak zas baktoabs a zelený ,ani esha ani jiné preparáty s tím nehly , domnívám se že šlo o nějaké zmnožené bakterie uvnitř ryby , ty vyvolají (horečku- nitrolebeční tlaky a s tím spojené vydmutí oka) Hexamita i nematoda mají trochu jiné prvotní příznaky - samozřejmě se můžu mýlit , já jsem za baktotabs a teploučko
18.06.2015 08:12:41Téma Téma: Entizol – Předmět: Re: MonterMonty – Autor JanaS
Radime, jestli ti to vyčenichali v suchém, je možné, že to najdou i v patentkách. U mne při hexamitě nežrali skoro vůbec (moje ryby). Ve společné jim to ty zdravé spolehlivě sebrali. Akorát bych nafutrovala Entizolem ty ostatní. Tak si myslím, že se tomu přeléčení celé nádrže rozpuštěným ent. asi stejně nevyhneš. Nejlepší by byla karanténa bez zařízení, detritu apod. Nejlepší myslím pro léčené ryby. Z hlediska spolehlivosti léčení. Ale ty tvé ryby by potřebovaly nejmíň asi tak třista litrů, nebo...? Přeléčení - dezinfekci společenské bych možná řešila na druhém místě a třeba tím Flagelolem. Jasně, stejně je to vopruz! V případě léčení hromadného budeš potřebovat cca 30tbl na den, pokud se nepletu. Balení je po dvaceti...a myslím, že tři dny po sobě s výměnou vody až 2/3 každodenně a dodávkováním plné dávky, pak pauza a zopakování kůry by to mohlo zvládnout. Existuje ještě druhý způsob, který dělám já.. Nadávkuji pl.dávku a po třech dnech vyměním dvě třetiny a nadávkuji plnou dávku. Cyklus zopakuji čtyřikrát. Před započetím léčby hodně odkalit. Filtr nechat běžet, jen vyndat takové ty věci jako zeolit apod. V té společné, zařízené, zadělané, s kořeny a rostlinami mi vylítly dusitany, bacha na to. Už jsem pak bez karantény nikdy neléčila. Jen ten objem měněné vody :hmm: Ještě jsem tady na fóru narazila na názor, že hexamita bývá často vyvolána, nebo jde současně s nematody. Na ty Entizol nezabírá, potlačí příznaky, to jo. Je třeba i odčervit, potvrdilo se mi to mnohokrát. Prazinquantel, Flubenol, Soldep atd.

Mimochodem, jsou akvaristi, kteří přísahají, že stačí 1tbl 250mg na 40l, v případě holé karantény bych na vyšší koncentraci já osobně nešla. Fakt, že jsou i akvaristi, kteří by do tohoto stresujícího, čímž ohrožujícího martyria, kvůli pár dírkám v hlavě nešli. Jedině při úhynech apod. Na všem něco je.
17.06.2015 21:09:24Téma Téma: Entizol Autor radim
ahoj, jdu poprvé dávat rybám entizol a chtěl bych jim to dát přímo na žrádlo...pročetl jsem to tady celé a z dávkování přímo na žrádlo jsem docela zmatený. Je to teda vhodné, nebo není?
Na celé akvárium toho mám nejspíš málo, tak jestli mám počkat a koupit zítra další balení a rozpustit to do vody podle zdejších návodů (tableta na 20-25L), nebo jim v tom vymáchat granule už teď a zítra ještě dát do vody?
Jinší léčivo jsem po celých Pardubicích narychlo nenašel...v akvarijnictví na mě hleděli, jak na blázna, když jsem chtěl esha hexamita nebo flagellol. Všude jen samé prventiny a jiné všeléky :-O
Jde o Hoplarchus psittacus. Jeden má dvě menší dírky a druhý jen jednu. Normálně bych si toho ani nevšiml, ale jak ty ryby pořád fotím...
09.06.2015 08:41:30Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: mishak – Autor Priest
http://rybicky.net/forum/1389-derova-nemoc--hexamita?od=101
Přečti si toto.
19.04.2015 10:49:08Téma Téma: Dlouhé bílé výkaly – Předmět: Re: TRULY – Autor romant
Těch 10mll máš na zhruba 400 litrů. Ano, zhoršený podmínky jsou obvyklý spouštěč, měly by se tím likvidovat vechny stádia parazita, tedy i ty co již jsou rozesety po nádrži. Všechny nezachráníš, je otázka jak dlouho s tím už bojují a ten bílej výkal to je už dost konečný stádium, ovšem pokud to nezaléčíš, bude se to třeba při zhoupnutí vody opakovat. Podle množství rostlin tu dávku klidně navýšit, oni si něco pojmou. Solit ani zvyšovat teplotu netřeba, eSHa exit ti na tohle nepomůže, to jedině od eSHy hexamita, jako obdobný přípravek jako je ten Flagellol.
10.04.2015 17:06:35Téma Téma: Skalára - nemoc – Předmět: Re: romant – Autor stistko
Takže doporučuješ přeléčit celou nádrž hned, i když nepozoruju žádné zjevné příznaky? Cca za 14 dní se budou stěhovat do většího, takže asi provedu léčbu v tomhle a doporučujete teda te Flagellol. Co třeba Hexamita od eSHa nebo předpokládám kody33 myslel EasyLife (místo WaterLife). Jsou to dospělci všechno víceméně cca 14 cm v těle (ale tahle je z nich nejmenší).
24.02.2015 13:22:01Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Amatértom – Autor MonterMonty
No , osobně bych zvedl teplotu o dva stupně , přidal sůl , zarovnanou polévkovou lžíci na 50 litrů vody a co dva dny měnil polovinu vody,
pokud tam máš ale střevní parazity ,lepšit se to moc nebude a léčba toho je pak už trochu jinej levl , je potřeba přesně určit co je to za parazita , protže třeba Hexamita se léčí úplně něčím jiným než třeba Nematoda - a zrovna u těchhle dvou jsou příznaky velmi podobné
10.09.2014 10:34:14Téma Téma: Čichavec - nemoc – Předmět: Re: Market – Autor Designer
Podivej se po webu na obrazky, kdyz si do Googla zadas Hexamita, jestli to tak vypada.
01.09.2014 11:31:18Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Renca86 – Autor Silent
No na střevní parazity to vypadá, nejspíše Hexamita, Spironucleus nebo něco podobného. Možná bych zkusil změnit léčbu a použít Sera med Flagellol. Tak jako tak to vypadá s rybou bídně.
14.07.2014 09:35:20Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Designer – Autor aa
Léčba je už jeden den ukončena a už jsem to dělala podruhé. Ještě jsem se dívala na další nemoci a mohly by to být tyhle:
http://rybicky.net/nemoc/spironucleus-symphysodonis
http://rybicky.net/nemoc/capillaria-pterophylli
http://rybicky.net/nemoc/ichtyosporidium-hoferi
http://rybicky.net/nemoc/hexamita-salmonis
http://rybicky.net/nemoc/ichtyobodo-necator
http://rybicky.net/nemoc/piscinoodinium-pillulare
http://rybicky.net/nemoc/pleistophora-hyphessobryconis
Tak jsem se konečně dostal k tomu vás updatovat:

1.akary - bohužel se historie opakovala. I když tentokrát hlídala jen samice, tak opět po týdnu a nějakém dnu podle mne mladé sežrala. Opět to bylo přes polední pauzu, když jsem částečně byl doma. Nevím, jestli moje přítomnost má vliv nebo je to náhoda, protože jinak přes den nebývám doma. Tentokrát jsem ale nebyl doma ani většinu času, co bylo zhasnuto. Po rozsvícení už samice volně plavala po akva a po mladých ani památky :-( Hlady nestrádala i přesto, že samec se s ní nestřídal, vždy si pro potravu zaplavala a hned se vracela k mladým. Několik dní před touto událostí jsem 15mladých odkalovačem odsál a dal do akva s pancíky. Několik jich ještě určitě žije, uvidíme.

2.Ramka - samec ramky, který měl několik dnů hlenovité výkaly vypadá, že je na tom o něco lépe. Má zájem o samice, i když s jídlem na tom není asi moc dobře, je evidentně méně žravý, než ostatní. Nicméně v sobotu měl dokonce i normální hnědé výkaly. Aplikoval jsem eSHa Hexamita podle návodu plus o den déle.
10.06.2014 18:35:58Téma Téma: Cichlidy a cichlidky - chov, odchov – Předmět: Re: vlacek – Autor RAP
... eSHa Hexamita a už večer nakapal. Jen si nejsem jistý, jestli je to to pravé ořechové, protože to je prvotně na děrovou nemoc.
To máš jedno.
Díky všem za reakce! Včera jsem jako první dostupné řešení zvolil právě koupi eSHa Hexamita a už večer nakapal. Jen si nejsem jistý, jestli je to to pravé ořechové, protože to je prvotně na děrovou nemoc. Jak píšete, moc už nespoléhám na to, že ten samec to dá, ale přeléčit akva musím stejně. Zatím žere. Výkaly má ale rozhodně jiné než zlaté ramky co mám jinde. Samice, které jsou s nakaženým samce, zatím v pohodě, i když jsem jejich výkaly neměl to štěstí vidět. Budu pozorovat (kůra je tuším na tři dny), a kdyby se mi to nezdálo, určitě bych se ozval se s tím Entizolem, když ho doporučujete. Díky moc za nabídku!
10.06.2014 10:25:43Téma Téma: Cichlidy a cichlidky - chov, odchov – Předmět: Re: vlacek – Autor dudak
zkus eSHa hexamita do vody (maj třeba v hornbachu), případně ten entizol do krmení - pokud žere jak psal kofein, ale určitě bych s tím nečekal
zdravím chci se zeptat.má nějaký vliv torben na učinost esha hexamita?mám radši vyměnit část vody před aplikací tohoto přípravku?
27.02.2014 22:45:04Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: baletka – Autor fkradek
eSHa- HEXAMITA 180 ml to zabralo na deravou nemoc za tyden uz pohode zdrave :hop: :hop: :potlesk:
23.02.2014 20:38:07Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Lenka – Autor MarekP
Mrkni se sem, možná podle příznaků se ti to podaří určit:
http://rybicky.net/nemoc/capillaria-pterophylli
http://rybicky.net/nemoc/hexamita-salmonis
http://rybicky.net/nemoc/mycobacterium
http://rybicky.net/nemoc/pleistophora-hyphessobryconis
16.02.2014 12:57:37Téma Téma: Úhyn ryb – Předmět: Re: romant – Autor Linduš
taky jsem četla a i bych souhlasila. ale jak je možný, že jedno nemocné očko infikovalo naprosto zdravou osádku. kdyby měly ryby mizerné prostředí, propuklo by to už před přidáním nemocné ryby, nebo by se to ryb v opravdu dobé dobré kondici (a to tehdy byly, přísahám na holý pupek) vůbec nemělo dotknout, ne?
a těch případů bylo víc. proto myslím, že ryba očivodně nemocná nakazí zdravé ryby i kdyby měly ty nejlepší podmínky.
patamatix: http://www.lecivaprotercovce.cz/sera-med-professional-flagellol-10-ml-proti-strevnim-bicikovcum-hexamita-p69
je tam návod. ale bylo vždy potřeba léčbu zopakovat po 10-14 dnech (dle teploty), jednou to nestačí. a filtr jsem nechala běžet, po skončení léčby propláchla a vše v naprostém pořádku. vyzkoušeno na několika nádržích různých objemů.
14.01.2014 22:09:09Téma Téma: Cichlidka Ramirezova - nemoc – Předmět: Re: Designer – Autor baletka
Prosím Tě, je to mimo téma nemoci Ramirezek, ale k tématu nemoci cichlidek. Před pár dny se u mých cichlidek vyskytly průsvitné dlouhé výkaly, u všech najednou v jeden den a potom už ne. Okamžitě jsem se hrozila hexamity, jenže ryby se chovají úplně normálně, jsou krásně vybarvené a velmi dravě žerou. Kombinace hexamita - žraní - zdravá barva prý není úplně běžná. Jak to je? A co ještě by takový výkal mohl znamenat? Koretra, podotýkám, podána nebyla.
13.01.2014 20:46:33Téma Téma: Cichlidka Ramirezova - nemoc – Předmět: Re: vendy – Autor romant
Vypadá to na tzv. děrovou nemoc.
Edit: Pohledej pojem Hexamita.
24.12.2013 12:43:21Téma Téma: Živorodky - nemoc Autor 0
Na většinou tak zvanou hexamitu http://rybicky.net/nemoc/hexamita-salmonis , padnou v akváriích tisíce živorodek.

Neléčí se snadno, pokud se mi nějaká ryba začne projevovat s takovými příznaky, tak ji odstraním a pročistím filtr i dno od "kalových nánosů" a obměním, třeba celý obsah vody.

Hlavně i střídměji krmím, aby se mi moc rychle nezhoršovala kvalita vody v nádrži.

Živ. sličné jsou žravé a poměrně odolné, ovšem na "zkaženou" vodu citlivé. Sušená krmiva přijímají dobře, ale měly by dostávat i živé, aby neutrpěla jejich kondice i zdraví a nestaly se totálními kanibaly.

Na léčení se doporučuje např. i tohle http://www.rybicky-rybky.cz/ryby-cz/eshop/16-1-Akvaristika/293-3-Proti-onemocneni/5/4371-HEXAMITA-500-ML , ale ta cena není pro každého, za ni si lze nakoupit ryby nové.

Svůj postup léčení raději uvádět nebudu, aby si tím někdo nenadělal víc škody, jak užitku.
16.10.2013 23:08:13Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: LiborSprysl – Autor finnnp
Tak jsem rybu pohřbil v záchodu.Ještě před tím jsem jí trochů podrobil prohlídce vnitřností pod mikroskopem.V zadní části střeva nic zajímavého.Každopádně Capilaria ani Hexamita to nebyly.
16.10.2013 08:57:46Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: finnnp – Autor LiborSprysl
finnnp napsal: Což pak o to on vypadá dobře.Má,ale už delší dobu špatnou stolici.Klasická Hexamita......Koupil jsem jich šest a hned od začátku je s nimi problém.Všichni Hexamitu atd.Ostatní jsem nějak zvládnul,ale tohoto né.Pořád a pořád bílé lejna.Nežere atd.

Když člověk už neví, má zkusit acylpyrin... ;-) ...někdy to fakt pomáhá...
15.10.2013 09:53:34Téma Téma: Terčovec - nemoc – Předmět: Re: rriki – Autor finnnp
Což pak o to on vypadá dobře.Má,ale už delší dobu špatnou stolici.Klasická Hexamita......Koupil jsem jich šest a hned od začátku je s nimi problém.Všichni Hexamitu atd.Ostatní jsem nějak zvládnul,ale tohoto né.Pořád a pořád bílé lejna.Nežere atd.
02.08.2013 09:09:36Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: rudolf – Autor baletka
Děkuji Vám velmi za Vaši trpělivost a čas. Zřejmě jsem něco napsala na zcela přesně, uvedla bych tedy na pravou míru, že ryby nehynou. Uhynula zatím jen jedna a to dost možná ze stresu, když jsem ji přelovovala z akvária, abych ji dovezla jednomu známému zkušenému akvaristovi, aby si ji prohlédl, pak šla do karantény a možná to prostě nedala. Ostatní ryby zatím všechny žijí. To mé "budu mít do týdne po rybách" spíše vyplývalo z praxe mnohých, která dí "špatnou rybu odstranit a nahradit zdravou". Takže projevy jsou červík, na krátkou dobu, pak boule na hlavě a taková zvláštní bílá barva prosvítající pod kůží. Nejde o skvrny na těle, ale výhradně na hlavě. Tělo vypadá v pořádku, možná je trochu tmavší, což jste podotkl. Z Vašeho psaní mi stále nevyplývá, co bych tedy měla dělat, pokud mohu ukrást ještě trochu Vašeho drahoceného času. Mám prostě čekat a nedělat nic? Napadené ryby izolovat nebo nechat? Tremazol se mi kupovat nechce, je drahý, mnohem dražší, než cena ryb, ale kdybych měla jistotu, že je vyléčí, šla bych do toho. Problém je, že jistota není. A ještě jednu, možná hloupou otázku, nakonec: píšete, že motolice nejsou obvyklé, ovšem žábrohlísty tu řeší každý druhý. Už jsem vyčetla, že jde o dva rody (?) stejného nebo podobného živočicha (či snad dva druhy stejného rodu?). Takže, pokud jeden je obvyklý, žábrohlíst, ten druhý velmi neobvyklý?? Velmi děkuji za odpověď.
PS pro adminy: myslím, že se jedná o úplně jiné téma, než Hexamita. Nové téma??
01.08.2013 08:27:40Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita Autor radim
stačilo zadat do googlu "Hexamita léčba"
chce se to taky trochu zapojit a né čekat až ti to někdo předloží až pod nos...
NÍTĚNKAMA NEKRMIT!!! ryby to žerou sice jako o život, ale skoro VŽDY s tím příjde do akvári nějaký "humus"... sám jsem se na nich hodně spálil :-(
01.08.2013 01:11:29Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: baletka – Autor rudolf
Dovolil bych si trochu upřesnit některé poněkud divoké teorie, které se tu objevují mezi řádky.
Vynecháme-li varianty blížící se sci-fi, pak jedinými makroskopickými organismy, které mohou teoreticky pronikat zvenčí do kůže ryby, jsou cerkarie některých motolic. V akváriu byste je mít mohla, ono je možné prakticky všechno, ale že by to bylo pravděpodobné… Ty cerkarie ale z povrchu těla dost rychle zmizí (hovoříme o organismu, který je velký kolem milimetru nebo méně a jeho strategií je proniknout co nejrychleji pod kůži) a dají se spíše zaznamenat až ve fázi metacerkarií, když se v tkáni pod kůží opouzdří a na rybě se objeví bulka, či většinou bulky na různých místech těla. Není ale žádný důvod, proč by si měly cerkarie vybírat zrovna apistogramy a jiné ryby v nádrži ne.
„Děrová nemoc“ není nemoc jako taková, ale označení jednoho poměrně pozdního příznaku, který může mít několik zcela odlišných příčin. Tyto trhlinky v kůži mohou být příznakem infekce plísní Ichthyosporidium hoferi, infekce bičíkovci rodů Spironucleus nebo Hexamita, infekce různými bakteriemi (včetně mykobakterií), ale také mohou vznikat v důsledku nedostatečné výživy, bez jakékoli infekce, především při nedostatku vápníku, fosforu a vitaminu D. Žádné rybě nekoukají z „děr“ nějací červíčci, žádní červi se u tohoto symptomu nevyskytují. To, co vypadá jako červíček, je rybí tkáň. Před tím, než se objeví trhliny, mohou vznikat na hlavě různé vřídky, bulky apod. (Na doplnění: jediní červi, kteří mohou vyčnívat z ryby, jsou střevní hlístice několika rodů – činí tak z řitního otvoru, nikoli z hlavy.)
Takže může to být nějaká bakterióza včetně mykobakteriózy (nevím, zda je to fotkou, ale na jednom snímku ve vlákně „Co je to za nemoc“, kde to taky řešíte, mi připadá, že ta ryba má tmavou hlavu, což může být příznak bakteriózy), na motolice bych moc nesázel, na střevní bičíkovce taky moc ne, to už spíš na to, co tu o kousek níž nazval Libor „asijskou krupicí“ a pod čímž se může skrývat opravdu leccos.
Ale nedá mi to, chtěl jsem vám to napsat už při několika příležitostech v minulosti, kdy jsem nakonec vždycky skončil u toho, že to nemám zapotřebí, protože se vám to nebude líbit, nicméně dnes už to napíšu. Bojím se, že máte jednu (nejen) pro akvaristiku dost nešťastnou vlastnost – totiž tu, že se všechno snažíte řešit do naprostého bezvědomí. Vy pořád někam něco lijete, něco odněkud přelovujete, když mají ryby „nejasné sporadické náznaky bílých teček“, tak přeléčujete, kytky, jejichž přirozeností je klást listy na hladinu, chcete držet do půlky akvária, za každým pokleslým ocasem vidíte chorobu, kterou je třeba diagnostikovat, léčit a vyléčit… Ono by to chtělo trochu víc nadhledu a méně úkornosti, oprostit se od pocitu, že všechno v akváriu musí dosahovat ideálu, spíše než intenzivně diskutovat o všem na fóru si trochu o té akvaristice číst, trochu o ní přemýšlet, snažit se pochopit biologické zákonitosti, které svým přáním a vůlí nezměníte, a koukat se do akvárií. A ono to přijde ;-)
Jaroslav Hofmann
31.07.2013 05:47:55Téma Téma: Děrová nemoc - Hexamita – Předmět: Re: baletka – Autor LiborSprysl
Musím přiznat, že jste asi první komu skolila rybí tubera všechny tetry, jak píšete. A teď hexamita...Obě jsou to choroby příznačné pro akvárium, které je neudržované a ryby ve špatném stavu...To mi je zase při počtu vašich akvárek trochu podezřelé...
Hexamita u malých cichlidek...no musel bych se zeptat těch kteří je mydlí ve velkém, ale z logiky mi vychází, že je to prakticky nemožné. Já se s ní nesetkal u malých cichlid nikdy. Tato choroba má ráda nádrže plné dusíků a organických nečistot, takže je nepravděpodobné, že by ní vůbec ještě žily vaše rybky.
Takže já vás zkusím vrátit k běžnějším chorobám...pokud s nepletu nakupovala jste také v místním "bachu" není-liž pravda? Pokud mne paměť nešálí, půjde spíš o některou z domestikovaných asijských "krupic", které poškozují i kůži. Ovšem léčí se blbě a chce to zkoušet. Já nevím jak jste na tom s těmi počty ryb nyní, ale asi by bylo ideální zlikvidovat vše, co se jeví nemocně. Pokud jde o pár kusů, vyjde to levněji. Nechat nádrž nějaký čas bez ryb, a pak z nějakého dobrého zdroje nakoupit. Jak říká jeden můj známý kamarád veterinář, chce-li pro své studenty nějaký materiál k práci, jde koupit ryby do "bachu". Je také z Moravy ;-)
22.06.2013 08:14:00Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Mečovka – Autor romant
Těch možností bude bezesporu více. Zkus pohledat pojem "křivice", to bych viděl jako jeden z hlavních směrů pátrání. Tak by se dalo uvažovat o nějakém postižení střevním parazitem, možno hledat výraz "hexamita".
06.06.2013 14:09:57Téma Téma: Black molly - chov – Předmět: Re: Kamča – Autor LiborSprysl
Kamča napsal: Ono zakalený neni, jen strašně vypouklý. Tady na té fotce je to vidět ze strany, ale je strašně rozmazaná. Ještě to zkusim vyfotit líp. Jde to moc špatně a ta mrška se schovává.

Utratit neléčit a hned...paraziti...http://rybicky.net/nemoc/hexamita-salmonis...než povyměňujete vodu, to roznese mezi ty vaše ostatní živorodky...

Zakládat nová témata mohou pouze přihlášení stálí uživatelé.

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/hledat/?hledat=hexamita&zpusob=1&kde=1&oblast=0