Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvaristické fórum

 

Fórum » Vyhledávání » VýsledkyVytisknout tuto stránku 

Hledaný výraz: Sun, způsob hledání: přesnou frázi, oblast: v textu příspěvků sekce: celé forum

Adresa výsledku vyhledávání: http://rybicky.net/forum/hledat/Sun

14.05.2024 19:25:48Téma Téma: Nitrifikační bakterie – Předmět: červené baktérie – Autor Richo
Zdravím, máte někdo zkušenost s červenými bakteriemi? Dal jsem na kámen kousek tablety spiruliny a za chvíli se na tom kameni objevil takový rudý povlak. Vypadalo to až hrůzostrašně. Když jsem spirulinu z kamene sundal, tak za chvíli zas byl čistý. Jenom na dně, kde mi kousek upad je ještě rudo. Vzpoměl jsem si na můj boj se sinicí. Když jsem jednou nerozmíchal pořádně PHAcid a ten se dostal přímo na sinici tak ta taky tak zrudla. Že by nějaké kyselomilné baktérie?
07.05.2024 07:37:52Téma Téma: Mladé živorodky – Předmět: Re: Dominik_8888 – Autor permonici
Gupkám se přes léto bude v jezírku líbit. Měla jsem dva roky po sobě gupky na letnění ve velké bedně na balkóně. Mladým se dařilo, dospělým ne. Problém nastal na konci léta. 60 zdatných dorostenců, klesající teploty a co s nimi. Přesun do akvária moc nezvládaly, postupně mizely.
Přes podzim-zimu-brzké jaro v jezírku nepřežijí, co s nimi v září budeš dělat, pokud je vůbec odchytneš? (Kladu otázky čistě k úvaze..., podzim je prostě problém.).
04.05.2024 12:35:03Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: MichalKaspar – Autor AlQuds
Pravda je, že nejvíce lidí svého času chodilo ke 3kám, až tak daleko z centra nejsou, i když samozřejmě nejsou na metru. Lidi postupně přestávali chodit po přesunu od 3jek, možná proto, že to měli do Pinty a později do Restartu dále, svou měrou přispěl i covid, svou měrou i to, že jsme v Restartu neměli salónek.
01.05.2024 23:54:50Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Černé vyrůstky u ploutviček. O jakou nemoc se jedna? – Autor Mary
Mám teď týden po zvětšení akvária na 125l a všimla jsem si, že má tetra černá má nějaké černé “kuličky/bouličky” u ploutviček. Teď upřímně nevím co s tím a připravuju 30l akva (vyhřev) pro přesun do karantény. Setkal jste se s tím někdo?

Ps: hodnoty vody (ph, cl2, kg, gh, no3, no2) jsou v normě. Teplota vody 27 stupňů.
Pridal jsem k me 54 litru slozku Filtr Sunsun 603.

Hadice jsou docela mekke, cire (na foto jen ta leva na sani), ale hlavne bude zalezet, zda diry v Tvem krytu odpovidaji zamyslenemu umisteni sani a vytoku. Jinak bys musel vrtat/rezat.

ad Lojza007: jiste ma pravdu, hlavne co se medii tyce, ale jestli mas na Pat mini tu puvodni mini houbicku, tak pokud se rozhodnes ho ponechat, tak bych ji asi nahradil mnohem vetsim molitanem...

Edit: ted jsem se dival na Tvou prezentaci a mas tam evidentni poradny kus molitanu. Musim se priklonit k Lojza007, asi bych to nemenil. Ta cerpaci hlavicka Pat Mini je fajn, sam jsem v te 54 litru mel puvodne o stupinek vetsi Turbo 500 nasazeny na dvouramenem bublifuku a fungovalo to velmi dobre (mej jsem to doplnene jeste o rampu). Ja jsem to menil hlavne proto, ze jsem ten Sunsun chtel vyzkouset a rozhodl jsem se dat do akva zivorodky. A taky trochu kvuli tomu, ze ted je v akva vic mista. Teda neni, musim to vyplet :hop:
22.04.2024 18:17:39Téma Téma: Připomínky ke stránkám – Předmět: Re: Klárča – Autor Elektronikar
Prezentáciu archivuješ cez sekciu nastavenia (Přesunout nádrž do archivu).

Pokiaľ si ho už zrušila tak v sekcii informácie vyplň dátum zrušenia, pri prezentácií sa automaticky vypíše Zrušeno.
20.04.2024 13:46:14Téma Téma: Začátečník – Předmět: Rady staronovému akvaristovi – Autor EdVi
Zdravím zkušené akvaristy :-) a prosím o pár rad do začátku. Založili jsme pro syny malé akvárium (blíže ho mám popsané v prezentaci). Moje zkušenosti s akvaristikou jsou přes 20 let staré, tedy nestačím se divit, kam se svět rybiček za tu dobu posunul. Máme zatím jen poděděné vybavení - obyčejný filtr (který dle mého názoru spíš jen točí vodu, pokud ho každý den nevyčistím), topení a kryt se zářivkou. Chtěla jsem poprosit o tipy, co nejnutnějšího na začátek pořídit, abychom se o těch 20 let posunuli a byla údržba akvária o něco jednodušší, než dřív. ;-) Budu se snažit časem dovzdělat, ale je toho hodně. Moc děkuji.
17.04.2024 18:25:25Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Paraziti – Autor DeathRock
Ahoj všiml jsem si toho před nějakou dobou a vymizelo to. Teď je to tu s odstupem zase. Vystouplé bílé tečky na rybě. Ryba má odstáté šupiny v určité části těla. V nich bílá mikrokulička. Z jedné se mi to podařilo sundat a snažil se to vyhledat, ale nic kromě žábrohlístů mě nenapadlo. Na jednom danou jsem našel z boku těla díru. Terry červeno hlavé se aktuálně schovávají pod kořenem. Stojí na místě a přijde mi že zrychleně dýchají.. Dneska jsem použil Sera Tremazid. Napadá vás k tomu něco?

Na fotce si všimnete bílé tečky vepředu. V těch rozježených šupinách byla taky jedna. Asi rovnou favorit na utrácení.
16.04.2024 09:39:24Téma Téma: Připomínky ke stránkám – Předmět: Lajkuju moc, tak mám omezení? :D :D – Autor Starka
Proč u některých příspěvků mi nejde dát více palců? Ani aktualizace stránky nepomůže ani přepnutí na verzi pro pc.
Dělá mi to na mobilu s20 v samsung prohlížeči.
Na pc jsem to nezkoušela, až se k němu dostanu, napíšu.
15.04.2024 07:40:29Téma Téma: Kam umístit topítko – Předmět: Re: Starka – Autor Danča84
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/cerpadla/sunsun-vytlacne-cerpadlo-hj-111-200-l-h
Myslíš že by tohle pidi čerpadýlko velké jak dvě krabičky sirek vytopilo akvárko o 4st nad teplotu vzduchu, když se voda zase bude tím vodopádem zpátky ochlazovat? :-O
Jinak asi jsme se rozhodli pro modré krevety a ty červené tetry, ty razborky co vypadají jako žluté neonky by se klukům sice líbili víc ale píšou že vyskakujou i malou skulinkou...
Ještě mě napadlo to topítko v děravé trubce nedávat do truhlíku ale do akvárka. Když by ta trubka byla tmavě zelená nebo hnědá a hrbolatá, mohlo by se v akvárku schovat. Jinak to větší akvárko stále vymýšlíme přepravu a už se mi na to chce skoro vykašlat, komunikace s prodejcem jsou tak 2 sms za týden. .. :tone:
13.04.2024 17:38:13Téma Téma: Výroba vlastního filtru – Předmět: Filtr z truhlíku – Autor Danča84
Ahoj prosím o radu. Po odchodu betťáka budu předělávat Potížistu a opět vylepšovat "filtr". Ty uvozovky jsou proto že funkce filtru bude až na druhém místě, v první řadě to bude ozdravovna pro kytky, a vodopád kvůli pohybu a prokysličení vody v akvárku. Inspirovala jsem se takovýmto filtrem https://www.zbozi.cz/vyrobek/aqua-nova-nf-300/, jen je na umístění kytek moc malý...
Takže co to bude: truhlík https://www.zbozi.cz/vyrobek/dk-plast-plastovy-truhlik-hladky-40-x-16-3-x-11-8-cm-terakota/?noredirect=1 s vyříznutým a slepeným vodopádem (jak je na hlavní fotce prezentace), ten zůstává, do něj žene vodu toto čerpadlo https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/cerpadla/sunsun-vytlacne-cerpadlo-hj-111-200-l-h umístěné v akvárku. V truhlíku je konec hadičky zastrčený do vlepeného plastového košíčku co se v něm prodávají akvakytky - to aby náplň truhlíku neblokovala výtok vody z hadičky. Potud to mám. A chtěla bych tam ještě dát dovnitř topítko https://www.zbozi.cz/vyrobek/unionstar-rh-9000/, aby se ho nedotýkala náplň tak bych kolem něj udělala dutinku z pletiva https://www.zbozi.cz/vyrobek/unionstar-rh-9000/. Jako náplň mám teď směs válečků https://www.akvapotreby.com/www-akvapotreby-com/eshop/9-1-Prislusenstvi/21-1-Doplnky-pH-metry/5/4528-Keramicka-napln-Resun-CR-1000-krouzky a keramzitu https://www.huka.cz/keramzit-dekor-8-16mm-20l/?utm_campaign=zbozi&utm_id=zbozi.cz_referral a v tom zasazené pokojovky (názvy většinou neznám ani české natož latinské). Ty kytky tam budou nejen kvůli vzhledu, bude to i jakási kořenová čistička akvavody. A slyšela jsem i že se dává do filtrů pemza, mohu tuto obyčejnou https://www.zbozi.cz/vyrobek/inter-vion-beauty-look-pemza-na-paty/ rozbitou kladivem na menší kousky?
Tak bych se chtěla zeptat jestli to takto může fungovat, nebude to nějak negativně ovlivňovat vodu v akvárku, jestli je možné zabudovat to topítko (vydrží plastový truhlík teplo, nerozbije se topítko, a taky jestli to nebude vadit těm kytkám v truhlíku) a vůbec připomínky k tomu celému případně nějaké vylepšení? Díky moc!
11.04.2024 18:05:18Téma Téma: CO2 – Předmět: Nejde mi zavřít ventil tlakové láhve – Autor NIKA98
Ahojte, mám vám problém...dnes mi přišel nový redukční ventil (chihiros bez elm. ventilu), našroubovala jsem ho na tlakovou láhev kterou jsem před dvěma dny plnila, otevřela jsem ji a hned mi na manometru vyskočilo 60psi (nebyl uzavřený a já si toho nevšimla) povolila jsem jehlový ventil a objevili se bublinky...to co se očekává ale ono to už nejde zavřít. Když dám ten redukční na minimum mám tam 30psi ale ne 0 což mi nějak nesedí....to ale není to nejhorší, napadlo mě uzavřít tlakovku, sundat ho a znovu nasadit v uzavřeném stavu jenže ona ta láhev nejde uzavřít. Vždy to šlo zlehýnka otevřít i zavřít ale teď to rvu vší silou a nepohnu s ním. Co s tím??
06.04.2024 09:31:35Téma Téma: Stavba obřího akvária – Předmět: možná řešení akvaria / tipy / návrhy – Autor antiA
Ahoj po delší odmlce.
představy se přesunuly do fáze realizace a potřebuji dotáhnout bohužel menší akvárium než jsme zamýšleli do reálné a především funkční podoby.

V projektu domu máme jednoduchý návrh akvaria pohledově z obývacího pokoje je v příčce vyhotovené okno (2250 x 1000 mm). Z druhé strany příčky je technická místnost (TM) z které se bude provádět veškerá udržba + bude umístěná veškerá technika. Základy v TM jsou vyztužené.

Představa je mít akvarium 2200 x 850 x 800 (délka x šířka x hloubka) kde v 200mm přičce bude akvarium zasunute cca 150mm a směrem do TM bude tedy vystupovat 700mm. V TM bude vyzděny podstavec do stejné výšky jak je okno. Vznikne takto rovina pro usazení akvaria. Podstavec bude do strany protažen pro umístení externího filtru který bude ve stejné výšce jako je akvarium (není nutnost řešit přepad při výpadku el. atd.)

Prosím o rozvinutí diskuse na toto téma a přijímám jakékoliv připomínky, návrhy i kritiku a to vyřešení technických záležitosti, vzhledu (jak vyřešit napojení pohledové části z obývacího pokoje a provozu atd.)

díky
05.04.2024 07:50:38Téma Téma: Ryby do akvária do 20 l (mini akvárium) – Předmět: Re: Danča84 – Autor ctibum
To je sice hezký, že to tak máš, ale to, že zamezíš množení přeci neznamená, že zabráníš umírání... :hmm:
Když se ti čistě náhodou podaří vybrat pouze samce krevet, tak se sice nerozmnoží, ale do roka a půl ti vymřou, protože prostě déle nežijí, budeš jen sledovat, jak ubývají a pak kupovat nové. A ještě se připravíte o zážitek z pozorování, jak nosí vajíčka a z mladých krevetek. Za mě pro děti ideální... A měla bys neustálý přísun spokojených nových krevet a o uhynulých bys ani nevěděla, protože by je ostatní krevety během chvíle "zpracovaly"...
Ale to platí i pro všechny tady probírané ryby, všechny jednou pojdou...

Takže za mě už trochu zbytečná debata...

Z ryb bych za všech daných podmínek do tohoto objemu nedával nic, krevety jsou asi pasé, nech tam kytky a šneky a řeš až elementku... :palec:
Držím palce! :ahoj:
05.04.2024 07:24:44Téma Téma: Ryby do akvária do 20 l (mini akvárium) – Předmět: Re: Danča84 – Autor Starka
Tak chválím posun v tom, že nyní zjišťuješ informace. Nebudu kecat, taky u prvního akvárka jsem udělala kvůli neinformovanosti spousta přešlapů (není náhoda, že se ta prezentace jmenuje Všechno špatně :-D ).

To je jednoduché (a zároveň složité), ale zkusila bych dětem vysvětlit, že do Vašeho akvária je výběr ryb hodně omezený, a že zrovna barevně atraktivní ryby budou vyžadovat výměnu části vody aspoň 2x týdně (což je dost možná i realita, protože malé akvárium je samo o sobě náročnější, obzvlášť, když bude přerybněné prasátkama). Takže jim teď preventivně dej za úkol měnit 2x týdně vodu a snad je myšlenka na pěkné ryby přejde.

Pokud chceš pohyb, tak rovnou vyškrtneme ohnivky a zvolíme rasbory. Jelikož jste teď měli neplavce bettu, tak věřím, že rasborky udělají radost, i když nejsou barevně vytoužené rybky. Až uvidíte, jak plavou po akva, odpustíte jim i to, že nejsou tak barevné.

Aspoň teda já to tak měla s dánii pruhovanými. Doteď tvrdím, že zbarvením je to pro mě neatraktivní ryba. Ale tím, že v akváriu plave a vytváří pohyb si mě velmi získala.

Ale opravdu bych opustila myšlenku "čuňata ryby". Proč si přidělávat další problémy do už tak problémového akvária? Tím problémových akváriem myslím to, že je opravdu složité vytvořit fungující akva.
27.03.2024 20:26:06Téma Téma: Sázení rostlin – Předmět: Re: Akvarista – Autor Freedlo
Zdravim. Co je spatne je cele vase akvarium.. o rybi osadce ani nemluvim :coze: .. skalary a zavojnatky v 60litrech je prinejmensim spatna volba
Dale je v akvariu zalostne malo rostlin

O Egerii bych se moc nebal v tomto pripade. Zrejme spatne drzi v substratu(v kaminkach) a nektera z ryb o ni brnkne a je venku. Tato rostlinka roste dobre i mimo dno. Da se na ni neco pridelat, sby lepe drzela. Ja obcas pouzivam takove cihlove prstynky do kterych se kytka zasune.

Spis bych se asi priklanel k moznosti, ze jedna ze skalar ji vytahuje umyslne a chce se na ni obesit
Zdravím. Také mi začalo včera prosakovat akva a zítra se půjdu podívat do Hornbachu na nové https://www.hornbach.cz/p/akvarijni-set-juwel-rio-125-led-svetle-hnedy/6271362/ nebo možná https://www.hornbach.cz/p/akvarijni-set-juwel-rio-led-180-svetle-hnedy/6271370/ a ráda bych se ujistila ohledně správného postupu při přesunu všech komponent. (Taky se bojím ať to nepodělám)

1) Původní akva je 60l, něco vody jsem včera odpustila (aby se snížil tlak na spoj) takže tam zbylo čistěho objemu možná tak 40l. Tedy zbylou vodu dát do kbelíku i s filtrem a vzduchovním, do ní rybky a kytky...

2) Původní starý štěrk přesunout do nového akva. Nově dokoupený štěrk musím samozřejmě aspoň trochu proprat. Mám teda ale propírat i ten původní ze starého akva??? (Tady ve vlákně se píše že ano, ale myslela jsem, že tím si vymyju i ty potřebně bakterie???)

3) Nějakou část původní vody (ze kbelíku) přesunout do nového akva, zasadit rostlinky a většinu vody budu tedy muset doplnit kohoutkovou. Nebude to problém???

4) V nověm akva pustit nový filtr, topítko...

5) Přesunout původní starý filtr ze kbelíku do nového akva (jen doufám že ten filtr od setu Tetra půjde nějak provizorně do toho nověho setu Juwel Rio nasadit!?!?!?)

6) Za jak dlouho můžu vypustit do nového akva rybky??? Kolik to je asi pár hodin??? Podle dusičnanů? (Nevím dlouho to rybky zvládnou ve kbelíku jen se vzduchováním a minimem vody?) Momentálně mám pouze dva ancistrusy

7) Předpokládám, že nějakou dobu bych měla nechat jet oba filtry. Jak asi dlouho? Kdy můžu starý filtr zrušit?

Děkuji moc za rady a přeji hezky večer
15.03.2024 20:46:27Téma Téma: Akvárium teče – Předmět: Akvárium prosakuje – Autor Klárča
Zdravím a prosím o radu. Dnes večer jsem zjistila, že akvárium prosakuje ve spodním spoji zepředu...podle rady známého akvaristy jsem odpustila část vody a provizorně oblepila spoj páskou (údajně by nemělo prasknout). Tak snad vydrží aspoň pár dní než zařídím nové. Pač je pátek večer nové akva přes víkend nekoupím. Navíc zítra jsem celý den pryč a i příští týden jedu v úterý a středu pryč (takže na zařizování budu mít pondělí)..a pochopitelně nechci koupit první akva v obchodu. Vím, že sety nejsou ideální, ale nejsem zas takový kutil či expert, abych si vybrala a koupila zvlášť jednotlivé komponenty (světlo, filtr,...) navíc teď hned během několika dní, tak zřejmě zas půjdu do setu.

Takže prosím:
- Dá se někde během pondělka v Karviné a okolí (např Ostrava) sehnat kvalitní akva? Případně jaké? Mám 60 l, ale určitě když nové tak větší (minimálně 120 l)
- Nebo pokud mám objednávat přes net, bude k dispozici až za pár dalších dní (ostatně v pondělí ráno jedu zas pryč a vracím se až v úterý večer)? Vydrží staré akva aspoň do středy?

Moc děkuji za případné rady. Pak se budu ještě muset zeptat na správný postup při přesunu stěrku, rostlin, rybiček atd (nebude to úplně jak zakládání nového akva předpokládám), ale to až kdyžtak, jak budu vědět přesně které akva (nebo spíš set) koupím.
Hezký večer všem.
08.03.2024 11:47:10Téma Téma: Kořen – Předmět: Koreň s figovnika – Autor Tarski
Zdravim, co hovorite na cerstvo vykopany koren figovnika (teraz vykopany), uz ho mocim v potoku v prude vody aby obmil vsetku zem. Planujem po tyzdni presunut do bazena asi do maja, kym sa nenapusti cistou vodou na kupanie. A potom sup do akvaria aj s korou...
07.03.2024 17:38:27Téma Téma: Krevetky - rozmnožování a odchov – Předmět: Re: KarásekLut – Autor Tomig
Čau. Samičky jsou větší a tvoří se jim na zádech žluté sedlo. To jsou neoplozená vajíčka. Po svlékání si vajíčka přesunou pod ocásek a sameček je oplodní. Nevím co máš za krevetky. Píši o neocaridinách. Caridiny procházejí larvalním vývojem a v akva podmínkách se nerozmnožují. :-)
02.03.2024 15:18:33Téma Téma: Jaké ryby k terčovcům? – Předmět: Re: Kawasaki – Autor RAP
No vidíš, já myslel, že zrovna pancíci pomáhají svým rejděním posunovat detrit směrem k nasávání filtru.
U takhle velké nádrže by se mi líbily některý druh tzv. teter s třešňovou skvrnou
https://rybicky.net/atlasryb/tetra_ohnoznaka
https://rybicky.net/atlasryb/tetra_socolofova
https://rybicky.net/atlasryb/tetra_ozdobna
23.02.2024 19:34:20Téma Téma: Připomínky ke stránkám – Předmět: Posun "Nejzajímavější fotky tohoto týdne" – Autor Elektronikar
Všimol som si že sa mi posunula časť "Nejzajímavější fotky tohoto týdne" na úvodnej stránke. Nie je to náhodou chyba?
21.02.2024 06:25:27Téma Téma: Připomínky ke stránkám – Předmět: Pridelenie väčšieho počtu palcov-karma – Autor Elektronikar
Viete mi poradiť ako môžem pridať viac palcov k prípevku? Keď kliknem na palec dvakrát tak sa pridá len jeden a uloží sa príspevok, keďže po pridaní palca zmizne ikona záporného palca a na miesto kde bol kladný palec sa posunie ikona uloženia príspevku. Podľa nápovedy mám stlačiť dvakrát alebo trikrát za sebou ale to mi nejak nefunguje.
17.02.2024 18:17:43Téma Téma: Micranthemum a Hemianthus - pěstování – Předmět: Presun koberce – Autor Freedlo
Ahoj!
Mam takovy netypicky dotaz: Mate zkusenost s přesunem koberce z jednoho akvaria do druheho? Hadam, ze by bylo nutne nabrat koberec i se substratem? Jakmile by se uvolnil jen koberec, uz ho asi neni mozna usadit jinam. Nebo mozna ho zatizit necim, aby zarostl do noveho substratu?

V mem pripade se jedna o Monte Carlo

Diky : )
12.02.2024 08:48:13Téma Téma: Prasklé sklo a jeho lepení – Předmět: Prasklé sklo – Autor Axmi
Zdravím všechny,

začínám s akvaristikou, a od kamoše jsem dostal akvarko (75l). Při čistění jsem zjistil, že je prasklé. Už jsem pročítal všemožná vlákna ohledné lepení, ale i přesto se chci zeptat na způsob, ať to nedomrvim. Podrží to silikon s kouskem skla/plastu? Nebo to mám vyříznout, a koupit novou tabuli. Moc se mi to nechce celý sundavat, tak jestli pomůže jen to lepení.

Díky a pěkný den
09.02.2024 22:01:46Téma Téma: Filtr Aquael Uni filtr 500 UV – Předmět: Filtr Aquael Uni filtr 500UV – Autor elko
Koukám že poslední příspěvek je už letitý a tak se zeptám má tu někdo zkušenost s tímto UV filtrem?Po několika zaplavených uv filtrů od sunsun uvažuji o koupi tohoto uv led filtru.Přiznám se že mám pochybnosti o používaných UVledkách a tak se chci zeptat jestli má někdo vyzkoušeno na nálevníka což je hlavní důvod proč potřebuju uv lampu...
05.02.2024 11:30:08Téma Téma: Vzduchování a vzduchovací motorky – Předmět: Re: Lojza007 – Autor Petr28
Ahoj akvaristi. Dnes jsem kuchnul ten piezo z Ali (Sunsun 1.5W) a ten adaptetek dava normalnich 230V stridavych. Dostal jsem lehkou slehu, ale asi tam je jen nejake proudove omezeni, zrejme pres kondenzator. Kazdopadne taky jsem se nechal zlakat myslenkou ze bych ho pouzival treba pri prevozu v aute jako vzduchovani 12V. Na 12V DC ale nebezi. Piezo z principu potrebuje stridani a to v tom vzduchovaci bohuzel neni. Proto na tom zdrojiku neni stejnosmerny napeti uvedeny..
A co jsem zde cetl o zahrivani, tak mne se spis zahriva ten zdrojik nez kompresurek. Ale jen tak 35-40C. Min nez klasickej civkovej..
04.02.2024 21:39:29Téma Téma: Kryt a akvárium – Předmět: Re: lucie.aqua – Autor Sha
Je možnost udělat více fotografií? Hlavně vnitřní strany? Voda tekoucí i po předním skle je dost nestandardní. Ještě by mě zajímala teplota v akváriu a v místnosti. Kryt lze z akvária sundat nebo je přidělaný (silikonem)? Rosení hliníku bude větší než plastu, ale případný kondenzát má stéct zpět do akvária a ne ven!
23.01.2024 22:52:05Téma Téma: Silný proud z filtru – Předmět: Sera fil bioactiv 400 velky proud – Autor Gorashll
Zdravim, mam dotaz k moznemu snizeni proudu u filtru Sera fil bioactive 400+. Filtr jsem podedil a prijde mi skoda ho proste nevyuzit, protoze to je dle meho kvalitni filtr. Rad bych ho dal na 128l kde je aktualne Sunsun 604b ( vim ze je to kapku predimenzovane, ale ten objem filtracni plochy je fajn). Proud ze Sery je ale velky. Napadla me moznost dat na hadici uzaviraci ventil a proud priskrtit. Otazka zni, zda to bude mit efekt a pripadne kam ventil umistit, jestli na vstup nebo vystup z filtru? Predem diky.
19.01.2024 20:39:40Téma Téma: Zařizování nového akvária a výběr techniky – Předmět: Re: RAP – Autor 4Sima
U ledek myslím udávali 0,1W/l na nenáročné a 0,3W/l na náročné rostliny, ale nedá se to brát za bernou minci. Všechno to ovlivňuje rozptyl, lumeny, barevné spektrum, výška akvária, umístění akvária s ohledem na přísun světla denního.
10.01.2024 11:33:20Téma Téma: Dírky v listech – Předmět: Re: Jozef – Autor Freedlo
Ne, v pekáči od kuřete jsem to nemíchal. :D V normální čisté nádobě a roztok pak přesunul do dávkovače nového. Nicméně nevadí. Objednal jsem už namíchaný roztok od Invitalu, zítra přijde a začnu dávkovat. : )

Snad se rostlinky vzpamatují a okružáci odcestují z mých listů!! :hop:
07.01.2024 08:39:55Téma Téma: Filtry Sunsun – Předmět: Sunsun hw 704b – Autor Tomáš
Ahoj, prosím o radu. Mám filtraci sun sun hw 704b. Má někdo zkušenosti? Mám filtr složený, vody mám dostatek. Ale voda mi stojí stále v hadicich a nejde spustit dešťovka. Poradí někdo, jak na to popřípadě ukázka videa? Nevím co dělám špatně. Díky
30.12.2023 11:46:17Téma Téma: Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita) – Předmět: Vajíčka, parazit nebo něco jiného? – Autor PavelS
Dobrý den, chtěl bych vás požádat zda někdo z vás pozná co to je?
Akvarko 150 l ve kterém je už jen jeden bichirek který v posledních dvou dnech jen leží na dne občas se přesuneme jinam. Žádná jiná aktivita u něj není, nemá žádné známky nějaké nemoci nebo něčeho podobného kromě jeho chování. Ještě jsou tam dva ancistrusi kteří jsou v pořádku. Tohohle sem.si všiml dne na filtru a pod ním. Předem děkuji za rady a odpovědi. A přeji všem krásný nový rok.
22.12.2023 18:04:51Téma Téma: Výroba vlastního filtru – Předmět: Re: Richo – Autor Richo
Tak jsem to vzdal. Po velké výměně vody při posunování stolu se voda šíleně zakalila a ten nový nezaběhlý filtr tomu nepomoh. Takže molitan je pryč a možná to zkusím později, až se akvárko zase dá do pořádku.
Dobrý den,

jedna z mých mečovek má zvláštní chování a já si s tím nevím uplně rady. Dřív jsem jí měl v malém akvárku, kde byla terčem šikany kvůli přerybnění. Přesunul jsem jí do velkého akvárka jako první, aby si na to zvykla než jsem tam dal ostatní ryby. Pořád se schovává, vůbec není aktivní, sice jí, ale rozhodně se za krmením nehoní jako ostatní, když plave nebo stojí tak se tak jako kýve ze strany na stranu a za ten měsíc co je v novém akvárku zhubla. Na první fotce je 24.11. a na druhé dneska 16.12. Za tuhle dobu přišla o kulatý tvar břicha, který je nyní skoro rovný. Ploutve má skoro pořád u těla. Co se týče krmení, tak jsem zkusil trochu experimentovat, protože mi přišlo, že krmení na bázi řas (TetraMin Flakes) moc nejí a začal jsem míchat krmení i s více proteinovým (Bug Bites). Mimo to tam občas přihodím živé krmení.

Než jsem jí přesunul, tak mi v malém akváriu uhynuly dvě mečovky.

Vizuálně krom zmenšení a zvláštního plavání nevykazuje žádné známky nemoci. Budu muset na Vánoce na dva týdny odjet a byl bych nerad, kdyby v mezičase umřela.

Nemáte někdo prosím tušení co by mohlo být špatně a popřípadě co s ní dál dělat? Odstranit jí je až ta poslední možnost.

Informace o akváriu kde je najdete pod 100l na mém profilu.

Díky moc.
15.12.2023 23:30:58Téma Téma: Akvárium přesahuje skříňku – Předmět: Re: faba – Autor Tojsouvěci
Buď v klidu,akvo posuň dozadu,aby pohledová strana lícovala se stojanem,který musí být v rovině,aby nedocházelo ke křížení skla v žádném směru,toď vše. Názorný příklad extrému samonosných nádrží,kde rovinu určuje pouhé srovnání nosného podkladu z trámků. ;-)
15.12.2023 19:46:40Téma Téma: Co se to děje s rostlinami? – Předmět: Rostlina roztála za 10 hodin – Autor Sputniik
Dobrý den,

v mém malém akváriu mi dneska během cca 10 hodin roztály rostliny, viz. obrázky. Bohužel nevím jméno této rostliny. Trochu kontextu, včera jsem dělal údržbu svého velkého akvária a při této příležitosti jsem posunul HC Cuba do malého (ve velkém se jim nedařilo) a zasadil jsem do malého akvária stonky Limnophila Sessiliflora, které jsem ve velkém akváriu zastřihnul. Dnes ráno při krmení byly rostliny v pořádku. Hned co jsem to viděl jsem změřil vodu (no3 (0), no2(0), ph (7.5) a cl(0)) a vše je v normálu. Nemá někdo prosím tušení co by to mohlo tak rychle způsobit a jestli se těch rostlin mám zbavit nebo jak s nimi naložit. Díky moc. (Na poslední fotce je ta rostlina vyfocená zdravá)
05.12.2023 15:58:37Téma Téma: Krupička – Předmět: Re: danol – Autor vlka
čauky, prohlédni si tohle...
https://rybicky.wity.cz/nemoci-akvarijnich-ryb/
https://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
02.12.2023 09:09:54Téma Téma: Dírky v listech – Předmět: Re: Freedlo – Autor Sid
Nároky různých rostlin na jednotlivé živiny se mohou citelně lišit, proto se na některých projeví symptomy deficitu nějaké živiny dříve, než u jiné. To, že se deficit projeví nejdříve na starších listech, je způsobeno mobilitou prvku v rostlině - pohyblivý prvek rostlina při jeho nedostatku v prostředí přednostně přesunuje ze starších listů do nových.
No a teď už stačí jen dohledat, který asi tak prvek by to mohl být... :-)
Za mne jasný podezřelý - draslík. :ano:
29.11.2023 23:24:37Téma Téma: Hromadný úhyn ryb – Předmět: Re: talpe – Autor Tomaas
Ano, je to přesně tak, jak píšete a jak psal Roger. Nechejte akvárium pořádně zajet. Dusičnany jsou vyšší a nemá je co spotřebovávat, když chybí rostliny. Hodně ryb hodnoty ještě více rozkolísá, proto ty úhyny. Filtr čistit co nejméně - osobně čistím až když téměř nejede ani na plný výkon. Proplachovat v odčerpané akvarijní vodě ať se nezbavujete přínosných nitrifikačních bakterií. Nečistit filtr současně s výměnou vody - opět to rozkolísá hodnoty. Ale základ je opravdu hodně rostlin - zde platí, čím více, tím lépe. Redukovat pak můžete vždycky. Ať se daří.
Ještě mě napadlo s tím přesunem - jak jste přesouvala? Odčerpáním vody a znovu napuštěním stejné odčerpané vody nebo jste přidávala čerstvou? Evidentně ten přesun totiž byla poslední kapka, co chabou rovnováhu rozhodilo.
29.11.2023 21:04:56Téma Téma: Hromadný úhyn ryb – Předmět: Re: talpe – Autor Roger
Doplnění prezentace splnilo moje očekávání. Dle mě, je toto akvárium časovaná bomba která právě dotikala. Obávám se, že přesun akvária nemá vliv na průběh událostí které popisujete. To akvárium totiž není schopné pojmout obsádku kterou tam vložíte, proto do 24h padnou na vašem místě bych začal od začátku, bez zbytečné chemie z důrazem na snížení NO3. V klidu dosázet kytky - jednoduché rychlerostoucí ( ty plovoucí rostly právě proto, protože máte moc dusičnanů a možná i dusitanů, takže nechat je množit), nehnojit, nedávat chemii. Neznám hodnotu NO3 vstupní vody, bylo by dobré zjistit. Zamyslet se nad rybí obsádkou, zvolit adekvátní filtr a nečistit ho tak často a nejlépe i nové dno s říčním pískem a před vložením ryb akva takto stabilizovat.
21.11.2023 20:31:29Téma Téma: Co se to děje s rostlinami? – Předmět: Co jim chybí? – Autor Tomaas
Jdu o radu, co si myslíte, že chybí rostlinkám. Začaly se horšit po vyčištění filtru před cca 2-3 týdny, nicméně jsem čistil takto důkladně úplně poprvé (už skoro nejel ani na nejvyšší stupeň) - rozebral, vyčistil vnitřek, hřídelku a molitan vypral v odkalené vodě. No a tím jsem podle mne přiškrtil přísun nějakých živin. Ludwigii repens rubin se začaly dělat tečky na spodních listech, ztráta barvy a následný opad (od založení poprvé, jinak jela zatím perfektně, naopak jsem musel redukovat), hygrophila corymbosa zpomalila růst a nové listy nemají sytě zelenou barvu. Růžkatec také trochu zpomalil (což mi ale vůbec nevadí:-). 2x jsem přidal 1 ml/týdně Seachem Flourish, ale tento týden jsem vynechal. Jedna z mála, které se evidentně začalo dařit je hygrophila polysperma Rosanervig, která začala růst výrazně lépe, ale listy také nemají sytě zelenou barvu... Jo a oba anubiasy jsou v pohodě. Valisnerky odešly úplně, sagitarie živoří, kryptokoryny nic moc, ale něco moje brousí - že by okružáci nebo otíci? Podrobné testy na mikroprvky nemám, tak uvítám názory.
15.11.2023 16:15:28Téma Téma: Živorodky - nemoc – Předmět: Může to být tuberkulóza? – Autor Sputniik
Dobrý den,

začal jsem s akvaristikou zhruba 2 měsíce zpátky a byl to poměrně výstřel do tmy, takže se mi povedlo udělat snad všechny chyby. Nicméně, postupně mi umíraly ryby. Nejdřív sumeček zhruba po třech dnech od zakoupení, potom postupně 3 ze 4 pavích oček. Tyhle úmrtí jsem svedl na zvýšený stres z přepravy, špatné podmínky v akváriu přerybnění. Na začátku měsíce jsem vyřešil všechny problémy, které akvárko mělo a myslel jsem si, že už to bude v pohodě (dokoupil jsem vzduchování, přerovnal jsem rostliny a hardscape, abych mohl odkalovat). Zhruba tři dny poté se narodily mečovkám miminka. Jelikož mám akvárko jen 30l, tak porodnička zabírá cca. 1/8 akvárka.

Od téhle doby jsem musel odjet na 5 dní a zároveň měl moc práce, takže akvárko dostalo jen nutné minimum a rozhodně jsem nekontroloval všechny ryby. Včera večer jsem přišel na to, že dvě z mečovek vypadají jinak než vypadaly původně, viz. foto. Ráno jsem je našel mrtvé.

Snažil jsem se přijít na to, co by jim mohlo být a jediné na co jsem přišel je tuberkulóza. Soudím tak ze změny stavby těla a prohnutí páteře směrem dolů.

Zároveň pokud by to doopravdy tuberkuloza byla, co s tím dělat. Jelikož mi rybek bylo v malém akváriu líto, koupil jsem a založil 100l, které je aktuálně v cyklu a myslel jsem, že tam ryby po skončení cyklu přesunu.

Díky za případné rady!
20.10.2023 22:24:22Téma Téma: Vrubozubec paví - rozmnožování, odchov – Předmět: Re: enbyknot6 – Autor Felix
Boha jeho, vždyť to jsou základy! Nic ve zlém, opravdu ne, ale dodnes platné základní návody ke krmení potěru jsou známy od druhé třetiny 19. století! Tenkrát byly dokonce mořské ryby v akváriích rozmnoženy a úspěšně odchovány o 20 let dřív než sladkovodní (jmenovitě rájovci dlouhoploutví... jednodušší je v tom už snad pouze paví očko). A to tehdejší okenářským tmelem kytovaná akvárka tekla a byla vyhřívána kamínky na uhlí anebo tak něčím...
V současnosti máš snadno dostupné technologie, krmiva a bůhví co dalšího, o jakých se chovatelům ještě ani před 20-ti lety nesnilo... A ptáš se na takové triviality? Net je odpovědí na ně plný. A též literatura (takové ty věci z papíru).

Tvé ryby vypadají dobře, akvárko taky. Nakročeno k vynikajícímu cichlidaření máš kvalitně. Vyptávání se ale na každý prd, jak čtvrtodenní zimnice, tě ale nikam neposune. Trocha osobní invence by nebyla "od věci" X-)
20.10.2023 08:51:40Téma Téma: Začátečník – Předmět: Re: Xklop – Autor Sid
...určitě je možné míchat vodu z RO v určitém poměru se vstupní vodou a již žádné další soli. ...
Pokud si člověk nechce hrát na "Mladého chemika", pak je míchání vstupní vody, (v tomto případě o tvrdosti 17°dGH) s permeátem v poměru 1:1 dostačující řešení. U takové vody se dá předpokládat, že také alkalita i po naředění bude dostatečně vysoká. A co se týče živin, draslík bude určitě potřeba; jeho zdrojem může být KNO3 v případě, že je ve zdrojové vodě málo dusičnanů, (info poskytuje každý dodavatel pitné vody), nebo K2SO4, pokud jich je naopak dostatek. :-)
S fosforem bych minimálně zpočátku neexperimentoval.
V tomto konkrétním případě bych asi doporučil lehce doplnit hořčík, aby se "poopravil" poměr k vápníku.
Těm, kdo se opravdu nechtějí zatěžovat nějakými výpočty bude opravdu stačit, (jak už jsem dřív uvedl), když se poptají třeba na zdejším fóru, "kolik teda toho čeho přidat?".
Domnívám se, že stačí pár čísel a trojčlenka, aby si i "nechemik" dopočítal, kolik přidat např. KNO3, když mám v nádrži 150 l vody, koncentraci NO3 např. 5 mg/l a chci zvýšit na 15 mg/l. A zároveň si spočítat, o kolik se mi zvýší koncentrace draslíku. :-)
(Vím - existuje hafo kalkulaček, které to udělají za mne, ale když se chci někam posunout, není od věci se trochu "povzdělávat".)
Tak mládeži! 1 g KNO3 zvýší koncentraci NO3 ve 100 l nádrži ~ o 6 mg/l a draslíku o ~ 4 mg/l.
A 1 g K2SO4 zvýší koncentraci draslíku ve 100 l nádrži ~ o 4,5 mg/l a SO4 ~ o 5,5 mg/l.
A pak už je to jen hra, když chci spočítat kolik dodat K2SO4 a kolik KNO3, když chci zvýšit koncentraci draslíku o 12 mg/l a NO3 o 3 mg/l.
(Pamatujte - kdo si hraje, nezlobí! :smich: )
19.10.2023 09:36:55Téma Téma: Začátečník – Předmět: Re: Renata – Autor Starka
Ahoj, pokud máš čas, doporučuji si pročíst můj deníček.
https://rybicky.net/nadrze/33667-vsechnospatne

Měla jsem stejný set a v něm i neonky. A popisují,jak tento set mi dělal problémy.

Mimochodem neonky někomu daruj a nechej tam jen rasbory. Neonky v tomto akvarku plavat nebudou, leda, že bys je proháněla rukou. Na neonky je toto akvarium extrémně malé. Vím o čem píšu, já je v tomto akvarku trápila skoro rok a celé dny neonky byly na místě a rozplavaly se jen na chvíli při krmení.

Pokud tam máš puvodni světlo, tedy aquael sun 6w, tak to světlo je příliš silné na toto akvárko. Já ho měnila za invital 3w 2o cm z důvodu, že je intenzitou nastavitelné plus má v sobě časovač na rozsvícení a zhasnutí. To je první věc.
Bohužel jsem si koupila Day&Night a to zbytečné. Přepínání světla je řešeno na můj vkus blbě a musí se to přepínat manuálně bílé a modré světlo a do toho nejde časovač. Takže po týdnu ručního přepínání na modré světlo jsem nechala svítit jen bílé s časovačem.
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/led-osvetleni-akvaria/invital-led-denni-a-nocni-osvetleni-3-6w-20cm
Spis bych doporučila wrgb verzi, ke které se dá napojt programovatelný stmivac, kdyby náhodou do budoucna sis chtěla víc programovat svícení. Toto světlo mám ve větší verzi v jiném akva a jsem na 1ooo% spokojená.
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/led-osvetleni-akvaria/invital-led-denni-a-nocni-osvetleni-3-6w-20cm

Další věc je, že toto pidi akvarko potřebuje každý cm k tomu, aby se tam vešlo víc vody. Takže vyhoď všechny dekorace (kameny a koren) a nasaď rostlinky. Mimochodem snížila bych i dno, je strašně vysoké. V tomto akvariu dělá 1cm 1 litr vody. Takže dno, do toto ty nesmyslné dekorace a ještě když pričtu k tomu, že akvarium nemáš dolité úplně po okraj, tak jsme tak na 16 litrech, ne-li míň čistého objemu. Proto bych akvarko předělala.

Máš tam žalostně málo rostlin. Rostliny jsou pro ryby jako skrýše, rady nimi proplpuvaji a případně se pod ně skryjí. Ty jsi rybkám žádnou takovou skrýš nenabídla. Navíc akvarko bez rostlin vypadá smutně. Pátrej po nenáročných rostlinách jako např. egerie, polysperma, růžkatec a klidně pro záběh můžeš vzít i nějakou plovoučku. Doporučuji poptat se po nějakém postřihu, ať zbytečně neplatíš moc peněz. A vem si různé druhy rostlin a uvidíš, která rostlinka se chytne. Nemá cenu zaměřovat se na jeden druh.

Potom se můžeme bavit o filtru, který je jen honič vody a opět je nevhodný do tohoto akvarka, protože dává velký proud a málo filtruje. Vyměnila bych jej za bublifuk (vzduchovwci motorek a molitan) nebo za velmi chválený filtr Pat mini.
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/aquael-pat-mini-vnitrni-filtr

Ještě by mě zajímalo, jak je akvarium staré, protože ryby se mohou trápit kvůli procesům v akvarku při záběhu a můžou být traveny plyny, i když to by naopak chtěly spíš vyskočit z akvárka ven.

A zda rybkam vadí televize, dovolím si odpovědět že nejspíš nevadí. Rybky si zvyknout na ruch domácnosti a v jiné diskuzi mnozí psali, že rybkam nevadí poslouchat hard metal na plnou hlasitost. :-D

Chápu, že Tě má odpověď spíš zklamala než potěšila, ale bohužel tak to je. Ještě máš možnost dvě pořídit větší akvarium, které by se líbilo nejen rybickam, ale i Tobě, protože je mnohem snadnější udržovat rovnováhu a nějaký "ekosystém" ve větším akvarku než v tomto pidi. :-) Mě se malé akvarko nedaří udržovat ani po dvou letech. Sice teď nějak funguje, ale mohlo by to být lepší a neustále se s tím víceméně trápím. Za to větší akvarko mi dělá radost. :-)
18.10.2023 20:04:39Téma Téma: Začátečník – Předmět: Dotazy začátečníka – Autor Molok
Ahoj všem, neřeším žádný akutní problém, jenom si chci ověřit, zda jsem něco jako začátečník nepodcenil. 60L akvárium jsem dostal od kolegů ze srandy a rozhodl jsem se, že to zkusím, teď už vím, když jsem si něco načetl, že je dost malé a nepraktické na udržení kvality vody, ale co už, zkusím to i s ním. Mám i několik otázek, tak kdyby se nějaké dobré duši chtělo číst moje výplody a ještě k tomu odpovědět, budu vděčný. Já asi už tuším (viz. foto), že jsem měl radějí udělat nějaké pořádné přírodní akvárium než nějaký pokus o bonsaie jako začátečník (když jsem viděl své dilo včera po zasazení rostlin a napuštění vody) ale už to asi předělávat nebudu.

(1) Filtr mám SUNSUN závěsný filtr s UV lampou CBG-500 500 l/h. Ve vnitř byly v balení nějaké keramické koule, aktivní uhlí a nějaká houba. Mám to puštěné tak na 90%, nevím zda to není moc na tak malé akvárium, ale říkal jsem si ať to pořádně filtruje. Každopádně to padá z takového spádu asi 1.5cm nad hladinou akvária a zdá se mi, že to dost hýbě hladinou a souvisí to i s další otázko (viz. foto a prádná horní polovina akvária) zda tam nedát nějaké plovoucí rostliny, protože nějak horní půlka akvária je taková otevřená a zda jsou takové, kterám nebude vadit větší pohyb hladiny.

(2) Světlo je Chihiros LED C serie C361 18W se stmívačem a nevím jak moc tím svítit na aktuální osázení (ono to vypadá, že tam je málo rostlin, ale tam vzadu mám asi 9´vyšších rostlin, které snad vyrostou. Všechny jsem kupoval pod sekcí nenáročné/pro začátečníky. Aktuálně to mám zaplé na 80% výkonu, nevím, zda nemám ubrat na tak malé akvárium a osázení. Ten mech na tu "bonsai" jsem dost podcenil, myslel jsem si že toho dojde víc, tak to nesmějte :),snad se to rozroste.

3) Nacpal jsem tam nějaké dva druhy Seachem startovacích bakterií a podle návodu budu při výměně vody používat v prvních dnech a týdnech do vpuštění ryb. Vodu jsem ošetřil opět Sachemem na odstranění chloru a přidal hnojivo Rataj Bioflor. Připadám si jak malý chemik i s testy co jsem prováděl, PH 7.3, Tvrdost vody 17 DH, NO2 je něco mezi 0 a 0.1mg, ty levné testy mně to neukazují přesně. Ještě něco důležitého měřit, něco přidat? Teď jsem zase četl cosi o CO2, zda nekoupit alespoň v tekuté formě, nebo jen když uvidím, že se nedaří rostlinám? Není ta voda příliš tvrdá, nebo OK pro nenáročné ryby a rostliny?

(4) Co ta UV lampa ve filtru, mám nějak používat preventivně atd. nebo je to jenom na řešení problémů až se objeví (řasy, nálevníci atd...)

Přede moc díky za rady.
18.10.2023 07:13:45Téma Téma: Přestavba akvária – Předmět: Přesázení rostlin – Autor nojgigi
Dobrý den všem. Trochu se mi rozrostly rostliny a nějaký nápad? Bacoby bych postupně přesunul dozadu, nechal 2-3 corymbosy do středu, blíže středu dal tu "trávu" (netuším, výměna) a ke sklu jak je sázel bucephalandru. Nevím jestli pro Čichavce vymýšlet nějaký kořen, dělat nějakou krajinu nebo nechat jak je. Pár kamenů a hodně rostlin. Děkuji za nápady a pomoc, Petr.
Zdravím, prosím o pomoc. Hledal jsem opravdu tichý filtr a dle recenzí a osobních doporučení mi poradili externí filtr Tetra Tec Ex 700 Plus. Pořidil jsem si ho ale je dost hlučný i po pár dnech, např, v porovnání s SunSun HW, je slyšet a v ložnici jej mít rozhodně nemůžu. Tady je ukázka toho jak filtr funguje:

https://drive.google.com/file/d/1HVg1v_ud8OfkLPPCQ29aBvbkZP3joBI9/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1muDxSJTt9Gqt_UOSbKLQ4jZNRKAgJozk/view?usp=sharing

Teď nevím zda ten filtr mám v ramci 14 dnů vrátit se ztrátou 50% na ceně anebo filtr reklamovat.

Je tu někdo kdo má tento filtr a je taky stejně hlučný. Zkoušel sjem měřit hluk mobilem a vychází na 60db.

Děkuji.
22.09.2023 23:33:03Téma Téma: Lyofilizované krmivo – Předmět: Re: vaclav – Autor Rovano
No to jsem koupil omylem ten mražený mix. Tak tam občas jsou. Jinak mám vše zmíněné nebo alespoň bylo. Sundal jsem z toho etikety a tahám to z mražáku na střídačku.
Co nesežerou malé Neonky, tak sežere stádo krevet. Vlastně většina toho je vhodná spíš jen pro krevety a na Neonky modré jen ty malé. Teď jsem zapomněl ty názvy. Mám to někde poznamenané.
Zítra musím vzít zas něco zeleného na zahradě pro krevety.
10.09.2023 20:12:13Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: Yamaha – Autor Freedlo
GSA to nebude. To je takova zelena teckovita, blbe sundatelna rasa - mel sem ji na listech a skle a pomohl Fosfor. Alespon jsem ji oznacil za GSA rasu dle google investigativy:D

S timhle bohuzel nepomohu..s jinejma rasama ‘zatim’ nemam zkusenost:)
07.09.2023 11:15:29Téma Téma: Monosolenium tenerum - pěstování – Předmět: Re: KarásekLut – Autor Freedlo
Správný přístup. Já jsem ze začátku hrotil každý špatně posunutý kamínek, každou rostlinu co nerostla před očima, každý flek na skle a tak podobně:D.. a je to k zbláznění...OCD v praxi:D
28.08.2023 12:02:51Téma Téma: Elektromagnetický ventil na CO2 – Předmět: Re: Roman.Kl – Autor Lojza007
Pasovat to může, je to jen otázka, jestli tam bude správně vnitřní/vnější závit, jinak musíš dokoupit mezikus. Z obrázku to vypadá tak, že připojení na hadičku má vnitřní závit, takže sundáš elmag. ventil, jeden nipl a pak to sešroubuješ. Pokud to šroubení nemá těsnění, tak plynařskou pásku stejně budeš potřebovat, zcela reálně hrozí, že to tama bude utíkat.
A test s vodou rovnou taky doporučuju, dost často to utíká u budíků, aby to vypadalo hezky, tak jsou otočený do roviny, ale tím pádem nejsou dotažený.
25.08.2023 23:00:26Téma Téma: Jaký filtr – Předmět: Re: Lojza007 – Autor Xant
Nerad někomu beru iluze, ale Eheim 4 a 5 není Eheim, nýbrž levný nedomyšlený nedodělek za nehorázné peníze a s výrobními i konstrukčními vadami.

Čtyřková řada je plná problémů s hadicovými adaptéry, není otázkou jestli, ale kdy i dobře namazaný nedodělek zasekne a nebude chtít z hlavy ven. Nakonec to po 30 minutých vzdáš a sundáš hadice, abys ho dostal ven, nebo ho pošleš na reklamaci i se zaseklým adaptérem. Nejen regulace, ale celý adaptér. Koše jsou dobré k pořezání a když je naplníš těžším médiem, tak se zdeformují a už na sebe nepasují. Sací kanál je děs běs.

Eheim 2275 (4+ 600) jsem reklamoval celkem třikrát, než jsem se domluvili na 5e 600 – říkám tomu z bláta do močálu.

Neskutečný šmejd. Zasekávání adaptéru sice bylo odstraněno, stejně tak sací kanál, ale zbytek zůstal při starém. 3 koše měli výrobní vadu na madle, okamžitě prasklo (stejně tenký materiál). Tedy dostal jsem nové koše a opět, jeden zase s výrobní vadou. Plastový rám nelícuje a při snaze zvednout filtr a popostrčit ho, nebo vyndat se člověk akorát pořeže. Ostré hrany jsou i na hlavě, tedy pozor při manipulaci, protože řeže jako žiletka.

U platového rámu se projevuje praskání, po měsíci lícování ještě polevilo a rám se rozpadá. Ani nádoba není extra pevná, natož odolná a ráda praská. Ten filtr stojí 10 tisíc a je kvalitou i zpracováním na úrovni čínského zmetku za 20 dolarů z Alliexpresu. Nakonec jsem byl rád, že jsem našel skalního blázna, který ho koupil za 7 tisíc. Chudák, docela ho lituju.

Nepopírám, že filtruje parádně a má krásný průtok (pětka), regulaci a je i docela tichý, ale za ty peníze a reputaci značky bych čekal opravdovou kvalitu. Náhradní díly nejsou problém, ale u filtru za 10 tisíc nečekáš, že ti přijde filtr plný nedodělků a výrobních vad. Platím i za materiál, nejen značku, v tomto případě je očekávání značky Eheim jen pouhou iluzí. Smutné, ale jde to od desíti k pěti.

Koupil jsem Seru UVC 1200 Xtreme a je proti tomu zlatá. Masivní, hezky filtruje (obrácený systém filtrace), je tichá a regulovatelná. Také má odpojitelné kohouty, náhradní díly a velice pevný přitom pružný plast, tedy když spadne z pár cm (skříň > podlaha), tak se nerozletí nádoba jako u 5E 600.
17.08.2023 08:43:18Téma Téma: Elektromagnetický ventil na CO2 – Předmět: Re: Pablo KNM – Autor vaclav
Sundej magnet ventil a zkus to bez něj. :-)
09.08.2023 16:43:43Téma Téma: Focení akvária – Předmět: Fotky a editor – Autor cz1khc
Dobrý den
Prosim o rady ohledně focení akvária mobilem a následnou úpravou fotek.

Chtěl bych se zeptat na focení v akváriu.Kdo by mi mohl poradit v oboru fotek mobilem a připadně editoru fotek.Mám přidělený služ. telefon.(samsung A40) až dosud jsem prezentoval svoje akvárka pomocí foťáku a vestavěného editoru fotografií.Teď budu muset samsunga vrátit a tak mám v užívání doo-gee S60.Tam nějaký editor je ,ale ovladáni je jiné,nepohodlné funkce jiné-nebo omezené(nedá se otočit displej při editaci naležato,takže edituju akvárium ořezáni jas kontrast stíny barvy jen na telefonu navýšku - obrázek akvária 150x40x50 je na 2x6cm nic na tom nevidim -navíc je displej tlf nasvícený vic a fotky po úpravě jsou moc tmavé.Kdo je prosim odbornik na mobilní focení zde na fóru (připadně na editaci v nějakém mobilnim fotošopu) ? Dik za nasměrování.příp doporučení charlie cz1khc
08.08.2023 14:15:43Téma Téma: Filtr Tetra Tec Ex 600 Autor Arix
Ahoj, mám 2 roky filtr Tetra Tec EX 600 Plus a při posledním zapnutí se mi zasekla nasávací pumpa (stlačená). Nemá někdo zkušenosti co s tím? Nemám jak nasát vodu a filtr tudíž nejede :-( Odšroubovala jsem i ten knoflík, a povedlo se mi i sundat víko, ale stejně mě nenapadá jak ho odseknout...
Mám dotaz, nejsem v odchovu ještě moc zběhlá, odchovat kardinálky se mi sice podařilo (ale viz můj dotaz vedle v tématu s jednou poruchovou). Před 14 dny jsem si pořídila pseudomugil luminatus, očividně už dospělé, hned se začali třít, odebrala jsem kus mechu, několi kvajíček, koukla na videa, zjistila že se líhnou po 10-14 dnech, říkám ok. Čtyři dny po přesunu vajíček v litrové plastové odchovničce v hlavním akva, kam jsem přesunula ten mech, plave potěr. Je to naprosto mikroskopické modré oko co se primárně zdržuje u hladiny, i já na něj musím brejlit hodnou dobu, než ho vždycky znovu spatřím.
naštěstí žere first bites, takže dobré, ale co teď s ním. Jak dlouho ho můžu "trápit" v té litrové krabičce a v jaké velikosti mi ho rodiče nesežerou. U kardinálek to šlo že po pěti týdnech byly velikosti 1/3 rodičů, ale měli akva sami pro sebe na to, aby stihly vyrůst.
PS jedná se o tu plastovou věc vlevo, té síťky vpravo si nevšímejte, tam je ta kardinálka, se kterou spekuluji, jak dál
05.08.2023 18:17:11Téma Téma: Výroba stojanu a stolku – Předmět: Re: Kawasaki – Autor cz1khc
Nebo něco jako kroužková vazba u kalendáře (jen 3 nebo 4 kroužky a ten píst) nemusi to být zrovna na pantu a vyklapěcí -zacvakávaci, nasunovaci,na magnet,na druky na suchý zip, na kolejničky (drát a dvě tři kladky / nebo háčky/?)
05.08.2023 17:18:07Téma Téma: Výroba stojanu a stolku – Předmět: Kryt nad spodní akvárium ve stojanu – Autor cz1khc
Dobry den
Prosím zkušené a ochotné kutily akvaristy o radu,nápad.
Chci se zeptat zda by mi někdo poradil jak vymyslet a zkonstruovat přední kryt nad spodní akvárium ve dvoupatrovém stojanu.jestli už to někdo dělal,jestli na panty,kroužky nasunovací na kolejničky,
druky,magnety,suchý zip a možnost nějak zaaretovat v otevřené poloze..Děkuji za nasměrování i nápady a rady

charlie cz1khc
01.08.2023 10:32:31Téma Téma: Výběr vhodného filtru – Předmět: Re: BlackieSirrah – Autor Starka
Je jedno, od jakého výrobce ten molitan bude. Na tom nezáleží.

Díru tam zvládneš nožem udělat, stačí dvakrát bodnout a vytvořit písmeno "x" a do toho x nasadis čerpací hlavu. To je celé.

Na údržbu je mnohem lepší čerpací hlava než filtr nebo spíš jen honic vody, který sice ze začátku dáš jen do zásuvky, ale při případné údržbě je to mnohem náročnější rozebrat než sundat molitan z čerpací hlavy.

Třeba zrovna ten Aquael Turbo, co píše Daniell, je mnohem složitější, než čerpací hlava nebo ten patmini. Mimochodem nad ním jsem do podobného objemu jak máš Ty uvažovala, ale přišlo mi málo filtrační hmoty a bála jsem se, že kdybych ji tam dala víc, tak by to ten motorek nezvladnul.
29.07.2023 18:11:58Téma Téma: Hlístice – Předmět: Sú to hlístice ? – Autor Twelfi
Ahojte, sú toto prosím hlístice ? Mala som 3l nádobu bez techniky len s rastlinami, ktoré mi bolo ľúto vyhodiť a pár slimákov. Minulý týždeň som sa rozhodla to prerobiť a preniesť do 20l akva (bez techniky), kúpila som nový jemný štrk, nejaké ďalšie rastliny a svetlo. Presunula som tam slimáky. Vodu som použila pôvodnú + doplnila vodu z hlavného akva. Dnes t.j. po 7 dňoch som si všimla na skle malé dlhé tenké "červíky" (+som si dnes všimla nejaké malé skákajúce "blšky"). Mám tam iba slimáky (okružákov a levatky), ale aj tak by som bola nerada, keby im to ubližovalo, preto by som chcela vedieť, či to sú hlístice. Lepšie to už asi nenafotím, toto som fotila mobilom cez zväčšovacie sklíčko.
22.07.2023 10:33:38Téma Téma: Filtry Sunsun – Předmět: Re: Ariel – Autor Sha
Místo úniku vody jste našla? Jak je starý filtr? Často bývá vymačkané těsnění pod hlavou. Jenže ho Invital momentálně nemá skladem.
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/sunsun-nahradni-dily/sunsun-tesneni-hlavy-pro-hw-3000
Tak, zatím je mám čtyři měsíce, zvládli i přesun z jedné nádrže do druhé. Dneska jsem na ně hodně pozorně koukala a prostě si nejsem jistá, že mám paradoxus. Možná mám crocodilus.
Mám video v prezentaci nádrže Louže, jen co bude schváleno, tak kdyby se někdo chtěl podívat.

Chováním jsou úžasní, přijde mi, že si teď mnohem víc imponují, dokonce bych i řekla, že mám jednu samici, přijde mi hodně širší v porovnání, na videu je vidět někde v popředí než ryba vpravo rychle odpluje.
Bydlí i ve stočených listech, pod nimi na substrátě, přijímají mikry, walter worms a vylíhlou artemku. NECHYTÍ ani malé komáří larvy, to nezkoušejte :) Možná uloví malé krevetky, těžko říct, hlady mi neumírají. Krmím denně, ale i 4 denní pauzu v krmení mi zvládli s přehledem, ale týden předtím jsem krmila fakt hodně.
Chováním jsou naprosto úžasní, objednávala jsem je ze shrimp.cz, dorazili v perfektní kondici, bez nemocí. To jen tak když by někoho zajímalo :))
14.07.2023 07:29:59Téma Téma: Jílové kuličky – Předmět: Re: Jozef – Autor Yirka
Moje zkušenost je tedy jiná. Používém pouze ty od Rataje a jako hnojivo pro echinodory působí dobře. Doplňuji je cca 2x do roka, je třeba je šikovně podsunout pod kořeny rostlin a po předchozích není žádný zbytek. Rovněž nedochází k žádnému zakalu vody.
08.07.2023 12:36:59Téma Téma: Znovuzaložení akvária – Předmět: Re: skypi – Autor Nessino
Měřil jsem amoniak 0, NO2 0, NO3 25mg/l (měřím každý druhý den), PH 7,2, Tvrdost 300uS, CO2 dropcheckerem, svítím 15-21. Přesun proběhl viz můj první příspěvek dole. Pokud se nesvítí, tak jezdí po celé nádrži. Přisuzuji to tomu světlu.

Jak jsi vypozoroval z fotky kvalitu vody? Na první fotce je zákal způsobený startovacími bakteriemi bactoesex od rataje.
06.07.2023 19:58:11Téma Téma: Seriozní odkazy, odborné články, novinky. – Předmět: Zajímavost – Autor Yirka
ne přímo akvaristická, ale zajímavost.
https://medium.seznam.cz/clanek/dan-vrzak-upiri-ryba-se-vraci-do-velkych-jezer-saje-krev-a-muze-vyvolat-trypofobii-12292?utm_campaign=abtest223_presun_radio_boxiku_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=2
23.06.2023 10:00:28Téma Téma: Kardinalky - rozmnožování – Předmět: Re: klm007 – Autor Beastie
Tak mám novinky a update
Karidnálky se mi sice třou, ale ve společenské nádrži, kde mám hodně silný proud, žádný potěr nikdy nebyl. Párkrát jsem přesouvala trio do vytíraček s mechem ale nikdy z toho nic nebylo, až minulý týden jsem jich přesunula pět, tři samice, dva samce, do jiné nádrže s teplejší vodou (25 vs 23 co tehdy ještě měli v hlavní). Nechala jsem je tam tři dny, s mechem, riccií, kytkama, šnekama. Po třech dnech minulou středu šli zpátky domů a já zapomněla, že mám něco čekat.
V pondělí vidím tečku s okem u hladiny, je jich tam max pět ale, slabý výtěr nebo šneci v mechu zapracovali, byl moc u dna.
Od té doby krmím, rozmíchaným protogenem, mikrami, hikari first bites. Dnes je pátek, rybky jsou tak trojnásobně větší, pořád živé, pořád aktivně něco hledají, pořád jich je pět a vypadají, že mají konstantně plná bříška. Takže snad na dobré cestě.

Otázka ale je, v jaké velikosti je můžu přesunout k dospělcům. V akva u dospělců (nádrž Asijská řeka, rájovec je vedle v karanténě) je velký proud a krapet chladnější voda, zde není žádný proud a teplejší voda. V e-akváriu psali něco o pěti týdnech, ale to bude možná málo. Nevím, neumím to odhadnout. Děkuji za zkušenosti
21.06.2023 22:50:46Téma Téma: Český cichlid klub – Předmět: Prasátko 2023: – Autor Tojsouvěci
Jan Burzanovský rozeslal e-mail, který by mohl zaujmout příznivce akvaristické reality, nejen chovatelů cichlid, cite :
Vážení přátelé.
Rok utekl jako voda a já Vás tímto jménem Míly Kolaříka opět zvu na tradiční pečení „ČCK prasátka“ v Úvalech, u Míly Kolaříka na zahradě (Purkyňova 1152, Úvaly u Prahy). Vše bude probíhat za naprosto stejných podmínek, jako to probíhalo v předešlých úvalských akcích.
Letos se pouze z důvodů Mílova zájezdu do Norska posunuje termín z obvyklé poslední červnové soboty na první sobotu červencovou - tedy na 1.7.2023. Začátek akce je tak jako vloni od 14´00 hodin. Mapy pro ty, kteří ještě na „prase“ do Úval nezavítali jsou v přílohách. Pravidla zůstávají stejná jak je obecným zvykem. Každý sní a vypije co snese a ve finále se cena za zajištění akce pánem domácím vydělí počtem přítomných a tak rozpočítá na každého stejný díl! (zpravidla se to pohybuje mezi 250,- - 300,- Kč) Tato společensko-akvaristická akce je míněna i pro partnery/-ky účastnivších se (s výjimkou členů rodiny Hujerových!).
Cichlidáře prosím pokud možno o „klubový oděv“! Budou-li nějaké dotazy, obraťte se promptně na mne, rád obratem zodpovím. Pokud by někdo bloudil, navedu mobilem - 775 410 586.
Na setkání se těší Honza Burzanovský
12.06.2023 17:23:17Téma Téma: Filtrace a vzduchování – Předmět: Vzduch. kamínek a skimmer – Autor jesterka3
Dobrý den,
budu zakládat nové akvárko s rostlinami pro skaláry a větší druhy teter. Chtěla bych se zeptat, zda byste mi doporučili kvůli vzduchování vzduchovací kamínek nebo mušli? Pokud ano, tak jestli k tomu musím dokoupit vzduchovací hadičku, kterou jen na to připojím. Nesplnil by tuto funkci vzduchování jen jednoduchý skimmer s motorkem, který by primárně sloužil k očištění "bordýlku" z rostlin a mastnoty z hladiny. Bylo by to takové 2 v 1 čili vyčištění od odpadu + vzduchování (tím chápu vytváření drobných bublinek na hladině). Nemám s tím žádnou zkušenost, ale dočetla jsem se o tom na stránkách nějaké prodejny pro akvaristiku. Určitě bych tyto 2 funkce uvítala, neboť nepořádek z rostlin jen pomocí síťky nešel vylovit všechen, když šlo o mikroskopické částice a za další se domnívám, že by byla i díky provzdušnění voda čistější a lepší pro ryby. Dočetla jsem se, že skaláry mají rády čistou vodu. Pro úplnost dodávám, že používám filtr Fan Filter Aquael, včetně různé "chemie" pro rostliny a úpravu kvality vody (viz. moje prezentace - chemie je stále aktuální, podoba akvária bude jiná, budu jej celé měnit od základů) - tak jestli to nevadí ten filtr ke skimmeru nebo vzduchovacímu kamínku. Pokud by skimmer plnil funkci jako vzduchovač, tak bych už nekupovala vzduch. kamínek. Měníte-li akvárko od základů vyvařujete kamínky a dekorace horkou vodou, bez ničeho jiného - samozřejmě ryby budou mimo tento úkon v jiné nádobě (takto jsem to dělala poprvé, nemůžu říct, že by se mi řasa neudělala, udělala se mi znova po čase, ale už jsem si s ní poradila pomocí tablet, které aplikuji proti řase a funguje to - důvod překopání akvárka je změna celého rybího osazenstva+design akvária). Sorry za délku textu, ale nejde to vysvětlit jinak.
Odkazy: vzduch. kámen:
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/vzduchovani/vzduchovaci-kaminek-limewood-z-lip-drivka-5cm#&gid=1&pid=1
https://www.rostlinna-akvaria.cz/vzduchovaci-kamen-valec-10-mm
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/vzduchovaci-kaminky-opony/aqua-nova-vzduchovaci-kamen-musle
skimmer: https://www.vodnirostlinky.cz/sunsun-skimme-r-jy-02#detail-anchor-description
Děkuji
06.06.2023 09:58:53Téma Téma: Filtrace – Předmět: Re: Sha – Autor TheStage
Děkuji,

Zkusím tedy provozovat bez filtrace, ale CO2 ponechám mám tam distribuční centrum do dvou akvarií - do těch již zmíněných 2x30L. Jak do budoucna plánuji rozšířit a mít více 30L tak nejspíše koupím i větší bombu (5KG) a pořídím distribuční centrum pro šest akvarií a tuto 2KG bombu přesunu k tomu 120L, které z důvodu stěhování stejně plánuji založit znovu jelikož jsem jej založil pouze s pískem ("kamenným substrátem) a nikoliv se substrátem typu japanese soil což je v některých ohledech limitující při výběru rostlin. :)

Fotky těch dvou jsou zde bylo to cca tři týdny od založení, kdy jsem už nasadil i krevetky do jednoho. (Zpětně si říkám, že jsem té kobercovky mohl koupit více a osadit to trošku hustěji a možná že i více "pestřeji").

https://imgur.com/a/rvGdLGJ

Fotku 120L žádnou aktuáln nemám bohužel.

Ještě chci ta LED světla povysadit trošku výše, aby nebyla tak intenzivní, jelikož se nedají regulovat, což si myslím, že by v tom jednom akvariu mohlo pomoci proti tvoření řasy.
05.06.2023 14:12:44Téma Téma: Filtrace – Předmět: Re: TheStage – Autor Sha
Externí filtraci bych nesjednocoval. Z důvodu úspory místa bych třicítky zkusil provozovat bez filtru a COčko přesunul do velkého akvária. Mimochodem, prezentace napoví více než rady naslepo. ;-)
02.06.2023 10:50:31Téma Téma: Divné chování ryb – Předmět: Re: Anthrax – Autor Erebia
Moc díky za radu, zkusíme tedy ještě vyměnit část vody.

Na testování mám jen takové ty papírky Tetra 6v1 a na vyhodnocení používám tu jejich aplikaci, takže nevím, jak moc se na to spoléhat. Teplota 26 °C (chtěli jsme to dát na 25, ale nějak zlobí topítko a nevypíná se, tak jsme ho teď úplně vypnuli). U filtru máme rozstřikovací rampu kousek pod hladinou, tam se to čeří, ale možná jsme po čištění dali moc dolů, zkusila jsem to posunout kousek výš.
Věčné téma, ploštěnky. Mám je v krevetkárku s jehlounky barmskými. Teď s tím nic dělat nebudu, protože jakýkoliv přípravek by mi zabil šneky a zničil rovnováhu, pastičku jsem zkoušela ale asi jsem je nenadchla nabídkou (mleté hovězí, kus kuřete, můžu dnes zkusit kus ryby) protože v akva jsou pořád artemie a mikry, které můžou ploštěnky spásat. Časem budu jehlounky a snad i krevetky stěhovat do akva vedle. Jak to mám udělat, abych si nepřenesla i ploštěnky. Mám v plánu vyhodit dno z akva, po odstěhování krevet i ryb.
Šneky budu muset asi zlikvidovat, přenáší vajíčka ploštěnek. Má tedy smysl jít nějakým postupem jako - odstěhovat ryby s trubičkami, ideálně bez šneku (to jsem zvědavá), pochytat a nějak (opět nevím úplně přesně jak) přesunout krevety, pak aplikovat no planaria na zabití šneků (kružníci, levatky, piskořky) a ploštěnek, počkat dva týdny, aplikovat znovu, a pak vyhodit dno?

Mmch když jsem z tohodle akva vyndala obrovský trs mechu do mísy, po pár dnech v míse vylezlé 4 dospělé ploštěnky, takže se drží dost masivně i na kytkách. Případně můžu šneky pomalu odchytávat na okurku a házet do akva, kde mám rájovce. Za a jí šneky, za b, pokud by se tam ploštěnky dostaly, možná je spase taky. Hlavně tam nejsou krevety, takže to nebude taková katastrofa
Děkuji za postup
22.05.2023 11:59:44Téma Téma: Jaký filtr – Předmět: Re: Lojza007 – Autor Terez
Ano, mám original Juwel, ale akvarium mám nyní pohledové ze 3 stran (a na ten vnitřní filtr je teď videt úplně,takže vlastně vidím přímo z gauče jen ten filtr a kousek akvarka) a tím že se mi teď začalo dost odlepovat to origo vlepené 3d pozadí tak přemýšlím nad výměnou nejen "tapety" ale i filtru... od eheimu bych přemýšlela nad profesionel 4+ 350 a oasu bych brala rovnou i s topitkem taky tu 350tku.. říkám si že lepší filtr naddimenzovat než pod...
Mám malé krevetkárium a tam se mi rovnováha daří držet pěkně, vše v pohodě žádná ruducha nic.. jen občas když opomenu delší čas údržbu tak se skla zařasí ale nic co by zhatilo celý ekosystém. V juwelu jsem coby začátečník udělala neskutečný množství chyb a dala na "rady a přání" které se mi vymstili (terčovci, nove dno... ) Po neustálých bojích s ruduchou a sinicí nakonec změny osádky akvárka se zdálo že je vše ok, ale pak jsme byli nuceni akva o metr posunout (více denního světla, zanedbáná udržba a překrmení od hlídacích ) a sinice mám zas a ruduchu taky. Už se na to nemůžu koukat, tak přemýšlím že se do toho teda pustím... zvažuji i koupi co2 ale stim nemám absolutně žádnou zkušenost...
21.05.2023 22:25:59Téma Téma: Jaký filtr Autor Terez
Ahoj všem, po 4 letech bych se ráda posunula a chtěla bych pořídit externí filtraci.. otázkou je ale jakou. Mám vyhlédnuté 2 adepty- oasu a eheim..
Ráda bych i se zabudovaným topítkem.. u oasy se mi líbí předfiltr, u eheimu zas tichost a funkční filtrační náplně... také váhám nad objemem.. mám 120l akvarium... a můj další dotaz - jak nejlépe odstranit vlepeny vnitřní filtr a 3d pozadí? Existuje něco co by odstranilo ze skla co nejšetrněji silikon?
Díky předem za radu...
17.05.2023 22:15:56Téma Téma: Filtry Sunsun – Předmět: Re: Zeppelin18 – Autor Passenger77
Ahoj, jak píše kolega, napiš kde přesně to teče. Pokud vyteklo celé AQ přes toto misto, tak je to docela vážná závada. Byl ten filtr nový a koupený od CZ dodavatele nebo je to z Čajny (rozuměj bez záruky)? V prvním případě bych asi reklamoval s tím, že pokud by se dodavatel zdráhal vyměnit (vadný díl nebo komplet), tak budeš uplatňovat škodu za vytečení na zařízení bytu.
Na rozdíl od kolegy, který defacto haní (ikdyž to popírá), tak já jsem s malým SunSun spokojený a na tu cenovou kategorii je to dobrý poměr cena/výkon... ;-)
17.05.2023 20:19:58Téma Téma: Filtry Sunsun – Předmět: filtr sunsun hw-3000 – Autor Zeppelin18
Dobry den. Mám filtr sunsun hw-3000. Filtr mi začal téct při snížení výkonu. Kdyz nebezi naplno tece. Kdyz vyply proud akvarium vyteklo. Vymenil sem gumicku, ale při odpojeni teče stále. Nevíte kde muze byt problem?
11.05.2023 15:19:27Téma Téma: Počet ryb do akvária – Předmět: Pseudomugil luminatus – Autor Stanislav1973
Dobrý deň, chcel by som poradiť s novým akváriom. Mám set Diversa 50 LED (37,5 litra) s 10 W osvetlením Aquael Sunny, ohrievač - 50 W, filter som vymenil za Sunsun HW-603B do ktorého som použil Saechem Matrix s nitrifikačnými baktériami Biofilter tabs od Dajana.
Použil som 6 l substrátu Invital Japanese Soil. Ako dekoráciu som použil koreň Red Moor Wood a kamene Dragon stones.
Do substrátu som vysadil:
Sagittaria teres -zadná časť
Cryptocoryne wendtii – zadná časť
Microsorum mini – pripevnil som na koreň a kameň
Java moss – pripevnený na koreň a kameň
Eleocharis parvulus – s časti do stredu a do prednej časti
Hemianthus callitrichoides „Cuba“ – do prednej časti

Akvárium je založené od 20.4.2023 a pri výmene vody približne ½ objemu dodávam hnojivo (začal som 7.5.2023) Tropica – Premium Nutrition podľa dávkovania v návode.
Z dočasného akvária budú premiestnené približne 5.6.2023 :
Anubias nana – na kameni Dragon stone
Amplulária žltá – 1 ks
Neocaridina davidi – Red cherry – cca 15 ks (mladé), ktoré sa vyliahli v dočasnom akváriu

Potreboval by som poradiť, kto už má skúsenosti, lebo chcel by som do tohto akvária pridať 8 – 10 ks Pseudomugil luminatus.
Nebude to problém?
Prípadne skúste poradiť, či som niečo zanedbal, alebo nejaké alternatívy.
03.05.2023 23:51:32Téma Téma: Odkalování – Předmět: Re: Beastie – Autor Tojsouvěci
Do hadičku nasunuji jednorázovou inječní stříkačku (po nasátí vody odpojím) a na opačný konec navlékám průhlednou plastovou trubičku. Výhoda oproti balonkům : viditelný obsah a údržba,levná nahraditelnost. Použití: odsávání Artemií (dá se použít i jako cíleně dávkované krmítko s postupným vyprazdňováním tohoto živého krmiva ), potěrů a dávkování chemikálií.
01.05.2023 07:13:56Téma Téma: Filtr do středního akvária (51 - 200 l) – Předmět: Re: vlka – Autor Rybar
To jsme si nerozuměli. Ta trubka je nasazena do té hlavy . A na čem ta trubka tam drží ? Drží ji ta stěna té hlavy ? Mě to přišlo , že je tam rozšířená a něco je pod ní ! Jinak pokud to jde sundat ,tak časem pří údržbě uvidíš ,jak je ta trubka špinavá vše jemné tím proletí ,tedy nejen spodkem trubky ,ale i těma otvory v trubce .
21.04.2023 13:08:14Téma Téma: Dírky v listech – Předmět: Re: Sid – Autor Shimi
Zpochybnit kredibilitu firmy Profiplants? Ajajaj, to není dobré. Z toho tu budou mít někteří velké bolení. No, je na čase, aby si někteří sundali růžové brýle a pochopili, že ani pobyt v oboru akvaristika po desítky let automaticky neznamená, že je někdo na úrovni o které se tu údajně 99% pisatelů může jenom zdát. OT
11.04.2023 20:32:23Téma Téma: Problém s filtrem – Předmět: Re: Askhael – Autor Tojsouvěci
K opravě potřebuješ náhradní adaptér hadic https://www.sklorex.cz/eheim-adapter-pro-pripojeni-hadic-pro-filtr-professionel-3-a-4-7428718/ (před montáží prostříknout Eheim sprejem uzavřené kulové ventily z obou stran a potom je rozhýbat !),hvězdicový šroubovák torX č.10 a tenký šroubovák.
Před samotnou demontáží odpojit hadice,odejmout hlavu filtru.
https://youtu.be/zrFlfFCvTiY Nepoužívat hrubé násilí a vyvarovat se poškození mechanizmu tlačítka zámku (tuto oranžovou součástku se mi nepodařilo nalézt v seznamu náhradních dílů!)
Pokud se v adaptéru vzpříčí odlomené ozuby,tak po zafixování kulových čepů prostrčeným šroubovákem,odlámat vnitřní soukolí adeptéru ovládací páčkou a pomocí peanu vyčnívající část plastu zasunout zpět do adaptéru.
11.04.2023 09:03:02Téma Téma: Jaký filtr – Předmět: Re: hutch – Autor smik
Za mě to bude málo. V mojí bývalé 500L nádrži jsem měl:
Eheim 2217, SunSun 703B a když to bylo zarostlé tak jsem tam musel ještě přidat proudové čerpadlo 1000L.
Ono ta 2217 má na výstupu hadice 12/16 tím to hodně napovídá.
Nicméně jak jsem psal, nevím co plánuješ za akva. Jestli nějakej HiTech s CO2, nebo něco jiného.
10.04.2023 07:57:49Téma Téma: Jaký filtr Autor hutch
Ahoj, jaky by jste prosim doporucili filtr pro 500l akva?
Mam tak nejak vybrane, ale cim vic na to koukam a vybiram, tak nevim, ktery vzit ????
Vybiram mezi:
1 - SUNSUN HW-704B vnější filtr s UV lampou
2 - Eheim Professionel 5e 600T
3 - Hagen Fluval FX-4
4 - Oase BioMaster Thermo 600 vnější filtr s předfiltrem

Na ten Eheim jsem narazil nahodou a zaujalo me to hlidani paramatrunpres apku, ale to asi clovek nevyuzije ????

Moc diky za nazory a rady.
01.04.2023 01:26:25Téma Téma: Začátečník – Předmět: Prosba o radu – Autor Dědek82
Ahoj, dlouho jsem se odhodlával a zkoušel vše možné, ale přestávám si vědět rady, tak jsem založil prezentaci (prosím zároveň o případné komentáře ke zlepšení) a chtěl bych požádat zkušenější o pomoc...

Po založení akvária jsem se potýkal s "věcí" viz foto. Měl jsem tím poměrně hustě pokrytý kořen a začalo se to objevovat i na rostlinách, které jsou na kořeni. Kořen jsem proto vyndal, vyčistil, vyvařil a vrátil zpět. Už jsem se radoval, že mám vyhráno, ale cca po dvou týdnech se to začalo objevovat znovu. Tentokrát zatím ne na kořeni, ale na rostlinách (jejich kořeny a listy). Spíš než jako řasa mi to přijde jako nějaký povlak. Ale nevím. Můžete prosím poradit, o co se jedná a jak tomu do budoucna předcházet? Jinak akvárium funguje dobře, rostlinky rostou, rybkám a šnekům se zatím taky daří.

Dále se trochu potýkám s mrtvou hladinou. Filtr/rozstřikovací rampu mám nastavenou směrem vzhůru, aby to čeřilo hladinu a hladinu to čeří. Začal jsem používat Seachem Pristine, je to podstatně lepší, ale stále se tam po pár dnech objevuje. Mám případně rampu posunout blíže k hladině nebo jak jinak tomu můžu pomoct? Jak píšu v prezentaci, tak kvůli Bettě mi filtr jede cca na 50%.

Můj poslední dotaz se týká krytu skla. Voda v akváriu má 25-26 stupňů, v pokoji je vždy nejméně 22-23 stupňúů, ale neustále se mi rosí kryt. Nmeůže to něčemu vadit?

Předem mnohokrát děkuji za Vaše tipy a rady
29.03.2023 17:56:40Téma Téma: Odkalování – Předmět: Re: Rovano – Autor janesik1xjakep
No, pokud to od začátku odkalujes tím stylem, jak jsi popsal, pravidelně, tak ano.
U mě byly roky, kdy jsem na odkalovani ani nesahl (nebylo třeba, tedy až na období, kdy jsem měl kančíky - ti byli opravdové prasátka), a až teď, jak mám v poslední době enlerky a zase zacinaji rodit jako na běžícím pase, tak jsem se pro jistotu chopil odkalovani. No a akvarko má nějakých 15 let, tak tam už jsem opatrný, ať do dna moc nezajizdim. Tam bych se nedivil, kdyby už si i pandořina skříňka žila vlastním životem.
Nicméně, výhledově, nejpozději červen - červenec stejně budu asi měnit dno za japonský substrát, přeci jen by to chtělo se nějak posunout. :-)
Jdu s hypotetickým dotazem. Přijde mi nové, malé akva, původně na něco jiného, ale. Napadlo mě, že by v něm možná nebylo špatné mít jehlounky a krevetky, v té 40 nejsou skoro vidět akva skoro prázdné, ryby fakt malé, podle mě jim prostor nesvědčí, kvůli lovení jídla, které se jim pak zbytečně schovává. Když bych je ale chtěla přesunout do menšího, jak bych to s krevetkami dělala, s rybami co jsou citlivé, s novým substrátem, s parametry vody, vždyť krevetky nesnáší velké změny v parametrech...jak by se to dalo provést? Nechtěla bych stěhovat dno z Pracovny, neodkalovala jsem ho tak dva roky a žádné terno to nebylo ani předtím
28.03.2023 14:21:26Téma Téma: Výroba osvětlení – Předmět: Re: Xklop – Autor marvvin
Xklop napsal: ...Pak jsem si paradoxně vyrobil světlo z led pásků, použil jsem masivní hliníkové chladící profily a několik výrobců diod, Epistar, Samsung, Cree a zase teploty 4000K a 6500K. Lumenu 66% výkonu jako ze čtyř zmíněných T5 39W. Půl roku svítili nad stejným akvárkem co byli T5. Kytky nerostly. Následně jsem předělal celé akvárko, zase asi půl roku zkoušel moje ledky a stejně to nerostlo. Tak jsem se vrátil k T5. Dnes už bych u světla neexperimentoval, koupil jsem dražší světlo od Twinstaru a jsem spokojený. Je to dobrý základ a o jednu proměnnou méně. :-)
Ona ta promenna neni zas tak slozita, ale kdo se s tim ma studovat. Nevim jestli u twinstaru je nekde k dispozici graf se svetelnym spektrem, ale u LED pasku ho vetsinou na pozadani sezenes. Takze kdyz ma clovek trpelivost, muze si poskladat z koupenych led treba vlastni twinstar, jen ve tvaru a velikosti jak potrebuje ... ale venovat tomu tolik casu, energie a financi je kolikrat vazne zbytecne ... holt, jaky si to udelas, takovy to mas ... tim bych tu diskuzi ukoncil ;) :pivo:
27.03.2023 22:52:41Téma Téma: Výroba osvětlení – Předmět: Re: Johan Re: marvvin – Autor Xklop
Oba máte pravdu ohledně toho že použití kvalitních komponentů může vytvořit dobré světlo, ale pořád si myslím že je to dost experimentování. Akvaristé jsou většinou manuálně zruční a jsou schopní si světlo vyrobit, ale budu se opakovat zvolit správné složení parametrů led diod není jednoduché. Ono se to ukazuje i u levnějších světel prodávaných jako akvarijní. Buď je motivací výrobce co nejvíce vydělat, nebo není vůle udělat to dobře a kvalitně a nebo prostě chybí testování růstu rostlin a vše se odhaduje jen podle čísel. Setová světla byla vždy problém, jejich kvalita odpovídala hlavně nízké ceně celého setu. Tuhle skupinu světel jsem v předchozím komentáři ani neměl na mysli.
Ty zmiňovaný speciální zářivky se možná snažili hledat správné barevné spektrum, ale měli práchbídný výkon a po "tmě" nic krom případných řas neroste. Taky jsem raději používal tří pásmovky 840 a 865. Ale nepožíval jsem soil, CO2, kupu hnojení a taky skladba
kytek byla dost nenáročná....před 15 lety ani nebyla taková rozmanitá nabídka. A všechno slušně rostlo.
Pak jsem si paradoxně vyrobil světlo z led pásků, použil jsem masivní hliníkové chladící profily a několik výrobců diod, Epistar, Samsung, Cree a zase teploty 4000K a 6500K. Lumenu 66% výkonu jako ze čtyř zmíněných T5 39W. Půl roku svítili nad stejným akvárkem co byli T5. Kytky nerostly. Následně jsem předělal celé akvárko, zase asi půl roku zkoušel moje ledky a stejně to nerostlo. Tak jsem se vrátil k T5. Dnes už bych u světla neexperimentoval, koupil jsem dražší světlo od Twinstaru a jsem spokojený. Je to dobrý základ a o jednu proměnnou méně. :-)
24.03.2023 13:13:18Téma Téma: Aktivace/deaktivace přísunu CO2? – Předmět: Vydrží kytky když dojde co2 – Autor Žako
Dobrý den chci se zeptat zda kdyz dávkami co2 z láhve a ta láhev mi dojde zda to ovlivní když tostli nebudou mít zhruba 3 dny přísun co2? Mám před soutěži a nechci nic pokazit. Mám projistotu přestat svítit na ty 3 dny než ji doplním nebo to nemám moc hrotit děkuji.
23.03.2023 16:00:54Téma Téma: Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita) – Předmět: Re: Róza2 – Autor PetrO
Áno. Vajíčka Neritiny, ze kterých nikdy nic nebude.
Navíc jdou velmi špatně sundat.
17.03.2023 16:17:54Téma Téma: Krevetky - chov – Předmět: Re: Passenger77 – Autor Rovano
Pozor, pozor. To nedávej do kupy. Ty krevety budou úplně někde jinde a ani ne u mě. A já už taky naštěstí nebydlím v tom místě, kde bylo 33C vevnitř v hluboké noci.

Ale budoucí chovatelka říkala, že tam bývá možná něco přes 30C také. Tak mě zajímalo jaké zvládají Neocaridiny teplotní stropy.
A víš co? Nebudu líny a zkusím to najít na EN Googlu.
Včera jsem toho měl až, až a večer už mi to nepálilo. (nemocnice, imobilní člověk, sestry, co trápí staré lidi atd)
A taky jsem byl naštvanej na sv. Annu. Ani zaparkovat se ZTP nemáš kde! Všude stojí auta za miliony na vyhrazených místech a málo ZTP míst k parkování a jak máš naložit vozík a imobilní osobu, když nemáš kde zaparkovat a všude jsou pruhy.
O tom, že přesun sanitkou byl odmítnut bůhví proč osobou opatrovnickou, to je další věc. Když někdo pomatený za někoho jedná a vymýšlí blbosti. Safra, už jsem se tu moc rozvášnil.

Edit: https://www-myaquariumclub-com.translate.goog/can-shrimps-survive-higher-temperatures-30c-and-above-17038.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs

Tady je borec chová v nádrži kde má jen rostliny a teplota někdy dosahuje nad 30C.
17.03.2023 14:44:36Téma Téma: Výroba osvětlení – Předmět: Re: KarásekLut – Autor marvvin
a jeste jedna poznamka k tomu - "aby to svitilo kam chces", ty hlinikove profily s ledkami jsem pres tuhle uchytku - https://ledme.cz/alu-profily-nastenne/272-uchyt-nastenneho-2-a-rohoveho-profilu-r2-1100000096351.html povesil na tyto profily - https://tiskni.xyz/hlinikovy-profil-b-2020 a muzu tak jednotlive pasky posouvat nad akvariem do pozice ktera se zrovna zda nejlepsi, a kdyz jdu neco delat, tak je posunu na stranu, abych se do akva dostal, protoze kryt mam na pevno a otevirany na nekolik casti(akva 160cm delky)
16.03.2023 21:24:51Téma Téma: Odchovna, porodnička – Předmět: Re: Beastie – Autor ctibum
https://www.akvarista.cz/eshop/products/item-resun-porodnicka-3dilna
Jsem si právě něco vymyslela, co chci, ale nevím, jestli se to dá koupit nebo jestli si to budu muset nějak vyrobit. Chtěla bych odchovat kardinálky v akva, kde mám krevetky a jehlounky. Teoreticky by stačilo přesunout jen vajíčka, protože kardinálky se pravidelně třou, ale díky dispozicím akva si nemyslím, že se mi to povede. Chtěla bych tedy radši přesunout pár kardinálek do nějakého závěsného boxu, který bude v akva ponořený/zaháknutý za stěnu. Rybky v něm budou krátce, stačí tedy něco jako 10x10x10 a účelem boxu je, aby z něj vajíčka spadla do akva, ale ryby ne. Pak ryby půjdou opět do svého. Podle článku o množení kardinálek stačí, aby síto mělo oka o velikosti 4x4mm.
Koupím tedy něco takového? Děkuji
13.03.2023 16:51:17Téma Téma: Výroba osvětlení – Předmět: Re: KarásekLut – Autor marvvin
Ahoj, dnes je vseho k dostani v takovem mnozstvi, ze si muzes udelat cokoliv. Mam doma delana svetla na vsech akvariich a nektere uz bezi tretim rokem, takze snad v pohode. Tady je par poznatku
- co se tyce vodeodolnosti, tak zataveni do smrstovacky je urcite mozne, jen jsem se bal, ze se to bude moc zahrivat, tak jsem zvolil slozitejsi metodu - nez jsem alu listu zaklopil difusorem, tak jsem do te drazky nacpal akvarijni silikon, co se vymacklo, jsem uhladil a konce samozrejme taky utesnil silikonem, zatim to drzi v pohode
- co se tyce pasku, mas na vyber spoustu odstinu i vykonu, ja volim denni bile svetlo a koukam i na hodnotu CRI- cim vyssi, tim mene svetlo "meni" prirozene barvy, zajimave jsou taky nove COB pasky, nemas tam jednotlive ledky, ale sviti cely pasek, pokud je na svetlo videt, muze to byt take duvod k zamysleni - https://ledme.cz/led-pasky-12v/4034-4913-led-pasek-cob-samsung-480led-16w-12v-ip20.html#/53-teplota_chromaticnosti_k-denni_bila
- take pridavam jednu listu s aqua paskem pro radost kytickam - https://ledme.cz/grow-led-pasky/1683-led-pasek-aqua-12wm-12v-ip20-1100687984767.html jednou jsem zkusel i grow pasek, myslim tri cervene led a jedna modra, ale sviti jen minimalne, protoze ta cervena je uz moc agresivni a neni to pekne ... ve velkem akva mam na nocni osvetleni i UV pasek(porizuj pripadne co nejsilnejsi, sviti to jen malo)
- led pasek vzdycky kupuji silnejsi nez potrebuji a potom ho necham svitit na mene procent, je to lepsi pro zivotnost pasku a vzdycky se hodi mit rezervu kdyby neco :)
- stejne potrebujes rezervu i na zdroji, rika se cca 20%
no a ve vysledku te to muze stat vice nez svetlo z obchodu, ale mas to na miru a sviti ti to tam kde chces a jak moc chces :) a mas radost, ze sis neco udelal sam ;)
09.03.2023 15:39:24Téma Téma: Nafouklé břicho – Předmět: Re: Jozef – Autor janesik1xjakep
Souhlasím, docela nové akvarko, takže hodnoty budou určitě dost nestálé, do toho i ta osádka není úplně ok (i když beru v potaz, že na tu velikost je těch rybek "málo"). Nicméně přesun v kombinaci se zajížděním akvária podle mě udělaly své.
08.03.2023 13:39:17Téma Téma: Nafouklé břicho Autor Darklin
Dobry den pred tydnem jsem si privezla 9 Krunyrovcu L168 (velikost cca 9cm). Jsou v akvariu 250 l (prezentace). Pan je choval v teplote 23°C v mekke vode, ale byli takovy lini a nemnozili se mu. Ja mam 25-26 °C a tvrdou vodu.
Vetsina znich je cely tyden zalezla v rohu. Vcera jsem nasla jednoho znich s vykulenyma ocima a nafouklim brichem. Dneska jiz byl bohuzel mrtvy. Ostatni vypadaji v poradku.. Jedna se o nemoc, nebo nezvladl presun?
22.02.2023 13:39:54Téma Téma: Hlučnost filtrů – Předmět: Re: Lojza007 – Autor Svoboda777
Starka děkuji, pro malé akvárko bych doporučil ten vnější SunSun 603B anebo DENNERLE Nano Clean Eckfilter jsou dost tiché i do ložnice. Údajně je také tichá Tetra EX-400, ale neměl jsem s ní zkušenost.

Lojza007 jsem měl externí filtry Eheim Classic 150 a Fluval 107, bohužel byly pořád dost hlučné na umístění v ložnici.
Asi nejtížší vnější filtr co jsem kdy měl je SunSun 603b - https://akvarijni-filtry.heureka.cz/sunsun-hw-603b/

Mám ho v ložnici a když stojí na podložce a čerpadlo se ničiho nedotyká tak je teměř neslyšitelný.

Víte o nějakém filtru, který je ještě tižší nebo není slyšet vůbec?
20.02.2023 09:14:34Téma Téma: Zákal vody – Předmět: Re: Rovano – Autor lukasbc
Odstranění hrubých nečistot z prvního molitanu a výměna horního filcu
EDIT: Zakoupena UV lampa vnitřní SUNSUN 9W a po 2 dnech voda jak alabastr.
Více než měsíc trápení a nakonec takto jednoduše.
Příště se už nebudu rýpat tak moc ve dně...
;-) Fotky vždy před a po 2 dnech UV lampy.
19.02.2023 08:11:22Téma Téma: Dánio perlové (razborka galaxy) - rozmnožování, odchov – Předmět: Re: paulo – Autor doda
Pokud se chceš pokusit o odchov tak přesunout do samostatné nádrže . Nezapomeň taky na samce ( to ale snad víš).
Zdravím vás, potřebuji radu zkušenějších. Mám Dania společně v akváriu s krevetkami a endlerkami. Dvě samice se pěkně kulatí a vypadají že jsou plné jiker. Mám je dát do porodnicky v akváriu nebo je přesunout do volné nádrže, která mi zůstala zajetá po krevetách, je zarostlá a je tam měkci voda a teplejší voda. Jestli toto přesouvání nebude mít spíš negativní účinek
18.02.2023 21:44:34Téma Téma: Krevetky - rozmnožování a odchov – Předmět: Re: vlka – Autor GeXeS
Může se to zdát neuvěřitelné, ale na růžkatec jsem za dva roky své akvaristické reinkarnace nikde nenarazil. Přitom hádám, že ten by mi v té tvrdé vodě mohl jít... V nejbližším okolí ho žádný kolega-akvarista nepěstuje, a do Brna se skrz pracovní vytížení skoro nedostanu.
Teď se mi podařilo schrastit šlahoun Egerie, tak ji zkusím znovu (před rokem mi nerostla). Nabízí se taky, jestli nepřesunout chomáč mechu na dno do rohu, aby nebyl v otevřeném prostoru a ryby k němu neměly tak dobrý přístup.

No a jinak koketuji s rychlozaložením elementky na okně v práci - ale tam by asi nebyla dostatečná teplota, o víkendech to tam klesá tak na 14°C. Asi bych musel rychle přesunout právě nosící samičku a pár dalších, chomáč mechu... nevím, stojí to za ten risk? Fungovala by taková "zásobní populace" bez topítka a filtru?
09.02.2023 21:36:45Téma Téma: Vzduchování a vzduchovací motorky – Předmět: Re: Starka – Autor lhajek
Já jsem si pořídil toto:
https://www.aliexpress.com/item/1005004374952092.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.17.5cab18020BYuRj
Nejdřív jeden a pak další 2.
Nemá chybu, je tichý a na to, aby utáhl bublifuk stačí bohatě. Určitě bych ho ale nedával na ty dvě větve jak je v odkazu - to je tak na vzduchování, ale ne na 2 filtry. Je dělaný na provoz i z powerbanky, pokud ho budete používat jen ze sítě (nějaká USB nabíječka) tak se na vrcholu pod gumovým obalem (dá se sundat) skrývá rezistor, který dělá většinu spotřeby, aby powerbanka poznala, že je z ní něco vůbec odebíráno. Jinak se dá ten rezistor odštípnout a provozovat i bez něj se zanedbatelnou spotřebou elektriky.
Já tím tahám jeden bublifuk a pak honí vodu přes půdní filtr v malé kostce se substrátem viz. moje krevetárko nyní v záběhu - tam by to mohlo být ještě trochu silnější, ale zatím si myslím že to stačí.
07.02.2023 19:45:45Téma Téma: Hygrophila - problém – Předmět: Re: Rybar – Autor Xklop
Souhlasím že záleží na složení světla, jeho intenzitě a délce svícení. Dále mám svou zkušenost se samodomo světlem s led pásky vs T5 nebo teď Wrgb twinstar a ty led pásky byli úplně nejhorší (diody Epistar, Samsung Cree v kombinaci 4000K a 6500K), kytky pod tím jen živořili a nerosly....moje zkušenost. Ale každé akvárko je jiné a třeba bude stačit i těch pár wattů.... i když za mě je to málo.
Edit: Dále mě přijde u akvárka Jura319 nedostatečná údržba....na předním okraji toho štěrku je vidět moc detritu. Udělal bych testy vody podle toho zkusil navrhnout hnojení v kombinaci se stávajícím světlem.
Nikde jsem se nedočetla, tak se zeptám. Moje kombo jávský mech + vláknitá řasa mi v nádrži Pracovna dorostlo už ke hladině. Mám ho otočit vzhůru nohama, aby se dostalo světlo do spodních pater?
Paradoxne se mu začalo víc dařit po přidání limnobia, což nedává až tak moc smysl :) ale zase jsem ráda, že se mu daří. Už jsem kusy přesunula do všech ostatních akvárií, pokud ho budu zkracovat či stříhat, už budu jen vyhazovat, nikdo nechce vláknitou řasu a potenciální bublinatku.

Děkuji
03.02.2023 14:14:34Téma Téma: Vzduchování a vzduchovací motorky – Předmět: Re: Tomienovic – Autor Jozef
Na 3V resp. batériové sú. https://www.invitalshop.sk/resun-bateriovy-vzduchovaci-motorcek-dc-160?gclid=EAIaIQobChMIzL3lk7b5_AIVCYjVCh2hewGBEAQYASABEgK49vD_BwE
Sú aj s adaptérom na 12V pre autozapaľovač (pre rybárov na nástrahové rybky) https://www.muziker.sk/delphin-a-pump-maxi?gclid=EAIaIQobChMIzL3lk7b5_AIVCYjVCh2hewGBEAQYBSABEgKQJvD_BwE
Ale na 24V bude asi hľadať ťažko.
31.01.2023 10:34:00Téma Téma: Rostlinám se nedaří – Předmět: Re: Kolose – Autor Rovano
Také jsem o tom docela přemýšlel. A také bych se přikláněl k názoru, že je to klasická kryptonemoc. Některé druhy rostlin se stabilizují měsíce.
U mě osobně s mým divokým akvárkem se třeba Kryptokoryny adaptovaly asi rok. Teď jsem jim zničil kořenový systém(přesun rostlin), tak jsem zvědavý co bude dál.
27.01.2023 21:00:05Téma Téma: Přestavba krytu s osvětlením – Předmět: Re: Starka – Autor afc1886
Vyfoť prosím ještě druhou stranu, ale určitě to půjde sundat bez poničení krytu. Něco podobného jsem odstraňoval.
27.01.2023 19:42:51Téma Téma: Hlučnost filtrů – Předmět: Re: Petr – Autor Foligno
Shark neobtěžoval, ale sunsun corner je úplná špica. Neslyším nic.
Pak by mohlo někoho inspirovat nebo i pomoct další moje drobnost z kolekce pro akvárko. Jde o odkalovací zvon přesně na míru. Tím myslím přesně podle potřeby výšky akvárka. Ruce mám při práci suché, ale zase to není moc dlouhé. Aby jsem se pohodlně vešel do toho malého prostoru mezi poličkou a akvárkem.
Hadička (11/6,5mm) z domácích potřeb, jenom zasunuta. Drží už přes rok, neteče. Prostě to funguje. Levné, jednoduché řešení. Co víc si od toho přát. ;-)
23.01.2023 18:35:39Téma Téma: Ceratophyllum demersum (růžkatec ostnitý) – Předmět: Re: – Autor Beastie
Díky oběma, jeden kus jsem zastrčila za filtr, ostatní nad ně posunula víc světlo (ano, vím, 60cm světlo na 100cm akva) a uvidíme :)
Přidám ještě jednu drobnost, která se může hodit i dalším.
Potřeboval jsem rozstřik vody z filtru posunout přesně na hladinu. Ale původní rozstřiková rampa, tak jak ji dodává Oase ke svým filtrům, umožňovala ji dát pouze asi 5cm pod horní hranu skla. Akvárko mám naplněné asi 1cm pod touto hranou a přední sklo polepeno páskou, aby tu hladinu nebylo vůbec vidět. Takže bylo potřeba nějak přesunout rozstřikovou trubičku nahoru.
Nejjednodušším a nejhečeji provedeným způsobem my připadalo, posunutí udělat sestavou z kolínek a kousků hadic. Tak jsem nakreslil hodně podobné kolena těm dodávaným a vytiskl je. Jdou snadno do sebe zasunout a drží pevně (stejně jako originály). Já jsem ale z nějakého důvodu udělal 3 verze. Výrobce dodává pouze jednu (první foto přední a druhé foto na srovnání s tím mým). Nepotřebuji je všechny, ale jeden nikdy neví.
Moje kolena mají v "ohybu" přechodový rádius. Teoreticky to zlepší proudění vody. Prakticky to nelze poznat. Prostě se mi to tak chtělo udělat.
Toť vše, asi.
23.01.2023 09:51:24Téma Téma: Předfiltr pro vnější filtr – Předmět: hodnocení – Autor doda
Cca měsíc používám https://www.rostlinna-akvaria.cz/invital-kanystrovy-predfiltr-16/22-mm a musím konstatovat že až na tu velikost je perfektní. Nejlepší je že můžu nádržku kde jsou nečistoty lehce odpojit a přenést do koupelny . Celá akce trvá pár minut a hlavně to nemusím dělat složitě u nádrže jako třeba u https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/sunsun-hw-602-predfiltr (pokud se dokoupí další kohout dá se taky celý odpojit). Ještě dodám že první 3 koše sem naplnil tímto https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/eheim-mech-pro-1-litr .
22.01.2023 21:46:19Téma Téma: Ancistrus - chov – Předmět: Re: panjan4 – Autor Eva.a.David
Dobrý večer, podařilo se vám prosím něco zjistit o chovu lorikarie? Zjistila sem, že by měli mít speciální stravu, aby měli červenou barvu. Ale nepodařilo se mi zjistit jakou. Budu ráda, když mi poradíte, jestli ste se už v pátrání posunul dal než ja :-)
21.01.2023 13:09:13Téma Téma: Rozednívání a stmívání – Předmět: Re: micz – Autor Foligno
Ahoj. No mám ho skoro 14 dní a funguje krásně. Mobil mám Samsung, instalace proběhla bez problémů, akorát jedna věc je, že jak v návodu píšou, že si tam můžu přidávat kolik programů chci , tak ne. Myslím že 8 je max.
19.01.2023 15:10:09Téma Téma: Hnědá řasa – Předmět: Re: vaclav – Autor Divosh
Děkuji. Pokud vím tak rostliny potřebují oxid uhličitý k fotosyntéze jen za světla. V noci za tmy je to obráceně. Když nechám puštěné CO2 24hodin dropchecker jde do žluta a živočichové mi pomřou - již se mi to jednou podařilo :-O Proto chci být opatrný. Nebo to bylo myšleno, že se má svítit i přes noc?
Bohužel jsem k tomu žádný kloudný článek, který by to slušně popisoval nenašel. Na ten přísun dusíku se budu muset podívat, neřešil jsem - měl jsem za to, že ho dostatek zajišťuju právě pravidelnou výměnou vody a přidáváním hnojiva.
14.01.2023 15:26:18Téma Téma: Otrava ryb – Předmět: prosba o radu – Autor Foligno
Zdravím.mam úplně novou nádrž.100x40x40.uplne nové osvětlení sinkor a úplně nový vnější filtr sunsun.dno je ratajovo použité ale probírané taktéž kořeny a rostlinky.akvarium jsem nepustil 80 litry destilovane vod,,zbytek kohoutková.do toho jedno víčko seachem prime.voda měla pokojovou teplotu topinkovač zapojeno prakticky vzápětí s filtrem.osadku starého akvária jsem porovnával zbyla jedna kardinála a pancernicek a 2 šneci.po jednom dni kardinála není a panter je uhynuly.ja vím že do nové nádrže se ryby dávat nemají.ale může ten problém být tím že jsem vzal kámen a 2 rostlinky jsem k němu přilepit sekundovym lepidlem?běžným.vytvor jsem nechal zaschnout a jak to přestalo smrdet dal jsem to do napusteneho umyvadla.no a po puldni do přenocování nádržky a teď už to je součást velkého.muze mi to dělat dlouhodobě bordel?jakože trávit ryby?jinak rybky planuju nasadit až po3tydnech.kazdy týden vyměním 25l vody dodám opět destilku.nebo mám to v plánu Teda.udelali by jste to stejně?ještě můžu vzít do nádrže z práce několik dorostenek mecovek jako indikátor ale pokud je ta věc s lepidlem fatální špatně nerad bych je vzal na jistou smrt
13.01.2023 20:49:00Téma Téma: Filtr Tetra Tec Ex 600 – Předmět: Re: Twelfi – Autor Uwe.T
Ahoj, mám tetru 800 a tenhle adapter při čištění filtru vůbec nesundávám,
rozhodím ty čtyři klipsny a sundám celý vršek. Pro jistotu jsem si ale již před půl rokem adapter s ventilama koupil, mají ho jako náhradní díl v rostlinných akváriích za 370 kč.
Osobně z pohledu konstruktéra vidím, že jak ventily, tak zavírací mechanismus může být potenciálním zdrojem problémů. Jinak samotný filtr běží úplně bez hluku.
Take vybiram neco externiho do 36litru, misto puvodniho aquaelu pat mini, osazeni jen zivorodky a ty nejsou zrovna uplne cistotne a i pres upravenou rampu s 2X biofiltrem, to uz nestiha po 14 dnech.
Oase 60 nema uplne nejlepsi recenze, Sunsun 603B nekdo hani nekdo chvali. JBL402 me prijde uz moc velky kanon na vrabce a Eheim 2211 je lety osvedceny.
Ted babo rad.
03.01.2023 12:40:48Téma Téma: Výměna vody – Předmět: Re: Beastie – Autor vaclav
Pokud neměníš vodu v akváriu se začnou hromadit látky jako třeba NO3 a pokud tam není nějaký konzument budou pomalu stoupat někdy to může trvat i docela dlouho, než akvárium zkolabuje. Výměnou vody odstraníš i nežádoucí bakterie a parazity z vodního sloupce a trocha desinfekce v podobě chloru taky neškodí. Kdysi jsem četl článek o pěstiteli pavích oček udržet ty dlouhé krásné ploutve se mu dařilo jen za stálého přísunu chlorované vody z vodovodu pak se přestěhoval do RD a měl vlastní studnu a byl konec. Já bych měnil 1/4-1/3 vody týdně chtělo by si to ale změřit vodu v akváriu a podle toho přizpůsobit výměny.
Když jsem si já prvně koupil test na NO3 z hrůzou jsem zjistil že bych musel měnit vodu několikrát týdně abych mě kleslo NO3 na rozumnou mez tak jsem se dal na rostliny a ubral rybky a dneska ho tam musím dodávat. :-)
01.01.2023 16:11:58Téma Téma: CO2 - rady do začátku – Předmět: Re: Sidi – Autor daren
Hele fakt je tezky radit, kdyz jedinou napovedu co davas je CO2. Co treba prihodit alespon nejakou fotku akvarka (treba sem do fora, kdyz se ti prezentace nechce delat)? Z toho se da poznat treba jak je akvarko priblizne velky, jak je zarostly, osvetleny, jaka je tam fitrace... Lidem co tady ty fora ctou a videli za zivot tech akvarii stovky, das alespon nejaky voditko a sobe zvysis sance na kloudnou radu.

Jinak jestli mas presvedceni, ze to dela CO2, tak neni nic snazsiho nez zkusit vylucovaci metodu a na par dni ho vypnout. Sice tech 8 bublin za minutu mi prijde zanedbatelne mnozsvi (ja vim, zalezi na velikosti bubliny a velikosti akvaria :), ale nekam te to posune.
27.12.2022 23:29:47Téma Téma: Seriozní odkazy, odborné články, novinky. – Předmět: Re: Yirka – Autor Yirka
Další střípek k berlínskému akváriu.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/berlin-akvarium-exploze-nadrz-tsunami-radisson-hotel.A221227_165435_zahranicni_jadv
08.12.2022 16:48:52Téma Téma: Magnetická stěrka – Předmět: Magnetická stěrka – Autor MarekP
Ahoj, můžete doporučit nějakou magnetickou stěrku na 12 mm sklo, která dokáže odstranit zelenou řasu? Používám tuto stěrku: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/prislusenstvi/sunsun-plovouci-magneticka-sterka-8cm , ale zelenou řasu s tím odstranit nedokážu. Čistím skla akvária 2-3x týdně, veškeré nečistoty s touto stěrkou vyčistím, ale poslední dobou se ve výšce cca do 4 cm ode dna začala na skle tvořit zelená řasa, která drží jak přibitá. Viz foto. Sháním ideálně takovou, kterou nemusím šudlat, jak kdybych se chtěl kvalifikovat na olympiádu v curlingu, protože tím budu akorát vířit jemný písek na dně, čímž si akorát poškrábu sklo.

Padlo mi do oka toto: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/sterky-na-rasu/aquael-magneticka-sterka-2v1-10-18-mm
Máte s tím někdo zkušenost? Díky. :)
25.11.2022 07:57:26Téma Téma: Stojan – Předmět: stojan nad akvárium – Autor KarásekLut
Zdravím zkušení akvaristi. Chtěl jsem se zeptat jestli tu někdo má dvě akvária nad sebou? Mám doma akvárium 60x30x30 a přemýšlel jsem zda by šel udělat (nebo koupit) podstavec na který by se dalo druhé akvárium? Buď to co mám nahoru nebo dolů to je mi jedno ale potřebuju u něj sundávat kryt. Případně má někdo nano akvárium na krevetky a má ho nějak umístěný nad nebo pod "velkým" akvárkem? Díky za odpovědi
20.11.2022 15:59:36Téma Téma: Prohnutá skříňka – Předmět: mini prohyb – Autor klatzo
zdarec, jsem asi paranoidní, ale dnes jsem dopustila 10 l do akvrária (teď je to dohromady 60 l, délka ak 70cm). Akvárium jsem postavila na 3cm zateplovací polystyren. Deska komody je bez viditelného ohybu (když přiložím dlouhé pravítko, tak lze vidět, že uprostřed je to možná o nějaký ten půl milimetr až milimetr prohlé, ale to je asi při délce akvárka úplně v klidu. Bohužel i mezi samotným akváriem a polystyrénem jsou v jednom bodě zhruba 2 mm prostoru. Zajímavé je, že tato škvíra je znatelná pouze na jedné straně - pod akváriem se nedá jen tak posunout čtvrtka papíru. Mám to řešit?
19.11.2022 14:16:14Téma Téma: Jaký filtr – Předmět: Filtr dennerle – Autor Summer
Dobrý den, přemýšlím o novém filtru. Nyní mám SunSun 300l/h s molitanem, vyměnila bych ho za dennerle Nano clean eckfilter, ale nevím zda použít obyčejný či XL pro akva o objemu 20l, čistých tak 15l. Průtok oba mají 150l/h jen ten XL má 2 filtrační nádoby. dokoupila bych přední nástavec jako mech. filtraci a dozadu bych dala Seachem Matrix, jestli to takto bude fungovat...ta základní varianta by mi mohla stačit, ale čím víc filt. plochy tím lépe..nějaké zkušenosti? Děkuji :palec:
17.11.2022 20:59:52Téma Téma: Špatná voda – Předmět: Asi vyšší dusitany/dusicnany nebo málo kyslíku – Autor Summer
Ahoj:pivo: jdu si k vám o5 pro radu. Pravděpodobně mám v akva vyšší dusikate látky a nevím jak to ještě vylepšit a zbavit se jich nebo nemám dost okyslicenou vodu. Pozoruji, že před výměnou vody, cca 2 dny před, kterou měním 1/3 každý týden, mi začínají sumečci i otíci plavat ke hladině, aby se nadechli. Razbory ze středu se přesunou výše k hladině. Čpavek by být přítomný neměl. Mám v akva ten meřák a ukazuje mi to,že akva je bez čpavku. Když si udělám testy, papírky (alespoň přibližné hodnoty) tak mám NO3 mezi 0-10mg/l, NO2 0, GH 8-16,KH vysoké 20°d a pH také vysoké nad 8, CL2 ok, používám 24h odstatou vodu. V akva používám filtr SunSun HJ-411b 300l/h s roztrikovaci rampou. Pořizovala jsem ho, že mi bude dost okyslicovat vodu a nepřijde mi. Filtr se mi dost zanasi, takove bahynko a když rampa jen kape, musím ho vyprat. Projížděla jsem diskuze i doporučení jak nastavit rampu a stále nevím, každý to má a doporučí jinak. Zkoušela jsem proti sklu, pod vodu, s hladinou a nejlepší mi přijde když je rampa cca 2cm nad hladinou. Voda se pohybuje ale s proudem ke dnu a okolo, ale na koncích akva se rostlinka nepohne, tak nevím jak mám vytvořit vír, abych pořádně okyslicila vodu. Pořídit delší rampu? Zkoušela jsem namísto toho vzduchovani, které je součástí filtru, ale to se nedá regulovat a je to velice silný proud na mé akva. Ještě mám doma závěsný filtr s přepadem, nebyl by lepsi? Mám ale krycí sklo...nebo mám přidat více rostlin? Není na ně už moc místa, aby se ryby mohly pohybovat. Nehnojim ani nedávám CO2. Poradíte prosím jak to ještě vylepšit (z toho co mám)? Děkuji :stydim:
09.11.2022 17:46:17Téma Téma: Atyopsis gabonensis - chov – Předmět: Re: Brodys – Autor Hakina
Stále žije. Vyměnila jsem kybl vody, přesunula ho k proudu na kytku, tak uvidíme, třeba je ještě naděje.
Do včera bylo akvárium takhle, dnes mi kolegyně donesla ještě trs té dlouhatanské široké trávy, tak jsem ji přidala. Ale na foto to teď není je to trochu zakalene od čisteni a substratu, jak jsem tam přidávala kytku.
Přidávám ještě foto pana Kravaťáka aktuálně. Když jsem ho měla v ruce a chvíli ho držela, tak si zas snad daval i něco do pusy a mám dojem, ze trochu filtruje chvilemi i ted ikdyz nevejirkuje, tak to beru jako dobry znamení...

Moc díky za veškeré tvé rady :-)
07.11.2022 16:32:33Téma Téma: Umístění akvária – Předmět: Re: Luka123 – Autor Brodys
Tak mám štěstí,na rovný akva,kapek na skle mám spoustu,ale drží na něm Když sundávám, tak ho hned nakloním a steče to do akvária. Ale ve skříňce je to asi hold jiná.
07.11.2022 13:17:44Téma Téma: Umístění akvária – Předmět: Re: Brodys – Autor Luka123
No, kdybys viděl tu čuňárnu... měla jsem na 12l položený plexy, na něm 12W Led do H, bez výřezů na kabely, přesah cca 5cm na všech stranách a jak se to ohřívalo, tak tam byla jedna kapka za druhou a po nakloněné rovince voda tekla k přednímu sklu a po něm zpět, ale jakmile se do té soustavy drclo, už to jelo mimo.

tam, kde mám skla ve vodící gumě/kolejce + žádný filtr ani honič vody + světlo cca 5cm nad sklem - se nic takového neděje. - leda při posunování vrchního skla přes spodní se horní zvrchu namočí - tedy utírám.

U akva, kde mám plastové držáky dennerle a sklo přesně vyřízlé + světlo přímo na skle, tedy kolem něj je skulinka cca 1,5-2mm, tak tam se to rosí a vlhkost jde ven - týden jsem za tím akva měla obraz v balícím papíru a ten se úplně zkrabatil přesně u hrany akvária, kde to i tou skulinkou prostě unikne. A takhle vlhkost se nasaje i do skříňky.

Vlhkost jde nahoru, tedy polička nad akváriem bude trpět mnohem více, než polička na které stojí. Ukáplou vlhkost setřeš, trvale unikající v podobě páry ne.
05.11.2022 10:34:55Téma Téma: Postupný úhyn ryb – Předmět: Re: Blandrium – Autor Blandrium
Zdravím všechny přispěvatele a podávám hlášení, že od doby razantního zvýšení přísunu krmiva jsem nezaznamenala žádné zranění ani úhyn rybí osádky. Může se samozřejmě jednat o koincidenci, ale zatím to IMHO vypadá, že jsem silně podcenila potravní nároky mladých skalár, které pak útočily na ostatní rybky z důvodu hladu. Cítím se tedy trochu trapně, chudáci ryby :-( Ale třeba moje zkušenost bude nápomocná i někomu jinému.
Tímto toto vlákno uzavírám a děkuji všem, co se snažili poradit :-) Kdyby došlo k nějaké aktualizaci stavu, zase poreferuju. Hezký den přeji :ahoj:
03.11.2022 16:19:41Téma Téma: Osvětlení do středního akvária (51 - 150 l) – Předmět: Re: MatejL – Autor Lojza007
Dokonce tam máš i odkaz na jejich měření. Tohle světlo svítí hůř než Twinstar B. Na druhou stranu svítí líp než Sinkor WRB. :-)
Já používám Twinstary B na 50cm výšku a rostou pod tím bez problémů i náročný rostliny a koberec. U šířky akvária 50cm jsem použil dva u 40cm stačí jeden, je posunutý trochu dopředu, takže vzadu je míň světla, ale to obvykle nevadí, tam chceš mít vytáhlý rostliny, aby zakryly zadní stěnu.

Nastavení den/noc je podle mě nesmysl, potřebuješ svítit rostlinám a rybám přes den a v noci potřebují tmu. Kup normální TC420 nebo S2 Pro, pokud na to nespěcháš, bude to z Ali nebo eBay o něco levnější. Službu udělá i ten časovač přes wifi, ale při výpadku elektriky se ten program vymaže a je potřeba nastavit znovu. Pokud seš elektronicky trošku zdatný, udělej si časovač přes Arduino, já se na to furt chystám, ale není čas a chuť si s tím hrát - https://github.com/CelliesProjects/aquacontrol32
03.11.2022 14:15:31Téma Téma: Neonky - chov – Předmět: Neonky jsou najednou plaché – Autor Rovano
Tak jsem to asi zařekl.
Dříve se Neonky modré chovaly nebojácně a byly u skla uprostřed nádrže. Když jsem šel kolem, tak se klidně přišli podívat, co jako bude. Při krmení se taky promenádovaly.
Hrabal jsem se před pár týdnama v nádrži a kosil zeleninu. Nic neobvyklého. Ale od té doby se ryby přesunuly za kořen mezi stonkovky a pokud někdy byly vpředu v rohu, tak pokaždé, když jsem šel kolem, zdrhly zase za kořen. Toto chování jim vydrželo až do teď. Nevíte, co se jim stalo? Mají novou bojácnou vedoucí? Ztratili ve mě důvěru? Nelepší se to ani při krmení.
Ani teď 3 dny zpět, co jsem předělával nádrž a kosil zeleninu, zase jsou vzadu za kořenama.
Ani nevím kolik jich je, když je pořádně nevidím.
Ještě si říkám, zda to není kumulovaný stres po tom randálu, co tu byl při rekonstrukci. Ale to by se tak snad chovaly od začátku.
Mohlo se stát, že jich je třeba ménně(něco umřelo) a proto se bojí? Fakt netuším kolik jich tam je. Zapomněl jsem si poznamenat, kdy jsem dělal poslední sčítání.
02.11.2022 20:11:29Téma Téma: Výška dna – Předmět: Re: RAP – Autor Summer
Super :palec: myslíte hladinu vody? Šla jsem to změřit a je to 3cm od hrany, před pár dny jsem měnila vodu ,tak je možné, že jsem dala více oproti fotografiím,. Mám dávat více vody?

Ještě doplním:mám filtr s rozstrikovaci rampou a když bych ji vysunula výše (kvůli hladině) tak mi neprilehne krycí sklo a prý krevetky rády utíkají :smich: ale 1cm by se tam ještě vešel :palec:
31.10.2022 11:00:16Téma Téma: Postupný úhyn ryb – Předmět: Re: Rovano – Autor Blandrium
O písku jsem slyšela :-) Nepředpokládám, že by měl měnit chemismus vody (bude asi křemičitý), ale chápu to spíš jako demonstraci toho, jak daleko se můžou nést různé polutanty. Asi ano. Tady tak nějak spoléhám na to, že eventuální látky, co by mohly škodit, by způsobily třeba posun v pH ("kyselé deště"), což není náš případ. Voda se podle klasicky kolorimetricky měřených parametrů zdá nezávadná.
29.10.2022 16:58:56Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: nová Tetra měděná – Autor Magneta
Chci se poradit ohledně nově přidaných ryb do akvária. Koupila jsem 6 teter měděných a 10 neonek. Všechny ryby v pohodě, ale jedna je od vypuštění do akvária divná. Drží se u dna, neplave po akváriu, pokud jí někdo neprožene. Úplně ztratila barvu a oproti ostatním tetrám vypadá dost vybledle. Nejprve jsem myslela na stres z přesunu, ale už je to 3 dny. Kapala jsem do vody Preventin při vypuštění ryb.
Co je to za projev? Mám ji ještě nechat, abych zbytečně nestresovala, nebo vyndat?
Díky za reakce.
28.10.2022 12:16:47Téma Téma: Osvětlení do středního akvária (51 - 150 l) – Předmět: Re: – Autor MaryEl
Děkuji všem. Mě by ani nevadilo zbavit se toho krytu, jen bych musela pořídit nějaké krycí sklo,protože děti by si z akvaria udělali myčku hraček :-). Nechci to přehánět je to malé akvarium, takže žádné komplikace, těch bylo a pořád je až až. Já si jen nejsem jistá jestli se mi podaří ty světla dostat do toho krytu. Ta zářivka co tam je mi nejde ani vytáhnout-možná moje chyba. Říkala jsem si že bude jednodušší sundat kryt nasadit pořádné světlo. Jisté je, že světlo vyměnit musím to co tam mám svítí jen do půlky akvaria a dle všeho je až příliš slabé. A nemá někdo zkušenosti s nasazením světel do krytu? Asi bych se nebránila ani tomu, jen abych to tam nějakým způsobem dostala. To by bodla jakokoliv vaše zkušenost ať vím co s tím.
23.10.2022 18:58:07Téma Téma: Axolotl mexický – Předmět: Dotaz – Autor nesqvickk
Dobrý den. Pro někoho asi hloupý dotaz, ale pro nás zásadní . Chystáme akvárium pro axíka. Bude maličký. Takže na dni nebudeme dávat nic. Žádný Písek ani štěrk . Dotaz tedy zní. Když dáme ukryty, velke kameny s anubiasy, máme tyto skrýše a doplňky přilepit akvaristickym lepidlem nebo nechat volne? Nikdy jsme se tohoto nedočetla. Kytky budeme lepit na na ukryty a podobně. Tak tedy jen skrýše, kořen a podobně také přilepit? Nebudou se posunovat, aby mu neublížili? Moc děkuji za odpověď
22.10.2022 10:43:50Téma Téma: Jaký je to Echinodorus? – Předmět: Re: vaclav – Autor zelenakapusta
Každopádně to vypadá, že ho budu muset přesunout aspoň v rámci daného akvária někam dozadu.
19.10.2022 11:10:52Téma Téma: Silný proud z filtru – Předmět: Re: Beastie – Autor Lojza007
Určitě jsem to tady někde už psal. Rybám, který mají rády silný proud, pouštím skimmer. Odstraní bordel z hladiny a je hodně směrový, takže si v tom plují a když je to omrzí, přesunou se mimo proud a odpočívají.
Hodně se to líbí gavůnkům a taky kubotajkám.
16.10.2022 20:43:19Téma Téma: CO2 – Předmět: Re: Sha – Autor Twelfi
Na fajku tá hadička nejde viac natlačiť, ona je tam totiž úplne navoľno, chodí hore-dolu a tým pádom ani nedrží, napriek tomu, že ju nastrčím nadoraz, onedlho sa samovoľne posunie späť a v podstate je skoro vypadnutá.. Odstrihnem si kúsok z hadičky a zajtra pozriem novú fajku, ktorá tam bude držať, táto "nano" čo som kúpila je asi na nejakú inú hadičku, lebo inak to nechápem, prečo je tak odveci.
15.10.2022 09:03:01Téma Téma: Úchytky nebo podložky krycích skel s akváriem – Předmět: Re: Beastie – Autor Brodys
Po všech pokusech s úchytkama, který mě akorát štvaly, jsem skla položil prostě přes hranu. Mám na 100 cm 3 kusy, takže, když jen rychle něco potřebuji, posunu jedno lehce přes druhé, při údržbě sundávám a čistím. Jedno sklo má výřez na hadice.
Tak jsem se rozhodla, že krycí skla, co mám na dvě půlky rozdělená na každé straně, přesunu z lišt na ty výztuhové lišty. Jenže samo od sebe tam to sklo nedrží, přepadává. Chtělo by to tedy něco, na co to v půlce můžu položit zboku, aby to podepřelo. Jenže co hloubka? Výztuhové lišty jsou přes 1cm hluboko od okraje akvária. Všechny ty plastové držáčky, c jsem viděla na internetu, to mají koncepčně zároveň s okrajem.
12.10.2022 08:24:07Téma Téma: Výběr krevetek – Předmět: Jaké krevetky – Autor Summer
Dobrý den, do mého akva o rozměrech 40x20x25 bych si chtěla do budoucna pořídit krevetky. V akva zůstane 5 pancéřníčků a 2 otíci. Četla jsem, že se dobře s krevetkami snesou, ale potřebovala bych radu, který druh krevetek mám vybrat, aby měli podobné nároky jako pandičky. Vodu měním každý týden 1/2, filtruji filtrem, který má v sobě molitan s roztrikovaci rampou (300l/h), neosvetluji, akva je u okna, netopim, mám krycí sklo, v zimě se drží teplota okolo 23-24 °C, v létě musím krycí sklo sundat. V akva jsou skrýše a rostlinky...voda je tvrdá...prosím tedy o doporučení druhu krevetek vč. jejich počtu :palec: . Děkuji
10.10.2022 20:48:10Téma Téma: Pancéřníček - chov – Předmět: Re: Lojza007 – Autor Papik
Není to jen o zvládnutí, ale alespoň přijatelném komfortu chovaných tvorů. Určitě bys nechtěl prožít celý život v bytě 3+1, i když bys měl přísun čerstvého vzduchu a potravy. Navíc pět pancéřníčků je naprosté minimum pro hejnové ryby, lépe sedm nebo deset. O stabilitě ekosystému jednoho a půl kýble vody nemluvě.
08.10.2022 21:51:56Téma Téma: Bakteriální rozpad ploutví – Předmět: Re: Magneta – Autor Rovano
Antimykotin je na léčbu mykóz=převážně plísní. Upozornění bylo v pořádku, ale řekl bych zbytečná práce. Má zkušenost s tímto přípravkem je pozitivní. Maximálně na chvíli zastaví buněčný růst a způsobí pár deformací na rostlinách. U mě jsem si toho všiml např. u Vallisnerií a Echinodorusů, ale nebylo to nic, aby byl důvod je vyndávat.
Na bakterku musíte nejlépe užít tabletky na bakterie. Jeden výrobce dělá verzi klasik a direct. https://www.sera.de/cs/produkt/morske-akvarium/sera-baktopur-direct/
Nevím jak je to teď dostupné. Berte cokoliv na bakterie.
Ve vašem případě bych léčil celé akvárim. Ty tabletky myslím akorát restartují filtr-pozor na to.
Jen taky myslete na to, že bakteriální rozpad ploutví může být až podružná infekce. Primární může být jiného druhu.
A také to může být celkovými podmínkami v akváriu.(voda, procesy, krmení, stres...)
Kolegové mě kdyžtak upřesní. Na tomto fóru jsou skuteční odborníci. Jen jim musíte podsunout informace.
Má zkušenost je taková, že na FB máte třeba 80% informací aušus. Nebo záměrně zavádějících, protože je tam spousta prodejců včetně správců skupin. Zde je to naopak(až na světlé vyjímky).
Držím Vám palce.

PS: Možná bych ze slušnosti ještě zkusil odpovědět přímo na otázky kolegů.
Ahoj, jsem tu nová a hledám info, co si počít s akváriem po nemoci. Rybky dostaly asi BRP. Ach jo. :-( Za 3 dny vymřela většina rybek. Bylo to neuvěřitelně rychlé. Ale pár to po nasazení léčby zvládlo a přežily. Jsou to statečné hrdinky. A teď k otázce. Co s akváriem po nemoci, když tam pár rybek zbylo. Kdyby bylo prázdné, založila bych úplně nově. Ale takhle nevím, jestli rybky někam přesunout a udělat nějakou rychlou dezinfekci nebo prostě jen postupně pomalu čistit a čistit. Květiny úplně nové? Děkorace? Filtr? A kdy přidat nějaké rybí kamarádky? Zvlášť pruhovaná tetra, která zůstala sama se mi zdá "bez nálady" bez kamarádů.
Díky moc za radu od zkušenějších. :-)

Zakládat nová témata mohou pouze přihlášení stálí uživatelé.

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/hledat/?hledat=Sun&zpusob=1&kde=1&oblast=0