Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvaristické fórum

 

Fórum » Vyhledávání » VýsledkyVytisknout tuto stránku 

Hledaný výraz: , způsob hledání: přesnou frázi, oblast: v textu příspěvků sekce: celé forum

Adresa výsledku vyhledávání: http://rybicky.net/forum/hledat/

04.05.2024 13:14:16Téma Téma: Začátečník – Předmět: Re: Zayl – Autor permonici
Je fajn si založit prezentaci. Poradci lépe uvidí, co a jak s akváriem je a mohou kvalifikovaněji poradit. Dál pak vzniká hezká a poučná kronika akvária, za pár let je často všecko jinak, jiné ryby, jiná vizáž a člověk se rád podívá a vzpomene, jaké bylo dřív.
Já bych byl za otestování u třech trojek. Bejvalo to tam fajn
04.05.2024 12:35:03Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: MichalKaspar – Autor AlQuds
Pravda je, že nejvíce lidí svého času chodilo ke 3kám, až tak daleko z centra nejsou, i když samozřejmě nejsou na metru. Lidi postupně přestávali chodit po přesunu od 3jek, možná proto, že to měli do Pinty a později do Restartu dále, svou měrou přispěl i covid, svou měrou i to, že jsme v Restartu neměli salónek.
Osobně jsem pána neznala, ale vím, o koho se jedná. Je to pro akvaristiku velká ztráta. Upřímnou soustrast rodině.
04.05.2024 09:20:58Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: DokyMichal – Autor karolina
Děkuji Vám i Freedlovi za cenné rady, jdu se do toho pustit a snad už nenapáchám více škod, než doposud. Příště raději nastuduji vše dostatečně předem :stydim: :palec:
04.05.2024 08:28:04Téma Téma: Smutná zpráva – Předmět: Hodně koukám na jeho videa, velká škoda takového člověka, děkuji a upřímnou soustrast rodině – Autor hrop1
04.05.2024 07:37:15Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: karolina – Autor Yirka
Ta "nemoc" se nazývá čerstvě založené akvárium. Proto by bylo dobré změnit vlákno a až nejsi zcela začátečník podívat se sem https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik , protože věci a poznání se prostě postupem času mění.
Především doporučuji články v modrém rámečku.
04.05.2024 07:33:32Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: karolina – Autor afc1886
Ahoj, akvárium není úplně největší, proto bych vytáhl ty velké kameny, které zbytečně zabírají místo. Prováděj teď každodenní výměnu části vody a přidej hlavně ty rychlerostoucí rostliny.
Jestli jsi z okolí Karviné nebo Ostravy,tak mi napiš SZ a já ti nějaké rostliny daruji. :ahoj:
04.05.2024 07:12:57Téma Téma: Darování, výměna akvarijních přebytků – Předmět: Daruji za odvoz - Liberec – Autor DokyMichal
Daruji za odvoz:
- kořeny 20-60cm, tvrdé dřevo vytěžené z bažin. Původní cena 2800kč, v akva bylo cca 9let, barvit by už nemělo, mimo akva je cca půl roku
- Chihiros Doctor III, bez membrány (membrána stojí 1000kč), trošku méně již svítí led pod ukazatelem 250-300l, jinak plně funkční se zdrojem
- 3D pozadí cca 117x45cm, určitě lze i řezat. Šířka 2-8cm, původní cena 2899kč
- CO2 set (tam něco málo chci takže vloženo do inzerátů)
03.05.2024 23:35:57Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: karolina – Autor DokyMichal
Jak píše Freedlo, testy určitě pořídit aspoň budeš vědět v čem ti rybky plavou. Na netu je spousta článku jaké parametry vody jsou vhodné pro akva, popřípadně pro konkrétní druhy ryb. Je pak dobré parametry vody si přidat do prezentace, jen pro případ pokud nastane nějaká katastrofa, leckdo z toho umí vyčíst problém. Rostlinky určitě přidat, jaké, s tím ti určitě poradí zdejší rostlinkáři nebo při koupi na netu si o té a takové rostlince něco přečíst. I tak se může stát že některá rostlinka u tebe nepůjde , a některá naopak poroste krásně rychle. Pro začátek bych vybíral nenáročné rychlerostoucí. K nynějšímu osazenstvu..... držím palce ať ti rybek co nejvíce zůstane. Nezbývá než se pokusit napravit chyby a doufat že silnější to přečkají. Doporučil bych přečíst si ještě pár článků na netu jich bude spousta jako i tady v sekci "Članky", jako např. "Začínáme s akvaristikou" nebo "Jak založit akvárium" a podobně. Rybek je škoda, ale učený z nebe nespadl.

Přeji hodně štěstí :palec:
03.05.2024 23:26:57Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: MichalKaspar – Autor vaclav
Ta minulost je už hodně dávno po kovidu se leccos změnilo. Salonek je krásnej a s akváriem zkus se domluvit s majitelem. :-)
03.05.2024 23:00:36Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Freedlo – Autor DokyMichal
V této fázi se toho moc dělat nedá, kord když nejsou známé žádné hodnoty vody. Jedině rychle předimenzovat filtraci a přidat bakterie a potravu pro ně. Ale na to musí být podmínky ( mít navíc velký filtr atd). A i tak není zaručen úspěch záchrany. Mě akva bez kytek trvalo zaběhnout měsíc než tam šli první rybky a to jen pár aby voda rychle neměnila parametry.
03.05.2024 22:52:41Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: karolina – Autor Freedlo
No pokud je nemate kam dat ci udat, tak uz jen udelat vse pro zlepseni podminek a doufat, ze se rybkam udela lepe.

Mozna nekdo poradi i neco jineho, ale uplne si nejsem jist, ze toho moc zmuzete v teto fazi. :sad:
(Testy jsou dobre do zacatku pri zakladani akvaria, aby bylo poznat, ze je bezpecne tam rybky dat. Ted uz to je asi jedno kdyz uz tam ryby jsou od zalozeni, ale urcite se budou hodit do budoucna. Pri kontrolnich mereni nebo pri novych problemech, ktere mohou nastat)

Jinak rostliny jdou ziskat i z prostrihu od kolegu, ale zalezi odkud jste (jsou tu diskuse o darovani prebytku na ltere muzete kouknout). A nebo ta online objednavka - coz prijde v utery. A nebo nejaka mistni akvaristika - v hornbachu maji ćelkem dustojne rostlinky napriklad. Nebo i nejake burzy. V nedeli je v Praze burza na pankraci, kde maji spoustu rostlinek.. hadam, ze by mohls byt i v jinych vetsich mestech


Drzim palce!
03.05.2024 22:37:44Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Freedlo – Autor karolina
Jak jsem psala kolegovi, rybky jsem vypustila den po kompletaci akvária. Takže tedy moc brzy :sad:
Jak tedy teď s tím naložit? Určitě pořídím více rostlin, ale má to nějaké řešení, abych rybkám nezavařila více, než doposud? :stydim:
Objednávám tedy testy a rostlinky
Děkuji
03.05.2024 22:34:10Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: ctibum – Autor karolina
Rybky jsem přidala 24h po zkompletování akvária, aby byla odstátá voda, dělávali jsme to tak jako děti.
Vodu měním jednou týdně, přibližně polovinu, zase za den odstátou s aqua safem a vodu odsávám pomocí odkalovače.
03.05.2024 21:37:21Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: karolina – Autor Freedlo
Ahoj
Myslim, ze nadrz nebyla pripravena na rybky. Dle fotky je tam malo rostlin, cimz jeji pripravenost dost oddaluje. Mesic od zalozeni(pokud tam rybky nesly hned po zalozeni, coz by trosku pripominalo tuto katastrofu) je vhodne pro dobre zarostle a zajete nadrze se stabilni vodou bez dusitanu apod coz si myslim, ze v tvem pripade nenastalo.
Rostlinek je spouta - asi bych doporucil nejrychlejsi cestu - jit na stranky invitalu a vyfitroval rychlerostouci rostliny/nenarocne. - Limnophila Sesilliflora, egeria densa, ludwigia repens apod. Mozna i nejake plovouci..

Doporucuji pridat mnoho rychlerostoucich rostlin, menit casto vodu(pulku tydne) a snazit se stabilizovat podminky v akvariu. Mozna bych poridil i nejake testy na vodu: amoniak/dusitany.

Leciva v tomto pripade asi nepomuzou - nadrz neni zabehla a voda neni pro rybky vhodna a proto odchazeji.

Preji hodne stesti
:pivo:
03.05.2024 21:34:19Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: karolina – Autor ctibum
Chápu to dobře, že tam ryby šly hned při založení...?
Jak probíhá údržba akvária?
03.05.2024 20:58:07Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Umírající živorodky – Autor karolina
Zdravím, před měsícem jsme založili své první akvárium s živorodkami, bohužel po 14 dnech začaly postupně umírat ????????‍♀️. Všimla jsem si, že vždy jsou to kusy, které nemají takové to své “bříško”, v rámci dnů za sebou začaly všechny tahat ocásek a hůře plavat. Cca po 5 dnech od prvních příznaků již jen ležely bříškem na dně a zrychleně dýchaly, to už byla jen otázka hodin, kdy se otočí na bok a je s nimi ámen.
Vždy jsem je umístila do separe akvárka, zkoušela kapat eshu 2000, ale bez výsledku. Z 20 rybek jsme přišli o 5 kusů během týdne, byly z různých zdrojů, takže si pravděpodobně za těch pár dní soužití stihly něco předat, ale ráda bych zachránila zbytek osazenstva.
Do hlavního akva jsem dávala preventin, ale stejně se objevil další případ.
Nějaké rady a tipy jak je zachránit? Děkuji
Přidávám fotku poslední nemohoucí rybky a hlavního akva.
03.05.2024 20:45:21Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: vaclav – Autor MichalKaspar
Ahoj Václave

Probíralo se to také jako jedna z možností.
Pro 3 trojky jste byly jen 2 nebo 3. Někteří mají špatnou zkušenost z minulosti a teď chtějí hospodu na jistotu (když zůstaly na chodníku a hospoda byla otevřena pro jiné aktivity majitele :-( ).
Další výběr byl podle dobré dostupnosti pro všechny z celé Prahy i těch mimopražských :palec: .
Do Restart Pub se například chodilo cca 2 roky (možná i déle) a nikomu to tenkrát nevadilo a teď se jim už nelíbí... :) :-D
Rozhodně nevybírám hospodu jen dle sebe, beru v potaz i ostatní názory...
Ostatní jsem již popisoval RAPovi

Ps: když se má domluvit 15-18 lidí co chodí na srazy, vyleze z toho spousta názorů dle každého jednotlivce... Několik jich přestalo chodit z důvodu špatného spojení. Proto se volilo hlavně dle dobré dostupnosti MHD pro všechny poblíž centra...

Přeji Ti hezký večer
Michal K.
03.05.2024 18:53:36Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: MichalKaspar – Autor vaclav
Říkal jsem ti ať se podíváš ke 3trojkám jsme akvaristi tak by jsme mohli chodit do akvaristicko teraristické hospody. Tobě se to ale z nějakého mě neznámého důvodu nelíbí. Chodili jme tam roky tak co to nezkusit zase. Karlák je dost střed a bude tam asi dráž. :-)
03.05.2024 16:57:01Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: AlQuds – Autor MichalKaspar
Ahoj Aleši
Pokud tam není salónek, pak je to o ničem. Zahrádku v počtu cca 15-20 míst Ti žádná hospoda kolem centra nebude rezervovat.
Hezký den
Michal
03.05.2024 15:51:40Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: MichalKaspar – Autor AlQuds
Muzeme to zkusit. Prijde mi, ze restaurace je spise mirne drazsi a nema moc velky vyber piva, ale pokud budeme mit salonek, je to dost plus. Pro srovnani, mou oblibenou restauraci ne az tak daleko od centra je U svateho Filipa a Jakuba na Arbesaku,
https://www.filipjakub.cz/
Bohuzel tam nemaji salonek, ale pres leto by zase byla zahradka ...
03.05.2024 14:12:35Téma Téma: Připomínky ke stránkám – Předmět: Re: BBchory – Autor zelenakapusta
Děkuji, prezentace založena, ale spíš tak jen pro mě, protože - na rozdíl od "rybiček" - jinde to asi moc nefunguje :-O
03.05.2024 11:53:47Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: RAP – Autor MichalKaspar
Asi je to nutné...
Na Tetíně o nás nestojí a v Restart Pub se to několika lidem prý už nelíbí...
Tak se hledala nová hospoda, blíže k centru a s dobrou dostupností MHD a aby to nebylo nikde stranou v okrajových městských částech jako na Tetíně...
Na karláku U Sedlerů např. nechtějí předem žádný poplatek, za rezervaci salónku (jako v jiných hospodách) a vždy nás tam prý rádi uvítají.
Asi se shodneme, že platit na každý sraz rezervační poplatek 3000-5000 Kč je naprostý nesmysl...

Hezký den
Michal K.
03.05.2024 10:21:21Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: RAP – Autor XINGU
Bylo to cca 120 l, tmave dno, spolu s tetrami a akarkou zelenou
A je nutné ty hospody měnit?
03.05.2024 09:38:28Téma Téma: Vrubozubec paví - nemoc – Předmět: Re: Deadly1989 – Autor RAP
Zkus zvýšit teplotu. Tedy pokud jsou ostatní parametry v pořádku.
03.05.2024 09:36:11Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: XINGU – Autor RAP
To je zajímavé. V jak velkém akva to bylo?
Vliv na to může mít i další osádka. Neonky červené a černé se mi se skalárama držely spíš ve spodní časti, po přidání trpasličích Crenicichel se drží víc nahoře. ;-)
03.05.2024 08:43:29Téma Téma: Jaké ryby k parmičkám? – Předmět: Nová osádka – Autor Káca
Ahoj. Chci vás požádat o názor na zamýšlenou osádku rostlinné dvoustovky. Chci to postavit na Parmičkách - Pentazona + P. z Oděsy v rozumném počtu. Na dno pak Pandy. A mám "navíc" cca 4 Japoniky ve velikosti 4+ cm, a k tomu několik šneků. Dno bude většinou Inv.Japanese soil + zbytek Tetra Active substrate. Může to takto fungovat? Dle srovnání v atlase by to teoreticky šlo. Díky za názory či podněty.
03.05.2024 07:30:21Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: Jar-oslaw – Autor MichalKaspar
Ještě ne, asi až ten další.
Dal jsem to sem zatím k náhledu a případným připomínkám...
Musíme se nejdříve napevno domluvit, abych mohl udělat rezervačku...
Zatím je reakce pouze od tebe a Zbyňka...
02.05.2024 23:09:25Téma Téma: Vrubozubec paví - nemoc – Předmět: Re: Deadly1989 – Autor ctibum
Viz modrý rámeček v záhlaví! :hmm:
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
02.05.2024 21:58:33Téma Téma: Vrubozubec paví - nemoc – Předmět: Vie mi niekto poradit ? – Autor Deadly1989
Nedávno som ho vyliecil od krupičky a teraz začal byť este divne je prehľady spodné plutvy ma zatiahnuté a a vôbec anime nehýbe. Povaluje sa na dne a sem tam vypláva. Vopred Ďakujem za radu
02.05.2024 18:26:17Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: MichalKaspar – Autor Jar-oslaw
Takže nejnlizsi sraz tam?!
02.05.2024 18:24:09Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: MichalKaspar – Autor Hencin
Pěkné :pivo: :palec: :potlesk:
02.05.2024 16:36:48Téma Téma: Připomínky ke stránkám – Předmět: Re: zelenakapusta – Autor BBchory
Když jsem si loni zakládala prezentaci na terárkách, tak jsem se tam sice musela znova zaregistrovat, ale použila jsem ten samý nick, co mám tady. Prezentace pak jdou provázat, takže je na tvém profilu tady vidět, že máš prezentaci i jinde.
02.05.2024 14:26:10Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Restaurace U Sedlerů č.2 – Autor MichalKaspar
Tady je k náhledu možné místo pro naše srazy: Plzeňská restaurace U Sedlerů, Karlovo náměstí 288/17, 12000 Praha 2 - Nové Město, www.usedleru.cz
02.05.2024 14:24:27Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Restaurace U Sedlerů č.1 – Autor MichalKaspar
Tady je k náhledu možné místo pro naše srazy: Plzeňská restaurace U Sedlerů, Karlovo náměstí 288/17, 12000 Praha 2 - Nové Město, www.usedleru.cz
02.05.2024 13:46:36Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: RAP – Autor XINGU
Mam zkusenosti s Dronoústkou trpaslici, a ta se zdrzovala prevazne v horni casti vodniho sloupce. I u N. beckefordi se uvadi, ze se zdrzuje prevazne u hladiny. To ze tam nebude vyhradne je jasne
02.05.2024 12:55:08Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: XINGU – Autor RAP
Nejsem si jistý, že drobnoústky ti budou plavat u hladiny. Opravdu orientované tetry k hladině jsou sekernatky.
02.05.2024 12:50:25Téma Téma: Připomínky ke stránkám – Předmět: Spřátelené stránky – Autor zelenakapusta
Ahoj,
už jsem se konečně rozhoupala a chci si založit prezentaci na připojených stránkách (viz horní lišta), ale nějak se mi nikde nepodařilo dohledat, zda musím mít jiný nick nebo si vystačím s tím, co už mám tady?
02.05.2024 10:43:52Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: XINGU – Autor vaclav
Cichlidky si můžeš dát i ke skalárům jsou to malé rybky a dost krátkověké a hodně teritoriální. :-)
02.05.2024 10:22:03Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: Maina – Autor XINGU
Ano, to je zalozni plan, ale stejne bych rad prozkoumal i tu variantu bez skalaru. Tedy nejake mirne cichlidy typu A. agassizii, A. borellii, nebo akary (L. curviceps) a pod.
A pokud nekdo k takovym cichlidam ma v nadrzi i drobnoustly, tak jeho zkusenost uvitam
02.05.2024 09:41:21Téma Téma: Pistia stratiotes – Předmět: Re: Rovano – Autor DokyMichal
Pravda ačkoliv na trubici to nemá tak určitě na tom něco bude. Však výrobci chtějí ušetřit při výrobě a prodávat za neskutečné sumy :ano:
02.05.2024 09:09:07Téma Téma: Filtr do středního akvária (51 - 200 l) – Předmět: Re: Bphot0 – Autor KarásekLut
Koukám že si s ním byl taky spokojenej, tak ho tam rád nechám. Když sem ho vybíral tak jsem četl že je dobrej. Tak tam zůstane. Krevetky sou na něj taky zvyklý :hop:
02.05.2024 09:05:50Téma Téma: Filtr do středního akvária (51 - 200 l) – Předmět: Re: Lojza007 – Autor KarásekLut
Dobře nebudu ho měnit. Jsem s ním spokojenej ;-)
02.05.2024 09:01:21Téma Téma: E-časopis Akvárium – Předmět: Re: Raviolka – Autor lupara
Děkuji všem, kteří se podíleli :palec:
02.05.2024 08:58:35Téma Téma: Jak a čím změřit hodnoty vody? – Předmět: Re: skyppy2000 – Autor ctibum
Všechno, co je za první větou, nepatří sem, ale do prezentace...
02.05.2024 08:48:50Téma Téma: Pistia stratiotes – Předmět: Re: DokyMichal – Autor Rovano
Ono i LED světlo velmi pálí. Stačí se podívat jak výrobci poddimenzovávají chlazení a ledky odchází.
Takže stále bych nevylučoval spálení leknínů od zdroje tepla.
02.05.2024 04:18:46Téma Téma: Pistia stratiotes – Předmět: Re: Uzivatelkapetra – Autor DokyMichal
http://akvarijni-hnojivo.cz/projevy-nedostatku-prvku-u-rostlin-clanek-9
02.05.2024 03:47:32Téma Téma: Jak a čím změřit hodnoty vody? – Předmět: Re: skyppy2000 – Autor DokyMichal
Bylo by fajn kdyby jsi měl založenou prezentaci svého akva :palec:
01.05.2024 23:54:50Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Černé vyrůstky u ploutviček. O jakou nemoc se jedna? – Autor Mary
Mám teď týden po zvětšení akvária na 125l a všimla jsem si, že má tetra černá má nějaké černé “kuličky/bouličky” u ploutviček. Teď upřímně nevím co s tím a připravuju 30l akva (vyhřev) pro přesun do karantény. Setkal jste se s tím někdo?

Ps: hodnoty vody (ph, cl2, kg, gh, no3, no2) jsou v normě. Teplota vody 27 stupňů.
01.05.2024 22:55:00Téma Téma: Jak a čím změřit hodnoty vody? – Předmět: Easylife 6in1 test strips – Autor skyppy2000
Používám tyto testy v nadpisu a jsou super.

aktuální hodnoty
Ph: mezi 6.5-7.0 což je pro moje osazenstvo ideální protože chtějí něco mezi 6.5-7.0
KH: 180
GH: 75
TC: 0
NO2: 0
NO3: 20

akvárium má objem 240L, 70L substrát, čistý objem vody 170L založené 210 dnů. To předchozí mi teklo a vydrželo 12 let. Nádrž mám velmi zarostlou a kromě prostřihu rostlin a pravidelného krmení nedělám kolem toho nic. Žádná výměna vody, žádné odkalování (není ani potřeba). Snaha byla z důvodu nemoci akvárium založit pokud možno co nejvíce bezúdržbově. Tudíž hodně zalesnit, jen lehce přerybnit, aby byl dostatek živin pro kytky. substráty použitý Aquael H.E.L.P. kde výrobce garantuje živiny v zemině a jejich rekuperaci po několik let a ten je fakt super, černý a 100% přírodní, výška dna 9-15 cm a čas od času přilít EasyLife Profito - řeším podle vzhledu rostlin a teď jsem třeba dva měsíce nehnojil a kytky pořád bují.
Řasu tam mám řízeně pro šneky. Když se jeví, že se jí tam tvoří moc, uberu krmení na optimum na dva-tři dny a řasa se zase sníží na optimum. Dno mám úplně čisté. Řasa se většinou vytvoří buď na skle nebo na kořenu. Akvárium je založeno co nejvíce přírodně, takže kromě substrátu tam mám i kameny, dva kořeny a "hromadu" kytek a to i náročných - daří se jim až moc. Nepřidávám plynné CO2, přesto se náročným kytkám, kde prodejci tvrdí že CO2 je nutnost, daří až moc.
Dokonce ani externí filtr se mi nezanáší. Zkoušel jsem po 4 měsících vyndat předfiltr a ten byl špinavý tak z 20%.

Tudíž mise - založit bezúdržbové akvárium - je dá se říct splněna. Biorovnováha tam je, ryby jsou v pohodě jen tak líně si tam plavou, ani lehké klepání na sklo od syna (8 měsíců) je vůbec nerozhodí, svítím automatikou 10-12 hodin. Mám tam vzduchování Tetra APS 150 a regulaci rozstřiku na Oase filtru nastavenou na 80%. Teplota vody je dole 24°C a podle toho teplotního proužku to jde 24-25-26°C. No a jelikož se živím mezinárodním obchodem mimojiné i prodejem věcí pro zvířata, nechal jsem si od mého dodavatele navrhnout a vyrobit z Číny takový speciální automatický krmítko se sedmi komorami. Cena byla 140 dolarů vč. DPH. Je tam časování a postupně se to otvírá - plním jen když mi není dobře.
Přesně jak říká Václav. Mám obyč.skaláry amazonské, tetry ozdobné, neonky červené a na dně pancéřníčky štěrbáky- no a vše funguje bez problémů. Akvárium je obsazeno nahoře, ve středu i dole a je na co se dívat.
01.05.2024 18:40:01Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: XINGU – Autor vaclav
Vyhlídni si nějaké obyč skaláry do 500 tak 8 kousků pak nějaké tetry a na dno pancéřníky. :-)
01.05.2024 17:06:11Téma Téma: Darování, výměna akvarijních přebytků – Předmět: Re: Klárča – Autor Klárča
Jeste se mi k predchzimu prispevku nevesla fotka topitka :-)
01.05.2024 17:00:50Téma Téma: Darování, výměna akvarijních přebytků – Předmět: Daruji filtr – Autor Klárča
Nabizim filtr EasyCrystal filter box 300. Pozivany necele 4 roky. Navic 1 nepouzitou napln s uhlikem (EasyCrystal FilterPack C250/300)a 2 bez uhliku (EasyCrystal FilterPack 250/300). Navic topitko HT-25-300. Vse dohromady nebo jen neco z toho :-) Osobni predani Karvina nebo po domluve mozno poslat.
01.05.2024 12:32:40Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: vlka – Autor faustak
Ahoj, děkuju za obě reakce a rady (myslim i Tomaasovi).
01.05.2024 12:10:12Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: vaclav – Autor XINGU
No na terčovce to nebude …. Vodovodní, středné tvrdá (Tvrdost:1,15 mmol/l, tvrdost něm. stupně: 6,4 °dH), pH neutrální, ale s tím se dá vyhrát. Zatím jsem s osmózou nepočítal. Jestě chci prozkoumat par studanek v okoli, ale moc s tim nepocitam
01.05.2024 11:16:24Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Re: XINGU – Autor vaclav
Jakou budeš mít vodu? :-)
01.05.2024 10:56:31Téma Téma: Pistia stratiotes – Předmět: Re: Uzivatelkapetra – Autor DokyMichal
Mě se toto dělo když jsem přehnojoval s kombinací vysoké teploty od trubic, světla, ale koukám v prezentaci že máš všude LEDky takže v tom kámen úrazu nebude. Tak jestli nejsou tzv. spálený od hnojiva. Snad se tu najde nějaký odborník který poradí :ano:
01.05.2024 10:35:30Téma Téma: Pistia stratiotes – Předmět: Osychající okraje listů – Autor Uzivatelkapetra
Ahoj,
Nevíte proč se mi toto děje, viz foto? (Třetí akva)
Hnojím pouze makro živiny a trochu co2(kvasnice).
Za poslední dobu žádná změna v péči a rostlinky se takto začly projevovat až teď.
Edit: teď mě napadlo, že jsme nedávno bojovali s řasou skrze algexit, že by toto?
01.05.2024 07:57:57Téma Téma: Jaké topítko? – Předmět: Re: jab63 – Autor DokyMichal
Beru na vědomí, nechám 200W to na léto bude bohatě stačit to nebudou takové výkyvy a na zimu vymyslím větrání v místnosti tak aby tam tolik nehaprovala teplota :palec: , díky
01.05.2024 07:55:51Téma Téma: Jaké topítko? – Předmět: Re: Yirka – Autor DokyMichal
Myslel jsem si to taky ale radši jsem chtěl slyšet ještě jiný názor..... víc hlav víc vymyslí :ano: :palec: díky
01.05.2024 07:44:39Téma Téma: Jaké topítko? – Předmět: Re: DokyMichal – Autor jab63
Když uvážím tvůj teplotní extrémní rozdíl teplot v místnosti 16°C a 27°C v 300 litrovém akváriu tak odhaduju, že i těch 500W nebude příliš vypínat. Teoreticky je to opravdu jedno jak píše Yirka.
01.05.2024 07:15:45Téma Téma: Jaké topítko? – Předmět: Re: DokyMichal – Autor Yirka
Vyjde ti to plus mínus nastejno. Kratší dohřívání s větší spotřebou nebo delší s menší spotřebou.... Můžeš si to spočítat a uvidíš že tomu tak je. Rozhodující je teplota okolí, tedy místnosti.
01.05.2024 05:23:47Téma Téma: Jaké topítko? – Předmět: Spotřeba – Autor DokyMichal
Zdravím, zeptal bych se mám v akva 300l topitko vnitřní Tetra HT 200W, u společenské nádrže to x let stačilo na 24C, naopak v létě jsem chladil, nicméně nedávno jsem předělal akva na Malawi kde je potřebná vyšší teplota (u mě 26-27C), místnost permanentně v chladných dnech o teplotě 16-18C, momentálně v místnosti 20C. Topitko zvládá vytopit na mnou požadovanou teplotu, nicméně přijde mi že se málokdy vypne, topí neustále aby udrželo vyšší teplotu. Mám v záloze externí Oase 500W. Jde mi o to zda to 200W Tetra tím že jede dost naplno není slabé, zda není lepší vyměnit za záložní externí Oase 500W, zda li teoreticky to silnější nebude více ekonomické? 200W když jede takřka nonstop bude na spotřebu energií asi děs. V létě určitě bude teplota v pohodě i s tím 200W a bude více vypínat, u společenské nádrže jsem spíš v létě chladil abych se dostal na 24C takže u Malawi to bude na pohodu. Jde mi čistě o spotřebu energií. Děkuji za rady, názory :potlesk: :palec:
30.04.2024 22:37:05Téma Téma: Ryby do akvária 251 - 500 l (velké akvárium) – Předmět: Ryby Jižní Amerika – Autor XINGU
Ahoj, muj dotaz bude mozna trochu neobvykly. Vetsinou se tu vybira nejaky druh, ktery by se hodil k jinemu nebo do konkretniho akvaria. Ja akvarko teprve planuju a jeste nevim kde ho umistim a podle toho mi vyjdou i rozmery. Cilem je ale neco mezi 300-500l, zamyslene jako Jizni Amerika (ryby dusledne, kytky jsete uvidim, co bez CO2 zvladnu). A protoze jsem vzdy choval hlavne tetry, premyslim, jak a co do takoveho akvarka vybrat.
Momentalne zvazuju kombinaci: ryby dna- pancernicci, ryby k hladine - drobnoustka. hejnove ryby - tetry, jeste vybiram, asi nejaky vetsi druh, ale neni jich zas tolik na vyber (paraguayska, cervenoskvrna). A k tomu vsemu nejaka mala skupinka vetsich, ale mirumilovnych ryb, ktere se nemuseji hledat lupou a jeste k tomu nenici rostliny. Akary, akarky, cichlidky. Tady ale vylozene tapu, protoze jsem z nich choval kdysi jen akarku zelenou. Chvilku jsem uvazoval i o skalarach, ale nemam s nima jednak zkusenosti a taky je to vizualne hodne dominantni ryba, takze bych to cele musel preskladat jinak. Jde mi ted spis o inspiraci k premysleni, treba podle toho i lehce upravim tvar a velikost nadrze, pokud to bude mozne. Uvitam jakoukoli praktickou zkusenost, nazor, inspiraci. Treba tu kombinaci drobnoustek a cichlidy nemam vubec prozkoumanou
30.04.2024 15:47:19Téma Téma: Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium) – Předmět: Re: Lojza007 – Autor Káca
Děkuju.. Jo, ty Neocaridiny by asi dopadly blbě... Japoniky mám velké, takže asi v pohodě. Ještě promyslím :ahoj:
30.04.2024 14:14:35Téma Téma: Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium) – Předmět: Re: Káca – Autor Lojza007
Menší krevetky budou boesemani lovit, takže se krevetky budou schovávat. U japonik netuším. Bojí se jich i bornejky, ale ty se bojí kde čeho. Celkem vychází pouze s diamantovými a nedovolují si na dospělou SAE. Potřebují dost schovek, protože jsou dost teritoriální. Nějakých 23-24°C jim dlouhodobě nevadí, pod tuhle teplotu mně ale akvária neklesají, respektive maximálně na chvíli při výměně vody. Určitě bych dodržel malý počet samců a mnohem větší počet samic i na úkor těch parmiček, určitě ne jenom pár, ideálně 2 + 5 nebo 3 + 7. Jo a taky jsou dost statičtí, pokud se zrovna nevyhání, tak jsou spíš na místě. Mám je ze Sklorexu, tam tvrdili, že odchov nevyroste tak, jako jejich vystavený import, ale dospělí samci jsou podobně velcí jako ti, co mají v nádrži.
30.04.2024 13:31:42Téma Téma: Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium) – Předmět: Re: Starka – Autor Káca
Dobře, děkuji za názor. Obhajovat se nepotřebuji a Betta ani ostatní rozhodně netrpí, nejsem trapič :ahoj:
30.04.2024 12:52:12Téma Téma: Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium) – Předmět: Re: Káca – Autor Starka
Borok betta. Má mít minimálně 26 °C a to je hraniční. Ideální je tak 28 °C.
30.04.2024 12:08:52Téma Téma: Tlamovci - pohlaví – Předmět: Re: DokyMichal – Autor Freedlo
Bacha je to 6 pet stary komentar X-)
30.04.2024 12:00:43Téma Téma: Tlamovci - pohlaví – Předmět: Re: petr – Autor DokyMichal
Proč křížit dva odlišné druhy tlamovců? :ne:
30.04.2024 11:29:21Téma Téma: Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium) – Předmět: Re: Beastie – Autor Káca
Díky... No, já to mám zatím tak, že teplotu +- nějaký stupeň neřeším. Všechna akva mám mezi 21 -24 stupňů maximálně. I Betta má "jen" 24 st. Vím, že toto je téma na roky a existují minimálně dva nesmiřitelné tábory, ale tohle já soudit nechci ani nebudu :) U mě nikdy nebyl problém ani s jedním živočichem. Kytky v poho, krevety, šneci, ryby zdravé, včetně třeba citlivých Otíků... Tak si myslím, že i teď by to po stránce teploty bylo v pohodě... Spíš jsem měl na mysli soužití daných druhů + ostatní akva osádka...
30.04.2024 09:14:36Téma Téma: Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium) – Předmět: Re: Káca – Autor Beastie
Osobní zkušenost nemám, jen mě zaráží, jak jsou na nároky podobné? Parmička nemá mít nikdy víc jak 24, krom nárazově, protože je to ryba z chladnějších řek, kdežto duhovka z oceánie začíná v teplotních požadavcích na 26 stupních.
30.04.2024 08:56:34Téma Téma: E-časopis Akvárium – Předmět: Akvárium č. 62 – Autor Raviolka
Jarní Akvárium č. 62 je tady! Stahujte celé zdarma na našem webu nebo čtěte jednotlivé články rovnou tam: https://e-akvarium.cz/
Velké díky všem autorům, redaktorům a dalším příznivcům :-)
30.04.2024 06:42:24Téma Téma: Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium) – Předmět: Nová osádka – Autor Káca
Ahoj. Poprosím o názor a reál zkušenost. Myslíte, že je reálné soužití těchto ryb? Hlavní pár či hejno Duhovka Boesemanova a jako menší hejnovka Parmička z Oděsy? Na parametry vody a nároky na prostor jsou celkem podobné. Nádrž společenská, rostlinná, 200 litrů, dále šneci, Japoniky, Bloody Mary... Děkuji.
29.04.2024 20:51:35Téma Téma: Jak zlikvidovat plže – Předmět: Re: ctibum, vlka – Autor Danča84
Oni lezou po všem, po kytkach, písku, skle... Řasy jsem vyčistila, vyndala jsem špatné listy... Mě přijde že jsou snad zmlsaný, nebo přežraný do zásoby... Velký šneci >5mm mi na ten list třeba i vlezou (a jak ten list vyndávám tak z něj někdy zas opadají :tone: :stydim: ) ale hlavně ta droboť jako půl zrnka rýže a menší to nechce... Až si říkám jak špatně vidím jestli to jsou vůbec živí šneci nebo prázdné ulity nebo nějaké smetí,ale děti říkají že živí šneci že to vidět je... Fotku zkusím dát, jestli se mi to povede...

Jo tak bohužel nepovede, telefon mi stávkuje :rozzureny:
29.04.2024 18:30:51Téma Téma: Jak zlikvidovat plže – Předmět: Re: Danča84 – Autor ctibum
Těžko říct, prezentace (fotka) není moc aktuální... Odumírající rostliny třebas? Však ty vidíš, kde a po čem lezou...
29.04.2024 17:35:00Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: faustak – Autor vlka
Osobně bych rybičku co nejdříve odlovil a šetrně utratil. Léčení je běh na dlouhou trať a pokud přesně nevíš o co se jedná, bude to běh na dlouhou trať a sázka do loterie...
29.04.2024 17:32:55Téma Téma: Jak zlikvidovat plže – Předmět: Re: Danča84 – Autor vlka
Jediné co mě napadá, jsou řasy...
29.04.2024 12:39:32Téma Téma: Smutná zpráva – Předmět: Re: akvatar – Autor Azzaliah
Tak tato zpráva mě naprosto odrovnala. Tolik zkušeností a čerpání informací od tohoto neskutečně vstřícného člověka bude neuvěřitelně chybět. Nenahraditelný. R.I.P Martine. :sad:
29.04.2024 08:50:04Téma Téma: Filtrační média – Předmět: Re: vaclav – Autor souky
Ok Dekuju. To je poprvé, co používám tydle novosti, tak se raději ptam
28.04.2024 19:46:42Téma Téma: Jak zlikvidovat plže – Předmět: Re: vlka – Autor Danča84
Ahoj... Tak jsem akvárko vyčistila od řas a zkoušela dát šnekum okurky, list kedlubny, salátu, kopřivy a nic. Vždycky když na to nalezlo po několika dnech aspoň pár šneků tak jsem to vylovila a dala do koule, kde se na to šneci vrhli že list ani nebyl vidět pod nima a za dva tři dny nezbylo nic. Ale v Potížistovi je pořád nějaká jiná dobrota která šneky láká víc. Nenapadá prosím někoho co by to mohlo být? :sad:
28.04.2024 19:02:33Téma Téma: Filtrační média – Předmět: Re: souky – Autor vaclav
Já to beru všeobecně a je jedno jestli je to starý materiál nebo nový, za čas jsou na tom stejně. :-)
28.04.2024 17:52:20Téma Téma: Filtrační média – Předmět: Re: souky – Autor nekdo
tak se umyjí horkou vodou a dají se použít znova... prostě vypláchnout a jedem znova....
ty "dobré věci" tam zařídí bakterie a ty se tam usadí za chvíli znova...
28.04.2024 17:47:33Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: faustak – Autor Tomaas
Já bych ty filtry nečistil dokud filtrují...
Ohledně Dania ti poradí zkušenější - bude to podle mne nějaký parazit a šedý povlak bych viděl na průvodní efekt - plíseň. Pokud máš prostor a karanténu, tak můžeš zkusit léčit - ale je to podle mne loterie s nejistým výsledkem - já bych se s daniem humánně rozloučil...
28.04.2024 17:24:13Téma Téma: Krevetky - krmení – Předmět: Šanta kočičí – Autor Passenger77
Ahoj,
má někdo zkušenosti s přidáváním spařené Šanty krevetám? Kocour si jí nevšímá a tak bych jí využil jinak, ale mám obavy, aby něco nezdravého nepouštěla do vody.
Díky za zkušenosti :-)
28.04.2024 16:30:21Téma Téma: Filtrační média – Předmět: Re: vaclav – Autor souky
Nojo, ale když byli půl rok mimo filtr?
28.04.2024 14:04:45Téma Téma: Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita) – Předmět: Re: luckyluke – Autor vaclav
https://rybicky.net/forum/19691-auloforus-dero-worms
28.04.2024 13:30:22Téma Téma: Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita) – Předmět: Co je to za cervika? – Autor luckyluke
Zdravim, potom co som pridal do akvaria uhorku, pre krevetky, objavili sa v akvariu cervene cerviky. Zgrupuju sa v rohu pri hladine. Zivorodky povabne ich zeru, ale nejako nestihaju. Neviete co je to za druh ?
28.04.2024 11:15:04Téma Téma: Smutná zpráva – Předmět: Velká rána pro akvaristiku. – Autor akvatar
Náhlý odchod Martina je pro mě velkou ránou, kterou budu dlouho mít v duši. Jako by přestala mít akvaristika smysl. Upřímnou soustrast rodině. Je mi to moc líto.
28.04.2024 10:56:33Téma Téma: Mladé živorodky – Předmět: Re: Dominik_8888 – Autor Yirka
Dej tam nějaké plovoucí rostliny a ony se vždy nějaké zachrání, dle zákonů přírody ty nejsilnější. Bohatě ti to bude po pár vrzích v té malé nádrži stačit.
28.04.2024 10:55:51Téma Téma: Filtrační média – Předmět: Re: souky – Autor vaclav
Všechny porézní materiály se časem zacpou a hlavně zarostou bakteriemi ale fungují taky dobře i když je z nich jak píšeš jen kamení. :-)
28.04.2024 10:25:05Téma Téma: Mladé živorodky – Předmět: Re: afc1886 – Autor Dominik_8888
Absolútne neni problém s gupkami a bojovnicou. Gupky sa doslova obtierajú o bojovnicu a žiadne bitky ani naháňačky. Dokonca bojovnica neublížila ani malým novonarodeným krevetkam. Ale keďže mladé gupky budú hľadať potravu a plavat po celom akva tak si myslím ze bojovnica si na nich pochútná. Len neviem či mám odchytiť samicu alebo odchytiť až mladé keď sa narodia. :-) :-) :-)
27.04.2024 22:24:39Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Dánio šedé na pohled sametové boky – Autor faustak
Ahoj, prosím o radu, na jednom Dániu se objevil takový jakoby šedivý povlak, vypadá to jako kdyby bylo sametové. Na jedné straně už se objevila i nějaká boulička. Akvárium asi rok založené. Výměna vody 1/2 týdně včetně čištění filtrů. Přihnojuji kvůli kytkám zlatou tropicu 5ml týdně dávnokáno po dnech a 5ml draslíku. Napadlo mě, že nemám vhodné podmínky pro vytření (žádný mech) může jít o zatvrdlá vajíčka? Poraďte prosím. Předem děkuji
27.04.2024 18:17:24Téma Téma: Mladé živorodky – Předmět: Re: Dominik_8888 – Autor afc1886
Podle fotek bych řekl, že i ten sameček dostává trochu na prdel od té betty. Za mě to nemáš moc dobře zvolené s tou osádkou akvária.
27.04.2024 14:44:33Téma Téma: Mladé živorodky – Předmět: Re: Dominik_8888 – Autor Yirka
Dá si je nejen k večeři, ale i k obědu a snídani. ;-)
Ahoj, mám v akváriu gupky spolu s bojovnicou konečne som sa dočkal že bude mat samicka malé. Je potreba dať mlade do iného akvária? Nechcel by som aby si s nich bojovnica spravila večeru.. :pivo:
27.04.2024 07:09:06Téma Téma: Filtrační média – Předmět: Seachem denitrate – Autor souky
Ahoj, pořídil jsemsi filtr z druhý ruky a byl maplneny v podstatě jen nějakým poreznim materiálem, který jsem odhadl na seachem denitrate. Ten filtr byl prý odstavení půl roku. Pokud póry byly osídlení bakteriemi, co to teď udělá, kdybych to použil? Nejsou ty póry ucpané a není z toho teď jen obyčejné kamení?
27.04.2024 05:28:56Téma Téma: Jak na přepad? – Předmět: Re: XINGU – Autor pepesepe
Jo, přesně tak.
26.04.2024 19:17:07Téma Téma: Co je to za živočicha / zavlečeného škůdce (parazita) – Předmět: Re: Dominik_8888 – Autor Rovano
Patrně druh hlístů. Samo to časem zmizne.
Ahoj. Pri údržbe som si všimol malého bieleho ako keby červíka tak som do odsal hadickou a potom som si ich tam všimol viac. Odfotiť to je nereálne je úplne mikro. Vie niekto čo to je a hlavne či to je nebezpečne ? :tone:
26.04.2024 15:00:07Téma Téma: Jak na přepad? – Předmět: Re: pepesepe – Autor XINGU
Jasny. Takze ta hadicka je zvednuta, aby pri standarnim chodu vracecky voda odchazela jen sirsi trubkou vracecky a netekla ven tou hadickou
26.04.2024 14:37:18Téma Téma: Jak na přepad? – Předmět: Re: XINGU – Autor pepesepe
ne, to jsou dvě rozdílné hadičky. Ta namalovaná je jen pro zavodnění toho sifonu. Ta, o které jsem psal ve vracečce od čerpadla zpět do nádrže je jen pro to, aby když vypnou elektriku-se zavzdušnila výtoková trubka od čerpadla filtru do nádrže. To na obrázku není. To jen aby nemusela být trubka do nádrže umístěná nad hladinou kvůli vytečení.
26.04.2024 12:02:57Téma Téma: Filtr do středního akvária (51 - 200 l) – Předmět: Re: KarásekLut – Autor Yirka
Do nádrže takového objemu bych jednoznačně preferoval buďto klasický bublifuk nebo sofistikovanější https://akvarijni-cerpadla-regulace-vody.heureka.cz/jk-animals-ip201/#prehled/
26.04.2024 10:55:54Téma Téma: Akvarijní set – Předmět: Re: Akneleh – Autor Lojza007
Pokud by to sklo nestačilo, výrobce by už dávno zkrachoval nebo dělal silnější.
Originální skříňky jsou z dřevotřísky, pokud ten buk nemá 2mm, tak to bude odolnější a stabilnější, než cokoliv od výrobce. Ale test je jednoduchý, stačí, aby si na tu skříňku sedli jeden až dva lidi podle váhy a pokud se skříňka nepohne, tak se nepohne ani s akváriem. Voda ji poškodit může, ale pár kapek musí vydržet, většinou je spíš problém s laminem na dřevotřísce, který začne praskat, vlnit se nebo odlupovat. Celkově pokud není truhlář úplný hochštapler, bude ta skříňka lepší a odolnější než cokoliv, co se prodává přímo pod akvária.
26.04.2024 10:39:15Téma Téma: Akvarijní set – Předmět: Aquatlantis akvarijní set VOLGA 125 - sklo 6 mm – Autor Akneleh
Chtěla bych si koupit akvarium Aquantlantis Volga 125 (objem 156 l), bojím se ale síly skla, která je jenom 6 mm. Mohl by mi někdo poradit, zda to takto stačí? Bohužel budu muset akvarium dát na skřínku z buku, je vyrobená v truhlářství, nemá nožičky, vypadá docela stabilně, ale nejsem si jista, jestli ji nepoškodím. Máte někdo zkušenost, na co si dát pozor, jak moc pomůže, když bych tam dala ještě desku nahoru pro zpevnění. Děkuji
26.04.2024 10:13:24Téma Téma: Filtr do středního akvária (51 - 200 l) – Předmět: Re: KarásekLut – Autor Freedlo
Ahoj
Za me bych do 60ky doporucil vetsi verzi Aqué turbo 500. Na ni vetsi kostku molitanu + tam ma i kos na dalsi media, ve kterem mam kaminky matrix a jemnou vatu. Dlouho jsem kolaboroval s medii a oprsvdu staci biomolitan a nejaky ty sutry do kose. Pokud takovy filtr nebude zvladat cistit 60l akvarium, pak bude neco spatne s akvarkem a ‘super’ materialy nepomuzou. Aquael turbo 500 je naprosto dostacujici, tichy a diky kosi i variabilni co se tyce vice druhu ‘zakladnich’ medii X-)

Co se tyce vzhledu - dal jsem tam mega kostku modreho molitanu, ktera po par mesicich cela zhedne a neni prskticky videt :palec:
Pridal jsem k me 54 litru slozku Filtr Sunsun 603.

Hadice jsou docela mekke, cire (na foto jen ta leva na sani), ale hlavne bude zalezet, zda diry v Tvem krytu odpovidaji zamyslenemu umisteni sani a vytoku. Jinak bys musel vrtat/rezat.

ad Lojza007: jiste ma pravdu, hlavne co se medii tyce, ale jestli mas na Pat mini tu puvodni mini houbicku, tak pokud se rozhodnes ho ponechat, tak bych ji asi nahradil mnohem vetsim molitanem...

Edit: ted jsem se dival na Tvou prezentaci a mas tam evidentni poradny kus molitanu. Musim se priklonit k Lojza007, asi bych to nemenil. Ta cerpaci hlavicka Pat Mini je fajn, sam jsem v te 54 litru mel puvodne o stupinek vetsi Turbo 500 nasazeny na dvouramenem bublifuku a fungovalo to velmi dobre (mej jsem to doplnene jeste o rampu). Ja jsem to menil hlavne proto, ze jsem ten Sunsun chtel vyzkouset a rozhodl jsem se dat do akva zivorodky. A taky trochu kvuli tomu, ze ted je v akva vic mista. Teda neni, musim to vyplet :hop:
26.04.2024 09:20:19Téma Téma: Filtr do středního akvária (51 - 200 l) – Předmět: Re: KarásekLut – Autor Lojza007
Místo Aquaelu ti to bude hyzdit sání a výtok, to si moc nevybereš. Pokud Aquael funguje neměnil bych ho. Navíc vytáhneš vodu z akvária, což prostě může dopadnout blbě.
Co se týče filtračního materiálu, je to úplně jedno, klidně tam dej jenom biomolitan, rozdíl zaručeně nepoznáš navzdory všem reklamám.
26.04.2024 08:19:49Téma Téma: Filtr do středního akvária (51 - 200 l) – Předmět: Re: Bphot0 – Autor KarásekLut
Za foto pres den budu urcite rad :ano: ten dotaz sem myslel tak,ze jak sou vzadu na krytu ty dva "pruchody" tak jesi se nima ta hadice v pohode protahne?
26.04.2024 08:04:53Téma Téma: Filtr do středního akvária (51 - 200 l) – Předmět: Re: KarásekLut – Autor Bphot0
Mám verzi s průhledným kýblem (z Polska) v 54 litrů. Mám čerpadlo zapojeného nahoře, takže skladba médií je v pořadí jako u Eheimu zdola biokoule plastové, hrubý a střední molitan ze sady a nad tím jakási spešl ;-) biokeramika z PL (béžovo cihlové keram. hvězdičky).

Funguje výborně, velmi tiché.

Dotazů na hadice moc nerozumím, upřesni. Já mám hadice strčené s trochou násilí štěrbinami do stojanu.

Foto mohu dodat přes den.
26.04.2024 07:51:56Téma Téma: Jak na přepad? – Předmět: Re: pepesepe – Autor XINGU
Diky, tohle znam, jen z toho popisu jsem si nebyl jisty. Trochu jen nerozumim tomu konci:
“ A vracečku do aq mám utopenou, akorát v nejvyšším místě nad aq mám tu dírku s hadičkou, aby si přisála vzduch po výpadku elektriky a nevycucala vodu z aq až po vyústění. ”
Chapu, ze ta cervena hadicka je pro odsati vzduchu pri zavodnovani, ale pak musi byt uzavrena. Ta dirka s hadickou na vracecce je naopak potreba, aby se tam pri vypadku vzduch dostal. To je jina hadicka, nebo je to ta sama a jen to mas propojene?
26.04.2024 07:21:35Téma Téma: Jak na přepad? – Předmět: Re: XINGU – Autor pepesepe
Na YT je toho plno, tak jen jeden námět: https://www.youtube.com/watch?v=qEm4-MWQVJk
V rychlosti jsem čmárnul, jak to mám udělané, obdélnik je ta redukce 70/32mm a pokus o modrou výplň je, jak musí zůstat voda v sifonu, aby to mohlo dál fungovat po zapnutí elektriky. Proto vývod vody nemůže být níže, aby zůstala voda v kolínku v AQ a nezavzdušnilo se to. Jinak ještě mám červeně udělanou zalepenou trubičku s hadičkou a zpětným ventilem pro zavodnění při prvním zpuštění. A vracečku do aq mám utopenou, akorát v nejvyšším místě nad aq mám tu dírku s hadičkou, aby si přisála vzduch po výpadku elektriky a nevycucala vodu z aq až po vyústění. Fotky bych mohl až přijedu z práce domů. Pepa
26.04.2024 07:19:33Téma Téma: Filtr do středního akvária (51 - 200 l) – Předmět: Sun sun hw603b – Autor KarásekLut
Zdravim akvaristy. Chtel sem se zeptat,jestli ma nekdo vyse uvedeny filtr v akvariu o rozmerech 60x30x30? A pripadne jaky tam ma naplne? V mojem krevetarku se krevetky krasne mnozi a momentalne tam mam aquael pat mini ktery vodu pekne filtruje ale kazi mi poteseni z akvarka ze tam ten filtr porad vidim. Muze pripadne nekdo poradit jestli jdou ty hadice 12/18 dat v pohode do krytu nebo se musi kryt nejak upravit?
25.04.2024 23:01:14Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: Bphot0 – Autor Jar-oslaw
Povídali, ze mu hráli ! Pouze ukázána platí!
25.04.2024 22:04:54Téma Téma: Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium) – Předmět: Re: Anthrax – Autor Alesak83
Jinak jsem si k tomu našel velmi hezký článek, tak pro ostatní fanoušky kakadušek: https://www.akvarko.cz/clanky.php?str=30
Zdravim a treba jednou prijdu. Krusovice muzu :-)
25.04.2024 21:50:52Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Ted – Autor Jar-oslaw
a tady
Tak jsem si zrovna uvědomila, že jsem zapomněla na sraz. Šla jsem to hned napsat a zjistila jsem, že je změna. Takže to bylo štěstí v neštěstí, protože bych jela Na Tetín. :smich: :smich: :smich: Omlouvám se, jsem skleróza.
25.04.2024 20:56:20Téma Téma: Smutná zpráva Autor vlka
Sympaťák a výbornej akvarista...škoda ho...
25.04.2024 17:55:44Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Bohémsky kytičky – Autor Jar-oslaw
V Restartu
25.04.2024 15:33:53Téma Téma: Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium) – Předmět: Re: Alesak83 – Autor Anthrax
Ahoj, vyber si například nějaké větší tetry a budeš mít jistotu :-) Na řasožrouty mezi rybami moc nevěř, každý dá předost krmení před prací na řasách.
Se společným chovem dvou druhů cichlid ve dvoustovce moc dobrou zkušenost nemám, byť nešlo o skaláry ale cichlidky kakadu tam figurovaly... Běžné soužití v pohodě ale jakmile přišlo na cichlidky tření, začlo se to brutálně řezat.
25.04.2024 14:35:15Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Re: Zuzka.kafka – Autor Freedlo
Zdravim
Tezko rici. Nadechovani u hladiny muze znamenat otrava dusitany a nevhodnou vodou v akvariu - malo kysliku. Prosim o vytvoreni prezentace a vyplneni co nejvice informaci. Jinak vam nikdo nebude schopen poradit

:pivo:
25.04.2024 14:16:47Téma Téma: Co je to za nemoc? – Předmět: Pupinky – Autor Zuzka.kafka
Dobrý den! Jeden čichavec má na boku pupínky. Nevíte prosím co to je? Plave a chová se normálně...
A ještě se chci zeptat, proč se jedná moje neonka jakoby nadechuje?
25.04.2024 13:26:40Téma Téma: Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium) – Předmět: Žádost o radu – Autor Alesak83
Ahoj, plánuji akvárium cca 200l. Chtěl bych zde mít skaláry a cichlidky kakadu. Jaká by se k nim hodila hejnová rybka (obávám se že moje oblíbené razborky espeho by skončili jako svačina skalár)? A jaký řasožrout?
Skaláry jsem už měl před spoustou let a cichlidky kakadu mám v menší nádrži, přesto nemám zkušenost s jejich interakcí. Pokud tedy někdy z Vás chová oba druhy pophromadě prosím podělte se o zkušenosti:-)
25.04.2024 13:24:45Téma Téma: Jak na přepad? – Předmět: Re: pepesepe – Autor XINGU
Diky. Nemas nekde foto, prosim? Nebo schema?
25.04.2024 12:07:48Téma Téma: Jak zlikvidovat plže – Předmět: Re: sivon – Autor Starka
Chvíli jsem šneky drtila a dávala do akva neonkám. Prve po šnecích šly jak divé, pak už ani moc ne a spíš ležely na dně a uhnívaly.
To je moc smutna zprava. Byl to clovek na svem miste ktery rozumnel tomu co delal.
25.04.2024 07:41:40Téma Téma: Smutná zpráva – Předmět: Re: vaclav – Autor jisyko
To je velmi smutná informace
25.04.2024 06:46:49Téma Téma: Jak na přepad? – Předmět: Re: XINGU – Autor pepesepe
Ahoj, já řešil přepad plastovýma trubkama pro odpady s gumovým těsněním. Myslím že jsou HT32mm. Je to sifonové a z redulce 75mm na těch 32mm jsem udělal hladinový sběrač. Filtr komorový mám pod akvárkem a čerpadlo to vytlačí nahoru. Vracecí trubku nemusíš mít nad hladinou kvůli vytečení AQ bez elektriky. Já to řešil navrtáním dírky a vložením kousku hadičky v nejvyšším bodě vracečky. Tím si při výpadku elektriky nasaje do hadice vzduch a voda nevyteče. Je to spolehlivé. Pepa
24.04.2024 21:41:39Téma Téma: Tetra - chov – Předmět: Re: Anthrax – Autor Starka
Což mi připomnělo - postupně mi z 12 kousků zůstaly jen 3 neonky ve velkém akvárku, ovšem jak jich postupně ubývalo, tím méně plavaly. Když zůstaly jen 3, tak neplavaly skoro vůbec, byly na místě, i když měly vyhovující podmínky. Jakmile jsem dokoupila hejno, opět začaly plavat.
24.04.2024 21:26:52Téma Téma: Jak na přepad? – Předmět: Re: vaclav – Autor XINGU
Jak jsem psal, urcite externi (takze vlepeny tim pada). Je to zatim spis teoreticke cviceni. Bude zalezet, kde nakonec doma vyjednam umisteni akvarka tak podle toho bud se vejde vedle (nebo za akvarium), coz by bylo jednodussi. Nebo pod akvarko a tam bych musel resit prepad. Proto by mne zajimalo, zda nekdo zde investoval do hotoveho externiho prepadu (bez vrtani) a jake s tim ma zkusenosti.

Neco jako tohle:
https://allegro.cz/nabidka/prepadovy-box-overflow-5000l-h-15328726223?utm_feed=712e6653-4749-4512-b084-b6e297fc9e0b&srsltid=AfmBOooxkpB4g1QPbB0i3e2oF_OEtyz-XCpWc1-TcKMrhQz35dsNxkNdxeM
24.04.2024 21:00:00Téma Téma: Jak zlikvidovat plže – Předmět: Re: Starka – Autor sivon
Proč by hnili na dně? To jsou tví obyvatelé akvária tak přežraní, že pohrdnou takovou mňamkou?
24.04.2024 19:13:19Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Anubias 40+ – Autor Jar-oslaw
Ahoj,bude někdo chtít takhle vysoký anubias?At ho neberu zbytečně .
Když tak nad tím uvažuji, skoda, ze jsem si nevzal na pátek dovolenou.Zapijeme Petra a Martina a do toho odešel Martin Mithofer..,
24.04.2024 18:58:36Téma Téma: Smutná zpráva – Předmět: Re: vaclav – Autor Bphot0
To je mi moc líto. Byl jsem u něj v obchodě před dvěma roky, když jsem se po letech (v reakci na plnoletost mých dětí) rozhodl vrátit k rybičkám. Probral se mnou nové trendy a k nákupu in vitro rostlin mi věnoval ještě kupu kelímků zdarma...
24.04.2024 18:47:02Téma Téma: Hnědá řasa – Předmět: Riasa v akvariu – Autor Psimon
Ahoj prosím poraďte mi čo robím zle. Stále mám nejakú riasu v akváriu a neviem si s tým rady. Pravidelne hnojim, dávam CO2, svietim 6,5 hodín denne. Prikladám foto. Všetko je popísané v profile aj hodnoty vody akvárium juwel Vision 260
24.04.2024 18:18:22Téma Téma: Smutná zpráva – Předmět: Re: vaclav – Autor ctibum
:sad: :sad: :sad:
24.04.2024 18:16:05Téma Téma: Tetra - chov – Předmět: Re: Freedlo – Autor Anthrax
Ahoj, jen tě upozorním, že tetra ohnivá není tetra žhavá. Ale i ty ohnivky jsou tetry a tetry rády plavou, což těch 35 cm prostě neumožňuje. Já je měl v dobře zarostlém akvárku o délce 60 cm v počtu minimálně 25 ks. a tam se takhle nechovávaly... Takže bych jim taky poskytl větší prostor a vetší hejno.
24.04.2024 15:26:06Téma Téma: Tetra - chov – Předmět: Re: Muhyng – Autor Freedlo
Za mě osobně jiné důvody neexistují než - moc světla, špatná velikost nádrže, malé hejno, málo úkrytů a pravděpodobně kombinace všech těchto věcí. Možná nějaké stonkovky bych přidal, zkusil ty plovoučky. Prostě vytvořit nějaké stinné místo, kde by se mohli cítit v bezpečí - to je asi vše co můžeš udělat, pokud tedy trváš na tom, že rybky jsou vhodné do tvé nádrže.

Určitě si počkej na názory ostatních chovatelů - zkušenějších X-)


jen pro zajímavost = Zde přidávám několiv citací z internetu ohledně chování těchto rybek:

Chovať sa odporúča v skupine s minimálne 10 jedincami a viac, pretože ich chovanie závisí od počtu rybiek v nádrži. Ak sú chované v malom množstve, zdržujú sa v spodnej časti akvária. Väčšie skupiny vytvárajú takzvané školy, plávajúce po celom akváriu. Veľkosť nádrže pri bežnom chove by mala byť aspoň 80-120l. Nádrž osadená hustým porastom s voľným priestorom. Celkovo by malo byť vysadených 60-70% plochy. Dno by mal tvoriť materiál s 3-5mm zrnitosťou tmavej farby, pretože rybkám poskytne pocit bezpečia a lepšie vynikne ich vyfarbenie.


Okrasné i chovné akvárium pro tetru žhavou by mělo být nejméně o obsahu 60 litrů. Na dno je dobré dát tmavý písek nebo štěrk. Nádrž by měla mít místa, která budou dostatečně hustě zarostlá rostlinami, ve kterých Hemigrammus erythrozonus hledá úkryt před ostatními obyvateli nádrže a odpočinek. Vhodná je kvalitní, ale pomalu proudící filtrace. Jako dekorace jsou vhodné různé přírodní kameny bez obsahu vápence a kořeny, které zároveň vodu lehce barví do jantarova. Tyto kořeny před vložením do akvária opláchneme a případně odstraníme nečistoty kartáčem. Vyvařování a louhování mimo akvárko nedoporučuji, jelikož se připravíme o výluhy z těchto kořenů, které přizpůsobují vodu původní domovině, ve které H. erythrozonus žije.
24.04.2024 14:47:18Téma Téma: Smutná zpráva Autor vaclav
S hlubokým zármutkem jsem včera přijal informaci, ze nás navždy opustil majitel Profiplants.cz Martin Mithofer. Martin byl naprosto skvěly chlap, kamarád a propagátor akvaristiky v CR. :-(
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10218695642661187&set=a.3133550236675&comment_id=723508739980666&notif_id=1713962659260329&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif
24.04.2024 12:46:21Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: 33? – Autor AlQuds
Zitra bohuzel nemuzu, ale pokud by to bylo mozne, primlouval bych se za navrat ke 3 3kam. Z tech podniku, co jsme za ta leta vystridali, se mi restart pub libil nejmene, tak bych byl opravdu nerad, kdybychom se dale meli schazet prave tam.
24.04.2024 12:45:41Téma Téma: Tetra - chov Autor Muhyng
- svetlo svieti na minimum, ale mozem zvazit pridanie nejakej plavajucej rastliny. Uz som aj chcel hodit na hladinu nejaku zaburinku, ale ked som sa pani v akvaristike spytal, ci mi jednu nevylovi, kukala na mna, akoby som chcel neviem co...
- v popise bol stary udaj, rybiek je tam zvycajne 10-12, priebezne doplnam
- s velkostou akvaria nic nespravim, myslim, ze na danu velkost (a vtedajsiu ponuku v akvaristike) som vybral este celkom dobre
- co by som mal zasadit, aby to bolo lepsie? Ze maju malo ukrytov sa mi nezda, ved pisem, ze obcas ich nevidno vobec :)

- a hlavne - popisovane spravanie je len obcasne, raz za niekolko mesiacov, zvycajne normalne plavaju zhruba v strede, nahanaju sa tam...
24.04.2024 10:36:12Téma Téma: Jak na přepad? – Předmět: Re: XINGU – Autor vaclav
Záleží kde ten filtr bude. Nejbezpečnější a nejednoduší je mít ho vlepený v akváriu nebo jako já mít ho vedle něho (šířka 17cm) pokud bude pod akváriem je to o něco složitější ale jak se říká všechno je na You-Tube. :-)
24.04.2024 08:15:18Téma Téma: Dírky v listech – Předmět: Re: vaclav – Autor Elektronikar
Tak potom by mohlo pomôcť zohnať pre nich nejaké krmivo?
23.04.2024 23:51:53Téma Téma: Jak na přepad? – Předmět: Přepad – Autor XINGU
Zdravím, po dlouhé době začínám přemýšlet o návratu k akvaristice a pokud vše vyjde pustim se do větší vymazlené nádrže (tak kolem 500l). Musím si to srovnat v hlavě a rozhodnout se co a jak udělat. A protože jsem nesledoval moc vývoj v posledních letech, budu se ptát zkušenějších, kam ten svět mezitím dospěl. Filtr bude nejspíš externí komorový, akvárium bez vrtání, takže přepad. Je něco nového, za ty roky jak se tohle řeší? Viděl jsem nějaké externí přepady prodávat za šílené peníze. Je něco vyzkoušeného, třeba i DIY?
23.04.2024 22:59:48Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: vaclav – Autor Jar-oslaw
Probereme to ve čtvrtek
23.04.2024 21:28:17Téma Téma: Setkání akvaristů - Praha – Předmět: Re: Jar-oslaw – Autor vaclav
Pochopil jsem to tak že hotýlky zkrachovaly. :-)

Zakládat nová témata mohou pouze přihlášení stálí uživatelé.

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/hledat/?hledat=&zpusob=1&kde=1&oblast=0