Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak vybrat vhodné akvárko pro dítě

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Jak vybrat vhodné akvárko pro dítě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 11:14 Muž Horác [3942] Re: filipsi - od Somali
No, já si myslím, že pokud nastuduje vše potřebné a bude se řídit radami zkušených, tak by k nějaké masivnější katastrofě dojít nemuselo, a navíc chce-li snadnější údržbu, tak ta bude spíš u většího akvárka, než u malého.
Jinak já teda nepovažuju rybičky za něco méněcennějšího než je pes či kočka, jsou to všechno živí tvorové... To, že velká část akvaristů začínala s tím, že jim třeba komplet vymřelo osazenstvo akva,ještě neznamená, že je to tak správně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 11:10 Muž filipsi [1296] Re: Toony
Ja bych to male (50l) nezavrhoval. Jako dite jsem zacinal s nejakymi 20-30-ti litry. Ohromna vyhoda u tohohle je to, ze to jde postavit takrka kamkoli, nestoji to moc penez, komplet ho predelat kdyz prijde katastrofa je hotove za chvili.
Je samozrejme pravda, ze vetsi akva jsou stabilnejsi, snadnejsi udrzovat .... Ale presto jsem si jisty, ze stejna katastrofa jako v malem, se stane zacatecnikum i ve velkem, a bude je to stat mnohem vic penez, tim prijde mnohem vetsi zklamani a otraveni.
Jak pise hf, v nejhorsim akvarko pujde na pudu. Zdravy a rozumny pristup, ne kazdy u toho musi vydrzet, treba se akva za par let zase sunda a pak poridi vetsi ... Rybicky jsou prece jen neco jineho nez pes nebo kocka, u zacatecniku (i zkusenych) jich odejde spousta, daji se rozdat....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 11:07 Muž Horác [3942] Re: hf - od Somali
Neřekla bych, že zrovna tohle je dobrý přístup (mám na mysli to podlehnutí žadonění s tím, že v nejhorším případě se akvárko zlikviduje a rybky dostane kocour). Jestli chcete, aby malému tenhle koníček nějakou dobu vydržel, tak ho zkuste buď provozovat s ním (a je dost možné, že Vás to taky chytne), nebo zkuste zapátrat, jestli ve Vašem okolí neexistuje třeba nějaký akvaristický kroužek pro děti, a pak tam malého přihlaste. Já chápu, že se malému líbí obrázky rybiček,ale akvaristika není jen o rybičkách, je to hlavně o tom vytvořit jim takové podmínky, aby byly spokojené a celkově aby akvárko prosperovalo. To, co navrhuje Imii, se mi taky moc nelíbí, bude to na údržbu náročnější a každý neúspěch se v tak malém akvárku projeví výrazněji, než ve velkém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2009 11:01 Štěpán Re: hf
hf napsal: ... Prostě něco co hodně snese... V nejhorším akvárko vyleju, dám na půdu a rybičky dostane sousedovic kocour...
Žádné ryby co hodně snesou neexistují, všem se musí poskytnout vyhovující prosředí. Pokud hodláte pořídit rybičky dítěti "na pokusy" s tím, že počítáte, že budou mít ztížené podmínky, tak to rozhodně nedělejte jednak kvůli těm rybám a pak také mimochodem povinnost chovat zvířata ve vyhovujícím prosředí vyplývá ze zákona.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:52 Toony re: hf
varianta co vam nabizi Imii tj. 53 litrové akva je pro začátečníka, ne moc dobrá volba.jak už tady někdo psal.Čím větší akvarko, tím snažší údržba. dejte na mě.Každej sice začínal s malým akvarkem a taky skoro každej ho měl v hrozným stavu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:43 Muž hf [54] Re: Imii
Pro dítě do pokoje by bylo dobré zvolit "klasiku" 53l. Do toho nějaké barevné hejnové rybky, nenáročné kytičky.

Přesně tak si představuju začátek. Prostě něco co hodně snese.

Bohužel děti v tomhle věku dokážou žadonit ...

I tohle riziko si uvědomuju, ale jsem ochoten to risknout. Jak tu někdo už píše, kluk (ač neumí číst), má už déle nějaké knížky s akvarijníma rybičkama atd. Jsme s manželkou toho názoru, že by mu tu to mohlo nějakou dobu vydržet a určitě to sami znáte, tatínku tatínku, psí oči a je rozhodnuto... V nejhorším akvárko vyleju, dám na půdu a rybičky dostane sousedovic kocour...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:41 Muž Horác [3942] Re: hf
Jj, tohle řešení - zakládat to spolu - bych viděla jako vhodné, tím spíš malého k tomu koníčku přitáhnete. Když už, tak bych šla spíš do většího akva do obýváku, těch 100 litrů bych brala jako spodní hranici. Tvar - klasický kvádr. Pročtěte odkazy, které sem dal Filipsi, rozmyslete se, co by se Vám tak líbilo (jestli hlavně rostlinné akva, nebo klasická společenská nádrž), a pak to tady zkonzultujte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:35 Muž hf [54] Re: PentueR
Jako myšlenku, že pořídím prázdný akvárko a budeme s klukem to postupně zakládat sami mám taky a jsem jí i celkem nakloněný, souhlasím s názorem výše, že kluka to bude bavit podstatně víc.

Děkuji zároveň za uvedené linky a ozvu se tedy později s prosbou o základní návrh co vybrat.

Pro začátek vidím, že se víceméně všichni shodujete na +- 100l obsahu akvárka a sladké vodě. Hraje nějakou roli tvar akvárka? Má nějaké výhody/nevýhody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:35 Žena Imii [45] Re: hf
No ... já bych se bála začínat s mořským akvárkem. Chce to nasbírat trošku zkušeností u sladkovodních ryb a pak se hrnout do moře.

Volila bych nějaké 300l akvárium do obývacího pokoje.

Pokud máte "strach" sám zakládat tak velké akvárium, je určitě dost firem co to udělají za Vás.
Myslím, že mezi ně patří rozhodně Sklorex (pokud jste z Brna a okolí)
nebo www.pet.cz/… ale ta cena ...

Pro dítě do pokoje by bylo dobré zvolit "klasiku" 53l. Do toho nějaké barevné hejnové rybky, nenáročné kytičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:27 Muž PentueR [256] Re: hf
Tak k tomuto opravdu těžko radit. Akva není jen ozdoba, aby jako ozdoba i vypadalo i fungovalo, je opravdu nutné o tom něco vědět, jinak hrozí jen zklamání a spíš hodně práce s údržbou v jakžtakž slušném stavu.. Mořské akva bych pro začátek nedoporučoval vůbec, protože vyžaduje víc (hlavně přístrojového) vybavení a řekl bych i víc znalostí než sladkovodní akvárium.

Menší akva se sice hůře udržuje a většinou se do začátku doporuuje akva větší, ale za sebe bych spíš doporučil synovi pořídít něco menšího (dejme tomu 40-80 litrů), třeba si i nechat založit, ale rozhodně si (třeba zde) něco počíst. Protože nějakou starost a znalost to rozhodně vyžaduje. A třeba když uvidíte, že to synka nebo i vás dále zajímá, baví a daří se, můžete si pořídit akva velikosti obýváku ;)


EDIT: tyjo to je frmol, než to naťukám ,je tu hromada příspěvků ;)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:24 Muž PT [89] Re: hf
Ono se asijeste ozvou zkusenejsi, ale na morske bych podle tvych podminek vcelku zapomenul. Je to rozhodne narocnejsi.
Osobne bych dal klukovi do pokojiku nejake stredni akvarko - trebas 50 - 70 litru (trebas). Da se to kdykoliv bez vyraznych financnich ztrat zrusit a vyhoda oproti 20-ti litrovemu je, ze uz ma vetsi tendenci zustat v biologicke rovnovaze - obecne cim vetsi akvarko, tim mene casteji je potreba zasah akvaristy. Kdyz se do nej da hodne kytek a mene ryb, tak odkalovat bude potreba trebas jen jednou za mesic. To asi stejnak bude celorodinna akce ;-), malej bude asi max krmit rybicky

Jo a pozor na akvarijni sety - moc se nevyplati - viz spousta temat zde na foru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2009 10:23 Muž filipsi [1296] Re: hf
Tezko radit. Sestilety kluk se bez vedeni a rad rodicu o akvarko skoro nikdy nedokaze postarat tak, aby fungovalo a ryby mu spokojene zily.
Udrzba akvarka neni nijak casove narocna, kdyz pominu cas koukani do akva a zkoumani, staci na to v prumeru pulhodinka tydne. To si asi najde kazdy. Problem je ten, ze hodne casu zabere procist knihy a navody jak na to, a naucit se to.
No a zbytek - to je zalezitost penez. Pokud jich mas dost, proc ne, jde udelat vse, sverit firme, ta se o to bude starat, zalozi, udela. (u mensiho bych klidne zkusil inzeratem oslovit nekoho z mladsich akvaristu v okoli, levne a slusne by to mohli udelat). Jen ja bych z takoveho akvarka (a asi ani syn) nemel tak velkou radost (skoro zadnou), jako kdyz by to s tatkou delal sam.
Na morske zapomen. Bud to komplet sveris firme (ocekavej naklady nad 100k), nebo udelas treba za 40 sam, ale to budes muset hodne, hodne cist.
Zkus sehnat akvaristu z okoli, jit s nim na pivo, probrat to, stavit se u nej na navsteve a podivat se. Pak sam uvidis.
Rozhodnout se musis sam, mozna jsem te odradil zbytecne moc ... jestli ne, jdi do toho, porad se tady co poridit a jak to zaridit, nakup to, udelej prezentaci, ptej se, nech si radit ... ono to pujde, a kluk bude mit i radost z fotek sveho akva na netu, z hodnoceni ...
(edit - koukam, ze nez jsem se vykecal, uz mas nazoru nekolik)

Jeste pridam sve oblibene odkazy pro zacatek, mrkni bliz, co to zhruba obnasi:

www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.klub.akva.sk/… (prvnich cisla ale i ty ostatni stoji za to)
rybicky.net/rady/zalozeni-akvaria
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.01.2009 10:21 Toony Re: hf
Musíš si uvědomit, že tvýmu synovi je 6 takže veškerá odpovědnost za akva bude na tobě.
Na mořský akvárko zapomeň, je to moc náročný na údržbu a taky dost drahý.
Pořid mu akvarko o objemu 100 litrů. Pokud koupíš malý a nebudeš tomu rozumět, tak z něho máš do 2 měsíců bažinu ala Shrek :-) Každopádně si tady na foru přečti o zakládání nádrže a pak se ptej. Je to dost informaci a nedá se odpovedet univerzalně a rychle.
Každopádně z tvýho dotazu cítím, že se ti do akva moc nechce.
Na druhou starnu,pokud te o to žadoní kluk 2 roky, tak to není(podle mě) chvilkovy vzplanutí a bude se tomu věnovat.Rozhodně je lepší mít doma dítě s koníčkem než kluka co se nudí a vymýšlí časem různý blbosti drogy, čorkym apod. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.01.2009 10:16 Muž Horác [3942] Re: hf
No, já bych spíš doporučila ještě nějaký čas vydržet. Děti se v tomhle věku nadchnou pro hromadu věcí (zvlášť pro takové, které nemají doma - vlastní zkušenost, s Horácem máme 5,5 roku starou dcerku), ale zrovna tak rychle je to přestane bavit. A u zvířat navíc platí to, že se stejně starají rodiče. Já bych doporučila počkat, až bude ve školním věku, bude umět číst, pak mu pořiďte nějaké pěkné akvaristické knížky a sledujte, jestli ho to bude stále držet. Pokud jo, tak pak směle do toho. Mořské akva je poměrně dost náročné, začala bych s klasickým sladkovodním, a spíš větším, žádné mini. Malá akvárka jsou náročnější na údržbu a kolikrát stačí pár neúspěchů, aby s tím začátečník seknul. Spíš než firmu bych doporučila poradit se s nějakým zkušeným akvaristou, stačí napsat, odkud jste, a určitě se někdo ochotný najde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2009 10:06 Muž hf [54] – Jak vybrat vhodné akvárko pro dítě (představa minimální údržba)
Ahoj,

Přiznávám se rovnou, že sem k vám vlastně nepatřím, protože mi rybičky ani akvárka moc neříkají a děsím se situace, kdy budu mít akvárko doma a nevydržím pohled na bažinku alá Shrek a budu to muset sám uklízet a starat se o to.

Věc se má tak, že kluk (bude mu 6) už dlouho strašně chce akvárko s rybičkama. Bohužel sem myslel že ho to přejde ale vytrvale o něj prosí už skoro 2 roky. Ve slabé chvilce jsme mu ho s manželkou slíbili a vypadá to, že se tomu tedy nevyhnu.

Chtěl bych poradit, jestli dvě varianty. Nějakou minimalistickou s pár rybičkama, co by si syn nechal u sebe v pokoji a co by za mého minimálního přispění zvládl sám udržovat. Nebo druhou variantu, nějaké velké akvárium do obývacího pokoje, představuju si mořské akvárium se sasankou a klaunem očkatým (jediná ryba co znám z kresleného dětského filmu). Úhelný kámen je ta minimální údržba, mám vlastní jiné koníčky a nechci se stát otrokem akvárka. Akvárko si ani nechci sám zakládat, svěřil bych to nějaké firmě. Jak říkám, moje znalosti a zkušenosti jsou 0, vůbec nevím jestli některá z mých představ je reálná nebo ne.

Co byste mi doporučili? (beru i variantu že pro mě akvárko není)

Díky za názory,
Honza

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 4

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 15366x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9650?od=176