Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Proč T5 místo T8

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Proč T5 místo T8
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 15:55 Muž Agip [6]
Co vůbec znamená to T5?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 17:43 Muž kortezhugo [983] Re: filipsi
:) www.lightspectrum.sk/…

...ved toto je to co sa tu prebera -ucinnost a spotreba a zivotnost
co som osobne skusal tak len jednu T5 a "usporku" -k tomu viem povedat len tolko ze to startovalo a svietilo "normalne" -teda v ramci "moznosti" 50Hz atd... skoda ze som to nezmeral... -mna zaujimalo len ci to bude svietit na tlmivke :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 16:48 filipsi Re: kortezhugo
Fakt? Ja take zil v presvedceni, ze vyrobce predepisuje pouziti el. predradniku pro T5, nejenom pouze doporucuje. Ze funkce s tlumivkou a starterem bude nejista, ucinnost katastrofalni. Jak to tedy je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 16:32 Muž kortezhugo [983] Re: leontin
"vecsinou" sa T5 nepouziva s tlmivkou...
ale tak isto mozu frcat T5 aj na tlmivke... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 15:07 Muž leontin [46] - CichlidyRe: sollik
Jen aby někoho ta debata nemátla.Je nutné srovnávat 18 a 18w ,24 a 24w a tomto případě obojí s el. předřadníky,protože T5 se s tlumivkou nepoužívá.Z toho vyplyne,že sv.tok bude možno porovnat a příkon bude relatívně podobný.
Úplně jiná věc je když pořebujete získat více wattů(světla) při stejné délce trubic a jejich počtu.Pak jednoznačně pomůže přechod na T5. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 13:16 Muž sollik [257] - CichlidyRe: filipsi
OK. Necháme to být. Já jsem se světlem spokojený, teď hlavně aby se to líbilo kytkám :-D Pro mě jsou důležité údaje výrobce a ty mluví jedině pro, čili pokud bude vše v pořádku vyměním i zbývající pár.
Takže pokud se zde má rozjet debata o fotografování, do té se určitě vměšovat nebudu :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2011 13:07 filipsi Re: sollik
Ty jsi byl v obchode u me ? ;-)

Vzdyt to rikam, takhle napsane je to absolutne ok. Dej moznost tem, co je to zajima, jak foti fotak, jaka je ucinnost zarivek, aby to probrali. Vlastnim ocim prilis v tomhle pripade never, chovaji se podobne jako ten fotak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 13:02 Muž sollik [257] - CichlidyRe: filipsi
Rád se vzdělám v tom, co mě zajímá. Jelikož se zde neustále omílá ta fotka a mě fotografování nijak nebere - jsem zkrátka "uživatel foťáku" - nebudu studovat principy fotografování. Zkrátka jsem vyfotil to co jsem viděl na vlastní oči, tedy větší svit vycházející ze zářivek a reflektorů. Jestli to foťák nějak změnil nebo zveličil pak je mi líto.
Vzhledem k tomu, že při výběru svítidla jsou důležité hlavně dva faktory - "jak moc to svítí" a "kolik to žere" - je to pro mě jasná věc (a teď prosím zapomeň na nějakou fotku). Buď můžu mít 2x1350 lm se spotřebou 54W, nebo 2X2000 lm se spotřebou 53W. A jestli má ta či ona trubice takový nebo makový průměr, povrch emitujici vice nez 2x tolik svetla na jednotku povrchu zarivky, nebo mi ji prodal chlapík s náušnicí v nose je mi fakt úplně jedno ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   07.02.2011 12:36 filipsi Re: sollik
sollik napsal: Občas mi příjde, že na spoustu věcí se tu jde moc "vědecky"...
Ale uvedom si, ze ja to nebyl, kdo sem "vedecky" pristup zatahl. Byl si to Ty, se svoji fotkou, co komentar nepotrebuje.
Kdybys napsal neco jako
"Posilil jsem svetlo, snizil ztraty na tlumivce, a uz se tesim, ze mi budou rostliny lepe rust", nikdo nerekne ani popel.
Misto aby ses poucil a vzdelal v tom, cemu nerozumis, budes radeji kopat okolo ze do toho zbytecne stourame a jsme moc vedecti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 12:19 Muž sollik [257] - CichlidyRe: kortezhugo
To jo, ale chtěl jsem si zachovat možnost rozsvěcet světlo postupně. Už kvůli rybám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 12:15 Muž kortezhugo [983] Re: sollik
to fotenie uz neidem rozoberat...
len ma tak napadlo -ked si to uz menil -menit vsetky 4 za T5
lebo cenovy rozdiel EP 2X a 4X je minimalny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 12:04 Muž sollik [257] - CichlidyRe: filipsi
Občas mi příjde, že na spoustu věcí se tu jde moc "vědecky". Myslím, že všichni chceme to nejlepší světlo hlavně kvůli rostlinám. Já jsem se na vlastní oči u známého přesvědčil, že po výměně osvětlení se u dna "přežívající" rostliny zmátořily, vykazují přírůstky a daří se jim. Proto jsem se pro výměnu rozhodl i já.
Rostlinám je nejspíš úplně jedno, jestli na ně svítí T8, nebo T5 s 1,7x menším povrchem nebo světlo boží ...... zkrátka pokud je to světlo které jim vyhovuje, pak na to reagují. Já jsem to zkusil a teď se uvidí, jestli to byla nebo nebyla zbytečná investice.
Takže znovu říkám: Pokud to chce někdo zkusit nechť to zkusí. Pokud mu to příjde zbytečný nechť svítí dál čím svítil doposud. To je každého věc ...

P.S. Nejsem fotograf a fotografováním se nezabývám, zkrátka příjdu a cvaknu. Jak se správně fotí rozsvícené zářivky nevím a je mi to úplně jedno :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2011 12:03 filipsi Re: Stenly
Uaaa :-) . Fakt uz nevim, jak to napsat. Fotak to nedela, ten proste vyfotil to, co videl. Samozrejme vlivy fotaku, nelinearita a prepaly a atd. tam jsou taky.
Ale uvazujme T5 a T8 s absolutne stejnym vyzarovanym svetlem, pri stejne delce. T5 ma prumer 16mm, T8 26mm. Fotak tedy vyfoti T5 jako zarivou vec, protoze jeji povrch sviti cca 1.7x vic, a T8 jako neco tmaveho. Dela spravne, tak to totiz je, presto vyzaruji obe stejne energie.
..Tak to že T5 svítí víc se bavit nemusíme. To nám řeknou už i tabulky výrobců.
O tom se prave bavit musime. Vetsinou sviti T5 se stejnym prikonem o PAR PROCENT vic nez T8, najdou se i vyjimky (eco), kde T5 sviti o trochu min, jak niz nekdo uz psal.
Ja nezavrhuju T5, chran buh, jako nove osvetleni bych je urcite doporucil. Jen zavrhuju metodu "srovnani" uvedenou fotkou. Z duvodu popsanych vyse.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 11:55 Muž RadekCX [219] Re: Stenly
Stenly napsal: Jak zaznělo, nastavit foťák na jedny hodnoty (clonu, závěrku, ISO) a pak by se to TŘEBA dalo srovnávat.
nedalo - uz to tu padlo - zalezi z jake plochy ten sv. tok vyzaruje - proto pak bychom se mohli dobrat toho, ze nejvic sviti 25W zarovka - protoze to tenoucke vlakno bude suverene nejjasnejsi

je treba vyfotit jedno stejne misto v akvariu nasvicene ruznyma zdrojema se zafixovanou expozici tak aby byla rezerva do plusu i minusu v EV
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 11:33 Muž Stenly [44] Re: filipsi
Tak to že T5 svítí víc se bavit nemusíme. To nám řeknou už i tabulky výrobců. A když sollik píše že trubice jsou stejné, tak pak to opravdu bude dělat foťák. Jak zaznělo, nastavit foťák na jedny hodnoty (clonu, závěrku, ISO) a pak by se to TŘEBA dalo srovnávat. Hlavně jde o celkový dojem a ten jsme se snad shodli, že je lepší.
PS: propočítal jsem hodiny, které svítily T8 a pokud svítily 12 hodin denně, tak za ten rok to udělalo 4380 hodin. Takže stáří trubic na to opravdu nemá takový vliv... trubice jsou teprve cca v 1/4 své životnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.02.2011 11:16 filipsi Re: Stenly
Ale ne, je zbytecne plest sem stari a ruzna spektra.

Je jedna zasadni vec, co je k tomu treba pochopit. T5 ma cca 1.7x mensi povrch pri stejne delce, z ktereho svetlo musi vyzarit. Takze jeji povrch musi svitit 1.7x vic, aby bylo vyzareneho zareni stejne. Kdyz k tomu pridame 18 vs. 24 W, zari na fotce T5 povrch vic nez 2x vic, nez T8. Jak jinak muze dopadnout fotka, kde budou jasy nastavene +- na tu T5? T8 bude "tmava, nesvitici". Proste demagogie, ktera nema s mnozstvim zareni nic spolecneho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 11:12 Muž sollik [257] - CichlidyRe: Stenly
Obě sady jsou stejné, tedy vždy jedna trubice 830 a druhá 840.
filipsi: T5 24W 2000 lm bude vždycky svítit víc, než T8 18W 1350 lm.

Jen nechápu ten rozruch kolem. Zkrátka jsem to předělal, vyfotil a fotku sem vložil. Když už jsem do fóra dříve psal že se na to chystám, tak jsem zkrátka vyfotil výsledek. Každý ať si to přebere po svém a sám se rozhodne jestli to toho jít nebo ne. Fotka možná klame, ale i při pohledu do nádrže je vidět že světla přibylo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:52 Muž kortezhugo [983] Re: Stenly
presne ako pise constantine3
a zbytocne "nevypalovat" chip vo fotaku fotenim ziariviek -ale fotit akva :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:35 Muž Stenly [44] Re: kortezhugo
Za zeptání nic nedáme.. hlavně se dobrat skutečné příčině toho rozdílu. Problém tohoto porovnávání bych přikládal jednak stáří trubic T8 a jednak právě tomu že by to mohly být speciálky. Jinak T5 trubice mají delší životnost ... cca 24000hodin. T8 mají kolem 20000. I když zase pořizovací cena trubic T5 je vyšší, takže se to srovná.
Přidám ještě svoji zkušenost.. měl jsem T8 2x30W a rostlinám to bylo evidentně málo. Tak jsem koupil T5 4x39W a stejně svítím jen 2x39W a je to na oko víc světla v akva než s T8 2x30W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:31 Muž RadekCX [219] Re: filipsi
tady je samozrejme jeste dalsi problem - tim je mereni expozice ve fotaku - da se s tim dojit k naprosto zcestnym vysledkum

problem je, ze chip ve fotaku ma nejakou expozicni pruznost (DR) - pokud se to naexponuje tak, ze v miste kde sviti zarivka je na fotce prepal tak i kdyby zarivka svitila 100x vic tak tam stale bude porad stejna bila - proste prevodnik z toho dostane pro kazdou z RGB barev maximalni hodnotu a vic proste neumi

a aby se to pak jeste vysperkovalo tak se prevede do JPEG s 8b hloubkou takze se DR jeste dale snizi - ze slusnych fotaku leze vetsinou 12b RAW nektere lze prepnout na 14b

pokud chcete srovnavat svitivost fotakem, je lepsi vyfotit nasvicene misto zminenym svetlem - zafixovat expozici a exponovat dalsi fotku s druhym svetlem - bud to bude tmavsi nebo svetlejsi
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:28 constantine3
Dvě hlavní výhody zářivek T5 oproti T8 jsou vyšší svítivost a nižší spotřeba při srovnatelné délce. To znamená pokud je možnost výběru jít rovnou do nových trubic T5. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:25 Muž kortezhugo [983] Re: GP
...to je "asi" to co pise filipsi
fotak "stiahne" svetlo...preto to tak vyzera...
ked k tomu osvetleniu pridame trebars LED -budu vsetky "glo" :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:21 Muž Stenly [44] Re: sollik
Ještě se zeptám ty T8 jsou klasicé lineárky nebo speciálky?? Podle barevného odstínu bych jednu hádal na plantaglo (nazelenalý odstín) a druhou lifeglo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:17 filipsi Re: sollik
sollik napsal: Fotka měla ukázat, že výměnou se při stejné spotřebě el. energie získá více světla. Nic víc, nic míň.
No a to prave neukazuje. Nic vic, nic min. Navic je to zavadejici, protoze na prvni pohled to vypada jako zazracny narust svetla, ale jak se Ti nejen ja snazim napsat, snazis se porovnat spatnou metodou neporovnatelne. Fotka by vypadala +- stejne, i kdyby ty T8 "davaly" o kousek svetla vic, nez T5.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:12 Muž Stenly [44] Re: kortezhugo
neřekl bych že nepřesné, ale pokud chci srovnávat tak bych měl použít stejné podmínky. Teda i teploty. Tím nechci popírat že jiní výrobci mají vyšší tok při vyšší teplotě. proto jsem taky psal, že by mě zajímalo jak by vypadala fotka trubic T8 a T5 focená za srovnatelných podmínek... jestli by byl vidět takový rozdíl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:06 GP Re: sollik
ty narazky na wataz taky nechapu, byly jasne napsany vychozi podminky, ale s tou fotkou je to fakt pravda. je jasny, ze to bude vypadat, ze t5 sviti 2x vic, kdyz podobny mnozstvi svetla vychazi z 2x mensi plochy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:01 Muž kortezhugo [983] Re: Stenly
...trochu nepresne je to v tej tabulke :-)
1750Lm je asi pri 25C
"iny" vyrobcovia maju merane 1950-2000Lm pri 35
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 09:51 Muž sollik [257] - CichlidyRe: filipsi
Fotka měla ukázat, že výměnou se při stejné spotřebě el. energie získá více světla. Nic víc, nic míň. Například jako když vyměníš starou Škodu 120 na moderní auto. Obě dojedou do cíle se stejnou spotřebou, jen ten komfort a pocit z jízdy bude někde jinde. Tak doufám, že už jsem to vysvětlil dostatečně pro všechny .....
Netuším proč se to pak začalo pitvat a narážet na porovnávání 18W a 24W atd. atd. Z hlediska spotřeby je snad jedno, jestli se spálí v trubici svícením, nebo v tlumivce topením....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 09:51 Muž Stenly [44] Re: sollik
Ano opravuji se u té trubice 18W tam jsem se přehlédl a uvedl údaj z trubice 23W ale LUMILUX T5 FQ 24W/840HO má světelný tok 1750lm www.osram-shop.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 09:45 Muž sollik [257] - CichlidyRe: Stanley
Stenly napsal: Řekl bych že tady dost hrál fakt opotřebení "vysvícení" 18W trubic. Když porovnám trubice LUMILUX T8 18W/840 má světelný tok 1900lm a LUMILUX T5 FQ 24W/840HO má světelný tok 1750lm, tak mi vychází o něco účinější ty trubice 18W...
Podle tabulek Osramu mají stejné trubice: T8 18W 1350 Lm, T5 24W HO 2000 Lm.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 09:42 Muž Stenly [44] Re: sollik
Vcelku by mě zajímalo, jak by vypadala fotka za srovnatelných podmínek. Tím myslím nové trubice se stejným podáním (třeba 840) se stejnými reflektory nebo bez a focené po zahřátí na provozní teplotu cca po 10 minutách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 09:39 filipsi Re: sollik
sollik napsal:...Taky jsem nikde nepsal, že T5 mají výrazně vyšší účinost než T8
Jak jinak mam teda pochopit tu fotku s rozsvicenyma zarivkama, co podle Tvych slov nepotrebuje komentar?? Tak mi tedy prosim komentar k ni napis, co mela ilustrovat.
Pokud moznost vymenit tlumivky za el predradniky, nebylo lepsi nafotit to nerozsvicene, aby bylo videt co bylo vymenene? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 09:33 Muž sollik [257] - CichlidyRe: filipsi
Že se to nezplatí je jasný. Já taky nedělám akvaristiku kvůli zisku a jako koníček bude vždycky něco stát. Taky jsem nikde nepsal, že T5 mají výrazně vyšší účinost než T8 i když o něco vyšší je. Ono to bylo asi od začátku špatně pochopeno. Já sem vkládal tu fotku proto, aby bylo vidět že pokud má někdo v krytu trubice T8 s tlumivkou lze bez velkých úprav světlo předělat a získat tak víc světla s téměř nezměněnou spotřebou. Spousta lidí si tu stěžuje na málo světla z komerčních krytů a toto je možnost. Nikoho do výměny nenutím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 09:17 filipsi Re: sollik
Ja nerikam, ze je to k nicemu. Ale rikam, ze ucinnost T5 je velice podobna ucinnosti T8 (a to se da samozrejme dohledat i v katalozich osramu, atp.
A dal rikam, ze menit T8 za T5, pokud je oboji s el. predradnikem, nema ekonomicky smysl. Pokud menime svetlo T8 s tlumivkou za T5 s el. predradnikem, pak to smysl ma, ale rozhodne se to nezaplati za rok.
A dal rikam, ze Tvoje "srovnavaci" fotka je k nicemu, nebot je zavadejici a ve skutecnosti nic nesrovnava.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 09:17 Muž Stenly [44] Re: sollik
Řekl bych že tady dost hrál fakt opotřebení "vysvícení" 18W trubic. Když porovnám trubice LUMILUX T8 18W/840 má světelný tok 1900lm a LUMILUX T5 FQ 24W/840HO má světelný tok 1750lm, tak mi vychází o něco účinější ty trubice 18W...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 09:04 Muž sollik [257] - CichlidyRe: filipsi
No když myslíš .............
Možná bys jim to mohl jít vysvětlit do Osramu, proč to vůbec vyrábí, když je to k ničemu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 08:57 filipsi Re: sollik
I kdyz fotka na prvni pohled vypada presvedcive, je to demagogie. Uvedom si, co a jak si vyfotil, a jak na to fotak reagoval.
Srovnavas trubici 24W versus 18W (to myslim bylo zmineno), ale take srovnavas trubici prumer 26 versus trubici prumer 16mm.

Takze ve finale, i kdyby ty zarivky "davaly" absolutne stejne svetla, Srovnavas povrch emitujici vice nez 2x tolik svetla na jednotku povrchu zarivky, nez povrch T8. Ta fotka jinak ani dopadnout nemohla, a o tom, co "dava" vic svetla, nevypovida vubec nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2011 21:12 Muž kortezhugo [983] Re: sollik
...jasne upgrade bereme ano
to co sa tu vecsinou riesi -je hlavne dlzka -teda co? a ci? to tam "vlezie"
niekedy je to ale tak -ze moc na vyber nie je
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2011 19:58 Muž sollik [257] - CichlidyRe: leontin
Pánové klid ...... Chtěl jsem jen ukázat, že se vyplatí zainvestovat a vyměnit zastaralé trubice za nové. Rostliny to jistě ocení. To kdybysme to chtěli hnát do detailu, tak by se muselo počítat i se samotnou investicí do výměny - tedy 700,- Kč, které se už nikdy
nevrátí ....
Edit: Jen pro doplnění: Myslím, že tohle není vůbec špatný způsob upgradování osvětlení v komerčních krytech, které se tu neustále dokola řeší ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2011 19:46 Muž kortezhugo [983] Re: sollik
...hmmm hmm
to ale pocitas vsetko - T8 tiez napojis na EP
a porovnavas 18 a 24W trubice pri "v podstate" rovnakej dlzke a ten rozdiel 6W riadne vidno ved to je presne o 1/3 viac ako ma ta T8 X-)

no -ale hlavne nech to dobre svieti palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2011 19:45 Muž leontin [46] - CichlidyRe: sollik
T8 může mít taky předřadník.Porovnávat 18w a 24w ????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2011 19:33 Muž sollik [257] - CichlidyRe: Malapa
Jak píše avast - optimální teplota provozu T8 je 25 st. Celsia. Pro T5 je to 35 st. Celsia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2011 19:31 Muž sollik [257] - CichlidyRe: kortezhugo
Nezměněná spotřeba: Vycházím z odkazu který tu v nějakém vláknu byl (teď ho numůžu najít). V tom odkazu byla tabulka porovnávající spotřebu tlumivek a předřadníků. U tlumivky 2x18W tam bylo 18W a u předřadníku 3-5W. Takže: 2x18W trubice T8 + 18W tlumivka = 54W. 2x24W trubice T5 + 5W předřadník = 53W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2011 19:15 Muž avast [49] Re: Malapa
Ne, T8 mají nejvyšší myslim kolem 28 stupňů, ale T5 myslim 35 stupňů, proto to píše že je teplota ve prospěch T8.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2011 18:55 Muž Malapa [494] - AfrikaRe: sollik
jakou má spojitost teplota okolí s typem zářivky? jakou účonost má T5 a T8, mělo by to být stejné, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2011 18:50 Muž kortezhugo [983] Re: sollik
kolko W maju tie T5? a kolko T8?
pises ze nezmenena spotreba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2011 18:32 Muž sollik [257] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Tak se mi dneska konečně podařilo dostat se k výměně prvního páru trubic T8 za T5. A myslím, že fotka nepotřebuje komentář ....... Dlužno dodat, že T8 mají již víc jak rok provozu za sebou, na druhou stranu fotka pořízena asi 5 minut po rozsvícení, takže v okolí trubic byla teplota odhadem 25 st. Celsia, což je optimální pro T8, ne pro T5. V každém případě změna (při nezměněné spotřebě) je to citelná. I při pohledu do akvária :-) Teď ještě doufat, že se to nebude víc líbit řasám, než rostlinám :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 10:56 Muž Jurasek [137] Re: sollik
Když to vezmu šuplerou, tak venkem 7mm, vnitřkem něco malinko přes 2mm. Středem kontaktů cca 4mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2011 02:45 Muž sollik [257] - Cichlidy
Mohl byste mi prosím někdo změřit jaká je rozteč kontaktů u trubic T5?
Díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2010 09:47 Muž Jurasek [137] Re: senga
Něco takového www.osram-shop.cz/…

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 4 5

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 17786x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9350?od=76