Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Filtry Atman HF 0100, 0300, 0400, 0600

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Filtry Atman HF 0100, 0300, 0400, 0600
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2013 16:25 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: michalt
- ne, mam tam nasazeny jen biomolitan z toho bublifuku na nasavaci trubuci Atmana
- zalezi na velikosti AQ, mam to ve 12litrech, pouze krevetky a bez problemu,
ten biomolitan jsem necistil ani nepamatuju
- a prutok bez problemu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2013 14:35 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: seic
Ahoj, ještě bych se rád zeptal na ten biomolitanový nástavec, který používáš.

Dá se připojit na Atmana tou plastovou trubkou, která je s ním dodávaná a nebo tu mám sundat a připojit opravdu jen ten biomolitan na sací koš, který už na tom Atmanovi je? Jak to máš Ty?

V prvním případě to budu muset trochu vyřešit, abych díky tomu neměl rostliny ve stínu a v druhém případě si nejsem jistý, jestli je nasávací trubička dostatečně daleko od zdi akvária, aby se tam ten biomolitan vešel a aby přitom šlo ten filtr zavěsit.

Mimochodem, neusazuje se na tom biomolitanu příliš hodně odpadu, který se jinak zachytí až v tom závěsném filtru mimo nádrže? I když, zásadní rozdíl v tom asi nebude, když přes něj v obou případech teče akvarijní voda. Díky a přeji hezký den.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.07.2013 11:40 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: michalt
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 11:27 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: seic
Aha...díky za tip. Tohle jsem v obchodě viděl, jen jsem nevěděl, že to bude vhodné. Výborně, to si pořídím. Ještě by mě moc zajímalo, kde a jak vznikají nitrifikační bakterie. Myslel jsem si, že když si koupím nový filtr, tak jsou nějak "naočkované" v biomolitanu (proto bio), po zprovoznění se aktivují a začnou se množit. Ale podle toho, co jsi mi napsal o biomolitanu včera (a co jsem si o něm přečetl) to tak není, ony se tam jen zachytávají. Kde tedy vznikají? Na rostlinách?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 11:13 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: michalt
- na PPI si nehraj, z tech co maji u Vas v akvaristice vyber ten prostredni ;-)
- na nasavani mam biomolitan z tohoto bublifuku www.akva-tera.cz/…
- je trochu jemnejsi nez klasika CZE stredni biomolitan, ale zadny problem - Atman to utahne

www.bioakvacit.cz
- tady to mas i pekne nafocene, co je hruby/stredni/jemny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 11:05 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: michalt
Biomolitany se v tech kostkach v akvaristikach prodavaji s vhodnou hustotou poru, jine jsem bezne ani nevidel. Ale kdybys moc chtel, palec je 25.4mm a kolik se do nej vejde der v materialu urcite dokazes zhruba napocitat (kdyz to zvladnu i ja, jen si musim vzit brejle na cteni, nebo tady vlastne na pocitani :) ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 11:00 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Designer
Tak jsem z filtru Atman HF-0100 vyhodil tu vatu a aktivní uhlí, tu plastovou mřížku jsem tam ponechal. Koupil jsem keramické kroužky, trochu je namočil do akvarijní vody a naskládal jsem jich do filtru, kolik se jich vešlo (biomolitan, který tam byl předtím, jsem ponechal).

Teď jen nevím, jak na ten další biomolitan. V akvaristice jsem našel nějaké kusy, ale u žádných z nich nebyli uvedeny jejich parametry (PPI) a tety v krámě pořádně nevědí, co to tam vlastně prodávají. Tak nevím, který z nich mám koupit, aby se nejlíp hodil na ten nasávací koš filtru. Taky mám ještě trochu místa uvnitř pouzdra toho filtru, tak bych tam taky mohl nějaký ještě dát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 14:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: michalt
Molitanem u filtru se vzdy mysli biomolitan. Lisi se od bezneho molitanu tim, ze ma pri vyrobe profoukle pory, nema uvnitr mnoho uzavrenych komurek, ma mnoho skrz naskrz otevrenych poru. Tim ma obrovsky povrch, ktery osidluji nitrifikacni bakterie a voda jim muze bez vetsiho odporu protekat. Jinak se u nej udava hodnota PPI, poru na palec, takze cim vetsi cisto, tim je jemnejsi, zustava v nem vice necistot, a rychleji se ucpava. V akvariich je pouzitelny PPI 10 az 45. 10 je desne hruby, velke pory, nad 30 uz zase prilis jemny a snadno se ucpe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 14:37 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: seic
Všem Vám děkuji. Právě jsem si přečetl článek o různých druzích filtračních materiálů. Myslím, že to asi udělám tak, jak to máš Ty (seic) na fotce. Koupím v krámě keramické kroužky a Substrat Pro a kousek bioakvacitu na nasávání (pořád si nejsem zcela jistý, jestli se pojmem molitan myslí něco speciální a nebo prostě jen molitan :-)). Jen se chci ujistit, že ta černá vrstva, kterou vidím na té fotce ve středu, je opravdu bioakvacit, který můžu nechat z původní výbavy. Rozumím, že nasávání se opatří molitanem, aby se nenasávali živočichové. Ale pak se nebudou nasávat ani mechanické nečistoty z vody, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2013 13:33 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: snehulda007
- ad snehulda - neni skoro co dodat
- molitan na nasavani + kousky molitanu dovnitr kam se nevejde nic jineho
- filtracni medium libovolne dle osobnich preferenci - ja mel po ruce keramicke
krouzky + Eheim SubstratPro + JBL Micromec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.07.2013 10:32 Muž snehulda007 [850] Re: michalt
To uhlí samozřejmě není nic proti ničemu,ale stejně po pár dnech jeho schopnost odfiltrovávat chemikálie (nebo jak to napsat) vymizí a pak už funkuje jen jako mechanická filtrace. Pokud chceš vyměnit filtrační media tak to udělej teď při záběhu. Hrubost molitanu zvol takovou tu střední.
Já tam dal tohle
www.spokojenypes.cz/…
a zbytek vyplnil kouskama zelenýho molitanu co dělá atman k čerpacím hlavám a kousek mám i na nasávání, aby mi nevcucával krevetky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 10:28 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: seic
Aha...zajímavé. Ty kousky za filtrem (dál od akvária), to jsou kousky molitanu? A ty kuličky, to jsou kamínky a nebo taky nějaký filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 10:25 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: seic
Nemám žádný speciální důvod používat teď to aktivní uhlí. Jen to tam bylo od nova, tak jsem si myslel, že se to tak standardně používá a že se to uhlí (vložka uhlí + vata v plastové mřížce) vyndává jen když se do vody aplikuje nějaké léčivo. Myslel jsem, že ve standardním provozu tím uhlím ničemu neublížím a že se díky té vatě voda alespoň líp mechanicky profiltruje (co se asi opravdu děje). Hmm...tak já to časem vyndám a koupím tam molitan. Mám se ohlížet po nějakém speciálním? Nemám tam radši dát prostě hrubší filtr? Jaký hrubý by měl být ten molitan, abych tím výrazně nesnížil průtok vody a aby příliš nepřetékala kolem? Mimochodem, ten materiál, ze kterého je vyroben filtr, to je akvacit a nebo je to něco zcela jiné? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 10:19 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: snehulda007
Fotka k příspěvku - presne tak, za ty penize je to dobry filtr
- chce to jen trochu upravy :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 10:13 Muž snehulda007 [850] Re: michalt
A nebylo to jen zavzdušněný? Ten filtr jako takovej špatnej neni,ale ty jejich filtrační media mi přijdou objemově dost málo...Já si to aktivní uhlí schoval,kdyby náhodou a zbytek vyhodil a nahradil siporaxem a molitanem,takže mám mnohem větší objem filtračních hmot a funguje výborně... A ten proud na výtoku nemusí být nijak velkej ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 10:04 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: Designer
- jak psala snehulda - zavesne Atmany maji jako standard cernou mrizku, ve ktere jsou granule s uhlim a cele je to zalepene paskem jemne vaty
- je to potreba bud cele vyhodit nebo rozebrat a nechat jen tu plast. mrizku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2013 09:42 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: michalt
Jaka vata s uhlim? Neco mi uniklo. Vata se zanasi rychle, jemne veci se pouzivaji jen jako mechanicka filtrace. A uhli? To se pouziva jen kdyz chces vodu neceho zbavit, treba leciva po pouziti, protoze to nacucne do sebe a pak ho vyhodis. Takze proto se ptam, co mi uniklo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 23:20 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Designer
Ano, filtr jsem čistil po týdnu, protože jsem si všiml nápadně menšího průtoku a nevěděl jsem, jestli je zanesen filtr samotný a nebo vrtulka na motorku. Jestli se to stane příště, vyčistím jen tu vrtulku a filtr nechám být. Na tom černém filtru něco málo bylo, ale rozhodně se mi to nezdál být problém. Ten jsem jen trochu otřepal v té vypuštěné vodě. Uvidím, jak se ta vata s tím uhlím budou chovat dál, ale asi je časem opravdu vyměním za něco smysluplnějšího. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 17:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: michalt
Vypere se ve vode, kterou davas pryc z akvaria, a jen tak, abys dostal pryc prebytek svinciku. Jinak ale u nove zalozeneho akvarka je filtr k prvnimu cisteni tak za pul roku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 17:52 Muž snehulda007 [850] Re: michalt
Ta řasa bude asi ruducha,ta se v nových nádržích objevuje. A tos ten filtr čistil po týdnu? Já ho mám v nádrži asi dva roky a čistil jsem ho jednou nebo dvakrát...Ty mřížky s uhlím a vatou co jsou v něm vyhoď a nacpi ho siporaxem a páskem molitanu a je to..Na nasávání mám taky ještě kostičku molitanu.Jinak molitan se pere ve vodě co jsi vyčerpal z akv. A žádný drhnutí,jen lehce vymačkat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 16:02 Muž michalt [737] - Miniakvária – Čištění filtru
Založil jsem nové akvárium s Atman HF-0100. Asi po týdnu se mi nějak příliš rozmnožila nějaká bílá vatovitá a nebo vláknitá řasa (nebo co je to za potvoru). Taky se spontánně snížil průtok filtrem, a tak jsem jej vyčistil při výměně vody (hlavně vrtulku a nádobku). Samotný filtr (bílou i černou část) jsem pročistil v akvarijní vodě - v té, kterou jsem předtím vypustil z akvária. Je to tak správně? A nebo se má filtr vyčistit v té vodě, která do akvária jen přijde? Je smyslem čištění v akvarijní vodě to, aby to čistění bakterie přežily a zůstaly ve filtru a nebo to, že když se z filtru při čištění dostanou, aby se pak vrátily zpět to akvária? Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 10:44 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: snehulda007
Ta regulace už funguje správně. Opravdu to jen šlo trochu ztuha. Díky. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.07.2013 20:34 Muž snehulda007 [850] Re: michalt
Vlevo nad sáním je regulátor.Pokud s ním nejde otočit tak je to zmetek.Je to ale "plast na plast" takže to může jít ztuha. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 20:28 Muž michalt [737] - Miniakvária – Regulace průtoku
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s regulací průtoku u filtru Atman HF-0100. Včera jsem jej koupil a dnes osadil do akvária. Nahoře má něco, co by se mělo otáčet, ale vůbec se to otáčet nedá. Dá se to jen trošku povytáhnout nahoru a nebo mírně zasunout dovnitř. Nezdá se mi, že by to mělo vliv na průtok.

Jsem začátečník. Akvárium má 25 litrů, zatím tam mám jenom rostliny a po zaběhnutí bych určitě chtěl bettu, možná šnečka a možná dvě krevetky (jenom úvaha, nechci přerybnit). Proto jsem uvažoval, že bych zkusil trochu zmenšit průtok, aby pak v budoucnu náhodou rybička nedostala z takového proudu motolici. Jen to nějak nejde regulovat. Dělám něco špatně a nebo mám ten filtr reklamovat?

Díky a pěkný den.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2013 21:50 Muž monty [86] - AmerikaRe: Hjub
rybicky.net/nadrze/17073
prostě šířka, hloubka se dá nastavit, jsou tam dva nástavce a koš, já na těch 18 cm potřeboval jeden nástavec+koš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2013 21:37 Hjub Re: monty
Doufám, že jsme si rozuměli a ten rozměr je část kterou zabírá na hraně akva. Možná spíš délka:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 23:43 Muž monty [86] - AmerikaRe: Hjub
Cca 8, nemohu tam narvat pravítko.
Mám to na 18cm akvárku

rybicky.net/nadrze/17073
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 23:22 Hjub
Zdravím, mohl by mi někdo změřit šířku tohoto filtru?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2012 11:08 Muž Bin [144] - AmerikaRe: seic
super dozvedel som sa že majú predajňu aj v RK tak tam skočím ho reklamovať
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2012 09:47 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: Bin
- mam ho ve 12litrech a max. spokojenost
- jede na plno a zadne vibrace, hluk nic..
- nemas ho "natlaceny" stenou na stenu AQ? tedy rovne?
- mam ho trochu nasikmo, AQ se dotyka jen hranou nahore a
vysazenou packou dole u dna
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2012 08:26 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Bin
Nevim jak na Slovensku, ale v CR musi obchodnik pri opravnene reklamaci uhradit i primerene naklady spojene s dorucenim vyrobku k reklamaci. Spousta obchodniku vydelava na nasi nevedomosti. Nedavno se o tom psalo na dTestu.
Ja ted zrovna reklamuji jiny vyrobek a e-chop na to na sve naklady objednal prepravu.

Jinak tento filtrik jsem jeden cas take pouzival a zadne vybrace na akva neprenasel a byl velmi tichy. Pravda obcas zadrncelo to viko, ale dalo se usadit tak aby bylo take potichu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2012 21:36 Muž Bin [144] - AmerikaRe: snehulda007
no skúšal som tam dávať aj gumu aj molitan nič, a do žiliny sa mi nechce ísť to ma ta cesta vínde drahšie, dám ho ďalej od seba a budem čakať kým sa zanesie možno mu to pomôže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2012 16:59 Muž snehulda007 [850] Re: Bin
A zkoušel jsi všechny místa kde se dotýká skla podložit? To víčko tam být nemusí,nebo ho přilep izolepou. Rozumnej obchodník ti to zreklamuje bez tý mřížky (použil jsi jí a vyhodil),zvlášt když budeš chtít jinej kus a ne peníze. A jestli je z e-shopu tak ho hoď do koše,protože poštovný bude stát víc než když si koupíš novej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 19:36 Muž Bin [144] - AmerikaRe: snehulda007
ono je tam v podstate problem v tom že ako sa dotýka skla tak to prenáša vibráciu a to počuť
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 19:04 Muž snehulda007 [850] Re: Bin
Tak se dá koupit nová (asi 2 eura)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 19:00 Muž Bin [144] - AmerikaRe: snehulda007
no ja som tu bielu vlnu či čo to bolo vystrihol lebo ta mriežka sa mi tam páčila ako filter väčších kusov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 16:57 Muž snehulda007 [850] Re: Bin
Proč by se to nedalo? To je přeci v tý mřížce tak jí k tomu vrať a je to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 15:21 Muž Bin [144] - AmerikaRe: Snehulda007
stále to hučí, kruci ani reklamovať sa to nedá keďže som ho zbavil toho aktívneho uhlia ma to hnevá. Inak včera som prišiel na to že ten motorček sa dá odkrútiť tak som ho skúsil silnejšie prikrútiť ale ani to nepomohlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2012 19:37 Muž snehulda007 [850] Re: Bin
Tak ho reklamuj.
Ještě mě napadlo jestli něco nebrzdí rotor. Mě se jednou namotala na vrtulku vláknitá řasa a čerpadlo pak drnčelo jak kráva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 20:01 Muž Bin [144] - AmerikaRe: Snehulda007
Molitan som tam dal s veľkými dierkami takže tým to nieje, vypadá to na veľkú vôlu rotoru (rozmýšľam som už aj nad nejakým mazivom, ktoré nieje škodlívé pre akva a osádku ale asi nič také nieje) musím porozmýšľam čo tam dám. Skúsim dať ten molitan medzi akva a filter.
Edit: Dal som molitan pod to ale nepomohlo. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 18:34 Muž snehulda007 [850] Re: Bin
Ponořenej ho mam na délku sací trubičky,hranu výtoku asi 2 cm nad hladinou. A skoušel jsem povolit ten excentr aby visel volně a stejně je potichej. To vypadá na vůli na rotoru..Tak v místě kde se opírá o akv nalep kousek karimatky nebo něco.Nedal jsi na tu trubičku sání nějakej hodně jemnej nebo zanesenej molitan?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 17:27 Muž Bin [144] - AmerikaRe: Snehulda007
Ťahá veľmi pekne, dal som preč už aj uhlie, ako moc by mal byť ponorený alebo niečo takéto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 16:08 Muž snehulda007 [850] Re: Bin
To je divný,protože ten můj je opravdu úplně tichej. Táhne ti dobře vodu?A nebo je to zmetek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2012 13:50 Muž Bin [144] - AmerikaRe: Snehulda007
Krútil som to. Aj tak aj tak a nič.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 14:22 Muž snehulda007 [850] Re: Bin
Na zadní straně je takovej excentr kterým se vymezuje vůle mezi fitrem a stěnou akv.Tak ho dotáhni nafest a mělo by to přestat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 13:58 Muž Bin [144] - AmerikaRe: Snehulda007
keď ho držím vo vzduchu tak je úplne potichu len keď ho oprem tak ho moc počuť aj ten vrchní deklík trochu tancuje tak som ho zatiaľ dal preč
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 10:32 Muž snehulda007 [850] Re: Bin
Vibruje? coze A neni "zavzdušněnej"? Tak místa kde se dotýká akv. sku podložit kouskem gumy nebo molitanu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 09:32 Muž Bin [144] - Amerika
tak filter už mám doma, problém ktorý mi vznikol je že to vibruje a mám to blízko hlavy takže sa pri tom nedá spať, prosím poradte čo s ním

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2012 17:46 Trueblackheart – Vylepšení za pár kaček
Fotka k příspěvku Koupil sem kostku molitanu, vyházel originál mřížku s uhlím a ten ždibíček molitanu co tam byl. Nacpal sem to celý molitanem a ještě místo sacího koše dal kostičku. Asi by šla i menší aby to zabíralo co nejmíň místa v akvárku. A veledílo za cca 30kč funguje.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2012 10:57 R Muž Silent [5949] Re: Honza
S výměnou hmot jsi udělal dobře, alespoň je filtr ihned plně funkční. Že je hmota zmáčklá nevadí, ale je důležité aby skrz ní mohla volně proudit voda. Taky počítej s tím že zmáčknutím se zmenšili póry a filtr se může rychleji zanášet.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 3045x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6961?od=31