24.03.08 19:43:58
sokar® – DNA testy pohlaví
Ahoj.
Lze pomocí DNA testů určit pohlaví ryb?
24.03.08 19:51:06
R -
johan® – Re: neo
Proč tisíce? Stačí mít dobrej mikroskop.. ale to jsou vlastně taky tisíce

.
24.03.08 19:51:11
filipsi® – Re: sokar
Nebo pripadne se ujistit o otcovstvi konkretniho samecka ?
24.03.08 20:46:55
hamster® – Re: hanz
Ta otázka není vůbec špatná. Chovatelé papoušků používají určení pohlaví pomocí DNA zcela běžně, proč by se u ryb tato metoda
nedala použít také. Jsou velké a drahé ryby, u kterých není znám pohlavní dimorfismus a pokud chcete sestavit pár, tak je to ideální
prostředek. Podíval bych do časopisu nebo na stránky chovatelů papoušků, již jsem tam viděl inzeráty laboratoří, které dělají testy na
DNA. Bohužel nyní je nemám po ruce, abych napsal kontakt.
24.03.08 22:59:49
R -
johan® – Re: bunda
No, ale to není k určení pohlaví nezbytné. Stačí akorát obarvit DNA, a v mikroskopu se kouknout na chromozomy. A nebo to někam poslat
24.03.08 23:03:27 / 24.03.08 23:03:42
bunda®
24.03.08 23:14:54
R -
johan® – Re: bunda
Ale kdo by rybičkám bral krev. brrr.
28.03.08 21:57:29
MiHl® – Re: sokar
před chvílí jsem četl, že u ryb občas dochází v počátku vývoje k vývoji jiného pohlaví, než je určeno geneticky chromozomy X a Y
(zejména podle teploty a pH vody). Takže mám dojem, že by to možná nemuselo vyjít.
Sám mám 22 ryb z jednoho výtěru a jsou všechno samičky. Mám dojem, že některé patrně budou dle DNA samečky, jen to vyšlo jinak.
Co ze svých zkušeností vím,tak u Živorodých ryb rodu Poecilia a Xiphophorus se vyvíjí pohlaví narozeného poťěru dle
teploty v nádrži,kde roste např.do prodejní velikosti.
Mám to sám odzkoušené u několika druhů,např.Mečovky,Paví oka a další.Při nižších teplotách,tzn. kolem 20 - 22 °C byla drtivá
většina,ne-li celý vrh samci,u všech druhů,naopak při vyšší teplotě nad 25 °C bylo větší množství samiček.
28.03.08 22:13:08
filipsi® – Re: MiHl
Pravda, ono to u tech ryb neni tak jednoduche jako u savcu. Chromozomy nekterych ryb se chovaji jako u ptaku. Narazil jsem na nekolik studii urcovani
pohlavi u ryb, a venovaly se konkretnim druhum. Myslim, ze by pranim urcit pohlavi u ryby byla asi bezna geneticka laborator zaskocena.
29.03.08 05:30:03 / 29.03.08 05:55:17
Saša® Před časem jsem se dočetl, že u cichlid se vyvíjí příslušnost k určitému pohlaví až druhotně, v závislosti na sociálním postavení
mláděte. Autor jako příklad zmiňoval, že když byl ze skupiny deseti mláďat odebrán dominantní kus, po určité době ten který ho nahradil
a pak další atd. až v nádrži zbyly jen dvě rybky, tak pouze z té nejslabší byla samička. Bohužel už neuváděl, s jakým druhem nebo druhy
byly tyto pokusy prováděny, ani kolikrát a s jak starými jedinci... U cichlidek rodu Apistogramma bylo ovšem doloženo, že v závislosti na pH
vody v níž se potěr vyvíjel, převládali výrazně ( a to až poměrem 10:1) buďto samečkové, nebo samičky, vždy podle toho na kterou stranu
od neutrálního pH ten výkyv byl.
Ahojte.
Může mi někdo poslat odkaz někam kde dělají tyto testy DNA?
Začíná to docela spěchat.Díky.
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora