Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Travertin v akváriu

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno  

Travertin v akváriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 16:22 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: sportsmen
bude to "rastlinné miniakvárko" 15 L takže množstvo aj diverzita živočíchov budú skromné..)
- 2x Carinotetraodon travancoricus - trpaslíči štvorzubec,
cca 3x Caridina cantonensis var. Tiger
a asi 3x neocaridina heteropoda var. Red cherry

filipsi: súhlasím, ph vody udáva vodárenská spoločnosť v našich končinách tuším 7,8 čo som naposledy hľadal na stránkach, ALE..pod dno používam substrát pre izbové rastliny 1 - 2 cm v takomto akva rátam, možno menej, plus nejaký ten lístok, jelšová šiška, takže ph pôjde (snáď) časom mierne dole..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 14:23 Muž sportsmen [62] Re: filipsi
S tím souhlasím. Sám jsem měl v akváriu krystalické vápence a akvárko fungovalo krásně, sice bylo jen se živorodkama ale kdo ví, jaké druhy chce fantuomas chovat. Nevíc celá řada ryb i rostlin dokonce vyžaduje tvrdou vodu, takže použití vápenců a dalších je na místě. Nelze říci, použij ocet a pokud šumí nesmí se do akvária použít. X-)

Nejlepší je vyzkoušet zmíněné kameny přímo v nádrži a měřit hodnoty vody a podle toho je buďto ponechat a nebo vyměniť. Ale jak už tu bylo řečeno, také se přikláním k názoru,že pár kusů dekoračních kamenů nějak výrazně při pravidelné výměně vody tvrdost nezvedne.

Jen upřesním, to že když je povrch kamene zoxidovaný a nešumí v octě, neznamená to automaticky že nebude do vody uvolňovat látky zvyšující tvrdost a pH. On jen bude ve slabé kyselině (ocet) šumět velice mírně, skoro až nepozorovaně (možné třeba jen slyšet na suchu), ale látky bude uvolňovat stejně i když připouštím že pravděpodobně v o něco měnší míře, ale to nevím protože jsem to nikdy nezkoušel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 14:09 Muž filipsi [1296] Re: fantuomas
Pokud nesytis co2, a mas tvrdsi vodu samu o sobe, zkoumani obsahu vapniku v kamenech postrada smysl uplne. Protoze uz v te tve vode ho je ... schvalne, zkus si spocitat, treba ve 100l :-) . A diky vyssimu Ph dalsi nebude mit uz moc "chut" se rozpoustet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 13:48 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: sportsmen
díky moc za vyčerpávajúcu odpoveď, mám viac rôznych kúskov - nie všetky idem použiť takže beriem kladivo a jeden kamienok rozdelím.. pre dobro veci :) resp. súhlasím s filipsim, že keď povrch nenaruší ocot tak akváriová voda dosť ťažko..,co2 nesýtim, a v TN je tvrdšia voda.. - no aj tak jeden kameň rozbijem a vyskúšam..som zvedavý..p:
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 13:38 Muž filipsi [1296] Re: sportsmen
No a ja k tomu jen dodam, pokud je povrch pokryty cimkoli, ze to nesumi, neudela s tim nic ani pobyt v akva, a Ca se v zadne vetsi mire, ktera by mohla znamenat problem, rozpoustet nebude ani pri masivnejsim pridavani co2.
Proste z obsahu CaCO3 v dekoracnich kamenech do akva se dela "velbloud misto komara". Pokud tech dekoracnich kamenu neni mnoho, pokud neni akva syceno co2, pokud se provadi pravidelna vymena vody ... zaznamename i s cistym vapencem narust Ca ve vode maly a nicemu neuskodi. S tim, co v 8 procentnim octe nesumi viditelne, bude i pri nejakem obsahu caco3 "problem" jeste o rad mensi. Stejne tak musle jako dekorace jsou problem estetiky, ne chemie.
Neco jineho je akva sycene co2 s dnem z 50kg vapencove drti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 13:25 Muž sportsmen [62] Re: fantuomas
Ano test octem je dostatečný. Ale často se stává že povrch kamenů je vystaven mnoha chemickým reakcím a jejich povrch je poté pokrytý vrstvou na které kyselina méně reaguje (a nebo vůbec). Je to dáno tím, že na povrchu už proběhly reakce při kterých se uvolnil Co2 a oni při testu octem tudíž nešumí. Zkuste kus kamene odštípnout a rozdrtit a poté vyzkoušet v octu (tím se vyhneme problému s oxidovaným povrchem i zanedbáte poréznost vzorku). Takto byste měl vzorek spolehlivě určit. Nebo vzorek pomocí hřebíku rozškrábat a vyzkoušet ocet na škrabu. Samozřejmě nejlepší je užití zředěné kyseliny chlorovodíkové, ale k té má přístup málo kdo. Popřípadě třeba využít vlastních dětí aby vzorek vzaly do školy a spolu s učitelem vyzkoušely, protože HCl je základní chemická látka, kterou má každá škola.

Z fotky je určení kamene (horniny) težké, ale podle světlé barvy to vypadá na vysoký podíl světlých minerálů, v tomto případě pravděpodobně na kalcit, který je základem vápenatých usazených hornin. Takže bych soudil, že vzorek bude pravděpodobněji než sopečný kamen, spíše zde zmiňovaný Travertin. Nejlepší by bylo vzorek rozpůlit kladivem a podle struktury by bylo určení travertinu spolehlivější. Avšak mohlo by se jednat i o ten sopečný kámen, ale ten bývá díky vysokému podílu železa a jiných prvků o dost tmavší.

Jinak ty stránky na které jste dal odkaz pletou táté přes deváté. Travertin je druh vápence vznikající ze sladkých vod (patří mezi usazené horniny), kdežto sopečný kamen vznikl z magma, respektivně z lávy a je tedy horninou vyvřelou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2009 22:22 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: filipsi
Fotka k příspěvku zohriať v octe? to má zvýšiť účinok?..tri menšie kúsky som dal do pohára s octom...šumeli iba v tom zmysle že vychádzal vzduch z pórov ale materiál sám mi neprišiel že by reagoval, ráno keď sa už vzduch vytlačil zrejme nešumelo už vôbec nič..a kamene nijak neskrehli..tak si myslím že do akva by mohli byť safe..ale nejaký odborný posudok by bol fajn ;)

..namočený v octe, nešumí...HCl doma nemám :ú
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2009 22:14 Muž filipsi [1296] Re: fantuomas
Ja si jisty nejsem. Zkus silnejsi kyselinu, treba hcl, jestli mate doma. Nebo v tom octu zahrat. Ale podle tehle fotky by to uz nejaky lepsi "sutrolog" urcite poznal, snad brzy prijde odpoved.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2009 22:09 Muž fantuomas [35] - RostlinyRe: filipsi
Fotka k příspěvku no práve je to nejaká skor stavebne zameraná firma, kde som to čítal, ale tak človek by čakal seriózne info..;p


images.google.sk/…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2009 21:40 Muž filipsi [1296] Re: fantuomas
fantuomas napsal:...dočítal som sa že travertín je vl. sopečná vyvrenina

Proboha, kde? cs.wikipedia.org/…

(edit - kdyz se to ma o kameni nekdo pokusit neco rict (poznat ho), nejde to vyfotit jako ikebana, mnohem lepsi je detail, a jeste vetsi detail struktury)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2009 21:29 Muž fantuomas [35] - Rostliny – travertín vs. láva
Fotka k příspěvku už som tu raz vyvesil aj obrázok, kúpil som si "lávovú drť" do akva..no vyzerá to aj na travertín.., dočítal som sa že travertín je vl. sopečná vyvrenina - odroda vápenca.., no moje kamene pri kontakte s octom nešumia..mal by tento "test" naozaj byť dostačujúci pre akvaristické účely ?? ď ;)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 09:33 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Skanky
Chce to vyzkoušet.
Ale po pár dnech to stejně pokryje řasa a bude to přirozený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 09:16 Muž Skanky [26] Re: Semtex
Taky mě napadlo udělat tomu lehkou epoxidovou lázeň jen aby to na tom udělalo malou vrstvu (film).
Jen aby pak zas nepůsobil uměle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 07:55 Muž Semtex [1197] - Labyrintky
Taky jsem uvažoval o bílém vápenci z Pálavi. Nevim, nezkoušel jsem jak moc kámen za týden změní chemismus vody. Od výměny vody do výměny.
Ale řešení bych viděl v tom natření epoxidem jako se potírá pozadí nebo vodním sklem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 06:34 koblihcz Re: Skanky
Skanky napsal: Přesto je to pěkný kámen, který by jako dekorace působil zajímavě. No ono je to svetla hornina a je dosti porovity, takze se obavam, ze by casem ty pory zanesly a uz by tak pekne nepusobil. Ale mozna ty neprijemne chemicke vlastnosti by se daly eliminovat tim, ze by se ten kamen natrel nejakym epoxydem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2009 00:12 Muž Skanky [26] Re: Horác
Přesto je to pěkný kámen, který by jako dekorace působil zajímavě.
Bohužel jeho složením není idealní do akva. Ale kdyby předse, co je pak možné v takovém akva mít?
Popřípadě jak udržet ph a tvrdost v nominale?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2008 19:08 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Honzim
pokud plánujete vodu v akva s pH 8 a tvrdost přes 20, tak si ho tam dejte, jinak na něj zapomeňte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2008 10:56 Muž Horác [3942] Re: Honza
Travertin je v podstatě vápenec. Takže do akvária vhodný není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2008 10:36 Muž Honzin [0] – Travertit v akváriu
Kousek od domu máme travertitový lom. Nemáte někdo zkušenosti s tím to nerostem? Je vhodný do akvária?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 2410x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5940-travertin-v-akvariu