Ano L. perugiae mají nevýrazné pruhování. Tím se nemusíš znepokojovat.
Akorát častým nedostatkem samců bývá slabá tělesná zdatnost a málo černě vybarvený okraj ocasní i hřbetní ploutve a občas i ta boční "perleť". Chtělo by to dovézt z jejich domoviny "čerstvou" krev, což by prospělo udělat i u ostatních druhů limií, jen to není levná a pohodlná záležitost bez známých i nečekaných rizik. To jsem mírně "odbočil".
Když se podíváš na dostupná videa a porovnáš vybarvení u jednotlivých chovů, tak při pečlivém pozorování si všimneš rozdílů.
Co jsem se na to koukal, tak slušně vypadající samci se zmíněnými znaky černých lemů, jsou v přidaném odkazu, kde v tom záznamu děje, až za těmi rybami Xenotoca, tam má autor k vidění své Limia perugiae, mimo dalšího následného druhu divoké živorodky.
Odkaz:
www.youtube.com/… .
A například v dalším porovnávacím odkazu, mají limie perug. dobrou tělesnou zdatnost, ale ne s tak barvou vyniklými samci, jako v tom předchozím videu -
www.youtube.com/…
Jen pro zajímavost se podívej, za kolik se L. perugiae nabízí na eBay Shops, kde jsou, nebo byly v nabídce mezi dalšími živorodkami i s uvedením lokality původu Lago Enriquillo
-
www.google.cz/… .
Lago Enriquillo:
www.youtube.com/…
Ohledně kvality dostupných ryb. Stále je možné sehnat chovné jedince od několika existujících chovatelů a sestavit geneticky rozmanitější chovnou skupinu, která má potenciál poskytnout početné potomstvo a při kvalitní péči se z dorůstajícího hejna ryb dají vybrat ty nejlepší kusy k dalšímu namnožení.
Podstatným základem je v této činnosti vytrvat několik let k dosažení adekvátních výsledků. Držet ryby jednu - dvě generace a pak s nimi skončit, bez jejich předání jinému schopnému a odborně vzdělanému i důslednému akvaristovi, znamená pro daný chov odsun do nevratné historie.
Navíc samozřejmě se je nutné striktně vyhnout křížení s jinými limiemi, pokud chceme zachovat genofond s typickým zjevem i chováním, kterým se od sebe jednotlivé čisté druhy odlišují.
Tolik má odpověď, toť můj názor. Snad to něčím komukoliv pomůže. 0 alias Zero.
.