Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rotala macrandra - pěstování

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Rotala macrandra - pěstování
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2014 18:02 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
Ak by to niekoho zaujímalo, do prezentácie som dal aktuálnu fotku, kde vidno ten môj záhon Rotaly, namnožený z jedinej rastlinky. Nie je ani zďaleka taká pekná ako ste tu niektorí posielali, ale snažím sa to zlepšiť (i keď neviem ako) a som i napriek tomu na ňu hrdý, keďže mi ešte pred pár mesiacmi nedokázala prežiť viac ako zhruba týždeň :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2014 11:21 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: zervan napsal: postupne sa mi v kremičitom piesku vytvorilo dosť výživného humusu, o ktorý sa mi starajú akési hlbinné červy. Zdá sa, že toto je ten správny dôvod... Totiž mám podozrenie, že rastliny mi na terase rastú horšie ako na prízemí, resp. na prízemí rastú lepšie. Rotala, ktorú som chválil, mi rastie pekne na prízemí. Ale tie nové odnože, ktoré som zasadil na terasu, mi zase vyháňajú smiešne zakrpatené listy, ako to bolo aj kedysi - smeruje to ku chcípnutiu. Viditeľný rozdiel je práve v tom humuse - ten mám prakticky len dole na prízemí. Budem to ešte pozorovať...
Pre zaujímavosť dopĺňam: Teraz mám už všetky Rotaly hore na terase a rastú i tam parádne. Z tej jedinej rastliny sa rozrástla riadna húština. Včera som to už musel trochu zorganizovať, lebo v akváriu nastalo šero, čo tam Rotaly tienili. Vytiahol som úplne všetky, skrátil, dlhé odnože oddelil a posadil na rozšírený priestor (obetoval som niektoré iné rastliny, ktorým sa nedarilo). Narátal som cca 50 rastlín (namnožených z tej jednej), niektoré som už musel aj vyhodiť, čo nevošli. Sranda, že pred pár mesiacmi mi nedokázala rásť a dnes rastie naozaj ako burina.

Lenže vtedy mi rástla ako burina Ludwigia repens a teraz je to taká úbohá chcíplinka :-O Keď bude čas, nafotím...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 18:44 Žena LinaDee [167] - AquascapingRe: vaaclav
Dneska už je to naštěstí jinak, mám silnější osvětlení. Hodně si stínila, tak šel spodek do háje. Nechala jsem ji růst jak chtěla, pak jsem ošmikala vršky, zbytek vyhodila a začala s ní odznovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.08.2014 18:12 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: LinaDee
Problém je že hezké jsou jen vrcholové listy zbytek za moc nestojí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 18:00 Žena LinaDee [167] - AquascapingRe: vaaclav
Na hlavní fotce jediná červená v levé části: rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2014 23:50 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: postupne sa mi v kremičitom piesku vytvorilo dosť výživného humusu, o ktorý sa mi starajú akési hlbinné červy. Zdá sa, že toto je ten správny dôvod... Totiž mám podozrenie, že rastliny mi na terase rastú horšie ako na prízemí, resp. na prízemí rastú lepšie. Rotala, ktorú som chválil, mi rastie pekne na prízemí. Ale tie nové odnože, ktoré som zasadil na terasu, mi zase vyháňajú smiešne zakrpatené listy, ako to bolo aj kedysi - smeruje to ku chcípnutiu. Viditeľný rozdiel je práve v tom humuse - ten mám prakticky len dole na prízemí. Budem to ešte pozorovať...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2014 21:30 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: Tak po mesiaci môžem konštatovať, že na špajdli tesne pod svetlom síce veľmi pomaličky rastie, ale listy sú strašne zakrpatené. Fotku pripájam, prosím nerehocte sa, hlavne po tých vašich výstavných kúskoch To drevo je špajdla, na lepšiu predstavu o veľkosti. Divné je, že stále jej nerastú korene, takže keby sa aj dala do dobrého substrátu, nemalo by to asi žiaden efekt. Zatiaľ som neprišiel na to, prečo u Mimy rastie parádne pri rovnakom hnojení, s rovnakou vodou.

V akváriu bol problém s hnojením - takmer u všetkých rastlinách začali rásť nové listy malé a zdeformované, vyhodnotil som to ako nedostatol bóru a začal ho pridávať. Tak uvidím, možno sa nejako zmení stav Rotaly.

Po dlhšom časovom odstupe som (pred mesiacom) od Mimy späť zobral jednu rastlinku už zakorenenej Rotaly, zasadil u mňa a čakalo milé prekvapenie: normálne rástla, rozdvojila sa, tak som dve nové časti odsadil, tie tiež krásne rástli až k hladine a opäť sa namnožili ďalšie! Pravda, nie sú to také krásavice ako ste tu posielali fotky, ale mám o dosť slabšie svetlo.

Nie je mi celkom jasné, čo nakoniec vlastne pomohlo, zmenili sa u mňa odvtedy 3 veci:
* znižujem alkalitu / uhličitanovú tvrdosť vody z pôvodných 12-15°dKH na cca 6-8°dKH - lenže u Mimy rástla aj v pôvodnej tvrdšej vode;
* výrazne som zvýšil dávky bóru, pretože na rôznych rastlinách sa prejavoval nedostatok - lenže u Mimy rástla aj bez extra dávok bóru, no zase má JBL Manado, možno bór obsahuje?;
* postupne sa mi v kremičitom piesku vytvorilo dosť výživného humusu, o ktorý sa mi starajú akési hlbinné červy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 21:09 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: LinaDee
Neviděl jsem ji u tebe v prezentaci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 20:58 Žena LinaDee [167] - AquascapingRe: vaaclav
Mě tp roste jako zelí a můžu ji vyhazovat vidlema. Vážně je to problémová rostlina???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 17:36 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Sid
Lenže ona žiadne korene ani nevypúšťa, to je to divné. Aj keď som ju mal zasadenú (resp. vtedy ešte všetkých asi 6 ks), nemala žiadne korene. Pričom u Mimy - len ju pichne do substrátu, pustí korene a začne výdatne rásť.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 14:51 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: zervan
To, že nemá možnost uchytit se kořeny do substrátu, jí taky nepomáhá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 12:06 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vaaclav
A práve pre jej problémovosť ma to láka skúsiť dosiahnuť také podmienky, aby mi rástla. Pokiaľ bude u Mimy stále rásť dobre, mám priestor na experimentovanie - keď bude nejaká na tom u mňa už dosť zle, pôjde na zotavenie tam a požičiam si druhú (na zničenie :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 12:02 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervan
Fotka k příspěvku Je to problémová rostlina která snad ani nepatří pod vodu a jedině v extrémních podmínkách roste ke koukání. Měl jsem jí také a vyhodil jsem jí. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.04.2014 11:53 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
Fotka k příspěvku zervan napsal: V mojom akváriu mi vlastne postupne odhnívali spodné články Rotaly, takže sa zmenšovala a zase iné rastliny, hlavne Ludwigia a Echinodorus rastú veľmi divoko, a tak malej Rotalale zákonite tienili. Preto som ju skúsil dať na špajdlu, čo to spraví. Ona tá Rotala v podstate akosi nemá ani korene, čo určite nie je správne. Ak budem vidieť, že takto tesne pod svetlom (ono to svetlo je len pár cm nad krycím sklom) začnú buď rásť listy alebo korene, teória o chýbajúcom svetle bude potvrdená. Ak nie, tak nezistím nič, len potupne darujem i tú moju poslednú :-)

Ide o tieto dve akváriá:
* rybicky.net/nadrze/19205 - tu chradne
* rybicky.net/nadrze/19970 - tu prosperuje

Tak po mesiaci môžem konštatovať, že na špajdli tesne pod svetlom síce veľmi pomaličky rastie, ale listy sú strašne zakrpatené. Fotku pripájam, prosím nerehocte sa, hlavne po tých vašich výstavných kúskoch :) To drevo je špajdla, na lepšiu predstavu o veľkosti. Divné je, že stále jej nerastú korene, takže keby sa aj dala do dobrého substrátu, nemalo by to asi žiaden efekt. Zatiaľ som neprišiel na to, prečo u Mimy rastie parádne pri rovnakom hnojení, s rovnakou vodou.

V akváriu bol problém s hnojením - takmer u všetkých rastlinách začali rásť nové listy malé a zdeformované, vyhodnotil som to ako nedostatol bóru a začal ho pridávať. Tak uvidím, možno sa nejako zmení stav Rotaly.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2014 19:43 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Johan
já to vím, ale Sid tady psal, že vypadá dobře pouze v blízkosti hladiny. Tak proto se ptám :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2014 19:28 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: grunda
Však jí dole nic není. Jen není moc stresována světlem a tak se nemusím příliš bránit. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2014 18:54 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Sid
ještě mě tak napadlo, máte nějakou radu jak mít 60cm vysokou stonkovku stejnou nahoře i dole?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2014 12:42 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Sid
vzhledem k tomu, že kytka má 60 cm na výšku a i dole má pěkné listy (sice nejsou tak sytě červené jako u hladiny), tak jsem spokojen ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2014 12:08 amrtin Re: Sid
Tak buď má málo světla,nebo se do spodních částí nedostanou živiny(proudění).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2014 10:44 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: grunda
Co já na to? Že dobře vypadá jen v blízkosti hladiny, kde má dostatek světla. Co vy na to? :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2014 21:11 Muž acik [416]
Fotka k příspěvku sice chuděrka,ale taky musím často stříhat :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.03.2014 21:00 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: acik
to jsem rád že ti jede potlesk , mě jen štve, že roste nechutně rychle, 40 cm za 14 dní :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2014 20:33 Muž grunda [1781] - Cichlidy
Fotka k příspěvku tak jsem mile překvapen, co vy na to Side?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 17:54 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: jamajcan
pěkně ti roste, jen co je pravda, jsem zvědavý na tu svou - v pátek sestřih a odjezd do Tábora, v pátek po návratu udělám fotku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 17:50 jamajcan Re: grunda
Fotka k příspěvku Teď foceno!Vážně super flancky!!
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 17:41 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: zervan
změnilo se celé akva - přišla ode mne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 17:04 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: jamajcan
Pestovanie Rotaly, to je hotová alchýmia :) Na akú hodnotu (a z akej hodnoty) narástli dusičnany, keď začala zelenieť? Nič iné sa nezmenilo, len dusičnany?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 16:49 jamajcan
Fotka k příspěvku Při zvýšení dusičnanů,začne zelenat.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 13:36 Muž lubaan [61] Re: zervan
Starýto bylo asi tak rok a půl. Ale mam docela hodně ryb a až tak moc neodkaluju, takže rybí hnojení bylo docela vydatný
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 08:23 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: lubaan
Čiže len piesok, bez umelých hnojív v ňom. Hm, tak potom u mňa by tiež nemal piesok brániť rozmachu Rotaly. A ako staré bolo to dno? Ja ho mám vlastne len 4 mesiace a mám názor, že i obyčajný piesok sa po čase tak prirodzene "zahnojí", že funguje ako lepší substrát. Otázne je, po ako dlhom čase. Lenže kým rastlina nevypustí poriadne korene, z dna nič nenačerpá a tá moja korene nemá, takže skôr ma to smeruje k tomu svetlu - no uvidím, čo ukáže špajdlový experiment.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 08:17 Muž lubaan [61] Re: zervan
Ve dně žádný hnojivo nebylo, kromě rybího hnojiva :) Ale když jsem vyndaval zbytky, tak kořeny měla pořádný, možná by se bejvala ještě vzpamatovala. Škoda, ale co už nadělam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 08:02 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: lubaan
Nádherná! palec A to tak rástla aj v obyčajnom riečnom piesku / piesku Flexiobklady? Alebo bolo aplikované aj nejaké hnojenie do substrátu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 07:53 Muž lubaan [61]
Fotka k příspěvku Taky jsem míval pěknou macrandru. Rostla mi celkem bez problémů, světla měla dost. Ale pak jsem to začal flákat, přestal jsem hnojit, došlo CO2 a přišla pryč. Ale když jem hnojil, tak se jí dařilo pěkně, takže až jí seženu, tak se do akvárka vrátí ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 22:07 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Sid
Hm, no podľa mňa vyzerala parádne! :) Inak na takýto stav sa začína premieňať aj tá chcíplá moja po presune do Miminho akvária - tiež je celá obublinkovaná a do červena (nepamätám presne odtieň). Ale je tam len chvíľu, som zvedavý, čo sa z nej vykľuje. U mňa na špajdli zatiaľ žiadna zmena, ale tak za 1 deň nemožno nič čakať :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 21:54 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: zervan
Takhle vypadala svého času u mne:
rybicky.net/fotogalerie.php…
(Ta zelená v listech a oranžové zbarvení ukazují, že co se týče nabídky živin, podmínky pro ni ideální taky nebyly... :-O )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 12:03 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Sid
No to hej! pivo
V mojom akváriu mi vlastne postupne odhnívali spodné články Rotaly, takže sa zmenšovala a zase iné rastliny, hlavne Ludwigia a Echinodorus rastú veľmi divoko, a tak malej Rotalale zákonite tienili. Preto som ju skúsil dať na špajdlu, čo to spraví. Ona tá Rotala v podstate akosi nemá ani korene, čo určite nie je správne. Ak budem vidieť, že takto tesne pod svetlom (ono to svetlo je len pár cm nad krycím sklom) začnú buď rásť listy alebo korene, teória o chýbajúcom svetle bude potvrdená. Ak nie, tak nezistím nič, len potupne darujem i tú moju poslednú :-)

Ide o tieto dve akváriá:
* rybicky.net/nadrze/19205 - tu chradne
* rybicky.net/nadrze/19970 - tu prosperuje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 12:00 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: zervan
...čo potom tí, ktorí majú 50 mg/l? Draslíkom hnojíme obaja...
Draslík nějakou "zásadní" roli na rozdíl od dusíku nehraje. (Pro některé - ano, také Rotala macrandra draslík potřebuje.)
Ti, co mají nadbytek dusíku, nemohou počítat s ideálním vybarvením této rostliny. Pokud ovšem vůbec poroste... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 11:56 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: dudak
Hm, s tými dusičnanmi by teoreticky mohlo niečo byť. V oboch akváriách je ich síce málo (cca 10 mg/l), ale v tom druhom je ich, napriek rovnakému hnojeniu, predsa ešte o čosi menej ako u mňa - v podstate je ich nedostatok. Pravdepodobne ich vďaka silnejšiemu svetlu rastliny viac odčerpávajú. Lenže čo potom tí, ktorí majú 50 mg/l? Draslíkom hnojíme obaja.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 11:56 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: zervan
Ta poznámka nebyla cílena na vás, ale na ty, co by mě chtěli poučovat, že rostliny nerostou jenom ze světla. :-D
U vás to směřuje k tomu světlu. Ale je to jen "nástřel". Na kvalifikovanější odhad by bylo třeba více informací "ke studiu". :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 11:53 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Sid
Sid napsal: Rostliny nerostou jen ze světla a Rotala macrandra není výjimkou. :) Ale to mi je jasné! :) Písal som, že v druhom akváriu rastie výborne, rozdiel je len svetlo a substrát. Hnojíme prakticky rovnako, voda je tá istá. Preto sa snažím zistiť, čím to teda je ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 11:51 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: dudak
Už jsem to tu psala v lednu. Někde jsem četla, že nemá moc ráda draslík, tak možná to je tím, že už nepřidáváš KNO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 11:35 Muž dudak [1885] Re: zervan
špejle jí asi nepomůže, mě taky dlouho nerostla a byla na světle a živin měla dost, po určité době se listy vždycky zkroutily a stonek přestal růst. Pak jsem přestal přidávat KNO3, snížily se dusičnany a krásně se mi rozběhla, dokonce i ty zakrnělé stonky obrazily a začaly znovu růst. Nemůžu si bejt 100% jistej, že to bylo těma dusičnanama, ale nic jiného se v nádrži neměnilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 11:05 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: zervan
Rostliny nerostou jen ze světla a Rotala macrandra není výjimkou. :)
Ale že je červená varianta této rostliny na světlo náročná, na tom nic nezmění ani Grundovy výroky o půlhodinovém přisvětlování výbojkami.
Pro dobrou kondici a syté zbarvení je kromě vysoké intenzity osvětlení důležitý i dostatek Fe, koncentrace N spíš nižší a relativně vyšší obsah P. Význam CO2 je zbytečné zdůrazňovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 08:34 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Sid
Spravil som posledný pokus s mojou poslednou Rotalou (ostatné si už veselo rastú v spomínanom Miminom akváriu): spravil som jej protézu zo špajdle, takže je až po hladinu, rovno pod svetlom. Uvidím, či to bude mať vplyv. Ak nie, tak by som to už tipoval na ten substrát. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 01:04 Muž Mislow [304] Re: grunda
Ne, ted vazne, nejsem zadnny rostlinar, ale uz mam par postrehu, taky uz jsem jich par vyzkousel ... mam pocit, ze i rotalu. Svetlo se sice udava casto jako ukazatel narocnosti rostlin, ale vubec tomu tak nemusi byt. Tim nechci rict, ze u urcitych druhu neni limitujici faktor. Ale jsou i dalsi vstupni faktory a kazda rostlinka je jinak narocna na nejen svetlo, ale i makroprvky a mikroprvky. Kde se jeden druh spokoji s urcitou koncentraci urciteho prvku, pro druhy je to limitujici faktor aby rostlinka proste nesla. Takze nekdy je tezke urcit, zda opravdovou pricinou je osvetleni, mnozstvi zivin, ci chybi urcity mikroprvek na ktery je rostlina citlivejsi, ci CO2, ci treba substrat je prilis jemny, cirkulace v akvariu nedostatecna .... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 00:56 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Mislow
půl hodiny denně? to nebude nijak zásadní ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 00:45 Muž Mislow [304] Re: grunda
Jj, co dokazou vybojky. :-D ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2014 00:28 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Sid
nemyslím, mě jede pěkně a světlo je 216W na cca 800 litrů - 40 cm nad akva (110cm od dna), plus půl hodiny denně 2x150W HQI výbojky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 08:42 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: zervan
Intenzívní osvětlení je podmínkou č. 1. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 23:14 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
Pridám ďalší postreh: Ako som písal, tejto rastlinke sa u mňa vôbec nedarí. Nepomohlo ani zvýšenie teploty. Tie rastlinky, ktoré už boli v žalostnom stave som odovzdal do spriazneného akvária rybicky.net/nadrze/19970 - a tam okamžite začali prudko rásť úplne iné listy (submerzné), pekné červené a dosť bublať. Voda je tam rovnaká, v podstate aj hnojenie. Rozdiely sú dva: je tam "seriózny" substrát a výrazne silnejšie (až extrémne) svetlo. Takže aspoň jedno z toho je pre Rotalu dôležité.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 1529x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19078-rotala-macrandra-pestovani-problem