JBL Manado
Manado je to nejlepší, co můžeš koupit hned po ADĚ. Navíc má jedno zásadní plus oproti ADĚ. Nerozpadá se. ADA po dvou letech používání se rozpadá a tvoří bahno. Je to spíše děláno pro akvária, která se každoročně mění na soutěže. Není to na dlouhodobé používání.
já bych to moc neřešil a jestli ti nejdou kytky tak si nemyslím,že by to bylo zrovna substrátem! oba dva jsou stejně naprd
no co jsem to vymenila tak to vystrelilo nahoru, nemam moc kvalitni testy ale liju tam uz mesic vodu o pH 6,2 a pH podle tech testu je tak 8. na tvrdost testy nemam.
kytky nic moc no, ludwigie jedou, spolecne s vodnim morem ale bacopy a echinodorus mi stagnuji. pogostemonovi se to libi...
protoze tam mam furt to slabe svetlo tak to taky nepomuze..
od te doby co mam to dno tak se mi to rozlizaji rozsivky plus takova ta kratka syte zelena rasa, vim ze to chce cas, ale moc to radost nedela no. bublam co2 porad a liju tam Brutus a tu mekkou vodu.
tak sem koukala na internet, a pry je to pravda! psali to nejaci frantici, ze to zvysuje pH a tvrdost, ale podle nich jen prechodne! zbytek uz byla debata pro chemiky tak jsem to vzdala, ale toto mi stacilo. takze to chce asi vytrvat, vymenovat vodu.
K pH sa vyjadriť neviem, lebo v tom akváriu sa pridáva CO2. Len som sa dosť začudoval tej tvrdosti, namerali sme ju viackrát a pritom u mňa v podobne osadenom akváriu nie, tak som to "zvalil" na substrát, ale nemusí to byť isto ním.
Jak prosperují rostliny, je to měřený ve stejnou dobu? Je klidně možný, že to Ph zvedají lehce nahoru rostliny, tím jak se jim daří. Jinak kolísání Ph v akváriu je během dne normální.
namerila jsem vyssi pH. testy na tvrdost nemam.
tak nevim, je to prechodne?
Môžem potvrdiť, že v tomto akváriu s Manado sme namerali vyššiu tvrdosť ako má vstupná voda, tak možno na tom čosi bude:
rybicky.net/nadrze/19970 Nevšimla jsem si podobnýho jevu, vždycky jsem v nádrži s Manadem naměřila cca ty samý hodnoty jako v ostatních.
Starší reakce
Moje nádrž MIXXX.Hnojení EI+glutaraldehyd+Caco3,ve dně Osmocote.Krevety.N.heterophoda,N.palmata,C.japonica,A.molucensis.
Musíte si říct, co je pro vás prioritní. Rostliny nebo krevetky. Já mám v akva krevetky a jsou v pořádku
Nic se jim nestane. Pod tím mám JBL Florapol.
Starší reakce
0 28.11.2013 13:22 dome [6] - Rostliny tak jbl manado jsem koupil v hornbachu za nějakých 220kč 3L.což je fajn cena,ale substrát sám o sobě již tak fajnový není.
1)hrozná barva(když ho překryjete jiným šterkem tak fajn,ale i tak když vyplave je to děs)
2)docela lehký(ne tak jako rataj,ale I presto tu tendenci vyplavávat má a rostliny v něm drží zle)
3)dost špinavý(nebavilo mě ho proplachovat,toho bahníčka bylo dost)
suma sumárum...to je docela těžký.pro obyčené AQ.s echynáči apd. překryté ozdobným křemičitým pískem to lze použít docela dobře
rozhodně plave méně naž rataj,ale vypadá hůře
Starší reakce
V Praze třeba tady:
www.akvarista.cz/… - s osobním vyzvednutím na burzách nebo dle dohody.
třeba si trefil blbej den a měli vyprodáno, ale obvykle mívaj...ten liapor v sekci akvaristiky nehledej, používají ho tuším pro srovnání podkladu pod plovoučkama atp. takže ve stavebninách v podsypovejch materiálech...
V drive-in jsem nebyl, takže jsem ho neviděl. Aquabasis jsem viděl pod krmivem. Manado tam prostě nebyl. Možná jo, ale nevšiml jsem si ho.
vidíš to, je to 14 dní, co jsem byl právě v Olomouckém Hornbachu, měli jak jbl manado tak zásobní aquabasis, tak liapor - ale ten v sekci drive in
Nemusí to být úplně pravda. Já jsem chtěl koupit nové věci do akvária. Na stránce akva-tera.cz je měly všechny, ale když jsem jel do Hornbachu, tak říkám, že se podívám i tam. Pokud by tam něco měli levněji nebo pokud by měli vše nakoupil bych u nich. Začal jsem u dna. Chtěl jsem JBL manado a JBL florapol. JBL manado jsem nenašel. Měli jiná dna, ale JBL manado prostě ne. Po liaporu jsem se nedíval, ale řekl bych že bych si ho alespoň všiml. Bavím se i Hornbachu v Olomouci.
liapor tak samo
Jbl manado mívají v Hornbachu
Starší reakce
Čas a výměny vody, to je to co pomůže.
Dobrý den, já jsem po dlouhém přemýšlení a srovnávání koupila taky Manado a pod něj zásobní substrát. Sazení bylo v pohodě, ale co mě trápí, tak to, že voda je lehce zbarvená...Přestože jsem ho důkladně propláchla. Jakou s tím máte zkušenost vy - pomohou výměny vody?
Starší reakce
Ak sa rastlinkám darí, úpravy nie sú potrebné
.
To su len ilovite castice, ktore sa usadia...
Nakonec jsem ho propral a šlo z toho hrozný bahno.
manado je skoda zasypat strkom...
preprat mozes. staci ked ho namocis, na 24 hod aby nasiaklo
zdravim trochu jsem se nechal napalit a nebo je to spise ma chyba ze jsme si nic neprecet. a koupil jbl manado jako vyzivne dno a zasipal ricnim sterkem. je to velky problem? akvarium uz mam zajete takze se mi nechce zacinat nanovo. rostlinky rostou dobre.
pripadne ze bych to manado promichal s ricnim sterkem
Ja som ho preplachoval. Je v ňom dosť špiny. Pred použitím v AQ nie je potrebné mať ho namočený.
Starší reakce
tak relne mozno pouzijem dakych 35-40L zvysok do zasoby alebo dake minicko poriesim
aj ja som dal pod manado JBL aquabasis, mal som v nadrzi Echinodorus a ten si to nevedel vynachavlit
Co sa tyka mnozstva substratu, 50 litr sa mi zdaj az moc vela. Myslim ze nejaka priemerna vyska 5-6 cm, by mala stacit. Ja mam 8 a pridem mi to zbytocne.
Ja som s manadom velmi sopkojny. sadi sa super (aj kobercovky ako Eleocharis) aj po kratko macani dobre klesne ku dnu, nie su problemy. Odkalovanie je tiez v pohode.
Není ostrý,nevadí.Při odkalování pomalu,trochu se nadnáší.
Manado jsem nenamáčela vůbec, prakticky všechno zůstalo hned pod vodou. Sázení chce trochu trpělivosti, ale jde to. Odkalování jde s prstem na hadičce bez problémů.
cize corydorasom by nemusel vadit...ci?
Manado je dobrá volba,nemusí se dlouho namáčet a ponoří se.Je lehký,neutlačuje kořeny a i dobře se odkaluje,žádný problém.Nic v něm mi nehnije.Rataj se mi neponořil ani po týdnu.Se sázením trochu trpělivosti.
0 24.02.2013 20:19 andrejm tak chystám sa kupit substrat jbl aquabasic plus a na to manado, ake s nim mate skusenosti? ako sa do neho sadia rastliny? myslim, ze bude trochu komplikovanejsie odkalovanie alebo nie? akva je 100x50x50cm a pouzil by som 50L manada...
Starší reakce
Ja bych to prave promichal uz na zacatku.Cily 45l by melo stacit.To jsem si uz tak nejak spocital.Takze 2x toto
aukro.cz/…
A nebo jednou 25l a pak jeste nejaky pisek 25l
Prearataj dlžka x šírka x vyska substratu a mas cifru. Ja by som to asi nekombinoval s nicim inym. Ak by si v buducnosti chcel presadzat mohlo by sa to premiesat.
Ahoj zakladam nove akva 375l.Chci pouzit JBL - Manado + jeste nejaky pisek je to realne?Popripade jaky pisek by to mel byt.No a jeste kolik toho vseho pouzit akva bude 150x50x50 vyska dna tak 6-8 cm.
Starší reakce
Ahoj,prosím tě jak se dá tvarovat dno JBL Manado???
edit:nebo někdo kdo s JBL Manado má nějaké zkušenosti??? DĚKUJU.
Starší reakce
Přidat reakci
1 2 3
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 3380x