Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Přešlechtěná ryba a etičnost rybičkářského průmyslu

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přešlechtěná ryba a etičnost rybičkářského průmyslu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 09:05 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Tak oni ani ti nádoři nejsou nic moc...já kroutím už šestý týden od operace. Snad už začínám chodit... smich od včerejška...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 09:02 Muž Sid [6638] - RostlinyRe: LiborSprysl
...Také ředím po oboustranné embolii...
Tak to není moc veselé téma... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 08:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Jasně, to je teď pro mne takové aktuální téma... smich naředění krve. (Také ředím po oboustranné embolii.) Ono to není jen o nádorech. V případě dlouhého chovu je to o deformacích, že chybí kusy ploutví - třeba u "berlínek".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 08:31 Muž Sid [6638] - RostlinyRe: LiborSprysl
Aha, díky. :-)
S tím "rozptylem" při krytí světlým vídeňákem se tak nějak počítalo; šlo, tuším, spíš o potlačení rizika vzniku nádorů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 07:29 Muž LiborSprysl [9015] Re: Sid
Ono je to na obě strany - černé mečovky jsou buď "červené", to je ten lepší případ, většinou kompaktně, výrazně zbarvených ryb. Pokud se nepodaří celočerná, pak mívají ploutve dočervena. (Mohou z nich padat i tuxeda.) Jsou pro oko obchodníka a myslím i zákazníka hezčí, tudíž cennější. Nebo "zelené", černá bývá světlejší, ploutve většinou průhledné. Použití "vídní" je časté, ale ne vždy bezpečné, protože "vídeň" navzdory svému červenému tělu, je vlastně albín. A pokud vezmu černou a albína "jakoby na hodinách", tak je to jako za pět minut dvanáct a dvanáct a pět minut. Paradoxně dochází ke zvětšení barevného rozptylu potomků. Proto používám raději výrazné červené samce z co neustálenějšího kmene, černé znaky (WG, ale i tuxedo) dokonce nevadí. "Zeleným" černým se již vyhýbám...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 20:05 Muž Sid [6638] - RostlinyRe: LiborSprysl
...Tento problém se velmi často dotýká ryb u nichž je požadovaný shluk buněk, nositelek černé barvy. Velice často dochází k tvorbě takových shluků (nádorů) u BM a mečovek černých...
Už je to hodně dávno, co jsem se bavil mečovkami, takže si už vůbec nejsem jistý, jestli "netrefím capa"... ?!
Neřeší se u černých mečovek tento problém tím, že se černé samice čas od času přikryjí co nejsvětlejším vídeňským samcem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 18:04 Muž antonim [9] - ŽivorodkyRe: LiborSprysl
O tomhle jsem nevěděl, ale neznamená to tedy, že ta náchylnost není způsobena šlechtěním. Protože do minulosti nevidíme, takže nemůžeme vědět, jestli je to samotnými geny z přírody nebo šlechtění. Podle mě je to sice tou spoustou genů z přírody(u člověka se geny nepříbuzných lidí liší jen o 0,1), ale co my víme hmm .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 16:47 Muž LiborSprysl [9015] Re: antonim
Ty tři druhy ryb jsou na nádorovitost nejnáchylnější a vůbec se nemusí jednat o příbuzenskou plemenitbu. Proto se o ně zajímají vědci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 16:39 Muž antonim [9] - ŽivorodkyRe: LiborSprysl
Musím souhlasit hned v několika věcech s předchozím příspěvkem.
Souhlasím s:
1.Černá barva je zaměnitelná s velice nebezpečným melanomem.
2.Šlechtění je poučná zábava, ale časově náročná a proti chovateli se občas obrací i samotné ryby. Bohužel někteří si to snaží(většinou i obchodníci)ulechčit křížením příbuzných což způsobuje: vysokou úmrtnost, deformace ryb, jejich krátký život a přenos těchto vad na potomstvo.
3.Ano, někteří ekologové ohanějící se předpisy na ochranu zvířat a tvory které chtějí chránit s přehledem hubí.
Ale nesouhlasím s:
1.Pokud jsem příspěvek dobře pochopil, u BM, meč. černých atd...(já tyto ryby nechovám, tak mě prosím omluvte, jestli plácám nesmysly) se požaduje(nebo je idolem krásy)černá barva. To je podle mě právě šlechtění, se kterým se zachází moc daleko, protože tohle už je opravdu pole, kde se nejspíše kříží příbuzní, aby se ušetřilo za další ryby. Šlechtění podle mě má být o vastním názoru. Takhle se nějaký hlupák podívá na fórum a začne křížit do černa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.01.2012 13:09 Muž LiborSprysl [9015] Re: antonim
Trochu to celé obrátím...drazí akvaristé. Tento problém se velmi často dotýká ryb u nichž je požadovaný shluk buněk, nositelek černé barvy. Velice často dochází k tvorbě takových shluků (nádorů) u BM a mečovek černých a berlínských, případně tuxedo. Tedy šlechtěných...Již si toho řada vědců všimla...je tu velká podobnost s podobnými shluky - melanomy - (často smrtelnými nádory) u lidí. (Nešlechtěných. Jen se třeba opalujících nebo majících mateřská znaménka.) Ještě stále všichni trváte na nesmyslnosti šlechtění akvarijních ryb? Nebuďte jen zavilými ekology, ochránci a já nevím jak nazvat extrémní postoje "naivních obhájců" (někdy spíš ekoteroristů)...coze
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 20:32 Muž antonim [9] - ŽivorodkyRe: Matrok
Zdravím,
já nejsem expert na nádory a známé i neznámé nemoce ryb. Ale položená "otázka" mi příjde spíš jako etické zamyšlení. Je smutné dívat se na umírající rybu. Já nepatřím mezi ty, kteří zvířatům nám vývojově vzdáleným přisuzují lidské emoce, ale předpokládám, že cítí jen ty základní.
Pokud jde o křížení, tak osobně na tom nevidím nic špatného, pokud je dost genových variací tj. nekříží se příbuzní, je možné odchovat nádherné a zdravé potomstvo, jak doma, tak ve velkopěstírně.
Co se etiky týče akvaristika jako oddech a relax u akvárka s filozofii:
Když se to rozmnoží vychovám prcky, a když ne koupím v akvaristice. Je podle mě velice etická.
Takže podle mne moto pro etickou akvaristiku je:Klídek a pohoda u neonek, živorodek, pancíků a ancíků X-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 16:54 Matrok – Nádor, přešlechtěná ryba a etičnost rybičkářského průmyslu
Fotka k příspěvku Je docela nepříjemný dívat se, jak chudákovi rybě roste nádor. A postupem času se mu objevují další, menší. Je tou rakovinou prolezlej naskrz. Původně maličká pigmentová skvrna se postupně vyvinula v masivní nádor. Postupem času se objevily další dva. Léčit to nemá cenu, ani by to nešlo. Když jsme je kdysi s přítelkyní kupovali, byly malý, vesele barevný, čilý a vůbec vypdaly zdravě. Teď mám poslední dva důchodce.

Jak častý je výskyt nádorových onemocnění u akvarijních ryb?

Předpokládám, že čím vyšlechtěnější hybrid, tím větší šance.

A tak si říkám, jestli rybičkářskej průmysl nezachází trochu daleko. Když vidím následky honby za úžasnými barvami a tvary, přestává mi to dělat radost. Někdo tu na fóru psal, že se u takových rybek předpokládá úhyn dřív, než se jim stihne nádorové onemocnění rozvinout. To mi přijde trošku drsnej posun od akvaristiky a biologie směrem ke konzumnímu zábavnímu průmyslu.

Co tomuhle etickému problému říkáte vy?
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 357x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17573-preslechtena-ryba-a-eticnost-rybickarskeho-prumyslu