Staurogyne - pěstování
Tak přesně tak jsem to chtěl udělat děkuji
Vezměte suchou(!) injekční stříkačku, (obvykle součást akvaristovy výbavy k testování parametrů vody), a nasypte do ní KH
2PO
4 po rysku označující 1 ml.
Tahle váha je přesnější:
www.blackday.cz/… Fosforečnan draselný 6,6 g - 1 čajová lžička (invital.cz). Pokud chceš přesně dávkovat hodí se digitální váha. Třeba
www.peddy.cz/… to zní dobře jen nevim kolik je 1gram
Fosfor je v rostlině dobře pohyblivý, jeho deficit se projevuje nejdřív na starších listech.
(Jedno z vodítek při určování deficitu živin.)
Pokud to chcete zkusit, rozmíchejte si 1 g KH2PO4 v 70 ml vody a po dobu jednoho týdne dávkujte denně 10 ml tohoto roztoku. Zvýšíte tím koncentraci PO4 o 0,33 mg/l/den.
Pak udělejte pauzu a zkuste posoudit případnou změnu. Doporučuji, abyste si průběžně dělal "fotodokumentaci" stavu.
Mám 300l kolik ml denně dávat?
Zkusil bych lehce přitlačit na fosfor.
Hnojím NPK comlete+draslík NO3 mám asi 15 a fosfor 0.8
Ahoj. Přestala mi z ničeho nic přestat růst tato krásná rostlinka. Nové lístky jsou malé a jakoby do fialova. Díky za všechny rady
Starší reakce
Nerobil by som si starosti. Staurogynu fakt trvá dlho, než si zvykne. U m§a to bolo (tiež invital) skoro 2 mesiace.
Pravdepodobne je to emerzná forma, ktorá zhadzuje listy. Po prispôsobení sa pod vodou budú listy trocha iné, aspoň u mňa to tak bolo. Moje Staurogyne sp. 'Porto Velho' sa prispôsobovalo pod vodou skoro tri mesiace. Už som myslel že je po ňom, ale teraz začalo pekne rásť.
Edit: Ešte poznámka. Moje Stauro bolo tiež od toho istého predajcu ako tvoje
Ahojte, mam staurogyme rastlinku cca 16dni v novom akva a vsimol som si ze rastlinka sa zhorsuje, listy akoby cierneju a hniju? Vid foto.. je z invitalu...prosim o radu co jej chyba ? Dakujem
Starší reakce
Hodně dlouho trvá přechod na emerzní formu.
Díky moc za odpověď, tak mu dám ještě čas, no.
Je to pravda, mi jednou nerost půl roku, ani list..taky jsem se tomu divil.
Zdravím, dočetl jsem se tu, že tahle rostlinka dokáže po zasazení hodně dlouho stagnovat.
Je možný, že se mi u rostlinky nic neděje už skoro 3 měsíce? To už je hrozně dlouhý.
Starší reakce
Kup si seru nebo JBL ostatní jsou sice podstatně lacinější ale podle toho také měří.
Dobře nějaké si na netu objednám
Jestli si schopen poznat podle listů rostlin a stavu akvária co se děje máš vyhráno a pro běžnou akvaristiku ti to stačí, ale neříkám, že jsou testy na škodu. Já jsem testy zkoušel a byl jsem z výsledků tak zmatený, že když jsem se snažil vyrovnávat hodnoty bylo vždycky hůř než to nechat tak, každopádně při přihnojování, začínat s menší než doporučenou dávkou, protože akva na to není zvyklé. Názory ostatních se budou lišit, protože každý přistupuje k akva trochu jinak... :
Pro tebe platí že ano. Já je také mám, sice měřím jen občas nebo když se mě něco nezdá, třeba změní vodu.
Tak teď jsem z toho úplný jelen tak testy ano nebo ne?
Vždyť nejlepší testy prěci rostou v akva...
pokud nechceš množit ryby víc není třeba..
Měřím to 3 roky a tak nějakou představu mám.
já právě netuším, proto se ptám...
Tak to je zrovna test který použiješ tak jednou možná dvakrát. A EI pokud si ho nepřizpůsobíš k obrazu svému je cesta pro začátečníka do pekel.
Pokud si myslíš že to neměří tak si je nekupuj a dávkuj od oka.
Nekupuj ziadne testy. Vyhozene peniaze...
Ak mas CO2 prejdi radsej na hnojenie EI a staci to zakladny NO2 test na zaciatok
má smysl kupovat test na Fe? četl jsem, že nejsou citlivé na železo vázané v chelátech (což je dneska v podstatě ve všech mikrosměsích)
Ano pořídím a pak se ozvu.
PH, KH, NO3 další Fe a PO4
Právě že nemám musím něco koupit co jsem měl tak už letělo do koše jelikož to bylo staré. Co koupit za testy?
Tak nejvyšší čas s tím začít. Máš nějaké testy?
Čauky ano platí stále. Nehnojím ničím jiným než ceočkem a rybama
Výměna vody 1x týdně
Staurogyne je docela plevel, jestli má dost železa a fosforu roste jako blázen, klidně ty listy můžeš ustřihnout, i když ji ustřihneš těsně nad substrátem, vyraší nová kytka..
Hnojení: Co2 později se uvidí. To je z tvojí prezentace a to platí stále?
Starší reakce
Ta změna byla ohromná a tak se nediv jak rostlina reaguje. Mě při těch hodnotách gh9 kh4 roste celkem dobře.
Starší reakce
Hele i to už jsem zvažoval
No zatím zůstanu u té pinzety
To už můžeš rovnou použít malé Horácovy matky.
Ještě mě napadlo dát na něj síťku do akvárka, než zakoření...
Nadávat můžeš i při té mé metodě. Já na to nemám patent a nehodlám nikoho omezovat.
No, já taky budu pokračovat tak, jak to mám teď, systém pinzeta a nadávání
Snad se chytne, než mi dojde trpělivost...
Ale příště zkusím tvojí metodu...
Já bych to do ledničky nestrkal. Normálně bych to nechal někde na okně, když by se začal agar barvit, pokračoval bych tak jak to mám teď. A sázet budu na definitivní místo až dost vzrostlé keříky s kořenovým systémem.
Jj.Taky už mě to napadlo.
Edit:Proto mě to doporučoval,kdybych to chtěl sázet až za delší dobu.
To znám. V Hajzlíkovém jsem vysázel Marsilku a říkal jsem si, jaké to bude hezké. Piskořky mají jiný názor.
On to skladoval v ledničce proto, že tím zastaví růst a prodlouží dobu čerpání živin z gelu. Kdyby mu ten gel v kelímcích během pár dní zčernal, začaly by kytky shazovat listy a potom i odcházet a to by neprodal.
Já ho mám taky z Profiplantsu.Souhlas s tou pokojovou teplotou.Akorát mě to doporučil jako lepší skladování po delší dobu.Nejspíš kvůli tomu výživnému gelu.Proč by to jinak on skladoval v té chladničce?
Edit:A nebo,aby se tím pozastavil růst v tom kelímku a nevyčerpal si z gelu tak rychle živiny.
To je přesně ono. Přeběhne přes to šnek, podleze to piskořka, ďobně otík a už to plave. .. Příště to taky nechám v klidu někde pořádně zakořenit...
Přidat reakci
[1] ...... 5 6
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 6981x