Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

NO3 a destilovaná voda

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

NO3 a destilovaná voda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.02.2011 18:59 Muž Maza [89] - Raci, krabi, krevetkyRe: Gond
To, o čem se tady bavíte, není voda destilovaná, ale voda demineralizovaná, tzn. produkt reverzní osmózy. Dle různých zdrojů je účinnost RO u dusičnanů od 85%. Při hodnotách dusičnanů ve zdrojové vodě kolem 50mg/l, může tedy být koncentrace dusičnanů ve vodě demineralizované klidně 5-7mg/l. Tedy pro test od Rataje 50-70mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2011 09:57 Žena Kajka99 [229] Re: Žaba
to určitě, pokud má voda prodávaná jako destilovaná hodnotu dusičnanů blížící se limitu pro vodovodní vodu (50mg/l) tak je "něco" hodně špatně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2011 07:22 Žena Žabka [387]
Mala som tiež podobný problém, spravila som test na dusičnany a vyšiel by očko tak 80mg/l..Pozerala som na to ako puk a vravela si, že to nie je možné..Potom som spravila rozbor vody z vodovodu a farebná škála bola veľmi podobná..Takže som nakoniec otestovala destilku a tá mala podľa farebnej škály asi 40mg/l..Proste blbá destilka, kúpila som ju na pumpe..Tak som zašla do lekárne, dala si vykvapkať pol litra destilky, test opakovala len na samotnej destilke a svet div sa...Výsledok bol 0 mg/l. Takže potom, čo som konečne mala ozajstnú destilku mi vyšli hodnoty niečo okolo 40mg/l, čo sa ešte dá v akváriu rešpektovať..Problém je, že tie technické destilky vážne nie sú destilky..Známy ale vravel, že hladina dusičnanov bola hodne vysoká aj na technickú destilku a že to je prípad pre ČOI-ku..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2011 12:15 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Grond
Chtělo by to ještě jednu destilovanou vodu a ještě jeden test. Test může být klidně vadný, obzvláště pokud byl špatně skladovaný. Jinak jak tu někdo psal, destilovaná voda v obchodě může být klidně produkt z reverzní osmózy a podobně a vůbec to nemuselo být destilováno.
U mě ona NO3 testy i Ph test co mám ukazovaly tak podivná čísla, že jsem se na měření vys**l a dokud jsou ryby vpohodě, tak to neřeším. A pokud si něčeho divného všimnu, preventivně hned měním vodu a testy už neřeším.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2011 10:38 Žena Kajka99 [229] Re: Grond
Dobře, už to chápu, máte pravdu, nečetla jsem pozorně :-) nicméně já si udělala test s 10ml své destilky a nic. Jo a to že má koncentraci 40mg/l jsem taky neřekla, řekla jsem že vám zrůžověla na tu danou koncentraci, čímž jsem myslela to samé co vy s tím označením na papíru. Opravuji svůj výrok že mi to přijde neopodstatněné a mimo, došlo mi že uvažujete správně, ale jediné co vám k tomu můžu říct je: Kupte si novou, od kvalitního výrobce :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.02.2011 09:43 Muž Jurasek [137] Re: Kajka99
Ona není destilka jako destilka. Běžná destilovaná voda kolem destilace ani nešla...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2011 09:07 Muž Sid [6638] - RostlinyRe: Grond
Máte-li potřebu NO3 měřit, pořiďte si test např. od AQUARu nebo Dajany - oproti Azotanu jsou rychlé a jednoduché.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2011 08:26 Muž Grond [13] Re: Kajka99
Zdá se, že na rozdíl ode mě máte představu, jak ten test funguje. Ale nečetla jste pozorně. Já jsem nenapsal, že ta destilka má NO3 40 mg/l. Napsal jsem, že má zbarvení, které má popisek 40 mg/l. A protože zbarvení označené jako 40mg/l je ve skutečnosti výsledkem reakce roztoku s obsahem 4 mg/l (test počítá s tím, že roztok je zředěný na desetinovou koncentraci), říkám, že ta destilka podle mě má obsah kolem 4 mg/l. A to je velice málo. Destilka zřejmě vždy bude obsahovat nějaké příměsi. Nikdy to nebude 100% H2O. Ale pokud pracuji s testem, kde jde o to rozředit předpokládaný obsah dusičnanů v akvarijní vodě 50 mg/l destilkou na koncentraci 5 mg/l a sama destilka obsahuje nějaké 4 mg/l, tak to prostě i v tomto malém množství dusičnanů výsledek značně ovlivní.
Nejde mi o to, zpochybňovat konkrétní test. Chci tomu porozumět a nejsem si jistý, jestli uvažuji správně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2011 05:24 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: Kaja99
tohle me napadlo minule, kdyz jsem delal test se starou X mesicu otevrenou destilkou :-) jestli se tam s temi kapkami nemorim zbytecne... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.02.2011 23:54 Žena Kajka99 [229] Re: Grond
prostě, destilovaná voda žádné dusičnany neobsahuje (a ani nemůže, protože je destilovaná :-D), nemůžete s kontaminovanou vodou vyvozovat závěry o kvalitě testu přece. To že se to ředí je myslím kvůli tomu, že v nižších koncentracích lze lépe odlišit barevnou škálu, nicméně si myslím, že na to pan Rataj myslel.

Nechci se pouštět do dohadů ale předpokládám, že test na dusičnany je na podobném principu jako nitrotest - silně kyselý pufr vytěsní kys. dusitou, která diazotuje aromatický amin, jehož kopulací s látkou kterou už si nepamatuju vzniká azosloučenina (ta dává červenofialové zbarvení), takže pokud se dodrží poměry látek dodaných do reakční směsi tak se (pro akvaristu) jedná o vhodnou metodu k určení stavu hladiny dusičnanů v akvarijní vodě.

Ale nezlobte se na mně, pokud jste zkusil test na obyč. destilku a ta vám zrůžověla na koncentraci 40mg/l tak to žádná destlika není, možná tak voda z vodovodu, a celá následující úvaha mi připadá neodůvodněná a jaksi mimo. Ale možná je to jen ve mě, koneckonců je taky pozdě večer :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2011 23:24 Žena Kajka99 [229] Re: Grond
proboha a kde jsi tu "destilku" sehnal?

Pokud je voda skutečně destilovaná, není s čím by tam probíhala chem. reakce. Pokud použiješ vodu s obsahem dusičnanů místo destilky, pak ti ten test skutečně k ničemu není...

Jestli jsem minula merito věci tak se omlouvám ale když ti ta voda zfialověla tak to prostě destlika není (nebo jsi ji něčím kontaminoval) a pak když to pořád označuješ jako destilku mě trochu ruší prostě tomu nerozumím X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2011 23:16 Muž Grond [13] – Měření dusičnanů a jeho ovlivnění destilovanou vodou
Mam Azotan od Rataje. Podle tohoto testu mám dusičnany někde kolem 50 mg/l. Měří se tak, že se dá 1 ml měřené vody a 9 ml destilované vody. Pak následuje postup, na kterém nezáleží z pohledu toho, o čem chci psát. V dalším textu ale vycházím z předpokladu, že test pod pojmem destilovaná voda očekává vodu s nulovým obsahem NO3. Jestli to tak není, celý následující text je jedna velká ptákovina.

Jak jsem o tom přemýšlel, říkal jsem si: Asi je to hodně citlivá reakce. Měřená voda se musí ředit na cca jednu desetinu původní koncentrace. Pak mě napadlo, že změřím samotnou destilku. Dal jsem tedy 10 ml destilované vody a provedl měření. Výsledek, měřen barevným odstínem, byl jen o málo světlejší fialová, než u akvarijní vody.

Moje první reakce byla, že ta destilka je k ničemu. Když má voda cca 50 mg/l a destilka jen o málo světlejší barvu, tak má třeba 40 mg/l. Až za hodnou chvíli mi to došlo. Ta akvarijní voda je zředěná na cca desetinovou koncentraci. Ale ta destilka ničím ředěná není.

Čili to, co ve skutečnosti test měří u akvarijní vody není obsah 50 mg/l ale vlastně desetinová koncentrace NO3, tedy 5 mg/l. My to jen interpretujeme tak, že původní obsah neředěné akvarijní vody je 50 mg/l.

Ale jak potom interpretovat výsledek měření destilky? Byla trochu světlejší, takže řekněme 3 - 4 mg/l. Ale tady to nemůžeme interpretovat tak, že koncentrace NO3 v ůvodním roztoku byla 30 - 40 mg/l. My jsme roztok ničím neředili. Čili si myslím, že skutečná koncentrace dusičnanů v té destilce je skutečně řekněme 3 - 4 mg/l.

A teď zpátky k té akvarijní vodě. Vyjděme z toho, že skutečně má 50 mg/l t.j. 0,050 mg/ml. Abychom mohli použít test, ředíme akvarijní vodu devíti ml destilované vody o obsahu dusičnanů 3 mg/l t.j. 0,003 mg/ml. Takže namísto abychom dostali roztok o obsahu 0,050 mg obsažených v 10 ml vody, máme roztok 0,077 mg v 10 ml vody (0,050 + 9*0,003). Čili koncentraci o cca 50% větší, než by oprávněně měla být.

Takže si myslím, že když s touto nedokonalou destilkou test ukáže řekněme 50 mg/l, ve skutečnosti je ta koncentrace o nějakou nezanedbatelnou část (tipuji 1/3) nižší, třeba 35 mg/l.

A teď mi řekněte, co si o tom myslíte? Podle mě je to spíš argument pro to, že tyhle testy opravdu k ničemu moc nejsou. Destilka má sice málo dusičnanů, ale díky tomu, že chceme pracovat s desetinovou koncentrací akvarijní vody, i tento nízký obsah NO3 v destilce výsledek nezanedbatelně ovlivní. Ale možná někdo zjistí, že se v něčem zásadně pletu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2011 22:08 Žena Žabka [387] Re: Sid
Ja sa práve obávam, že ten test je niaky vadný:(( V destilke čistej som namerala 30, to by ma tak neprekvapilo...Ale naša voda z vodovodu ma 17,3 podľa info z vodární, ale pri teste má podobný odtieň ako z akvárka...Čiže cca 80 podľa môjho odhadu podľa farby..Skúsim kúpiť iný test a uvidím..


ďakujem všetkým za rady palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2011 12:28 Muž Sid [6638] - RostlinyRe: Žaba
Dusitany mohou být neměřitelné, přitom dusičnanů může voda obsahovat "kopec". (Mnou naměřený "rekord" v jedné nádržce se závojnatkami je něco kolem 180 mg NO3/l.)
Máte-li pochybnosti, změřte jen "čistou" destilovanou vodu, o které máte pochybnosti. Za pár minut víte, na čem jste.
(Případně ještě zkuste změřit jiný zdroj vody, např. vodovodní, u níž se dá zjistit její kvalita u dodavatele.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2011 12:04 R Muž Silent [5949] Re: Žaba
Akvarijní voda může obsahovat velké, až běžným testem nezměřitelné, množství dusičnanů. Je to sice extrém, ale už jsem se s tím setkal. Dusičnany nejsou zdaleka tak toxické jako dusitany a pokud jejich hladina stoupá pozvolna nemusí se to ani projevit na chování ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2011 11:58 Žena Žabka [387] Re: Sid
Fotka k příspěvku Samozrejme že som testovala akvarijnú vodu...1 ml vody z akvárka, prášok, do 10 ml doliala destilkou, roztok A, roztok B..A vyšla mi z toho farba úplne neskutočná. Ale keďže som testovala aj na dusitany a tie boli v pohode, tak ma napadlo, že proste ta akvarijná voda nemôže obsahovať toľko dusičnanov!!!Takže som sa pýtala, či môže obsahovať destilka dusičnany, ktoré by to zafarbili do toho šialeného výsledného odtieňa!! Prikladám fotku, hoci farba nieje úplne smerodajná
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 22:23 Muž Sid [6638] - RostlinyRe: Žaba
...robila som test vody na NO3 od Rataja a pridala technickú destilku... Výsledok mi vyšiel úplne mimo stupnice, odhadom asi 80 mg/l... je možné, že tá technická destilka obsahuje tak veľa dusičnanov?
To jste testovala jen tu "destilovanou vodu pro technické účely"?!
Nebo jste testovala vodu z akva postupem uvedeným v návodu pro AZOTAN?! (1. Do přiložené nádobky přidáme 1 ml zkoumané vody a do 10 ml ji doplníme vodou destilovanou /je nutné/...
Pokud to druhé, pak jste naměřila koncentraci NO3 v akvarijní vodě, ne? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 18:13 Žena Žabka [387] Re: Silent
Jejda, som blbááááá!!!Ospravedlňujem sa:( 0,1 mg/l :-( :-( Mám menej ako 0,1 mg/l stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:57 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Usine
Většina levnějších technických "destilek" je dnes produkt reverzních osmoz a dokážu si lehce představit, jak někteří podnikavci točí stovky hektolitrů téhle vody i po přesažení sorbční schopnosti předfiltrů a životnosti membrán...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:54 R Muž Silent [5949] Re: Žaba
Žaba napsala: Testy na dusitany mi vyšli veľmi nízke, menej ako 10 mg/l. Tady si jasně uvedla dusitany a ty jsou v této hodnotě toxické. U dusičnanů máš pravdu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:48 Usine Re: Žaba
Některé destilky jsou vysoce nekvalitní a horší jak moje voda z vodovodu.
www.coi.cz/…
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:44 Žena Žabka [387] Re: Silent
No to snaď nie...Veď napr. u dusičnanov je povolená hygienická norma do 15 mg/l pre kojencov a do 50 mg/l pre dospelého človeka.. Neviem či existujú normy aj pre dusitany teda..No destilka to bola určite, kúpila som ju dneska na pumpe..Jedine že by bol špatný no...Skúsim v pondelok kúpiť destilku v lekárni a spraviť test a uvidím no:( ale aj tak mi to neleze do hlavy, lebo som myslela, že destilka (nech už aká koľvek), by nemala obsahovať skoro žiadne dusičnany, ako povedal Haimdol..Uvidím no:( Keby tam boli tak vysoké hodnoty, už by mi museli rybky dávno chcípnuť, nie?:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:08 R Muž Silent [5949] Re: Žaba
Buď to nebyla destilka nebo je vadný test. Třetí možnost nevidím (tedy při správně provedeném postupu měření). Ony i ty hodnoty testu dusitanů jsou nějak šílené. Obsah 10mg/l je smrtelný pro život v nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 17:03 Žena Žabka [387] Re: Silent
Tak potom to fakt nechápem:((( Robila som to presne podľa návodu sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 16:57 R Muž Silent [5949] Re: Žaba
V destilce by neměli dusičnany a dusitany vůbec měřitelné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2011 16:47 Žena Žabka [387]
Ahojte, nájde sa tu nejaký človek znalý obsahu technickej destilovanej vody? Aby ste mi rozumeli, robila som test vody na NO3 od Rataja a pridala technickú destilku, lebo lekárenskú nemám po ruke (v pondelok určite kúpim). Výsledok mi vyšiel úplne mimo stupnice, odhadom asi 80 mg/l. Neviete či je možné, že tá technická destilka obsahuje tak veľa dusičnanov? Testy na dusitany mi vyšli veľmi nízke, menej ako 10 mg/l.

Ďakujem za rady, Lenka

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2010 14:07 Muž hedgi [8] Re: Vašek
Test Azotan (dat. výroby 5.3. 2009) mi taky nefunguje nejlíp. Roztok 50mg/l ukazuje jen cca. 25mg/l. Díky tomu, že ukazuje alespoň 1/2 je to se zhruba 1/2 přesností použitelné a můžu říct, že mám v akváriu do 10mg/l NO3 (a podle dotazu na vodárnu jsem pak zjistil, že to od nich jde s 3,5mg/l).

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 18:58 Muž Yirka [9137] Re: kortezhugo
Když se dívám na destilační přístroj, kape z něj něco lepšího než voda. Tu si klidně koupím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 16:36 Lukasso Re: DrBolíto
Tak to ani náhodou. Destilovaná voda v lékárně odpovídá hodnotám v evropském lékopisu. Věřte mi, že žádnou lepší neseženete, krom vody na injekce, ta je i bezpyrogenní... Lékárny rozhodně žádnou "technickou destilku" nevedou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 08:59 Muž kortezhugo [983] Re: DrBolíto
...no ja som zas u kamosa v lekarni obzeral dest.pristroj... :)-tak ze nemam problem zohnat ani "cerstvu"...-ale ako som vravel z tou technickou som nemal problem...
...ale tam kde ho nemaju??? -musia destilku kupovat...-a odkial to uz je otazne X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 08:49 Muž Yirka [9137] Re: Vašek
Vidíš to, a mně Ratajovy testy bez problémů fungují. A i u věcí, které zrovna u mě nefungují bych si netroufl generalizující odsudek.
Mám i sadu Seraaqua-test a výsledky jsou v porovnání s Ratajem naprosto porovnatelné, takřka totožné. Naopak bych si nekoupil testy proužkové nebo několik testů v jednom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 08:48 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: Vašek
Já jen podotknu, že v lékárně nemusí být destilovaná voda destilovaná! Řešil jsem totiž něco s lékárníkem a mimo to jsem se dověděl, že berou obyč technickou z drogérie. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 08:24 Muž kortezhugo [983] Re: Vašek
...tiez som pocul o problemoch NO3 testu od Rataja...-no ja s nim problem nemam - dokonca aj destilku pouzivam "technicku"...
...a porovnaval som aj "vysledok" u kamosa co mal 2 "ine" testy - a v pohode...akurat co mi vadi je ze sa s nim dost blbo robi...destilka,prasok,....
...tak ze tiez casom kupin nieco "ine"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 07:45 Muž karelpavel [18] Re: Vašek
I tak testy jsou "potřeba", jen změň výrobce ;-) třeba Seru nebo Aquar ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2010 00:53 Muž Vašek [56] Re: Sid
Tak to je paráda. Jak toto může pan Rataj vůbec prodávat. Myslím, že už od něj žádný test kupovat nebudu a obejdu se nadále bez testů a budu alespoň více sledovat změny v akváriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2010 23:18 Muž Sid [6638] - RostlinyRe: Vašek
Pořiďte si jiný test. Také jsem - dokonce opakovaně - vyhodil peníze za něco, co nefunguje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2010 21:56 Muž Vašek [56] Re: Yirka
Mám červen 2009. Není přeci jen možné že je to tou destilkou? Co kdybych nachytal zkondenzovanou páru od rychlovarné konvice. Těch 10ml nebude problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2010 21:22 Muž Yirka [9137] Re: katterinecka
Ta debata tu byla, tuším že to byla jedna šarže vyrobená někdy v únoru 2008 nebo 2009.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2010 21:15 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Vašek
Myslim ze tu byla naka diskuze, ze nektera varka tohoto testu od rataje byla vadna. Jestli mas ten test novej, tak by ti ho meli vymenit nebo vratit penize. Me osobne to taky nefunguje hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2010 21:13 Muž Vašek [56] Re: karelpavel
Test je novej. Právě koupenej. Ještě má půl roku použitelnost. Dělal jsem to správně podle návodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2010 21:04 Muž karelpavel [18] Re: Vašek
Jak je starej ten test od Rataje ? není prošvihlej ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2010 21:02 Muž toms [0] - Rostliny a krevetkyRe: Vašek
spíš bude chyba někde jinde ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2010 20:14 Muž Vašek [56]
Dnes jsem si v lahvičce domů přinesl destilovanou vodu z lékárny a provedl test NO3 od Rataje. Do druhé zkumavky jsem udělal kontrolni vzorek 50. Ani jeden se mi nevybarvil coze

Čím to je, že by i v lékárně špatná destilka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2010 14:36 Muž Sid [6638] - RostlinyRe: radim
Destilka je destilka, ale "destilovaná voda pro technické účely", prodávaná v drogériích, u benzínových stanic ap., je permeát vyrobený procesem reverzní osmózy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   18.04.2010 12:18 radim Re: Vašek
destilka je destilka žádný rozdíl!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2010 00:51 Muž pard [5] - LabyrintkyRe: dav55
Běžná "Destilovaná voda" není destilovaná, ale prošlá osmózou. Je to totiž levnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2010 23:16 dav55 Re: Vašek
Určitě ano, taky to udělám. Jen mě to napadlo tady napsat, jestli s tím má někdo podobnou zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.04.2010 23:04 Muž Vašek [56] Re: dav55
Já si jdu v pondělí do lékárny pro destilku. Určitě bude lepší jak technická z benzínky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2010 22:55 dav55 – NO3 a destilovaná voda
K testu na měření NO3 od Rataje je nutno použít destilovanou vodu. Po zakoupení destilky na čerpací stanici jsem provedl několik měření a výsledek nulový.Vrtalo mi to hlavou a proto jsem použil přiložený vzorek NO3 50mg/l a výsledek nula.Pak jsem vodu zkusil převařit a teď se zdá že to funguje jak má.Teď otázka, vadná destilovaná voda, nebo se při vaření uvolnilo něco z hrnce?
Děkuji za reakce

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 2519x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14466-no3-a-destilovana-voda