[1] 2 
Máte někdo zkušenost se sera algovcem? Já ho koupil, v odchovné nádrži se jinak řas nezbavím. Je dobrý?? (no, uvidíme co to za týden
udělá

)
Ale no tak, to se nenajde nikdo kdo to někdy zkusil???
Myslim, podle toho, co jsem nasla na netu, ze jsi koupil dobre, jen si dej prosim pozor na spravny davkovani, neb zabijes nejen rasy, ale i kvetinky!
Tady neco z netu:
Ke kontrole růstu řas ve sladkovodním akváriu. Řasy jsou vesměs užitečné organismy v potravním řetězci
nezbytných nižších tvorů v akváriu. Pokud je však porušena biologická rovnováha v akváriu, může se růst řas stát nadměrným a
ohrožovat rostliny, ryby a nižší živočichy. V tomto případě pomůže sera algovec

seru algovec používám. Aplikoval jsem ho 3x a musím říct že jsem z výsledkem zpokojen. Musíš si dát bacha píšou to i v návodu vyměňuj
častěji vodu a uprav filtrování.
Ps: je skoro jasný že to bude pomáhat když je to tak drahý.

Spkojen říkáš. A zbavilo tě to řasy úplně? V jakých intervalech a do jak velkého (a zarybněného ) akva jsi to aplikoval, a posledníé:
jak mám upravit ten filtr???mám molitan kostku, je to v odchovné 55l nádrži asi s 30 pavíma očkama
Aplikoval jsem ho během asi 3 měsíců molitanovej filtr mám taky a vpoho jen záleží na tom jestli není malý a motůrek slabej důležitá je
výměna vody a nevím jestli máš přerybněný akva já to nepoznám

záleží na druhu řas! některých se zbavíš hned a jiné třeba až
po 5 aplikací.
Dva dny čekám, jestli se někdo ozve se základní myšlenkou, že algicidy neřeší příčinu, ale pouze následek. (Takže mi to nedalo a musel
jsem zareagovat). Je třeba změnit podmínky v akva. Zvolíte-li cestu pomocí algicidů, zjistíte, že někam vede jen zdánlivě.
Před
časem jsem na jednom z těchto prostředků zaznamenal zajímavé upozornění (psané velmi, velmi malým písmem): "Podezření na karcinogenní
účinky"!
Proto čtěte etekety pozorně!
30.06.06 17:44:20
yama® – rasozrout
Ja jsem si tedka koupila ikvido.cz Rasozrout, nemela by to byt zadna chemie,ale nejake mineraly, jestli jsem to dobre pochopila, pridala jsem to do
filtru a za 3dny mam akva absolutne bez rasy, takze ja doporucuji toto.
No to je fantastické! Akvaristé už celé století více či méně (ne)úspěšně bojují s řasami a konečně je tu jednoduché a rychlé
řešení- ŘASOŽROUT! Za 3 dny akvárium absolutně bez řas! (Autoři by zasloužili akvaristickou "Nobelovku"!).
01.07.06 21:32:20
yama® – Zazrak
No u me to zabralo fakt uplne nejlip! Vymenila jsem pred tim nekolikrat treba 3/4 vody v nadrzi a za 2 dny to bylo zpatky.
Vim,ze tady vzdycky
zkuseni rikaji, ze je potreba najit pricinu a ne znicit nasledek, kazdopadne ja jsem na zadnou pricinu neprisla, vracelo se mi to porad,at uz jsem
menila mnozstvi krmeni, nasazela obri mnozstvi kytek, aby sebraly ziviny rasam, zmenila osvetleni, zatemnila, a tohle me nakonec zachranilo a hned !
Dala jsem davkovani 1g / 1l od oka dovnitr vnitrniho "bio" filtru misto aktivniho uhli a rasa i zakal byl pryc.
A na jaké že to řasy tak dobře účinkuje?
01.07.06 22:16:01
yama® – Rasy
Me se nepodarilo nejak identifikovat co je to za rasy, podle akvarijni.cz tipuju, ze to byly jejich slovy: mikroskopické zelené řasy a podle toho
popisu asi ten dalsi problem byly Ruduchy. Byli to takovy cerny stetinky prisedle na listech rostlin, skle i dekoraci.
No - já dám asi na modlení! A můžete čas od času připojit informaci o aktuálním stavu? (Má to mít dlouhodobý účinek - min. 6
měsíců!)
No, příčina bohužel nějak zlikvidovat nejde. Je to odchovná nádrž, kde se paví očka narodí každou chvíli, navíc jsou problémy s tím je
udat, a splachovat do záchoda je kvůli tomu nebudu
Rostlin tam pár je, jenže kdybych to chtěl zkusit zarostlinit, stejně by rovnováh
a nenastala, protože eje to ta odchovna.To už mám vyzkoušené a bohužel nemám na to, abych každý měsíc kupoval rybkám větší akvárko!!
Jo, jak jste to myslel s tou karcinogeností?? To jako hrozí lidem (náký výpary, nebo když budu do tý vody sahat...) a nebo to hrozí
rybám?? U tohoto algovce je hlavní účinnou látkou chlorid měďnatý, a to bych řekl, že není karcinogení, nebo ano???
Chlorid měďnatý není karcinogenní, je však toxický nejen pro řasy, ale i vodní živočichy. Pro teplokrevné tvory toxický nebude -
přidává se např. do krmiv pro psy. (Proto také nezpochybňuji tvrzení z jisté reklamy na ŘASOŽROUTA, že z takto ošetřeného jezírka pije
jistý pejsek a že dokonce "Moc mu chutná

" ) Jenže - uklidnilo vás toto konstatování?
Jaké další (vedlejší) látky tento
prostředek obsahuje, víte? Prostě - já bych tento a podobné prostředky nepoužil. A v odchovné nádrži s mladými rybami tuplem.
Co se
karcinogenních účinků týče, přečtěte si ještě jednou, co jsem napsal dříve - před časem jsem na jednom z algicidů četl drobným
písmem uvedeno: "Podezření na karcinogenní účinky".
No a závěrem - zpochybňuji ony téměř zázračné vlastnosti onoho přírodního
likvidátora řas, jež jsou nám tady předkládány. Tvrdím, že pokud by někdo prostředek s takovými vlastnostmi objevil, byl by zralý na
akvaristickou Nobelovu cenu.
Celé to nejlépe vystihuje konstatování Tondy (29.06.06 10:50): "...je skoro jasný že to bude pomáhat
když je to tak drahý..."
Příčin růstu řas je mnoho.Z těch ,které můžeš nejvíce ovlivnit je osvětlení,přílišné hnojení,přerybnění akvária,špatná
filtrace-velké proudění vody,překrmování ryb.Zkus se zamyslet a nebudeš žádnou chemii potřebovat.
08.07.06 11:39:02
yama® – to Sid
A to tam nekde pisou, ze rasozrout obsahuje chlorid mednaty? ja jsem takova hr, takze kdyz tam pisou ze to nici rasy tak jsem to proste koupila a
pokladala to za nejakz uplne neskodny mineral.takze tak to neni?
Jestli tam píšou, že Řasožrout obsahuje CuCl, nevím. O chloridu měďnatém jako účinné látce v tomto přípravku informoval Logos, ne já.
(Já tuto informaci převzal a nemám ani potřebu ověřovat její pravdivost.)
Takže - abych se neopakoval - mé názory zjistíte,
když si znovu přečtete toto téma.

08.07.06 12:43:04
Tonys® – houby
Láďo: ůplně s tebou nesouhlasím řasy si do akva nejčastěji přivedeš z obchodu (ryby,rostliny) nebo od kamaráda který ti dá rostlinky

Takže,Tondo, řasy si samozřejmě můžeš přinést z obchodu, ale to není jediná možnost. Ty se tam prostě můžou začít tvořit sami,
protože jsou prostě všude. Schválně, koupíš balenou dobrou vodu, necháš jí týden na slunci a co se stany? Hm, řasy!!! Jejich spory snad
dokonce mohou být přenášeny vzduchem. A z obchodu to je samozřejmě velké riziko, ale když vidíš v obchodě řasu, tak tam nic nekupuj!
TO YAMA: Ano, sera algovec obsahuje účinnou látku Chlorid měďnatý (jen opravuji sida: CuCl2, nikoliv CuCl- asi omyl),a to v množství
0,35g/100ml, dávkování 5ml/20l , účinnost: 1-6týdnů (možno opkovat proceduru po 10dnech),vedlejší účinky :NEMÁ ŽÁDNÉ VEDLEJŠÍ
ÚČINKY (aspon je to tam napsané).
Takže snad se nemusíme ničeho bát
Ono udržet řasu v odchovné nádrži je docela problém, ale
já můžu říct, že po 9 dnech, kdy jsem toto aplikoval již řasy nerostou (alespoň v minimálním množství!!!)

08.07.06 21:30:22
dareba (-12-11-10-9) – abcdefghijklmnopqrstuvwxyz
Někde jsem slyšel, že snad měděný plíšek v akváriu ničí řasy, (ale asi ničí i ryby

), tak proto ten cucl2, a chlor ten určitě
taky, všechno se má dezinfikovat v roztoku soli (nacl) , že by kvůli tomu chloru???
Řasy nejsou infekce.Pokud jsou na koupených rostlinách ,které zasázíš do svého akvária a ony se začnou projevovat víc než je zdrávo,tak
není ve tvém akváriu něco vpořádku.Jestliže je akvárium v rovnováze,řasy většinou po změně prostředí zajdou.
Už vím, kde jsem četl ono upozornění na "PODEZŘENÍ NA KARCINOGENNÍ ÚČINKY" - jde o algicid Tetra ALGETTEN. Podezření jde na vrub účinné
látky - SIMAZINu. Zjistil jsem, že i některé další prostředky proti řasám obsahují tuto látku, ale na výše uvedené potencionální
riziko neupozorňují...
Ještě k CuCl2 - LC50 pro ryby (96 hod.) je 60mg/l, takže při dodržení doporučeného dávkování (= 0,875 mg
CuCl2/l) by mělo skutečně být vše O.K.
10.07.06 15:05:30
Tonys® – Ano
jasně jen jsem přidal další možnost

aby se to všechno neházelo na lidskou nedokonalost
zajímavé čtení,každý preparát na chemické bázy zabíjí (a tady záleží v jaké koncentraci se podává)živé organizmy v našem
případě je to koncetrace která vyhubí řasy ,jakožto nižší a jednodušší organismy,ale nevěřte tomu že se nějakým způsobem nedotkne
organizmů tzv.vyšších což jsou rostliny a ryby,boj s řasou je běh na dlouhou trat a opatření tu už byla napsána a jen tyto nás zbaví
řasy (i když né zcela),takže žádný zázračný preparát neexistuje a ty co jsou nikdy řasu nevyhubí dlouhodobě,poněvadž pokud jí budeme
připravovat živnou půcu,bude se nám stále vracet jako bumerang a cpát tam pořád chemii......však víte.
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora