Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Kvalita vody

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Kvalita vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.01.2017 14:19 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Bílá voda je právě z amazonských vod ta nejméně měkká. Takže většina ryb z bílých vod by se středně tvrdou vodou neměla mít problém. Problémy s tím mají hlavně ryby z černých vod. Samozřejmě další věcí je odchov v akváriu. Ryby chované po mnoho generací v akváriích jsou mnohem tolerantnější ke tvrdší vodě než ty chycené v přírodě.

Tady je pěkný článek: www.witpress.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2017 14:09 Maq Re: kubik1233
kubik1233 napsal: je obyvatel amazonské bílé vody tudíž už od přírody je zvyklá na středně tvrdou vodu
Myslím že amazonská bílá voda je sice pH neutrální, ale měkká. Bílou barvu způsobují zvířené nerozpustné sedimenty.
Pokud se mýlím, rád se nechám poučit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.01.2017 13:03 kubik1233 Re: Skabis
Ahoj,
Trošku mě nadzvedlo tvé motto:"že máš rád výzvu".Utrápit pár rybek v malém akvárku podle mě není výzva a doufám že ani ty jsi to nemyslel vážněne ;-) .Věř mi že tímto ses připravil o odpověď těch Profíků,které jsi o to žádal.Já sice dělám už jen L-sumce ,ale byly i doby tetrovitých ryb.Takže pokud máš na mysly tetru neonovou (obecnou) tak ta je obyvatel amazonské bílé vody tudíž už od přírody je zvyklá na středně tvrdou vodu.A nedělej si iluze že by někdo v dnešní době upravoval vodu pro rybu za 3,-kč.To se dělá jen na výtěry které probíhají ve 2 litrech vody.Co se týká rostlin tak samozřejmě jsou i takové které dokáží na sebe vázat Ca a tudíž vytvořit snesitelnější podmínky jak pro ryby tak i ostatní rostlinky.Na osmozu se vykašli pro tebe by byla absolutně nerentabilní(cena fitrů,membrán a v tvém připadě pro vysoký obsah chlorinů,síranů a vápníku i nutnost předfiltrů + další peripetie s malým odběrem vody,osmóza je stavěná na stálý odběr vody)..A to se nebavím o tom že k ní musíš přivézt vodu,odpad a zabírá místo.Pokud i přesto chceš těch pár litrů změkčovat tak se poohlídni po koloně nebo si přečti něco o vymrazování vody.Jestli ti můžu radit pořiď si tam vhodný mix rostlin,které tak vytvoří snesitelnější prostředí a uvidíš,že neonky s krevetama si budou libovat.S tím mixem rostlin i určitě poradí Paní Haková z Jaroměře nebo Pan Hořánek z Kostelní Lhoty oba mají ve svých pěstírnách velmi dobrý výběr , kvalitu a mnohaletém zkušenosti v oboru.Samozřejmě rotliných pěstíren je mnohem více vybral jsem jen dvě namátkou jelikož nevím kde bydlíš.Kdyby ti bylo něco nejasné klidně se ozvi.A jako "výzvu" si dej,že ty neonky do roka vytřeš :) .Měj se pěkně .Kuba

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2016 18:02 Muž Skabis [2]
Ceny DEMI - vody platné od 1. 1. 2015 ( dlouhodobě platné ceny od roku 2009 ).

objem do 20 l 5 Kč/l
objem do 200 l 4 Kč/l
objem do 500 l 3 Kč/l
objem nad 500 l 2 Kč/l
Ceny jsou uvedeny bez DPH 21% a platí při dodávce do obalů zákazníka.

Z teplárny se to nevyplatí, když bych měl brát že proto člověk musí zajet ten čas s tím a nakonec i tu nádobu na to musím pořídit.
Takže Osmóze se nevyhnu vzhledem k požadavkům na rostlinstvo v akva je to nereálné.
Děkuji za info moc jste mě pomohli
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2016 17:48 Lskoupy Re: Skabis
Ve sklepě mám 20l nachytané děšťovky, míchám dešťovku s vodovodní 1:1
zatím to stačí (měním 10 l vody týdně) pokud zaprší přitlačím na výměnu vody a doplním zásoby. Akvárium obsah 100 l voda Brno venkov , krevetky , neonky , pancéřníčci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2016 16:10 R Muž romant [27987] Re: Skabis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2016 15:42 Maq Re: Skabis
Já jsem před časem kupoval demivodu v místní teplárně. Natočil jsem do čtyř kanystrů 100 litrů a měl jsem na čas vystaráno. Připadalo mi to pohodlnější než chytat dešťovku nebo jezdit někam ke studánce; navíc nebyly otazníky ohledně čistoty.
Dá se i odebírat destilát z klimatizace nebo (pro tohle menší množství) z domácího odvlhčovače. Bere to proud, to je fakt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2016 15:20 Muž Skabis [2] Re: Maq
S tou vodou jsou jaký možnosti teda?
Destilka - kupovat to by se mě nechtělo - čas,peníze,nafta
Dešťovka - Není jí dostatek v zimě - což je hlavně teď - přes léto jakš takš - není čistá
Studánka - všechno daleko a nechce se mě tahat a jezdit s kanystry to by se nezaplatilo
Jsou ještě nějaké možnosti?
Jinak co se týče akvária už je doma - zatím jsem nechtěl větší jak z důvodu stěhování tak z důvodů množství vody a prostoru a co je nejdůležitější je to přece těžší a já rád přijímám výzvy. Kdyby to bylo jednoduché časem by mě to omrzelo - za těch let se už znám. A pokud mě to půjde časem samozřejmně asi přejdu i na větší, ale to je ještě hodně daleko.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2016 13:56 Maq Re: Skabis
Tady odtud to vypadá, že vodárna Vám dodává takovou minerální směs obsahující mimo jiné i vodu! :-D
RO pro zavařovačku je dost nevyvážená investice. Navíc RO nemá být dlouho mimo provoz, pokud vím.
Existují i alternativní zdroje měkké/čisté/demineralizované vody. Ale: máte nějaký závažný důvod pořizovat si takhle malé akvárium? Udělat pěkné a zdravé malé akvárium je větší kumšt a dřina než velké.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2016 10:35 Muž Skabis [2] – Kvalita vody
Ahoj jakožto amatér jsem začal pátrat na stránkách rybiček. Stáhl jsem si teda info o vodě v lokalitě - Pohořelice -
Barva mg/l Pt 5 20
Zákal ZF(t) <0,51 5
pH 8,0 6,5-9,5
Železo mg/l <0,02 0,20
Amonnné ionty mg/l <0.07 0,50
Dusitany mg/l <0.006 0,50
Dusičnany mg/l 32,7 50
Mangan mg/l <0,02 0,1
Vápník+hořčík (tvrdost vody) mmol/l 6,38 2 – 3,5 *
CHSK-Mn mg/l 0,83 3,0
Chloridy mg/l 59 100
Sírany mg/l 227 250
Koli bakterie KTJ/100 ml 0 0
E-coli KTJ/100 ml 0 0
Kult.org 36°C KTJ/1 ml 24 40
Kult.org 22°C KTJ/1 ml 56 200

Moje měření:
Ph metr digitální a hodnota je 8,3Ph
Ec metr digitální 1,1mS
Tvrdost celkovou jsem měřil testem JBL a test ukázal 25GH
NO3 jsem měřil testem od Tetry a byl jsem mezi 30-40mg/l

Chtěl bych založit rostlinné akvárium o 50l s CO2 max 10 neonek a pár krevetek.
A ptám se vás profíků dá se vyhnout osmóze? Co test CA měl bych ještě provést mám zakoupit abych měl pro vás i pro sebe hlavně údaje úplné? Vím že je tu totiž brutálně vápenitá voda a pro kytky tudíž nevhodná. Hledám nejjednoduší řešení i na úkor peněz. Děkuji s radou ahoj
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2016 08:25 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lagron
Bohužel tohle ti nikdo neřekne a musíš si to vyzkoušet sám. Já používám CO2 a také jsem měl problémy z klesáním pH ale ne takové jako ty. Stačila ale polévková lžíce mramoru a měl jsem klid. Stal jsem se důchodcem a to znamená že celé prázdniny jsem strávil na chalupě a do Prahy jsem se dostal jen 2 x. Musel jsem proto něco udělat abych nemusel týdně dávat sodu do akvária. Po celou dobu to z pomocí mramoru drželo. Neznamená to ale že ti nějak výrazně stoupne pH jako třeba u sody která se ve vodě okamžitě rozpustí, tady se rozpustí jen tolik kolik "kyseliny" akvárium vyprodukuje a v tom je ta výhoda. Doplnit jsem mramor musel asi po 3 měsících protože ho trochu ubylo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2016 07:27 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Lagron
Než vozit vodu to už máš lepší koupit si barel, dát do něj ten vápenec, zalít vodou a pak to míchat dle potřeby. Vožení vody tě totiž velmi rychle přestane bavit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2016 05:51 Lagron Re: vaaclav
Odkaz jsem četl několikrát i před dotazem protože se s tím potýkám už delší dobu, četl jsem i jiné články, četl jsem i to že nejpravděpodobnějším důvodem pádu pH je nitrifikace a množství odpadu, a s pádem pH přišla kalcifikace, která mi přinesla další problémy a bez stabilizace se obou věcí nezbavím jde to ruku v ruce, protože u nano akvária jsem tento problém neměl tak jsem se nejdříve pídil po jiných možnostech, přerybněno nemám a tím jsem se dostal až k nízké alkalitě a jejímu zvyšování začal jsem jedlou sodou, která zvyšuje "kontrolovaně" pH i alkalitu. Vápenci a podobným věcem jsem se chtěl vyhnout z důvodu. že není možné kontrolovat co to udělá s pH a tvrdostí nikde jsem nenašel nic v číslech kromě toho že čím kyselejší voda tím rychlejší rozpouštění vápence a tím rychlejší změny v tvrdosti a pH(údajně má vápenec strop na pH 8,5). Takže jsem spíš čekal nějakou zázračnou radu od člověka co to zkoušel a ví co dělá bez toho že bych musel dělat experimenty a riskovat ztrátu rozumně nesehnatelných ryb. Jasné když bych měl afriku tak si tam můžu dát vápence kolik chci a sody kolik chci a nemusím nic řešit, ale nemám, mám ryby do nízké tvrdosti a rozumného pH a protože kromě toho, že bych si musel vozit vodu odněkud kde mají tvrdou a míchat to, mne nic jiného nenapadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 16:40 Maq Re: Lagron
Fór je v tom, že příliš měkká voda nemá žádnou stabilitu (pufrační kapacitu), a tak pH snadno lítá všemi směry (zejména s takovými velkými rybami). Za takových okolností řešit "jen" pH nikam nevede. Proto dostáváte rady směřující ke zvýšení alkality = uhličitanové tvrdosti.
Mramorová drť ve filtru je asi nejrozumnější řešení, a je pak věcí určitého experimentování vyladit vhodné množství atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 16:18 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lagron
Měl by jsi si přečíst ten odkaz. maniakva.sweb.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 14:26 Lagron Re: vaaclav
Já to chápu jen pořád čekám až mi někdo řeknete co to udělá s pH :-) Mám li zdroj 6,7 zůstane 6,7 nebo poleze nahoru?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 13:34 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lagron
Já to sodou dělal spoustu let ale voda je čím dál měkčí a tak jsem dal do filtru trochu mramoru. Dá se říct že to funguje dobře už 5 měsíců jsem na sodu nesáhl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 12:11 Lagron Ještě doplním
Nemám foto k prezentaci takže se neukázala

Osazenstvo:
2x Heros Severum
8x Hoplarchus psittacus 15cm
4x Sturisoma pannamensis

Proto pořád řeším co udělá korál s pH v budoucnu a proto přidávám jen málo sody.
pH vodovodní vody zvládnou bez problémů, ale velice nerad bych to rval výše.
Mám vyzkoušené když jsem držel pH na hodnotách vodovodní vody, že jim to nevadilo ale rád bych se vyhnul tomu aby pH bylo přes 7...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 11:58 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: smula
Je to jednoduché soda = sodík a ten akvárium tolik nepotřebuje a ve větším množství bude i nebezpečný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 11:32 Žena Xlienka [276] - Amerika
Řekla bych že té sody přidáváš málo, vápenec můžeš dát i do filtru ne jenom do dna aby šel v případě potřeby jednoduse vyndat. Chce to zvednout kh alespoň na 2-3 stupně, ať ph nekolísá a pak teprve upravit ph.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 11:23 Muž smula [0] Re: vaaclav
S tím až tak nesouhlasím. U mě je vstupní voda také 4, Mám akva cca 500l, po přidání sody mám PH 7,5 a to se mi drží bez problémů do další výměny vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 11:21 Muž smula [0] Re: Lagron
co třeba práškový CaCO3? rybicky.net/forum/14464-zvysovani-tvrdosti…=

ještě doporučuji grower.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 10:36 Lagron Re: vaaclav
Tak tady jsem asi někde úplně mimo měl jsme za to že stability pH dosáhnu ideálně zvyšováním alkality jasné že KH=GH. Jen jsem nikde nenašel kde ten korál skončí s pH, všechny ryby jsou do nízkého pH takže abych nedošel do bludného kruhu kdy zase budu pH složitě snižovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 10:12 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lagron
Tvůj problém je příliš měkká voda a sodou tohle nezachráníš. Řeší se to přidání vápence, drcených korálů apod. do substrátu - zvyšujeme zároveň i tvrdost a pH; pomalejší a méně účinná metoda, ale zato má trvalý a stabilní efekt. maniakva.sweb.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2016 09:12 Lagron Problém s pH
Tak doufám, že si to přečte někdo kdo tomu rozumí více než já.
Mám dost velký problém s neustálým klesáním pH v akváriu po výměně vody mi každý den o něco klesne.

- cca 540L
- zdrojová voda GH 4/KH 0-1/pH 6,7/NO3 30/NO2 0
- GH 4/KH 0-1/NO3 50/NO2 0 měřeno Jak papírky tak kapičkami
- dno je křemičitý písek
- kořen ověřený starý nebarvící a hlavně malý
- filtry pouze s náplněmi neovlivňujícími chemii (keramika, sklo) AT-201 s biomolitanem, JBL e1501 (micromec,siporax,siporax,biomolitan) eheim 300 se skimmerem (plast, siporax, siporax)
- probíhala nejspíše kalcifikace(neustále slepá hladina) vyřešil jsem skimmerem jinak se ryby bez vzduchování dusily
- pH neustále směřuje k hodnotě 4 kde se pak drží v rozmezí 3,9 - 4,1 v případě přidání 2g jedlé sody pH vyleze o 0,5 kde se drží cca 8-10h a pak zase sestupuje dolů, pokud toto opakuji každý den jsem schopen pH udržet na rozumné míře v případě kdy vysadím jde pH ihned o 0,5 -1 stupeň za 24h dolů
-pH měřím Sera kapičkami a dvěmi digitálními měřáky
- filtry jsou v pořádku a nehnijí
- zkoušel jsem i častější výměny vody, ale měnit 100l vody každé 2 dny mi nepřijde jako řešení

na co tedy zapomínám popřípadě kde je chyba nebo jak to vyřešit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2016 12:03 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby
Zuzko, to já.momentálně taky ale lecim, ve vodě mám.rozpuštěné lecivo, odatavenou filtraci, čili vodu potřebuju po třech dnech vyměnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   14.03.2016 11:32 zuzakva Re: Petan26
Říkám to pořád, vodu neměním, protože mám v akváriu lepší než ve vodovodu!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2016 11:31 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jak můžu s klidným svědomím měnit vodu, když mi z kohoutku terče toto :-|
Po tydnu žádné zlepšení volame hygienickou stanici, na jejich ochotu jsem zvědavý.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 22:19 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: jamro27
Jasně na to sem tak myslel. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 22:15 Muž jamro27 [40] - krevetky
nitrivec su bakterie, este nieco pred to na chlor a ten kov.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 22:13 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: jamro27
Při léčbě musí být teplota od 28 do 33 dle druhu! Urychluje se tím lihnuti parazitu. Ta uprava kohoutkove pomocí třeba sera nitrivec, nebo jak se to jmenuje mě taky napadla, dík :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 22:08 Muž jamro27 [40] - krevetky
pre zavojnatky 28 st nepotrebujes, normal izbova teplota. Ryby by som vybral do mensej nadoby, vodu z akva vypustil, napustil do akva normal vodovod, dal vodicku na odstranenie chloru a kovov, pridal tekute baktetie a za par hodin dal ryby do akva. Bakterie co boli v akva su aj tak liecbou zabite.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 21:59 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: jamro27
Ano. Mám 140 l. Hobok na meruňky :-) asi ho budu muset očistit a někam zajet pro vodu, tu potom ohřát, nějak. Nic víc mě zatím nenapadá....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 21:56 Muž jamro27 [40] - krevetkyRe: Petan26
jadna sa o to akva pre zavojnatky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2016 21:52 Muž Petan26 [59] - Jezírkové ryby
Zdravím, jsem docela zoufalý, jsem na počátku léčebného cyklu, mám odstavenou filtrací, jen vzduchuju, v příštích dnech budu potřebovat měnit 2/3 vody, ale voda z řádu má buď vysoké NH4 nebo teď nově NO2 kolem 1 mg. Lecim celé akvárium, potřebuju 100 l. Nezávadné vody, navíc teplé 28℃... budu vděčný za nápady a tipy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2016 16:33 vracmi – Nové řešení pro měření akvarijní vody
Pro měření kvality vody v jiné oblasti vyvíjíme jednoduchý měřicí modul a zajímalo by nás, zda by se hodil také akvaristům.
Rád bych poprosil o vyplnění tohoto stručného dotazníku www.survio.com/…
Moc pomůžete s informacemi a rád vám následně poskytnu více informací.
Předem díky!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 19:17 Kulisek Re: hombre
Tak rostliny rostly celkem slušně, jen to chce trochu vyhladávat podle dKH..apropo 14KH a 20GH ještě není zas takový extrém ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 18:48 hombre Re: Koště
to jsi mě potěšil :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 18:32 Koště Re: hombre
Hlavu si z toho nedělej, když třeba mrkneš tady do atlasu a budeš podle dKH vyhledávat, tak s tou tvojí naměřenou 14° ti stejně vyjede pořádný seznam. Zas tak extrémní tu vodu nemáš, to by v Brně nikdo nesměl mít kytky nebo má každej doma reverzku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 17:51 hombre Re: Kulisek
A dařilo se rostlinám v rozumné míře,nebo to byl boj? :-)
Uvidím co to bude dělat,pak to budu řešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 16:41 Kulisek Re: hombre
Ty hodnoty nejsou ještě nijak hrozné, já jsem měl GH36 a KH20 ;-) a také to šlo, než jsem si začal vozit vodu která má PH5,5, KH1 a GH3...teď spíš mám obrácené problémy a musím jí míchat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 16:37 hombre Re: Kulisek
To jsem předpokládal,že to tak bude...Ta voda je jediný aspekt,ze kterého mám obavu,ale snad se najdou rostliny,kterým se bude dařit i při takových hodnotách.Nemám velké pěstitelské ambice ohledně náročnějších rostlin,budu vděčný,když se bude dařit i těm obyčejným.Jen musím nastudovat,které přicházejí do úvahy :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 13:50 Kulisek Re: hombre
Při KH14,GH20 a při použití burčáku PH dolů moc nepůjde
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 13:06 hombre
Vím,že to je věštění z křišťálové koule,ale dá se říct co udělají tyto parametry vstupní vody PH7,5.KH14.GH20 po zaběhnutí nádrže.Půjdou dolů k nějakým lepším hodnotám,nebo nijak významně?
A dá se nějak významněji snížit PH pomocí burčáku u nadrže +- 250l(čistý objem),nebo už je to velký objem na nějaké výraznější snižování?
Pak mě ještě napadlo,pokud bych chtěl snížit tyto parametry dešťovou vodou,která je k dispozici jen když prší :-) ,tudíž hodně nepravidelně,není to spíš na škodu,když budou parametry vody kolísat.Mám na mysli,když třeba pětkrát po sobě dám vodu ze studny s výše uvedenými parametry a pak jednou dešťovou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.07.2015 10:00 Marcel G Re: Fuchs
1) Vodivost (neboli konduktivita) vody se měří přístrojem zvaným konduktometr a udává se v jednotkám µS/cm nebo mS/m (100 µS/cm = 10 mS/m).

2) Vodivost vody vypodívá o obsahu všech rozpuštěných vodivých látek ve vodě (nejčastěji solí). Destilovaná voda, která je zbavena všech solí i jiných příměsí, má nulovou vodivost. Tvrdá voda s vysokým obsahem rozpuštěných solí může mít vodivost třeba i 1000 µS/cm (100 mS/m). V akváriích se běžně doporučují hodnoty kolem 200-400 µS/cm (20-40 mS/m).

3) Vodivost vody se zvyšuje obvykle přidáním nějakých solí (živin) do vody. Snižování vodivosti už je horší, a používá se k tomu nejčastěji reverzní osmóza (případně můžeš vodu s vyšší vodivostí naředit vodou s nižší vodivostí - např. dešťovou, demineralizovanou či destilovanou vodou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2015 08:47 Muž Fuchs [169]
Dobrý den, mám dotaz ohledně vodivosti vody, sice je zde téma změna vodivosti ale mě nejde otevřít tak proto dotaz píšu zde. 1. Jak změřím vodivost vody? 2. Co nám vodivost vody říká? 3. Jak změním vodivost vody? Všem děkuji za vysvětlení.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2015 20:46 Vermut Re: Raviolka
Já vím že ne a jak jsem psal rád naslouchám zkušenějším, v tomhle oboru jsem vcelku stále na startovní čáře :-) Kvalitní vodou jsem měl namysl spíš ideální podmínky v akváriu jak pro faunu tak floru.
Je pravda, že bch byl radši za rychlejší růst rostlin ale to zase ne tryskovou rychlostí :-)
I tobě děkuju za odpověď ;-)

jen pro představu tohle je to co se mi líbí a proč to dělám
www.avdr.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2015 20:29 Vermut Re: Designer
Souhlasím s tím mít víc akvárií to bych ale bydlel už na ulici :-) I když mám ještě menší cca 18L ale to je jen low-tech akvárko a prakticky to samé jako hi-tech akva tj.trochu ryb a trochu kytek.
Chápu co se mi snažíš vysvětlit. Nicméně víceméně akvaristika zaujala kvůli aquascanpingu, ale rybky a kreveetky v akvárku mít musím i když jich tam nemusí být moc :-) .Děkuji za pěknou odpověď - ostatně jako vždy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2015 20:10 Koště
Zdravím, moje nová vstupní voda, kterou budu muset zanedlouho začít používat, má NO3 kolem hranice 40 mg/l (údaje z vodárny).

Je to problém, pokud budu mít hodně rostlin v nádrži? Zvládnou NO3 spotřebovávat? Žádné rozmetače hnoje nevlastním, jen čistotné rybky. Jde mi o to, abych při výměně vody rybám ty podmínky spíš nezhoršoval. Nikdy jsem toto neřešil, zatím jsem občas musel i NO3 mírně dodávat. Jde mi hlavně o to, aby tím netrpěly ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   21.05.2015 18:29 Žena Raviolka [2154] Re: Vermut
Vermut napsal: Píšeš o hodnotě např.10mg/l co když nemám ani to?Ale právě o tom jsem se já pokoušela psát, že jakékoliv číslo je pouhým číslem. Zaměň si 10 za 30, 5 nebo i 3,5... ;-) Je to jen číslo. Pokud akvárium funguje jak má, není důvod se znepokojovat, že neodpovídá nějakému údajnému optimu.

Vermut napsal: Je mi jasné že nejlepší indícií jak poznat kvalitní vodu v akváriu jsou samotné rostliny . :-) Ale ona ta "kvalitní" voda nemusí být ta, ve které se nejlépe daří rostlinám. Kterým rostlinám? Co to je "kvalitní"?

Já si z tebe neutahuju a nechci tě mást :-). Nemám nic proti hnojení. Jen se snažím nahodit k zamyšlení, že jsou akvária A, kde jsou dusičnany vysoké přes tu údajnou horní hranici 30 mg/l - a rostliny bují. A jsou akvária B, kde jsou dusičnany pod údajnou spodní hranici 10 mg/l, často i neměřitelné, a přesto tam rostiny krásně rostou. Jsou to s největší pravděpodobností jiné druhy než v akváriích typu B, ale ani jeden typ není o nic horší nebo lepší. Jasně, pokud chceš, ať rostliny rostou co nejrychleji, tak hnojit je je logický přístup. Plně souhlasím s příspěvky ostatních, je potřeba si vybrat cestu kterou se chceš vydat a taky zohlednit ryby a výměnu vody jako to, co tě případně oddálí od nuly (akvária typu B) - nula není dobrá, to je fakt ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 7

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 8432x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1259-kvalita-vody?od=101