Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Svah ze substrátu v akváriu

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Svah ze substrátu v akváriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2017 14:29 Muž motýlek [275] Re: Lukáš
Pokud se jedná jen o svahováním se sklonem, který by se normálně neudržel, tak se to dá udělat s pomocí roštu - tedy te sitkove "fólie", kterou dáš na základní vrstvu terénu a pak ji zasypes malou vrstvičkou ... rostlinky zásadis do vystřižených děr v sitce ... je to piplacka, ale drží to dobře ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.11.2017 09:59 Žena Bella [1047] - RostlinyRe: Lukáš
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Moje zkusenost s terasama u 300 litroveho akvaria (vydrzelo to nejakych 6 let):

Nevim jak moc to bude videt na fotkach. Chtela jsem terasy, aby to vypadalo prostoroveji, mela jsem bagroidni thorakaty, ti by to s prehledem srovnali do roviny, chtela jsem mit na patrech oddelene rostliny (haha, stejne si to pak prorustalo jak chtelo, popr monstrozni korenovy systemy echacu pri vytahovani matecnich rostlin z prostredni terasy z prehledem nadzvedavaly kde co), mela bych problem dosahnout pri sazeni na zadni rostliny.
Mela jsem kryci skla ze staryho malyho akva, slepila jsem dve a dve, aby to bylo akorat na dylku, a podle toho kde ta zabrana byla jsem kameny nalepila niz nebo vys (takze vespod byla sklenena hrana, rovnou na sklenenym dne akvarka), a taky jsem to lepila tak, aby horni hrana skla byla zasypana piskem, aby se o to ryby nahodou nerizly (to se nejak ne vsude povedlo, ale nerizly se).
Fungovalo to tech pet let, spostupnym zhorsovanim ke konci. Kameny se zacaly postupne odlepovat, obe sklenene desky se naklonily dopredu (puvodne mely zaklon dozadu), a jak jsem ruzne tahala ty echace, tak se to nadzvedlo, pod to se sypal pisek, a bez toho, aniz bych vse vyhazela, a komplet udelala znovu, to neslo spravit. A do toho se mi nechtelo, tak jsem se na to nakonec vybodla.
Nasla jsem k tomu nejaky fotky...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2017 22:30 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Lukáš
Ještě můžeš zkusit udělat terasy - velké kameny slouží jako zábrana. V případě lávy by navíc přímo do toho šly zasadit nějaké Anubiasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2017 22:26 R Muž ctibum [6926] Re: Lukáš
Někde jsem viděl tvarování terénu pomocí balíčků z lávové drti nasypané do punčochy. Ty se pak zasypaly substrátem... Zkus pogooglit nebo poyoutubeovat... ;-)
A zeregistruj se a založ prezentaci ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2017 20:55 Lukáš – Dno
Ahoj, prosím o radu. Pořídil jsem si větší akva, cca 300l, rád bych z toho udělal rostlinné akva s osádkou neonek. Hrozně rád bych tam udělal nějaký terén, zadní rohy vyvýšené a klesající směrem dopředu, tudíž asi není vhodný písek do filtrací, jsem pochopil. ALe jde mi to, jak udělat ten terén, jestli pomocí lávových kamenů a vrch zasypat nějakým štěrkem nebo nasbírat kameny a ty zasypat štěrkem. Plánuju hodně rostlin, tak aby se mi dobře sázelo, aby se kytky měly dobře a zároveň aby se mi to všechno v dnu nemíchalo. Rád bych to dno měl tmavý, nejlípe černý, takže netuším jak to vymyslet. Nějaké rady prosím? Díky.17

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2012 22:03 Muž plecho [0]
Cav, objednal som si nove akva..a uz v prvom akva som robil terasy, chcel by som skusit trosku iny layout s terasami ale zial tu na forku okrem rivnenskych teras som nic nenasiel co by mi mohlo byt inspiraciou...niektore veci co mi najde google su fakt smiesne...viete mi poradit o nejakom webe alebo videu kde by som mohol nieco odkukat?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 17:40 HaDaS Re: PetrP2B
V tom případě to udělej jak navrhuje romant (viz. příspěvek z 07.11.2011 14:49), a dál to neřeš. Čisté, lehké a svůj účel to splní. ;-)
Končím spojení :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 17:30 Muž tomsk1 [10] - CichlidyRe: PetrP2B
Fotka k příspěvku Bafni tam tehlu :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 17:30 Muž PetrP2B [33] - RostlinyRe: Zoidik
Abych vše uvedl na správnou myšlenku, rámcová představa je také, že bude cca 10cm písku po celém akva, ale v kus dna bych chtěl udělat jakoby vyvýšenej o dalších cca 10cm.možná míň. Akorát se mi tam nechce dávat kameny nebo šílenou vrstvu písku, přeci jenom je to podstatně těžší, než voda. Váha vody v tomto místě mne nezajímá, takže varianta naplněné, uzavřené, hranaté PET láhve, by přicházela v úvahu. Prostě jsem chtěl členité dno, ale při za nárůstu maximálně o váhu vody. Ještě doplním, prostor bude trojúhleník se stranama cca 40-50-60cm a výškou 10cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 17:19 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: HaDaS
Dovolím si poznamenat, že by to šlo udělat jak píše Dejmon, dát tám výstup z filtru, nebo jestli je externí, tak tam prostě schovat nasávání do filtru a proudění je zajištěné. Ale lepší by byl ten výstup, nejlépe jeden tam škrtitelný a druhý do prostoru. Takže ono to zas tak bez rozmyslu nebylo. Trubky, sítky složité? Pro šikovného člověka ne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 16:26 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: HaDaS
Akva to neodlehčí, ale ušetří na materiálu ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 16:19 HaDaS Re: Tudy
Nesmysl. ;-) Buď budou naplněné vzduchem, při uzavření víčkem, a tudíž budou jak bóje. Nebo uzavřené nebudou, naplní se vodou, a tudíž akva neodlehčí.
Pardon, ale budu se opakovat jako u Zoidika : Přemýšlet, přemýšlet .... dovolím si poznamenat, že tato rada je opravdu, ale opravdu nesprávná. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 15:35 Muž Tudy [330] - Krevetky
Možná to je blbost, ale co takhle dno vyskládat uzavřenými PETkami (čtvercový profil) a ty pak zasypat ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2011 15:21 HaDaS Re: Dejmon
Opětovně vznáším dotaz. Jak bude ten vzniklý prostor velký? A nově. Má být zasypán a obložen, takže to znamená nějaké trubky, síťky apod., není to až příliš složité? Někdy méně, znamená více ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2011 15:18 Muž Dejmon [64] Re: HaDaS
Není přeci problém tam zavést do té jeskyňky proud vody z výstupu filtru, aby se tam nezanášel bordel, ancíci ti poděkujou, mají proud rádi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 15:07 HaDaS Re: Zoidik
Schovka je nesmysl, bude se to zanášet nejen nahromaděným bordelem, ale bude to tam bez cirkulace vody, a to jistě žádní ancíci neocení ... hlavně jikry ne.
Víš jak to bude velké ?! Přemýšlet, přemýšlet .... dovolím si poznamenat, že tato rada je opravdu, ale opravdu nesprávná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 15:00 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: PetrP2B
Já jsem si nedělal v akva přímos chod, ale chtěl jsem udělat takovej kopeček (moc se mi ale nepovedl podle představ), tak jsem v místě kde měl být naskládal velké kameny které jsem měl před zrušením v akvárku a zasypal jsem to pískem. Jinak to co píšeš je taky možnost jak to udělat. Nebo jak píše Dejmon s tím plexi, při troše šikovnosti o které nepochybuji u Tebe, tak by se tam z toho dala udělat i nějaká jeskyňka třeba jako schovka pro ancíky když budou chtít mít mladé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 15:00 HaDaS Re: PetrP2B
Pěnový polyethylen se Ti nasákne vodou a poté sedne ... špatné řešení. Tipuji, že vydrží tak 3 měsíce, nasákne do sebe spoustu organických i anorganických látek, a vše v něm začne zahnívat. Možnost, jak využít tento materiál, je podle mého názoru pouze takováto : Podložka pod akvárium.
Osobně příliš nerozumím Tvému důvodu, jak jsem jej pochopil, a to je odlehčení akvária. Kdyby to bylo z estetických důvodů, tak to jo. Tvé řešení však akvárium neodlehčí a zároveň si ubereš tolik důležité litry navíc, které budeš v budoucnu určitě postrádat. Například já jsem si udělal, dle mého subjektivního názoru, pěkné pozadí, ale již dnes si nadávám, protože po nějakém čase jsem se rozhodl z povodí Amazonky udělat rostlinné akvárium, a ty litry mi prostě chybí a pozadí za chvíli nebude vůbec vidět.
Všichni Ti tu sice navrhují různá řešení, ale Ty jsi zatím nenapsal, jak by ten odskok měl být velký. To si myslím, je to, oč tu běží. Pokud ale trváš na odskoku u takto velkého akvária, tak jej buď využij jako součást pro filtraci, vzduchování, dávkování CO2 či něco jiného, nebo jej vyrob ze skleněných tabulí vyztužených opět skleněnými tabulkami a hermeticky jej uzavři, aby bylo akva opravdu radikálně odlehčeno.
Toť můj názor.
Ať Ti to plave X-) .

P.S.: Pokud se opravdu rozhodneš pro Tebou navrhované řešení, dej mi vědět jak to dopadlo po třech měsících. Docela rád bych se totiž mýlil, ale moc šancí tomu nedávám. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.11.2011 14:49 R Muž romant [27987] Re: PetrP2B
A proč to nemůže bejt z normálního polystyrenu? Vždyť se z něho dělají jak pozadí, tak se třeba podkládají velký kameny, aby se roznesla váha na dně. Já osobně bych použil normál polystyren a ten přilepil tím akva silikonem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 14:00 Muž PetrP2B [33] - RostlinyRe: tercovec5
Tak jsem našel, že se hmota podobná polystyrenu jmenuje pěnový polyethylen a je zdravotně nezávadný, to jsem přemýšlel přilepit akva silikonem ke dnu a na to normálně udělat vrstvu písku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2011 13:32 Muž tercovec5 [257] - AmerikaRe: PetrP2B
Tak tam zasyp např šamotovou cihlu a máš to bez rizika s kazící se vodou za nějakou přepážkou:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 13:08 Muž Dejmon [64] Re: PetrP2B
Tak bych z toho udělal předfiltr, než se to zanese tááááááááááák to potrvá hóóódně moc dlouho, aby se to muselo vyčistit. Zkusil bych to nějakým zpozitivním způsobem využít, jakkoliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 12:56 Muž PetrP2B [33] - RostlinyRe: Dejmon
To už mne také napadlo, slepit plexisklo, s tím, že by se zatopilo, ale mám strach, aby tam stojící voda s bordelem nehnila. Filtraci mám vymyšlenou jinak, respektive filtr bude Eheim Pro 3, ten má nasávací koš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 12:42 Muž Dejmon [64] Re: PetrP2B
Vlepený skleněný či plexi schod by nebyl na škodu. Dalo by se to využít třeba i k filtraci vody či ......? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 12:32 Muž PetrP2B [33] - RostlinyRe: deCORF.OBRAEN
Jojo, přesně tak. Před nějakou dobou jsem to viděl někde na internetu, ale myslím, že maník tam měl prostě 20cm písku(proto ten uvažovaný jakoby molitan) a jako hradbu kameny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 12:28 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: PetrP2B
Ten schod chceš urobiť kvôli tomu, aby si nemusel použiť veľa materiálu na dno? a tým odľahčiť akvárium?..Predpokladám že to chceš urobiť do zadnej časti akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 12:21 Muž PetrP2B [33] - Rostliny – Schod v akváriu
Zdravím a mám dotaz, neřešil někdo schod v akváriu? Zakládám 325l akvárium a chtěl bych udělat jakoby schod, cca 10cm výšku, ohraničený kameny břidlice. Písek jsem pořídil od Flexiobkladů, ale nechce se mi dělat obrovskou vrstvu v cca 1/3 akva. Napadlo mne přilepit na dno hmotu podobnou polystyrenu(nerozpadá se na kuličky a má bubliny uzavřené, že do sebe nebere vodu). Nebo napadne někoho lepší řešení? Případně, zda tato hmota neuvolňuje nějaké škodliviny? Děkuji za reakce

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 20:14 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: ČichavecTom
Pokud se jedná o zarostlé akvárium, tak je sklon k ničemu. Buď je založeno na kontranstu nižších a vyšších rostlin, kde dno může být rovné a sklon dělají vyšší rostliny v zádu. A nebo když jsou v akváriu hlavně nižžší rostlin, tak případný svah udržej ony.
V akváriu bez rostlin či s minimem rostlin se dá sklon v akváriu po sesunutí do roviny obnovit.. =)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 20:11 Muž 2lizard [7] Re: ČichavecTom
S různými svahy/profilováním dna jsem si hrál také, neb jsem chtěl výrazně profilované dno, ale v akva je nemožné udělat vyšší sklon, tak aby byl trvanlivější.

Pokusil jsem se vytvarovat dno za pomoci polystyrénu, který bych tam pak vlepil. První zkoušky byli ve vaně kam jsem vpustil dospělého čichavce. Po několika proplutí se dno výřením začalo sesouvat do roviny a polystyren tudíž začal vyčnívat.
Tak jsem zkusil něco jako malé kaskády z průhledného plastu, který byl ukotven do dna - toto řešení drželo, ale při pohledu to bylo velmi nepřirozené, kdyby se to však nechalo zarůst, možná by to nevapadalo špatně, ale mému záměru nevyhovující. Tak jsem nakonec provedl to co mám v prezentaci akva.

Jinak dno mám o zrnitosti 1-2mm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 17:04 Muž VVV111KKK [61] Re: ČichavecTom
Jak píše romant, stejně se ti to promíchá. A pokud nebudeš týdně hodinu v akva, tak to stejně poroste jak se tomu bude chtít. Svah v akva - "tekuté písky". Všechny svahy v akva mají stejně tendenci samovolně se srovnávat. "Samovolně - za přispění pancéřníčků, sumečků, ancistrusů ale i plžů atd. To už vůbec nemluvím o bagristech typu závojnatka, kančík ap.
Trochu pomáhají terásky z různých kamenů a břidlic. Před časem jsem zkoušel odebírat substrát zepředu a dával jsem ho dozadu. To ale příliš neoceňovaly rostliny, takže jsem toho rychle nechal.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 16:52 R Muž romant [27987] Re: ČichavecTom
Štěrk se Ti promíchá a kytky si budou růst, tak jak se jim zlíbí. Netrápil bych se tím. Tomu svažování můžeš pomoct třeba nějakýma plochýma kamenama ze kterých vytvoříš jakoby terasy.
Mrkni se sem, tam jsou vyrobený klasický terasy.
rybicky.net/nadrze/4059
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2010 16:15 Muž ČichavecTom [92] - Rostliny – Příprava dna - zajištění pozvolného spádu (vzadu více substrátu než vepředu) tak aby vydrželo.
Zakládám nové 150d x 38h x 50v

Mým cílem je mít vzadu plusmínus 8 cm substrátu a vpředu u skla kolem 4 cm.
Po odečtení pozadí vyrobeného z 10ky polystyrenu, který je však místy dost odřezán, mám od předního skla ke "skále" v průměru nějakých 30 cm, což není moc místa.
Uvažuji o osázení rostlinama v principu rozdělenýma na pozadí a popředí, přičemž do pozadí půjdou větší kousky a do popředí jen něco decentního co zůstane při dně, případně ponechám prázdná místa. Potřebuji tedy zajistit aby vpředu byla menší vrstva substrátu a vzadu větší. Dno bude utvořeno pomícháním říčních štěrků č.2 a č.4. Budu velmi rád pokud se mi podaří akva založit tak, aby mi to vydrželo a dno se časem nesrovnalo. V posádce akva bde i šest nenechavých pancéřníků, kteří se mi o vyrovnání mohou velmi rychle postarat.

Mé záměry jsou následující, prosím o komentáře a doporučení k nim:
1, před založením dna vlepím silikonem přepážky odělující části vyššího dna od čístí nižšího dna (tedy asi 15 cm od předního skla a po stranách). Přepážky budou nastříhány z průhledného akrylového plastu tl. cca 4mm a jejich výška bude zhruba 4cm. Mám strach aby mi nezačaly časem vykukovat ze dna. Rohy jim proto raději zastřihnu, protože to by bylo asi to první co začne vylejzat.
2, Jako druhá varianta mě napadá použití menších kamenů, nebo kombinace kameny akryl. Bohužel mám málo místa achci aby bylo co nejvíce prostoru pro substrát a tím i kořeny rostlin (husté osazení). Chápu že kameny jsou vhodnější, protože když budou někde vykukovat ze dna tak je to OK, ba dokonce i žádoucí. Naopak výhodu plastového oddělení vidím v tom že omezím zarůstání kořenů zadních rostlin do předních partií a nebude tak odebírán prostor předním rostlinám. A toto platí i obráceně.
3, říční písek č2 a č4 chci míchat. Do zadních partií půjde mix obou. Vpředu chci spíše ten jemnější aby se mi v něm dobře rozrůstaly koberce. Pak mám ještě cca ve třetině nádrže (viz fotka v profilu) takovou jeskyňku a před ní nechci žádný porost, ani koberec ani vyšší kytky - toto bych mohl taky čistě teoreticky zajistit odpřepážkováním tak, aby mi tam neprorůstaly kořeny rostlin odvedle. A pravidelnou údržbou - vytrhaváním... Jaké jsou vaše praktické poznatky ohledně kombinování různých hrubostí písku? Lepší jemnější dospod nebo navrch. Anebo promíchat? A jaké máte postřehy ohledně zabránění osídlení jistých partií rostlinami?

Jaké jsou vaše zkušenosti?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2009 20:45 RAP Re: Matalan
www.akvarista.cz/… třeba ti tohle pomůže ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2009 18:58 Matalan Re: baby83
tak to nepředpokládám :) tak ve svahu budu muset asi častěji odkalovat, střídměji krmit a nepořizovat tolik ryb. Spodní vrstvy se snad tak rychle nezanesou, pak udělám radikální změnu a bude.
Díky moc všem za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2009 17:24 baby83 Re: Matalan
No ja by som sa skôr bála ako by to pri hlbšom odkalovaní zvládali korene rastlín, ktoré tam zrejme chceš vysadiť. Hlbšie dno by sa im určite páčilo, ale na lepšiu údržbu zabudni. Iba ak by si ich mal veľa, veľa... a zvládali by to spotrebovávať samé... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2009 17:09 panev Re: Matalan
Dělala jsem si menší svah, asi 10cm. Bordel napadal docela hluboka a neodkalovalo se mi to moc dobře, navíc jsem ho musela pokaždé zformovat znovu hmm Tak jsem se na to vyprdla. Ale líbí se mi to, asi bych to řešila nějak vhodně tvarovaným kamenem, který by se zasypal... I když na tak vysoký svah by to musel být pěkně velký šutr smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2009 11:53 Matalan Re: Breathlless
spíš mám strach o alkalitu vody, beto má PH kolem 12, což by ve vodě asi nedělalo dobrotu, hlavně pokud by byla příliš měkká. Sjíždění řeším terasami z kamenů, je to vzhledné a funkční.
Co se ale odkalování týče - odkalovat ve štěrku 25cm hluboko? Ještě jsem to nezkoušel, ale nedokážu si to dost dobře představit. To by musel být pořádnej zvon.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2009 08:07 Muž Breathlless [6] Re: JuraS
Porobeton by se ti časem asi rozpadl , je dost nasakavej . navíc se stále drolí a dělalo by to bordel ve vodě. Jestli jde nalakovat? asi ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2009 08:03 JuraS Re: Matalan
dal bych tak šikmo sklo s nalepenými žebry tak aby po něm nemohl štěrk sjet dolů..nebo nějakej šutr je taky dobrej..co tak porobeton..ten si můžeš vyřezat do tvaru jakej ti vyhovuje...nevím ale jestli by se nemusel nějak nalakovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2009 07:59 Muž Breathlless [6] Re: Matalan
Proč by to mělo hnít ? Když budeš řádně odkalovat tak ti nic hnít nebude. Problém bude spíš v tom , že se ti to časem sesune , musel bys tam zakomponovat příčky a kameny. Te´d sem taky dělal trochu terasu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2009 07:54 Matalan Re: PaDa
Myslel jsem, že v takové vrstvě písku už by voda mohla hnít v důsledku neprokysličení. Jestli to ale nevadí, technicky to problém není, štěrku je dost :)
Radíte tedy nebát se toho a navrstvit tam klidně 25cm štěrku a nechat to tak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.10.2009 23:05 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: Matalan
Nevím, jaké plánuješ ryby, ale počítej s tím, že časem ti většina živějších ryb dno srovná a taková čouhající kostka polystyrenu v zadní části akvárka, no nevím ;-) Vyšší vrstva písku je určitě to nejvhodnější a nejvariabilnější řešení...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2009 17:05 jose Re: kaote
Ani ja, to chce on. Videl som to na viacerých foto aquascapingu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2009 16:52 kaote Re: jose
Když už se chcete připravit o dno (prostor pro kořeny rostlin, nitrifikační bakterie atd.), proč tam prostě nevlepíte šikmo sklo? To je asi nejčistší řešení. Já bych nějaké pet lahve či kusy polystyrenu ve svém akváriu nechtěl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2009 16:49 jose Re: VVV111KKK
Máš pravdu, voľne položený pláva, prilepený nie :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2009 16:39 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Matalan
A proč vám vadí dát o trochu písku navíc? 30 kg není zas tak moc. Kytkám se to bude určitě líbit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2009 16:28 Matalan Re: VVV111KKK
Ty petky - to je dobrej nápad, to mě nenapadlo. Akorát to bude žumpa, až to budu za pár let otevírat. Stačí doufat, že to neprosákne :)
Polystyren sice lehký je, ale sypaný štěrk má dvojnásobnou hmotnost než voda, takže ti stačí stejná vrstva štěrku jako polystyrenu a už ti nic neplave. Ale nejspíš zvolím petky.
Jsou ještě jiné způsoby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2009 15:38 Muž VVV111KKK [61] Re: jose
Polystyren je lehký, ale až moc - plave ! Spíš něco neutrálního (ty petky s vodou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2009 15:21 jose Re: Matalan
Najlepšie asi polystyrén, je ľahký.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2009 15:16 Muž grizly [145] Re: Matalan
Už jsi to sam napsal. Polystyren, petky s vodou, kameny a ty pak zasypat. Určitě jsou ještě další finty. ;-)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 3298x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12218-svah-ze-substratu-v-akvariu