Kobercové rostliny
0 09.03.2013 11:40 romel krásný koberec se dá docílit i Hydrocotyle sp. Japan
Nekde jsem cetl, ze lze rasokouli rozriznout a pak silonovym vlascem prichytit obe pulky ke kameni. Pry pak roste dal a vytvari na kameni krasne nizky koberecek. Ale nikdy jsem to osobne nezkoucel, takze jde o informaci typu "jedna pani povidala".
Na druhe strane nevidim duvod, proc by to nemelo fungovat.
A napadá tě, jak vyřešit další rostliny? Myslím zakořenění, je pro ty kryptokoryny nutný substrát? Mám obavu, že třeba rašelinová rohož by mohla zahnívat.
Taky mne napadlo použít na ten trávník řasokouli, ale ta se mi asi na kamínek nepřichytí, že?
Jako podklad pro uchycení mechů bych dal nějaké větší kamínky. Fissidens dobře přirůstá a tak se pak dá dobře stříhat. Stejně tak bych k ní přidal další dobře přirůstavý mech Leptodictium (ale při jeho shánění pozor na záměnu s jinými druhy).
Ahoj,
ráda bych poprosila o radu. Mám nádržku (kvádr) o objemu 6 litrů, nechci ji využívat pro chov, jen si ji prostě hezky osázet, aby mi tu nestála tak neutěšeně prázdná. Ráda bych nějaký jemňoučký kobereček, aby nerušil tu miniaturu, ale i micranthemum mi přijde do takto malé nádržky moc humpolácké. Napadl mě nějaký mech (fissidens f., X-mas moss), ale uvádí se výška až 6 cm, akvárko má na výšku 15 cm. :( Taky nevím, jak to zakořenit, napadlo mne nepoužít substrát a nechat obrůst nějakou mřížku na dně.
Jenže tady přichází další problém - jak zasadit nějaké barevné kytky (třeba cryptocor. tropica)? Místy dát rašelinové rohože, nebo by stačil pro růst kořenů ten mech? Výběr pidirostlinek a ještě s nějakou jinou barvou je dost omezený, co byste použili? Mne napadlo třeba anubias barteri var. nana golden. Ten by se ani nemusel sázet.
Prosím zkušené rostlinkáře o nějakou radu, zkušenost a nápady na rostlinky. Děkuji.
Starší reakce
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_tenellus tak tahle rostlina jako trávníček do popředí nejde skoro použít. Pokud chceš vytrhnout velký echináč stačí s ním několikrát opatrně trhnout směrem k hladině a je venku. Otrháte mu přebytečné listy, zkrátíte kořeny a on nějaký čas dá pokoj.
Ked som sadil rubina tak ma 2 cm, ale tak sa mi v lete vysviho ze zacina m´byt dominantny. Aj ja mam rad mini rastlinky.
Ten E.rubin je uz tak velky ze sa ho bojim vybrat aby som norozryl dno na komplet... Da sa tomu nejak pomoct bez toho aby som velovo prerabal akva?
Eleocharis je určitě méně náročný a na pěstování jistější.
Kobercovky vždy rozjíždim současně se stonkovkama, takže u mě nikdy nenastane
situace většího zaclonění.
Velký echinodory se mně nelíbí - ve svých nádržích mám dominantu max. menší
microsorko, prostě já rád v AK všechno malý.
Ved prave to bojujem s riasou. Momentalne je E.tenellus na tom lespei, tak rozmyslam ze vsetko vsadit na jednu kartu.
Od o,5 W/L ti poroste skoro vše
Ještě k tomu eleocharisu, pokud si nějak zasviníš AK (sinice,GSA atd) tak je s nim největší problem ze všech kobercovek ho znovu rozchodit.
Kolko Watt/litr im treba?
Starší reakce
tak to rád čtu, dneska jsem si jí pořídil k liliovníčku co mám tak jsem zvědavý jak půjde...
Aha. On se někdo ozve ... já jsem na koberečky nikdy nebyl, takže ti víc nepomůžu :o) ...
edit: No prosím ... já než to napíšu :o) ...
Glossu mám už víc jak rok je to super kobercovka i tam kde jsou v akvarku piskořky. Stačí ji jen čas od času obnovit aby ty spodní části nezahnívaly.
Vím četl jsem ... ale chtěl jsem vědět zkušenosti tady akvaristů jaké mají...
jakou máte zkušenost s Hydrocotyle tripartita, Glossostigma elatinoides? Máte nějaký typy na pěstování? Jak rychle se vám množí?
Starší reakce
Postupně odstřihuju jen ty původní listy které žloutnou (zřejmě emerzní), jinak nestříhám.
Listy jsem nikdy nezastřihoval. Rostl mě dobře ve 12L akva ikdyž světla moc neměl, protože ho stínily další rostliny a CO2 jsem dodával tehdy z burčáku takže nic stabilního a přihnojoval jsem bioflorem. Beru ho také jako méně náročný trávníček a nikdy jsem s ním problémy neměl.
Pozivam rataj profi soil jilovy pisek jemnozrny... strihate delku listu nebo ponechavate?Chci spise nizsi vzrust....
Voala, rostee xixixiiiii
Xixao napsal: staci u i mene co2 a a svetla taktez nepotrebzje mnohi, obojeho mam dostatek a stejne trucuje
Právě proto si myslím že tebou popsané není jediné co potřebuje, já ho mám bez CO2 a umělého osvětlení, musí mu stačit jen sluneční světlo na západním okně
takhle to bylo při sázení
rybicky.net/fotogalerie.php…
a o 6 týdnů později, žádný zázrak, za uvedených podmínek, ale roste
rybicky.net/nadrz/15606/0.jpg… Beru liliovnicek jako jeden z neene narocnych travnicku, staci u i mene co2 a a svetla taktez nepotrebzje mnohi, obojeho mam dostatek a stejne trucuje
Já to zase moc neřeším, je to pudová záležitost. Buď to "pude nebo nepude". A zase zkusíme něco jiného
jste moc hodný
liliovníček nejen mě koukám není souzený
Fidorka má pravdu, je při zemi (sag.) a dělá koberec, ale chce to regulovat výhony hned. Kdybych tam jel, tak bych také klidně přivezl. Dnes jsem je rozdal do třech akvárií, roste neskutečně rychle. Proto jsem jí nechal růst místo liliovníčku
taková nabídka se nedá odmítnout
neboj, určitě doraž... složitější témata stačí poslouchat a ještě se i něco dozvíš, nafasuješ kytky... A ta konverzace se taky netočí pořád jen kolem akvaristiky
tak přijď na sraz, můžu tam nějakou vzít na vyzkoušení...
drží se mi docela při zemi a dost se rozrůstá...
sagittárii jsem zatím neměl možnost vyzkoušet... tak držím palce ať ti dál roste..
zřejmě mu něco schází
Taky mě to nerostlo, tak jsem nechal liliovníček napospas. Víc jsem se o něj nestaral a díky porostu sagittárie už ani neměl šanci být viděn. A včera, při větší údržbě jsem se nestačil divil. S kobercem sagittárie (subulata) jsem vytáhnul i "kobereček" liliovníčku, který měl "delší" listy, ale bez řasy a pěkně hustý. Asi se mu nějaké světlo dostávalo, takže se vzpamatoval. Dokud jsem se mu snažil nechat "prostor", růst nechtěl. Včera jsem mu opět prostor udělal, tak jsem zvědav, jak se mu to bude líbit, ale tři měsíce stagnoval.
Asi se musí víc "adaptovat", nic jiného mě včera nenapadlo, ale měl jsem radost
Nemám dost zkušeností na to abych posoudila jestli na liliovníček stačí technické parametry Tvého akvárka, ale při pohledu na tu fotku mě napadá že jsou zasazené v moc velkých trsech, určitě je lepší je roztrhat na malé, a pokud bych měl chut si s tím opravdu vyhrát, tak napinzetovat jednotlivě "piditrsečky". Je s tím dost práce a pořád něco vyplavává (mně to nabavilo a to takhle osazovala jen šestilitrovou pidikrychličku
) ale rostlinky mají pak kolem sebe spoustu místa na vyhánění šlahounů, a pokud jim podmínky u tebe jink vyhovují, určitě je líp vyžijou.
Liliovníček mám ale vůbec mě neroste... řasy už na něm nemám (starší fotka) ale nové výhonky aby se rozrůstal po nádrži nepozoruji, sem tam kousek přesadím ale počet kusů se tím v nádrži nezvýší... světla i co2 dostatek... sem tam nějaký lístek vyhání spíše do výšky...
co by mohlo být špatně?
Starší reakce
Myslím, že matky tady byly zmíněny ohledně stonkovek. Eleocharis bych takhle určitě nesázel
ty takhle sázíš eleocharis?
Co takhle místo matek použít rozlámané skořápky kokosových ořechů, do kterých se vrtačkou vyvrtá dírka... myslím že by to také šlo. Alespoň já to tak používám.
Určité místo matky pod stovky mají - ale to si už dohledej... A proč by do akvárka matky "nepatřily"?
Mřížka má od břidlice výhodu v manipulaci a lepší cirkulaci vody.
a na co pak tedy jsou?
když je nesázím = nemám kam je sázet = nepotřebuji je...
Prostě zastávám názor, že matky do akvárka nepatří.
A uchycení té riccie na plastovou mřížku (jak je v odkaze) - to taky nepodporuji - klasická břidlice je mnohem lepší řešení.
aby se nemusely vůbec sázet
na řízky stonkovek? a proč? aby nevyplavávali? Stačí stonkovky zasadit mírně pod úhlem a nevyplavou - A to ani v lehkém profi-soilu kterého mám v jednom akvárku vrstvu jen 2cm...
Ale to už jsme OT...
"Horácomatky" byly použity hlavně na stonkovky po jejich sestříhnutí.
Jednoznačně na sázení je nejlepší jemná dlouhá pinzeta a trošku cviku. Ze začátku mi taky kobercovky vyplavávali, teď to tam sázím jak po másle a nic nevyplave.
Důležité je sázet po malých trsech asi 2cm od sebe.
Co se týče nějakých sítěk a podobně, myslím si, že je to absolutně zbytečné.
A to už nemluvím o "slavných" "horácomatkách" - sázet tímto způsobem rostliny je dle mě totálně blbost. A navíc valit 10 kilo železa do akvárka taky není moc dobré.
Přidat reakci
1 ...... 13
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 18635x