Ryby do akvária 21 - 50 l (malé akvárium)
V krevetach se až tak nevyznám, ale co vím jistě, tak pokud budou mít nějakou skrýš (to je narážka na to, že teď se nemají kde schovat a malo rostlin je), tak vždycky záleží na povaze beťáka. Bude to znít hnusně, ale musíš vyzkoušet. Některý beťák je s tím v pohodě, jiný ne.
Mám pri Bette ešte dve neritiny a s rastlinami som si doviezol aj malých slimákov. Škodu mi snáď nespravia, očakávam že pôjdu po nezjedenej potrave a odpadnutych listoch.
Moja priorita teraz je úplne zarast akvarko a potom uvidím. Samozrejme updatnem aj prezentáciu svoju tu na fóre aby som ukázal môj pokrok.
Ešte ku krevetam. Odporúčate ich ku Bette do tohto akvarka,a keď hej aké?Samozrejme až keď bude akvarko zarastené
Tak doporučuji ted nechat jen tu bettu, snecci jsou vítáni taky a zkus z akvária udělat džungli. Kdyby se Ti povedlo mít akvarko plné rostlin, tak by možná nějaká další rybča přicházela v úvahu. Ale čím min ryb v takovém objemu, tím lépe.
Přeji, ať se daří. Mi osobně se v tak malém objemu nepodařilo vytvořit fungující akvarijní systém, a rostlinky mi v tom objemu vůbec neprosperovaly. Tak doufám, že Tobě se bude dařit lépe.
Klidně zde napiš, když budeš s něčím potřebovat pomoct.
Jinak ohledně rostlin doporučuji sledovat Rataje, mívá tam rostliny ve slevě, protože jsou přerostlé a člověk za 200 Kč i s poštovným je schopný naplnit celé akva rostlinami. Momentálně tam rychlerostoucí a nenáročné rostlinky neměl, ale zrovna 14 dní zpátky měl košík růžkatce za dvacku.
Triafa do čierneho.
S akvaristikou som začal tento rok a čerpám informacie z fóra a od známych ktorý majú roky skúseností.Filter si ale zatiaľ nechám,ale veľmi pekne ďakujem za tvoje rady.
Nechám si len tu bettu. A keď nebude tak si dám nejaké menšie hejno ohniviek
Nemůžu se zbavit jednoho pocitu, tudíž napíšu svou konspiraci. Pokud tomu tak není, tak se předem omlouvám.
Jelikož jsem měla set Aquael Leddy 40, tak nemůžu se zbavit pocitu, že frankie80 ho má taky. Filtr i topítko by odpovídalo a i při pohledu na akva to je, jak kdybych koukala na to svoje. Pro porovnání se můžete kouknout do mojí prezentaci Všechno Špatně.
Proč to píšu? Pokud bych měla pravdu, tak toto akvarko rozhodně nemá 30 litrů, ale 25 litrů v hrubém. Bez skla to dělá 23 litrů, no a když odečteme substrát a mezeru mezi výškou skla a hladinou, jsme na 18-19 litrech.
A já si myslím, že tento objem je opravdu ideální na jednu bettu, maximálně krevety. Obzvlášť u začátečníka (opět, pokud frankie80 zkušenosti má a já to špatně odhadla, tak předem se omlouvám).
Navíc ta parodie na filtr aka honič vody aka zbytečný žrout elektřiny - tedy Asap 300 by akvárko s několika rybami neutáhnul.
Což je další věc - betta nemá ráda proud vody. A to zďorbo točí 300 l/hod. V takovém objemu, ať už 20 nebo 30 litrů to dělá z akvária vířivku. A filtrační hmota je tam nulová.
Vím že na to je jiné vlákno, a správci mi prosím odpustí, ale doma mám piezomotorek a klasický bublifuk, takže abych tu jen nepindala - pokud by měl frankie80 zájem, klidně mu to ráda prodám, páč se mi to doma jen valí. Nebo klidně mě zdrbejte, pokud to je špatný výběr filtrace.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Projdi si vlákno, atlas. Hledej ryby o velikosti cca do 3cm max a ty si prostuduj a zjisti zkušenosti. Nakonec zjistíš, že možností máš několik a klínoskvrné to rozhodně nebudou
Klínoskvrné bych z toho tvého seznamu vyřadil, je to pro ně malé.
Jasne, je super, že Ti jde hlavně o to, aby se ryby měly nejlíp. Každopádně jen píšu svůj postřeh. Protože pokud chceš mít v akváriu pohyb, tak abys pak nebyl zklamaný.
Když si projdeš toto vlákno, tak jistě možnosti najdeš, je to pořád dokola to samé...
Ono veľmi na výber nemám. Jedine ta tetra a razborky bornejky alebo klinoskvrne do takého akvarka. Zvyšné čo som pozeral tak sú buď veľké na moje akvarko alebo robia bordel ako sú gupky a pod.
Mne ide o to aby boli ryby spokojné ( o to ide tu asi každému)
Co jsme zde tak diskutovali, tak prý tetry ohnivé zrovna neplavou. Dokonce zde psala jedna akvaristika, že u ní v akvarku byly "statické", tedy furt na jednom místě. Tak pokud chceš mít v akvárku pohyb, tak to přehodnoť.
Presne takto to plánujem. Po osadeni ďalších rýb( vyhráva u mňa tetra ohniva)dám vedieť či to bolo dobre rozhodnutie
Mimochodom díki, nech sa darí aj tebe
Těch rostlin je tam strašně málo. U zakládání akvária a rostlin platí, že čím více, tím lépe. Prostě to akva úplně celé osázet. Ony některé rostliny půjdou, některé ne, ale to je přirozené. Casem se to vyselektuje a uvidíš, čemu se daří a čemu méně. A pak jenom trpělivost a počkat cca 3 týdny než kytky začnou viditelně růst. Teprve pak bych uvažoval o rybách. Ať se daří!
Ahojte,zasadil som teda rastliny od známeho,ktorý mi daroval strihané rastlinky a použil som hnojivo (
www.superzoo.sk/…#). Mám tam aj plávajúce rastliny( asi Salvinia). Voda už ale nemá toľko prachových častíc ako predtým čo je super.
Dajte prosím vás nejaké rady aké ryby by som ešte mohol dať do takého akvária (30l).
PS: ďalšie rastliny ešte zasadim v priebehu nasledujúcich dní.
Starší reakce
Jsem akvarista amatér, ale za mě určitě ne. To akvárko to nedokáže utáhnout. Jestli dobře vidím ty rostliny jsou umělé, a to není dobře. Nejdříve živé kytky (ty 3 řasokoule to nespasí), a pak bych teprve uvažoval o něčem, co se dá mít v mini akva
a i tak to dle mého bude asi menší počet ryb.
Ahojte. Mam 30l akvarko s Betou pestrou a 3 neritiny. Chcel by som sa spytat ci je mozne dat aj cca 7 -8 razboriek ( bornejska ,klinoskvrna) alebo tetry ohnive
Starší reakce
Odkazy které jsem vložil jsou ověřené, dle jejich informací se lze řídit. Překladač google to zvládne přeložit bez větších problémů. Lze tam dohledat ryby o které máte zájem a získat tak relevantní informace o jejich nárocích.
V Čechách se informace moc neliší, povětšinou je různé weby kopírují navzájem a s výzkumem o nárocích mají společného málo. Proto jsem vám tu pomůcku ve formě odkazů vložil. Probíhala zde debata o okusování, jen jsem ji chtěl upřesnit pro lepší přehled. Přeji šťastný výběr.
Okusování jsem vůbec neřešila, protože v akváriu stejně bude jen jeden druh a několik otíků
Že dánia jsem tu už jednou měla nedoporučené jsem psala hned od začátku a ač jsem je zvažovala, tak k nedoporučení stále přihlížím.
Za odkazy děkuji, ale moje aj je hodně bídná a ani s překladačem takovéto stánky nejsou zázrak
Míst s informacema jsem myslím už prolezla mnoho, ale informace se na ruzných místech i dosti liší a zatím jsem nějak nenašla nic moc, že bzch si řekla to tam musím mít a odpovídalo by to mojí nádrži, proto jsem se tu ptala na nápady na které rybky se třeba mám kouknout. A radám v obyč zverimexu, který se tváří jako akvaristika také vím, že se věřit nedá, protože mě slečna přesvedčovala, ze v nojí nadrži klidné mohou plavat 3 ruzná hejna a ještě něco na dně, že je to dostatečně velké...
Asi jste mě nepochopila, psal jsem, že vůči vlastnímu druhu si okusovat ploutve nebudou, jestli je začnete kombinovat s jinými jako tetry apod.. tak je tu možnost, že se to závojé formě nebude líbit.
Co se týká nároku na prostor, klasických 60l je pro ně malé. To, že místní atlas píše nějakou litráž neberte jako dogma, je rozdíl mít 100l akvárium s délkou 50cm a 100l akvárium s délkou 120cm. V případě dánií až na výjimky by jste měla zajistit delší akvárium. O parmičkách raději nemluvit, bylo by to pro ně trápení.
Zkuste si vyhledat potřeby každého druhu ryb například na fishi-pedia.com
nebo i zde jsou kvalitní zdroje informací
www.seriouslyfish.com/… Neustále hemžení tam právě mám;) a i jsem zvažovala zda nevybrat něco většího klidnějšího...
Ja okukuji průběžně akvaristiky a případně burzu, ale chtěla jsem znát i nápady po čem se koukat
V atlasu u danii je napsané, že je to rybka do akvária o velikosti min 40 litrů. Navíc když srovnam dania a neonky, tak neonky opravdu potřebuji to "rozfofrovat" z bodu A do bodu B, proto musí mít dlouhé akva. Kdežto dania plavou úplně cik cak, mezi rostlinami, kolem filtru, uplave 10 cm, otočí se zpět, a vyda se úplně jiným směrem. Takže z hlediska plavání jsou čilé, ale nenáročné na prostor.
Bohužel ostatní rybky neporadím, nemám osobní zkušenosti. Ale nebylo by marné, kdyby zde někdo napsal rybu, ktera plave stylem dania. Protože u nich opravdu člověk nemusí mít výčitky z krátkého akvárka.
Jinak parmicka jestli má mít v dospělosti 5-7 cm, tak mi to přijde dost. Spíš bych se dívala po menších rybkach. Ale to je můj názor, někomu se zas mue líbit málo větších ryb než víc menších ryb. Protože jinak bych koukla na rasborky. Nebo něco drobnejsiho.
Dám takový tip. Když jsem si vybírala ryby, najela jsem na web obchodu (eshopu), že kterého ryby budou. A tam jsem klikala na rybu po rybě. Jo, zabere to čas, ale věděla jsem, které ryby jsou pro mě reálně k sehnání nebo do mého rozpočtu (jedu low-budget, takže ryba za 10 Kč je pro mě ideální) a dle toho si psala, zda by mi do akva šly (dle jejich velikosti a nároků na vodu) a zda jsou snasenlive, hodící se k sobě apod. Nakonec jsem skončila sice u původní myšlenky, ale nebylo marné si tento přehled udělat. Některé info mají přímo na webu prodejci, jiné jsem si dohledala zde.
Jde o to, že se mi moc líbí rasbora espeho a tu je problém běžně sehnat. Proto jsem jela metodou "kouknu, co maj a za jaké penize", protože pak jsem byla akorát zklamaná, že má představa je nereálná. Konkterne i s danii jsem měla problém. Ve zverimexech měli jen zavojnate, ale krátké k nesehnani, tak jsem nakonec našla chovatele, který je naštěstí měl a ještě za lepší peníze i s dopravou.
A já se přidám ke skupině,kteří tvrdí že to je pro ně malé. Z vlastní zkušenosti ti povím, že je velký rozdíl mít ty rybky v 60 litrech nebo ve 200.
Dobře, stejně je to v kuse a měnit jsem to neplánovala;) Ještě uvidím, jestli tam budou dania;)
Důvod původního nedoporučení bylo právě to,ze jsou to dobří plavci a délka 60 cm je úplně minimální a že by potřebovali spíše delší akvárium...
Já ještě zvažovala nějaké pramičky (čtyřpruhé nebo třeba duhová nebo purpurová) ale pro ty je to asi malé
Díky za upřesnění. Hledala jsem to, a našla jsem to, v jaké souvislosti to bylo napsáno. A to v té, že se nemají chovat dohromady kratkoploutva (divoká) dania se zavojnatymi. Že ty divoké budou okusovat ploutve.
Moje logika říká - proc si dávat do akvárka možný problém, když to jde obejít.
Zdroj zde:
Je to kousek nad slovem "charakteristika" a začíná to slovem Zavojnatá
www.zverimex-akvaristika.cz/…
Edit pro zelwa02: Koukám, že máš na akvarku kryt, tak ho hlavně nezahazuj. Dania si rady povyskočí nad hladinu.
Jen upřesním:
Oni si je neokusují navzájem, ale rádi jim je okusují jiné ryby například tetry atd.. to je dobré vědět a narovnat imformaci na správnou míru
Ty krátkoploutvé jak píšeš jsou tzv. divoká forma, závojové jsou tuším šlechtěné
Dania vím, že právě zde na fóru doporučuji do Tvého objemu. A já je v akva mám, a když je v lete víc stupňů, tak bohužel. Člověk se snaží akva chladit, chápe, že je rybám vedro, ale na druhou stranu není to pro ně smrtelná teplota, takže to zvládnou.
Freedlo: Nevím, jak u leopardů, ale u pruhovaných v zavojove formě jsem četla, že si rady okupují ploutve. Tak jsem brala kratkoploutvé, kdyby toto tvrzení náhodou byla pravda. A stejnak se mi víc líbí.
OFF TOPIC - v lete mi stacilo hodit do vody kazdy den 0,7l petku plnou ledu/zmrzle vody - teplota klesla cca o 2 stupne na nejakou dobu. Dania to zvladla v pohode : ) ( 28 jsem mel takovej standard)
Jinak rybky jsou to zive a dost drze: )
Tak to jsou pěkné rybky..;) a teda nevim jestli by jim vlétě nebylo trošku horko;)
Podľa mňa je tam pre nich dosť miesta na plávanie.
tyto rybky jsem zvažovala při založení a bylo mi řečeno, že je to pro ně malé na plavání
Zrovna jsem chtel doporucit danio leopardi - zavojovou formu. Jsou to silenci
Pokud chceš mít v akvarku solidně živo, doporučuji danio pruhované. Jsou to rybky nenáročné a pohyb v akvarku zajišťují furt.
Zdravím a přicházím s prosbou o nápady.
Zvažuji výměnu osazenstva ve své nádrži, cca 55l vody, nádrž viz. má prezentace.
Jde o slušně zarostlé akvárium, které si ale občas žije dost svým životem. Ne že bych se mu nevěnovala vůbec, ale časový interval je spíš delší. Takže potřebuji najít rybky ne tak odolnější, ne úplné citlivky;) Teplota vody je dle aktuálního ročního období, zima cca 23 a leto i 28. Zůstal by tam jeden Otík (v plánu je zas mu dokoupit kamarády) a chtěla bych nahradit endlerky. Ráda bych něco výraznějšího, možná ne úplně malinkaté a neco co se nebude tak šíleně množit;) takze žádné živorodky;)
Děkuji za nápady na nové obyvatele
Starší reakce
Do takhle malého akvária bych nedávala k bettě nic dalšího. Štikovce neznám, ale stačí se podívat do místního atlasu, kde je minimální velikost pro pár 50l a maximální teplota 25°C - takže k teplomilné bettě určitě ne. Upřímně chtít do tak maličkého akvária vecpat ryby dorůstající podle atlasu až 13cm mi vůbec nepřijde jako dobrý nápad. Buď větší akvárium jako jednodruhovku pro štikovce nebo samotnou bettu do těch 40l.
Dobrý den, lze chovat v jedné nádrži bettu a štikovce pruhované? Jednalo-by se o nádrž asi 40l
Já taky měl rok jen ohnivky a akvárko teda spíš statické. Ony jsou fakt někdy jako by čekaly na autobus v mínus dvaceti
.. přidal jsem samce Endlerek a konečně pohyb
Děkuji za info. Já právě bettu mám a asi mi přijde lina oproti jiným rybkam.
Takže jsem "rozmazlena" akčním akvarkem.
Upřímně tetry ohnivé jsou ty nejlínější ryby co jsem kdy měla, sotva se pohnou, a razborky jsou taky docela statické (samozřejmě jak které razborky, jasně), a pokud se nic neděje tak rády stojí a čumí
Betta mi chováním přijde zajímavější, je zvědavá, reaguje na lidskou přítomnost ( a jinak než zběsilým úprkem teda) a dá se s ní pracovat, tady jí něco změnit, tady jí pořídit hamaku,...
Asi záleží na preferencích akvaristy
Souhlas. Přijde mi, že i když je betta ve 2o l, tak zas tolik neplave (páč Betty nejsou takoví plavci jako např. neonky či dania). Tak nevím, zda by to akvarko nebylo veselejší právě s rasborkama nebo tetrama ohnivyma.
Ahoj, absolutně souhlasím s kolegyní Silurian níže a bude nás asi víc kdo potvrdí. Otíky nebrat. Rozhodni se mezi Betou a nebo hejnem malých rybek (Razbory budou fajn) ale můžou být klidně i menší druhy Teter jakou je třeba Tetra ohnivá nebo parádu udělají i samečci Endlerek. Hezký den.
Měla jsem ve 30l bettu a upřímně si nedokážu představit mít k ní ještě tolik ryb, kolik plánuješ. Určitě je to hodně i o tvaru nádrže - měla jsem dvě kostky, v jedné bettu a potom krevetky, ve druhé malou skupinu endlerek. Obě jsem zrušila, protože péče o tak malá akvária má svoje specifika a já jsem na to upřímně asi moc líná (a časově vytížená). Být tebou, vyberu si jen jeden druh ryb a ten tam dám - buď hejno rasborek nebo samotnou bettu. Jinak je to ohromný kompromis i co se týče teploty a navíc pak ještě můžeš řešit potrhané nebo věčně vystresované rasbory, pokud bude betta ostrá.
Otíky bych do takhle malé nádrže nedávala vůbec - a když tak až za několik měsíců, já si na ně zatím moc netroufám a to mám už o hodně "zralejší" akvária.
Hodně štěstí při výběru ryb, máš ještě pár týdnů na přemýšlení (rybky se přidávají až tak +- po měsíci od založení, určitě se tady na stránkách dočteš víc) a ať se daří.
Bylo by dobré založit prezentaci nádrže, ať víme, o čem je řeč, zvlášť, když je tvoje první
Každopádně za mě jen tu bettu...
0 03.12.2023 18:47 lana123 – nove akvarko
Ahoj, mam tyden a pul od zalozeni akvarka (30 l, celkem huste osazene) a chci se zeptat, od kdy tam muzu nasazet rybicky. Pochpoila jsem, ze je musim davat postupne a taky mam priblizny seznam toho, co tam chci dat:
- 2/3 krunyrovci jednopruzi
- samecek betty
- male hejno rybek (napr razborky atd.)-
Budu moc rada, kdyz mi nekdo zkusenejsi poradi, je to moje prvni zkusenost s akvaristikou a nerada bych neco pokazila. Diky moc.
Hlad naučí i rybu chodit
bornejky jsou celkem úspěšný u ploštěnek proč by ne u nítěnek. Kubotai k nim nedávej (nejlépe si předem nastudovat info o rybách)jsou to torpéda a bornejky budou z nich ve stresu. Navíc, byť jsou Kubotai malé, tak vzhledem ke své velmi čilé aktivitě by toto akva pro ně nebylo vhodné, raději bych navýšil počet bornejek (pokud to stav akvária dovolí).
Začal bych tím, že bych výrazně omezil krmení a hlad přiměje i bornejky hledat potravu jinde než jen nahoře. Potom máš možnost dát tam živorodku wingeovu,ale ta ti může brát i malé krevetky.
Taky bych měl dotaz, v 30L Dennerle mám ve dnu nitěnky. Obyvatelstvo jsou neocaridiny a asi 10-15 bornejek. Bohužel dno Rataj Volcano, takže si tam nemůžu pořídit pancéřníčky, kteří by je určitě vytáhli. Nemáte prosím tip na rybu, která by nechala zbytek osádky na pokoji, nevadil by jí ten druh dna a nezpůsobila by přerybnění? Je mi celkem jedno, jestli bude sama nebo to bude pár nebo nějaký hejno, co akvárium utáhne.
Napadlo mě pořídit ještě deset kubotajek, to by asi nepřerybnilo, ale myslím, že nitěnky ze dna lovit nebudou, jsou to rybky, co se drží spíš v horní polovině.
Předem díky za rady.
Starší reakce
Rovnou se tu zeptám. Je někdo, kdo měl úspěšně ostnáče červeného (dario dario) nebo teď ty novější druhy jako tiger a draon (dario sp. myanmar) a odchoval ho jen na kombinaci mikry, artemka, trepka a mražené?
Ráda bych samozřejmě měla třeba moinu nebo daphnie, ale nemám zdroj a v akva se mi to jen tak nechytí. Samozřejmě bych mohla zkusit grindal, i když ten už je na mojí hranici snesitelnosti ekl faktoru.
Obecně o tom přemýšlím i u jehlounků (indostomus paradoxus) co mám, jestli jim jednostranná strava mikry a artemka není spíš na škodu, jestli se nemám víc snažit to rozšiřovat. Otázka pak je, jakým směrem. Děkuji za info
Ja mám pseudomugil luminatus asi rok a pol v nádrži 60x40. Za ten čas sa namnožili na nejakých 20 kusov a v druhej nádrži je omladina - asi 4 kusy.
Potvrdzujem, sú ďaleko zábavnejšie a odvážnejšie ako tetry ohnivé, malé razborky a podobne.
Samci sa navzájom porovnávajú, kto je väčší kos a občas prenasledujú samice.
Pokud by to tady někdo pročítal, chci sem dát názor na pseudomugil luminatus, co jsem nakonec pořídila do nádrže Okénko, objem 54l hrubého.
v akva jsou aktivně množící se tylomelanie, proto má topítko na 26°C, filtr má prakticky nulový proud, mám ho hodně stáhlý.
Lumináty jsem kupovala už dospělé na burze na Pankráci, paní mi hezky desítku nakombinovala 5 samců 5 samic, ryby mají krásné a zdravé.
Mám je sice teprve dva měsíce, ale jsem z nich úplně na větvi. Kam se chováním hrabou tetry nebo i razborky. Lumináti si zabírají celou nádrž, žerou z hladiny, z vodního sloupce ale i ze země a pořád něco šnekům kradou. Naprosto do šneků nešťouchají a nezajímají je tykadla (to samé se nedalo říct o čichavci medovém, co jsem tu měla předtím). Je známkou, že se tyldy dále množí a hezky rostou, že si opravdu nepřekáží. Lumináti naprosto vynikají ve spoře osvětlených nádržích, takže ideální do low tech. Jak si samci imponují je naprsto úžasná podívaná, vydrží jim to i několik minut, roztahování ploutví, prohýbání se, barvičky, nádhera. Množí se každý den, vajíčka se dobře sbírají z mechu, jsou hezky viditelná. Sběr vajíček jsem po nějaké době vzdala, ale můžu říct, že v tuhle chvíli mám na hladině 4mm mládě, co už plave až 5 cm pod hladinou s dospěláky, kteří ho úplně ignorují, a asi pět dalších mládat od 1mm až do 3mm, co plavou na hladině, před dospěláky se schovávají ale při pohledu do nádrže zhora jsou jasně vidět. To 5mm mládě už má to svoje výrazné oko a modrý proužek na břiše, jako dospěláci a chytá i oranžový nádech.
Za mě je to ryba snášenlivá, snadno se množí, snadno se krmí a doporučuji jí všemi deseti.
Přidat reakci
[1] ...... 95 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 103509x