Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta splendens - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 18 Přejít na další stránku   1  
Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2018 22:14 pavel1234 Re: Wanderer
To topítko koupím to je jasné ale prozatím nejsou peníze. Jedině, že bych topítko s termostatem, které mám u skalárů, dal k betě a to bez termostatu dal ke skalárům a čichavcům. Doma s domluvím a kdyžtak to objednám. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2018 21:51 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: pavel1234
Topítko bez termostatu určitě ne, to nezvládneš uregulovat. A pak se ti může stát, že budeš mít rybu vařenou. Ve 20 l to půjde rychle, když to zůstane sepnuté. Topítko pořiď nové. Jestli to s betou myslíš vážně, tak ho budeš potřebovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2018 21:11 pavel1234 Re: Anthrax
Prezentaci přidělím zítra. Topítko mám právě bez termostatu takže nevím kdy to zapínat. Zítra prezentaci ihned udělám. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.08.2018 20:58 R Muž Anthrax [4788] Re: pavel1234
Zkus dát fotku. Je to zpravidla import z Asie, Ryba je zvyklá na vysoké teploty, takže topítko ano. A vodu udržovat cca na 27 stupňů. Ikdyž v těchto vedrech dočasně topítko potřeba asi není. No a taky má za sebou dlouhou cestu a potom pobyt v nevhodných podmínkách v akvaristice, takže už pak stačí málo, třeba transport a ryba onemocnění, respektive nemoc se projeví naplno. Taky záleží v jakých podminkach ta ryba teď je. Takže to chce prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2018 20:29 pavel1234 – Beta u hladiny.
Dobrý den. Dnes jsem koupil bojovnici pestrou v akvaristice, samozřejmě že v kelímku... Tuto, kterou jsem si koupil vypadala ze všech nejlíp, žádné plísně a vypadala skvěle. Jak jsem ji ale dal do akvária (20 litrů) s filtrem, topítkem a držením vody 28 mi furt plave u hladiny. Jako by ji nešlo potopit se. Další věc, kterou jsem nenašel je teplota vody. Někdo říká, že vydrží při pokojové 24 stupňů a nebo musím mít topítko, jak to je teda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2018 10:37 R Muž romant [27987] Re: Sedo
Častější výměny vody, jako prevence, aplikování nějakého výluhu, jako třeba z komerčních Torben, možno přidat listy mandlovníku mořského.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2018 10:04 Muž Sedo [6] Re: romant
Ďakujem, hneď dnes to urobím. Je nutné túto separé nádrž nejako vybavovať (okrem topítka)? Čo pôvodná nádrž? Je nutné niečo urobiť, aby sa časom nákaza nepreniesla na ďalšie ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.08.2018 08:56 R Muž romant [27987] Re: Sedo
Z nějaké, pravděpodobně odřeniny se bohužel rozjela bakteriální nákaza. Řešení je zde použít nějaký antibakteriální přípravek, ale v seapré nádrži, protože dojde jeho aplikací k masivnímu údumření nitrifikačních bakterií. Bactopur direct se zde nabízí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2018 18:24 blue-kitty Re: Sedo
Jsem začátečník a těžko se to podle atlasu nemocí určuje. Mohlo by to být napadení bičíkovcem nebo krvavé boláky jsou i u tuberkulózy. I když pro tu druhou nemoc by musela být nápadně hubená a mít další příznaky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2018 17:47 Muž Sedo [6]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý deň. Môjmu dvojročnému samcovi Betty som spozoroval asi tri dni dozadu akoby chýbajúci kus mäsa nad ústami. Dnes už to má trocha začervenané. Neviete čo sa mohli stať? Na fotkách to nie je až tak dobre vidno. Ďakujem :-(
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2018 12:30 fezka Re: Prasan
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Aha,tak to mě nenapadlo... mám větší (foto), vyčistím ho a dám ho dohromady, musím najít ještě jednu část,no nějak to snad pořeším, dík.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2018 02:03 - Re: fezka
To zelené čudo je akože filter tej nádrže? Na tvojom mieste vymením za čerpaciu hlavu a väčší kus biomolitanu.To čo máš je pre tu nádrž nedostačujúce.Preto zrejme i problémy s riasou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2018 21:59 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: fezka
Nevšiml jsem si, že by tě někdo nazval nezodpovědným hovadem.
Jinak ty reakce jsou naprosto adekvátní. Když přivedeš rybu do takového stavu, tak se nediv.
No, třeba to ještě vydejchá, uvidíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2018 21:11 fezka Re: romant, Wanderer
Já vím, když si to teď po sobě čtu tak to vypadá divně ale psala jsem rychle a v panice, mám o něj fakt strach. Ale některé reakce prostě jsou neadekvátní, nemůžu přece napsat někomu koho vůbec neznám že je nezodpovědné hovado.Tak pryč od omylů, chápu dobře že mu mám dát nažrat až za 14dnů??? Já myslela tak týden,to se budu muset hodně ovládat ale jestli to myslíš vážně tak ok.Sedim už přes hodinu před akvarkem, zdá se mě že se to trochu zhoršilo,je dost neklidný a otírá se o šutr.Uff
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2018 18:49 R Muž romant [27987] Re: Eillen
Za 14 dní. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2018 18:46 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: fezka
Jak vidíš podle reakcí, nadzvedla jsi víc lidí, nejen mě. Nediv se, když napíšeš: "A já jsem na to zapomněla, narodili se mi pískomilové a hlava byla jinde, nechala jsem ho v tom ty dva týdny nebo víc." Rady jsi dostala, zkušenosti, jak píšeš, máš, dál je to na tobě. Moc rádi se tu podíváme na hezké fungující akvárium s uzdraveným beťákem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2018 18:42 fezka Re: romant
Romantovi moc děkuju,takhle mě to úplně stačí, já vím že musím měnit vodu a nekrmit ale potřebuju aby mi to někdo potvrdil takže fakt dík že pomůžeš a zbytek si necháš pro sebe.Ja jsem z toho už tak dost zdrblá.. Když jsem ho kupovala čekalo na něj zaběhlé akva,nechala jsem ho týden rozkoukat a pak přidala holky.Ze začátku v pohodě,honil je a prsil se jako každý beťák,pak ale začal šílet. Ten Algumin jsem dala v menším množství než je na přebalu,v podst.preventivne. Ta koule je otevřená, hodně vody se odpaří takže tak obden něco doleju takže ta koncentrace tam nebyla až tak echt.To už asi nezjistím.Tak dík že jste si kopli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2018 17:53 fezka Re: Wanderer
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, myslím že jsi mě ohodnotil trochu unáhleně. Za prvé,Algumin zabral a v nádrži kde jsou samičky je všechno ok.Nikdy jsem nic takového nepoužila ale když ti řasa likviduje nádrž tak je lepší zakročit. Za druhé,pět let jsem chovala rájovce, nejdříve ve dvou menších a pak jsem jim pořídila 160l. Nečekané stěhování-a mám zas jednu malou nádrž. U ladyrintek chci zůstat ale moji milovaní rájovce jsou větší plavci než Betty.Věř mi, něco o nich vím.To že jsem musela oddělit zuřivce jakého jsem fakt ještě neměla bylo částečně i kvůli té řase,zlikvidovalo mě to rostlinky a samičky měly málo úkrytů. A toho samečka rozhodně nehodlám v kouli nechat, další malé akva je na cestě.A když jsem ho tam dala tak už byla několik dní nachystaná,jen jsem uz nechtěla čekat až některou zabije.Vodu jsem jsem dala z větší nádrže ve které mám na dně Colomi takže výměna půl nádrže je úplně v pohodě. Možná to nemusí být Alguminem,to je jen moje domněnka, fakt nevím,u prdele mi to ale určitě není a čekala jsem diskuzi,ne urážky.A dokážu se postarat dobře o všechny zvířata které mám,chybu občas udělá každý. Posílám ještě foto akvária,moc tam toho nezbylo ale řasa je v tahu což rybám prospělo.Za radu děkuju, spíš jsem chtěla vědět jestli to může být tím Alguminem bez vzduchování nebo třeba něčím jiným.Jinak je aktivní, žere perfektně,plave normálně. Přiznám se že tvoje odpověď mě fakt překvapila,asi už sem raději nenapíšu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.08.2018 17:52 Žena Eillen [645] Re: romant
Možná by to v tomhle případě chtělo říct, kdy se má začít krmit, aby to nedopadlo tak, že beťák už nedostane najíst nikdy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2018 17:31 R Muž romant [27987] Re: fezka
Nekrmit a denně měnit polovinu vody. Nekrmit a denně měnit polovinu vody. Nekrmit a denně měnit polovinu vody. Nekrmit a denně měnit polovinu vody. Nekrmit a denně měnit polovinu vody.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.08.2018 17:24 Žena drvi [2894] Re: fezka
Škoda tak krasneho samce betty pro tak nezodpovědného člověka, jako jsi ty. Fakt si uz ryby radsi nekupuj, ty samičky někomu věnuj, kdo bude schopný věnovat jim aspoň základní péči.
Teda, tady mě už dlouho nikdo takhle nevytočil rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   04.08.2018 15:08 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: fezka
A co čekáš, že ti kdo poradí? Ryba má být v odpovídajících podmínkách a v zaběhlém akváriu. To ta tvoje zjevně nemá a tak chcípne. Tady bude hlavně problém v přístupu.

"koupila jsem mu 3 opravdu krásné samičky" = nic jsem si o chovu nepřečetla, nezajímá mě to, ale je to fajn, že tam těch rybek plave víc.

"Před cca 2tydny jsem se rozhodla dát do akva s holkama Algumin Plus" = na každý problém přece musí existovat zázračná vodička, která mi ho vyřeší

"nechala jsem ho v tom ty dva týdny nebo víc" = ryba byla téměř měsíc zavřená v kouli, bylo mi to u pr... a teď se divím, že je na chcípnutí


Založ si pravdivě prezentaci akvária s fotkou a dál viz předchozí příspěvky. Ničím nekrmit, vyšší teplotu a denně měnit vodu. Bohatě by stačilo, kdyby sis o té rybě něco přečetla, stačilo by tohle vlákno nebo tuhle kartu rybicky.net/atlasryb/bojovnice_pestra a nemusela jsi řešit krvácející ploutve. Ale počítej, že bez zaběhlého akvária odpovídajícího objemu se dál nehneš.

A nebo se na to vykašli úplně a věnuj se chovu pískomilů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2018 13:21 fezka – Berta - krvácející ploutve
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím všechny přítomné akvaristy, posílám foto mého beťáka, začal dnes krvácet do břišní ploutve (aspoň to tak vypadá, má taky zvýrazněné některé žilky na těle). Obávám se že vím čím to je,musela jsem ho bohužel dát dočasně do 10ti L koule,koupila jsem mu 3 opravdu krásné samičky ale on je tak serval že jim skoro nezůstaly ploutve no Vězení je ale dočasné. Má tam kus mechu a rostlinu,dno je nějaký aktivní jíl který jsem koupila na burze. Před cca 2tydny jsem se rozhodla dát do akva s holkama Algumin Plus, protože mi řasa zlikvidovala téměř všechny rostliny a prskla jsem ho taky do "vězení"s tím že mu za dva tři dny vyměním vodu páč tam nemá vzduchová ní. A já jsem na to zapomněla rozzurenynarodili se mi pískomilové a hlava byla jinde, nechala jsem ho v tom ty dva týdny nebo víc. Dnes jsem si všimla že má červené ploutve a hned mi to seplo.Okamzite jsem vyměnila půlku vody, zítra udělám totéž. Co s tím?? Jinak krmíme vločky a bio granule pro Betty,sem tam nějaká octomilka z kuchyně,teplota vody 27-28. Moc prosím o radu, doufám že to přežije.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   02.08.2018 22:09 R Muž romant [27987] Re: PatasF11
Teplotu na 29st, nekrmit a denně měnit 1/3 vody. Za dva dny napsat vývoj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2018 22:01 PatasF11 Re: Anthrax
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Akvário je 4měsíců zařízené.Akvarium-2x Betta samice 1xBetta samec [o tyto ryby se jedná] Jedna z bojovnic si strašně ráda pochutná na krevetách a proto je tak vyžraná,ale teď nastal problem těchto fleků...Začal jsem dávat špetku soli ,mám 54l akva... Teplota cca 26,5-27 °C ...Akva již zajeté,krmivo střídám...krmivo-pelety,vločky,granule,Betta speciální jakési pelety...Voda z osmózi společně s kohoutkovou (klasická z řádu)...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.08.2018 21:34 R Muž Anthrax [4788] Re: PatasF11
Mě teda přijde že má nafouklé břicho. Každopádně to chce založit prezentaci s maximem informací. Bez toho není moc se od čeho odpíchnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2018 21:30 PatasF11 – Betta-nemoc
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den ,potřebuju pomoc ohledně BETTY ,zaznamenal jsem u ní jakýsi flek (u hlavy) a bojim se ,že je to nějaký druh plísně....Nejsem si jistý a tak prosím o radu od zkušenějších... [DĚKUJU]
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2018 00:01 R Muž Anthrax [4788] Re: Lucka3121
Zkus vzít nějaké plovoucí rostliny, ty se chytnou relativně rychle. To ty budeš potřebovat. Filtr zvol nějaký rozumný, třeba bubifuk, protože betty nemají rády velký proud vody. Vytvořit fungující nádrž nejde ze dne na den, to je otázka spíš měsíce a více, takže nečekej že samotný nákup věcí všechno hned zlepší ale už alespoň nakročíš správným směrem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 23:49 Lucka3121 Re: Anthrax
Zajtra pôjdem kúpiť niečo väčšie a kúpim aj tie rastliny snáď to ešte pár dní ... Som z tej rybičky nadšená je to pekný darček ale máš pravdu vôbec som s ňou nepočítala nebola som pripravená
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.08.2018 23:40 R Muž Anthrax [4788] Re: Lucka3121
Tak tomu se říká nevhodný dárek. :-O Je to způsobené nevhodným prostředím. Není to jen o tom že je to malé. Ale hlavně tam nejsou žádné rostliny ta lahev není vůbec zaběhlá (zpravidla se čeká několik týdnů po zasazení rostlin a spuštění filtru než se vypustí ryby). Nevím kolik je u vás stupňů ale z dlouhodobého hlediska potřebuje betta teplotu vody kolem 26 - 27 stupňů, takže topítko. Ryba v takovémhle nezaběhlém holobytu zákonitě strádá a odchází. Hlavně teď nekrm, měň každý den 1/2 vody a sežeň rychlerostoucí kytky a doufej, že to dá.

Jen pro inspiraci jak vypadá taková nádrž pro bettu:
rybicky.net/nadrze/27742-melicharovo
rybicky.net/nadrze/26432
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.08.2018 23:28 Lucka3121 – ?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Potrebujem pomoc! Pred dvomi dňami som dostala ako darček 3l akvarko s bettou (samček) a dnes som si všimla že má niečo pri hlavičke. Neviete čo to môže byť?
PS: viem že je to akvarko malé, ale už pracuje sa na večšiom. hmm
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2018 11:03 zeva Re: Amazonka
Děkuji mockrát UndeR a Amazonce za odpověď a dobře míněné rady, moc si toho vážím love

Chovat rybičky jsem v plánu neměla a tuto Bettu jsem dostala darem ve sklenici od okurek a malé betárko k tomu. A protože mi jí bylo v plastovém pidi akvárku líto, koupila jsem jí ze skla aspoň to na 5 litrů + písek a topítko. Rostlinu měla umělou, ale na radu Amazonky už má živou. Rybka se mi zdá zase o trochu čilejší, evidentně se jí rostliny líbí. Ještě jsem koupila komáří larvy, aby měla stravu pestřejší a krmím už opravdu střídmě a jen jednou denně. (Dříve dostávala, bohužel, častěji). Tak doufám, že se mi z toho beťáček vykřeše a bude brzy v dobré kondici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   28.07.2018 22:32 Žena Amazonka [33] Re: zeva
Zdravím ahoj
Je mi sice jen 13 ale myslím si že už akvaristice rozumím natolik, že vám zkusím poradit :
Betta by si zasloužila alespoň 10l akvárium, 5l je podle mě moc málo.
Místo té umělé rostliny bych dala nějaký rychlerostoucí "plevel", třeba Ceratophylum demersum a nechat to volně plavat na hladině. Teplotu, protože je Beťáček asi nemocný, bych zvedla na 27. Jinak je moc dobře, že jste pořídila topítko ;-).
Vodu bych měnila v tak malém objemu spíše jednou za 4 dny.
Krmte jen málo, jednou denně. Ryby vydrží 14 dní v klidu bez jídla, nemusíte se bát že má hlad :-)

Takže za mě:
1. dočasně měnit častěji vodu (protože se rychle kazí a množí se bakterie kvůli kterým je rybka nemocná)
2. Trochu zvýšit teplotu vody
3. Dát pryč ten plastík a přidat treba tu rostlinu co jsem doporučovala
4. Takto udržet rybku déle "na živu" a mezi tím, pokud budete chtít, můžete založit pro beťáčka krásný, mnohem větší a hlavně zarostlý zelení domov ano.
Můžete se inspirovat bettárii tady na rybičkách. Mě osobně se velmi líbí akvárium The Island, můžete se podívat ;-)

A nebojte se, já jsem taky takto úplně stejně začínala a naštěstí si nějaký akvarista dal trochu času a napsal mi to co já vám pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2018 21:57 Muž UndeR [80] Re: zeva
Chtělo by to založit prezentaci nádrže, ale podle fotky se mi nezdá že by měl nějak moc nafouklé břicho. Nepřekrmuješ náhodou? To by mohla být možná příčina...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2018 21:47 zeva – vypouklé bříško u Betty
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,
může mi, prosím, někdo poradit, jak pomoci Bettě (samec) od nafouklého bříška?
Krmím granulemi, má stále velkou chuť k jídlu, sice plave, ale už není aktivní, jako dříve.
Akvárium má 5 litrů, topítko (26 st), vodu měním cca po 8 dnech, 2x částečně, jednou komplet odstátou vodou + Betta Aquasafe.
Děkuji moc za váš názor, případně radu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2018 07:32 R Muž Anthrax [4788] Re: Kawa
Hele co to má ta beta na té ploutvi břišní ploutvi za dlouhé bílej cancour? Šla by ta ryba nějak lépe vyfotit? Protože bez toho se asi nikam nedostaneme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2018 18:20 Kawa Re: Anthrax
Fotka k příspěvku Nevím jestli je to nádor nebo co, na konci ploutve je červená jakoby kapka. Přikládám ještě jednu fotku, ale bohužel můj foťák za nic nestojí. Jinak je na pohled naprosto v pořádku, je aktivní, chuť k jídlu má. V akváriu je jinak kořen a 3 malé rostliny. Akvárium je udržované minimílně jednou týdně, zpravidla ale spíš víckrát.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2018 17:56 R Muž Anthrax [4788] Re: Kawa
Ahoj, je to dost mázlé. Co další příznaky (zježené šupiny, příjem potravy, výkaly)? A ta boule je jako nádor nebo jak bys to popsal? Je ta ryba aktvní nebo je apatická?
Každopádně bych se zaměřil na kvalitu prostředí. Založ si zde účet a prezentaci s co nejvíce informacemi třeba půjde určit včem je chyba. Každopádně tyhle věci se těžko léčí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2018 17:21 Kawa – Červená kulička na těle
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,

dnes jsem přišel domů a na mé bettě jsem si všimnul červené kuličky na břišní ploutvi. Ještě ráno tam nebyla a já vůbec nevím co by to mohlo být. Mám bettu už asi půl roku a doteď nebyly žádné problémy. Prosím poraďte, děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   18.06.2018 13:22 Žena Bella [1047] - RostlinyRe: Alena
"filtr dám do kbelíku s čistou vodou a pustím ho, aby se usazeniny z filtru "vyproudily" do vody" - ajvaj, dalsi chyba chybovita.
- filtr se cisti jednou za uherak, az znatelne klesne vykon/prutok, nebo jak bych ti to popsala. Jednou za uherak muze byt np. 1 za pul roku, nebo 1 za rok - to jen tak zhruba pro predstavu o intervalu
- filtr se nesmi cistit v ciste vode, zbavis se tak kolonie uzitecnych nitrifikacnich bakterii, coz v praci znamena, ze v podstate se ti to akvarium za tu dobu co ho mas nikdy nezabehlo, protoze nemelo sanci zacit spravne pracovat
- kdyz cistis akvarium a menis vodu, a potrebujes vycistit filtr, tak ho omachni (nijak zurive a ne docistadocista) v te vode, kterou jsi odstranila z akvaria
- akvarium je zivy organismus, nikdy nemuze (a nemelo) by byt sterilne ciste. Takze tohle: "akvárium vyliji a vypláchnu teplou vodou, properu kamínky a rostlinu" uz nedelej.

BTW - dalsi "zakopany pes": "Po cca 15 min přidám zpět rybičku" - kamze ji to davas a do ceho? Tohle si myslim, ze ji taky nepridava.

Lidi ti tady radi pomuzou, kdyz budou videt, ze to pada na urodnou pudu, coz se zda, ze je tvuj pripad :-) Zaloz si prezentaci, i s fotkama... Nevim jestli se ted po tom celym slavnym GDPR smi ptat odkud jsi :-) ale treba by se nasel nekdo ochotnej z okoli, kdo by te necim podaroval - vetsi nadrzi, substratem/sterkem, rostlinkama, testama na vodu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.06.2018 13:13 R Muž Anthrax [4788] Re: Alena
Alena napsal:
Akvárium čistím tak, že filtr dám do kbelíku s čistou vodou a pustím ho, aby se usazeniny z filtru "vyproudily" do vody. Mezitím akvárium vyliji a vypláchnu teplou vodou, properu kamínky a rostlinu také, cca 4x, aby nebyl žadný kal a staré žrádlo na dně. Poté naliji odstátou vodu (odstátá v čistém kýblu přes noc), do které přidám Tetra betta aqua safe, dle návodu, a vrátím filtraci a zapnu topítko. Po cca 15 min přidám zpět rybičku.
To je právě to. Ty to vše vycídíš až je ta nádrž téměř sterilní. Tím pádem akvárko zakládáš každý týden znovu = obrovské skoky pro rybu. Nádrž má představovat stabilní prostředí. Takže se neboj že by změny k lepšímu té ryby ublížily více než dosavadní stav věci. Ideální údržba vypadá zhruba takto: každý výměna části vody (1/2 - 1/3), jednou za dva týdny můžeš odkalit část dna a údržba filtru co nejméně často (tak jednou za dva měsíce). Musíš ho (a bakterie v něm) nechat pracovat. Nikdy neprováděj odkalování zároveň s čištěním filtru. Ryba samozřejmě má zůstávat během údržby v nádrži. Krm tak aby na dno dopadlo co nejméně krmiva. Pořiď si drobné šneky (okružáky, levatky, piskořky). Budou rozkládat to co upadne na dno a nebude ti to tam tak dlouho hnít.

Ještě k těm rostlinám. Vybírej si rychlerostoucí a nenáročné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.06.2018 13:09 Žena Eillen [645] Re: Alena
Koukni u toho filtru, jestli tam není možnost upravit průtok. Sama mám menší akva pro bettu, kde to regulovat šlo. Pokud budeš mít dobře zaběhlé a osazené akva, bude betta ráda i za těch tvých 10 litrů. Teď sežeň co nejvíc stonkovek a rostlin na hladinu.

A abych tě trochu uklidnila... Sama jsem se nechala ukecat a měla s první bettou jen jednu živou rostlinu, že to prý stačí. Teď když si na to vzpomenu, tak mám chuť si dát facku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2018 13:00 Alena Re: Anthrax, Bella
Ahoj, děkuji oběma za rady, zkusím se dle nich postupně zařídit - větší akvárium, jiný filtr a živé rostliny. Samozřejmě jsem si udělala průzkum a vím, že je potřeba mnohé změnit, akorát se bojím, aby náhlé změny nemocné rybce spíše neublížily.

Stále je mi však záhadou ona rudá skvrna. Uhlí jsem před aplikací dezinfekce vyndala.

Je to moje první rybička. Přiznávám, že jsem udělala chybu při nákupu a poradila se v akvaristice - rybku tam měli v nádrži 1,2 litru, bez filtrace, topítka, rostlin...
Paní v pet center tvrdila, že to stačí. Tak jsem koupila 10 litrové akvárium s filtrací, topítkem a myslela si, že rybka bude tak mít lepší podmínky. Takže chápu, že zkušený akvarista si myslí, že jsem blbec. Akvárium bylo set i s filtrem, takže je hrozné, že filtr je úplně nevhodný na velikost akvária - vytváří velký proud.

Akvárium čistím tak, že filtr dám do kbelíku s čistou vodou a pustím ho, aby se usazeniny z filtru "vyproudily" do vody. Mezitím akvárium vyliji a vypláchnu teplou vodou, properu kamínky a rostlinu také, cca 4x, aby nebyl žadný kal a staré žrádlo na dně. Poté naliji odstátou vodu (odstátá v čistém kýblu přes noc), do které přidám Tetra betta aqua safe, dle návodu, a vrátím filtraci a zapnu topítko. Po cca 15 min přidám zpět rybičku.

Mnohokrát ještě jednou děkuji za rady, v jiných skupinách mi lidé převážně nadávají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   18.06.2018 10:43 Žena Bella [1047] - RostlinyRe: Alena
Achjejej. Asi to neuslysis rada, ale tady je vic veci spatne.
- chtelo by to zive rostliny pro lepsi biorovnovahu v akvariu
- filtr by mel bezet porad, zapinani na 10 min denne je velmi spatne. Aby nitrifikacni bakterie pracovaly a delaly to co maji, musi byt filtr zapnut nepretrzite, jinak se ti nevytvori v akvarium rovnovaha, coz je v tomto malem objemu nelehke i tak. Ano, filtry muzou mit prilis silny proud, a ano rybce se to muze nelibit - v tom pripade existuji zpusoby jak filtr (prutok) priskrtit nebo koupit jiny filtr. To uz by pro ni bylo lepsi to mit bez filtru, jen s castou vymenou casti vody. A kdyby tam bylo vic rostlin tak by aspon trochu nejakym zpusobem mohly rozbit proud filtru, aby z toho nebyla virivka. A kdyby to akvarko bylo vetsi, tak by to bylo taky lepsi (ano, betty se chovaji v malych nadrzich, ale vetsi je proste lepsi)
- uhli se v podstate pouziva jen kdyz z vody potrebujes odstranit nejakou chemii, takze narazove, kdyz je potreba

Napis prosimte podrobne co znamena "Akvárium čístím jednou týdně celé" - i tady muze byt zakopany pes.

Vypada to, ze to holt dlouhodobe nevedes dobre (v podstate tam nemas vytvorenou rovnovahu, a tim co delas to i znemoznujes), a rybku to ted jaksi zdravotne dohnalo :-(

Anthrax byl rychlejsi :-) ale vidis ze ti oba v podstate radime stejne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   18.06.2018 10:36 R Muž Anthrax [4788] Re: Alena
Ahoj. Je to nevhodnými podmínkami k chovu a nevhodnou péči o nádrž. 10 litrů je na i na bettu žalostně málo. Filtr musí běžet celý den jinak nikdy nebude plnit svou funkci, nikdy se ti tam nerozjede nitrifikace. Aktivní uhlí se používá hlavně k odbourávání léčiv, takže je klidně možné ze tam liješ jakékoli léčivo zbytečně. Jestli filtr dělá moc velký proud, tak si pořiď nějaký slabší. Špatně čistíš akvárko. Měnit bys měla vždy jen část vody (max 1/2). Takhle vystavuješ rybu příliš velkým skokům v kvalitě vody a nedovolíš akvarku nastolit ani náznak stabilního prostředí. Nádrž po devíti měsících nemůže být takhle sterilně čistá to svědčí o průšvihu.
No a hlavně to chce živé rostliny. Nehledě na to, že betta potrěbuje opravdovou džungli a spleť rostlin, tak plastová kytka ti jej ničemu. Ta ti z vody neodčerpají žádné látky.

Doporučil bych nakoupit větší akva a začít znovu a pořádně.
Doporučuji ti taky tento článek www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2018 09:33 Alena – Betta nežere a polehává, oko vypouklé, na tváři červená skvrna
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, prosím o pomoc. Moje betta je už 5. den velmi špatná. Nežere a polehává, opřená o teploměr. V pátek jsem na radu ve zverimexu zakoupila a aplikovala dezinfekci vody (bohužel si ted nevzpomenu název, je to tmavě modré a šíleně barvi, 1ml na 100l).
Minulý týden jedno oko měla jakoby vypouklé, ale to se mi zdá, že dnes již ustoupilo a dala si trošku malinko žrádla. Na tváři se jí však objevila červená skvrna,viz foto.
Mám ji od konce října loňského roku. Když jsem ji kupovala byla menší a měla světlejší barvu.
Žije v 10 litrovém akváriu (9 l vody, když odečtu kamínky a umělou rostlinu). Má teploměr se stabilní teplotou na 26 stupňů. Filtraci pouštím jednou denně na 10 min (bettě se to moc nelíbí, myslím, že proud je na ni moc silný). Ve filtraci je i uhlí. Akvárium přikryté. Akvárium čístím jednou týdně celé a dávam do něj odstátou vodu a přípravek na úpravu vody Tetra betta aqua safe. Krmím dvakrát denně Sera bettagran a někdy Betta bio gold.
Doposud každé ráno připlavala pro žrádlo, ale nyní se bojím, že bude brzy po ní.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.06.2018 23:13 Muž poqy [4] Re: Sabina Z.
Fotka k příspěvku Mám pocit, že niektorí ľudia bojovnicu zdravú asi ani nevideli. Zakrúžkovaný mini chumáčik nebude hlavný problém tej ryby.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2018 21:41 R Muž romant [27987] Re: Sabina Z.
Krom toho co napsal kolega začni denně měnit 1/3 objemu vody a nikoho ničím nekrm. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.06.2018 21:38 R Muž ctibum [6926] Re: Sabina Z.
Tak nějak mám pocit, že toho bude víc. Chtělo by to informace. Velikost akvárka, kdy založeno, jak brzo ryba, údržba, topení a kryt ano/ne, celkové foto... Nejlépe založ prezentaci a vyplň maximum informací plus to foto...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2018 21:29 Sabina Z.
Fotka k příspěvku Dobrý den, chtěla bych vědět co to má moje Bojovnice Pestrá na ploutve, nevíte co to je za nemoc? A jak jí léčit. Děkuji
 
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [18] ...... 99 100

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 100425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10015-betta-splendens-nemoc?od=851