Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy a NO3

NápovědaFórum » Řasy  

Řasy a NO3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2025 11:40 R Muž vaclav [15134] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tenurri
Kup si KNO3 z PMDD stačí ho rozdělat v dávkovací lahvičce. Používal jsem léta i sanytr z drogerie. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2025 08:33 Muž Tenurri [10] Re: vaclav
A jak toho dosáhnout? Hnojit každý druhý den? Tam se zase bojím, že bude nadbytek těch ostatních látek. Ty rostliny prakticky všechno "sežerou" docela rychle. Tam, kde jsou i pokojovky je 0 po každém měření (ten čtvereček je pořád bílý, ale neměřím nějak pravidelně).
Používám tedy papírkové testy.
Kapičkové mám na NO2 a amoniak a tam jsem měla taky 0.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2025 18:12 R Muž vaclav [15134] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tenurri
Všechno dá se říci můžeš flákat ale o NO3 to neplatí. Problém je jak to opravdu změřit ale držel bych ho okolo 20 mg/l . :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2025 09:14 Muž Tenurri [10] – řasa v akváriu
Ahoj, v předělaném bettarku (a i v některých jiných nádržích v menší míře) se mi dělá na listech rostlin a skle řasa. Jedná se o zelené malé flíčky (tečky). Nejspíš to je "Zelená skvrnitá řasa - GSA (Choleochaete)".

Dále v předělaném bettárku se teď objevila v malé míře "Zelená Chlupatá řasa (Oedogonium)"

V bettarku obecně už předtím byl problém s tou tečkovanou řasou a tím, že spodní listy rostlin odpadávaly a byly děravé.
Ve všech akváriích mám neměřitelné hodnoty NO2 a NO3 (prakticky na 0)...je tam hodně rostlin a některá akvária mají nad hladinou pokojové rostliny s kořeny uvnitř akvária.

Ve všech akváriích (i tam, kde není žádný proud) mi odchází plovoučky, krom "rybníčku na stůl" kde je japonský substrát - tam mám nádherně velkou salvinii a pistii.

Jednou týdně (většinou po výměně třetiny vody, pokud dělám výměnu) hnojím invital ferox cca 0,4 ml a macro cca 0,4 ml (to přidává při doporučeném dávkování 1ml/denně 6 mg/l NO3, 3,8 mg/l draslíku a 0,5 mg/l PO4.)

Nejspíš hnojím velmi málo, ale bojím se hnojit víc, abych problém nezhoršila.

Bettarko teď nehnojím po znovuzaložení vůbec. Ostatní akvárka mají buď jen krevetky a šneky, nebo 49l shrimpárium má 12 bornejek a 3 otíky (+ krevetky a šneky)...
Domnívám se, že živočichové to moc nepohnojí. Všechny akvária mají podkladový substrát (tropica). Přidávat NO3 můžu jen pomocí hnojiva invital MACRO...mám ho dávat víc? Třeba začít dávat 0,1 ml každý den a sledovat změny? Vůbec netuším jakou jednu věc změnit, nebo čím začít.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2009 13:55 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: Horác
Já ještě nestrávil všechny linky které jsem tam nechal, ale je tam hezká řada příkladů kdy může nastat situace kterou popsala Darka. To s tou redukcí N5 na N-3 začínám chápat, v N5 stavu asi uhlík moc nenaváži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2009 13:36 Muž Horác [3948] Re: Bak
Nerozumím. Já pouze odpovídal na otázku, proč mohou rostliny dávat přednost amonným iontům před dusičnany. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2009 13:28 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe Sid + Horác
Ustupuji místním kytkařům, nicméně se přizpůsobím zmiňovaným linkům a zkusím zaexperimentovat kam až to půjde ( bez amoniaku a močoviny ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2009 13:19 Muž Horác [3948] Re: Bak
Dusík je v dusičnanovém iontu zoxidován do nejvyšší možné míry. Aby ho rostlina mohla využít (například zabudovat do nějaké organické molekuly), musí ho nejprve zredukovat. A to ji stojí energii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2009 12:39 Muž Sid [6813] - RostlinyRe: Bak
...Ještě snad někdo hlásil že kytky raději amonné ionty než dusičnany...
Co vám není na té větě srozumitelné? :-)
Jinak - řekl bych, že přesnější výrok by měl znít, že některé rostliny upřednostňují amoniak, jiné dusičnany.

A aby to nebylo tak jednoduché, ještě bych měl asi dodat, že nejčastěji asimilovanou látkou ve většině vodních ekosystémů je nitrát, ale nejpreferovanější látkou je amonium. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2009 12:34 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: smik
Jinak druhý příspěvek Freeman - píše že v urei odchoval i cheryny bez problémů, dení dávka 1 ppm :
www.aquaticplantcentral.com/…
Ještě snad někdo hlásil že kytky raději amonné ionty než dusičnany, tomu ale moc nerozumím. Dokážete to někdo vysvětlit ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2009 11:46 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: smik
palec To už bylo lepší:
www.aquariumalgae.blogspot.com
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2009 09:32 smik Re: filipsi
Pokud je močovina anglicky UREA a já myslím že jo, tak tady www.ukaps.org/…
to někdo používá. Musí se na tom fóru zaregistrovat a když si dáš do vyhledávače UREA určitě ti to něco vyhodí. Je to tam celkem rozebrané.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2009 21:45 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: filipsi
Já z toho článku pochopil že mám dál krmit jak krmím a upravovat poměr dusíku k fosforu a draslíku ( aby tam ty dva poslední byly vůbec nějaké ) a pak to asi může s kytkama fungovat, protože začnou růst. Něco jiného je nezajeté akva a člověk který neumí konkrétní látky změřit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2009 21:18 Muž filipsi [1298] Re: protein007
Tak to jo, ja uz myslel, ze mi neco uniklo.
Nemyslim si, ze by bylo vhodne dodavat do akva N ve forme mocoviny. Myslim, ze v akva neni dost "prostredku", aby si s tim dokazalo poradit. A to ani ve forme mocoviny ciste, tj. ne moci lidske.
Uz je to nejaky cas, kdy jsem se nad tim zamyslel a hledal ... Mozna najde nekdo nekoho, kdo mocovinu uspesne pridava (jestli jo, prosim link).
Ja primo o tomto nenasel takrka nic praktickeho ani teoretickeho (vztazeno k akva), tak je nevhodnost pridavani mocoviny jen muj vlastni vyvod. Ale treba me nekdo presvedci, ze to je fajn :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2009 20:39 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: protein007
Ten článek by mohl hodně lidem ušetřit moc trápení a problémů, potažmo vyhozených peněz kdyby si ho přečetli... dobře napsané potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.10.2009 18:41 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vodRe: filipsi
Bolo to v cisle 4, tema "Dusik v akvariu". Tam sa pise aj o mocovine, aj ked nie tak priamo ako som to mal na mysli ja :) Tu je odkaz:
e-akvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2009 14:53 Muž filipsi [1298] Re: Bak
Za tri na to musi stacit, neee ;-) ? Myslis neco takoveho (necetl jsem): www.agrokrom.cz/… ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2009 14:34 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: filipsi
Sem měl za tři z biochemky no néééééé? Tak to vědět ani nemůžu, ale rád si přečtu nějaký hezký odkaz kde to bude rozumně popsané :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2009 14:19 Muž filipsi [1298] Re: Bak
.. Jeste je treba se podivat na to, co se s mocovinou deje, nez ji "sezerou" kytky. Navic mocovina neni jedina soucast lidske moci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2009 11:25 Muž kortezhugo [983] Re: protein007
...no to ta napadla fakt "zaujimava" vec smich - a co tak este sa aj vysr.t? - ale "nieco" tvrdsie to sa bude rovnomerne rospustat? :-D smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2009 11:20 Muž Bak [164] - Raci, krabi, krevetkyRe: filipsi
Močovinou se běžně hnojí kytky, není jedovatá jako amoniak smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2009 10:51 Muž filipsi [1298] Re: protein007
Ne, nestaci a neni to dobry postup. Doporucil bych se podivat na slozeni lidske moci. Na ty clanky se budu muset podivat. Ktere cislo?
(btw ostatni - nechapu minusy za dotaz, neni lespi nez "minusovat" vysvetlit proc to neni dobry napad?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   31.10.2009 05:15 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vodRe: darka
Inak ma napadlo, ked uz je rec o okamzitom pridani NO3 do akvaria - nestaci sa donho vycurat? :) Podla clankov v casopise na akva.sk by to chemicky malo byt to iste. Jo a je to ZADARMO :-) Neskusal som to test, lebo ma trapi skor opacny problem, ale mozno niekto s tym uz ma skusenosti :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 14:36 Žena darka [538] Re: Sid
Děkuji za vyčerpávající odpověď :-) , nejspíš opravdu raději počkám na PMDD a nebudu experimentovat s Nutrafinem, jelikož zítra znovu odjíždím a situaci budu mít pod kontrolou jen přes telefon. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2009 13:06 Muž Sid [6813] - RostlinyRe: darka
Omlouvám se! Sice ponocuji, ale ne až do rána... :)
Pokud rostliny netrpí nedostatkem Fe, (projevuje se u některých kytek zřetelnou chlorózou), asi bych se do přihnojování železem moc nehrnul. Ne, že bych dával Fe a sinice do přímé souvislosti! Jen jsem konstatoval, že Fe pomáhá sinicím asimilovat v podmínkách s nízkou úrovní ozáření.
Pokud máte zdrojovou vodu "prostou" NO3, asi vám nezbyde, než vyčkat na PMDD... Jakákoli "komplexní" hnojiva pro zahrádkáře a domácí kytky obsahují živiny v poměrech pro akvaristiku nevhodných. Ve specializovaných prodejnách nejspíš jde koupit jednosložková hnojiva, takže pokud by mezi nimi bylo nějaké dusíkaté, dalo by se přemýšlet o jeho použití.
Mám dojem, že taková jednosložková hnojiva nabízejí i různé OBIBAUBACHY.
Ovšem praktické zkušenosti s použitím jiných druhů "jednosložkových" dusíkatých hnojiv v akvaristice jsou sporadické. Snad by vám mohl pomoci Filipsi, který má jisté zkušenosti s NH4NO3.
Ještě k tomu NUTRAFIN Plant Gro - obsah dusíku je tak nízký, že kdybyste chtěla rostlinám dusíku dopřát, nejspíš byste zároveň přehnojila Fe...
Máte-li možnost, mrkněte do OBIBAUBACHU.
K případné aplikaci NH4NO3 tři poznámky:
1) Pokud máte zásadité pH, buďte opatrná; čím vyšší pH, tím opatrnější!
2) Před aplikací je třeba zkalkulovat, kolik hnojiva přidávat, (a to i v souvislosti s pH)
3) Pokud měříte pH kapkovými testy, počítejte s chybou v měření a raději naměřenou hodnotu nadsaďte "nahoru" až o 1 řád!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2009 01:25 Žena darka [538] Re: Sid
Ani nevíte, jakou mám radost, že taky ponocujete ;-) Děkuji za Váš názor, rada od odborníka vždy potěší :-) PMDD s KNO3 už mám objednáno, ale nějaká okamžitá pomoc na zvýšení NO3 asi není(?), voda tam toho moc nepřidá :-( Mám doma hnojivo Nutrafin PLANT GRO, obsahuje " celkový dusík N 0,15% ve vodě rozpustného organického dusíku v chelátové formě", zatím jsem ho nikdy nepoužila, ale obsahuje i 0,26% Fe v chelát.f., což jak jste někde psal, železo se nyní moc nehodí, sinice ho využijí lépe a rychleji než rostliny? Takže mohu prosit o závěr? Jenom vyměnit vodu nebo přidat i toto hnojivo? CO2 už začíná znovu bublat a já v pondělí ráno znovu odjíždím. Děkuji potlesk
P.S. Vím, že nepřekrmoval :) , syn, pes, kočka i ryby čekali, co dobrého jim nachystám po tom týdenním skoropůstu!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2009 01:04 Muž Sid [6813] - RostlinyRe: darka
...Může být toto nulové NO3 příčinou vzniku zelené řasy a sinice?...
Myslím, že uvažujete správně. Souvislost mezi dobubláním CO2 + nízkým obsahem NO3 a objevením se sinic(?) a řas bude.
Co se NO3 týče, vodovodní voda nějaké NO3 obsahuje - můžete to s tím přihnojením pomocí výměny části vody zkusit. Ovšem takový KNO3 by byla standardnější forma.
A ten CO2 hodláte, doufám, znovu zprovoznit. Nebo ne?
Jinak to vypadá, že manžel asi skutečně nepřekrmoval! ;-) Kdyby ano, byly by dusičnany neměřitelné? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2009 00:44 Žena darka [538] – Řasy a NO3
Prosím o radu, po týdnu jsem se vrátila a našla akva plné zelené řasy, místy i náznaky sinice, voda trochu zapáchá, teplota vyskočila na 27 st. Rybky mezitím krmil manžel, přísahá, že nepřekrmoval no, v této době někdy i dobublalo CO2. Rybek přiměřeně, rostlin hodně, světla akorát, nikdy(cca rok) jsem řasu neměla až teď. Po změření všechny parametry vody v normě, jen NO3 téměř nulové. Může být toto nulové NO3 příčinou vzniku zelené řasy a sinice? Pokud ano, jak ho rychle přidat, PMDD nemám, vodu ráno vyměním, ale NO3 ve vstupní vodě je taky skoro O. Nebo je příčina jinde? coze

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 3656x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10008