Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

V srdci dažďového pralesa (Brno)

 

Články » V srdci dažďového pralesa (Brno)   Vytisknout tuto stránku 

V srdci dažďového pralesa (Brno)

Publikováno: 03.03.2011 • Autor: © Žabka • Rubrika: Reportáže

Zakaždým, keď som čítala výtvor niektorého z literárnych velikánov na tomto webe, vravela som si, že sú to vlastne šťastní ľudia. Veľakrát som chcela aj ja niečo napísať, podeliť sa so známymi aj neznámymi akvaristami o niečo výnimočné. S písaním som problémy nikdy nemala. Slová zo mňa padali na papier väčšinou skoro sami a na základnej škole vzniklo mojou rukou, dovolím si tvrdiť, veľa dobrých slohov.

Premýšľala som teda, čo napísať. S akvaristikou som začala na sklonku minulého roku, takže žiadne dobré rady na rozdávanie nemám. Opisovať rozumy niekoho iného mi príde sprosté a písať začiatočnícke "žvásty"? Načo? Začiatočníkovi možno aj ublížia a skúsenejší si len zaťuká na čelo. Včera som ale natrafila na niečo, s čím by som sa s vami chcela podeliť.

V rámci vyučovania sme boli "nahnaní" na výstavu orchideí. Cestou sa nieslo klasické "šomranie" od zatiaľ profesionálne nedeformovaných spolužiakov. Plán znel: prednáška o chorobách orchideí, 5 minút zdvorilého prezerania výstavy (aby sa nepovedalo) a voľno. Mala som to tak v pláne, až kým sme sa nedostali do dverí výstavy a mne bolo hneď jasné, že za svetla sa domov zase nevrátim. V duchu som sa musela našej škole, ktorá výstavu usporiadala, hlboko ospravedlniť. Všetkých nás nadchla už  po troch krokoch.

 

FF

 

 

Prechádza sa po malej chodbe, bohato zdobenej rôznymi kvetinami (niektoré z nich voňajú božsky), vodotryskami a piatimi menšími akváriami. Ale len čo vyjdete po schodoch, dostanete sa do dažďového pralesa (samozrejme, že potrebujete trochu fantázie).

FF

 

Môžete tu vidieť nepreberné množstvo orchideí, hlavne druhy Phalenopsis, ale vidieť tu aj bromélie v kvete, vrízei, veľké množstvo kapradín, krásny exemplár fikusu či araukárie.

F

F

FF

Umne schované reproduktory nás presviedčajú, že prechádzame kúskom prírody, kde sa zastavil čas a kde všetko ovláda spev vtákov. Celý zážitok ešte podtrhuje zurčanie vody po stenách.. A na konci...priatelia..menší braček výtvorov Takashi Amana..Prekrásne exempláre skalár, SAE, neoniek a tiež levatiek, nechýba veľké množstvo krásnych rastlín..

Bonusom pre nadšencov orchideí by mohlo byť video o ich pestovaní, údajne nabité skúsenosťami pestovateľov orchideí v arboréte (toto som vypustila) a tiež predaj nielen Phalenopsis.

Neviem ako ste na tom citovo vy, ale ja som na celú tú nádheru pozerala s očami dokorán a srdce mi rozbúchalo to zvláštne niečo..Vôňa kvetín, spev vtákov a pastva najrozmanitejších farieb pre oči..Pripadala som si ako v srdci dažďového pralesa. Preto ak ste niekto nadšencom orchideí alebo prírody a bývate v Brne alebo blízkom okolí, určite si nenechajte ujsť túto výnimočnú príležitosť. Myslím, že sklamaní nebudete, my sme neboli:)

 

 

F

F

 

Pre tých, ktorí sa dočítali až sem a výstava ich zaujala, pripájam adresu, kde nájdete viac informácií.

 

http://arboretum.mendelu.cz/cz/aktuality

 

Zdraví Vás, Žaba.

 



 

 

 



 

 


 




 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 22x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 03.03.2011 Upraveno: 03.03.2011 Přečteno: 1149x

Schválili: Bob66 *** 13.01.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Reportáže
11.05.2014*****USA- Monterey Bay Aquaruim380x
21.05.2013*****Mořský svět Praha (1.část)564x
25.09.2022*****Rychnov nad Kněžnou 17. září 2022 - 44. výstava - druhá část126x
28.12.2011*****Návštěva u instantních rybiček594x
10.10.2008*****1. akvaristický sraz v Liberci2332x
08.09.2016*****Pár kapek z USA336x
02.04.2012*****Návštěva u Jana Haidingera II.část675x
22.10.2020*****Návštěva u chovatele v Praze - Nuslích633x
12.06.2016*****Mezinárodní výstava akvaristiky v Žilině449x
02.07.2015*****Výstava AKVA Praha 2015454x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/659-v-srdci-dazdoveho-pralesa-brno