Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hagen AquaClear 20

 

Články » Hagen AquaClear 20   Vytisknout tuto stránku 

Hagen AquaClear 20

Publikováno: 09.02.2010 • Autor: © kuriertomas • Rubrika: Technika

V tomto článku by som rád prezentoval závesný filter, ktorý som si osobne zakúpil (14.01.2010).

Keďže na internete som márne hľadal nejaké recenzie, skúsenosti užívateľov, rozhodol som sa napísať všetko, čo zaujímalo mňa, keď som zháňal podobný filter.

Voľba na závesný filter padla po študovaní fóra na tomto webe, nic konkrétne a rozsiahle som sa ale nedozvedel, keďže niekto bol jednoznačne za tento filter, niekto zasa tento filter kritizoval a odporúčal iný.

V nasledujúcich riadkoch nájdete asi všetko, čo sa týka tohto konkretného filtra.

Prvý kontakt

Tento filter som mal objednaný cez internet (objednaný v pondelok 11.01.2010), no v piatok(15.01.2010) som bol v košickom Hornbachu, kde na moje poradovanie tento filter mali vyloženy. Bola tam otvorena krabička, tak som nazrel dnu, čo všetko balenie obsahuje. V baleni bolo všetko, čo potrebujete na spustenie filtra. To ma potešilo ešte viac, pretože na webe bolo uveden, že Biomax-keramicke kružky nie sú súčasťou balenia.

Reálny obsah balenia:

 

F

 

-Čerpadlo

-Kryt filtra

-Nádoba filtra

-Kôš na média

-U trubica

-Sacia trubica>

-Vyrovnávacia opierka

-Molitan

-AKtívne uhlie

-Biomax

-Sieťkový sáčok

-Poistný klip

Krátky popis jednotlivých častí, aby ste mali prehľad ktorá na čo slúži:

Čerpadlo, nádoba filtra:

Čerpadlo je už v balení napojené na nádobu filtra. Je odpojiteľné, čiže v prípade, že čerpadlo chcete skontrolovať, prípade prečistiť, stačí pootočiť čerpadlom a potom ho jednoducho povytiahnuť. V prípade, že ho idete čistiť po tom, čo bolo v zábehu, je potrebné z nádoby filtra vyliať vodu. Dôvod je ten, že po vypnutí filtra zo zásuvky voda ostane v nádobe. Čerpadlo je zároveň ako štupeľ, ktorý uzatvára nádobu filtra. Takže po vytiahnutí čerpadla je v nádobe diera, cez ktoru už logicky voda vytečie :-)

Kryt filtra:dáva sa na vrch celého filtra, kde je nápis AquaClear 20.

Kôš na média:

Je to umelá hmota v tvare písmena U, do ktorej vkládate priložené filtračné materiály. Tie sú robené presne na tento model. Kôš ma v sebe otvory v rôznych výškach a rôznych rozmerov, cez ktore preteka voda. Po vloženi filtračnych médii kôš jednoducho spojite a vložite ho do nádoby filtra, kde pekne vojde.

U trubica:

Táto trubica sa napája na vrch nad čerpadlo a zasahuje až do vody akvária.

Sacia trubica:

Napája sa na U trubicu, ktorú predĺži a koniec je u môjho 20l akvaria tesne nad dnom. Na konci sacej trubice je mriežka, ktora zrejme ma zabraniť vniku rýb. Otvori sú pomerne veľké, takže malé krevetky tam určite vojdu. Da sa to jednoducho poriešiť navlečením zvyšnej časti sieťky na otvor.

Vyrovnávacia opierka:

Slúži na vyrovnanie závesného filtra vzhľadom k sten akvária. Ide o to vytvoriť kolmú polohu filtra zarovno so stenou akvária. Napája sa na koniec nádoby filtra, kde jednoduchým pootočením nastavujete sklon filtra.

Filtračné náplne :

 

F

 

Každú jednu náplň je potrebné pred vložením do koša filtra poriadne prepláchnuť. Náhradné náplne sa dajú zohnať presne na tento model, v Hornbachu som ich videl v ponuke.

Molitan - vkladá sa na spod filtračného koša ako prvá vrstva. Molitan do koša presne pasuje. V manuále sa píše, že je potrebné vymeniť molitanovú vložku každé 2mesiace. Samozrejme to záleží od zarybnenia akvária. V prípade výmeny nebudem kupovať originál molitan na tento typ, ale klasickú veľkú polyuretánový penu, ktorú narežem na požadovaný rozmer(cenovo to vyjde oveľa výhodnejšie)

Význam: Mechanické čistenie:zachycuje nečistoty, zbytky krmiva a rastlin. Má optimálnu hrubost pre zaručenú mechanickú a bilogickú filtráciu(uvedené v príručke)

Aktívne uhlie - balenie je v dierkovanom sáčku. To celé je ešte zabalené v igelitovom sáčku. Ten sa roztrhne, vytiahne sa sáčok s uhlím a opláchne vo vode.Podľa manuálu nutné meniť každý mesiac.

Význam: chemická filtrácia- aktívne uhlie obsahuje 100% prvotriedny kvalitný uhlík. Zaisťuje čo najefektívnejšie pohlcovanie nežiadúcich chemických nečistôt. Odstraňuje z vody pachy, zafarbenie a nečistoty a premieňa vodu na opäť krištálovo čistú.

Biomax - v balení nájdete jednú dávku biomaxu (keramických krúžkov), ktoré vysypete do priloženého sieťkového sáčka. V balení je poistka v tvare rybky, ktorou sáčok uzavriete a zvyšnú časť jednoducho odstrihnete. Nezabudnuť tiež opláchnuť vo vode. Podľa manuálu nutné vymeniť každé 3mesiace.

význam: biologická filtrácia- povrch krúžkov je tvorený komplexom pórovitého systému, v ktorom sa darí prospešným baktériam. Použitím BioMaxu zaistite optimálne prostredie pre život nitrifikačných baktériií a posílite tak likvidáciu čpavku a dusitanov v akváriu.

Pozn: V príručke uvádzajú, že treba meniť postupne filtračné média. Tzv. multi-fázový filtračný systém Aqua Clear je rozdielny v tom, že sa tu vymieňa vždy iba jedna filtračná nápln z 3. Tým sa zaistí, že potrebné baktérie vo filtry zostanu. Dodržanie tohto postupu ma za následok vysoko efektívnu biologickú filtráciu. Výmenou všetkých médii naraz by spôsobilo odstránenie prospešných baktréii, a ich nové fungovanie v nových náplniach by trvalo aj niekoľko týždňov.

Prvé spustenie, výkon filtra

Po vložení filtračných médií, zavesenia a vyváženia filtra nasleduje krok spustenie. Pri prvom spustení je potrebné naliať vodu do filtračnej nádoby, aby motorček nešiel na sucho a nastaviť výkon na maximum. Po zapojení do elektriny filter začne nasávať postupne cez nasávaciu trubicu vodu. Môžte sledovať, ako voda postupne stúpa, až začne tiecť do nádoby a filtrovanie sa začína. Hneď potom si už môžte nastaviť výkon filtra ako potrebujete.

 

F

 

Výkon filtra sa nastavuje pootočením "Hadice U". V mojom 20l akváriu sa mi to ale zdalo stále silné. Veľkou výhodou u tohto filtra je to, že výkon si viete jednoducho znížiť ešte viac. Správne by mala byť trubica v otvore, ktorý je určený. Vtedy pasuje na vrch aj kryt filtra. Ak chcete ale znížiť ešte viac prúdenie vody, trubicu stačí povytiahnuť vyššie. Vzdialite tak otvor sania od čerpadla a samozrejme sa zníži sila sania. Takto si viete nastaviť silu prúdu od najsilnejšieho po kvapkanie vody do akvária.

Pozn.v tomto prípade ale musíte počítať s tým, že kryt filtra nebudete mať na vrchu vôbec, alebo vám bude trošku odstávať. Ja osobne ho mam na vrchu, odstávanie je minimálne a nijako mi to nevadí.

F

 

Hlučnosť

Hlučnosť je podľa mňa vec názoru a každý ho môže vnímať inak. Nemôžem porovnať hlučnosť s inými závesnými filtrami. Doteraz som používal iba interné filtre. Tie sú úplne nehlučné. Po zapojení je hlučnosť pomerne vysoká, je to dané tým, že filter nasáva aj vzduch. Ak sa celá hadička vyplní vodou, hlučnosť klesne. Cez deň to nijak extra nevníma, v noci je ale počuteľný. Posteľ mam nejake 2m od filtra a počuť ho je. Nie je to ale nejak extra prekážajúci zvuk. Je to akoby prýdenie vody. Skúšal som vrtuľku, ktorá poháňa vodu, všetko sa mi zdalo v poriadku, takže predpokladam že to nebude chyba tohto filtra, ale zrejme normálny jav. Keďže to nemôžem porovnať, berte túto časť ako niečo, čo si musíte určite vyskúšať samy :-). Čo je ale zaujímave, tento zvuk mi vadí menej, ako keď som mal predtym vzduch pustený cez kamienok. Vyspal som sa v pohode

Po dvoch dňoch prevádzky môžem povedať, že s filtrom som spokojny. Voda je skutočne čistejšia, ako keď som mal napojeny len samostatny filter s polyuretanovou penou vo vnutri. Získal som priestor v akváriu, čo je skvelé. Môžem nasadiť viac rastlín.Veľmi ma potešilo, že filter môžem nastaviť až po úplne slabý prúd, ktorý nijako nemôže rušiť akvárium.

Filter každopádne odporúčam hlavne pre malé akvária, kde si myslím, že filtračné náplne nebude treba meniť často (hlavne, ak chováte iba krevetky). Plánujem ho zakúpiť aj do svojho 80l akvária.

+Plusy: pekný dizajn, možnosť nastaviť prúd na úplne pomalý výkon, jednoduchá manipulácia-jednoduché odpojenie čerpadla od filtračnej nádoby,

-Mínusy: hlučnosť(relatívna),...viac minusov som zatiaľ nenašiel.

Cena na webe: 22,60€(uvedené že model je bez Biomaxu)

Cena Hornbach: 23,26€ (kompletné balenie so všetkým)

F

 

F

 

 

F

 

 

F

 

 

F

Nadobka na filtračný materiál po výmene aktívneho uhlia..hrubý molitan, vata, hrubý molitan, vata, keramické krúžky...menene 07.02.2010

 

F

Rozmery filtra:

 

F

 

 

F

 

 

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 7x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 09.02.2010 Upraveno: 09.02.2010 Přečteno: 3200x

Schválili: Bob66 *** 05.12.12

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
26.06.2014*****Skimmer vlastní výroby za pár korun1353x
07.02.2013*****Ozonizátor Ruwal Ozofish 100mg/h95x
11.03.2015*****Dennerle Dosator494x
24.04.2013*****Difuzér vs. atomizér v panoramatické nádrži985x
11.07.2016*****Výroba CO2 difuzoru z lipového dřeva, snadno - levně - rychle699x
09.03.2014*****CO2 z tlakové lahve - skládáme si svůj set z ověřených levných komponent11299x
06.02.2011*****Past na přísaváky2171x
23.05.2011*****CO2 difúzor do miniakvária-fotonávod3308x
19.02.2018*****TC 420 - programování1755x
22.06.2011*****Jak jsem vyřešil nadměrné proudění z vnitřního filtru2275x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
11.03.2015*****Dennerle Dosator494x
05.03.2015*****JBL Cleany42x
08.08.2011*****EHEIM professionel 3 3501395x
07.06.2011*****JBL CristalProfi E1501 greenline2085x
08.10.2010*****SERA Fil 1201243x
09.02.2010*****Dennerle Nano Cube 30L4391x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/357-hagen-aquaclear-20