Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvárium sladkovodních ryb Třeboň

 

Články » Akvárium sladkovodních ryb Třeboň   Vytisknout tuto stránku 

Akvárium sladkovodních ryb Třeboň

Publikováno: 10.08.2016 • Autor: © hrochy • Rubrika: Reportáže

Vážení, dovoluji si Vám předložit své dojmy z návštěvy akvária sladkovodních ryb v Třeboni (http://www.vratislavskydum.cz/akvarium).

Na úvod se omlouvám za kvalitu zveřejněných fotografií. Sklepní prostory, kde výstava probíhá, jsou tmavé a času bylo málo. Proto doporučuji nahlédnout i přímo do fotogalerie provozovatele (http://www.vratislavskydum.cz/fotogalerie-akvarium). Něco fotek lze dohledat případně přes vyhledávače.

Výstava probíhá ve sklepení Vratislavského domu, který se nachází na Masarykově náměstí v Třeboni. Veřejnosti byla zpřístupněna 23. dubna 2016, pokud jsem dohledal správné informace. Otevřeno je celoročně. Já ji navštívil s rodinou v rámci každoroční cyklodovolené, a to v posledním týdnu měsíce července roku 2016. A hned zkraje musím bez obalu říci, že jen podtrhla zklamání ze služeb Třeboně a okolí. Jistě mi dáte za pravdu, že okolo Třeboně pasou se koně a kraj je to k vyjížďkám na kole doslova ideální. Je pak nepochopitelné, že je nad lidské síly najít zde o víkendu otevřený obchod s cyklistickými potřebami či cykloservis. Nebo dohledat restauraci, jež nevaří z prefabrikátů a mražených polotovarů. Nejím ryby, a to se zřejmě v tomto regionu neodpouští. Výjimkou potvrzující pravidlo byl statek Dvůr Hamr. Restaurace je však od letošního roku pro veřejnost uzavřena, funguje jen pro ubytované hosty, a to navíc jen po dohodě. A tak je to tu se vším. Proč? Netuším. Zřejmě již mají všichni vyděláno. Jinak si přístup zdejších podnikatelů a podnikavců v hlavní turistické sezóně nedokáži vysvětlit. Ale to jsem se nechal unést a odbočil. Zpět k návštěvě akvária.

Když napíši, že děti výstavu proběhly za (maximálně) sedm minut a byly vyloženě zklamané, asi nemusím již nic moc dodávat. Návštěva navíc měla (a vzhledem k sloní paměti drobotiny jistě bude mít i v budoucnu) pochopitelné dohry. Jak má rodič vysvětlovat potomkům, že tuhle rybku si domů do akvárka vzít nemůžeme, protože naše nádrž je pro ni malá, když na výstavě vidí štiku a sumce v nádrži tak velké, že se tam, s určitou mírou nadsázky, nemohou ani otočit? Věřte mi, nedělám si legraci. Sumec o délce cca 80 cm je v rohové nádrži o délce čelní stěny cca 110 cm. A jak dětičkám vysvětlit, že do akvárka již další rybky nepřidáme, jelikož již nyní je jejich počet na hraně (měli bychom přerybněno), když pak na obdobné výstavě spatří, co spatří?

Prostory, kde se expozice nachází, byly zjevně původně vinárnou či restaurací. Část expozice je postavena (spíše odložena) na barovém pultu. Ve fotogalerii provozovatele je místnost s barovým pultem vyfocena a vybízí k občerstvení. To je evidentně hudba minulosti. V současné době je pult zaprášen, zázemí číšníka neútulné a přímo u pípy se nachází dvě nádrže.

Ve všech nádržích byla křišťálově čistá voda prostá řas, zákalů, ale také rostlin. Nebudu zde rozvádět své úvahy o tom, jestli naše sladkovodní ryby, které obývají okolí Třeboně, žijí bez rostlin v čistočisté vodě se štěrkovým dnem. Je mi jasné, že na výstavě musí být vystavovaný objekt vidět. Ale přeci jen, opravdu nemůže u půlmetrové štiky nějaká kytka být? Jsem přesvědčen, že to jde i s květenou. Stačí se podívat na nedávné reportáže od Jáji či od MaGa o botanické zahradě v Liberci.

Vedle velkých ryb v poměrně malých nádržích (myšleno k velikosti obyvatele), lze na výstavě spatřit v poměrně malých nádržích i menší ryby ve vysokém počtu. Některé ryby vypadaly i značně nezdravě. Popisky u jednotlivých akvárií mi přišly poněkud zmatečné. U jednodruhové nádrže (v nádrži je doslova jedna ryba) je popisek doplněn obrázkem obyvatele. Tam potíže nebyly. U vícedruhové nádrže obdobná identifikace ale výrazně pokulhává, byť by zde měla značně vyšší význam. Ne všichni chovanci měli svůj popisek.

Co na výstavě vlastně můžete spatřit? Hned u vchodu raka pruhovaného, dále pak štiku obecnou, sumce velkého, jesetera malého, kapra obecného, candáta obecného, okouna říčního a další ryby našich vod. U barového pultu najdete terárium s ještěrkami. Při naší návštěvě se převlékaly. Mezi nádržemi si můžete počíst něco o jednotlivých vystavovaných rybách, výňatek z místních pověstí nebo pár vět o osobnostech Třeboňska. Nelze opomenout vystavované pomůcky rybníkářů a rybářů, tj. sítě, podběráky a mušky. V neposlední řadě pak jistě nepřehlédnete akvárko s vycpaninami.

Můj celkový závěrečný dojem? Jde vlastně o reklamu na penzion, která je v prostorách neprosperující vinárny. Taková rychlou jehlou spíchnutá akce, aby se to stihlo do turistické sezóny (moje soukromá a ničím nepodložená spekulace). Domnívám se, že lze k výstavě přistoupit lépe. A jsem si naprosto vědom toho, že to není jednoduché. Výstava i přes uvedené stojí za zhlédnutí. Kdy se dostanete k živé štice či sumci tak blízko?

Vypadá to, že mé dojmy jsou veskrze negativní? Dovolte mi proto na úplný závěr smířlivý odstavec. Za rok se na Třeboňsko rád vrátím. Pro cyklotoulky s dětmi to vedle Kerska považuji za ideální kraj. Příroda je tu krásná, například rezervace Červené blato se mi nikdy neokouká. Rád znovu navštívím výstavu Dům přírody Třeboňska. Návštěvu komentované výstavy také určitě zopakuji. V žádném případě nebylo smyslem mého povídání kohokoliv odrazovat jak od návštěvy Třeboňska, tak předmětné expozice. Naopak, jeďte tam. Třeba mi mé dojmy vyvrátíte či doporučíte něco, co jsem neviděl, neslyšel, nepoznal, nepochopil. Pokud jsem se kohokoliv svým povídáním dotknul, omlouvám se. Zejména všem třeboňským patriotům. A myslím to upřímně.

u vstupu

F

vycpaniny

F

popisek ještěrky

F

Vždy ve střehu!!!

F

ležící odpočívající

F

Koukej, jak se blyštím...

F

Čím víc pruhů, tím víc rak!

F

Kolik nás tu bydlí?

F

Něco z pověstí.

F

Něco osobností.

F

nádrž

F

nádrž

F

mušky

F

mušky

F

Nezírej, převlékám se!

F

chodba

F

nemocné aq

F

nemocné aq

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 9x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 10.08.2016 Upraveno: 11.08.2016 Přečteno: 318x

Schválili: Jája **** 12.08.16 • vaaclav **** 12.08.16 • romant **** 12.08.16 • NASREDDIN **** 13.08.16

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Reportáže
25.06.2014*****Mezinárodní výstava halančíků a akvarijních ryb Praha 2014 - část 1285x
27.10.2013*****Antalya aquarium569x
23.09.2012*****Výstava Akvárium 2012485x
19.02.2019*****Návrat k brněnským akvaburzám556x
22.09.2013*****37. výstava akvarijních ryb a terarijních zvířat v RK - pokračování429x
18.02.2008*****Mezinárodní soutěž v zařizování rostlinných akvárií4564x
07.08.2020*****Voda teče všude553x
30.12.2011*****Výlet do ZOO Bráník II část583x
06.05.2014*****Léto 2013 Anglie Bournemouth272x
02.06.2018*****Akvaristika v ZOO Londýn424x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1586-akvarium-sladkovodnich-ryb-trebon