Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rejnoci v rybářské škole ve Vodňanech

 

Články » Rejnoci v rybářské škole ve Vodňanech   Vytisknout tuto stránku 

Rejnoci v rybářské škole ve Vodňanech

Publikováno: 22.12.2013 • Autor: © tozan • Rubrika: Reportáže

Přestože se dnes mezi chovateli a prodejci akvarijních ryb často mluví o jakémsi úpadku a snižujícím se zájmu o tento mnohdy vpravdě meditační koníček, jsou i místa, kde se akvaristice daří v pravém slova smyslu. Na jednom takovém místě mám tu čest působit jako učitel – jedná se o Střední rybářskou školu a VOŠ VHE ve Vodňanech.

Kroužek akvaristiky zde funguje už několik desetiletí a postupně tak vzniklo několik místností, z nichž některé slouží jako technické zázemí, jiné jako pozorovací místnosti pro studenty a návštěvníky. V jedné sekci nalezneme běžné i vzácnější druhy tropických a subtropických rybek, včetně lezce obojživelného, hadohlavce červeného a dalších zhruba 50 druhů. V druhé části jsou to pak ryby z naší přírody, tedy kapr, karas, lín, štika, sumec a další zástupci. Nechybí zde i méně častí obyvatelé vodního prostředí, jako parma říční, jelec jesen, ouklejka pruhovaná, cejn sinný, ježdík dunajský atd. Když bychom se dali do počítání druhů, dojdeme k číslu kolem 40, což představuje více jak polovinu ryb žijících v současnosti na našem území.

Posledním počinem bylo vybudování velkého Amazonského akvária o objemu téměř 3 m3 vody. Myšlenka se zrodila v souvislosti s trvajícím zájmem o kroužek akvaristiky ze strany žáků. Díky finanční podpoře z grantu EU se celá idea realizovala. Původní tmavá místnost s různým starým, vyřazeným harampádím, pavučinami, silnou vrstvou prachu a zažloutlým nápisem „Sklad“ se proměnila v příjemný světlý prostor, který slouží jako zázemí pro velké akvárium. V původní nosné zdi se vyboural otvor na celou délku místnosti a vzniklo tak mezi volně přístupnou chodbou a zmiňovanou místností jakési okno, do kterého bylo posléze vsazeno celé akvárium.

F

Nad akváriem jsou umístěny tři vodovodní baterie, takže je možné akvárium dopouštět přímo, bez různých hadic apod. Rozvody elektřiny byly zároveň dimenzovány pro konkrétní potřeby. Jsou zde tedy zásuvky určené pro připojení osvětlovacích ramp, které pak mají v rozvaděči vlastní spínací hodiny řídící režim denního a velmi zajímavého nočního modravého led-osvětlení, které pracovně nazývám – Amazonka za úplňku. O čistotu vody se starají 3 filtry Fluval FX 5 a jeden menší filtr, který čistí vodu za plastickým pozadím akvária. Hladinu udržuje křišťálově čistou hladinový sběrač Eheim. Vytápění obstarává krom 300 W topítka hlavně zbytkové teplo ze zářivek. Přehřívání v letních měsících je vyřešeno PC větrákem umístěným v krytu akvária. V důsledku velkých finančních nákladů za nákup ryb, jsme se rozhodli vyřešit také problém výpadku proudu. Při výpadku proudu je správce akvaristiky informován díky GSM modulu SMSkou a záložní zdroj zároveň automaticky přesměruje energii na záložní 150 Ah baterii. Takto je jištěno vzduchování a filtrace minimálně na dobu 8 hodin.

F

 

Rybí skladba byla zvolena tak, aby korespondovala s biotopem Amazonky a jejích přítoků. Najdeme zde např. kančíky perleťové (Rocio octofasciata), vrubozubce paví (Astronotus ocellatus) či další kančíky (Heros notatus, Heros appendiculatus „red form“). Zajímavé jsou různé druhy L-sumců, např. krunýřovec adonis (L155), krunýřovec velkoploutvý (L183), panak černopruhý (L190), krunýřovec itaitubský (L264) a krunýřovec zdobený (L014). Objektem velkého zájmu je i arowana dvojvousá (Osteoglossum bicirrhosum). Mezi nejvzácnější obyvatele akvária patří anténovec štíhlý (Sorubim lima) a bezesporu sladkovodní rejnoci. V akváriu zatím plavou trnuchy skvrnité (Potamotrygon motoro marbled), ale během příštích týdnů očekáváme celkem unikátní zásilku rejnoků leopoldových (Potamotrygon leopoldi black diamond), kteří budou opravdovou třešní na dortu této nádrže.

F

F

F

 

Akvárium bylo vybudováno současně se Školním rybářským muzeem, kde si přijdou na své kromě akvaristů také rybáři, myslivci a milovníci přírody. Jednou z hlavních myšlenek bylo rozvíjet v dětech prvního a druhého stupně základních škol vztah k přírodě formou nestandardní hodiny přírodopisu, kterou u nás mohou absolvovat, včetně hrazené dopravy v rámci jihočeského regionu. Součástí toho bude i povídání u akvárií o etologii a biologii chovaných ryb spolu s ukázkou krmení dravých ryb živou potravou a možností najít si další informace na dotykových obrazovkách, které jsou u akvárií umístěné.

Z dosavadních ohlasů je vidět, že se akvária líbí a troufám si říci, že si i zkušení akvaristé přijdou na své. V důsledku rostoucího zájmu o muzeum a akvária bude škola zpřístupněna veřejnosti nejen v rámci dnů otevřených dveří nebo po předchozí telefonické domluvě, ale také v letních měsících v turistické sezóně.

 

Jiří Hronek

učitel Střední rybářské školy a VOŠ VHE ve Vodňanech

www.srs-vodnany.cz

 

F

 

 

 

 

F

F

F

F

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 40x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 22.12.2013 Upraveno: 22.12.2013 Přečteno: 643x

Schválili: romant **** 23.12.13 • Jarka **** 23.12.13 • vaaclav **** 23.12.13 • alpaka **** 27.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Reportáže
28.12.2011*****Návštěva u instantních rybiček594x
02.03.2013*****Hamburg Hagenbeck Tropen Aquarium453x
25.06.2014*****Mezinárodní výstava halančíků a akvarijních ryb Praha 2014 - část 1285x
25.09.2022*****Rychnov nad Kněžnou 17. září 2022 - 44. výstava - první část128x
06.05.2014*****Léto 2013 Anglie Bournemouth272x
22.12.2019*****AkvaEXPO 2019 RK305x
21.03.2012*****Aquaburza Ostrava !!!773x
02.11.2018*****AkvaEXPO 2018 RK aneb AKVA-TERA SHOW279x
23.12.2021*****17. mezinárodní výstava halančíků153x
01.04.2012*****AkvatrhyTřeboń394x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1305-rejnoci-v-rybarske-skole-ve-vodnanech