Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Betta bojovnice

 

Články » Betta bojovnice   Vytisknout tuto stránku 

Betta bojovnice

Publikováno: 14.09.2012 • Autor: © henny8 • Rubrika: Ryby

Zdravím všechny přátele krásných rybiček "Betta bojovnice".

Je mnoho lidí, kteří mají doma akvárko s rybičkama. Někdo jako dekoraci bytu, jiný to někde viděl a zalíbil se mu kousek živé přírody, který nedělá nepořádek a hluk, a pak taky - ryby se nemusí několikrát denně venčit. Prostě každý, kdo si pořídil někdy akvárko, k tomu měl ten svůj motiv.

Po zprovoznění akvárka se ale většině z nás zmocnila touha, odchovat něco neobvyklého. Prostě lidská vlastnost, něco dosáhnout.

S odstupem času se musím přiznat, že těch začátečnických chyb jsem se dopustila opravdu dost. Tak nejprve jsem se nechala nachytat "profesionálními" odborníky v prodejně při nákupu vhodných rybiček pro začínajícího akvaristu. Dnes už vím, že jsem měla pečlivě prostudovat tyto stránky na internetu a udělat si představu, jaké rybičky budu chovat. Prodavač mi úplně klidně a s přehledem vnutil skaláry, platy, parmičky, neonky, betty bojovnice... no paráda. Protože jsem si u něj pořídila úplně všechno od akvárka, písku, lávového kamene, prolejzaček, filtrace, teploměru, škrabky na řasy, krmiva, rostlinek, jávského mechu... až po rybičky, s klidem angličana vyinkasoval prodavač peníze a ani mi nepopřál chovatelské úspěchy. To byl přístup!

Dnes s odstupem času, kdy do týdne všechny rybičky chudinky uhynuly... naivně jsem doplňovala koupí jiné. Při každém dokupování jsem se dotazovala prodavače, proč rybičky hynou. Řekl, že netuší... snad mohla být jedna nemocná a ostatní to od ní chytily. Takže se koupil roztok a pak tablety... no bylo to dražší, než když dostanu chřipku a ústřel dohromady a jdu do lékárny.

Problém jsme vyřešili sami, kompletně jsem vyvařili všechno, co se vyvařit dalo, napustili odstátou vodu, kápli modrou skalici a začali znovu. Jednu rybičku, co přežila, jsme zatím dali do sklenice s pískem, brčkem jsme naháněli kyslík a šli jsme do toho. Koupili jsme tři paví očka a přidali sirotka, co přežil.

Je fakt, že akvárko bylo skoro prázdné, takže když jsem šla náhodou kolem úplně jiného obchodu s rybičkama, tak mě tam zaujala taková krásně modrá ryba s ohromným ocasem. Připadala mi jak vznešená, chovala se jako páv, jak roztahovala zadní ploutev a jak vznešeně a pomalu plula kolem skla. Prostě modelka, co se nechá obdivovat a pomalu si vychutnává okamžiky slávy. Zjistila jsem, že jde o bettu bojovnici a je to ryba individualista, která je dominantní a nesnese jinou bettu ve stejném akvárku. Jsem ženská, která má smysl pro vše krásné a navíc mě láká poznat nepoznané. Prostě jsem domu přišla s igelitovým sáčkem a v něm byla betta bojovice - vlastně beťák. Byl to on, ale tak krásný modrý sameček, že se stal miláčkem rodiny. V akvárku se okamžitě zabydlel, ostatní rybky ho respektovaly a klidně mu uhýbaly z cesty. Občas jsme přiložili zrcadlo ke stěně akvárka, to bylo pokoukání - roztáhl všechny ploutve a byla to nádhera.

Na internetu jsem si přečetla a stáhla skoro všechno dostupné o těchto rybičkách, prostě betta bojovnice mě chytla u srdce. V každém městě, které jsem navštívila, jsem zašla do prodejny akvarijních ryb. Pokochala jsem se bettama a už ve mě uzrál plán, co to zkusit s odchovem vlastních? V literatuře mě moc nepotěšili, ale co, třeba budu mít štěstí. Ale jakou samici koupit jako budoucí matku? Někde mi radili, abych koupila tři nebo čtyři, aby si samec mohl vybrat. Ještě, že jsem neposlechla. Sehnala jsem stejně modrou samičku, byla sice trochu starší než samec, někdo ji patrně vyřadil z chovu. První den jsme ji dali do jiného akvárka, které jsme přitiskli k akvárku se samcem. Koukali na sebe přes sklo, předváděli se a tak jsme samce druhý den dali k samičce. Musím říci, že příroda je mocná čarodějka. Ihned se do sebe zamilovali!

Ještě ten den sameček začal stavět na hladině v rohu akvárka u rostlinky hnízdo z bublinek, nebylo ani moc velké a ráno velké překvapení. Samička byla štíhlá, sameček měl potrhané ty svoje krásné ploutve, ale pod hnízdem bylo neuvěřitelné množství bettích "miminek". Malilinkaté nic, menší než prášek pylu. Mimina neustále padala dolů a samička betta na ně čekala na dně a v klidu je požírala. Tak to ne, hned jsem ji vylovila a šla se jako matka-kanibalka uklidnit do akvárka k pavím očkům. Tatínek beťák pocivě bral do pusinky miminka a vracel je zpátky do hnízda. Pusinkou vypouštěl další bublinky a lepil hnízdo. Chudinka, krmila jsem ho dobrůtkama-granulkama, ale on jenom sezobl jednu a hned zase letěl vracet padající mimina do hnízda. Staral se o ně opravdu vzorově. Když se pak osamostatňovali, vylovili jsme i tatínka a děti jsme nechali, aby se rozplavaly a zesílily. Vyrostli z nich nádherné betty, jak samečkové, tak i samičky. Vůbec jsem je nemusela oddělovat, snesli se spolu jako sourozenci a byli stejně krásní jako rodiče. Postupně jsem je vyměnila v prodejně za krmení.

Tolik pro dnešek vše. Budu se těšit na Vaše reakce.



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 10x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 14.09.2012 Upraveno: 14.09.2012 Přečteno: 434x

Schválili: Johan * 03.12.12 • Bob66 * 07.01.13 • alpaka * 06.03.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Ryby
18.03.2008*****Krunýřovci (Loricariidae)10434x
30.05.2008*****Krunýřovci rodu Panaque5593x
02.09.2006*****Ancistrus sp. (Krunýřovec sp. obyčejný, přísavka, ancistrus)25191x
02.02.2011*****Krmíme společně862x
23.04.2007*****Krupička3955x
23.11.2012*****Jednoduchá past na menší ryby a krevetky1426x
24.01.2016*****Stádia vývoje jiker karase zlatého - foto306x
14.11.2017*****Mikrogeophagus ramirezi - opravdu náročná ryba?55x
10.09.2011*****terč146x
07.03.2016*****O akvaristice, ramkách, thomaskách a "přirozeném odchovu"967x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1052-betta-bojovnice