Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Národní akvárium

 

Prezentace » » Národní akvárium » Nápověda 

Hlavní fotka není k dispozici

Národní akvárium

ZRUŠENO

Majitel:   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 29. 1. 2017   Aktualizace: 29. 4. 2019
Počet návštěv: 1870   Počet palců: 0
Založení: 12. 9. 2016   Stáří: 1 rok a 1 měsíc
Objem: 248 litrů   Čistý objem: 200 litrů
Velikost: větší akvária   Oblíbenost: 24 uživatelů
Fotek a videí: 12+0   Komentářů: 10
TOPovat tuto prezentaci
*     *     *     *


Datum zrušení: 15. 10. 2017

Rozměry: 110 cm x 50 cm x 45 cm

Popis: Když se zrodil nápad postavit v Praze Národní divadlo, peníze byly kupodivu největší problém. Celonárodní sbírka vynesla asi 1% potřebné částky. 11% darovali různí mecenáši, ponejvíce ráčkující aristokraté. 38% šlo z rozpočtu Království českého; jako daňoví poplatníci přispěli tedy i čeští Němci, nikoli však Moraváci. Zbývající polovinu věnoval ze svých soukromých fondů císař a král František Josef I.
Odpovědní činovníci věc trefně kvitovali nápisem "Národ sobě".
Stejně případně by se toto motto vyjímalo i na základní almaře mého akvária. Celé jsem je pořídil ze svých peněz, a národ sobě přičinil DPH z každičké součásti, kterou jsem při stavbě i provozu pořídil.
Nemůže to tedy být nic jiného než Národní akvárium. *

CO2: Ne.

Dekorace: Rašelinové kořeny, kokosové skořápky.

Dno: Rataj Aquaclay Ground. Žádný výživný substrát, žádné hnojení do dna.

Filtrace: Externí kanystrový Fluval 304; média: orig. Fluval pěna a keramické válečky, někdy JBL MicroMec, často rašelina, aktivní uhlí, zkouším různé možnosti jemné mechanické filtrace.
Tzv. biologická filtrace, tedy povzbuzování nitrifikace, mě nezajímá.

Hnojení: Nepoužívám žádné "metody". Hnojím čistými chemikáliemi, včetně mikroprvků. Sestavy si míchám sám, většinou co měsíc udělám nějakou částečnou změnu a pozoruji výsledky.
Nepoužívám cheláty.

Chemie: Ať dělám co dělám, stejně tam je.
Ale výrobci "přípravků" a "vodiček" ze mě žádný příjem nemají.

Krmení: Umělé (Skretting, granule Hikari) moje ryby berou jen v nouzi.
Mražené buchanky a patentky jsou fajn, pokud je dobrá kvalita.
Živé koretry. Od září 2017 mám grindal, a to je výborná věc.

Osvětlení: Aquatlantis Easy LED 1047 mm 54W freshwater se stmívačem, běží na cca poloviční výkon, 12-20 h.

Pozadí: Tmavohnědá tapeta.

Stojan: Kovový a bytelný. Dávat tři metráky na dřevo bych se bál.

Topení: Ano. 24°C. Já sám ani zdaleka tolik nemám.
Šetřím na nákladech, šel jsem s teplotou dolů na necelých 23°C.

Údržba: Vodu teď měním dost často, v průměru dvakrát týdně 30-40%. Musím, jinak se mi samovolně mineralizuje, ze dna. Štve mě to.
Zatím jsem neodkaloval.
Od té doby co se zaměřuji na jemnou mechanickou filtraci, nemám řasy. Na kořenench a kokosech nadále vegetuje nějaká Cladophora aff., ale zelená vláknitá se vytratila i z mechu.

Voda: Vodovodní: pH 7.7, GH: 12°d, KH: 7.5°d, NO3(-): 1.8 mg/l.
Od 20.04.2017 reverzní osmóza.
Používám výhradně vodu z RO. Mineralizace a hnojení je u mě jedno a totéž. Voda je bez alkality, takže musím pozorně hlídat pH. Zpočátku mě to párkrát zaskočilo, teď už s tím snad umím trochu zacházet.

Vzduchování: Eheim pump 400, od 31.05.2017.

Poznámka: Spíše než konkrétní ryby či rostliny mě zajímá akvárium jako celek, tedy jeho ekologie.

NahoruSložky fotek *
NahoruDeníček * přidat nový záznam
15
10.2017
Tak akvárium vyhořelo, ještě odstraňuji ruiny, zítra vypukne výstavba Nové scény.
Příčiny požáru:
1) Zajímá mě ekologie akvária, a mám nějaké nápady, které mohu vyzkoušel jen při zakládání nového akvária. Chci si to užít po novém, a jsem napjatý, jak si povedou rostliny, zejména ty náročné, zdali zvládnu nápor řas, a vůbec všechny starosti a slasti nového akvária. Cílevědomě a záměrně vyloučím všechno co pomáhá záběhu, tzn. začnu s čistým "novým" filtrem, nenechám si ani deci staré vody, rostliny vykoupu v hypermanganu, atd. Prostě fungl nové. (No jasně, dokonale to nejde.)
2) Rataj Aquaclay je nešikovný na sázení kobercových rostlin. Před rokem mě nezajímaly, ale teď už se jim nechci vyhýbat. Takže musel pryč.
3) Další potíž se dnem je v tom, že "zažilo" časy tvrdé vody. Zůstaly tam nějaké usazeniny, které mi teď ovlivňují parametry vody v rozporu s mými záměry. To mě velmi rozčiluje. Zvolil jsem barvený písek (bílý písek v experimentálních akvárkách mě rychle omrzel), tak jestli ten bude taky něco uvolňovat, tak se zabiju.
14
10.2017
Už hoří.
8
10.2017
Je to týden co jsem vysadil mikroprvky, mezitím dvakrát vyměnil cca 30% vody, a Ammania senegalensis reaguje zřejmě pozitivně; objevují se nové lístky mnohem lepšího tvaru a velikosti.
Některé atlasy tvrdí, že Cryptocoryne lingua se pod vodou nedá trvale udržet. No, já mám stále větší potíže. Už nic nepřirůstá a stávající listy nadále pomalu odcházejí. Safrapráce.
=
Onehdy jsem snížil teplotu na 22.5°C a na rybách je to poznat. Negativně, ovšem. Horší apetit a vůbec nálada. Kdybych to tak nechal, časem by asi přišly i horší věci. Zřejmě trochu přitopím.
Brzy asi tohle akvárium vyhoří a budu zakládat Novou scénu Národního akvária. Tak teď je otázka, jestli se na cichlidky vůbec nevykašlat a nepořídit místo nich nějaké bezproblémové, pohodové ryby. Uvažuji o pár tetrách a pancéřníčcích. Čím dál víc mě zajímají rostliny a ryby jsou jen takový doplněk na oživení.
Cichlidky mají dvě velká pozitiva - jednak absolutně neubližují rostlinám, a jednak jsou perfektním indikátorem zdravého prostředí. Tak ještě nevím...
6
10.2017
Aridarum sp. už má přírůstky. Docela se mi tahle rostlina líbí, to střední žebro na listových čepelích ji dělá zajímavou.
Bucephalandry valí! Dobře je to vidět zejména pod mikroskopem... Kecám, dobré brýle stačí.
Pozoruji (nejen v Národním), že čím řidší voda, tím má Egeria větší lístky.
Samolus dost překvapivě zatím proti ničemu neprotestuje. Že by to byl Čech? Tam kde hy-, tam kde hy-, kde hynuli sobi, Čech se přizpůsobil!
Rotala macrandra a Ludwigia Mini Super Red mi hlásí: "My tady porostem, ale s těma barvama, které jsme nabraly v zervanově světelné kalbě, teda rozhodně nepočítej." No tak dobrá, to už je asi úděl nás nesytičů. Oranžová je taky pěkná.
Myriophyllum sp. zervan roste pěkně, mám radost.
Jediný zjevný problém je Ammannia senegalensis. Růstové vrcholky sú zakrpatené, stunted... jen česky nevím jak to říct. Zkouším už pár dní vypustit mikroprvky, čekám co to udělá.
Ale asi si mikroprvky rozdělím na železo + bór + zbytek. Studium mikroprvků jsem si nechával na pozdější časy, ale asi budu muset do toho.
3
10.2017
Bedlivě pozoruji Ammannia senegalensis a je zřejmé, že růstové deformace přibývají. Vrcholky jsou titěrné a smuchlané, a taky starší listy hlásí nějaký problém.
Prozatím mi ale není vůbec jasné, o jakou nutriční nerovnováhu se jedná. Všechny ostatní rostliny se tváří spokojeně. Mám o čem přemýšlet. :-O


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Maq Re
15.10.17 20:08
Pánové díky. Nebudu otálet a jakmile to rozběhnu, dodám fotky a zpravodajství. I kdyby to měl být průser. Ostatně pro pravého badatele je i průser vlastně vítězstvím: "Tudy ne, přátelé," ohlásí světu a jde si narýt čuňu zase nějak jinak. ;-)
Já beru optimismus z těch mých malých akvárek (Dušan je viděl). Úplná novota, a žádná rostlina nehnila, nehynula. Včetně některých docela choulostivých. S tou měkkou vodou je to prostě jiný mač - a to právě chci teď vyzkoušet na větším bojišti, navíc s pořádným filtrem, do kterého můžu nacpat různé své vynálezy.
muťa Re
15.10.17 19:48
No to jsem velice zvědavý, držím palce!
zervan Re
15.10.17 19:24
Tak prajem úspešný nový štart - s pieskom je to o čosi ťažšie, ale pre experimentovanie s hnojením do vody výhodnejšie. Ja mám niekedy tiež chuť zrušiť (ale nezačať nové) - hlavne keď sa nedarí.
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/26547-narodni-akvarium