Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvaristické fórum

 

Fórum » Vyhledávání » VýsledkyVytisknout tuto stránku 

Hledaný výraz: sinice, způsob hledání: všechna slova, oblast: v textu příspěvků sekce: celé forum

Adresa výsledku vyhledávání: http://rybicky.net/forum/hledat/sinice

14.02.2024 14:37:11Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: KatkaTlusta – Autor Sha
https://rybicky.net/forum/4641
Váš příspěvek patří do vlákna v odkazu výše. Jedná se o sinici a v diskuzi najdete kvantum rad, jak se sinice zbavit.
Edit: V první řadě přidejte spoustu rychlerostoucích rostlin a pravidelně měňte vodu.
10.01.2024 17:06:30Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: Ivanka – Autor Anthrax
Spíš než na přípravek bych to viděl v tomto stavu na znovuzaložení. Ale ani to nepomůže dlouhodobě. Tenhle stav se bude dokola vracet, pokud se neodhalí a neodstraní příčiny vzniku té sinice.
10.01.2024 16:29:23Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: Pavlik – Autor Ivanka
vďaka ano už som trochu pohladala a zda sa ze su to tie sinice. objednala som ten pripravok z invital tak verim že to pomôže.
10.01.2024 16:26:07Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: Ivanka – Autor Pavlik
https://www.rostlinna-akvaria.cz/sinice-72
https://www.rostlinna-akvaria.cz/problemy-s-rasami-12
19.12.2023 23:29:48Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Schejn – Autor Xklop
Ahoj, boj z řasou obecně by měl být hledáním a odstraněním příčin, než řešením následků. Toť klišé:-). Chemií bych použil snad až jako poslední možnost. Sinice nejsou řasy ale bakterie, takže přípravky na boj s řasou nejsou nejlepším krokem jak se jí zabavit. Otázkou je zda skutečně bojujete pouze s sinici.... Lepší je zvýšit higienu v akváriu, lépe odkalovat a měnit vodu, mechanicky sinici narušovat a odsávat ji a doplnit prospěšné bakterie. Snížit zatížení vody, třeba již uvedeným nepřekrmováním.
K zmíněným prostředkům....jeden je nic neříkající vodička proti řasám bez uvedeného složení a druhý je opět neidentifikovatelné hnojivo pro růst rostlin. Kombinace kdy jedna věc vše potírá a druhá vše podporuje, včetně řas :-), je metoda pokus omyl. Snad to u vás ale bude funguje, držím palce.
14.12.2023 11:05:09Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Schejn – Autor vaclav
Jestli je to sinice poznáš snadno, jde lehce setřít a pěkně smrdí. :-)
24.11.2023 04:13:08Téma Téma: Sinice – Předmět: Sinice zmizela – Autor Edvard
Po přechodu na hnojiva Rataj sinice zmizela.
Na 100 litrů hnojím takto denně
Bioflor master 3ml
Makron NPK 4ml
Liquid carbon 2ml

Všem děkuji za rady. Fotky před a po. :palec:
09.11.2023 16:38:33Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Lojza007 – Autor Edvard
Nene , před předěláním akvária tam nebyli a sinice se tvořila před očima . Ten rozbor mě opravdu nemine .
09.11.2023 15:17:15Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Freedlo – Autor Edvard
To je právě to . Moje akvárko je paradox . Čím méně svítím , tím více sinice . Čím více dusíku tím více sinice . Jednou jsem nechal svítit světla 48 hodin v kuse bez hnojení a sinice začala mizet . :-) . Ale kytky začali chřadnout a objevila se zelená řasa . Když hnojím normálně , kytky jsou krásné vybarvené . Ale po sedmi dnech totálně pokryté sinicí .
09.11.2023 14:07:31Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Edvard – Autor Freedlo
Ahoj
Asi blba otazka - toto jsi asi prosel ze?:)
https://www.rostlinna-akvaria.cz/sinice-72

Priciny: moc svetla, a malo dusicnanu.

Na kolikatce mas dusicnany? Vydim caste vymeny vody ve velkem mnozstvi
Zkousel jsi to zatemnovani?

Je mozne, ze jsi tyto zaklady uz prosel a aplikoval. Pokud ano, prenecham rady zkusenejsim kolegum, nebot se sinici zkusenosti nemam



Jeste pridam prispevek od kolegy, ktery jsem nasel v teto diskusi. Mozna taky pomuze nebo se muzes obratit primo na neho:

DIDO:
Ahoj. Ja som si tiež užil túto pliagu. Vyše roka som sňou bojoval. Nepomáhalo nič, absolútne nič. Zatemnovanie, chémia, uv lampa na sinicu nefunguje. Nakoniec zabral ten pomer fosfor dusik. Neveril som tomu ale sinica zmizla pred očami. Doslovne. Do týždňa bolo ponej a už mám akvarium dva roky čisté. Skus buď pomer dusik 10mg/l a fosfor 1mg/l. Alebo dusik 20 a fosfor 2 mg/l. Alebo ešte môžeš tak ze koľko máš dusiku vydel to 16.napr. ty máš dusik 30mg/l. 30:16=1,875.tak skus aby si mal fosfor skoro dva. Jasne ze to neodhadnes úplne presne. Ja mam na fosfor sera test a som s nim spokojný. Vyskúšaj tento postup a uvidiš. Držím palce.

Dik
31.10.2023 18:43:59Téma Téma: Co se to děje s rostlinami? – Předmět: Re: vaclav – Autor Richo
Aha, no těm rostlinám co mám se moc nedaří. Od založení tam byla sinice, pak řasy, měl jsem předraslíkováno, ale už se to pomalu dává do kupy. Vzadu dokonce vyráží jeden výhon Rotaly. Eleocharis pusillu jsem prozatím ostříhal. To by ji taky mělo podpořit v růstu. Jinak než zlepšit růst rostlin se s tou plísní asi nic dělat nedá, že?
11.09.2023 20:29:40Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: Yamaha – Autor skypi
Myslím, že je to jeden z druhů sinice.
24.07.2023 07:09:47Téma Téma: Rostlinám se nedaří – Předmět: Re: Starka – Autor lubo2302
Problém zo sinicou mam už rok. Ale rastlinám sa nedarí už pol roka lebo sinice vždy zasiahne aj listy.
20.07.2023 08:57:00Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: stetinka – Autor Zdencek
Ahoj, ja bojuji se sinicí už dva roky a taky mi nic efektivně nepomáhá. Zkouším si hrát s poměry dusíku a fosforu docela dlouho (Redfield ratio - google ukáže tabulku vhodných poměrů) a sinice při některých poměrech roste lépe a někdy hůře . Vliv na to můžou mít i jiné prvky, které mohou fungovat pro dusík nebo fosfor jako blokátory. U mě má vliv železo, které když nedávkuju pravidelně tak mi rostliny stagnují a sinice bují. Když železo dávkuji pravidelně, tak rostliny rostou jak o závod, ale k sinici se přidá zelená řasa, ruducha a prachová řasa. Pořídil jsem i CO2 systém, což je sinici úplně jedno, ale kytky lépe odolávají. Jinak jsem zkoušel z chemie Blue exit, Acriflavin oba mi zabrali až po zdvojnásobení až trojnásobení doporučeného dávkování, ale sinice se dřív nebo později vrátila (nejdéle snad 3 měsíce byla pryč). Teďka experimentuju s peroxidem vodíku, tak uvidíme. Chemie samozřejmě řeší důsledky a ne příčinu, ale alespoň si kytky mají čas odpočinout.
17.07.2023 13:06:54Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: stetinka – Autor Lojza007
Pokud se nepletu, tak na sinice by mohla pomoct UV lampa. Ale jinak bych mimo to doporučil i rozbor vody aspoň u Profiplants, aby bylo jasno, kolik je jakých prvků, jestli není problém v nějakém nedostatku nebo přebytku.
17.07.2023 12:59:43Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: stetinka – Autor stetinka
Ahoj, stale me trapi ty neskutecny sinice. Uz je to min pul roku a furt mi masivne okupuji akvarko. Nadrz byla puvodne huste osazena jak stonkovkama tak echinacema a kryptokorinama. Pak najednou rost :stydim: liny prestaly rust. Hnojila sem Flourishem. Nezabralo to a pak zacala ta svinska sinice, pokryva uplne vsechno, stale ji odsavam, ale nemizi. Zkusila jsem hnojit Nitrate i fosforem. Nevim, jaky ma byt pomer, ale urzovala jsem fosfor na 0,5-1 a dusik na 30. Ale nepomohlo to. Vyprala jsem k filtr i kdyz prutok byl furt dobrej. Vodu menim po tydnu. Sinice je vsude. Jak u dna tak k na plovouckach. Vsechny rostliny stradaj. Uz nepomaha i 4 denni zatmeni nadrze. Muze mi nekdo prosim poradit?
Nepřímo v reakci na příspěvek pmas - nevíte někdo, jak (konkrétně) tyto řasy správně pěstovat? Např mláďata perlovek červených se zrovna těchto mohou doslova užrat, z rostlinné složky svých všežravých nároků upřednostňují tento typ řasy před vším ostatním (akvárka bez rostlin, u většiny mých cichlid by měly i nejrobustnější kytky životnost kapky vody na rozpálené plotně, takže se jimi neobtěžuji ani u tohoto mrňavého rostliny neničícího taxonu). Nějak mi ale moc nejdou ;-)
U dravců si hýčkam ruduchu (stahuje bílkoviny z masité potravy), když jsem choval carpinťáky, základ jejich potravy představují sinice - tahal jsem to svinstvo z rybníka, pěstoval na parapetu a škraloupy jim dával jíst, neb ať jsem dělal co jsem dělal, v jejich akváriích prostě nestíhaly růst :-D
Někde škodná, jinde naopak velice žádoucí ;-)

Jen takový námět (v tomto vláknu asi OT, omlouvám se):
Existuje ohromná spousta vodních živočichů, pro než jsou sinice, řasy, (snad i) rozsivky a další "bordel" docela podsatné z nutričního hlediska i řady dalších důvodů. A kytičky (v umělém prostředí skleněných krabic) naopak vůbec. Čili netřeba chránit. Všude se lze dočíst jak řasy hubit, ne ale jak si je pěstovat. Nic. Když je člověk opravdu chce, tak mu tam nejdou! :-D
Nároky jsou něco jiného přisedlé, chomáčkovité, vláknité či volně plovoucí, jednobuněčné, vícebuněčné, mnohobuněčné... Bambilion možností.
Co založit vlákno na téma pěstění řas? Třeba krevetkáři by mohli hodně vědět... anebo (nejen) začátečníci v jejich oboru ocenit. Jen takový návrh k úvaze X-)
26.05.2023 17:04:20Téma Téma: CO2 – Předmět: Re: vaclav – Autor Terez
No já ramirezky mám už druhým rokem.. skoro po každé výměně vody se mi třou, ale nikdy jim to nevydrží protože to nejsou schopny uhlídat, a do druhého, třetího dne jsou jikry fuč... jsou krásný, živý, barevný.

Vodu mám Frýdlantskou (z Jizerských hor) výtah analýzy mám někde ještě uložený.. pohledám to.. řešila jsem to právě (až pozdě protože platinum soil jsem už měla v akvarku) v souvislosti s neustálým poklesem pH až do 5,0 a to mi pak nic v akva nefungovalo a bujely sinice :-|
22.05.2023 11:59:44Téma Téma: Jaký filtr – Předmět: Re: Lojza007 – Autor Terez
Ano, mám original Juwel, ale akvarium mám nyní pohledové ze 3 stran (a na ten vnitřní filtr je teď videt úplně,takže vlastně vidím přímo z gauče jen ten filtr a kousek akvarka) a tím že se mi teď začalo dost odlepovat to origo vlepené 3d pozadí tak přemýšlím nad výměnou nejen "tapety" ale i filtru... od eheimu bych přemýšlela nad profesionel 4+ 350 a oasu bych brala rovnou i s topitkem taky tu 350tku.. říkám si že lepší filtr naddimenzovat než pod...
Mám malé krevetkárium a tam se mi rovnováha daří držet pěkně, vše v pohodě žádná ruducha nic.. jen občas když opomenu delší čas údržbu tak se skla zařasí ale nic co by zhatilo celý ekosystém. V juwelu jsem coby začátečník udělala neskutečný množství chyb a dala na "rady a přání" které se mi vymstili (terčovci, nove dno... ) Po neustálých bojích s ruduchou a sinicí nakonec změny osádky akvárka se zdálo že je vše ok, ale pak jsme byli nuceni akva o metr posunout (více denního světla, zanedbáná udržba a překrmení od hlídacích ) a sinice mám zas a ruduchu taky. Už se na to nemůžu koukat, tak přemýšlím že se do toho teda pustím... zvažuji i koupi co2 ale stim nemám absolutně žádnou zkušenost...
15.05.2023 13:47:48Téma Téma: Sinice – Předmět: Sinice a fosfor – Autor stetinka
Ahoj. Mela jsem par let v pohode fungujici akvarko. Jako je taky v prezentaci (180 l, juwel). Pak najednou prestaly rust rostliny, z bujne vegetace, jez jsem neustale darovavala se najednou stalo stagnujici az neprosperujici akva. Pak zmizel okrehek ( dodnes zustava jen ve filtru) a salvinie uhnivala a neprirustala. Zacala sem hnojit seachem flourish. Akvarium beze zmeny. Objevila se sinice. Posleze jsem ( bez testu) z odchazejicich plovoucek, usoudila, ze chybi dusik. Zacala prihnojovat seachem nitrogen. Salvinii se zacalo darit. Sinice ale rozjety. Dvakrat jsem na par dni zatemnila akva, sinice se ztratila, ale po par dnech navrat. Docetla jsem se, ze to nemusi byt jen chybejicim dusikem, ale i pomerem N:P. Takze jsem koupila testy na NO3 a PO4. Dusik byl na 25 a fosfor nula. Ten je dnes diky tomu, ze hnojim Easy Life Fosfo ve vysokych davkach konecne na 0,5 mg/l. Je mozne, ze jsem musela dat 3 nasobnou davku fosforu? Ryby v te 180 jsou 6x M.praecox, 20x T. krvava, 6x mala makrakanta. Krmim tak obden, takze prirozenyho fosforu asi malo. Jde mi o to, ze jsem v jedne diskuzi cetla, ze pry nema cenu merit fosfor ve vode, ze se musi odebirat voda ze dna. Je to pravda? :-O
14.05.2023 16:57:59Téma Téma: Sinice Autor Tico
Tak, a je tu update mého boje se sinicí. Co se týče aspirinu - zkusil jsem 2 cykly, jeden se zatemněním, ale ta modrozelená potvora se jenom přeskupila a bujela dál. Nechal jsem si v lékárně odvážit 2 gramy kyseliny salycilové a zaútočil havní složkou Blue exitu. Použil jsem dávkování podle výrobce originálu, ale jelikož jsem trošku zanedbal teoretickou přípravu, první 4 dny jsem do akvária nadávkoval jenom první pětinu celkové "nálože", a pátý den pak jednorázově zbytek. Modří asi tuší - rozpustnost kys. salycilové ve vodě je pouhých 0,1g/l a já napodobil originál rozpuštěním 2g v 200ml vody. A to, co jsem považoval jen za pěnu bylo 80 procent nerozpuštěného prášku :hmm: . Každopádně po pěti dnech byla ve vodě celková dávka, sinice to subjektivně trošku brzdilo, ale za pár dnů začlo zase nepěkné bujení. Rostlinám to nijak nevadilo, E. bleheri nasadil na květ, anubiasy se docela rozjely. Asi jsem si vyšlechtil během několika měsíců, kdy nějak nebyl čas a chuť, a v akvárku přežilo jen pár kryptokoryn, nějaký rezistentní kmen či co :-) Poslední naději jsem vložil do 10% peroxidu vodíku a druhý den dávkuju 10ml/100l - tady už efekt nastoupil, povrch povlaků sinic zešedivěl, povlaky ustupují, rostliny se zase můžou nadechnout. Rostlinám to zatím zdá se neuškodilo, újmu neutrpěl ani plůdek (asi od dánií malabarských), který mi roste v přepadovém filtru vedle nádrže.
Nabízí se otázka, jak je to s tou kyselinou salycilovou - jednak výrobce má nějaký trik, kterak do 200ml balení rozpustit 2g kyseliny, a možná to promile astaxantinu tam hraje větší roli, než jen barvení roztoku. Objednal jsem pro jistotu pár pytlíků KNO3 a uvidíme...
19.04.2023 20:22:23Téma Téma: Sinice – Předmět: Blue Exit slozeni – Autor Tico
Pratele, sinice me potrapila za celou moji akvaristickou historii az ted po vycisteni zanedbaneho akvarka. Zvazoval jsem aplikaci Blue Exitu a trochu jsem googlil na tohle tema. V jedne studii vlivu pripravku proti sinicim na Danio rerio me zaujalo, ze Blue Exit udajne neuskodil daniim ani v desetinasobne prekrocene koncentraci (dokonce snad ani 100-nasobek nebyl nikterak fatalni). Dalsim "zjistenim" autora studie bylo, ze druhy zatimco druhy testovany pripravek byl na bazi salicylatu, u Blue Exitu se slozeni nepodarilo zjistit. To podnitilo moji zvedavost a zapatral jsem po bezpecnostnim listu (MSDS) Blue Exitu a jake prekvapeni - 99 procent voda, necele procento kyselina salicylova (acylpirin) a maly zbytecek astaxanthin (na obarveni). Takze jako pravy kolenovrt jsem rozdrtil dve tablety aspirinu (davkovani dle Franka), zastinil nadrz, zprovoznil vzduchovani a dej se vule Pane :-) Uz po par hodinach je videt, ze to te potvore vubec nesmakuje a opousti dobyta uzemi. Dodavam, ze vyrobce Blue Exitu rozdeluje davku do 5 dnu, ale pri davkovani dle Franka se aplikuje ekvivalentni davka jednorazove.
28.02.2023 19:39:16Téma Téma: Jaká ryba bude lovit krevetky? – Předmět: Re: Anthrax – Autor BBchory
Nejsou Japoniky trochu náročnější než neocaridiny? V životě jsem krevetky nechovala, tak se poohlížím po "začátečnické" krevetce co hodně vydrží.
Likvidace jiker mi nevadí (on je jako kaviár pravidelně baští samec) a co se řas týče, nedělám si iluze, že by je krevetky zbaštily a akva bylo zářivě čisté. Řasy jsou teď "přijatelné", akorát je tam sinice, kterou nežere nic. Ale kdyby krevetky maličko vypomohly, nezlobila bych se.
23.01.2023 07:46:19Téma Téma: Filtrace – Předmět: Re: Lojza007 – Autor MVano
Můžu jenom souhlasit. O vánocích jsem založil nové a použil filtr i s vodou do nového, z toho původního.
Žádné sinice, žádné řasy. Voda čistá. Zatím.
Krevetky a rybičky jsou v něm od prvního dne a vše funguje perfektně. Jak to bude dál, s tím už ale nesouvisí.
19.01.2023 13:51:06Téma Téma: Hnědá řasa – Předmět: Re: Divosh – Autor vaclav
Přečti si něco o příjmu uhlíku rostlinami. Tím že dávkuješ CO2 jen 6 hodin denně které rychle vyprchá a rostliny musí přepnout na jiný způsob ale to trvá týden (u řas jen hodiny)a tak se nediv že nerostou. Nevím proč máš ve filtru Seachem Matrix když chceš mít rostlinné akvárium sežere ti všechen dusík a dělají se ti pak řasy a sinice. :-)
15.01.2023 12:19:59Téma Téma: Zelená přisedlá řasa (GSA) – Předmět: Re: Rovano – Autor jirkafar
Takže se skutečně jedná o sinice? vymění 1/2 vody provádím každý týden pravidelně
14.01.2023 17:12:06Téma Téma: Zelená přisedlá řasa (GSA) – Předmět: Re: jirkafar – Autor afc1886
Já už taky špatně vidím, ale za mě tam máš sinice.
25.12.2022 21:23:57Téma Téma: Zákal vody – Předmět: Re: RadekP – Autor vaclav
https://rybicky.net/forum/4822 :-) A asi i černá sinice.
12.12.2022 14:58:42Téma Téma: Špatné hodnoty vody Autor 79 tomasDv
Dobrý den mám dotaz na hodnoty vody v mém akvariu. Rostliny nerostou a objevila se sinice. Hodnoty mám KH ppm 300…PH-6.60…NO3 - 40 měřeno doma. Jinak ostatní je výsledek z laboratoře (přiloženo foto). Vůbec si nevím rady.
Edit: Nevím co se mohlo tak pokazit, že se rostliny začali rozpadat a odumírat. Stále používám to stejné hnojivo i zdroj vody.
23.11.2022 09:26:04Téma Téma: Přípravky na změkčení vody – Předmět: Re: vaclav – Autor Foligno
Václave, líbí se mi mít doma kousek prosperující přírody. Přiměřeně osázené akvárium s rybičkama, nádhernýma rostlinkama, které, když se bude dařit můžu dávat dál jiným kolegům, prostě koukat na něco, kde ti to nevyhodí po 10ti minutách reklamu.
To co mám doma by mi to i skoro splňovalo kdybych jen vychytal ty sinice. Dneska už bych nekoupil tak výkonný filtr, stačil by aqua el 500, ano líbilo by se mi osvětlení RBW s inteligentním stmívačem- teďkom mám ruční kontrolér spojený s časovačem v zásuvce. Takže budiž světlo budiž tma...Ačkoliv dělám prakticky u zdroje CO a bombičku bych měl plnou za čokoládu, tak nemám vyloženě nutkání mít CO2 set. Jednak mít bombu v ložnici to jednomu moc nepřidá a nevím, jestli je CO2 všelék.
Takže ano, k napsání dřívějšího příspěvku a sledování toho jak řeší své radosti i starosti další kolegové, to má na svědomí moje povědomí o tom že nejsem dokonalý a snažím se aby ten malý koutek vypadal co nejlépe.
21.11.2022 17:43:02Téma Téma: Jaká ryba bude lovit krevetky? – Předmět: Re: Foligno – Autor RAP
Včera jsem pozoroval 2 dánia perlové, jak se snaží rozškubnou centimetr a půl velkou krevetu.
..ať pomůžou se sinicema...
To co píšeš za druhy jsou na řasy, sinice musíš zvládnout sám. ;-)
21.11.2022 09:54:11Téma Téma: Jaká ryba bude lovit krevetky? – Předmět: Re: vlka – Autor Foligno
Dokonce i neonka? No teda. Já budu dávat pryč pár akar hnědých a zřejmě i tetry kosočtverečné. Myslím si že Akary mi po nocích zlikvidovaly otíky a pancéřnířky panda, A tak jsem chtěl menší rybky tzn kardinálky pandy a k nim otíky a několik krevetek ať pomůžou se sinicema. Jestli ale i rybky velikosti kardinálek loví krevetky, no potěš. Jednou jsem viděl, jak kančík příčnopruhý zblajznul rybu- mladou mečovku, která se mu podle mně nemohla vlézt do tlamy. Vlezla.
No jsou to zkrátka věci.
16.11.2022 02:24:22Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: afc1886 – Autor vasek125
Sinice to nebude. Ta se mi v akváriu mírně dělá na nejosvětlenějších částech, ale stačí otřít. Tohle drží fest a je třeba to oškrábat něčím ostrým. Mimo akva stačí třeba nehtem.
Edit: Rostliny jsou na tom hůř viz můj dotaz. Nevím, jestli je to způsobeno jiným světlem, proudem vody, změnou hnojení ze swissmed na searchem. Možná také tím, že jsem ryby před delším časem léčil Exitem a Metronidazolem, to by ale na nedrobné rostliny nemělo mít vliv. Také trošku bojuji s tím, že se na rostlinách usazuje zvířený bordel ze dna. Takže ve vodě je to stále trošku vidět. Možná to bude důsledek toho, jak ryby někdy ryjí do dna a proud vody to pak otáčí po akváriu.
Zdravím, řešil někdo někdy nějaké čištění zeolitu? Mám docela ho nazelenalý od sinice v průhledném závěsném filtru, tak jestli to má význam čistit nějakou kyselinkou nebo jen průplach? Můžeš vůbec to znečistění nějak ovlivnit "funkčnost"? Vím, mnoho otázek, ale blbý kdo sa nezeptá...
20.10.2022 22:04:17Téma Téma: Akvárium bez filtru a vzduchování – Předmět: Re: Roger – Autor BBchory
V obecné rovině tomu rozumím, teď ještě nějaké praktické tipy, jak to udělat. Metodu "nehrabat do toho" už aplikuji dlouho a asi to bude chtít trochu "hrabání". Jsou tam dvě ryby a šneci, takže moc nepohnojí, čili asi něco pomalu rostoucího? Echinodory ano (už tam nějaké jsou, nevím jaké, a po pohnojení pod kořeny hezky rostou), najas taky zkusím, když seženu (měla jsem ji, ale zahubila ji sinice). Jak moc kytek je asi v tomhle případě optimum?
19.10.2022 09:33:16Téma Téma: Akvárium bez filtru a vzduchování – Předmět: Re: zervajs – Autor BBchory
Voda se mění v intervalu 1-2týdny, hnojí se při výměně.
A valisnerie, krom toho, že se mi špatně udržují a všude vlezou, jsou právě ty, které chvíli rostou jako blázen, položí se přes celou hladinu, a pak jim začnou odumírat listy a nastoupí sinice, a když to nějak spucuju, zase ožijí a celé se to opakuje, takže jsou asi na takhle malý objem vody příliš rychlerostoucí. Ale ráda bych znala i další názory a tipy, čím takhle velké akvárko osázet, aby to bez filtru dobře fungovalo.
16.10.2022 23:22:39Téma Téma: Akvárium bez filtru a vzduchování – Předmět: Nastolení rovnováhy u dvou rybiček – Autor BBchory
Ahoj,
mám akvárium 2Rybičky, 54l, obyvatelé páreček cichlidky borelliho. Bez filtru jede asi dva roky (začalo jako Rybičky), chvíli vypadalo, že je v pohodě, ale pak se tam něco "rozhodilo" a ta správná biologická rovnováha se ne a ne nastolit - bují tam sinice a kytky střídavě rostou jako blázen nebo vůbec (ryby jsou v pohodě a co měsíc se třou). Chci ho předělat, asi trochu povyměnit kytky, aby se to uklidnilo, ideálně odsinicilo, a prosperovalo to všechno tak přiměřeně. Z rozhazování rovnováhy podezírám hlavně valisnerie, takže je asi vytahám, ale co místo nich? Ráda bych tomu taky zachovala přírodní a "rádoby jihoamericky-biotopní" vzhled. Ano, vím, že biotop cichlidek je "klacky a listí", ale to by bez filtru neprošlo, takže potřebuju "klacky, listí a houští nějakých jihoamerických kytek". Co byste mi doporučili? Případně vidí vaše zkušené akvaristické oko nějakou další příčinu nerovnováhy, kterou zvládnu coby zelenáč napravit?
Díky moc za všechny rady!
06.10.2022 17:50:27Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: 79 tomasDv – Autor romant
Pokud to jde lehce setřít a je to mazlavé, bude to sinice.
06.10.2022 17:48:48Téma Téma: Sinice Autor 79 tomasDv
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli jsou tohle sinice
28.09.2022 17:49:30Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: Twelfi – Autor zervajs
Twelfi napsala: Nejaký latinský názov - poddruhu (?) by pomohol.
Pro laickou veřejnost ( i akvaristickou) je to k ničemu....
Odborníci na řasy se řídí fotkama z mikroskopu, viz:
https://www.sinicearasy.cz/v%C3%BDzkum/v%C3%BDzkum-sinic
Z vláknitou se "bojuje" dlouho ale dobře ...Ta druhá "přisedlá" na listu ( štětičkově mechová) je v podstatě rostlina...tu zlikvidovat znamená zlikvidovat celý list..
07.09.2022 13:53:00Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: skypi – Autor zervajs
skypi napsal:Připadá mi to ale jako jeden druh sinice (černo-hnědo-fialová),.
Měla ta sinice onu pověstnou vůni po sinici?
07.09.2022 12:35:08Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: zervajs – Autor skypi
No, bohužel ani po aktualizaci prezentace není dostatek relevantních informací-takže něco radit je spíš věštění z akvarijní koule. Připadá mi to ale jako jeden druh sinice (černo-hnědo-fialová), se kterou jsem se taky už kdysi potkal, myslím se jí mnohem líp dařilo v tvrdé vodě s vysokým KH (uhličitany vápenatý, hořečnatý), kde ochotně nasedala ma mikro-inkrusty.
31.07.2022 14:43:32Téma Téma: Mám nebo nemám přidávat CO2? – Předmět: Re: Askhael – Autor Brodys
Pardon, myslel jsem, že k tomu je nějaký stmívač. V tom případě bych svítil 12 hodin a sledoval, jak se to chová. Ta zelená řasa vpředu se tváří jako sinice, nebylo by od věci, změřit to NO3, jestli ho třeba není i moc ???? Že to vyřeší CO2 bych určitě nečekal, tak opatrně.
25.07.2022 21:47:50Téma Téma: Seriozní odkazy, odborné články, novinky. – Předmět: Re: Sha – Autor Sha
Pokračování kalamity.
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/uhyn-ryb-dyje-nedostatek-kysliku-bulhary-sinice-elektrarna.A220725_105333_brno-zpravy_krut
Kamarád tam pár dní před prvním úhynem chytil tolstolobika necelých 35 kilo. To se zase několik let nepovede. Ostatně žádnou trofejní rybu. Sumci cca 180+ vypadají na česlech jako klády.
25.07.2022 17:14:41Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: siluofake – Autor romant
Sinice, jde-li lehce setřít. Ruducha, když drží fest. Světlo je základní limitní faktor, možná zde je onen pověstný pes zakopán, ale jak píše vaclav, chce to co nejvíce aktuálních informací o nádrži.
05.07.2022 09:03:46Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: ajajak – Autor zervajs
Antibiotika co neničí bakterie? :smich:
(Sinice je i všude uznávaná spirulina ;-) )
05.07.2022 06:37:50Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: skypi – Autor ajajak
Ano, nejsem si vědom že ničí bakterie. Ten kdo to použil tak nic takového nepozoroval. Zničil sinici a akvárium jelo v pohodě dál. Tímto přípravkem jsme likvidovali sinici u několika akvárií a nepozorovali jsme žádnou újmu. Tyto akvária máme napojeny na centrál vodu a filtry proto se sinice dostala téměř všude.
04.07.2022 17:18:14Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: skypi – Autor ajajak
Jak jsem psal sinice odejde sama tyhle Enrobioflox 10% je pro nedočkavce.
04.07.2022 16:29:14Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: skypi – Autor lacewings
- o tom píše právě Václav
- nejen, že se sinice po čase vrátila (nastolení stabilního prostředí v Akváriu), kdy bakteriální poměr je vyvážený
- navíc se projeví růstové problémy u rostlin, dokonce může dojít i k sterilitě u některých druhů ryb, dle druhu použitých antibiotik
- ano, aplikace peroxidem je rovněž účinná ;-)
04.07.2022 16:07:09Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: skypi – Autor lacewings
- přesně tak :palec:
- stačí se podívat na pěstirny v Asii, tam jsou antibiotika lehce dostupná, ryby z importů jsou tak vesměs nelécitelné, nejvíce jsem se stím setkal u Diskusů šlechtěných forem
- jinak tedy k těm antibiotikum co byla zde zmiňována Enrobioflox 10%, tak ten spolehlivě, v řádu 20-40 min, zničí veškerý Aerobní organismus v akvariu, k Anaerobnímu organismu jsou netečná
- tím vzniká velký bakteriální nepoměr, stav podstatně horší, než při zakládání akvaria
- k odstranění sinice se používá šetrnější Acriflavin, kdy se injekční stříkačkou aplikuje na postižená místa
- pokud se vyskytuje sinice pouze v horní části akvária, dostačující by mělo být snížení teploty a světla, většinou bývá právě světlo příčinou vzniku,
- v případě výskytu sinice v dolní části akvária, tak zde skutečně můžeme mluvit o tom prehnojeni, malá akvária jsou na to zvláště náchylná, zde opět platí lehce snížit teplotu a redukce aplikace hnojiv, častější výměny vody ;-)
04.07.2022 15:34:06Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: skypi – Autor vaclav
Antibiotika jsem před lety zkoušel a sinice se stejně zase vrátila a ještě k tomu mě to poškodilo echinodorus začaly mu růst divné listy. Pomohlo mě až přihnojovat fosforem. :-)
04.07.2022 09:43:32Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: ajajak – Autor Jozef
"v zabehnutom akváriu a nemôže sa jej zbaviť" - A keď sa jej zbaví v tom zabehnutom akváriu pomocou tohto (bez ďalších zásahov), tak sa nevráti (naozaj sa jej zbaví)... to hádam nie, či? :)
A keď niečo také odporúčaš, vieš dať aj návod na aplikáciu, overenú praxou - nenašiel som jedinú zmienku ohľadom rias/sinice v súvislosti s týmto veterinárnym prípravkom... teda ani o dopadoch na ostatné veci v akva.
04.07.2022 09:21:28Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: skypi – Autor ajajak
Tak poslouchej. Jsou akvaristé kteří nemají trpělivost počkat až sinice odejde sama. Někdo má sinici třeba i v zaběhlém akváriu a nemůže se jí zbavit je spousta příčin pro. A já nikomu neříkám aby takto likvidoval sinici. Pouze jsem napsal co na ni spolehlivě platí. Nejsem si ani vědom že Enrobioflox 10% ničí spolehlivě nitrační (prospěšné) bakterie. Určitě ne všechny. Jak jsem psal Sinice je v nově založených akvárií běžná. Sama zmizí. Jestliže se jí chceš rychle zbavit použij Enrobio flox 10% ;-)
04.07.2022 09:13:05Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: ajajak – Autor skypi
Proč by měl používat v rostlinné nádrži na sinici silné veterinární antibiotikum, které mu ostatni (prospěšné) mikrobální osídlení spolehlivě zlikviduje a stejně neřeší příčiny vzniku sinice, si nechám s dovolením vysvětlit...
04.07.2022 06:40:20Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: KuBvA – Autor ajajak
Mohlo by to začít dobře růst, podmínky k tomu máš :-) Píšeš že rostlinky rostou a již jsi zastříhával takže za mne snad dobře. Přidej rostlinky ty ti pomohou nastolit rovnováhu. Hlavně rychle rostoucí. Sinice by měla zmizet sama. Odsaj co půjde a sleduj akvárium. Zářivku můžeš regulovat přistíněním plovouček takhle to dělám v Laguně ;-)
01.07.2022 10:28:28Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: KuBvA – Autor ajajak
Jak jsem psal Sinice je v nově založených akvárií běžná. Sama zmizí. Jestliže se jí chceš rychle zbavit použij Enrobioflox 10%
26.06.2022 10:36:36Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: KuBvA – Autor ctibum
Začni tím, že založíš prezentaci. Chce to kompletní informace o nádrži a vstupní vodě. A přidej fotku řasy/sinice. "Asi sinice" na hledání příčiny a rešení nestačí... ;-)
26.06.2022 10:00:54Téma Téma: Jaká je to řasa? Autor KuBvA
Ahoj, mám akva založené cca 2 měsíce, je to 23l. Zásobní substrát Tropica,na tom nějaký jilovy substrát( nevím jaký protoze pán měl na burze v kyblickach) hnojim Tropica zlatá a zelená jedna pumpicka od každého týdne a dávkuji co2. Filtrace Hailea-200 takže dost velký proud v akva(chtěl bych měnit za bublifuk). Teplota kolem 25-27 když je venku horko. Svitim jednou 15w zarivkou 8h dene po 4h několik hodin přestávka a pak další 4h.Objevila se mi rasa nejspíš sinice, zkoušel jsem bluexit dvojitou dávku po dobu 5 dní a ani po 10 dnech od konce dávkování řasa neustoupila a pořád si krásně roste. Potřeboval bych poradit co s tím.
29.05.2022 23:26:10Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: geralt – Autor Anthrax
To je fajn :palec: Důležité je, aby se sinice nevrátila. Za mě je aplikování takového přípravku pouze prvním krokem, který řeší dočasně následek. Pokud se však nic nezmění je velmi pravděpodobné že se vrátí.
29.05.2022 22:29:05Téma Téma: Sinice – Předmět: Ako dopadla sinica – Autor geralt
Asi pred 3 týždňami sa mi v najmenšom akváriu objavila sinica a intenzívne sa rozrastala... najskôr egeria a ceratophyllum (tie som skoro celé vyhodil, veď dorastú), obalila korene na hladinovej salvinii... všetko zelený povlak, plný bubliniek... potom to však prešlo už aj na anubias, sagittariu a filter i jeden z kameňov... keď som čítal články o takmer vždy neúspešnom alebo veľmi dlhom a náročnom boji s týmto problémom, bol som dosť zúfalý... ale v novších príspevkoch na tomto fóre to začalo byť optimistickejšie...
Objednal som Blue Exit od Easy life a začal dávkovať, držal som sa na dolnej hranici predpísaného množstva a už po 3 dňoch bolo vidieť, že postup sinice sa zastavil a ďalší deň už bola na ústupe. Po 5 dňoch som prestal s liečbou, 6-7 dní od začiatku aplikácie už žiadna v akváriu viditeľná nebola, ale podľa návodu som počkal s výmenou aj dopĺňaním vody. Zdá sa, že liečba bola úspešná. :-)
26.04.2022 10:30:39Téma Téma: Řasy – Předmět: Re: lhajek – Autor vrkal
Sinice to určitě nejsou. Ta zelená prachová na skle je - zkusíme ji nechat vyzrát a pak uvidíme, ale hlavně na rostlinách je dle mého názoru OEDOGONIUM (alespoň dle https://www.vitaplant.cz/blog/prehled-ras-a-jak-se-jich-zbavit/). Zkusíme zatím upravit svícení, méně hnojit a uvidíme.
25.04.2022 20:33:59Téma Téma: Řasy – Předmět: Re: vrkal – Autor lhajek
Co to je za řasu? Nějak si nejsem z fotek jistý. Spíš to vypadá na zelenou prachovou (https://www.rostlinna-akvaria.cz/zelena-prachova-rasa-gda-71), ale někde mě to přišlo trochu i jako sinice (problém bývá víc P)?
03.04.2022 10:10:55Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: Seycek – Autor vaclav
https://rybicky.net/forum/4641-sinice
https://rybicky.net/forum/4641?od=93#reakce922875 :-)
14.03.2022 15:43:45Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: tomas79 – Autor vaclav
sinice https://rybicky.net/forum/4641 :-)
05.03.2022 21:02:34Téma Téma: Řasy – Předmět: Re: Frogyman – Autor vaclav
Čuchni si, pokud smrdí je to sinice a má různé barvy zelenou, zeleno modrou a i černou nebo šedivou. :-)
05.03.2022 20:52:00Téma Téma: Řasy – Předmět: Re: vaclav – Autor Frogyman
je to zelené.. hrachově zelené.. sinice bývá do modra ne ? :-O
04.03.2022 19:54:08Téma Téma: Řasy – Předmět: Re: Frogyman – Autor vaclav
A je to opravdu řasa a ne sinice? :-)
03.03.2022 19:07:51Téma Téma: Odkalování – Předmět: Re: Radek87 – Autor vlka
Ta zelená ,,vrstvička,, mi přijde jako Sinice. Měl jsem ji na pár místech, ale při odkalování jsem špejlí ,,natlačil,, řasu do odkalovače a naštestí mám od té doby pokoj...
27.02.2022 19:48:53Téma Téma: Zelený povlak na hladině – Předmět: Zelený povlak na hladině – Autor Radekor
Zdravím, máte někdo prosím zkušenost, jak se zbavit zeleného povlaku na hladině akva?
- Jedná se o akva založeno již několik let, problém se zelenou hladinou se objevil cca před půl rokem, neuvědomuji se žádnou změnu v akva. Akva je bez CO2. PMDD jsem zkoušel přidávat (s různou frekvencí) - ale situaci jen zhorší = povlak se vytvoří ještě rychleji.
- Moje zkušenosti: pravidelná výměna vody nepomáhá. Filtr čištěn (průplach jen akva vodou). Do fitru (Eheim prof.) přidáno i medium Seachem matrix. Rostliny rostou dobře, ryby v pořádku, řasy málo - jen standardně na skle, vše se zdá ok. Nejedná se o sinice (zkoušel jsem 3-denní úplné zatemnění - bez výsledku).
- Co se týče světla, svítím již několik LED pásky, zkoušel jsem dobu svícení lehce upravovat, měnil intenzitu (lze reguovat +- 10%), opět bez výsledku.
- Co pomáhá je alespoň 1-2 týdně "sesbírat zelenou hmotu/sliz/povlak" mechanicky (celkem složitě papírem či tkaninou) + výměna vody (opakuji už půl roku). Po pár dnech "zelená krupička" na hladině houstne až po cca týdnu vytvoří celistvý opět povlak. Díky moc za radu
23.02.2022 19:51:49Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Richo – Autor Richo
Tak jsem zkusil Blue Exit kůru. Vyměnil jsem polovinu vody a přidával 5dní po 5ml na 40l vody. Za pět dní po ukončení přidávání Blue Exitu došlo k mírnému zhoršení a rozrůstání sinice. Všim jsem si, že jí svědčí výměna vody. Takže to zhoršení mohla způsobit ta výměna poloviny vody. Přidal jsem i ten BioExit blue, který má být na podporu baktérií dna a taky nic. Tak to už jsem nevěděl co s tím. Změřil jsem NO3 a bylo na 1mg/l…! Tak znovu. Vyměnil jsem teda čtvrtinu vody (ač nerad) přidal Bio Exit Blue a NO3 zvednul na 20mg/l. PO4 jsem se snažil držet na 2mg/l.. Sinicový kobereček začal tmavnout. Po odstranění ztmavlé sinice písek sice trochu zezelenal, ale na sinici už to nevypadá. Spíš nějaká jiná řasa. Sinice trochu ještě roste na vrcholcích stonovek, ale vypadá to dobře. Nevím jestli pomohlo množství dusičnanů a fosforečnanů, nebo BioExit Blue, nebo obojí, každopádně si myslím, že proti sinici pomáhá neměnit vodu.
10.02.2022 16:33:50Téma Téma: Hnojení – Předmět: Re: Roman.Kl – Autor Brodys
Ahoj, díky moc za reakci. Samozřejmě mě tahle varianta napadla a v brzké době zašlu vzorek na test. Na druhou stranu příznaky jako GDA a sinice by testům odpovídaly. Ještě před tím ale udělám hnojící restart. Odstavím svoje chemikálie a zkusím dávat předem namíchané komplexní hnojivo. Zároveň je tohle odpověď na nejnověji položený dotaz od Stína.Jeho problém je dost podobný,tak mě napadá, jakými přesně testy NO3 měříš?
07.02.2022 11:44:59Téma Téma: Hodnoty vody – Předmět: Re: Buldr – Autor Mikuku
Dik za reakci. Nevim, co myslis tou prezentaci, nicmene to zkusim shrnout.

vodovod:
NO3: 20 mg/l
NO2: 0 mg/l
GH: >16 °d
KH: 15 °d
pH = 8.0
Cl2 = 0 mg/l

akva (tyden po tom co vymenim 50% vody, menim tydne, tzn tesne pred vymenou)
NO3: 10 mg/l
NO2: 0 mg/l
GH: >16 °d
KH: 15 °d
pH = 8.0
Cl2 = 0 mg/l

akva 140l
C02 pres externi atomizer napojeny za filtrem.
extreni filtr Eheim 5+ (>1000l/hod naplneny prevazne tim substratem pro bakterie)
svetlo 2x30W bila zarivka, obe navic s reflektorama
japonsky substrat

hnojeni: co 2 dny Seachem Flourish. Dost prekracuju doporucene davkovani.

Problemy s rasama moc nemam, obcas stiram trochu hnede rasy ze skla a obcas se mi udela trochu sinice BGA (blue green algae) u substratu na prednim skle. Jinak trochu zelene flekovite GSA rasy na korenech.

pomerne malo zarybnene, max 20 tetrovitych.

Jake informace bys jeste potreboval vedet? Diky
05.02.2022 16:21:27Téma Téma: Rostlinám se nedaří – Předmět: Taky se mi nedari. – Autor Mikuku
Ahoj kolegove akvaristi,

Nedari se mi dlouhodobe kytkam. Prosim o jakekoliv rady.

Akvarium: 140l

voda z kohoutku tvrda: GH >16 °d. Vetsina testu mi to ani nebere. Jen se z nich dozvim ze je to urcite >16°d. Tusim, ze to je muj hlavni problem.

Drahy japonsky substrat

high-end externi filtr Eheim

Svetlo: 2x zarivky 30W cool white, obe maji reflektory Eheim (mobilni apkou jsem zmeril, ze s reflektorama to zvysi svetelny tok asi o 80%) Svetlo si myslim, ze by mohlo byt lepsi, ale na druhou stranu to asi neni muj hlavni problem.

Koupil jsem reversni osmozu Dennerle Profesional 190. Moje zkusenosti jsou spatne. Dlouhodobe jde videt v kytkach rozdil kdyz je mekci voda, ale uz to odmitam z ekologickych a casovych duvodu pouzivat. Prodejci Vam to vychvali, ale nikdo Vam uz nerekne ze tech 60l co musite idealne tydne vymenit, trva prefiltrovat 10 hodin a navic k 60 litru prefiltrovane mekke vody mate dalsich 180 litru odpadni vody, ktera jde rovnou do WC. Toto neni ekologicke. Nevadi mi tydne menit vodu, ale nebudu napoustet akva 10 hodin pokazde, kdyz menim vodu. Dovedu si to predstavit mozna tak u nano akvarka. Mozna pujdu touto cestou. Za me RO nepouzitelna. Vodu vem cert, ale doba potrebna k prefiltrovani je pro me neakceptovatelna.

Problemy s rasama moc nemam, obcas stiram trochu hnede rasy ze skla a obcas se mi udela trochu sinice BGA (blue green algae) u substratu na prednim skle. Jinak trochu zelene flekovite GSA rasy na korenech. Ale jinak fakt s rasou temer nemam problemy.

Hnojim to cca jednou tydne. Zkousel jsem ruzne zakladni komplexni pripravky Dennerle a dalsi top drahe znacky. Pouzivam doporucene davkovani. Koupil jsem si i navic ciste Fe. Vubec nevidim rozdil, jestli hnojim nebo ne. Uplne zbytecne vyhozene penize.

CO2 mam napojene hned za externim filtrem takze ma jeste asi 1 – 1.5 metru cesty v hadici cas se promichat nez se dostane do akva. Pres docela drahy atomizer. Stejne se to nerozpousti a ja vidim pres den miliony malych bublinek. Je tohle OK? Nemel by to ten atomizer uplne rozputit? Kdyz bublam doporucenych 1 bublinka / sekundu, tak to vubec nema vyznam, drop checker je porad modry. Kdyz to zvysim treba na 4 bublinky za sekundu, tak treba od rana do vecera drop checker svetle zezelena/lehce zezloutne. Ale i tak nevidim dlouhodobe zadny prinos. Ty kytky rostou stejne porad spatne s i bez CO2.

Jedine co mi aspon pomalu nebo trochu roste je: Microsorum pteropus, Anubis Barteri nana a Vallisneria spiralis. Cryptocoryne Usteriana. Proste uplne jednoduche kytky, co snasi tvrdou vodu.

Nasledujici mi vubec nerostou, ale ani nechcipaji, proste totalne stagnuji: Lilaeopsis Mauritana, Marsilea hirsuta.

Dokud jsem nezanevrel na RO, tak mi aspon pomalu jely tyto, ale jakmile jsem zacal pouzivat kohoutkovou vodu, tak do mesice bylo totalne po nich: ALTERNANTHERA REINECKII 'MINI', CRYPTOCORYNE WENDTII 'BROAD LEAf

Cokoliv ostatniho, co jsem zkousel koupit i v opravdu pekne kvalite nebo z drahych kelimku, je do jednoho mesice po presazeni uplne mrtve: napr. Pogostemon deccanensis, Cabomba aquatica, Micranthemum Monte Carlo...

Mam tam cca 20 mensich ryb. Tetry krvave. Neonky (ty moc dlouho v tvrde vode nevydrzi) atd. Jednu vetsi 15 cm skalaru. To uvadim jen proto, ze toho ryby asi moc nenahnoji. O ryby mi jde az v posledni rade. Chci hlavne zahradnicit.

Akva je zajete asi pul roku. je to moje prvni high end akva s co2,substratem atd.

NO3: 10-15 mg/l
NO2: <3 mg/l
GH: >16 °d
pH = 8.0 po ranu (nevim co to je za stupidni kapaci test, ale meri jen po nejmensich stupnich 0.5, je to normalni nebo proste blby test?)

Ostatni nevim nebo nemerim. Treba KH ten papirkovy test vubec nemeri presne. Uprostred policka je jina barva nez na okrajich. Tak tezko pak rict, jestli je to 8 nebo 15. Obe barvy tam jsou.

To me privadi na otazku, je neco lepsiho, nez ty stupidni papirkove testy vyhodnocene mobilni apkou? Ty mi prijdou dost nepresne.

Omlouvam se za dlouhy elaborat, ale myslim, ze ty informace jsou potrebne, aby mi nekdo mohl trochu poradit. Mym cilem je mit krasne akvarko s prebujelyma kytkama, jak nam to prezentuji prodejci. Aby mou jedinou starosti bylo, boze to roste tak rychle, ze to musim jit zase zastrihat. Jinak na zaver, koupil jsem si zastrihavaci nuzky do akva, ale v zivote jsem je nepouzil. Neni totiz co zastrihovat. :-D

Diky za rady. A klidne se ptejte na dopnujici otazky, pokud Vas neco napadne. Michal
31.01.2022 11:43:57Téma Téma: Výměna vody – Předmět: Re: coldric – Autor vaclav
S tím tvým problémem mám letité zkušenosti. Měl jsem už leccos a jednoznačně vyhrála plastová průhledná hadice mám i silikonovou ale to bylo šlápnutí vedle a o zahradních ani nemluvím. 1-2 ročně napustím savem a je jak nová, bacha na zbytkovou vodu v ní můžou se v létě a na světle vytvořit sinice a po čištění pak zůstane růžový flek. :-)
29.12.2021 18:20:10Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Richo – Autor Morticia
Co se krevetkám nelíbilo, netuším. Já je teď nemám a ve velkém ani nikdy nebyly. Ale byla jsem se ptát ve SkloRexu a Blue Exit likviduje opravdu jen sinice a jiné řasy ne. Když jsem to kupovala, protala jsem se jen na šneky a ryby a pro ně bezpečné.
25.12.2021 18:50:37Téma Téma: Sinice – Předmět: Blue exis versus řasožrouti – Autor Morticia
Nevím, kam dát dotaz, tak snad sem, Blue exit nemá své vlákno... Přípravek Blue Exit - používám, funguje, akva je krásně čisté, sinica nikde. Ale..jak působí? Jen na sinice? Mám v akva Neritinu pulligeru a vždy vylézala v noci. Teď mi příjde, že hobluje už odpoledne...Neničí to třeba veškeré řasy? Aby Neritině zbyl gáblík... A to jsem chtěla ještě šneky dokupovat...???
Na flaštičce psáno: působí proti sinicím, neboli modrozeleným řasám/cyanophyta...
10.12.2021 10:54:05Téma Téma: Řasy – Předmět: Re: Sonic – Autor danny80
no sundat to z listu nejde vubec, a na omak je to drsne, tak je otazka zda to jsou sinice
10.12.2021 10:50:59Téma Téma: Seriozní odkazy, odborné články, novinky. – Předmět: Vlastníci sinic v nádrži zpozorněte – Autor Yirka
https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/delfin-skakavy-novy-druh-sinice-parazit-vyzkum-objev-prirodoveda.A211210_094629_olomouc-zpravy_dmk

Není to ten důvod i u vás. ;-) :-D
10.12.2021 08:08:06Téma Téma: Řasy – Předmět: Re: Sonic – Autor skypi
Pokud je ten povlak měkký,jde setřít a čpavě páchne, tak to bude nějaký druh sinice.
Měl jsem to před lety taky.
16.11.2021 09:33:37Téma Téma: Sinice – Předmět: Sinice – Autor lukasbc
Zdravím, předně díky za všechny příspěvky v tomto vlákně a na fóru. Čerpal jsem poznatky a chci se stručně podělit s mým bojem se sinicí.
Sinice se zničehonic vyskytla v mém 240 juwelu někdy v červenci. Po návratu z týdenní dovolené jsem akvárko nepoznal. Prostě zelený hnus.
Začalo čištění a různé postupy. Pomohlo totální zakrytí na 5 dní, pak výměna vody. Hooodně moc pomohl Bluexit. Už už to vypadalo, že bude vše ok, ale bohužel, neřád začal řádit po vysazení bluexitu.
No díky jednomu článku kdesi z mnoha prostudovaných jsem nabyl dojmu, že problém spíše tkví v tom, že rostlin je relativně hodně, a některé začaly strádat a začaly jim opadat listy. Takže něco jim chybělo, neprospívaly a sinice měla volné pole. Do té doby jsem bublal CO2 z kvasinek a přidával ještě tekutou formu a také sem tam profito. Začal jsem nyní přidávat na rady zdejších matadorů fosfor 1,5 - 2ml denně a cca 1 ml dusík.
NEchci ještě říkat HOP, ale po týdenní aplikaci je sinice evidentně na ústupu - drží se ještě v malém množství u Limnophil, ale je to úplně něco jiného, než před týdnem. A co více, rostliny začaly vypouštět nové výhonky a listy. Více posoudíte na posledních 3 fotkách u mě v prezentaci. Třeba to je blbost, ale třeba tento postup někomu pomůže ;-)
31.10.2021 09:16:32Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Morticia – Autor Sonic
Ahoj, myslím že problém sinice v tvojom akváriu je nevyvážené hnojenie a špatný rast rastlín a hlavne baktérii. Vzhľadom na malý počet rýb, nie je problém odpadu z rýb, ale zlá funkčnosť rastlín a baktérii a tak má sinica malú konkurenciu. V článku tu: https://jardenakvaristika.sk/biopovlak-v-akvariu/ sa dočítaš, že fosfor je dôležitý pre činnosť a rast biofilmov a ak ho nemáš alebo je ho veľmi málo v akva a to je fakt, tak sinici sa bude dariť. Ďalším problémom je nepomer prvkov voči Ca, toho je veľa na vstupe 90+mg/l, takže Mg a K by som pridala na aspoň 15-20mg/l vo vode a to asi Profitom nepôjde aby si to neprehnala s mikrom /môže byť toxické pri veľkom dávkovaní/, takže by som pridávala K2SO4 a MgSo4 zvlášť a Profito podľa návodu no a samozrejme PO4 na aspoň 1mg/l.Tieto hnojivá nájdeš v ponuke predajcov ako K+,Mg+ alebo Fosfo. Dodáš po každej výmene vody, dusičnanov je dosť, tie problém nebudú. Použila by som aj Seachem Pristine podľa návodu, než sa sinica stratí, výmena 1/2 vody aj častejšie problém nie je, iba treba prihnojiť...
30.10.2021 19:57:23Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: vlka – Autor Morticia
Na 2.stránce teto diskuze je rozepsáno dle deníku, jak se sinice objevovala a mizela. Akva mělo i bezsinicová období.
30.10.2021 18:56:22Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Morticia – Autor vlka
Snažím se nějak dopídit příčiny vzniku té Sinice. Pokud se stále objevuje, bude to chtít nějakou radikální změnu prostředí...
30.10.2021 12:52:35Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: vlka – Autor Morticia
Pistie jsem měla několikrát. Zničí je sinice..měla jsem i růžkatec, ale když vyleze a plave na hladině je to pro změnu ... sinicový ráj. Když sinice nebyly, růzkatec byl hezký (chci zase sehnat), ale Pistie přijdou o kořeny a zajdou mi. Ale měla jsem je několikrat.
30.10.2021 11:29:40Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Morticia – Autor vlka
Sinice jsou prevít a hlavně na nic nečekají. Mně se dvakrát objevily na jednom místě u čelního skla ve dně, pokaždé se mi je podařilo několikerým odsátím odkalovačem postupně odstranit a od té doby mám klid. Sinice jsou asi důsledkem prostředí v němž se objeví. Myslím si, že nejlepší je postupné odstraňování - mechanicky, odkalovačem, setřním, aj. - až postupně zmizí. Je to boj na delší čas, ale jakmile takhle postupně ,,samy,, zmizí, je velká pravděpodobnost, že se neobjeví. A co se chemie týče, snad jejich výskyt podporuje nedostatek dusičnanů, ale chemii bych rozhodně nedával. Raději ty rybičky - větší počet - a jejich krmení. Ale je to jen můj subjektivní amatérský názor na Sinice...
30.10.2021 00:12:36Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: vlka – Autor Morticia
Nádrž je znovu založena (stěhování) a po vpuštění první osádky se vyskytly sinice, vše viz deníček. Chci vyřešit sinice a pak buse pokračovat osádka. V nádrži plavalo přes 50 ryb svého času..
28.10.2021 11:12:00Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: PetrO – Autor Morticia
Ano, mám led světla. Stmívač nemám, ale přes týden jsem měla vypojená bílá světla a svítila jen barevnými. Je to na 2 rozdělené kabely, tak můžu jeden vypojit. Sinice rozjetá všude.
Od včera je tam každopádně Blue Exit a zakryto.
16.10.2021 10:57:46Téma Téma: Co se to děje s rostlinami? – Předmět: Re: Lumenes – Autor vaclav
Najdi si, co jsou rozsivky a sinice. Máš tam málo rychle rostoucích rostlin a ten substrát je spíš určený na přidávání CO2, protože snižuje alkalitu až k nule. :-)
15.10.2021 12:19:57Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Morticia – Autor PetrO
Aha. Nemyslel jsem ani tak délku/dobu svícení, ale spíš intenzitu.
Jestli svítíte LED světlem (podle prezentace asi ano), tak zkusit ubrat na síle. Pokud tedy máte led kontroler/ stmívač - většinou k světlu dodávají aspoň ten zakladní, manuální pri koupi.

Prostě, když jsem založil velké akvárium a dal první fotky do prezentace, tak mi tam někdo hned v prvních reakcích napsal, že pokud tam budu prát tak moc světla, tak si přímo žádám o to, aby se mě pořádně rozjela řasa a nebo i sinice..že ať radši uberu na síle světla. Dotyčný měl tehdy pravdu.
Nejdřív jsem používal manuální stmívač, teď TC 420. Ani u jednoho akvária ale nemám nastavena světla na 100%
15.10.2021 01:13:24Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Morticia – Autor PetrO
Zdravím.
Jen se zeptám, kde je akvárium umístěné? Není na přímém světle? A kolik akváriu svítíte? Naplno nebo je osvětlení nějak částečně stažené?
Totiž, u mě se začala sinice dělat při rozjezdu akvária, kdy jsem měl málo kytek. Tehdy ale zabralo dodání více kytek, snížení intenzity osvětlení a mechanické odstranění s výměnami vody. Potom se objevila ještě jednou, když jsem zase přidal na svícení, ale zpět jsem ubral a vrátilo se vše do normálu. Od té doby mám pokoj.

Jinak, základní parametry vody v Brně se dají zjistit na dané adrese přímo tady v mapě:

https://mapy.bvk.cz/jakost/
14.10.2021 23:19:30Téma Téma: Sinice Autor Morticia
Tak jsem si dala tu práci a pročetla deníček a zhruba takto to šlo:
19.1.17 založeno
12.5.17 první hnojení (Profito)
17.6.17 první zmínka o sinicích
19.7.17 zateměno a začátek hnojení Sanytrem
24.9.17 opět trocha sinice v rostlinách+1 den zakrytí
1.10.17 trocha sinice na skle
Pak nebyla a objevuje se až 5.8.18, zároveň s mega vedry až 30°C., ale ustoupila.
Pak se objevuje v cca v pol.roku 21, což bylo především velmi špatnou ne/údržbou před stěhováním.
Po znovuzaložení nádrže 1.8. se sinice objevila už 26.9.
Problém se tedy opakuje, ale zároveň byly dlouhé bezsinicové periody, tak prostě nevím.
14.10.2021 19:25:47Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: RoFr – Autor Morticia
A máte nějakou radu ohledně sinic, které řeším už dost dlouho a opakovaně. Testy jsem nikdy nedělala, ale už mě nebaví řešit sinice, které mi v mžiku přerostou celé akva. Hodně lidí mi řekne testy ať vím co chybí či přebývá.
12.10.2021 07:44:46Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Morticia – Autor kus
No ale sinice není problém nedostatku fosforu, ale spíše nedostatek dusíku. Nedostatek fosforu se projevuje nejdříve prachovou řasou a následně zelenými tečkami na skle a anubisech apod. To lze docela rychle potlačit blue-exitem a pak dávkováním fosforu.
Edit: Můj subjektivní dojem je, že ač nejsem zastánce velkých filtrů a zvláště těch biomolitanových, tak u Vás nestíhá filtr. A je moc amoniaku. Možná by stálo za to zvážit koupit větší kostku. Koupil bych ten Blue Exit, fakt stačí to nejmenší balení, a třikrát zopakoval doporučený dávkování. A začal hnojit bezfosfátovým hnojivem bez dusičnanů.Těch vám v Brně teče z kohoutku dost, skoro jak za minulého režimu. Mně se osvědčilo advance free s tím, že obden střídám navíc ještě P nebo Fe.
11.10.2021 17:27:55Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Anthrax, permonici – Autor Morticia
Ano, teď po stěhování mám kytek málo. Právě jsem dostala prostřih, tak jde do akva. Růžkatec nemám, hodil by se.
Ale v původním byl, i více stonkovek a stejně i sinice. Já jsem teď promazala seznamy na aktuální stav.
Ale byl tak růžkatec, rotala, ludvigia, najas, hydrocoryle, utricilaria řasovky...ale padlo to postupně za oběť sinici. I růžkatec, když byl na hladině, byl jedna kupa sinice. Musím vše držet pod hladinou. To stejné pistie nebo nepukalka.
Co tam bylo , dle všech nenáročné a vůbec nešlo, byla egerka, hydrophily dif. i corymbosa, valisnerie, cabomba, echinodorus, miriophylum, limnobium....
11.10.2021 10:27:55Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: ctibum, Morticia – Autor permonici
Zrovna v pátek jsem ve vodárně zjistila, že brněnská voda neobsahuje prakticky žádné fosforečnany.
U nás byla sinice jednou, je to asi 3 roky, někdy od zimy do léta, potom sama zmizela. Pravidelně jsem ji odsávala slánkou nasazenou na tenkou akvahadičku (např. od vzduch. motorku k bublifuku), šlo to dobře, ale byla to nekonečná činnost. Jestli něco nesnáším, tak tyhle slizovité modrozelené potvory.
10.10.2021 10:31:22Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Morticia – Autor Lojza007
Zkus UV lampu, ta by mohla proti sinicím pomoct. Může být zapnutá třeba dva nebo tři dny v týdnu a držet sinice v rozumných mezích.
09.10.2021 22:41:26Téma Téma: Sinice Autor Morticia
Sinice u mě ve velkém opět. Po stěhování a poměrně rychle. Vyřeší něco zakrytí? Nemám s tím bůhví jak dobré zkušenosti..
25.09.2021 18:27:45Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Jarry – Autor Richo
A nevadí piskořky rostlinám? Ve dně chci mít "viditelný" klid. Jednou jsem měl nějaké pijavičky (možná pro ryky neškodné) a nelíbilo se mi, jak "prohmatávají" dno. Zase bakterie jsou ve dně asi dost čilé, ale nejsou vidět, tak mi nevadí. Sinice vlastně úplně nevymizela. NO3 jsem se snažil udržovat na hodnotách kolem 20mg/l, Fosforu ve vodě bylo minimum i neměřitelně (testy JBL) a sinice na povrchu písku byla. Možná jsem měl moc světla (1800 - 2000lm 13cm nad hladinou). Na týden jsem zatemnil, po týdnu tam pořád byla, ale tmavší. Světlo jsem stáhnul na 855lm, Hnojivo přidávám týdenní doporučenou dávku rozdělenou na čtvrtiny a hodnota NO3 je někde na 5mg/l. Na substrátu u skla sinice roste pořád. sice níň, ale je tam.
24.09.2021 20:11:58Téma Téma: Řasy – Předmět: Re: George80 – Autor romant
Pokud je to slizké a jde to dobře z listů setřít, půjde s největší pravděpodobností o nějaký druh sinice.
22.08.2021 22:09:04Téma Téma: Zelená a hnědá řasa – Předmět: Hnědá a zelená řasa – Autor Terez
Ahojky vsem :ahoj:
Opět si píšu o radu.. tentokrát zda máte někdo zkušenost se světlem helialux 600...
Mám ho rok, a nemůžu pořád vychytat nastavení. Nejdřív se mi začala dělat sinice u dna, pak se mi celé akvárium podělalo hnědou a zelenou řasou a z toho následně vznikla jakási hnědočerná blátivá řasa která mi pokryla celé akvarium (pozadí, kořen, rostliny) provedla jsem restart akvárka, dala spoustu nových rostlin, vše jsem vydrbala, substrát proprala-bylo to náročnější ale šlo to.. a teď po 3 týdnu se to zase začíná řasit -hnědá a zelená prachová. Filtr je nabušený dle rad ciraxem, nitrifikacky jsou určitě už rozjetý všude... svitim jen 5h denně ale celým spektrem, už nevím jak to pitomý světlo nastavit.. voda je ok, pH mám 6.5... zkusila jsem léčbu protalonem, mám koupený tekutý co2 který mi bylo doporučeno ale nevím vlastně moc jak to používat(zda ráno nebo večer) a proč vlastně:hmm:
Odkaluju každý týden 15l, a ano, mám tam
3 terčovce (chtěla jsem pár ale zatím nic) už rok a jsou krasné zdravé a rostou a krom 5ti neonek, 3 otíků a 3 nových mladých parmicek cernopruhych na řasu tam jiné ryby nemám, takže prerybněno není... je to urcitě tím světlem, ale jak na to? Jakým barevnym spektrem svítit? Když nesvítí dost, dělá se hnědá, když hodně je zelená.. proč tam mám obě? :coze:
15.08.2021 11:48:40Téma Téma: Řasy Autor Beastie
Vím, je to omílané téma, ale i já potřebuji radu. Moje 54l, u které teda nemám aktualizovanou prezentaci, už prostě pár let trpí na řasy. dřív to bylo tu a tam, ale poslední dobou (asi tak rok) je to každá údržba vytahování chuchvalce zelené vláknité řasy velké jako dětská pěst. To je na co 14 dní na 54litrů fakt dost.
Pár měsíců zpátky jsem se naštvala, to akvárium, které bylo kompletně zarostlé valisnerií (a řasou) jsem prostě úplně od základů překopala. Nechala jsem si půlku vody a filtr, ale valisnerii jsem až na čtyři výhonky vyhodila, celé dno jsem provařila a proprala a anubiasy odrbala.
Takhle to vypadá po třech měsících. v 54l je jenom betťák a jedna neritina, kvůli té řase, ale situace je stále katastrofální.
Co dva/tři týdny vyměním jednu čtvrtinu vody a rybu krmím hikari peletama co tři dny a spíš má hlad než že bych si kazila vodu. Na hladině plave okřehek. Valisnerie je rychle rostoucí rostlina. Svítím 6 hodin denně (předtím to bylo 10, pak 8), na akvárium nedopadá slunce. Co je sakra za problém? Po přestavbě i před ní chvíli byla i sinice, akvárium jsem zhasla a nezapínala světlo třeba i týden. Situace pořád stejná.

Myslím si, že je to ta led rampa, jemně svítí i vnoci, ale pár týdnů jí mít vytaženou ze zásuvky nepřineslo extra rozdíl (zkusila jsem to ještě před překopáním). Tak teď doufám, že budete mít nějaký super nápad, já si jdu aktualizovat prezentaci a přečíst články o řasách, co už jsem stokrát četla. Horáce znám snad i nazpamět.
24.07.2021 05:45:21Téma Téma: Béžový / bílý povlak v akváriu – Předmět: Re: Kryštof66 – Autor jakaf
Nechci se plést,případně mě někdo opravte,ale podle fotek to vypadá na zamoření sinicema a následnou otravu ryb,cyanobakterie - udušení z nedostatku kyslíku,dík sinicím.
16.07.2021 07:03:18Téma Téma: Řasy a pomalý růst rostlin – Předmět: Re: mhhory – Autor ctibum
Podle mě bys neměl dělat víc úprav najednou. Zaměřil bych se na řešení jednoho problému (sinice) a až potom řešil další (rostliny). Udělej jednu změnu a dej tomu čas.
Mně na sinici opakovaně pomohlo upravit poměr N:P, v mém případě pokusným zvýšením P (NO3 mám tuším kolem 30 mg/l). Když bylo sinice víc, tak jsem i odsál co šlo.
Hodnoty měříš čím? NO3 8 mg/l mi přijde málo, takže bych spíš zvýšil toto, třebas Sanytrem, než snížil P.
Ale ber to jen jako sedláckou úvahu, nejsem moc zdatný měřič hodnot a počítač poměrů ;-)
15.07.2021 23:05:34Téma Téma: Řasy a pomalý růst rostlin – Předmět: Re: mhhory – Autor Anthrax
Jak už zaznělo. Chtělo by to aktualizovat prezentaci. Nepíšeš nic způsobu svícení, chybí aktuální celková fotka akvária, parametry vstupní vody atd. Ve filtru se něco měnilo? Nemůže být na vině ty tebou požité substráty?

Na UV bych u těch tvých řas a sinice moc nesázel. Vodu jako takovou zelenou asi nemáš.
15.07.2021 22:46:43Téma Téma: Řasy a pomalý růst rostlin – Předmět: Re: mhhory – Autor Lojza007
Na sinice by taky částečně mohla pomoct UV světlo ve filtraci, ale v tomto množství to chce určitě kombinovat s dalšími věcmi, co zde padly, samotný UV to nezachrání.
15.07.2021 18:45:59Téma Téma: Řasy a pomalý růst rostlin – Předmět: Problém s řasami - sinice – Autor mhhory
Prosím zkušenější akvaristy o radu. Již půl roku aktivně bojuji proti sinicím a stále se mi nedaří jich zbavit, z počátku jsem to řešil různými přípravky od těch nejdražších až po ty méně známe, avšak doporučované. Bohužel sinice se stále objevují, nyní je to už 2 měsíce, kdy proti sinicím do akva nic nedávám a bojuji proti nim, častější výměnou vody. Tu provádím 2x týdně, cca 40 - 50 % vody. Pročetl jsem množství příspěvků, rad apod.. ale bohužel se mi příčinu zjistit nepodařilo, akvárium pravidelně čistím, stejně tak vnější filtr, proud v akva je přiměřený, do akva dávám CO2, čpavek alias amoniak v akvu není (měřeno).

bohužel společně s bojem proti sinicím mi tak nějak přestaly růst rostliny, a nebo rostou ale strašně pomalu (zakrsle). Vypozoroval jsem, že je to dáno Fosforem a NO3. někde jsem četl, že sinice jsou způsobeny nepoměrem (nadpoměrem) fosforu a no3, když tyto dvě sloučeniny přidám, tak rostliny ožijí, ale s nimi ožijí i sinice, které se po 3 dnech rozlezou po dně. Když je uberu, sinice moc nerostou, ale nerostou i rostliny.
Hodnoty PH v akváriu jsou 7,2. Hodnoty fosforu 1,8 mg/l a No3 8 mg/l.
V akváriu 240 l, mám sice méně rybek (5 neonek a 5 skalár), ale spíš mi jde o rostlinky.

Co poradíte zkusit, případně co vidíte za příčinu ? Nejlépe jdou rostliny, když hodnoty fosforu a no3 zvýším na skoro dvojnásobek, ale to se pak rozjede sinice jako blázen. Zkoušel jsem to i nějaký čas vydržet cca 4 týdny, ale pak jsem to vzdal a množství snížil na minimum, případně jsem i vynechal 3 týdny, ale to nejdou vůbec rostliny. Navíc třeba kobercové rostliny vyplavávají, nedrží kořeny v substrátu a normálně vyplavou nahoru.

Nějaká rada ?
11.07.2021 18:13:25Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: Cipis68 – Autor jakaf
Parádně rozjetá sinice.Koukni se sem,jak na ni:
https://www.rostlinna-akvaria.cz/sinice-72

Jinak by to samozřejmě chtělo založit si podrobnější prezentaci tvého akvária.
01.07.2021 11:11:36Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Richo – Autor Jarry
Já na ty poměry moc nevěřím, věřím, že určitý poměr N:P může pro sinici vytvářet lepší podmínky, ale zároveň mám dojem (i z vlastních pokusů během boje se sinicí), že je to ve srovnání s dalšími vlivy možná až zanedbatelné. Organické nečistoty jsou podle mě to, se jí líbí nejvíc. Když se pak přidá nedostatek konkurence v podobě strádajících rostlin, tak se rozjede. Můj recept na sinice je úklid a piskořky, od doby, co jsem měl v každém akváriu piskořky, jsem tam už nikdy neměl sinice (a že jsem si s nimi užil).
29.06.2021 18:32:49Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Sid – Autor Richo
Tak sinice ještě úplě nezmizela. Ale... Poměr 16:1 po vyluxování nezabral. Druhý den se sinice začla rozlézat. Zvednul jsem poměr na 10:1 N:P. Žádná změna. Sinice rostla dál. Při pravidelném sobotním "úklidu" jsem zvednul poměr na 31:1 N:P, ale nesystémově jsem ještě přidal Dvojnásobnou doporučenou dávku Easy Life Profito, jako mikroprvky a přidal na intenzitě světla. Led osvětlení mi teď vychází na nějakých 19W 1580lumenů na 34l. jestli jsem to dobře spočítal. No, druhý den dělala sinice na koncích listů takové cancourky, na dně se objevila zase, ale v daleko menší míře. Tady v příspěvcích jsem se dočet, že mele z posledního a bylo by dobré na týden zatemnit. to se mi nechtělo. Při další výměně vody jsem zvednul poměr na 55:1 a ubral světlo na 15W. Žádná výrazná změna. pořád cancourky na koncích listů a na skle už to nevypadá na modrou sinici, ale čistě zelenou řasu. Dokonce i neritiny už se do ní zahryzly. Pořídil jsem EasyLife Bio exit Blue (taky rada zdejších přispěvatelů), poprvé aplikoval a uvidíme. Zatím žádná výrazná změna. Ale sinic je míň než bylo. Takže prozatím jsem spokojen. Jen asi trochu snížím ten poměr, aby se pro změnu nerozbujela zelená řasa.
13.06.2021 15:31:27Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Richo – Autor Sid
...Když to nezabere půjdu na ten poměr 10:1...
No a já bych šel spíš cestou zvýšení tohoto poměru, :-) protože "čím vyšší poměr, tím nižší riziko sinic". Ale není to jen o poměru N:P... Včera jsem byl "povolán" k akváriu, kde se "znenadání" objevily sinice. První opatření - co nejdůkladnější odstranění sinice a organického odpadu (včetně "zapadlé" uhynulé "objemné" ryby), spojené s výměnou ~ poloviny objemu vody. Další postup dle průběžného výsledku. :)
13.06.2021 13:26:54Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Sid – Autor Richo
Vrzy napsal: Co ji spustilo u mě nevím, ale nejspíš vím, co mi konečně pomohlo od ní. Nebyla to jediná změna, ale byla největší. Začal jsem tam ládovat fosfor ve velkým a sinice je pryč. Rostliny začínají slušně růst a krevetky se množí jak o život :-)
Takhle to vypadalo ještě před měsícem a dnes.


Odkalování a výměna vody bez přidávání hnojení nepomohla, tak jsem si koupil testy JBL a začal měřit a študovat fóra. Tak teď jsem ve fázi hlídání toho poměru 16:1.
13.06.2021 11:36:16Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Richo – Autor Sid
...mám nechat plavat testování a počítání a prát tam odhadem po4 každý den, až začnou sinice mizet?...
Takže vy chcete bojovat proti sinicím tím, že zvýšíte obsah fosforu? Jste si jistý, že je to správná cesta?
13.06.2021 10:01:50Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Sid – Autor Richo
Samozřejmě, že jsem nezadával jenom 10:1, ale zkoušel jsem i 10:1,1 1,2 1,5 a pořád to hlásilo 15:1. Nebo 5:0,5 tam to hlásilo 999:0. Tak jsem začal špekulovat.
To jako, když mam sinici a řasy na skle (zelená vláknitá už zmizela), tak mám nechat plavat testování a počítání a prát tam odhadem po4 každý den, až začnou sinice mizet? Nejdříve chci zkusit ten poměr 16:1, pak 10:1, no a když ani to nepomůže, tak se na to fakt vykašlu a zkusím to přidávat odhadem.
14.05.2021 14:07:30Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: Filip58 – Autor _Rob_
Trochu mi to připadá jako ruducha, ale možná klame kvalita fotky a je to sinice, což by byl hodně velký rozdíl :-) Sinici sem neřešil úplným zatemněním stačilo ubrat na světle a pravidelně odstraňovat. Ale i tma pomůže. :-)
14.05.2021 07:07:35Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Re: Filip58 – Autor Sid
Je to sinice. Zkuste akvárium na pár dní co nejlépe zatemnit.
13.05.2021 23:07:36Téma Téma: Jaká je to řasa? – Předmět: Řasa – Autor Filip58
Ahoj, v 54ce se mi začala dělat na rostlinách i substrátu nějaká řasa nebo sinice. Jde to jednoduše setřít a je to slizké. Akva nepřerybněno, není nadbytek odpadních látek, dost rostlin, svítím 8 h, teď jsem ubral na intenzitě. Ráno tam dopadá chvíli sluníčko. Co s tím? Přijde mi to na sinici docela tmavé, ale mám podezření, že by to mohla být ona. Je to i trochu více cítit než normální řasa.
24.04.2021 23:43:40Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: hellmut – Autor jakaf
S dovolením přidám svůj názor,CO2 nepoužívám a nebudu používat,na sinice bych snížil teplotu vody a víc prokysličoval,sinice se množej v teplý málo okysličený vodě - viz rybníky v létě:teplo a málo kyslíku a rybníky plný sinic.
24.04.2021 13:13:37Téma Téma: Sinice – Předmět: Sinice – Autor hellmut
Ahoj. Tak jsem si koupil test eSHa quic test.
Provedl jsem měření a NO3 mi to ukazuje přes 100 mg/L ale přímo z řádu mi jde přes 50 mg/L
Po týdnu to vyleze asi k 200

NO2 ukazuje že 0 mg/L

GH >7

KH 2-3°d
PH 6.4
Chlor 0

Znamená to že mám vysoký obsah NO3?
Ale "čerstvá voda " má už nějaký v sobě - ideální stav - v akváriu by už nesměl žádný přibýt aby to bylo na doporučené hodnotě ( dle návodu testu)
Častěji měnit vodu ?
Dělám to každý týden...

No2 0.Mám nějak přidat?

Zjistit ten fosfor - koupit test , případně přidat fosfor?

Jak jsem již psal a mám přerybněno .

Momentálně 14 Skalár ve "240" plus nějaké jiné ryby na " dožití"
Vím že je to hodně, jsou tam rodiče a jejich potomci už taky odrostlý...
Chystám se to vytřídit a napárovat.
Dodávám Co2.

Rostliny rostly krásně jenže za chvíli by to byl prales bez prostoru pro ryby...
Takže jsem to trochu pokosil (redukce rychlerostoucí stonkovky) a od té doby se to začalo horšit...
Nicméně sinice se u hladiny drží stále stejně od založení akvária ( 11/2019)
když jsem zkusil dát hnojivo rostlinám tak se sinice rozjela jako blázen až to bylo z akvária cítit...
I dřív v jiných akváriích mi při použití hnojiva okamžitě začali bujet řasy.
Takže díky zkušenostem nikdy nehnojím...
Naštěstí to teď není černá šťetičková která mě trápila kdysi a nejde odstranit.
Moje současné jdou naštěstí odstranit celkem dobře přejetí prstem po listě...
20.04.2021 22:41:56Téma Téma: Sinice – Předmět: Dodání dusičnanů a fosforečnanů – Autor Hamakiii
Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat jaký je nejúčinnější přípravek na doplnění dusičnanů a fosforečnanů? Roste mi v AQ sinice a prý je nejčastější příčina vzniku sinice nesprávný poměr dusíku a fosforu. Předem děkuji za rady a typy :palec:
20.04.2021 00:55:00Téma Téma: Znovuzaložení akvária – Předmět: Re: Hamakiii – Autor ctibum
Řekl bych, že sinice vzniká proto, že k tomu má podmínky. Takže když znovu založíš akvárko, ale podmínky (např. hodnoty vody) zůstanou stejné, tak se můžeš za chvíli dostat do stejné situace. Na boj se sinicí je tu vlákno. Zkusil bych štěstí nejdřív tam. Ale bude nutné založit prezentaci a popsat dosavadní opatření proti sinici. Mně například spolehlivě zabírá jedna z možností - přidání fosforu (poměr N:P).
Takže zvaž, jestli chceš zůstat tady a řešit znovuzaložení, nebo se přesuneš a zkusíš ještě nejdřív najít řešení...
19.04.2021 21:30:37Téma Téma: Znovuzaložení akvária – Předmět: Rezaložení AQ – Autor Hamakiii
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti se znovu zakládáním akvária? Myslím si, že už je to opravdu jediné východisko, protože už strašně dlouho bojuji se sinicí. Opravdu už nevím jak se jí zbavit. To je jeden důvod proč jsem se rozhodl znovu založit akvárium. Hned ze začátku si myslím, že jsem to zkrátka založil špatně. Ale nechci použít úplně vše nové, jediné co bych chtěl vyměnit jsou kytky. Ostatní dekorace bych pořádně vyčistil dal bych je někam do temna, aby tam ta sinice prostě nepřežila. Substrát bych pořádně propral a také dal do temna. Jen vás žádám o radu, zda je to správná cesta, popřípadě co bych na tom měl zlepšit. A ještě poslední otázka jak vyčistit vnitřek akvária? Četl jsem tady něco s octem atd. Předem děkuji za všechny typy a rady.
14.04.2021 12:53:19Téma Téma: Hnědá řasa – Předmět: Tmavý povlak na rostlinách – Autor Maxx17
Ahoj, nevěděl by prosím někdo co by to mohlo být za řasu. Jde z listů setřít, ale list někdy zůstane už tmavý. Jinak rostlinky celkem rostou. Dávkuju CO2 automaticky, PH nekolísá a je stabilně 6,5. Akvárium je založené několik let a dříve rostliny rostly i bez hnojení pouze s CO2. Ted hnojím Pmdd, NO3 do 30 a PO4 také v normě, osvětlení LED s kontrolerem (osvětlení jsem ubral, jelikož se začala tvořit na lávových kamenech zelená prachová řasa a sinice). Po ubrání osvětlení obě řasy ustoupily. Pak jsem akorát vyčistil vnější filtr. Vodu mám z vrtu PH 6,8 tvrdost jsem testem neměřil a mněním 1x týdně 1/3. Myslím si, že by to mohla být hnědá řasa.
10.04.2021 14:46:58Téma Téma: Řasy – Předmět: Řasa – Autor hellmut
Ahoj začala se mi dělat řasa a nevím co je to za řasu...
Je černá ale naštěstí ne štetičková se kterou jsem míval problémy dřív v jiném akváriu.
Tohle je černý s jde to prstem očistit z listů. Když žmoulám list tak to jde dolů.
Nevím jestli je to Sinice? Ale není to modrozelené ale černé.
Dnes ráno jsem hodinu čistil listy , jako jde to dolů ale těm listům to asi neprospívá jak je "škrábu" a občas i kus utrhnu.
Teď jsem koukal na popisy řasy a pořád to nemůžu identifikovat. Listy jsou prostě potažené nějakou černou srágorou která jde celkem snadno mechanicky dolů.
Dřív jsem míval Sinici na listech co leží na hladině. Ale teď je to i dole u dna ale je to černý.
To nahoře bylo zelenomodré takže Sinice.
Může být i Černá?

Na fotkách to vypadá že je to hnědá ale ve skutečnosti je to spíš černá barva...
09.03.2021 09:20:59Téma Téma: Sinice – Předmět: odstranění sinice – Autor Hajle
Ahoj,

mám 100 l akvárko a začíná se mi tam objevovat tmavě zelený povlak (předpokládám, že sinice). Měl jsem s tím problémy už i dříve a nádrže kvůli tomu i rušil. A evidentně dělám pořád něco stejně špatně...V těch zrušených nádržích jsem hodně svítil a teď už svítím 8 hodin denně a nahoře mám plovoucí kytky. V akvárku mám trochu víc kytek a drobné rybky. První měsíc a půl nádrž fungovala perfektně, ale postupem času kytky dole trochu hnědnou (předpokládám, že málo světla a tak jsem začal více odstraňovat plovoucí kytku, která se bujně rozrůstá). Ve svícení mám hodinovou pauzu. Nehnojím, bez CO2, ale ve dně byly kuličky osmocote a bivoj v jílových koulích. Prosím o radu

Díky Petr
18.02.2021 17:50:47Téma Téma: Hodnoty vody Autor petulka
Prosim muzete poradit, co si myslite o techto hodnotach?
Nitraty 50 nitrity 0, Gh <3, ph 8,4, kh 15
Nitraty 0 nitrity 0, Gh <3, ph 6,8, Kh 0
Nitraty 10 nitrity 0, gh<4, ph 6,8, Kh 6
To prvni je voda z kohoutku, to druhe je osmoza a to treti je akvarijni voda ktera je vlastne destova voda kterou chytam. Horsi je ze az dest dojde v lete tak budu asi muset davat tu vodovodni, ktera je upravovana systemem Culligan, je to nas zmekcovac vody, voda kterou pijeme, je vyborna protoze nemame vodni kamen. Ale kdyz jsem ji lila do akvaria mela jsem problemy( rasy, sinice, atd). Budu vdecna za kazdou odpoved, dekuji
10.02.2021 15:08:07Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: vaclav – Autor hadravam
Jo jasný četl jsem vše mockrát já mám sinice minimum asi tak 10cm2 ale nechci to podcenit.
10.02.2021 11:07:14Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: hadravam – Autor Jirka.Stepanek
Já mám například ve vstupní vodě No3 6.6
Ale nejsem žádný profík přes hnojiva na to jsou zde jiní.Sám jsem se v tom pěkně vykoupal :-(
Pokud budeš chtít zůstat u tvého hnojiva snížil bych dávku a do poměru 16:1 to dohnal samotným Po4....Ale je to jen můj názor.
Edit: Popřípadě bych zkusil dávat vodu pouze z RO.a upravit GH na cca 120 TDS.
Pak by mělo hnojivo být vyvážené.

Já se sinicí bojoval dlouho (zřejmě jsem si za to mohl sám svojí neznalostí hnojení)
nakonec to dopadlo tak jak to dopadlo.
Sinice je bakterie né řasa..... :rozzureny:
10.02.2021 10:12:31Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: hadravam – Autor Jirka.Stepanek
To už mi přijde docela dost.Já držím No3 5 a Po4 0.5.....
Edit: A pokud tě trápí sinice tak se koukni na fota mé zrušené nádrže :-D
10.02.2021 09:01:33Téma Téma: Sinice Autor hadravam
Ahoj. Mám dotaz, když mám NO3 15 a fosfor asi 0.8 a trochu sinice u předního skla mám zvýšit ještě fosfor?
27.01.2021 21:58:02Téma Téma: Jak se zbavit řas v akváriu – Předmět: Řasa nebo sinice? – Autor mt.masak
30. den akva: objeven zelený povlak, nejsem si jistý zdali řasa / sinice. Každopádně NO2 0.6 a NO3 kleslo z 20 na 10. Mám to řešit nebo vytrvat a měnit pouze vodu?
EDIT: viz deník. jsou tam i hodnoty měření.
18.01.2021 08:19:50Téma Téma: Čerstvě založené akvárium - problém – Předmět: Re: Andy719 – Autor ctibum
Na sinici tu máme extra téma, tam najdeš možnosti, jak na ní https://rybicky.net/forum/4641-sinice.
Jednu už ti tu popsal Sid, mě pomohlo řešení poměru N:P.
Každopádně další dotazy k sinici už prosím tam. Díky :pivo:
18.01.2021 06:38:29Téma Téma: Čerstvě založené akvárium - problém – Předmět: Re: Andy719 – Autor permonici
Jednou byl u nás stejný problém. Při běžném odsávání sinice však v (malém) akváriu příliš brzy došla voda a sinic na odsátí ještě zbývalo dost. Pomohlo nasazení slámky/brčka na hadičku od vzduchování (průměr půl centimetru?-tak nějak). Sinice tak šla postupně odsát i z malých lístků a vody v akváriu zbylo přiměřeně. K zatemnění nakonec také došlo, podobně však jako u Tebe, nečekaným výpadkem spínacích hodin (potomstvo do nich občas vrazí a vypojí ze sítě). Stačily 2 víkendové dny. Pak už se sinice nevrátila. Ať se daří!
17.01.2021 21:37:35Téma Téma: Čerstvě založené akvárium - problém – Předmět: Re: Andy719 – Autor Sid
...Máte někdo nějaký tip, co s tím? Na mě to působí, že je to celé v háji a nejradši bych kytky a kořen vyházel, komplet vypustil, propral šutry a písek a začal odznova...
Ten hlavní problém jsou skutečně sinice. Nic nepokazíte následujícím pokusem - vypněte osvětlení, (filtr nechte běžet), a akvárium co nejlépe zatemněte. Můžete ho např. obložit lepenkou a přehodit přes něj neprůsvitnou deku nebo jinou tkaninu a takto ho nechte alespoň týden. Pak nádrž odkryjte a proveďte výměnu vody tak, abyste odstranil co nejvíc zbytků sinice.
Pokud se experiment zdaří, pokračujte poklidným tempem dál - začněte přiměřeně intenzívně a dlouho svítit, dosaďte hromadu rychle rostoucích kytek a pečujte o nitrifikační bakterie, abyste mohl postupně vysadit rybky.
No a pokud to nevyjde, můžete zkusit jiné postupy, jak se sinic zbavit. Návodů je všude plno. :-)
17.01.2021 20:02:06Téma Téma: Čerstvě založené akvárium - problém – Předmět: Re: Andy719 – Autor Robin151
Mě třeba pomohlo na sinici c. demersum, které vyrostlo několik centimetrů za týden a sinice se na to nachytala. Vždy jsem nejhůře postiženou část vyházel. Osvětlení zkrátit, také pomohlo, ale je to běh na dlouhou trať a je třeba zkoušet.
17.01.2021 19:51:57Téma Téma: Sinice Autor Jirka.Stepanek
U mého zrušeného akva.jsem měl sinicí šíleně zamořené akva(viz zrušená).Nepomohla ani uv lampa!!!!!Páč sinice je bakterie!!!!!Nakonec jsem se rozhodl pro znovuzaložení.Zajímavé je že než jsem dal dohromady materiál na nové akva.(cca 4 měsíce)tak jsem přestal dělat pravidelnou výměnu vody a jen jsem pravidelně hnojil.A výsledek před zrušením?Po sinici ani památky a kytky začali růst.Snažil jsem se jen o to držet Po4 vs No3 16:1
17.01.2021 11:42:53Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Martincz – Autor vaclav
Tak antibiotika jsem kdysi používal (2x) ale stejně se sinice vrátila takže mě pomohla až UV lampa. Bohužel ta léčba antibiotiky nezůstala bez následků co se týče rostlin, některé echinodory to poškodilo natolik že rostli tak divně že jsem je musel vyhodit. :-)
17.01.2021 09:13:06Téma Téma: Sinice – Předmět: Sinice – Autor Martincz
Občas kouknu na kanál Green Aqua na youtube a tam ten chlap povídal že sinice je druh bakterie která se může vracet i po zničení a že se na to používaji nějaká antibiotika do vody která to zničí.
16.01.2021 23:11:27Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: zdenekps – Autor ctibum
Kdyby ano, bylo by tohle vlákno poloviční :) Neritina žere řasy a sinice není řasa... ;-)
16.01.2021 22:26:10Téma Téma: Výměna filtru – Předmět: Re: Brodys – Autor sinda
Tak jsem dneska zkusil vyndat předfiltr a po rozepnutí třetí spony vystříkla voda(bohužel), naštěstí jsem to dělal ve vaně (filtr je dost těžký na přenášení, cca 20kg), protože jsem dodával do nového náplň původního filtru, pohodě se celý obsah vešel do jednoho košíku. Do předfiltru jsem dal nižší molitan a přidal sáček s uhlím, voda do předfiltru proudí spodem. Hadice jsou dost dlouhé, stačila jedna a druhou mám jako náhradní. Filtr je naprosto tichý, mladej chodí kontrolovat, zda běží. Jen ta origo rampa nic moc. Měla tak malé dírky, že voda stříkala jak s tlakového čističe, a já to přehnal s vrtákem a teď se voda divně motá po nádrži, vyrobím si vlastní. Z AQ jsem vyndal Habburský filtr vlastní konstrukce, sloužil několik let a předělal pravou polovinu nádrže. Když původní filtr ztratil výkon, přišla sinice a byl to dlouhý boj, snad je dobojováno .... Ještě musím upravit profil...
07.01.2021 20:24:51Téma Téma: Řasy – Předmět: Re: Martin – Autor _Rob_
Pomáhá mechanické odstranění (jde to velmi dobře i odstát) a ubrat na světle. Nejlépe ho vypnout, ale to budou trpět i rostliny. Pomůže pauza cca 3-4 hodiny ve svícení - mě pomohla a po pár dnech je sinice úplně pryč. ;-)
07.01.2021 15:49:23Téma Téma: Řasy – Předmět: Re: Martin – Autor afc1886
Vyhledej si sinice. https://rybicky.net/forum/4641
04.12.2020 11:31:20Téma Téma: Rostlinám se nedaří – Předmět: Re: Peťule – Autor Anthrax
Nejdřív to chce se zbavit toho co leží na dně. Odsání, odkalení, podle možností. Pokud se to znova vrátí, tak to pak hledat příčinu. Mě odešla sinice sama, jiným se osvědčilo přidání fosforečnanů, dalším zas pomohlo zatemnění. Každému může pomoct něco jiného. Není to vůbec jednoznačné. Koukni na článek v prvním čísle Akvaria http://e-akvarium.cz/archiv/ :-)
04.12.2020 11:09:11Téma Téma: Rostlinám se nedaří – Předmět: Re: Peťule – Autor Anthrax
Tohle šedozelené vpravo dole v kroužku. Je to na všech fotkách. Podle mě to sinice být může. Tak jestli to nesouvisí.
04.12.2020 10:57:40Téma Téma: Rostlinám se nedaří – Předmět: Re: Anthrax – Autor Peťule
Kdyz jsem ji trosku povytáhla, vyplavala k hladině. Já ji totiž rozdělila na malickaty jednotlivý rostlinky a to byla asi chyba. To není sinice, ale packa mého dítka na skle :)
04.12.2020 10:50:49Téma Téma: Rostlinám se nedaří – Předmět: Re: Peťule – Autor Anthrax
Něco by se chytnout ještě mohlo. Ale přijde mi, že jí tam máš docela utopenou v substrátu. A co tam máš za povlak sinice nebo řasy? Z fotek toho moc nejde poznat.
17.11.2020 20:52:41Téma Téma: Jak se zbavit řas v akváriu – Předmět: Řasy a sinice – Autor Soňa M.
Zdravím a prosím o radu. Před 2 měsíci jsme založili naše první akvárium (viz prezentace). První asi 3 týdny jsme nehnojili vůbec (nevěděli jsme moc jak a báli se řas), rostliny ale moc nerostly, měly děravé listy apod. tak jsme začali hnojit a to metodou estimative index - nejdříve asi 3 týdny poloviční dávku - rostliny rostly a o něco lépe ale objevily se i řasy a sinice a docela dost. Říkali jsme si, že je to třeba normální než se to ustálí a každý týden jsme dělali velkou několikahodinovou očistu a výměnu poloviny vody. Po 3 týdnech žádné zlepšení, tak jsme zkusili plnou dávku hnojení, že třeba máme moc světla a málo živin. Zároveň jsme začali dávat Flourish excel. Rostliny začaly růst velmi dobře, ale řasy je tam pořád hodně - hlavně taková hnědá až zelená vláknitá a sinice (zelené jinak ubyly) - už po třech dnech od výměny vody si říkáme, že by to zase chtělo vyčistit (viz foto). Zkrátka aby to nějak vypadalo, musíme řasu odstraňovat i během týdne. Nevíte, v čem by mohl být problém? Málo/moc živin? Málo/moc světla? Ještě přikládám výřez rozboru naší kohoutkové vody (něco je i v prezentaci). Děkuji moc za rady :-)
13.11.2020 19:39:09Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Wanderer – Autor afc1886
Nesvítí ti třeba teď do akvária slunce? Slunce teď není tak vysoko, tak třeba u mě teď svítí na přední stranu akvária a sinice se taky chtěla trochu rozjet u předního skla. Začal jsem zatahovat žaluzie a hned si dala zpátečku.
05.11.2020 08:50:40Téma Téma: Sinice – Předmět: Re: Wanderer – Autor Anthrax
To je sinice. Máš k dispozici nějaké hodnoty vody?
01.11.2020 14:20:46Téma Téma: Jak se zbavit řas v akváriu – Předmět: napadené listy – Autor tdog
Dobrý den, mám už dlouhodobý problém s těmito sinicemi napadající listy a dekorace viz obrázky. Zkoušel jsem přerušované svícení, hnojivo a tekuté CO2, bohužel bez výsledku. Mohl by mi někdo z Vás poradit, co s nimi? Děkuji za každou radu.
22.10.2020 08:53:16Téma Téma: Slepá hladina – Předmět: Re: Lucky005 – Autor lacewings
nejčastěji slepou hladinu tvoří proteiny (bílkoviny), které do vody neustále vylučují mikroorganismy, bezobratlí a ryby
- dále jsou to látky obsažené v prostředí, kde se akvárium nachází (prachové a aerosolové částice ) = povrchové napětí vody
- krmivo pro ryby (dle druhu používaných krmiv/nejčastěji tukové složky, především u levných krmiv)
- "slepá hladina" se proto tvoří i v dobré fungujících akváriích, pouze je tam vždy jiný podíl aktivátoru (mikroorganismy, bezobratlí, ryby, tuky, bílkovina, sinice, prachové částice, atd)
- za aktivátor lze považovat i hnojiva, proto nelze jednoznačně říci (viz níže příspěvky o aplikaci hnojiv), že přidáním této "složky" bude příčina slepé hladiny odstraněna ;-)

Zakládat nová témata mohou pouze přihlášení stálí uživatelé.

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/hledat/?hledat=sinice&zpusob=0&kde=1&oblast=0