Jaké ryby do Malawi?
Jestli chceš Malawi, tak bych určitě šel do větší nádrže...
Ahoj. Zas chci začít s akvaristikou s přestvávkou 15 letou. Je mi 32

Prosím o radu: mám vyhlídnuté akvárium 120 l. Chci tlamovce z jezera Malawi,ale... přemejšlím jací by byli nejvhodnější. Stačí 4-5 rybiček a nějakého sumečka k nim. Děkuju mocc za radu

Tomáš

Starší reakce
tlamovec cernoploutvy, saulosi, .. pokud jsou, kdy by takto sel? 200L akva
Zdravim, je mozne poridit pouze samce? Nebo musi vzdy byt cca 4 + 1?
Starší reakce
Ahoj chtel bych vas poprosit o radu sestaveni ryby osadky do akvaria 120x50x55. Moje predstava je aby byla 2-4 druhy mbuny a jeden druh alonocary
Sla by tako kombinace udelat funkcne a aby ryby prosperovali?
Predem diky za odpoved
Starší reakce
Doprava je ok, není se čeho bát, ceny velmi přijatelné. Zavolej panu Čuhelovi a domluv se s ním.
díky moc za info prozkoumal sem odkaz,je to dost z ruky z dopravy mam docela strach ani nemají u ryb ceny a prosím tě jakou náplň toho filtru by si volil, nebo popřípadě jiný filtr.
Mrkni do nabídek pěstíren, je jich u nás celkem dost. Mám výrobnou zkušenost s
www.frontosa.estranky.cz , pan majitel určitě rád poradí, jenom čekej delší reakční dobu na e-maily, asi je lepší zavolat. K tomu filtru - chtělo by to spíše 2 takové a kvalitní filtrační média, nebo dát ještě do akvária čerpací hlavu s velkým molitanem.
Kameny jsou celkem jedno, něco, co vypadá přirozeně, nejjednodušší (určitě nejlevnější) je nasbírat je v čistém potoce / řece.
ZDRAVÍM VŠECHNY
Předem bych chtěl všem poděkovat za velmi užitečné rady,přečetl jsem veškerou diskuzi i odkazy co jsou tady vloženy. Myslel jsem si že mam načteno ,ale jak jsem zjistil nevím nic

Příští týden dovezu akva 150x50x50 chtěl bych malawi, písek mam připravený(písková filtrace)kameny vůbec netuším jaké by byli nejlepší. Fitr mám koupený EXUS 1200 DIVERSA a o rybách vůbec nemám jasno, nechci nic uspěchat ,ale hlavně se chci vyvarovat chyb.Myslím tak 3 druhy cca 30 ryb ,rad bych je nějak barevně sladil.Jsem z Chomutova a moc velký výběr zde nemáme. Zkuste prosím nějakou tu radu a odkaz kde nějaké ty ryby pořídit. Předem moc DÍK
Starší reakce
0 20.03.2017 08:53 jackk1974 – erik
Dobrý den. 300l na 10 ks Aulonocar je málo. Hrana akvária by měla být minimálně 150 cm. Jsou to dost velké ryby, co rády plavou.
Zdravím, tak som sa rozhodol ísť do trosku väčšieho akva a chcel by som Malawi. Zatiaľ som vybral Aulonacary cca 10 ks, a ešte by som chcel k ním 10 nejakých iných, pozeral som po Pseudotropheusoch len neviem akých docela sa mi pozdávajú acai. Veľkosť akva 300l,
poradíte nejaký menej agresívny druh, pripadne či dva samce a 8 samíc alebo 3 samce a 7 samíc z tých Aulonacar? Díky.
Starší reakce
zdejsi

Jaký atlas Malawi ryb používáte?
Uznávám

Vzal jsem si z dotazu jenom část "něco podobného jako krunýřovec"

Samotného mě zajímalo, jestli v Malawi takové ryby žijí (zrovna jedno zakládám), tak jsem koukal do atlasu a našel toho peřovce.
Tak potom uznáš, že tvoje doporučení si trošku protiřečí. Někdy je lepší než napsat opakovaný blábol, nepsat nic.

jasná páka

akorát je to tak vžité, že se to těžko odbourává

No mě popravdě ani krunýřovec nepřijde jako nějaký velký čistič, už delší dobu přemýšlím, že se jich zbavím, protože dělají v akvárku hroznej bordel.

Peřovec není čistič, to je bordelář.

Jestli je to reakce na mě tak nevím, co je na té odpovědi znale se tvářící, to jsem snad dostatečně vyjádřil spojením "dle atlasu".
Nedejte se zmást znale se tvářícími odpověďmi ... Není čistících ryb v tom smyslu, o jaké rybě mluvíte... Akvárium čistí jen technika a ručmiko člověk.
Z tohoto ohledu si do nádrže můžete nasadit skoro každého peřovce...

A čistit budete dál...
Dle atlasu Synodontis njassae, otázka je, jestli půjde někde sehnat.
Edit: Ale koukám, že se koupit dá. Bude to teda téměř jistě z importu, takže karanténa nutná.
0 16.12.2016 18:35 Těhňajs Existuje nějaká čistící ryba (něco podobného jako klasický krunyrovec),která je přímo z jezera Malawi?
Starší reakce
můžeš, to je jak když vezmeš (bělocha a vietnamce) každej má jinou barvu, ale ve finále je to téměř to samý, akorát se ti sprsknou

ja mam aulonocoary a pseudotropheus acei black... když jsem si tyhle rybky přivezl jako přebytek, tak aulonocara měla navrch, a aceiky byly u svého "kamene" ale když jsem ted akva doplnil o další ryby, tak už je vše v pořádku.. ono ani předtím, nebyl problém

pouze občas samec aulonocary prohnal samce aceie...ale nijak agresivně
Dotaz měl jsem pseudotropheus zebra red/red samice a jednoho samce.Samce světle růžového Můžu k samicím dát samce pseudotropheuse blu
Mohl by o nich vědět, ne-li je mít Pepa Kůrka...

Prosím o radu kde najdu v jižňích čechách nějakého chovatele tlamovců.Scháním pseudotropheus zebra red samce světlého a lombardaky samice. Popřípadě koupim
Starší reakce
Co myslíte, snesou se Aulonocary s Pseudotropheusi?
Starší reakce
Odebrat samce aulonokary planuji, pockam az mi droboucci povyrostou nebo se aspono sebe postraji sami a mam v planu navstivit v praze doporuceneho mym znamym jednoho pana co se malawi zivi a nechat si od nej poradit s kompletni osadkou ;) bohuzel to vzniklo vse tak zbrkle, ze se ucim za letu
Jj, tak to dělat dobrotu nebude, ani s postupným začleňováním nemám dobré zkušenosti. Nejlépe je si udělat jasno o kompletní osádce, navštívit nějakého chovatele, koupit komplet osádku od "potěru", nechat si i od něj poradit a tak založit to Malawi... Když ho dáš pryč, vrátíš ty zbylé, za stávajících podmínek ho nahradí jiný
No uvidim, az bude cas mozna neco pridam, no heled o poctu ryb ted psat radeji nebudu

protoze ryby postupne pribiram, tamze nic moc, mam jich tam tedkon 15 takze to neni zadne ledajake
mam tam
aulonocary nyesae 1x samed 2x samice
pseudotropheus acei black: pár (dostal sem darem)
a pak yellowy 10x
zatim nic moc ale nechci s horkou hlavou nakupovat ryby, prpto se ani nedivim ze mozna tim ze jich mam malinko tak se ten nyasseak predvadi ;)
Teritorium mu neurčíš, to si vybere sám... Kolik a jakých máš celkově ryb v tý nádrži? Rozhodně bych doplnil počty samiček. Mám také 500, mám tam i jednoho takového samečka Aulonocary, jedno místo je prostě jeho, v okruhu půl metru, ale k němu osm samiček a dále dalších hafo ryb, má snahu je od svého místa všechny odrážet, ale jsou tam i ryby, které na něj prdí, třeba Fryeri, nebo Borlei, na ty si netroufne a tak mu to tak nějak narušují, že nemá dlouho nervy harašit. To množství ryb je si myslím důležité, proto ty Afriky působí přerybněně. Samičky se drží opodál, je jich dost, nevybral si žádnou, kterou by uštvával, ale naopak se vždy najde nějaká, která se k němu přidruží, třou se, nosí a tu nějakou dobu ignoruje, než se přidruží druhá...
diky za odpoved, mam 500l a dostal sem od znameho "prebytky" jenze to z pohledu aulonocar bylo 5 samcu a dve samice, tak ac to zni blbe, nechal jsem toho "nejhezciho" nejlepe vybarveneho a proste alfa... ostatni jsem dal mimo, 4samci jsou v klidu, ale ten jediny... grr, mam akva na 3 casti, prava a leva skalka - uprostred dva-kameny, tudiz rozdelen na 2 teritoria, ale prijde mi ze chlapec si to moc privlastnil
Jestli jich máš v malém prostoru a počtu, ničemu si nepomůžeš, co potom?? Jistě ho to nepřejde... Mají poměrně veliká teritoria, kdy všechny z něj odhání, nebo na samičky v něm neustále doráží... Lépe je chovat ve velkých nádržích ve větších počtech, kdy se mezi ně rozprostře jeho agresivita...
Ahoj, prosba prosim:
samec aulonocary nyesae mi posledni dva dny dorazi na dve samicky tehoz druhu, jedna nosi male, mam ho odlovit a dat pryc nebo to mam nechat? Prijde mi mirne agresivni... Dikys
Napadlo me ho dat na samotku, pomohlo by to?

Ono, ty mbuna jsou poměrně agresivnější, než Aulonocary, dobří plavci, kdy můžou ty poklidné Aulonocary utlačovat, vše jim vyžrat, nedají jim pokoj. Aulonocary jsou všežravci, dobře prosperují na krmivech určeným pro mbuna... Ty kombinace, je tam hodně proměnných, záleží na objemu a spoustě jiných faktorech. Jde nakombinovat cokoliv, jen mít k tomu podmínky, aby se to nemlelo, nějak nestrádalo, nebo pokud se zabývám odchovem nekřížilo a šířili se takoví kříženci dál. Taková zajímavost je třeba křížení Aulonocar a mbuna, uměle vyšlechtěná Aulonocara OB, to je už prasečina, ale hezké jsou

Netrval bych na nekombinování tak důrazně s ohledem na potravu. V tomto případě je to kombinování myšleno podle mne především proto, že nedochází ke křížení...
0 01.05.2016 14:46
Wendy2 [434] - Tak nějak od všeho trochu :) Ahoj, v tomhle článku
www.aquapage.cz/… jsem narazila na větu:
...Vhodným doplňkem k mbunám budou ryby rodu Aulonocara...
Doteď jsem si (nejspíš mylně) myslela (měla načteno), že mbuny a haps se nemají kombinovat mj. kvůli rozdílným potravním nárokům.
Nemůže mi do toho prosím někdo vnést trochu světla?

Díky

Starší reakce
0 16.04.2016 22:51 Rado - Tak nějak od všeho trochu :) –
Re: Uno ako som pisal,osobne by som dal max dva druhy,napriklad Labidochromis mbamba 10ks a Yellow 10ks
Ono, né každej ti to naservíruje s odkazem.

Já vim, jen dělám zagorku.Každopádně mi tato odpověď nedostačuje ale beru to jako názor.
Zkus to ráno, třeba už jseš za celej den hledání unavenej.

Zaměř se na poslední slovo.

Čtu to znova a znova a nikde jsem to nenašel

A ve finále jsi se ten druh, který si do tvého "mini" malawi dát dozvěděl.

Já do toho taky vkročím. Mám za sebou několik akvárek a i zde hodně lidí mi říkalo co a jak např u cochavcu jak nejdou k sobe a do tak velkeho akvarka atd a pak nebyl zadnej problem a ryby se trely, byli klidny a krasne vybarveny.Kamarad chovatel ma malawi ve 200l a po pocatecnim neuspechu se akvon krasne zajelo a funguje.Ryby se nehonej. Takze psat ze clovek musi mit 500 jinak to je na prd je proste hloupost.V nekolika knihach inna netu se pise ze neni problem malawi od velikosti delky 100cm.Samo nerikam ze si tam dam 20 cm rybu.Proto jsem se zde ptal jakou mam dat osadku ale misto toho se zde hadate co je malonke a co velke

ale ano, míchejme, měl jsem i malawi (budu se k němu v zimě vracet), i placky a chování ryb je nesrovnatelné - hlavně je to 300 litrů hrubého - sklo, kameny, filtrace a najednou to je tak na šnekáče
Ono hlavně to trochu přeháníš, ale jinak nic proti pořádnejm vanám, nicméně bych to neviděl až zase tak nemožně, bude to o vhodném poskládání osádky, neflákání výměn vody a odpovídající, spíš předimenzovaný filtraci naplněný vhodným filtračním médiem. Tedy placky do toho teď nemíchejme.

[1] ...... 10 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Přidat příspěvek • Zobrazeno 7749x