Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak zvýšit / snížit pH vody?

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 5 Žádná další stránka   1  
Jak zvýšit / snížit pH vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2006 16:41 Žena Wampi [54] Re: vai
Nejsem z Havířova , ale z Kolína. ano No a ten test bude snad zítra ,teda pokud ho seženu. No a ph mi nikdy nekolísalo směrem dolů to vím , spíš byl problém se stoupáním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2006 15:51 Vai Re: MRP
MRP napsal: ...chlor muze v nadrzi s vysokym obsahem amoniaku skokove zvysit pH coze Prosil bych to vysvětlit, případně uvést na pravou míru, nějak se totiž tohle tvrzení nezdá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2006 13:09 Žena Wampi [54] Re: Sid
Všem ,kdo se snaží mi poradit moc a moc děkuju. Side test na UT teď zrovna není po ruce, až bude tak napíšu. No a pokud se vzhledem k Vašim profesionálním názorům , teď myslím všechny zůčastněné, mám k celé věci postavit se svým názorem , pak by to bylo asi o tom že: všechny měřění ph jsem dnes po třetí zopakovala , dokonce jsem vždy zkoumaný vzorek vnutila příteli k posouzení, čili mám fakt svědka. Z vodovodu 6,8 nejvýš 7. Ve velkém akva modré tak nejméně 7,5, v karanténě 38 l taky tak a ve 25 l , kde mám malé black molly také stejné. Akva nemají nic společného krom toho , že do všech při výměně vody je přidáván výše zmíněný akvaregulátor. Toť můj stručný souhrn. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2006 06:09 pirát Re: Sid
podle toho co psala wampi má tu samou vodu i v karanténě,já bych se podíval na ten test a zkusil bych vodu proměřit aspoň 3-4 po sobě a teprve potom bych udělal z testu nějaké závěry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2006 00:33 Sid Chemik
MRPe, vy mi připomínáte toho "chemika" z povídek Šimka a Grossmanna, jehož oblíbeným výrokem bylo: "Kyselino sírová, zdraví neškodná, skoč mi do úst!" :) Máte rád chemii... ;-)
Také si myslím, že je lepší obejít se pokud možno bez chemie. Tvrdit, že Avaregulátor něco odstraní, (chlor, těžké kovy), je poněkud nepřesné. Mám tomu rozumět tak, že už pak v té vodě nejsou? Nebo jsou, ale v jiných vazbách? A jak zaručíte, že to tak zůstane napořád?
Řasám se daří zejména v eutotrofních vodách. A za eutrofizaci mohou živiny, z nichž především fosfor a dusík. Boj proti řasám znamená m.j. nutnost snížit obsah těchto živin ve vodním sloupci. Vyšší rostliny přijímají P především kořenovým systémem, proto jeho omezení ve vodním sloupci postihuje v první řadě řasy.
Argumenty typu: "Rozhodující je Buddy Ratio 23 nebo Redfield Ratio 16" jsou sice zajímavé, ale pro většinu zde se scházejících akvaristů - k ničemu. Umíte si představit, jak všichni měří koncentraci fosforu, přepočítávají je na fosforečnany, pak měří koncentraci dusičnanů a zjišťují, zda jsou ve správném poměru v toleranci 15-30, resp. 10-20, a to všechno testy od p. Rataje nebo Aquaru?
Já ne. ;-)
Někdy pokecáme. spim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2006 23:04 MRP Re: Blek
kristova noho...:)

disodium fosfat a Na EDTA slouzi k odstraneni chloru a tezkych kovu. Nektere stare nebo naopak nove vodovody zvysuji obsah zinku a ve studni muzete najit od olova az po rtut - tedy regulator muze dlouhodobe pri nevhode vode zachranit ryby. A to nemluvim o tom, ze chlor muze v nadrzi s vysokym obsahem amoniaku skokove zvysit pH coz take nemuseji ryby zvladnout. To uz muze nekomu prijit jako dobry duvod podobny pripravek pouzivat. :)

Je zajimave, ze bez jakekoli znalosti koncetrace fosforu dokazes pevne rict, ze zpusobí rust ras:)
Fosfat neznamena automaticky rasy! Je treba hledet na koncetraci.

Stejne tak:
Methylenova modr nezname SMRT, je treba hledet na koncetraci!

NaCl nezvysuje nikdy pH, je to neutralni sul.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2006 22:17 Sid Re: Wampi
Wampi, "data", která uvádíte, nemají podle mne logiku.
Vodovodní voda má dle vás pH 6,8-7... Přidáváte CO2...
Přirozenou cestou se pH voda díky odpadním látkám spíše snižuje...
Nenapadá mne nic jiného, než že v akva musí být něco, co funguje jako silný pufr. Nebo to do akva dodáváte...
Písek a kameny jste vyloučila... Korál nebo dno pokryté mořskými mušličkami nemáte, že?...
Akvaregulátor to nebude. (Dobře, že vám jej Blek vymluvil!). Měl by být pufrován na neutrální pH...
Používáte Akvin? Prověřte si jeho funkčnost.
K tomu kořenu - ten to nebude. V karanténě není a hodnota pH je obdobná... Ale asi by mi vadilo, kdyby mi 3 měsíce chtěl v akváriu plavat. Můžete-li, zkuste ho vyvařit. Nebo jej dejte do toho sudu - do zámrzu by mohl být vyluhovaný.
Zjistěte ještě hodnoty alkality (UT) ve vodovodní a akvarijní vodě a dejte je sem, ju?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2006 20:30 Žena Wampi [54] Re: Sid
CO2 přidávám už asi měsíc. Myslíte , že je fakt nutný ten kořen vytahovat? Pokud ano tak to udělám. No a dno ani kameny s octem nešumí. Jo a dík za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2006 12:33 blek Re: Blue
Nevím přesně co znamená střední tvrdost ale já bych nedělal nic zásadního. takové parametry vyhovují většině ryb a běžnějších rostlin, tak bych spíš uvažoval jakým druhům se vyhnout a nepřidělával bych si zbytečné starosti. Rozhodně není na místě cokoliv do vody lít.
PH je dost kolísavá veličina a 7,4, je skoro neutrál. Po nalití vody do nádrže se většinou změní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2006 12:13 Blue – ph a tvrdost vody
tak když už jsme u toho ph, tak mám taky otázku, na vodárnách jsme zjistila tvrdost vody střední a ph 7,4 což je podle všeho obojí špatně, takže co te´d s tím? můžu nalít na změkčení vody do akvárka jen tak destilku? a co s tím PH?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2006 08:59 Vai Re: blek
Pokud je Wampi z Havířova, kde je velmi měkká voda, je kolísání pH nahoru, ale i dolů, bohužel průvodním jevem velmi nízké uhličitanové tvrdosti takovéto vody - vodárny uvádí UT pouhých cca 1,5-2°dKH - www.smvak.cz/… (KNK 4,5 : 0,53-0,82 mmol/l)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2006 06:25 pirát Re: Wampi
Jaký používáš test?
Měl jsem test, ted již nevím od jaké firmy(taková trubička s ryskou do ní se nakapalo tuším 5 kapek roztoku a po rysku se injekční stříkačkou doplnila voda a potom se pomocí barevných koleček na papírku po¨rovnávala barevnost a tím hodnota ph),kolikrát se mě stalo že mě to ukazovalo úplně modrou barvu,tak jsem to musel i dvakrát vyplachovat,než jsem se dobral k seriozní hodnotě ph,neboť používám CO2 a tato hodnota vzhledem ke vstupním parametrům vody ,se mě zdála jako holý nesmysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2006 22:53 Sid Re: Wampi
V podstatě vše důležité uvedl Blek. ;-)
Tak jen heslovitě - co ten "písek"? Vytáhněte vzorek a zkuste jej otestovat. Velmi často se jako písek prodávají různé drtě, obsahující vápník.
Vysoké pH s sebou nese riziko zvýšení koncentrace čpavku, vedle čehož je současné snížení obsahu CO2 téměř bezvýznamné.
Ještě jednou prověřte všechny! kameny v akva a zmíněný "písek". Řasu "...tipujete na ruduchu a sem tam zelenou..." - ta zelená bývá většinou taky ruducha... ;-) Červených řas (Rhodophyta) je mnoho druhů a jejich zbarvení se pohybuje od šedé až po téměř černou, přičemž i sytě zelená je běžná...
Sklovité a rozpadající se řasy mohou být odumírající vláknité ruduchy, možná i sinice. Chtělo by to dobrou fotku!
Fosfáty, to je to, co se snažím do akva nedávat ani v potravě. (Proto je pro mne jedním z kritérií při výběru krmiva i obsah fosforu).
Nedostatek světla jste si vyhodnotila sama, o třípásmových "obyčejných" zářivkách (cca 0,5 W/l) jste tu toho musela číst tolik, že vám není v tomto smyslu nutno radit.
Ten kořen zkuste vyjmout a na nějakou dobu jej dejte vyluhovat, alespoň do doby, než vám přestane plavat. (Např. na zahrádku do sudu s vodou na zalévání.)
Pomoci snížit pH by mohlo přidávání CO2, ale rozumnější v tuto chvíli bude zjistit, co způsobuje posun nahoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2006 22:28 blek Re: Wampi
Chlór po několika hodinách vyprchá, regulátor ne.
Pokud měníš 20% vody, zdravé ryby to ani nepoznají. Odstátá voda je samozřejmě lepší, ale voda s chlórem je lepší než z regulátorem. Ten se prodává jen proto aby se vydělalo.(Ta prodavačka chodí do práce proto, aby dostala výplatu, nikoliv proto aby ti sdělením, že nakupovat pitomosti se nemá, ušetřila potíže.) Netvrdím, že to je jediný důvod tvého problému, ale jedním z několika být může.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2006 22:15 Žena Wampi [54] Re: blek
No skvělý a já to tam dobrovolně leju na doporučení prodavaček. voda z vodovodu je 6,8 nejvejš 7. Test co mám ukazuje do 7,4 což je tmavě zelená no a mě to ukazuje modrou tak to bude víc teda teď mluvím o nádrži. Akvaregulátor tam leju proto , že ve vodě co tam dolévám je chlór a nemám kde odstát 100 l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2006 22:05 blek Re: Wampi
akvaregulátor, který obsahuje účinné látky:disodium fosfát, disodium EDTA, methylenovou modř, chlorid sodný.(uvedeno na obalu), ….

disodium fosfát podporuje růst řas, disodium EDTA je pro mě velká neznámá, methylenová modř, škodí všem rostlinám a zabíjí docela spolehlivě krunýřovce., chlorid sodný je sůl a zvyšuje PH
Neznám důvod proč bych něco takového dobrovolně nalil do akvárka.
Dobré je znát tvrdost vody v nádrži i té z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2006 21:34 Žena Wampi [54] Re: blek
do vody kterou měním přidávám akvaregulátor, který obsahuje účinné látky:disodium fosfát, disodium EDTA, methylenovou modř, chlorid sodný.(uvedeno na obalu), sůl nee, preventin nee
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2006 21:27 blek Re: Wampi
PH 6,8 z vodovodu je pozoruhodné, většinou bývá zásadité.
pokud je voda měkká může její PH značně ovlivňovat spotřeba CO2 rostlinami. Ale v tak velké nádrži je to nepravděpodobné. Napadá mě koupený písek, který je často nevhodný. Nebo nějaká látka (sůl, preventin, regulátor) přidávaná do vody? Ale na to není dost informací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2006 21:05 Žena Wampi [54] – Zvyšování ph
Můj dotaz: jak začít? Akva 480l založené cca 3 měsíce, voda z vodovodu 6,8 , rostliny ,které po zaslání byli super se nejenom příliš vytahují hore, což je mým slabým světlem , to vím, ale takéjsou napadené řasou, ne zas tak moc , ale tipuju to na roduchu, sem tam zelená ta mnohem míň. Jo a jsou teda některé druhy jako by průsvitný, rozpadají se. Filtr mám tetra tec 1200 l za hodinu nyní stažený na co nejmíň. Přerybněno snad nemám. Ryby jsou OK. Ale pořád mi stoupá ph , dnes jsem ho měřila a je to totálně do modra test už to ani nebral. Dno mám říční písek 3-6 mm koupený v obchodě. Kameny všechny odskoušené octem . Kořenem to asi bít nemůže že? Někdo ho kdysi někde našel nevím kde, ve vodě nebyl. Já ho tam mám ty tři měsíce, pořád má tendenci plavat ale nehnije a zdá se tvrdý. ( ten kořen). Co s tím? Jsem svolná vyměnit půl vody , koupit nové zářivky a posílit rostlinstvo, dokoupit ho. Co víc?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 4 ...... [5]

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 10314x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8690-jak-zvysit-ph-vody?od=201