Terčovci - rozmnožování, odchov
Ta to určitě není sekretem
Bohužel mám stále problém, že pár red tyrkys dovede mladé k rozplavání a potom z toho nic není (byl to tak 5 výtěr). Před tím několik výtěrů kvůli vodě nedopadlo. Vypozoroval jsem, že ryby po rozplávání během jednoho dne umírají. Z čehož vyvozuji, že se páru nevytvoří sekret. Můžete mi někdo pomoci, co by mohlo zabrat? Děkuji.
Tou barvou to nebude,ale je pravda,že hnědý nebo tyrkys se dělají trochu lépe.
finnnp napsal: Dá se z určitostí říci,že světlé barevné mutace terčů nasazují sekret opožděně.
Ale tou barvou to teda nebude...
Já už laboroval snad ze vším.Z Ph,Teplotou,tvrdostí.A u červených variant mohu z přehledem říci,že nevím.
S vodou problém není co se týče vývoje půldku to bych nerozebíral s tím problém nemám.Pouze s tím sekretem.Spíš by mě zajímalo co máš odzkoušené že ti fungovalo.
Dá se z určitostí říci,že světlé barevné mutace terčů nasazují sekret opožděně.Snížení sloupce vody někdy funguje.Kdyby jsi měl špatnou vodu tak se ti jikry rozpadnou.Jinak žádný přesný recept neexistuje.Já osobně zkoušim zkoušim zkoušim.Taky se stane,že to prostě z nějakého důvodu nejde.Někdy se zase stane,že odchováš bez ůpravy vody,ale vždy jen pár kousků.
No připadá mi to tak. Slyšel jsem že někdy při použití kyseliny mladí nechcou na rodiče jít.Rodiče jim jakoby smrdí.Nevím co je na tom pravdy.Možná jsou ryby fakt mladé.Byl to jejich první výtěr.Budu rád za každou radu.
Ahoj tak se zeptám.Máte nějakou zkušenost jakým způsobem nejlépe vyprovokovat ryby aby nasadily sekret? Zkusil jsem po vylíhnutí pomalu zvyšovat UT,CT,PH a stejně nic.Taky jsem zvýšil vodivost z 110 na zhruba 350 a vůbec nic.Někdo prý snižuje hladinu klidně na 1/3 ale nevím co je na tom pravdy.
Jinak ryby to jsou red meloni asi 15 měsíců staří a tohle byl jejich úplně první výtěr ze kterého bylo asi 120ks které ovšem po rozplavání padly.Možná jsou mladí ale rád bych vyzkoušel i jiné věci takže jestli jste to někdo testovali sem s radami.

Starší reakce
Tak se mi opět vytřeli terčovci red tyrkys, dnes jsem sledoval, jak se rozplavávají a do večera bohužel všichni zmizeli. Všiml jsem si, že částečně mladí bloudili (několik se jich motalo i kolem rodičů) po akváriu, což by nasvědčovalo tomu, že rodiče nemají sekret, ale tomu zase neodpovídá, že mladí zmizeli během několika málo hodin. Může být důvodem i špatná voda?
Vždy svítím slabým nočním osvětlením od noci kdy se mají vykulit až po zhruba 2 den od rozplavání pak už zase noční světlo vypínám.Já tu ted mám jenom red melony tak snad se conevidět začnou třít

Díky za rady. Já jsem zatím ve stádiu zkoušení. U Melonů se mi pár vytře, ale zatím jikry průběžně bělají, několik jiker zůstane, že už jde pozorovat zárodek (takže předpokládám, že samec je plodný), ale k vykulení vůbec nedojde. U Tyrkysů mi to zatím rodiče dotáhnout k vykulení, kdy se prďata třepotají na kuželu, ale pak mi přes noc zmizí.
Přisvicuješ po vykulení i přes noc?
Ono to většinou bývá špatnou vodou.Prostě musíš zkoušet dokud na to nepřijdeš.Už se mi jednou stalo že jsem měl neplodnýho samce ale to se stává minimálně.V 99% případ je to špatná voda.
Neoplodněné jikry do 40 hodin zbělají,u oplodněných by měly být po 48 hodinách vidět oční body.
jak se poznaji neoplodnene jikry?jsou bile??
a dosel jsi pak k nejakymu zaveru,proc se tak stalo?
Samozřejmě že stalo ani nepočítám kolikrát.
stalo se ti nekdy ze ti jikry zplesnively?
Tvrdost se opravdu u některých variant zvedá ale pomalu a až po vylíhnutí jiker.Já u pigeonů začínal zvedat tvrdost zhruba 12 hodin před předpokládaným rozplaváním ale zvedat to už při jikrách je hloupost.

tak koukam ze kazdy kdo odchova tercovce uspesne,dela to jinak...kdyz jsme nezvedli po vytreni mikro rybam se nevytvoril sekret
Podle mě je blbost upravovat vodu po nakladení jiker.Já to vždy nachystám tak aby už aspon odhadem den před výtěrem byla voda nachystaná a aby již byly parametry ustálené. Ono to není třeba hrotit někdy, to funguje i bez chemie.Paradoxně když jsem měl okrasný akvárko tak jsem tam měl páreček pigeonů a bylo u nich pravidelně každý týden vylíhlých min. 100ks ale po tom co jsem je dal do vytíračky a zkoušel chemii tak vůbec nic pak jsem tam nalil čistou vodu z okrasnýho a mladý byli.Podle mě si to určitě první nachystej a jak se vytřou tak at už se voda nemění.Ale jsou tu jiní experti na odchov jako třeba rriky já to dělám jen pro radost a tak abych měl na náklady.
mi pouzivame reverzni osmozu a kyselinu.U tech chekboardu je voda z kraje dobra,nebo zkousime ph mezi 5- 6 a s mikro testujem nu a po nakladeni jiker zvysujem mikro dolejvanim vody z kohoutku a po nejake dobe se voda zakali ze jsou jikry sotva videt,cim to muze byt nevis?
Red melony jsem zatím neodchoval na ty se nyní chystám. Co se týče tyrkysů tak u těch to bylo asi 250 mikro hodně jim vyhovovala tvrdší voda.Marlbora měli rády kolem 150 mikro.PH vždy držím kolem 5-6.Jinak ale nemývám velké odchovy kolem 60-120ks. Pro někoho je to málo pro mě až nad hlavu. Samozřejmě že s reverzkou a všelijakou chemií by se dalo dosáhnout lepších výsledků ale na to já moc nejsem a když mi teče z kohoutku dobrá voda proč toho nevyužít takže jediné co používám tak kyselinu fosforečnou na snížení PH a přesto to celkem jde.
Ahoj Kubo, jáká vývojová voda se ti osvědčila u varianty Red Melon, Red Tyrkys a Red Marlboro?
Nene není. U 3/4 variant co jsem odchoval tak jsem vždy zvyšoval vodivost oproti tomu co mi teče z kohoutku. Mám tu z kohoutku 110-130mikro jak kdy ale ideál byl téměř vždy 150-250mikro.
200 mikro?to jsem myslel ze je vzdycky moc
Ono někdy trvá tu vodu vychytat. Mi to u mých prvních marlbor trvalo okolo 15 výtěrů.Ale z vlastní zkušenosti ti můžu říct že tahle varianta má ráda vodu zhruba 200mikro a PH kolem 5-5,5 v tomto se mi vždy pigeoni docela dařili.Mimochodem myslím že tohle je spíš do kategorie terčovci-odchov.

tak voda by mela byt docela dobra,vsechno zmereny a jak ma byt.Meme strach ze nam chovatel prodal par s neplodnym samcem..
je,ale většinou za to může špatná vývojová voda
pekny vecer vsem.Mam dotaz..s tata ma v odchovne parecek chekboardu,maji za sebou 5 snusku jiker ale stale nic..jikry pouze zbelaji..delame ph 5-6 vodivost nejmene tak 58 .Stale se nechyti ani rybka.Malbora,cerveny t.rozmnozi v pohode,mladych dost ale u tohoto paru ne a ne.JE MOZNE ZE BY BYL SAMEC NEPLODNEJ???
Starší reakce
A nebo mít jednu menší místnost a hnát to centrálním vytápěním.Existujou však možnosti jak na rybičkách ještě vydělávat.
Pro většinu smrtelníků je dnes odchov ryb koníčkem a ztrátovou záležitostí. Mám kolem 900l a taky se obávám účtu za elektřinu...
Ono je to dneska složité.Každý vidí kolik disky stojí a ihned si myslí jaký balík se na nich dělá.Dneska také každý druhý seká ryby na množství,ale na kvalitu už se moc nekouká.Ani sám nevím jestli cena disků je na správné ůrovni.V roce 1987 se prodávali hnědé za 30 Kč a modré za 50 Kč.Dnes jsou ceny energii ůplně někde jinde a obě formy seženu za 100 Kč 4 až 5 cm.Na druhou stranu v Anglii seženu disky z kvalitnějších odchovů za cenu 10 liber,ale velikost je 6 až 7 cm.Těch problémů z prodejem rybiček je,ale více.Ty,ale nechci rozepisovat.
To taky záleží proč to děláš. Podle toho jak píšeš jsi nad tím uvažoval abys vydělal. Na to rovnou zapomen. Já to tak taky zkoušel měl jsem tu asi 1400l vody vím není to moc ale když si vezmeš každé akva topit na třicítku tak se to pěkně prodraží. Něco jsem vydělal na mladých ale výsledek na konci roku kdy jsem platil
8000 za elektriku a to jsem část platil už půl roku před tím celkem tedy asi 10 000. Tohle mi podlomilo kolena. Přece jen jsem chudej student z rozvojové země

Zkrátka takhle jsem to zkoušel na kšeft. Nefunguje to. Jak píše bob musíš mít hodně vyjimečnou formu nebo hodně kvalitní ryby abys na tom vydělal.Jsou tu takoví kteří na burze prodají všechny hnusy. Vůbec žádná selekce. Půl roční ryby v pětkách a oni to perou lidem dál. Takhle jsem to dělat nechtěl sice mě to stálo dost ale takhle ne. Výsledek. Zmenšil jsem to tu mám tu nyní sotva 600l objem akvárek ale dělám to vyloženě z radosti.V jednom akvu mám melouny na spárování a je to prostě o tom že je to koníček který něco stojí ale jestli chceš na nich vydělat tak s tím ani nezačínej

Aby byly na burze hned vyprodané to jsem ještě nezažil, spíš jich většinu prodejci vozí zpátky

Pokud nemáš kvalitní ryby nebo méně běžné barevné formy tak se vůbec nevyplatí je odchovávat

Menší zájem a hlavně čím dál vyšší náklady

Hodně chovatelů terčovců skončilo nebo přešlo na jiné ryby

Pejša odchoval melouny v 600us a to je ani nechtěl měl dva páry v nádrži kterým nechystal vodu a oni se vytřeli a oba páry stejně vodily a mladé lítali mezi oběma páry.Já osobně jsem například odchoval Marlbora v asi 550us ale později kolem 1 měsíce se začly na mladých projevovat vady které byli již zřetelně viditelné.Deformované ploutve co byla docela častá vada tak byla velikost očí jedno bylo normální a druhé jakoby zakrněné. Proto raději upravit vodu než potom jako já sejmout 70 ze 100ks mladých.
Red tyrkys jdou udělat i ve vyšší vodivosti, mě se to povedlo v 550μS

Byl jsem překvapen, že se vůbec při takových hodnotách vykulili. Je možné, že je sežrali rodiče, i když jsem je viděl sbírat a vracet na kužel.
Tam bych to možná spíš viděl na to že se nevyvíjeli správně a rodiče je kvůli tomu sejmuli.
Ano NO2 a NO3 jsou v normě. Ono nedošlo ani k rozpavání a poslední kousky jsou zatím na kuželu, takže si myslím, že o tvorbě sekretu to nebylo.
Páru se nemusel vytvořit sekret, je to o vodě

Předpokládám že NO2 a NO3 máš v pohodě

Zdravím, měl by jsem jednu otázku. Ve společenské nádrži jsem měl pár Red tyrkys stáří kolem 2,5 let, kteří se pravidelně vytírali, tak jsem jim pořídil samostatnou nádrž, kam jsem je umístil. Než jsem jim stačil upravit vodu, tak se mi vytřeli a předpokládal jsem, že je sami sežerou, to se však nestalo a přibližně 5o kusů se vykulilo. Teď však v průběhu dne mizí a už tam zbývá posledních pár kousků. Může být jiná možnost, proč mladí umírají, než nevhodná voda, která má tyto hodnoty pH 6,8 a 450 μS. Předem děkuji za reakce.
Starší reakce
Díky za radu, ale myslím že samice se vytře na kužele sama bez samce, protože čistí a pomalu naplouvá na kužel jako když klade jikry a trochu se u toho klepe.
Nech je tak aspon 2 týdny a potom to můžeš zkusit.Oni ti dva dědci mu jen ukazují kdo je pánem akvária.
Přidat reakci
1 ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19315x