EPOXY 1200
Hodně záleží na druhu toho plastu.... vteřiňák nelepí všechno, mohlo by to praskat. Takže doporučuju předem vyzkoušet. Hodně zdaru

Hm tak to už neztvrdne.Přece jenom udavají dvacetčtyři hodin.A to už pomalu bude.Už to dál neplácej.Ať to taťka vyhodí to je už beznadějný.A opravdu moc pracný.Udělej to ztoho plastu.Bude to rychlejší.V modelářství koupíš vteříňák a ve spreji tvrdič.Naneseš vteřiňák jemně přestříkneš tvrdičem a je to okamžitě slepený.Asi bych neváhal.
Imii napsala:
Tkaniny je prozatím jedna vrstva ... vlákna jsou dost hustá ... a tloušťka látky je tak 2mm (víc ne)
Víc vrstev jsem nedávala protože se to začalo leptat ... tak jsem spěchala spíš sem nechat si poradit.
a právě proto jsem ti dával odkaz na monako...normálně se laminuje tak, že na separovanou věc natřeš jednu vrstvu, položíš tkaninu, jemně přitlačíš, natřeš, a položíš druhou o 45 stupňů otočenou tkaninu, natřeš a další vrstva a tak dokola podle toho co laminuješ, jakou tkaninou, jak je složitý povrch a ta...
něco o laminování z monaka..když jsi to tam nenašla...
www.mo-na-ko.net/…
www.mo-na-ko.net/…
www.mo-na-ko.net/…
www.mo-na-ko.net/…
a o laminování je na monaku desítky otázek a odpovědí...
Tak mám pokračovat v patlání nebo raději zkusit ten plastovej kryt ? (na to materiál máme ... )
Přeci jen to patlání ještě dlouho potrvá ... z plastu by to bylo prakticky hned.
Navíc mi psal před chvílí tatínek, že to je pořád jako med ...
Tak klidně to akvárko z vrchu můžeš zatěžkat.Ten kryt zas tak těžkej nebude.Troufám si řict že kdybych dal nahoru rovnou desku tak si na ni klidně stoupnu.Šestka sklo už je docela síla.Po vytmelení toho tvého krytu a to tmelení tě nemine i když dáš další vrstvu .Nebude rovná.Takže ten kryt bude taky něco vážit.Bude to pracnější ,ale zlom vaz.
No akvárko je celkově takový divný ... lepil to jeden starej ožralej sklenář ... takže přední strana má třeba 60cm ale vzadu je 59,8cm ... to stejný boky ... prostě to není úplně rovný ... je to navíc lepený průhledným silikonem (já tam nakonec ještě zevnitř napatlala trochu perenatoru) ... takže mám docela strach ... sklo má 6mm a opravdu se na to bojím dát něco těžkého ...
Tkaniny je prozatím jedna vrstva ... vlákna jsou dost hustá ... a tloušťka látky je tak 2mm (víc ne)
Víc vrstev jsem nedávala protože se to začalo leptat ... tak jsem spěchala spíš sem nechat si poradit.
Jak silné je sklo toho akvárka.Je pravda že budeš muset ten kryt z pryskyřice přetmelit aby byl rovný.Bude to pracné a taky to ztěžkne.Asi by bylo fakt rozumný ten material na reklamu.Tuším že mají různé tloušťky.A pokud máš akvárko ze silného skla tak se nemusíš bát že to neudrží.Já z nouze udělal akvárko v odchovně jen ze čtyřky skla nějakejch sedmdesát litrů.Myslel jsem že se roztrhne až ho napustím .A vydrželo.Plocha silikonu tam dohromady žádná nebyla.
Ještě se zeptám, kolik vrstev tkaniny jsi tam dala a jakou má ta tkanina měrnou hmotnost? Tzn. jak moc je tlustá a jak má hustě vlákna? Jo a stou "látkou" opatrně, je to skelná tkanina a vlákna z ní a prach z broušení je hrozný svinstvo. Strejda si píchnul kousek toho skla do prstu a dneska ho má chromej, nějak se mu to zanítilo čo co. Takže rukavice a náhubek jsou třeba!

Jo a to že jedna plocha je ještě lepkavá a druhá ne, za to může většinou špatné rozmíchání směsi nebo nestejnoměrná vrstva pryskyřice. Větší vrstva většinou vytvrdne rychleji...

Upřímně, já bych se na to laminování vabodnul a poptal bych se po těch plastových deskách v reklamce. Mívají tloušťku většinou 4-5mm. krásně se s nima dělá. Třikrát hodně nařízneš nožem, a krásně čistě to zlomíš (nejdřív si to vyzkoušej). Lom zabrousíš šmirglem na prkýnku. Pokud je kryt hranatý jako v tvém případě, půjde to jedna báseň. Všechny spoje můžeš lepit vteřinovým lepidel, drží to fantasticky. Celý povrch krytu přebruš pod vodou jemným papírem zrnitosti cca 1200 a pak až to uschne to odmasti lihem. Potom to stříkni buď plničem pórů na autokaroserie nebo základovou barvou na auta. Potom to zase lehce přebruš pod vodou, odmasti a šup na to vrchní nástřik barvou co se ti líbín nejlépe tři slabé vrstvy. Bude to věčný,lehoučký, bude to vypadat jak od profíka, nebude to smrdět od tepla zářivek (což polyester dlouho bude) a budeš to mít za zlomek času toho laminování.

Mám to u táty ... jedu se tam odpoledne podívat ... včera večer už byla ale ta horní plocha "nelepivá" takže bych řekla, že teď už to trochu tuhý bude.
Já se snažím, protože mám strach, že pod tou rychlejší a technicky lehčí variantou mi poleví akvárium které je lepené doma ... proto se snažím vymyslet kryt z co nejlehčího materiálu.
Ničím jiným to neodstraníš.Ocet na to nezabírá.Už to aspoň trochu tvrdné?
Toho tvrdidla máme strašně málo ... jak je na fotce ta mini lahvička ... tak je plná jen půlka ! ... nelze místo toho použít něco jiného ? Ocet ... cokoliv ...
Jestli to smrdí po myšině ? ani ne ... mě to připadne jako smrad z chemie prostě

Smradu se nezbavíš ten musí vyprchat sám.Smrdí to po Myšině že?Eště mě napadlo zkusit to po povrchu potřít tím tvrdidlem.Mohlo by to zabrat.Zkus to na malém kousku.
Nic o separování mi neřekl. Ale nabízel mi sklolaminát (látka) ... toho máme doma plno ... navíc nám řekl, že to je to samý jako ta pryskyřice ...
BTW: nevíte jak se zbavit toho strašnýho smradu ?

Já mám doma taky nějakou plastovou desku a pak takový to plastový co se dává do kuchyně aby z linky neteklo za linku ... z toho jsem to chtěla původně, ale přišlo mi to těžké, tak mi tatínek řekl, že to uděláme z epoxidu. Já se tedy sebrala a šla nakoupit epoxid. To že mi to vyleptá díry do polystyrenu jsem nevěděla ... a upřímně ... je to jedno ... to se přece zabrousí ... hřát by se to nemělo. Budou tam totiž zářivky v krytu (jak se dávájí do kuchyň a dílen takový ty zářivky v předřadníku krytý plexisklem)
FOTKA: dva tydle svítící krámy budou v tom krytu. Moc se to podle mě hřát snad nebude ... a určitě tam chci vyřezat i "větrací" otvor ... zatím to jsou ale jen plány
Jen ti stále radím aby jsi se podívala na stránky kde se těmito věcmi zabývají..lodní modeláři a pak různí úpravci aut..u lodičkářů se dozvíš kolik problémů je s laminováním..a znovu říkám, že epoxy a polyester jsou 2 různé věci..a nejsem si jistý zda polyester a rybičky je zrovna to správné...aspoň já ten svůj trup z polyesteru budu tmelit 2 mi různými tmely v několika vrstvách a natírat základovou a krycí barvou..nejen pro krásu ale i pro stálost ve vodě...a aby jsi mohla mít v krytu nainstalované světlo budeš potřebovat aspoň 2mm hloubku stěny + příčníky proti prohnutí..a o separování kopyta ti jistě prodavač řekl a nebo to bylo napsáno v návodu...smrdí to hrozně, že ??? to polyesterové pryskyřice naproti epoxydovým dělají....
Klid Imii. s tím co máš to půjde krásně. Zas taková věda to není. Sám jsem letecký modelář a něco už jsem vylaminoval. Dulěžíté je, že polyester narozdíl od epoxidu polystyren leptá, což už jsi sama zjistila. Kdyby to byl epoxid, tak není důvod polystyren separovat, pak bys ho vydlabala nebo rozpustila ředidlem. U polyesteru je třeba separovat hnědou izolepou kvůli tomu leptání. Protože když se to naleptá, tak se to nehezky na nějakých místech propadne a není to rovné. Takže návrh jak na to:
Pokud se ti tvůj výtvor ani teď nevytvrdil, je špatně zvolenej poměr složek (musíš dát víc tvrdidla-iniciátoru) Polyester je taky trochu agresivnější než epoxid, ale na kryt je to jedno. Pokud to budeš chtít začít dělat znova, polep ten polystyren izolepou, natři trochou leštěnky nebo pastou na parkety a postupně v rámci jedné namíchané várky pryskyřice napatlej na to kopyto 3-4 vrstvy tkaniny, nejlépe osnovou křížem. Nech vytvrdit a zabruš, vytmel, nastříkej barvou... Ale pokud se ti kryt bude někde extrémě hřát, tak může začít kryt měknout a bortit se, ale pokud tam dáš reflektor, tak myslím že to nehrozí. Jinak sis zvolila dost složitou výrobu krytu. Já ho mám na svém akváriu slepený z plastových desek na reklamní cedule (mají v každé reklamce) slepený vteřinovým lepidlem a nastříkaný barvou. Práce na odpoledne... a bez patlání

Bavila jsem se o tom s tátou. Ten mi řekl, že si máme jet koupit EPOXYD. Tak jsme jeli do jednoho obchodu a dívali se po regálech. Přihnal se za námi prodavač a že velmi rád poradí. Tak jsem řekla, že potřebuju Epoxyd. Dal mi toto a řekl, že todle množství je tak na celou loď. Jak jsem měla vědět, že to není ono ?
Takže říkáte, že s tímdle to ROZHODNĚ NEPŮJDE ?
Pak jsi se zeptala úplně špatně..polyesterová pryskyřice (čili živice) není EPOXYD !!! A platí pro ni jiná pravidla. Znovu tě posílám na fórum monako..tam v diskuzích najdeš přesné postupy..
p.s. kdyby to bylo tak jednooducé, tak jsem si nekupoval trup na remorkéra za cenu čtyřcifernou ale udělal bych si to sám...

1) Todle mám doma ...
2) Takhle to vypadá po prvním nátěru
3) To úplně nahoře už je tak trochu tvrdé, ale ten předek se pořád lepí jak mucholapka
Imii - s takovými pokusy jsi se měla nejdřív zeptat na nějakém modelářském nebo automobilovém fóru..epoxy 1200 je složitější na vysvětlení..samotné laminování je věda..vím to, dělám i lodní modelářství...a na kryt který bude zahříván bych laminát nepoužil ani náhodou..polystaren jsi měla nejprve separovat ..to abych ti aspoň trochu pomohl...k tomu se používá několik vrstev lepící pásky nebo diava na leštění nábytku.. tady najdeš tolik informací, že nebudeš vědět co s nimi..
www.mo-na-ko.net/… No něco takovýho na tej pixly bylo ... ale ten chlap co to prodával, říkal, že to je to co chceme - epoxid ... za chvíli to pojedu vyfotit
PS: prej s tím slepíme celou loď nám říkal
Není to spíš Polyester než epoxid?
Byla to litrovka/kilovka a u toho maličká plastová flaštička s tím tvrdidlem. Jistě že jsem to zamíchala ... už to pomalu tvrdne. Na jednom místě už to na poklepání "duní" ... aspoň vím, že toho tvrdidla budu muset dát asi víc ... ale zase ... schne to ve tmě a je tam celkem zima (protože to smrdí)
Tak toho tvrdidla je tam opravdu málo.Po čtrnácti hodinách by to mělo už tvrdnout.pokud jsi koupila to kylové balení a u toho byla malá plechovka tvrdidla.Tak tá malá plechovka je na celou velkou.Takže si podle toho udělej představu jak to naředit v menším množství.Oryginal tvrdidla je jedna třetina.Epoxidu.Asi si to budeš muset zopakovat.
A po pridani tvrdidla jste epoxyd rozmichala? 2-3 kapky se mi zdaji malo, ale mozna se jedna o jiny epoxyd. V navodu se pise procentualni podil 2%?
Psali 2% ... tak jsem si nalila do kelímku (je vidět na fotce) trochu toho epoxidu a kápla tam tak 2-3kapky ...
Dokonce ani v tom kelímku to není tvrdší ... pořád teče ... ale dala jsem toho "tvrdidla" snad dost, protože to udělalo takové bublinky ...
tvrdnuti epoxydu je zavisle od pomeru tvrdidla. Zalezi v jakem pomeru jste epoxid namichala.
0
[46] 30.05.09 10:45 Imii 
Máme tak trochu problém ... nicméně, moc jsem toho na netu nenašla tak píšu sem.
Rozhodla jsem si udělat kryt na akva ze sklolaminátu a epoxidu.
Vesele jsme si nařezali "kryt" z polystyrenu. Pak jsme ustřihli sklolaminát a vesele patláme patláme epoxid. JENŽE to bych nebyla já aby se něco nestalo ... polystyren se nám začal rozežírat (jak jsem to měla proboha vědět?) to by ale tak nevadilo - zabrousí se to. Jenže teď po 14hodinách to nějak není tvrdý a dá se to použít spíše jako mucholapka ... teplota v místnosti je cca 16°C ... chci vědět jestli to ztvrdne a za jak dlouho ?
Přikládám fotku ze začátku našeho "experimentu".
Starší reakce
Asi co člověk, to názor, já jsem použila epoxy 1200 na Danilí aqua před rokem, navzdory zákazu ředila lihem,schlo to před neutralizací asi 6 hodin, tvrdý je to jak pes a slouží to dobře. Postup prací je v deníku.
Je ale fakt, že protože jsem na přesnost levá, koupila jsem Epoxy s ředidlem tak, že se nic neměřilo,prostě se smíchaly dvě piksličky a bylo.
Radil mi s tím tehdy Zikyc, který má (měl) stejným způsobem udělanou Zase deltu a ten to neředil a vyšlo to taky dobře. Tenhle týden budem dělat nový pozadí do akva a znovu to bude Epoxy1200.
Chce to asi vyzkoušet

Už je to v pohodě, byl jsem to teď kontrolovat, je to tvrdší.
Byl jsem jenom trochu vyděšený, protože předešlé vrstvy vyschly tak rychle a tahle měla načas.
A jenom takový menší detajl k EPOXY S1300 EPOLEX, s tímhle bych asi pozadí nedělal, dočetl jsem se tohle:
"Výrobek byl schválen pro nátěry povrchů potravinářských zařízení, které přicházejí do styku s potravinami, ale není určen pro nátěry, které přicházejí do přímého styku s pitnou vodou, krmivy a k nátěrům dětského nábytku a hraček"
Radši od koupi tohoto EPOXY upustím

Myslím, že pak už s tím nic dělat nejde. Holt by ses musel pokusit, nějak to nevytvrzené Epoxy sundat a namíchat nové. Musíš si dát skutečně záležet na poměr míchání Epoxy-tvrdidlo....

Tady s tímto jsem dělal pozadí já a v pohodě.
Asi spatny pomer epoxy:tvrdidlo.Cim jsi to redil?Lihem?
0
07.02.09 18:02 MartinPHX Ahoj všem, jak jste vyřešili problém když to epoxy netvrde.
Nějak se to tu nezodpovědělo. Rád bych to věděl, kdyby mě to potkalo jak to mám vyřešit.
Díky

Ze sem si toho " Nestoji nahodou v navodu nicim neredit? " v pribalove informace nejak nevsimnul.Zadny vysloveny zakaz tam neni.Neni tam ovsem ani zminka o tom,ze se to redit muze/musi.Ovsem rozdil ve schnuti byl nepatrny.Naredena epoxy s tvrdidlem posypana vrstvou pisku tvrdla cca pul hodiny pri teplote kolem 22 °C.Za 24 hodin naprosto tvrde.
Jen je treba dat pozor pri michani epoxy a tvrdidla,pomer myslim 4:1 (epoxy:tvrdidlo).
no dobře, zkusim neředit, uvidíme

a jaká jiná pryskyřice by se dala použít??? Ani trošku se v tom nevyznám

Já jsem ředil nepatrně lihem 96%(je pravda že s 60% to rádo bělá) a dobarvoval pigmentem Pufas(běžně k sehnání v barvách)
lihem nejblize 100 procentum, nebo jeste lepe nicim, pouze nahrivat pri nanaseni fenem, nebo uplne nejlepe pouzit jinou pryskyrici, mene viskozni.
Nestoji nahodou v navodu nicim neredit? Proc to tolik lidi nerespektuje? Jen proto ze to radi nekdo z rybicek (netu)? Ono to samozrejme jde, ale hrozi (dle lihu, obsahu vody ...) dlouhe schnuti, belani, .... Tak proc to riskovat.
a čím tedy ho mám naředit????
60 procent lih je na redeni zcela nevhodny. Aby sis pak nestezovala, ze ti to netuhne, bela, ....
Na obarveni se dá použít jeden druh Balakrylu, myslím že označení je Balakryl Mat, nebo tak nějak...
Ja sem ho taky redil lihem,ale mel sem silnejsi,93 %.Ono to zalezi na tobe,jak moc a v jakem pomeru to naredis.Cim ridsi,tim hur se s tim dela.Kdyz budes natirat klasicky stetcem,namichal bych to hustsi,aby to tak rychle neteklo.Konzistence neco mezi medem a vodou

.
a ještě jedna malinkatá otázka, když bych ředila epoxy lihem, co jsem koupila v lékárně- 60%, tak v jakém poměru? A moc díky za radu ohledně obarvení
Ono uz samo naneseni pisku na epoxy napr. ve 3 vrstvach udela pozadi barevnym,zalezi na pisku,ale klasicky kremicity to zbarvi lehce do zluta/hneda.Nebo da se pouzit i suchy,prosity jemny jilovy prach.Z barev se da pouzit i tzv. malirska hlinka.Teoreticky muzes pouzit jakoukoliv barvu,ktera je schvalne pro styk s pitnou vodou.Kdyz bude vrstva pryskyrice dostatecne silna,nemelo by to skodit.Epoxy + pisek nebo barvu je dobre nanest na polystyren aspon 3-4.
Prosím o radu, budu vyrábět pozadí a nevím, jestli se dá epoxy něčím obarvit, poradíte čím?
Starší reakce
A je to opet tady, proc lide redi epoxy 1200 (predpokladam, ze je rec o nem, i kdyz dosud kazdy rika jen epoxy) lihem, kdyz v navodu jasne stoji neredit nicim. Proc se pak divi, ze bela, dlouho zasycha, netvrdne. Proc ho chteji strikat, kdyz k tomu neni urcene.
Zkuste na pozadi treba LH210, na strikani treba epolex (pozor, asi bude leptat polystyren, tak ne primo na nej). Proste pouzivat vyrobky na to, na co jsou urcene.
0
[42] - Cichlidy 16.01.09 20:14 FoRgY Môj postum bol : 1. den som nastrel pozadie(epoxidova zivica, lieh tvrdidlo a farba) a asi po 30 minutach posipal s preosiatym kremicitym pieskom a nechal schnut 24 hodin
2. den to iste
3. den Natrel som pozadie(vsetko ako 1 a 2 den) ale uz BEZ farby, nechal som schnut 2 dni
5. den som to postriekal z octom, nechal pôsobit cca 20 minut a potom so to oplachol a este raz zopakoval .... a 3D pozadie sup do akva.
Taka mini rada. Dobre ho upevni, lebo niktroim ludom sa stalo ze im to pozadie vyplavalo
Tu si môzete pozriet môj vytvot

...
rybicky.net/nadrze/5031 Já to dělal pískem 0,8 a jen jednu vrstvu. Mám to na dně, né na pozadí a v akvárku je většína stejně zasypaná pískem. Stačí to ale přetřít trošku víc naředěným epoxidem,(jak píše Nico) poměr pryskyřice a tvrdidla ale zachovej.
Ten nátěr každopádně udělej, né že by to odpadávalo ale je to po nalepení drsné jako smirek.
Sice se mi žádná rybka neporanila, ale jistota je jistota.
Muzes to znovu pretrit epoxidem. Strikat to asi nepujde tadle hustota :/ ALe jak si rikal ze si to mel ridke, tak to mozna i strikat pujde

Přidat reakci
1 ...... 6 7
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 12278x