Přihlásit se RYBICKY.NET »

EPOXY 1200

NápovědaFórum » Dekorace a dno  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
EPOXY 1200
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtěpánRe: Pagi
Pagi napsal: Snad pozor jen na tlusté vrstvy lepidla, to pak tuhne opravdu dlouho...
Snad jedině protože je naředěné a ten líh z něj musí nejdříve vyprchat. U neředěné pryskyřice je to naopak - čím tlustší vrstva, tím rychleji tuhne, asi hlavně kvůli tomu, že vyvíjené teplo se hned neztratí do okolí, jako u tenké vrstvy. Teplo urychluje tvrdnutí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pagi Re: Vašek
Na netu je spousta navodů, rad , upozornění na práci s epoxy. Nevím jestli mám takové nadání, ale s jiným problémem, než že se od toho zapatlá kde co a dlouho to schne jsem neměl. Nevím jestli to je nějakým nadáním, či to zkrátka je celkem jednoduché. Ředil jsem prvně jakýmsi doporučeným poměrem, pak už čistě od oka. Když jsem nezředil šlo to taky. Klidně i jen s tvrdidlem. Na ten dotaz, jak dlouho se dá pracovat po zředění. Když to zavřeš víkem , tak klidně i dva týdny (dýl jsem nezkoušel). Lepidlo, tvrdidlo ani aceton na rukách žádné škody nenapáchal napříč všem varováním (ale raději tedy netestujte) :-D. Snad pozor jen na tlusté vrstvy lepidla, to pak tuhne opravdu dlouho, napravit se to dá zase silnou vrstvou písku. Jinak se toho nebát, není to vůbec žádná věda. Pozadím zdar X-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Danila Re: NASREDDIN
Epoxy jsem ředila technickým lihem, déle to schlo, ale líp se s tím pracovalo...
Pokud je pozadí určeno do jiného akva, než je Malawi či Tanganyika, obroste řasou a nakonec stejně téměř není vidět...
Moje nádherné pozadí smich akvarijní, vytvořené z polystyrenu, břidlice a PU pěny po skoro třech letech není v akváriu za kytkama téměř vidět a jaké jsou tam spáry už nepozná nikdo... dodatečně lituju, že jsem s tím strávila tolik času ;-)

Takhle vypadalo původně:
rybicky.net/nadrz/2265/5.jpg

a takhle vypadá v současnosti
rybicky.net/nadrz/2265/120.jpg

Poznáte hloubku spár????
smich
 Reagovat na tento příspěvek 9  - ŠtěpánRe: Vašek
Vašku, nechceš ještě s tím dokončení pozadí počkat? To pozadí by možná ještě trochu chtělo dotáhnout... Nebo předělat. Zatím ani vzdáleně nepřipomíná nějaký přírodní útvar, skálu, kameny atd. Zatím vypadá jako rovná deska rozbrázděná hlubokými rýhami, a pak takovými mělkými, které trochu vypadají jako mikrofotografie nějakého hrubě obrobeného kovu.

Nechceš se jít podívat někam do přírody? Na nějaké skály? Kameny? Něco si vyfotit?

Pukliny ve skále zřídkakdy mezi sebou mívají tak široké a pravidelně široké mezery. Tou šířkou a její stejností dosahuješ umělého dojmu. Stavby vytvořené člověkem mívají mezi cihlami nebo kameny podobné rýhy...

Pukliny nebo rýhy ve skále NIKDY nemají tvar U. Buďto je to V ještě prohnuté dovnitř s ostrým koncem, nebo když jsou širší, tak vedou někam hluboko, a není vidět jejich dno!

S pozadím se to taky nesmí přehánět, aby v akváriu zbytečně neubylo moc vody. Víš, že tím pozadím ubereš místo rybám? Tím, že ti ubyde voda, budeš v tom akváriu moct mít méně ryb.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsiRe: MrJan
A co pouzivat jine pryskyrice, napr. urcene pro natery, nebo laminovani? Nizkoviskozni, prefektne se natiraji, cena nekolikanasobna, ovsem spotreba nekolikanasobne nizsi ...
(u naterovych pouze pozor na rozpoustedla, vetsina bude leptat polystyren)
U e1200 se muze pri pouziti lihu s vyssim obsahem vody objevit zbelani, spatne vytvrzovani ....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek Re: NASREDDIN
Já jej naředím. je mi jedno jestli bude tvrdnout o den nebo dva déle. Stejně pozadí nechám minimálně týdne vyzrát. Nemám ještě objednané rostliny a pozadí budu dělat zítra.

Takže bych si chtěl udělat závěr - Nemusím se bát epoxy naředit až poměrem 1 díl epoxy ku 1 díli technického lihu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NASREDDIN Re: MrJan
Promne je to doporučení poněkud zbytečné, já ji neředil, neředím a ředit nebudu ;-).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MrJanRe: NASREDDIN
Po mych zkusenostech muzu doporucit redit lihem. Lepsi zpracovatelnost a pomalejsi tvrdnuti.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NASREDDIN Re: pansuu
když se řádně rozmíchá, tak se s ní dělá dobře. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pansuuRe: NASREDDIN
Ale pak se taky pěkně blbě zpracovává hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 3  - NASREDDIN Re: Vašek
EPOXY 1200 se nemusí ředit ničím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - marek21 Re: Vašek
no ja mam pozadie o velkosti 100x50
epoxy 1200 mam 500g pixlu
spotreboval som 1 a pol .... cize 750g
cize este sa aj zvysi z tych 800 g , a pozor na tvrdidlo dost pali ked sa dostane na pokozku ;)
:-)
inak ja som vzdy rozriedil len po jednej davke 100 + 100 + 7 a az ked som to spracoval tak som robil dalsiu ... ono ked to je zriedene tak po dlhsom case zatvrdne uplne vyzera to ako guma .... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek Re: marek21
Až tolik jo, 1 ku 1 epoxy a lihu? To už se nebojím, že bych to nenatřel, klidně naředím i méně. Mám 800g epoxy a pozadí není moc členité. Bude mi odhadem stačit ta jedna plechovka na pozadí 100x 40cm?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - marek21 Re: Vašek
Fotka k příspěvku ja som to riedil takto:
100 ml EPOXY 1200 rozmiesane s tvrdidlom 7ml
po rozmiesani som dolial 100 ml technickeho liehu a opat rozmiesal az kym nevznikla zmes ako mlieko ...

natrel som cast pozadia a hned posypal pieskom .... tak som natrel cele pozadie a o 2 hodiny som naniesol dalsiu vrstvu tej zmesi a piesku ... po dalsich 2 hodinach som to natrel uz len tou zmesou ...

Reagovat na tento příspěvek 0  - Vašek – Jak pracovat s epoxy1200
Fotka k příspěvku Konečně 4 vymodelované pozadí se mi líbí, a vysušil jsem si pěknej písek a chci se vrhnout na natírání epoxidem a sypáním pískem. Projel jsem forum a moc o pracovním postupu s E1200 toho tu není.

Na pozadí bych jej chtěl nanášet štětcem a tedy jej budu muset zředit lihem. Smířím se s tím, že když jej více zředím, že bude déle tvrdnout. Akvárium stejně budu zakládat až cca za 3 týdny. Mám tedy ještě nějaké otázky.

1. Pokud jej zředím lihem, tak můžu i více, nebo hrozí, že by nevytvrdlo vůbec? Jaký je nejvhodnější poměr pro natírání?

2. Pokud jej zředím, jak dlouho se s ní dá pracovat. Zda mohu rozmíchat celou plechovku, nebo jen její část?

Myslím že nejen já ocením nějaký souhrn jak na epoxy. Na závěr moje pozadí (akvarijní) a dík

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - EMSI Re: LosPepos
Neviem aké problémy očakávaš s "umelou hmotou" v lepšom prípade zmiešanou s pieskom. :-)
Ja ho mám sice z montážnej peny, ale "obsah" pozadia v tomto prípade nehrá rolu, Epoxy vytvorí na povrchu škrupinu, ktorá by sa teoreticky dala použiť aj bez výplne - polystyrénu, peny ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NASREDDIN Re: LosPepos
Taktéž 3roky a bez potíží. ;-).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Danila Re: LosPepos
Po třech letech má krásnou patinu a žádnej problém:-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: LosPepos
Ale ma, spousta, spousta lidi. Jen asi se jim asi nechtelo rozepisovat se na neco, co je znama vec, staci se podivat na starnky vyrobce toho lepidla, ze pod vodou se s nim nic zvlastniho nedeje. Konkretne ja mam pozadi cca 2 roky, a jiste mnoho lidi mnohem dele.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LosPepos – Zivotnost 3d pozadi delaneho pomoci epoxy 1200
jedna se o uz nekolikrat zminovane pozadi z polystyrenu. Zajimalo by mna jestly tu stim ma nekdo dlouholetou skusenost? dik za rady.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: PPro
Ne ze bych nikdy neredil, driv se tak casto laminovalo. I nekdy na nater, protoze mam jeste par kg e1200
(prece to clovek nevyhodi).
Ale tady snad nikde nepisu, ze bych to doporucoval?
Dlouho jsem nelaminoval, mam tam nejaky zbytek (par deci) neceho s modrym nadechem, musel bych si jit precist, co to je.
Ale urcite clovek vybere tady: www.havel-composites.com/… , rozumi sve praci. Cokoli laminovaciho bude lepsi nez hodne viskozni e1200. Vyssi cena se vrati v komfortu prace a spotreba bude zlomek oproti e1200.
Nekde jsem nejaka doporuceni psal, s cim jsem delal, ale musim vzdycky znova havla projit, ty zkratky mi vypadavaji ....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PProRe: filipsi
Já myslel, že jsi odpůrce ředění epoxy 1200 lihem a tady čtu, že ředíš.....Máš nějakou praktickou zkušenost s jinými, tekutějšími laminovacími pryskyřicemi? Pak byla ještě varinta Laksil a Bisil ale všude jen čtu, že se to doporučuje, ale žádné odladěné pozadí jsem z toho neviděl
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: Tho0or
Pokud je to nejaka vetsi zalezitost (a to natirani pozadi je), rozhodne doporucuju michat a nechat schnout mimo obytne prostory. Sice prilis nesmrdi, ale pouzite tvrdidlo je silne alkalicke, ma velice drazdive a leptave vypary, a vubec - nic moc. Zvlast, kdyz jsou v dosahu deti.
Kolem nuly je malo, hodne hrozi, ze lepidlo zbela (dostane mlecny nadech). Hledal bych nekde jiny dostupny prostor.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tho0or – Jak moc je cítit Epoxy 1200
Chtěl bych se zeptat chytrých hlav, které už si nějaké to pozadí udělali...
Bydlim v paneláku a proto bych se chtěl zepat, jak moc "smrdí" epoxy, když se s ním pracuje(vysychá)... Jelikož bych si nerad v pokoji a celym bytě vytvořil toxickou atmosféru... Mám možnost to natřít na chatě, jenomže tam nikdo celou zimu není a rozhodně tam nejsem schopnej v garáži udržet 25°C, ale pouze kolem nuly, poraďte mi pls...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - ApacheBa
ja by som zvolil niekolko odtienov piesku, od svetleho, az po uplne tmavy, cierny, a sypal ho do tvaru nanosov piesku, teda take polozvisle pasy svetlej a tmavej , na pozadi , s kombinaciou vhodneho dna to moze byt super :))

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: FranzFritz
Ne, chce ho asi tim epoxydem natirat. Coz je take blbost, natirat ho 1200-kou (lepidlem), ktere ma velikou viskozitu. Ale bohuzel se to v navodech na vyrobu pozadi stale traduje.
Pridavat tvrdidlo podle toho, na jaky material a jakou pruznost ma mit spoj, je znacne amaterske (ale chapu to, kdyz je k dispozici pouze jedno lepidlo). Temito podminkami se ma ridit vyber lepidla.
Vytvrzovani cpavkem - nojo, ono to funguje. Ale cpavek je plyn, za beznych okolnosti. Takze je k dispozici pouze jako vodny roztok. No a diky vysokemu obsahu vody neni vhodne pouzit ho jako tvrdidlo do epoxy 1200. P11 jsou nejake -aminy (odtud i podobny drazdivy zapach).
Michat ve velkem je neco jineho nez namichat si 20g, tam fakt mnozstvi citem neodhadnes, i nekolik kapek vic/min je p...r. Mnohe (zvlast nizkoviskozni naterove, laminovaci) epoxydy vytvrzuji necim jinym, a i pomery jsou na michani prijemnejsi (1:2, 1:1..)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FranzFritz Re: filipsi
14 let mne živila práce s lepidly, epoxidy, chemopreny, PUR, silikony..., i lepení skel obecně. Epoxidy jsem míchal v množstvích od 50 ml až po 5 kg. Podle toho, na jaký materiál a jakou pružnost měl mít lepený spoj, se přidává tvrdidlo. Epoxid jsem fasoval v sudech 50 litrů a tvrdidlo v litrových lahvích. Kdysi nám dodávali obyčený čpavek, později tvrdidla různých obchodních názvů. Když k tomu člověk čichnul, vždy to byl čpavek. Při čichání k tvrdidlu opatrně, je to jako rána kladivem do hlavy :-D
Jen mi nejde do hlavy, proč chce lepit pozadí z polystyrenu do akvária epoxidem. Raději bych volil sanitární silikon. Epoxid vytvrzuje daleko déle, spoj je tvrdý, ke sklu má špatnou přilnavost, tak jako k hladkých nezdrsněným povrchům obecně, takže se rád odlupuje. Silikon se nemusí míchat, snadněji se s ním pracuje. Když se silikonem něco špatně přilepí, je oproti epoxidu daleko snazší spoj rozebrat a očistit.
Osobně bych na to s epoxidem nešel ne
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: FranzFritz
FranzFritz napsal: ..Tvrdidlo do epoxidových lepidel je vlastně čpavek. Přidává se ho opravdu po kapkách. Vždy jsem ho míchal od oka. Záleží na zkušenosti, při míchání obou látek lze poznat podle barvy, bublinek a konzistence, správný poměr. ...
Vlastne cpavek to neni, ne u vsech pryskyric se pridava po kapkach, a spravny pomer rozhodne nelze poznat podle barvy, bublinek a konzistence. Jinak spravne :-)

melvilko - Heh, zkusil si precist ten odkaz? P11 byva bezne samostatne v prodeji, barvy-laky, atp. Nejlepe tam, co jsi koupil samotnou pryskyrici.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FranzFritz Re: pozadie
Tvrdidlo do epoxidových lepidel je vlastně čpavek. Přidává se ho opravdu po kapkách. Vždy jsem ho míchal od oka. Záleží na zkušenosti, při míchání obou látek lze poznat podle barvy, bublinek a konzistence, správný poměr. Pokud nemáš zkušenosti, raději kup lepidlo s návodem a odměrkami. Vyhneš se tím nepříjemnostem se špatně namíchaným lepidlem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: EMSI
Nemusi. Neni problem koupit zvlast, jak jedno, tak druhe.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - EMSI Re: pozadie
Ku každej živici Epoxy 1200 MUSÍ byť pribalené aj tvrdidlo.
Kupoval som už niekoľko rôznych balení na Slovensku a aj v ČR a vždy tam tá malá fľaštička bola pribalená. :-O
Inak ti je celá živica na prd ...
Na zriedenie kľudne pridaj potom obyčajný technický lieh viď. rybicky.net/rady/clanek/275
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: pozadie
standardně je u piksly epoxy 1200 přilepená i lahvička s příslušným množstvím tvrdidla..aspoň v ČR v Praze, Nymburce a Kolíně a to jak v OBI tak i v hoernbachu i drogeriích teta..používám na modelařinu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: pozadie
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pozadie – epoxy 1200 a tvrdidlo
hladal som všade no nikde som nenašiel tento problem...vyrabam si 3D pozadie s polystyrenu a kupil som si epoxy 1200 324 lenže mam problem s riedenim je tam napisane že potrebujem tvrdidlo P11 lenže nevjem kde ho zoženem ani nič potrebujem to potom ešte s niečim s inym zriediť ako stym tvrdidlom. prosim pomožte mi niekto kto stym mate skusenosť dakujem

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Imii Re: Yirka
Dobrá ... zatím to nebudu řešit ;) ... uvidíme časem ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Imii
Jedna věc je kondenzát a z něj vysrážený kámen, druhá odkapávající kondenzát. To že tam nějaký je ještě neznamená že nějak mohutně odkapavá, většinou stačí uschnout vlivem teploty ze světla. Asi bych to opravdu neřešil.
No ... to co mám na akváriu momentálně je zkondenzované dost ... seškrabávala jsem dnes vodní kámen ... ale zase v tom krytu momentálně nemám nic na odvětrávání :-(
Pokud máš zkušenost že je to odvětrané tak že jsi bez kondenzátu, tak bych to vůbec neřešil.
Vyzkoušejte
No ale když tam nebude nic kondenzovat ? ... navíc tu mám 3D pozadí (je stejně vysoké jako zadní sklo) tak je celkem nepraktické sem vymýšlet teď krycí sklo ... to bych musela 3D pozadí zrušit ... nechat nalepit lišty ... atd. prostě to celý překopat ...
Ono se kolegům asi hlavně nejednalo o odvětrání, ale o možnost zpětného odkapu kondenzátu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Imii Re: švíco
Krycí sklo právěže nemám, ale bude tam mezi zářivkama škvíra kudma to bude odvětrávat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - švícoRe: JuraS
Bude to kryt, předpokládám, že tam bude i krycí sklo, takže voda na tom kondenzovat nebude. V každém plastu a lepidle je nějaký ten sajrajt, z některého se uvolňuje více, z jiného méně... Ale slepeného krytu vteřiňákem bych se opravdu nebál, mám ho taky a bez problémů... Pozadí bych tím samozřejmě nelepil. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: filipsi
vteřinová lepidla co používají ve zdravotnictví není to co koupíš za 10 kaček u každé pokladny v supermarketu..když už tak běž do zdravotnických pomůcek a hledej lepidla co používají zubaři..

a končím tahle diskuze nikam nevede...játra už jsem si vyplácal dost a dost...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi Re: JuraS
JuraS napsal: vteřinová lepidla jsou povětšinou kyanokrylátové..tedy kyanyd...nemyslím si, že by živým organizmům přispíval..
Aha, a ja porad premyslim, proc se pouzivaji napr. v chirurgii na lepeni misto siti. Kyanid, to bude ono, oni ty lidi chteji otravit. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - švícoRe: Imii
Na vteřinové lepidlo vhlkost vliv nemá... pokud budeš používat aktivátor, tak ho nastříkej na jeden díl, nech odvětrat. Na druhý díl nanes lepidlo a přilož...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Imii Re: JuraS
Táta říkal, že ten plast co máme doma, slepíme vteřinovým lepidlem ... já mám ale strach že to může na vlhku nějak povolil ... protože třeba v koupelně máma dycky přilepila nějakou kravinu na kachličky s tím že to bude držet a pak jsme se s tím koupali ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: Imii
Na monaku najdeš odpověď čím a jak se lepí většina umělých materiálu..něco se dá lepit speciálními lepidly na konkrétní materiál a něco lze jen třeba teplem..některé věci vůbec..to jsou např. ty které v kuchyních znáš jako misky do mikrovlnky nebo ty plasty které jsou jako by mastné...
Je to šedý ... a trochu mi to novodur připomíná ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - švícoRe: Imii
Pozor na Novodur, ten se moc dobře lepit nedá. Je potřeba speciální lepidlo na ten druh plastu. Jakou má barvu, bílou nebo oranžovou? Některé druhy plastů jdou dost dobře lepit tak, ža hrany potřeš ředidlem a když se naleptají, tak to přitiskneš na druhý dílec. Akorát to bývá křehké, ještě bych rohy vymáznul buď tavným lepidlem nebo silikonem...
Je to hladkej, těžkej plast ... leskne se ... ale připadne mi, že na tu velikost jakou má je až moc těžkej ... ještě to bude zajímavé :-D

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 6 7

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 12278x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6769-epoxy-1200?od=135