Výroba vlastního filtru
144l akva to je asi nejvetsi extrem co se tyce zarybneni, hambursky filtr. V tomto akva je bordel ve vode pouze pokud zvednu prutok cerpadla, pak to proste viri bordel.
cca 150x rasbora espeho 1,5-2cm
10x corydoras weitzmani dospeli
15x paracheirodon simulans dospeli
cca 20 gubek
mnoho okruzaku
PS:nemuzu si pomoct, ale ve vetsine akvari s podobne silenyma prutokama jsem si vsiml jedne veci (a to tve akva dle foto neni bohuzel vyjimkou) a sice silne zvyseneho vyskytu ruduchy
tak to mam ja. hambursky plus regulovatelne cerpadlo max 4000litru za hodinu (nasavani na jedne strane a vytok na druhe strane akvaria) a jsu spokojeny...
a muzes se taky zminit kolik ryb mas ( a jake) na objem akvaria?
Záleží jaké máš ryby. Pokud máš bagristy jak já, tak čerpadlo s průtokem objem nádrže 3x za hodinu je na hraně. Chtělo by to víc.
Ale ještě jsem nenašel ideální řešení mechanické filtrace. Asi by to chtělo do rohu akvária Hamburský plošný filtr a silné regulovatelné čerpadlo.
Muzu se zeptat, proc 5ti nasobek objemu akvaria za hodinu na mechanickou filtraci?
V zadnem akvariu nemam vice nez objem akva za hodinu (a to jeste stezi) a presto nemam problem s mechanickyma necistotama.Pouzivam i bublifuky.
Myslim si, ze puvod mechanickych necistot je asi treba hledat jinde nez v malem prutoku filtru.
Možná se ptám hloupě, ale opravdu nevím. Proč tam máte tu kytku?

me dobre zkusenosti jsou s externim biologickym filtrem a pak mit v akvariu mechanicky ktery dela zaroven fičák.... a proc
abych mel dobry biologicky filtr musí byt zachovany urcite parametry a ten je dan prutokem na plochou, zaroven aby byla dobra mechanicka filtrace tak povazuji její prutok min. 5x objem akvaria (realny prutok).
tyto dve filtrace se daji nakombinovat do jednoho filtru ale je treba na to myslet.....
schvalne dam priklad tve akvariu... mas cca 100litrove akvarium. realny prutok tveho zajeteho filtru odhaduji na cca 500litru za hodinu (mensi polovicka papiroveho prutoku) . ano to splnuje mechanickou filtraci (tedy 5 nasobek objemu tve nadrze)tu tedy mas. ale ta biologicka (urcite ji tam mas taky ale v mire male).plocha filtru cca 20x20cm. Doporucene hodnoty prutoku pro biologickou filtraci jsou cca 5-10cm za minutu. Budeme pocitat 10cm ..... 2x2x1= 4l/min na hodinu to mas 240litru ale ty mas 500l/h v tom proste nejses ani nahodou.
pokud zas tvuj filtr priskrtis abys dostal dobrou biologickou filtraci tak zase ztratis mechanickou.......
Proc na toceni vody druhej filtr, akorat dalsi vec, kterou musis cistit a ktera bude zabirat misto v akvarku, neni lepsi na toceni vody pouzit mnohem mensi proudovy cerpadlo a na cisteni mechanickyho bordelu pouzit prvni komoru v tom prepadovym filtru?
to co jsem psal nize je muj nazor...... ostatni muzou mit uplne odlisny..... a kazdy bude mit svou pravdu
ale na malavi by si odvazil rict..... dat tam externak s normalnim prutokem a pak jeden radny vnitrni filtr co bude tocit vodu a cistit bordel.
Nasávání bude na jedné straně a přívod vody bude na druhé. Fotky jsem bral jako inspiraci. Skleneny filtr bude pod akvariem. Myslíš, že se i filtr o rozměrech V 50 X s 57 X d 57cm při 3000l/h brzo zaspini ?
filtr by mohl byt ok ale co cirkulace vody v akvariu? Uvazoval jsi nad tím? Neni to na malavi jako proud vody celkem malo a k tomu mas nasavani i vytlak na jedne bocnici akvaria? veskery bordel se ti bude usazovat na druhem konci akvaria...... myslim ze to nebude pekny pohled
tvrzeni ze tento filtr bude stacit i na nekolikanasobne vetší objem cerpadla je spatna..... mam plochu molitanu 800Cm2 a pri prutoku 3000L/H se ten filtr doslova zase*e behem 1-2 mesice tak ze hladina klesne i o 10cm na sile molitanu 5cm..... tzn z toho vyplyva ze se molitan musi casteji cistit.. ja tady ten mam jako mechanicky a pocital jsem stim....
Určitě ti to bude stačit i na několikanásobně větší výkon čerpadla.

0 13.12.2016 16:08 Těhňajs
Starší reakce
Proto jsem ti ale psal že bych to už udělal jinak. Já musím NO3 do akvária dodávat ty se ho budeš muset zbavovat jinak, ať už jak psal romant nebo se používá iontoměnič. Takže bych s tím ve filtru počítal.

nebat sa aj napriek absencii rastlin?
a ktora moznost by bola teda najlepsia? komory: A) 2x 10*15 B) 2x 15*15 C) 1x 20*15 ? A ake cerpadlo? Ten eheim, pripadne nejake Jebao s regulatorom? Dakujem
Já mám filtr o trochu větší řekněme že komora je 14x9 a čerpadlo je 1200 l/h. pH 6,6. Takže velký průtok a nízké pH což znamená skoro nepřítomnost nitrifikačních bakterií. Přesto to funguje takže bych se toho být tebou nebál.

V prvom rade vsetkym velka vdaka za reakcie!
co sa tyka toho prietoku, keby som zrusil prepazku medzi komorou 2 a 3 (tam, kde chcem mat bioakvacit) a spravil by som z toho jednu velku komoru s rozmerom 20*15, alebo ist do ovela slabsieho cerpadla?
pocitam spravne, ze pri komore 20*15 (a 10cm/min) by som potreboval cerpadlo s vykonom len 180 l/h?
teraz fakt neviem, co mam robit

taketo vnutorne riesenie sa mi paci, kedze to akva bude v panelaku na 6. poschodi, mam dost obavy z akehokolvek vytecenia, takze by som radsej ani nesiel do externeho kanistra... ale tych 180l/h je sakra malo, to je otocenie vody v akva len raz za tri hodiny
edit: ako myslite tie "hmf"? dat tri molitany 15*60(vyska)*5 za seba, bez akychkolvek prepazok? ale s tym, ze filter by bol uzavrety, ako je teraz, alebo spravit uplne otvoreny?

Nevyhoda se da redukovat ze si poridis stejny molitan ale v cerne barve...
v akvariu je umisten uplne v pravo.... ted jak je akvarko zarostle neni uz vubec videt
Průtok mě nezajímá a v době kdy jsem si ten první dělal to ještě ani nikdo nevěděl. Takový filtr co jsem popisoval by byl ještě jednoduší a hlavně doba čištění by se značně natáhla. Jak seženu sklo tak jdu do toho.

Ale jo, pochopil, sam uz bych jiny filtr nikdy nedelal. Nevyhodou je, ze je videt molitan, ale s pridavanim vyluhu modry molitan velice rychle černá.
Ja spis reagoval na to, ze vypocty jsou na nic a funguje to i tak. (coz vubec nerozporuju)
takze dneska bys uz ten prutok znacne snizil... i kdyz filtry pouzivas desetileti.... co te k tomu vede kdyz ne ty vzorecky smim li se zaptat?
vaaclav napsal: Mám už tři takové filtry i když průtok jak se tu snaží někdo počítat mám mnohonásobně překročen stejně to funguje a ne rok ale desetiletí.
Asi jsi mě nepochopil já se právě tím že bych ve filtru zrušil přepážky a dal místo nich např. 3 x 5cm pásy molitany od shora až dolů značně snížil rychlost průtoku.

Vam budou fungovat akvaria i bez filtru, pri tom kolik mate rostlin, ovsem v akva kde se s rostlinama nepocita bych experimentovat nezkousel a drzel bych se osvedcenych "dogmat".
Ony ty 3 hamburaky za sebou by mely uz prutok uplne jiny...
Mám už tři takové filtry i když průtok jak se tu snaží někdo počítat mám mnohonásobně překročen stejně to funguje a ne rok ale desetiletí. Dneska bych ale možná nedělal přepážky ale postavil třeba tři hamburské filtry za sebou. Vstupní otvor bych udělal velký aby ryby mohli vplouvat i vyplouvat bez problémů.

Trochu asi mimo téma, ale nad filtrem bych nedělal výztuhu, jinak budeš zápasit s molitanem a vůbec přístupem do filtru. Sklo v tom místě vyztuží samotný filtr...
EDIT: Teď jsem to dočetl do konce, takže nejsem mimo téma...

Tak jak mas ten filtr navrzeny budes mit moc vysokou rychlost proudeni. Pokud je prurez komor cca 15x15cm, jsi na kapacite max 135l za hodinu, pokud pocitam s rychlosti vody 10cm za minutu.
Edit: kolega laKatos byl rychlejsi

Vynikajici..... sam podobnou pouzivam na vytoku akorad ze ta ma neni nabytkarska ale primo vodovodni. Viz foto.
Jinak zvaz ještě prutok vz filtracni plocha (nemyslím objem)
druhou moznostou by bolo tam dat nabytkove mriezky, tie by sa nemuseli az tak upchavat, ma s nimi niekto skusenost?
obchod.interierstudio.sk/… Pokud budeš mít ty díry zakryte molitanem i silné hrubosti (aby ti ryby nevlezly/nebyly vcucnute do filtru) tak se ti za velice kratky cas bordelem ucpe. A půjde ti voda jen vrchem přes hřeben.
0 05.12.2016 17:38 noiz – vnutorny, komorovy filter

Ahojte, konecne som to tu vsetko precital
Chystam nove akvarium pre geošov (mozno skalare, ale s minimom rastlin) 160*60*60, sklo 12mm. Zatial sa najviac priklanam k moznosti vlepit dovnutra komorovy filter, prikladam obrazky... (rozmyslam aj na ext.kanistrom - Fluval FX6?, ale bojim sa potopy

)
Moj plan je zatial: cely filter bude mat sirku 15 cm,
- prva (nasavacia komora - vpravo)dlzka 10 cm, nasavanie cez hreben a dva otvory s priemerom 5cm, spodny cca 10 cm od dna akvaria?... v tejto komore by som mal rad ohrievac (Jager 250/300W) a mozno nejaky platok hrubeho bioakvacitu (PPI10), aby sa prekryli nasavacie diery, hrubka 2-3 cm - len v tej "prednej" casti, ako su diery
- druha a tretia komora bioakvacit PPI20, v druhej komore, na vrchu vata, ktora sa bude dat lahko a casto cistit/vymienat, v tretej komore by som mozno medzi platky PPI20 dal nejaku keramiku v sackoch...
- tretia komora: cerpadlo, zatial premyslam nad EHEIM compact + 2000... vyvod by som riesil rozstrekovacou rampou na lavej, bocnej stene akvaria
Budem rad za akekolvek rady/postrehy/kritiku, pretoze fakt si nie som isty, ci je to cele OK. Dakujem.
A este jedna otazka, mimo filtru: zadnu, pozdlznu vystuhu by bolo mozne skratit tak, aby nepresahovala dlzkou nad filter? Ci to bude bezpecne...
Starší reakce
Protože čerpadla kromě těch nejvyšších řad eheimů a fluvalů nejsou regulovatelný. Rozjížím si takovej malej projekt automatizace a chtěl bych do toho zařadit rekulaci čerpadla v závislosti na průtoku
Proč bez čerpadla?

Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo vyrábí hrncový filtr bez čerpadla
Starší reakce
ty ježky byla jen uvaha, molitany mám doma, tak je tam dám, je škoda je vyhazovat, když tak je pak vyměním, do druhé komory plánuji lavovou drť, tu mám taky ve starém filtru, jo a k vatě s tou se počítá právě na ty molitany, už to nějak podobně mám ve starém filtru...
Souhlas s NHKG....
Jezký jsem zkoušel... špatně se to čistí.
no a k molitanu budeš se trapit kdyz das dva hned vedle sebe. Kdyz budou na sobe budes je krásné vytahovat.
tím lépe za máš výšku 40cm... das jedno patro navic tzn 3x10cm....
První bych nechal prázdnou (já tam mám jen topítko) a na molitan ve druhé komoře položil vatu. Ježci se musí blbě čistit, ne? Vatu jen občas vyměním za novou a odsaju kal pod ní.
Prostě jen novým filtrem nahradím ten starý, který jsem špatně navrhl a taky 1,5 roku provozu mě o tom přesvědčilo... jen nevím jestli první komoru nechat prázdnou, nebo tam dát plastové ježky nebo drátěnky?
výška je 40, molitan mám ve starém filtru, takže je už zajetý tak to jen přeskládám, s odparem počítám
Šířku tech komor měj libovolnou nemusis mít násobek síly molitanu. Molitan můžeš dát nalezato jakoby na patra. vyska akvaria 30.... idealni.... 2cm spodni listy+20cm vyska molitanu (2x10cm). Male prepazky výška 24cm (ty pres ktere voda pretika) velke do vysky 27cm .... vychází to dle me ideálně..... jen je si třeba dobře spočítat poslední komoru at ti pri výpadku proudu nestoupne příliš hladina ... a zároveň mít rezervu na nejaky ten odpar
s páskama počítám, jen jsem je tam nedal, k těm horním přepážkám to je dobrý nápad, právě i mě se víc líbí ten první model...
Ty vyssi prepazky nemej az k hrane akvaria. Nech si tam rezervu třeba na listy pro kryci skla a hlavně při zacpani molitanu by ti voda přetekl přes hranu mimo filtr....
na dně jednotlivých komor dej podélně pásky aby ti molitam nesjel až na dno ale byla tam mezera třeba 2cm
Me je víc sympatictejsi návrh c1. Důvod je hlavně větší prutocna plocha (menší riziko ucpani) a nemenedulezita věc je ze takto ziskas menší prutok cm/min což je u biofiltru asi to nejdůležitější.

planuji nový filtr a zůstaly mi dva návrhy, filtr je 70x30X40, náplně biomolitan a lávová drť, filtr bude pod akva, přepad overflow, čerpadlo eheim compact 1000 nebo atman 305, uvitám vaše postřehy a připomínky

Starší reakce
Dále ty vysoké přepážky nedělej až tak vysoké (mysleno ....nech více místa k hornimu okraji akvaria) a to ze dvou důvodů.....
nech si místo na ty listy a případně na zvýšenou hladinu.
Toho Detroitu ti tam moc nepůjde protože ten přepad budeš mít nejspíše u hladiny.... Ale co to je vortexovy filtr?
Pokud budeš mít výšku molitanu 40cm (8x5cm) tak prepazky mas nízké. K molitanu musíš připočíst mezeru po molitanem. Jdi do silnějšího molitanu. Vem silu desítku (3ks) a jeden 5cm.
Ja cericí přepážky nemám a troufnu si tvrdit ze i tak maji bakterie ve filtru dostatek kyslíku. Zbytečně přichází s o drahocenné misto
Přemýšlel jsem že před tento filtr dám ještě vortexovy filtr udělaný z 25l kanystru. To by mi mohlo chytit max DetriTu.
Ty cerici přepážky nejsou potřeba?
40 cm v každé komoře poskládanych z 5cm vysokých kusů. Od PPI10 DO Ppi20. O vate jsem zatím neuvažoval.

Proc tam ted mas ty cerici prepazky?
nebylo by lepsi/jednodušší to udělat víc foto?
Do kolik pater molitanu plánuje s dat do komor? A případně v jaké síle? Co filtracni vata chceš ji používat?
Jinak rvat prepadovou vodu přímo na molitan bez usazení nečistot nevím zda je dobrý nápad.
0 18.10.2016 12:58 Těhňajs 
Tak filtr jsem trochu předělal. Co na tento návrh říkáte. Je to k akváriu cca 500 litrů.
Děkuji za poskytnutí Excelu s výpočtem. Moc mi to pomohlo
Přidat reakci
1 ...... 71 72
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113300x