Vodnatelnost
Já mám s léčením čichavců nedobrý zkušenosti, ale vyčkej, třeba se někdo jiný vyjádří s jinou možností a metodou.

leceni=trapeni,co? :/ ja jeste s nicim problem nemela, kdyz nepocitam krupicku u rodicu v akvariu. Nechci ho trapit, ale prastit s nim v pytliku o zem, taky ne. Hold oblibena ryba

.
Osobně bych neléčil a rybu šetrně utratil. A když pokusně léčit, tak na vnitřní parazity, třeba bactopur direct a to v té karanténně.

Prosim o radu, uz par dni pozoruji zmenu chovani a celkoveho vzhledu u samce cichavce medoveho. Pojala jsem podezreni na vodnatelnost, ale radsi bych kdyby jste mi rekli, ze jde o neco jineho

. Prikladam fotku. Zadna jiny rybka, podobne priznaky nema. Ani samicka. Samecek ale vybledl, prestal zrat, stavet hnizda, nafoukl se... Jsem z toho na infarkt

.Je odloveny v karantene a zitra bych ho chtela zkusit prelecit.
Starší reakce
Tak musím dementovat svůj předchozí příspěvek...
1. rybky nemají atypickou vodnatelnost
2. mají nedostatek jodu a z toho jim otéká štítná žláza, což dělá ty boule
3. NEdoporučuji dr. Mrňáka, který je na vivarium.cz uváděn jako jeden ze dvou odborníků na rybičky. Sice milý, nepředražený atd. ale zřejmě rybky zas tak často nedělá. Postavil dg. stylem "no nic jiného jsem tam nenašel, tak to bude nějaká zvláštní forma bakt. vodnatelnosti..."
Škoda, že mi níže zkopírovaný odkaz nepřišel na monitor dřív (jak to goole filtruje, kdo ví), ušetřila bych si přelovování a rybkám stres a jednu dávku baktopuru.
akvarista.wu.cz/…
Když sjedete až dolů- je to poslední obrázek, tak naše perlovky mají přesně stejné útvary, po dalším googlení přesně sedí symptomy a odpovídá to i tomu, že máme zralou udržovanou nádrž 300l,do které živá potrava, nové rybky nebo rostliny či dekorace nepáchly víc jak rok atd. atd.
Tak jdeme doplňovat jod a mělo by se to spravit. Z ryb radost, z pana dr. zklamání veliké!
Řešení je přesně v tom,co ti napsal Roman..Správná údržba,výkoná filtrace,nepřerybňovat a nepřekrmovat. Jo a rybičky kupuj z ověřenýho zdroje...
Sovice napsala: ...To abych se bála čistit filtr nebo odkalovat.
Ale vůbec ne, všeho s mírou a musí to fungovat. Jak jsem Ti už dneska psal, nečinit tak společně a filtr čistit až si o to řekne svým výrazně sníženým výkonem a to ne dočista dočista, ale jenom lehkým propláchnutím části filtračního média a za týden třeba další část. Všechno je třeba se naučit a to i péči o dno a filtraci.
Ježiš no přesně, to je jak kdybych to psala já. A problém se vyřešil nebo ještě přetrvává? To abych se bála čistit filtr nebo odkalovat.

Kdysi jsem měl v podstatě stejný problém jako ty...O akv. jsem se staral,rybičkám se dařilo a najednou mi odešel čichavec medový na vodnatelnost.Všechny ostatní rybky byly vpoho.Nějakej čas se nic nedělo a pak zase uhyn čichavce na vodnatelnost. Po prvním úhynu jsem si začal psát poznámky co jsem kdy dělal,abych měl nějakou spětnou vazbu kdyby něco.Zjistil jsem,že vodnatelnost se objevila vždycky po větším zásahu do dna a následnym čištění filtru..Takže jsem z toho vyvodil přesně to co ti psal Roman. Zvýšení N látek spůsobilo propuknutí jen u čichavce,kterej je na to náchylnej a ostatní odolnější druhy byly OK. Navíc,co si budem povídat,je dost pravděpodobný,že ryby byly "načatý" už ze zveráče. Jak jsou ryby jednou oslabený nevhodnýma podmínkama,tak jsou pak náchylnější.
Jasně beru na vědomí, teď mi asi nic nezbývá než čekat co bude nebo nebude

A hledat případně veterinu, kde by mi provedly ten rozbor, abych byla připravená.

Pro vodnatelnost je typické i nechutenství. Ty jsi psala, že žrala normálně. Takže jak píše Roman, nejlepší by byl ten veterinář aby zjistil přesně o jakou nemoc jde.

Podle toho popisu to klidně i vodnatelnost býti mohla, ale stejně tak to mohl být ten plynový měchýř, vnitřní paraziti a jistě by se našla celá řada dalších "příjemností". To je přesně o tom správným a přesným diagnostikování před započetím odpovídající léčby, takže i když se budu opakovat, odkazuji na svoje dnešní reakce na Tvůj problém.
No minulý týden jsem si všimla že je divná, poznala jsem že má lehce nafouklé bříško ze spoda, myslela jsem že je to zánět plynového měchýře, protože jiné přiznaky neměla, taky žrala, měla trochu problém se pohybovat. Proto jsem začala s vodoléčbou, no a včera zhruba po těch 2 týdnech měla na bříšku odstáté šupinky a večer mi umřela. Jinak zatím žádná ryba nic nevykazuje.
ještě se zeptám jaké měly příznaky? Nafouklé břicho, zježené šupiny, vyboulené oči?
Ano, to je to dilema a proto bych to udělal jak jsem napsal, normální chování k akváriu a v případě výskytu dalšího případu, reakce v podobě té desinfekce, ale až po přesném určení o co vlastně jde. Velmi často se léčí, nebo řeší nemoci špatně a jedině ten rozbor v laboratoři dá definitivní rozhřešení. pokud se jedná o úhyny čichavců, tak oni jsou dost háklivý na změny podmínek(jak si myslím že nstávaly) a jejich náchylnost k nemocem je posléze daleko větší a i nástup nemocí rychlejší než u jiných "odolnějších" ryb.
Děkuji za radu, akorát moc nerozumím tomuto, pokud je to infekční mají to teda všechny moje ryby nebo nemusí to mít? Protože co když teď žádná neumře, ale vyskytne se to až za půl roku?
Osobně bych postupoval tak, že při event. výskytu u dalších ryb, bych je odnesl k veterináři a požádal o rozbor, tak aby bylo definitivní o jakou že to nemoc se jedná, aby se mohla posléze zaujmout patřičná cílená opatření.
To určitě, ani jsem to teď neměla v plánu, ale jak dlouho čekat? Zkusím pořídit ty olšové šištičky a listy mandlovníku.
Ještě bych doporučila jednu věc- rozhodně nekupovat nové ryby -vodnatelnost je infekční. Uvidíš jestli ti budou umírat další ryby. Pokud ano, tak potom (až vymřou) znovuzaložit akva + desinfekci + nové ryby.
Desinfekce zajetýho akvária to není nic jinýho než znovuzaložení s tím, že se na akvo použije třeba savo a potom se všechno znovu naskládá a poskládá a jede se od znovu a tomu bych se prozatím bránil a proto jsem doporučil, co jsem doporučil. Uvidíš co k tomu napíše někdo jiný.
Akvárko mám atman 620, kde je venkovní fitr dvoukomorový, v obou je filtrační vata + v druhém jsou ještě keramické kroužky. Takže místo toho přeléčení použiju třeba ty šištičky ano? Hodně se tu píše o desinfekci akvárka, to se provádí čím?
Normální režim, týdenní výměny 1/3 vody, čištění filtru(nevíme o jaký filtr jde), když je jeho výkon viditelně snížený, poloviční výkon filtru to je dobře zjetej filtr. Možno vylepšit prostředí nějakým rašelinovým výluhem, olšový šištičky, listy mandlovníku, prostě něčím co přirozeně podporuje imunitu ryb. nepřekrmovat a dno odkalovat dle potřeby. Určitě by stálo za úvahu si zřídit prezenatci předmětnýho akvária, ať se informace nemusí posléze složitě opisovat.
Děkuji za koment, mohu se zeptat co tedy doporučit? Jak často filtr čistit? A jestli mám nyní celé akvárko přeléčit, protože momentálně u žádných nějaké příznaky nevydím. Doma mám bactopur direct tak jestli tímto? A po léčení jak opět nastavit standartní údržbu (filtrovat přes aktivní uhlí)? Vím že se ptám na hodně otázek, ale nechci nikde udělat chybu a nechce se mi utrácet celé akva, některé rybky mám už dlouho a daří se jim. Jinak filtr když čistím tak neodkaluju.
K tomu co napsala kolegyně vondr001 není co dodat. Tak snad zapátrejme po té příčině. Snažíš se to řešit vodoléčbou, to je v pohodě a za to chválím, ale dělá to na mě trošku dojem že je to takový skokový opatření. To měsíční čištění filtru, pokud je opravdu třeba(jeho výkon je viditelně snížený) s sebou může, podle toho jak intenzivně je provedeno nést jeden problém v dočasným a krátkodobým možným zvýšení N látek v akváriu(při čištění filtru nikdy neodkalovat dno) a to se může na kondici ryb může neblaze projevit. Neber to jako, že to tak skutečně je, to je jenom moje úvaha z dostupných informací. Jinak moje zkušenost je taková, že když je ryby od N látek tzv. načatá, tak nemusí onemocnět hned, ale v momentě zhoršení podmínek v akváriu se jí posléze kdejakej moribundus snadněji chytá a už to jede.
Vodnatelnost je infekční. Někdy je potřeba zrušit celé akva, ryby utratit, akva vydesinfikovat a založit znovu.
Léčba je velmi problematická a možná pouze u ryb s počátečním stadiem nemoci pomocí některých antibakteriálních léčiv (antibiotika, sulfonamidy). Napadené ryby je nutné ihned izolovat a nádrž vydezinfikovat. U této nemoci bohužel platí, že je vhodnější napadené ryby šetrně utratit vzhledem k nákladné a problematické léčbě.
Ahoj, připojuji novou zkušenost s vodnatelností

. Může se projevit i jako bouličky na žábrách. Jedna z perlovek rudých začala před cca. 14ti dny odtahovat jednu skřeli a za pár dnů tam byla boule. Jsem si říkala- hmmm, chudák má nádor. Tak až jí bude hůř (žrala a vesele plavala), tak utratíme. No a pak koukám- další 2 perlovky odtahují skřeli...
Tak to mi už blikl majáček, že je něco špatně, ale tipovala jsem to spíš na žaberní parazitozu

. Tak šup s nejpostiženější rybkou k vetovi (rybičky dělá dr. Mrňák v Mělníku- můžu doporučit, kdyby někdo něco), ten udělal miroskop. vyšetření, punkci a pak i pitvu, taky se tomu divil, ale je to bakteriální inf. vodnatelnost. Zježené šupiny ani nafouklá bříška se nekonají!!!
Tak ty které se mi nezdály jsou v karanténně a do obou akvárek (karantény i původního) dáváme bactopur direct. Tak držte palce, nerada bych přišla o všechny perlovky ;(
A hlavně bacha na "nádory"...
Má někdo ještě nějaký tip na léčbu???

Ahoj zdravím, mám problém a nevím v čem. Zhruba před 5 týdny mi umřel čichavec medový na vodnatelnost. Akvárko pravidelně čistím, poté co mi umřel čistila jsem 2 týdnu obden jednu třetinu vody, po měsíci čistím filtr v odsáté vodě z akvárka.
Před týdnem jsem si všimla že je zase jedna rybka divná, hned jsem opět začala obden měnit jednu třetinu vody, také jsem jí dělala koupel ve vodě se solí. Bohužel dnes mi umřela. Proto prosím o radu kde můžu dělat chybu, že mi vždy ryba umře na vodnatelnost (předpokládám že to je ono). O akvárko se starám, upravila jsem krmení, jak druhy, tak množství, teplota akvárka je stálá cca. 24 stupňů. Přikládám foto (fotoaparát není moc kvalitní, akvárko není tak do zelena), tak snad někdo poradí.

Starší reakce
Z nádrže kde je by to chtělo jí co nejdřív odlovit, třeba do nějaký lahve a až se rozhodneš, jak to s ní ukončit, tak to realizovat.
Aha:( díky. mám jiný nápad zde
rybicky.net/forum/15576…
bude to dost "rychlé"?
Myslíte, že ryba vydrží do sedmi večer?? já ji nechci zabíjet, ale nechci, aby umřela v nádrži a nakazila ostatní ryby. nechala bych to na přítelovi..
Ne nepřejde, čím dýl budeš čekat tím horší to pro ni je... Žiletku z holítka a šmik..
Dobře díky. Takže ve společenském akváriu vyměním vodu.A vážně ji to nepřejde?
můžu použít třeba vysoce slanou vodu? nebo vodu se hodně savem? já tu perlivou vážně nemám.nebo alkohol...chudák, hlavně aby netrpěla.
Bohužel,Romant má pravdu.Šetrně utratit,je asi nejlepší řešení.
Takovou vodu tu ale nemam. Docela se mi prici to delat.
a co ostatni? to ma jen tahle kvuli tomu porodu?
Použij silně perlivou vodu a šetrně jí utrať.
Edit: V akváriu kde byla postižená rybka, častěji měnit vodu.

Ahoj akvaristi,
poraďte mi, prosím, co s mou gupkou. Má podle obrázků vodnatelnost. Minulý týden rodila v samostatné zaběhlé čisté porodničce. Po době, kdy už nerodila (pár hodin) se mi zdála pořád silnější než by měla být, ale honila mladé tak jsem ji odlovila do společné nádrže. Tam ji začli honit dva samci, takže asi byla ve stresu. Včera byla zalezlá a dneska jsem zjistila že vypada takto (viz foto).
Co s ní mám dělat? Oni na ní pořád dorážejí plave u hladiny, má odchlíplé šupiny a na břiše jakoby dvě krvavé skvrnky, je tlustá, ale nezdá se mi, že by měla nějak víc vypouklé oči.. Ostatním rybám v akváriu nic není, vesele jedí a spokojeně se tváří.
Poraďte, prosím.
Starší reakce
Na vodnatelnost mám odzkoušený Entizol - je to celkem radikální, ale pomáhá.. (bacha, zabije to i nitrifikační bakterie ve filtru)Rozhodně kvůli jedné rybě nedávat do akva, ale rybu zvlášť! Tedy pokud se to u mě vyskytlo, tak to postihlo hromadu ryb (celkový kolaps akvária) v tom případě se dá Entizolem hodně zachránit (pokud se použije ihned). Dá se sehnat u veterináře a není drahý.
Z komerčních třeba Torben, podporuje to přirozenou imunitu ryb, vodu lehce zabarví do hněda(jako když barví kořen).
romant napsal: klidně přidat nějaký rašelinový výluh s huminama a tříslovinama,
To je co?A k cemu to je dobry?
Postiženou rybu odstranit, šetrně utratit, akvo lehce zasolit(pol. lžíci na 50 litrů vody), často měnit vodu, klidně přidat nějaký rašelinový výluh s huminama a tříslovinama, prostě taková normální rekonvalescenční péče. Samozřejmě že je dobrý se zaměřit na ty správný podmínky, tak aby k obdobným problémům nedocházelo.
Tu rybu dej hned z nádrže pryč, bud do jiné nádrže(pokud ji budeš léčit), nebo ji utrať. Vyměň část vody a sleduj ostatní ryby, jestli nemají také příznaky vodnatelnosti.
Ahoj
Jestliže se mi v akvarku objeví vodnatelnost je nutne nejak vydezinfikovat akva a nebo staci odstranit pouze nakazenou rybu?
Dekuji
Starší reakce

Tady jsou dalsi fotky

Pokud nemá zježené šupiny, ani vypouklé oči, tak bude asi jen přežranej. Dej mu 2 denní dietu a uvidíš.

Můj beťák je takovej po patentkách.

Potrebuji poradit
Mam 3 Betty v 20l akva ( 2 samice, 1 samce ), samecek uz ma asi 3 tydny nafoukle bricho - vypada to na vodnatelnost. Zjezene supiny ani vypoukle oci nema. V akvaristice nam rekli ze je s nim amen

. Je stale aktivni . Musim ho utracet ???

Skousela jsem do akva pridavat nejake pripravky (sera fishtamin, dajana FMC). Poradte prosím.
Starší reakce
Těch možností je opravdu hodně, stejně tak jako odpovědí, na ten dotaz, nedotaz. Univerzální rada zní, správný podmínky, odpovídající velikost akva, normální péči o něj. Bez znalosti Tvého akva sotva někdo odpoví konkrétně, tak snad udělat to čím nic neskazíš a to jsou výměny vody, ale pokud je ryby ve stádiu že "plave" břichem navrch, to bývá konečná.
Ahoj prosím porad te mi babička mi koupila zlatou závojantku černě žíhanou ale už v pytlíku plava břichem na horu a když jsem jí dala do akvária tak jsem si všimla že má jako naježený šupiny nevíte prosím co s ní je ?
1.1
Ahoj, mám problém s agasizákem, poslední týden je nějaký apatický.. postává v rozích akvária, téměř nežere. Pak ho to zase chytne a půl dne se chová normálně.. (Vzhledově se netváří nějak špatně, ploutve, šupiny, prostě celkově vypadá zdravě). Dnes jsem pozoroval i podivné chování - naklání se z jedné strany na druhou, jakoby na levý bok a pak hned na pravý bok, dělal to asi minutu, pak zase postával. Zkoušel jsem použít Eshu 2000 a ta to nevyřešila. Pak mám ještě problém s platami, bohužel mi uhynul samec, najednou začal chřadnout, to samé samička, ta porodila a po porodu, stejné příznaky jako samec a také uhynula, teď porodila i třetí plata a začíná se chovat podobně - plave jakoby na místě a začíná chřadnout. Ostatní ryby vypadají zdravě a bez problémů.
Ještě jeden postřeh, má zrychlené dýchání, tedy alespoň podle mě.
3.1
Zdravím, tak dnes sem si všiml, že má ten agasizák trochu zježený šupiny a má relativně velké břicho (jako když se hodně nažere, problém je v tom, že minimálně týden nic neměl). Co jsem tak četl, tak mám největší podezření na vodnatelnost, nebo zánět plynového měchýře. Dal jsem ho do karantény a nakapal mu tam Eshu 2000 (6 kapek na 10l) + nějaký ten rašelinový výluh, nebo něco podobného, co mi dala jedna chovatelka kousek od nás. Nějaká rada? nebo udělal jsem něco špatně? moc šancí mu nedávám, ale naději mám pořád..
Starší reakce
To jestli je to opravdu ta nemoc jenž je v názvu tohoto vlákna, to opravdu nevím a když si o ní něco přečtěš, tak uvidíš, že rostliny podarovat můžeš. Pro svůj klid to udělej až třeba za tři nedělě co budeš více měnit vodu a žádný podobný příznaky se už neukážou.
Dik, ty prostredky pouzivam spis uz sporadicky.jako zacatecnik clovek vsechno nacte a pak zjisti, ze to funguje pekne i bez nich.budu se ridit tvyma radama a doufat. Zaclo to funguvat, rozmnozili se ancistrusy a pancernicek, rostlinky krasny tak byto byla skoda.a jeste trochu vedle tematu- da se to prenyst rostlinou? Mam vyhon s korinkama,tak bych je chtela dat kamaradce,ale abych ji to tam nezavlekla
Přidat reakci
1 ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22719x