Přihlásit se RYBICKY.NET »

Vodnatelnost

NápovědaFórum » Nemoci  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Vodnatelnost
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: MichoCZ
Podle mě to konečná být nemusí.
Podle mě konečná. sad Ten kluk je hodně špatnej...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichoCZ Re: RomanMch
Dočasně budiž, ale jinak si naplánuj pořízení něčeho aspoň 10l jako karanténu. V krámě takové plivátko stojí asi 200Kč v komerečních cenách, ale dá se narazit na použité i za 50Kč. Nebo si to slepit sám, ale to finančně nevýjde v jednom kuse zrovna dobře.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RomanMch Re: romant
Vodu jsem nabral z akvaria. Lezel v akvarku na dne, jeste dneska rano v karantene se valel po dne a lezel dokonce na boku. Myslel jsem, ze bude do vecera v panu. Nastesti jsem rano nemel cas na radikalni reseni. Ta karantena je proste jen litrovej krygl z Oktoberfestu, nemam nic lepsiho. bez topeni, bez filtru,ma tam jen par vodnich moru, at si ma do ceho zalezt. V mensi nadrzi mam drapatecky a treti nadrz nemam.
Voda je pripravena, za hodinku mu ji vymenim a rano to zopakuju. Snad se zachrani. Diky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: RomanMch
Jaká voda v té karanténě byla prvotně? Z akva, nebo čerstvá? je tam nějaká filtrace? A to jak jsi psal o tom ležení, to bylo tady, nebo ve společenským? Jinak nijak neupravovat, natočit přes sprchu, jenom tu teplotu alespoň jako v akváriu.
Natoč si aspoň kýbl navíc a měň vodu. V nouzi nejvyšší stačí když natočíš vodu sprchou z výšky a tak na hodinu do ni dáš silnější vzduchování. Po té době už by se nemělo nic horšího stát.
V karantene nemam topeni, zkusim neco vymyslet. Voda staci upravena chemicky? Nemam odstatou po ruce.
To budou dusitany, řekl bych. Znovu vyměnit vodu a počkat do rána, jak bude vypadat to břicho, teplotu klidně výš na 28 st.
Vodu jsem menil jako obvykle v nedeli. Ted jsem meril dusicnany a mam 0,01mg/l. Ryba je v izolaci.
Vypadá to lepší než jsem čekal. Když jsem měl rájovce s vodnatelností, tak to vypadalo mnohem hůř. Přelovit do karantény a zkusit něco proti bakteriálnímu onemconění. Podle mě to konečná být nemusí.
Měnil jsi vodu? Ty ploutve jsou načatý a vypadá to, že tam začíná pracovat bakterka.
Vyzkoušejte
Fotka k příspěvku Nejak jsem ten profil upravil, kdyz to pomuze, budu rad. Jinak tady je fotka toho bettaka. Co me udivilo je, ze ted plave, musel jsem ho chytit do sitky, aby se dal nejak vyfotit. Mam dojem, ze i trochu splaskl, ale supiny mu odstavaji, barva je takynic moc a to zlute bricho puvodne vubec nemel.

Reagovat na tento příspěvek 0  - RomanMch Re: Turbínka
Diky za radu. Taky mam dojem, ze ty zivorodky jsou tam problem, hlavne ty mecovky. Ty tam s odpustenim se.. jak zjednane. Kazdou nedeli taham z akvy par kyblu odpadu, coz je ale samozrejme pro ryby stresujici. Podle teoretickych propoctu (1l H2O/1cm ryby) by to melo byt OK, ale asi neni. Dotaz: jake jine rybky tam mam dat misto zivorodek? Puvodne jsem chtel, at likviduji rasy a zaroven jsou zdrojem ziveho zradla.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: MichoCZ
Nevím jak labyrintky obecně, ale betty dost. Většinou díky nevhodné péči o nádrž. Hlavně ty chuděry v půl litru vody a s půl kilem odpadu. Tím ale netvrdím, že je to tenhle případ.
RomanMch: Jinak pokud má ryba odstáté šupiny, je to s velikou pravděpodobností vodnatelnost, potom to nafouklé břicho a vyblednutí barvy, vše tomu nasvědčuje. A souhlasím s romantem, leží-li betta v tohmle stavu je to vážně konečná. Navíc vodnatelnost jako taková se špatně léčí. Sice dle popisu je akvárium udržvované a zarostlé, což je dobře, často za vodnatelnost mohou zvýšené koncentrace N-látek + nějaký stres. Osobně se mi moc nelíbí soužití bett a živorodek v jedné nádrži, tam by mohl být problém i přes dobrou údržbu jsou to bordeláři a betty mají rády vodu čistou.
Labirintky na to docela trpí mi příjde.
Vyzkoušejte
Jo a diky za zajem :-)
Chapu, udelam, doplnim. Nejde ani tak o tu vodnatelnost, ze uhyne s tim tak nejak pocitam, i kdyz me to mrzi. Jde o fakt, ze asi delam neco blbe, kdyz tim trpi jen bojovnice, cili ryby, ktere urcite chci mit.
Té rybě podle popisu již nebude s největší pravděpodobností pomoci, jak lehnou, je to téměř jistě konečná. Chápu, že tě zajímá ta event. vodnatelnost, ale bez fotky s tím asi nikdo nic nesvede. určitě není od věci udělat i prezentaci akva, až se zde trochu rozkoukáš, aby při případných radách bylo z čeho vycházet a nemuselo to probíhat dotazníkovou formou.
Foto muzu udelat vecer, ale jeste v pondeli vecer plavala naprosto normalne a zrala taky normalne. Ted je to tak, ze lezi na dne, kdyz jsem ji lovil, tak se pohnula a zkousela utect, ale moc ji to plavani neslo nebo se ji nechtelo, spis se "plazi" po dne. Kupoval jsem ji v srpnu jako relativne velkeho samce, vek neznam. Ta samice, co na to stejne uhynula pred dvema mesici, byla kupovana v rijnu, taky jako uz odrostlejsi ryba.
Byla by fotka té postižené ryby? Jak je stará, nemá problémy s plaváním, s potápěním se?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RomanMch – Je to vodnatelnost nebo neni?
Dobry den, vcera vecer jsem objevil samce Bojovnice pestre, jak apaticky lezi na dne, je dost vybledly, ma zarudle zabry a o dost zvetsenou brisni dutinu. Vridky typicke pro infekcni vodnatelnost jsem zatim neobjevil, ale zacinaji se mu jezit supiny. Je to vodnatelnost nebo ne? Asi pred 2 mesici mi uhynula samice na to stejne. A jde to rychle, samice uhynula behem vikendu, kdy jsem byl pryc, samec v pondeli normalne zral a byl nadherne vybarveny. Okamzite jsem ho izoval a vymyslim, co s nim. Ostatni ryby v akvarku jsou bez problemu, takze asi delam neco spatne, co bettam nesvedci. Akvarko je 180l, docela huste zarostle, s biofiltrem od Juwelu, teplotu drzim na 25°C. Krome bojovnic tam mam skalary, cichavce perletove a par mecovek, gupek a black moll. Kvuli zivorodkam delam tydne hloubkove odkaleni a vymenu 1/3 vody. Krmim suchou, ale hodne pestrou potravou, zmrazenymi nitenkami a patentkami. V srpnu kvuli hicum stoupla teplota vody na skoro 30°C, coz odnesla spousta rostlin a narostly se mi tam ruduchy. Od te doby bojujeme, ale ruduchy uz vyrazne ustoupily, takze dusicnany jsou (snad) v norme, nemeril jsem je. Diky za kazdou dobre minenou radu!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - amazonia Re: MichoCZ
Ano,nejspíš to bude z těch nitěnek,některé ryby je nesnesou a můžou jim způsobit zažívací problémy.Jedná se o živé krmivo a tak i možnost zanesení infekce.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichoCZ Re: amazonia
Přiznám se zrovna. Měl jsem pro pancíky nitěnky a když jsem v pondělí odjížděl do školy, tak jsem zbytek dal i k rájovcům. Možná to chytla z toho. Ostatní ryby v pohodě. Stejně mě ti rájovci tak nebaví. Spíš do "asie" dám razbory klínoskvrné nebo něco podobného a bude po parádě. To jsou větší držáci snad.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amazonia Re: MichoCZ
Stát se to může pokud by se jednalo o infekční vodnatelnost.U mě se vodnatelnost sem tam vyskytla u čichavců perleťovích,ale ostatní ryby se nikdy nenakazili.Nejspíš budou na tuhle nemoc labyryntky choulostivější.Myslím si že by to mohlo být i nevhodnou stravou.Mě na to trpěli čichavci když jsem krmil např. hovězím srdcem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichoCZ
Tak jsem dneska utratil samičku rájovce. Nafouklá, vybledlá, šupiny naježené. Mají 98 litrů akva spíš v rostliném uspořádání. Bylo tam jen 6 ryb do pár centimetrů. Filtr 20 litrů biomolitanu. Voda měněna v sobotu. Té samičky je škoda, ale to zvládnu. Spíš mi u té nemoci vadi to "infekční". Stává se, že to chytnou i další ryby? Zatím jsou bez přiznaků a ochotně žerou.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - BarudaRe: romant
aha, já to ještě nerozklikla, dělam víc věcí najednou, kouknu na to. děkuju za radu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Baruda
No, když po tom ryby chcípají, tak asi je, nemyslíš? Začti se a postupuj dle rad v tom vlákně daných, psaných. ;-)
takže to neni nic nebezpečného?
Podle mě je to krupička, mrkni do patřičnýho vlákna.
Edit: rybicky.net/forum/2223

Reagovat na tento příspěvek 0  - Baruda – co to je?
Fotka k příspěvku ok, tak tady je fotka, neni to nic mmoc, ale nechtěl se nechat vyfotit. Jsou to ty bílé tečky na hřbetě, má je po celém těle i ocase

Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Baruda
Posli fotku a nemas-li jak, aspon fotku z webu, kde to vypada stejne. Bude to nic moc k reseni, ale lepsi nez nic.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R romant Re: Baruda
Pojďme to v zájmu všech udělat následovně. Zřiď si prezentaci předmětný nádrže s fotkama a uveď o daný nádrži co nejvíce informací aby bylo z čeho vycházet a každá informace se nemusela páčit a složitě vypisovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Designer Re: Baruda
Vodnatelnost znamena, ze jsou ryby nafoukle, odstavaji jim supiny, obcas vyleze oko a vetsinou je to konec, "modre vodicky" na to nepomahaji. Takze je otazka, co to je.

Zkus to radeji popsat, jak to vypada.

To co pouzivas, jsou FMC, proste sirokospektralni leciva, dobre ucinna na nektere vnejsi problemy na rybach, ale na vaznejsi onemocneni byvaji kratka. Dulezite je, ze tato leciva Ti totalne rozhodi rovnovahu v akvariu tim, ze Ti pozabiji nitrifikacni bakterie (mrtvy filtr i dno) a bez vetsi pece (castejsi vymeny vody) se ryby mohou otravit cpavkem, ktery samy produkuji. Casto se pak stava, ze neco je takovymi lecivy vyleceno (treba povrchove bakterialni nakazy ci plisne), jenze diky zhorsujici se kvalite vody se po vyleceni opet objevi.

Lit leciva do akvaria jen tak, bez znalosti o co jde a souvislosti kolem, nebo alespon porady predem, je jak sazka do loterie, v te se taky nevyhrava tak casto...
Vyzkoušejte
nemyslím si, že by měly nafouklá břicha, mají jen něco, jako puchýřky (podle obrázků na google.cz)
leju to tam z toho důvodu, že je krmim "živou" potravou a mám tam dravce, kteří sem tam taky něco sežerou, nerada bych, aby chytly nějakou plíseň. Předtim to z těch ryb zmizelo a až na jednu to z nich nemá žádná.
Vyhodit ty zázračný vodičky, jenž aplikuješ, to ničemu nepomůže a pokud je to skutečně vodnatelnost, tak nebude pomoci asi ničím, snad jednom šetrným utracením jedinců příznaky vykazující a jinak aplikovat klasiku v podobě vodoléčby(intenzivních výměn vody), to čerstvě založený akvárium mě říká, že tam bych hledal ono pověstného psa zakopaného.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Baruda – Vodnatelnost - asi
Ahoj, je to pár dní, co jsem si do aq asi donesla rybku z vodnatelností. Dávala jsem tam takovou modrou vodičku - multi medical a z ryb to zmizelo. Teď jsem se ovšem koukala znovu a zase to mají nějaké rybky.Jedna teda hodně a další méně. Koupila jsem ještě modrý preventan, ale nevím, co s tím. Mám tam ryby o které bych opravdu nerada přišla. Minulý týden jsem předělávala kompletně celé aq. Ten regulátor kovů ve vodě jsem tam nalila. Prosím o radu. Předem děkuju

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - LorelyTheSecond Re: romant
Díky za odpověď. Prezentaci už jsem dodala.
Pacient 0 už umřel, ale jinak se zatím nic neprojevilo... Jenom včera večer jsem krmila patentkama ze špejle a ještě dneska mají velký bříška, snad jsem to nepřehnala...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: Loreley
Správná péče o akvárium, pravidelný výměny vody, nepřekrmování, pestrá strava, výkonná a hlavně účinná filtrace, hodně rostlin, to jsou tak základy co mě nahned napadá. Ta sůl dobrý, zas to nepřehánět, rozumný množství je pol. lžíce na 50 litrů vody.
Edit: Pomohla by prezentace akvária, aby se vidělo, kde je event. chybka a bylo možno doporučit její nápravu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LorelyTheSecond – Infekční vodnatelnost
Ahoj,
včera jsem z akvárka odlovila samečka gupky s nápadně nafouklým břichem, podle internetu jsem to určila jako infekční vodnatelnost, přičemž jsem si všimla i zježených šupin. Další symptomy se zatím neobjevily. Pro jistotu jsem dala do karantény ještě jednu hodně podezřelou.
Jako možnou příčinu bych viděla stres - před několika dny se náhle AQ zakalilo bílou mlhou, asi tím, že se uhynulá rybka dostala do filtračního systému. Po dvou dnech čištění jsem se zákalu zbavila. Taky jsem je asi jednou překrmila a nedopatřením jsem nalila do akva trochu minerálky.
Tuhle rybku už prý nezachráním, držím ji odděleně, ale potřebovala bych poradit jak PŘEDEJÍT PŘÍPADNÉ NÁKAZE OSTATNÍCH, pokud s tím máte zkušenost. Preventivně jsem dala trochu soli.
Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Designer
Designer napsal: Vodnatelnost se u nich bohuzel vidi casto, ale jestli je reseni tak snadne, poridit si ryby z ceskeho chovu, pak diky za info, treba jednou budu moc rad, ze tohle vim ;-) .

U asijských se nevidí jen vodnatelnost, tem lze často najít "všechno" smich ...a pak sem přiletí...představte si desítky ryb v jednom pytlíku, tři dny...čichavci, kteří serou po nabalení i když dva dny hladují...Já "spotřeboval" možná padesát ryb, než jsem udělal jeden pár z asijských, když jsem měl labyrintkové období...U českých stačilo chytit pět párů a deset samic do rezervy k agresívním samcům, a mohlo se frčet... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Designer
Mám nemlich tu samou zkušenost jako Libor, patriotismus se zde jasně vyplácí, prostě když se hledá, tak se najde. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: LiborSprysl
Vodnatelnost se u nich bohuzel vidi casto, ale jestli je reseni tak snadne, poridit si ryby z ceskeho chovu, pak diky za info, treba jednou budu moc rad, ze tohle vim ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 4  - LiborSprysl Re: Designer
Designer napsal: Bohuzel tito mali Cichavci na to trpi dost casto, musi mit perfektni vodu. Ani to ze se zda kristalova nestaci, musi byt proste realne perfektni pro jejich chov, pak problemy nejsou.

Trochu bych to upravil...mali Cichavci na to trpi dost casto, píšete...Tento dojem vzniká díky tomu, že jsou v současné době na trhu podstatně barevnější, než české chovy, asijské a další importy. Českým rybám trvá dobarvení déle, a tak se v obchodech málokdy vidí. Navíc pokud je zákazník nezkušený, koupí raději barevného, a pak to takhle dopadne. Ovšem malí čichavci z českých chovů chorobami při dodržování standardních podmínek prakticky vůbec netrpí!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Shell
Bohuzel tito mali Cichavci na to trpi dost casto, musi mit perfektni vodu. Ani to ze se zda kristalova nestaci, musi byt proste realne perfektni pro jejich chov, pak problemy nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ShellRe: Designer
Dekuju za rady, nakonec jsem radsi zvolila smrt. Pri poslednim pohledu do karanteny nakonec leceni ztratilo smysl i pro me :-( . Tak ted jen doufat, ze to byla prvni a posledni rybka s timhle problemem. Jinak mi byl v akvaristice doporucen HexaEx od Tetra Medica. Sera Baktopur je pry vetsinou jen na eshopech... Doma ho mam, do nahody. Jeste jednou dekuju za rady.
Ne, nikoho takoveho neznam, tohle bohuzel byva konecna. Take se snazivam kdyz je aspon minimalni sance, ale prave proto Ti mohu rict, ze i kdyz jsem uz vyzkousel na ruzne nemoci ryb ledacos, vylecit rybu v pokrocilem stadiu cehokoli, je spis unikum. Vnejsi parazite, to se da, da se i kdyz uz to vypada hodne spatne, rybe se ledacos zahoji a doroste (treba temer chybejici ploutev, oskliva poskozeni na tele), ale jak je to neco vnitrniho, byva to tezko resitelne (pokud to vubec resitelne je, ne vsechno lze vylecit), pozdeji je to dostupnymi prostredky neresitelne.

Ryba se da utratit i velice setrne. Poradim 2 zpusoby.

1. Kdyz otevres vodu sycenou CO2 (bublinkatou), obsahuje takove mnozstvi CO2, ze ma pro rybu nejen narkotizacni ucinek, ale velice rychle ji uspi navzdy. Kdyz je vytemperovana na pokojovou teplotu, ryba vubec nema moc sanci zjistit, ze se neco deje.

2. Kdyz si pripravis led a nechas ho tat, v okamziku kdy ve vode jeste plavou kousky ledu do toho hodis rybu. Zustane stat, cukne sebou a je konec. Teplotni sok ji zabije velice rychle.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ShellRe: romant
kdyz ja nevim, v te karantene, zda se mi, trosku ozil. Nerada se vzdavam bez boje ... Co se tyce zvirat, tim spis. Zitra mu to dam a pak se uvidi. A taky jsem na to trochu mekka, jen jednou jsem byla nucena useknout rybicce hlavu a ta predstava me desi doted. Spis me zajima, jestli vubec nekdo znate nekoho, kdo to uspesne vylecil? hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Shell
Ukonči to, podle toho, jak to píšeš, tak se zhoršuje a zítřka už nemusí dožít, nebo to bude zbytečná investice do toho bactopuru, to bych raději pořídil jinou rybu. Možná se Ti to co píšu moc nezamlouvá, ale to je život.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ShellRe: Designer
Ano, supiny mu odstavaji taktez, to jsem tam ani nepsala.
A daji se timto lecivem prelecit i vnitrni paraziti? Vydam se zitra na nakup, tak doufam, ze ho nekde sezenu. Ale mam strach, ze to stejne nakonec dopadne blbe :-( . V karantene mi sice plave i ve strednim pasu akva, ale jde taky vice videt, jak moc nafoukly je hmm Ale dekuju moc za rady, ikdyz mu moc nadeje nedavaji.
Ma i podle fotky odstavajici supiny, to je hodne zle, vodnatelnost jak vysita.

Jedine lecivo, ktere se chlubi tim, ze i tohle umi zvladnout, je:
www.akvarista.cz/…

Jde o antibiotikum. Pokud je na tom ryba spatne, da se na pul hodiny do 2l akvarijni vody s jednou rozmichanou tabletou. A pak se da ta ryba do akvaria s normalni davkou. Bohuzel jsem tohle zkusil u podobne vypadajici ryby a druhy den bylo po ni (nepredpokladam ze tim lecivem, asi by sla i tak). Jestli chces ale jeste neco zkusit, o nicem jinem, co by se chlubilo sanci tohle resit, nevim.

Ty 2l a tableta, je to v navodu, radeji si to precti, nemusim si to pamatovat presne...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 16 17

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22719x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6443-vodnatelnost?od=280