Přihlásit se RYBICKY.NET »

Biotop - určení, názory, zkušenosti

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Biotopy 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Biotop - určení, názory, zkušenosti
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Katha85Re: Silent
To si myslím taky, přijde mi, že v akva bez ničeho se nudí. A taky mi přijde, že nejsou vůbec plaché, jak se o nich říká, když v akva něco dělám, stačí pootočit filtr, posunout teploměr, vylovit lísteček, tak se okamžitě jdou podívat co dělám a motají se kolem, klidně vplujou do dlaně (velmi lechtají) a přijdou mi jako velmi zvědavé rybky co musí být naprosto u všeho - hrozně je zajímali i třpytky na nehtech (nejdou sežrat, ani okousat - nebojte) - když mají nádrž zarostlou, nebo některým rybám prý vadí, že se klepe na sklo - moje se po zaklepání mohou přerazit která tam dříve bude - očekávají krmení, kdežto dříve betka v druhém akva co mám v práci moc v nádrži nic neměla a přišlo mi, že se naopak všeho leká a bojí a nemá se za co schovat. A hraje se u bettarií na rozmístění a typologii? Nebo u tak malého akva (42 l) už nehraje roli?

Jakože do půlměsíce, trojúhelník, rovina a pod, nemohu najít nyní bohužel žádnou stránku, která toto popisuje.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Katha85
Akvárko kde jsou bety a je tam tzv. více rostlin se mě osobně velmi líbí, ale je to o subjektivním pohledu na věc s přesně to se týká i těch biotopů, někdo jiný zase preferuje bety v tzv. čistých akváriích, což u mě evokuje spíše představu výstavní a prodejní, ale pro domácí pokoukání bych radši volil tu zarostlejší nádrž. Rostlin se bát netřeba, bety si v nich budou lebedit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Katha85Re: Silent
Na tom něco je, alternativou by bylo třeba obrovské akvarium (400 l) a dvě rybky - pár a nebo taky kopec bahna.
Nyní mě polil hluboký respekt Haimdole, když jsem zjistila, že jste byl akvaristou ještě když jsem já chodila na nočník :)

A ještě mě tak napadlo, jde biotop pro betty přeplácat rostlinami? Resp. co je bráno jako přílišné osázení?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Katha85
Ono dát dohromady souhrn biotopů je, sice poměrně složitý, ale ne nemožný úkol který by ovšem vyžadoval opravdu hluboké znalosti v tomto směr a pochybuji, že by si na to troufl jeden člověk. Na druhou stranu mělo by to vůbec smysl? Opravdový biotop co se i objemu vody lze dát dohromady snad jen s halančíky a v případě ostatních výseků biotopu si myslím, že pokud by se mělo jednat opravdu o reálné výseky tak by se to akvaristovy ani nelíbilo. Ve většině případů by se jednalo o rostlinné monokultury a velmi omezený počet druhů ryb a to už nemluvím o estetické stránce věci. Pokud někdo měl tu možnost vidět v reálu biotopy asijských nebo jihoamerických řek musí uznat že to až tak krásné není. Koneckonců každé akvárium je vlastně samostatný biotop s živočichy a rostlinami z toho či onoho konce světa.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Katha85Re: romant
Tedy z toho plyne hluboké samostudium a googlování - například chci skaláry - které - kde žijí - bod A, googlím přírodní podmínky bodu A (Což mi třeba u stěhovavých ryb přijde docela vtipné, ledaže by měl někdo akva dle ročního období:-D), následně googlím rostliny, učím se je, abych v akvaristice mohla přesně určit kterou potřebuji, poněvač přesné umístění rostlin by zvládla maximálně Danila (s jinými prodejci nemám dobré zkušenosti, když jsem se na něco ptala, například nevěděli jaký písek mi mají dát, když chci zrnitost příklad 2-4 - ti nápaditější si vzali pravítko a stejně mi podali štěrk, který měl očividně min.5 mm, jiný prodejce prodal kolegyni malokvětku do minibetarka, že jí moc doporučuje pro její výhody a že betty jí milují - výhody to mělo pro něj, za týden šla pro jinou rostlinu). Tedy kdo se chce co nejvíce přiblížit biotopu musí precizně studovat. A já doufala, že alespoň něco v akvaristice bude snadné :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Katha
Já bych to slovo biotop v akvarijních podmínkách vnímal spíše jako snahu o maximální napodobení podmínek v nichž daný ryby žijí ve své domovině. Biotopní oblasti tak jak je rozdělujeme jsou velmi rozsáhlé a přesné kopírování přírody, řekl bych nebude v akvarijních podmínkách dosaženo nikdy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zoidik Re: Katha
Malawi a tanganika bude relativně jednoduché vytvořit, ale teď si vem, že třeba amazonka má délku toku něco málo přes 7000km. Pokud by se měl vytvořit takovýto seznam pro ni, tak by asi bylo vhodné si tu řeku rozkouskovat po takových 50-100km a každý popisovat. Ono to co žije na středním toku asi nebude žít na horním. Takže né vždy takovéto rozdělení bude snadné vytvořit, ale myšlenka je to dobrá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Katha85
Zdravím,

většina z Vás se shoduje, že biotopu se lze pouze přiblížit výběrem dna, rostlin a živočichů, úpravě vody.
ALE rostlina původem z Asie nutně NEMUSÍ být biotopní s jinou rostlinou z Asie. Myšlenka biotopu Asie se mi moc líbí, jenže rýži v akvariu pěstovat asi nebudu, neb nevím jak. Při zakládání nádrže mám zaškrtnout biotop, nicméně většina uživatelů by měla mít tedy zaškrtnutou společenskou nádrž, protože kombinuje různé druhy, říkám to správně?
Je troufalé poprosit znalce, aby vytvořil články - biotopy pro oblíbené typy chovanců? Poctivé biotopy pro akvaria. A nebo již něco takového je?

Uvedu příklad seznamu
Malawi
- tyto rostliny (pokud vůbec nějaké)
- tento písek
- tyto kameny (je v malavi křemen, nebo žula?)
- tyto ryby
- tato velikost
- tito bezobratlí

Vím, že podobné informace na tomto webu jsou, ale nenašla jsem příkladnou ucelenou formu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: JS
Hodně štěstí a pak dejte vědět jak to dopadlo. =)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JS
Chápu všechny, kteří si rybky, rostlinky, šneky a kameny vybírají podle toho, jak se jim zrovna ten daný kousek líbí. Zatím k nim taky patřím. Mým cílem ale je vyrvat si v podobě akvárka kus přírody a položit si ho na stůl. A biotop je tedy něco, k čemu směřuju. Takže biotopní smýšlení chápu stejně jako nebiotopní, jenom o maličko víc :-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - ParosphromenusRe: Johan
Stream neni biotop, protoze v nem neni proud, ktery jaksi v potoce byt musi.

Moje nadrz biotop je, protoze splnuje dva zakladni predpoklady biotopu - 1) vypada jako puvodni biotop a vsechny hlavni parametry mu odpovidaji - byt s urcitou licenci, dub ani olse v indonesii asi neroste, ale ja nemam penize na letenku kvuli sberu listi 2) ryby se v ni citi dobre a spontanne se mnozi

Pritom udrzba je minimalni, staci obcas nakrmit, a to bez nejake zvlastni pece o poter, protoze ten se zivi mikroorganismy na tlejicim listim vymenna vody jednou za mesic a spise pro formu...
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Johan Re: pavelbartek
Ale já vůbec nezbrojím proti biotopním akváriím, ba naopak, jsou to moje nejoblíbenější. Jen upozorňuju na to, že obecné chápání těchto akvárií je hodně zavádějící někdy až zcela zcestné a s příspěvkem pavlabarteka souhlasím, až teda na nutnost použít místní flóru. Protože si myslím, že není důležité použít tu nebo onu kytku, pokud vypadají stejně.
 Reagovat na tento příspěvek 11  - pavelbartek – Biotop=stanoviště
Synonymem pojmu biotop je stanoviště,aby tedy bylo pochopeno co to znamená.Já mám např.Cichlidy z jezera Malawi a nemohu tvrdit,že se jedná o BIOTOP,jelikož jezero je svou rozlohou obrovské a mám ryby pocházející z různých lokalit tohoto jezera(lokality se liší),pokud bych chtěl biotop musel bych udělat výřez jedné z lokalit a mít tam ryby a živočichy které se vyskytují jen v dané lokalitě a prostředí-chemizmus vody,flóru,složení dna...Prostě jako bych kus toho z přírody vyřízl a dal to do nádrže.Dle mě je to taková třešnička na dortu akvaristiky a mi co nemáme BIOTOP to nemusíme zavrhovat,právě naopak si to dle mě zaslouží uznání
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Parosphromenus
Nevím koukám na ty Bleherovy biotopní akvária z tvýho odkazu a jsou tam rostliny a voda je docela čirá, tak nevím proč to nazývá biotopním akváriem hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Parosphromenus
jinak ke studiu biotopnich nadrzi doporucuji autora nejpovolanejsiho :)
www.aquapress-bleher.com/…

ma k tomu i par knizek ktere lze na webu zakoupit
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Kusma Re: Parosphromenus
Já osobně si nemyslím, že v akvárku musí růst spousta zeleně - osobně se mi líbí i akvária malawi a v nich také nejsou žádné rostliny (když si ale takový znalec to víš).
Každý má jiný pohled na akvárko - někomu se líbí zarostlé nádrže, někdo si tam dá plastovýho potápěče a je spokojenej...
Nejde o to, jaké máš nebo nemáš akvárium, mě osobně vadíš jako člověk, který tady píše samé blbosti... Jak jsem psal předtím - běž do poslanecké sněmovny - ráj pro odborníky jako ty.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ParosphromenusRe: Zoidik
A můžeš mi říci, co by s ve tmě a pH kolem 4 pestoval za rostliny krome mechu? S namocenou rukou? :)
 Reagovat na tento příspěvek 11  - Kusma Re: Parosphromenus
Myslím že 99,9% akvaristů pěstuje rostliny a chová ryby takové jaké se mu líbí. Už si nehrej na odborníka - myslím že proti Johanovi jsou tvé znalosti minimální...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Parosphromenus
Je jedno co se mi líbí a co ne. Jen sem vás prosil o ukázání fotek z biotopu, kde je hromada plovoucích kytek, nízké pH, spousta organického odpadu, a žádná submersní a mokřadní vegetace. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zoidik Re: Parosphromenus
Ne, neni to biotop, protože kvůli rostlinám, které tam máš z nutnostni, ten tvůj "biotop" je jenom nádrž s nějakýma rostlinama. Pokud chceš biotop, chovej v nádrži ryby a rostliny, které v té dané oblasti žijí. Princip biotopu je když to hodně přeženu jet s kavárkem do amazonie, nebo do afriky k jezedu malavi a kus té přírody vzít a zasadit do akvária. Ano, potom se můžeme bavio o biotopu, ale ne to co ty prezentuješ. To je prostě jenom akvárium s nějakýma rostlinama a rybama co se ti líbí.

Parosphromenus napsal: A to jako proc? :)))))) Protoze tobe se me akvarium nelibi? Nejsi moje manzelka, takze mi to je srdecne jedno. Podstatne je, ze se libi mne. A ze se v nem dari rybam, jake me zajimaji.

jestli se mi líbí nebo ne, nemůžu posoudit, protože jsem ho neviděl. Asi z toho důvodu, že se za něj stydíš a nechceš ho ukázat, jelikož bys sklidil kritiku, kterou nechceš. Jsi pokrytec.

Na rozdíl od tebe se nesnažím tvořit biotop. Prostě akvarium, kde jsou nějaké rostliny, ryby které se mi líbí a v minulosti měl pohromadě a nikdy jsem s něma neměl problémy za posledních cca 15 let co mam doma akvárko. Pokud bych se snažil o biotop, tak budu chovat ryby a rostliny, které odpovídají dané lokalitě a zveřejním fotky.
C. cordata (ta bezne sehnatelna varieta ci variety) v pH 4 moc neroste.

Je to biotopni nadrz protoze zachycuje biotop, ve kterem dane ryby ziji. Ze se ti ten biotop nelibi, protoze je malo zeleny, je mi uplne jedno :)
 Reagovat na tento příspěvek 5  - Johan Re: Parosphromenus
No a o tom mluvím.. Je nesmyslem hledat přesné druhy do daného prostředí, protože prostě nejsou. A i kdyby byly, měly by nějakou jinou schopnost, než např. C. cordata? ;-) Kytky jsou pro mě pouze prostředkem k chovu ryb a zajištění správného prostředí Tudíž né biotopní nádrž, ale nádrž pro chov ryb, kde jsou hold kytky nutným zlem. Neříkám, že je to něco špatného, jen že to není biotopní nádrž.. Ale to ste čekal že řeknu.
Ona realita je proste takova, ze ve spouste vodach zadne kytky nerostou, maximalne na hladine. Kytky potrebuji svetlo - a toho v nepruhledne vode uprostred pralesa skutecne moc neni. Mohl byste mi poskytnou odkaz na nějakou fotku či video takových vod?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - S invalida Re: Parosphromenus
Jestli dobře chápu tak moc nechováš kytky? No jo znalec :)
To je naprostý nesmysl, každá ryba žije v jiném prostředí. Některé, světe div se, žijou v submerzních kytkách (u nás v rybníku třeba mladé štiky). Já je moc nechovám. Kytky jsou pro mě pouze prostředkem k chovu ryb a zajištění správného prostředí, což v mém případě znamená mrtvou vegetaci na dně a živou hustou silně stínící na hladině nebo nad ní.

Ale pokud mi řekneš, kde mám koupit nějakou submerzní černovodní kryptokorynu nebo Barclayu motleyi, muzu je tam soupnout taky. V kramech jsou ale stejne vzacne jako v prirode.
 Reagovat na tento příspěvek 7  - Zoidik Re: Parosphromenus
Definoval jsi nám už pojem biotop ze svého pohledu, nebo je to fakt nějaký močál plný listí? Klidně se tady vytahuj nad ostatní a říkej jak jsou blbí, ale pokud neukážeš nějakou svojí nádrž, tak za vola budeš jenom ty a nikdo jiný.
 Reagovat na tento příspěvek 12  - Johan Re: Parosphromenus
Takže tím chcete říct, že je někde místo, kde jsou louže plné listí, naprosto bez vegetace např. mokřadní (tudíž velký zástin), jen s hromadou plovouček? Pokud ano, to je asi dost výjimečné a asi je to jen výsada pro tyto ryby.. Ale proč se takhle nezívají všechny nádrže tohoto stylu? Stalo se nešvarem, že se za biotopní nádrže považují ty, kde nejsou schopny růst kytky. ;-)
Celý rok, jen v období dešťů stoupne pH přechodne tak na 5,5 a paroty zůstanou u dna v tmavém listí, a co se děje na břehu je moc nezajímá. Jako snad jediné labyrintky téměř nepoužívají labyrint a k hladině v podstatě vůbec nelezou. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Parosphromenus
A opravdu tam žijí celý rok a nebo to sou louže s hromadou příbřežní vegetace, čili už je to zase něco jiného, než v ukázané prezentaci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ParosphromenusRe: Zoidik
Vtip je v tom, že není důležité, co si o tom myslíš ty, ba ani já, ale jen a pouze ryby.

A hodně štěstí s pěstováním kořenících rostlin ve tmě a při pH 4 :) - jsou asi druhy, které by to zvládly, ale ty jsou přiliš vzácné než aby se s nima zdobilo akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zoidik Re: Johan
Biotopní akvárium je přesně to co si myslím a je tady popsáno aquarko.webpark.cz/…

Ve zkratce : napodobit v akváriu co nejvěrněji životní podmínky v dané oblasti. (rostliny, živočichy, koncentrace rostlin a živočichů....
Vyzkoušejte
Mohu, třeba na Borneu.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Johan Re: Zoidik, Kusma
To si chce nejdřív ujasnit pojem biotopní nádrž. :)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Johan Re: Parosphromenus
Jen tak na zamyšlenou. Jestli myslíte biotopem nádrž s kořeny a na hladině hustě plovoučky a říkáte tomu tedy biotop. Mohl byste mi ukázat někde nějaký v přírodě, kde by v takovém prostředí přežily ryby po celý rok? X-)
Nechci rozpoutávat diskuzi.. jen na zamyšlenou. =)
 Reagovat na tento příspěvek 6  - Zoidik Re: Parosphromenus
Tak udělej prezentaci, nahraj fotky, zakaž komentování a hodnocení nádrže a všichni budeme pouze slintat na monitor, jak to máš krásně udělané. To snad problém není. Souhlasím s Kusmou a invalidou, že v akvárku prostě biotop neuděláš, pouze se k němu můžeš přiblížit a snažit se ho napodobit, ale to je vše
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ParosphromenusRe: Kusma
A to je přesně ten důvod, proč tu žádnou prezentaci nepotřebuju. Já biotop udělat umím a 200L je trošku moc, umím ho udělat v akváriu mnohem menším. Ono taky jde o to jaké ryby chovám, a vzhledem k tomu že o nich většina lidí neví nic, ve zdejším atlasu jsou zcela blbě, tak opravdu nepotřebuji tento typ zasvěcených komentářů. 200L nemají ted ani vsechna má akvária dohromady :)))

Chces-li sis styáhnou mou práci, stáhni si nějakou linuxovou distribuci.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - S invalida Re: Kusma
Přírodu nenahradíš...to je pravda ano
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Kusma Re: Parosphromenus
Biotopní akvárium...? Já stále tvrdím to, že v 200 litrech se "biotop" neudělá. Pořád je to jen touha se přiblížit přírodě, ale biotop to není. Jasně, dáš tam určité rostliny a ryby typické pro danou oblast, ale nikdy neuděláš akvárium stejných podmínek jako příroda sama...

Říkáš, že chceš aby ostatní šířili "tvou práci" můžu vědět jaká to je? Zrovna teď mám chuť okopírovat pořádný článek a podepsat se pod něj, že jsem ho napsal já.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 2  - Yirka Re: 16lucie4
Běž na to obráceně: Najdi si zde atlas ryb, v něm požadované rybky a u nich je biotop udán. Zároveň se tak trochu vzděláš. Pokud to chceš jinak, kup si klasickou starší českou akvaristickou literaturu, kde jsou rybky zpravidla dle biotopu rozděleny též. Tu práci za tebe nikdo neudělá, aby seděl desítky minut a psal kam která rybka patří.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 16lucie4 – základní rozdělení ryb podle biotopů
Ahoj všem, jsem tu úplným nováčkem a potřebuji poradit, abych rady mohla posílat dál. Potřebovala bych znát základní rozdělení ryb podle biotopů. Nemáte někdo nějaký odkaz kde toto rozdělení najdu. Stačí mi, když tam budou ryby, které jsou nejznámější a nejčastěji umisťované ve zverimexech. Prosím, prosím pomožte.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: leontin
...Píše se to všude v knihách i atlasech...
Zajímavé... A mohl byste dát nějaký odkaz na knihy a atlasy, kde se to všude píše? :-)
Já zase všude tam, kde jsem hledal, jsem našel data, dávající za pravdu mně... :)
Díval jste se např. i do zdějšího atlasu? A už jste zkusil doušku pěstovat v jiné, než tvrdé vodě? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - leontin Re: Sid
Píše se to všude v knihách i atlasech a moje zkušenost tomu odpovídá.Jestli někomu dobře roste i v měkké vodě,tak mu to přeji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: leontin
Ca je i v měkké vodě, ne?
Proto se také Egerii daří ve vodě s tvrdostí s rozpětím od <3 po >20... :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - leontin Re: katterinecka
Egerie potřebuje Ca,tak do měkké vody ne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Silent
To jo, ale příjde mi že těch afrických je mnohem víc. A k cichlidkám mám docela respekt i když mají být malé a mírumilovné. Prostě to není moje parketa ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: katterinecka
Já to v žádném případě nemyslel jako kamenování. Jen to bylo malé upozornění, že se nedá tak úplně zevšeobecňovat. Například trpasličí cichlidky by si v uvedené vodě lebedily. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Silent
a tak to jsem řekla docela obecně, tak mě za to neukamenujte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: katterinecka
Jsou cichlidy které přímo vyžadují měkkou a kyselou vodu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: papaja54
záleži co přesně si pod tím pojmem představuješ, jestli jen vodu s nižší tvrdostí a pH tak skoro včechny akvarijní ryby, kromě cichlid. Taky záleží na přesných parametrech, aby pH nebylo příliš nízké
Ale to pak není biotop.
tak tam dej třeba 10 neonek 6 pancéřníčků, nebo dva zakrslé čichavce a razborky klínoskvrnné, a všichni budou spokojení ;-) A rostliny dozačátku rychlerostoucí, třeba egeria, heternanthera, sagittaria subulata (rostliny samozřemě o dost dřív než rybky)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - papaja54Re: katterinecka
Chtěla bych ryby které se mohou v černých vodách chovat..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: papaja54
většinu druhů teter, například neonka. Záleži jestli chceš biotop např.jižní ameriky, nebo přímo jenom živočichy co žijí v černé vodě, nebo živočichy co žijí ve stejné lokalitě (což bývá docela dost náročné). Napřiklad když neonka obecná a neonka červená, obě žijí v černé vodě, ale tisíce kilometrů od sebe

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 4 5

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 3783x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6042-biotop--nazory?od=30