Přihlásit se RYBICKY.NET »

Slepené ploutve

NápovědaFórum » Nemoci  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Slepené ploutve
 Reagovat na tento příspěvek 0  - karelpavel Re: PVC
Tak že to opravdu vypadá, že od někud to přišlo. Asi bych taky doporučil, měnit denně 1/3 vody, nechat ryby v klidu ( klidně i zastínit )a k léčbě bych přidával max ! jen Eshu2000 - nic jiného už ne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PVCRe: karelpavel
Fotka k příspěvku Sami ramirezky přišly asi až před měsícem, ale problém až teď. Poslední šel do akvárka šnek - neritia zebra. Poslední z ryb přibyla skupinka teter královských, kvůli přibuznosti z ruzných zdrojů (3 před třemi týdny a tři před asi osmi dny). Je možný, že přišlo něco s přírůstkama, ale co to je?

Tento problém se u ramirezek stává často, které ryby tam šly do nádrže poslední a jak je to dlouho ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PVCRe: PVC
Ahoj,
pro pořádek shrnu všechny informace z předchozí komunikace.

První onemocněly Ramirezky, a teď už asi i 2 platy (po 4 dnech).

Příznaky chronologicky:
1. Stažené ploutve (bez poškození či skvrn) a občas otírání o dno (kromě ploutví není na rybě vidět žádná skvrna ani nic)
2. Vyplivávání potravy
3. Schovávání a vysení hlavou nahoru (jen občas u hladiny, ostatní ryby OK)
4. válení v rohu na zemi se staženými ploutvemi (asi odešel měchýř)
5. při pokusu o plavání se motá do stran, nahoru i dolu jako vítr v bedně
6. úhyn

První menší uhynula za 4 dny, tak to znám až do konce. Ostatní bych rád zachránil.

Podniknul jsem kroky:

1. při podezření kolegů na špatnou vodu jsem vyměmil ve dvou dnech vždy 1/4 vody (hodnoty se ale zdály být dobré, tj. ph 7.2, NO2 nic, NO3 25), celkocá tvrdost 10.
2. Jednu jsem odlovil a zkusil multimedical (bez viditelného efektu)
3. Na ostatní jsem nasadil eSHa 2000 (také navidím efekt)

Akvárium má čistý objem 40 l a bylo v něm 11 ryb (2 ramirezky, 6 teter královských a 3 platy sunset). Kromě ryb ještě šneci (1 neritia zebra a několik piskořek).
Teplota 24,5, filter vnitřní s běznou náplní plus micro bio filter od dajany.

Za každou radu moc díky. Rád bych je zahránil.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PVCRe: Bob66
Jak jsem psal v prvním dotazu, vypadá to jako na první fotce tohoto tématu, kterou vložil/a tweety1, jen jsou ty ploutve možná už stažené víc.
Na rybě není vidět vůbec nic (žádné skvrny, zježené šupiny, nafoulé břicho, paraziti, chomáče plísně, prostě nic). Krmím tetrou rubín, což už nějaké vitamíny má. Dneska bohužel nic dalšího nekoupím. Každopádně děkuji za dosavadní snahu.

Ještě jsem zapomněl popsat filtraci. Je tam vnitřní fanfilter fan 1 s původní vložkou a přidaným sáčkem micro bio filter od dajany.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PVCRe: karelpavel
Jsou to ramirezky (2 ks). Kromě nich jsou tam ještě 3 platy (jedna už to má taky) a 6 teter královských. Tedy celkem 11 malých ryb a pár šneků (1x neritia zebra a piskořky). Akvárko má čistých minimálně 40 litrů vody (podle kýblů při npouštění). Teplota vody je standardne 24,5.
O jaké ryby jde ? kolik jich v nádrži je ? jak je velká nádrž ?...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bob66 Re: PVC
Měnil bych denně třetinu vody a zkusil dodávat nějaké vitamíny a minerály např. eSHa optima, pokud nejsou nějaké další viditelné příznaky tak mě nic jiného nenapadá hmm Nějaká fotka by nebyla? Případně víc informací o akváriu, nejlépe založit prezentaci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PVC
Zdravím, mé ryby mají ai něco podobného jako u tweety1 (první fotky téhle diskze to vystihují). Škoda, že se to nedořešilo.

Příznaky chronologicky:
1. Stažené ploutve (bez poškození či skvrn)
Občas otírání o dno (parazity, skvrny ani plísně nevidím)
2. Vyplivávání potravy
3. Schovávání a vysení hlavou nahoru (jen občas u hladiny, ostatní ryby OK)
4. válení v rohu na zemi se staženými ploutvemi (asi odešel měchýř)
5. při pokusu o plavání se motá do stran, nahoru i dolu jako vítr v bedně
6. úhyn

První menší uhynula za 4 dny, tak to znám až do konce. Ostatní bych rád zachránil.

Podniknul jsem kroky:

1. při podezření kolegů na špatnou vodu jsem vyměmil ve dvou dnech vždy 1/4 vody (hodnoty se ale zdály být dobré, tj. ph 7.2, NO2 nic, NO3 25), celkocá tvrdost 10.
2. Jednu jsem odlovil a zkusil multimedical (bez viditelného efektu)
3. Na ostatní jsem nasadil eSHa 2000 (také navidím efekt)

Můžete mi prosím poradit. Za každou radu díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Michaldvd Re: geminika
Vieš ja som tie rybičky tam dal len na skúšku či sa im tam nebude dariť lepšie, ale bolo to ešte horšie a viem, že bolo trocha malé ale oni aj tak nestihli ani trošička podrasť. Mne išlo hlavne o vyriešenie problému a ten určite nebol preto, že ich tam bolo veľa :)
Poter som kŕmil prachom z vločiek. Vo veľkom akva dávam rybkám aj mrazenú patentku.
Podľa mňa bude problém skôr vo vode ako som už spomínal, najväčším problémom u nás je tvrdá voda, lenže jej úprava si myslím, že nie je až taká jednoduchá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - geminika Re: Michaldvd
60 ks malých rybiek v 25 litroch??? no To je málo. V 25 litroch tak max 30 malých rybiek, ale keď podrastú a budú silnejšie a hlavne väčšie, treba ich pretriediť alebo dať do väčšieho. Odhliadnuc od teba, nechápem, ako sa nemôže podariť odchovať gupka. Veď to sa chová samé. ja by som ti odporučila v tej 25 litrovke skúsiť odchovať najprv nejakých 10 - 20 ks. Keď to pôjde, potom trebárs aj viac, ale určite nie naraz všetky. Naučiť sa to s malým množstvom rybiek. Niekedy menej je viac. Ja napríklad teraz odchovávam 3 gupky, ktoré som si všimla, že nestihli ostatné zožrať, v 5 litrovom pohári. Majú už 2 týždne a pekne rastú. Za také 2 týždne ich dám do 10 l akvarka a potom do spoločného. Ešte mi napadlo, čím tie malinké kŕmiš?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Michaldvd
Velmi správně. Čištění filtru bych ponechal ten 3 týdenní, nebo i klidně delší interval. Obvykle se filtr čistí když se viditelně sníží průtok vody. Když se náplně perou v akvarijní vodě, tak tam vždycky zůstane dostatečný počet nitrifikačních bakterií.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Michaldvd Re: romant
Je dobre čistiť filter v deň výmeny vody?
Nezabijem častým čistením filtra dôležité baktérie?
O.K. Tak opravdu nezbývá než častěji odkalovat a měnit vodu.
Filter sa skladá z 2 samostatných komôr v prvej sú 2ks molitanov vedľa seba a v druhej sú tiež 2ks vedľa seba. Pracuje na takom princípe, že v prvej komore sa zachytávajú hrubé časti (napr. kúsky rastlín) a cez druhu sa to už len prečistí. Čistím ho vždy pri výmene vody tj. Každé 2 -3 tíždne.
Nevím přesně co slouží jako čistící náplň toho vnitřního filtru, ale já mát tu zkušenost, že vnitřní filtry se musejí daleko častěji čistit, tzn. obsah čistícího média proprat v akvarijní vodě. Takže otázka zní, jak často je ten filtr čišťěn? Ta teplota je v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Michaldvd Re: geminika a romant
Takže v akva udržujem teplotu v rozmedzí medzi 24 až 25°C a mám tam kvalitný filter značky Tetratec In 1000 Plus. Do vody pridávam pri výmene Sera Aqvatan podľa návodu. Občas pridám aj Sera Nitrivec. Skúsim častejšiu výmenu vody ako si mi poradil.
A k tomu nápadu od „geminiky“ už som to skúšal v menšom „holom“ akva (25l) a bolo to ešte horšie z cca 60 malých rybiek mi prežilo 5 ks. V 140l to je lepšie predpokladám, že vďaka drevu, rastlinkám a kvalitnejšiemu filtru ale aj tak je tam ten problém :(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - geminika Re: MichalDVD
Ja som kedysi tiež bežne odchovávala gupky a mečunky a úspešne. Preto si aj ja myslím, že sa dusia v tej vode. Gupky sú riadne svinky a rýchlo si zašpinia vodu. Skús zopár narodených chovať v inej samostatnej nádrži, držať vodu v čistote a sledovať rozdiel, či sa aj tým "zlepia" plutvy a či uhynú. Ak tie prežijú, potom je to myslím jasné. Dospelé gupky sú odolnejšie ako mladé, preto sa zdá, že im to nevadí. Možno by pomohol aj lepší filter.
Jasně, ty parametry vody je dobrý znát na vstupu a potom to můžeš porovnávat s tou vodou z akvárka. Ph 8 není pro paví oka nic špatnýho, těm spíš vadí voda kyselá. Ten interval výměny vody posuň ještě o týden a uvidíš, že ty úhyny potěru budou jistě menší. Ještě otázka na ten filtr. Co je to zač? A co teplota vody v akva?
To máš teda pravdu mi mame otrasnú kvalitu vody, napísal som, že mením každé 3 týždne ale pravdu povediac teraz už každé 2 týždne pretože som tam dal drevo a od neho je dosť žltá voda to určite vieš. Nemám predstavu o parametroch vody mám v pláne si nejaké zaobstarať. Som študent a tie testy sú pre mňa dosť drahé...Zatiaľ mam len na meranie pH (8)
Předpokládám, že současně s odkalováním je spojena i výměna vody. Ony jsou ty ryby prasátka a velmi rychle se z jejich výkalů zhoršují parametry vody. Ten třítýdenní interval bych u živorodek považoval za nedostatečný. Odkaloval a měnil bych 20-30% objemu vody akvária jednou týdně. Je představa o parametrech vody? Ph, NO2,NO3 atd. Myslím si, že ten stav umírání toho potěru je spojen s nepříliš dobrou kvalitou vody.
-Mám tam:
-Prísavníkov 2 ks ktoré sa mi pravidelne množia, malé dávam do druhého akva.
-Gubky 3 samičky a 3 samcov zvišok sú malé gubky cca 25 ks
-Odkaľujem každé 3 týždne
Co údržba akva? Odkalování, výměna vody. Jak často? Kolik je tam ryb celkem?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Michaldvd – GUBKY STIAHNUTÉ PLUTVY
Dobrý deň potrebujem konečne radu odborníka.
Mám taký problém z gubkamy vždy keď sa mi narodia maléé po niekoľkých týždňoch sa im stiahnu plutvy a zdochnú asi tak polovica cca z narodených...
Dospelým gubkam nič nie je sú úplné zdravé neviete čím to môže byt???
Nie som síce začiatočník ale z týmto si fakt neviem poradiť :(

Jedná sa o 140L akva: rastlinky,drevo,výkonný filter, substrát-kremičitý piesok

Za odpovede veľmi pekne Ďakujem

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - gaume Re: Daník
Nemyslim si, ze se daji zachranit - tedy mne jeste zadne takto postizene pavi oko neprezilo, mente casteji vodu, chce tomu predchazet.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - defisaRe: Danik
Mě se to stalo u samečka naopak moc pěkného koupeného na výstavě ale asi to bylo tím že to ty moje mrchy okusovaly no... sad
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Daník – Stažené ploutve pavích oček
Přinesl jsem si z výstavy pár pavích oček na občerstvení chovu, nejprve byly doma asi 14 dní s tetrama a poté jsem je přemístil do práce do nádrže, kde je nejméně 100 gupek a přechodně pár mláďat tlamovců. Během víkendu mají všechny moje paví oka stažené ploutve a evidentně nejsou ve své kůži, jsou vyhublé a moc nežerou a některé už začínají odcházet. Jediné zdravě vypadající jsou ty přinesené z výstavy a také všechny ostatní druhy ryb jsou ok. Domnívám se, že nové paví oka byly přenašeči již v minulosti přeléčení nějakou chemií. Otázkou je, o jakou nemoc se jedná a co aplikovat?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - lussy – Už zase
tone rozzureny sad už je to tady zase ... a jak jsem koukala tak jsem si všimla že ty napadené nebo co že používají jen přední ploutve...a přerybněním to nebude protože jsem se jich asi přešd půl měsícem několika zbavila odlovení do iného akva

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Linduš
To, že fuky je mimoň, který si nenechá poradit a věci dělá od základu špatně ještě neznamená že se k němu přiřadíš svou poznámkou o knížce staré 20 let. Ty starší knížky totiž v drtivé většině obsahují daleko užitečnější informace než ty nové, většinou překlady zahraničních autorů, které jsou lákadlem hlavně kvůli spoustě kvalitních fotografií. Informace v nich jsou však mnohdy dost mimo. Ne vše co je 20 let staré je špatné.
A ty, fuky, si raději než deset knížek přečti toto: www.akvarijni.cz/…
To ti možná objasní příčinu tvých problémů. (Pokud se ti ovšem bude chtít číst).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Linduš Re: fuky
"mel sem v 8litrovem akva 6 black moll a 2 paví oka"
Ještě lepší rozzureny
ta knížka je dvacet let stará, ne? táta má taky takovou, to se nedivím, že máš takové názory z roku xy.
Naschvál přerybňovat maličké akvárko a ještě vypínat filtr, nemám slov, neb to jsem ti mohla říct už devíti letech, že je to špatně no
tak tu nediskutuj a šup šup, honem léčit ryby, hm?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fukyRe: NASREDDIN
spamatuj se .....chyba je v samici ze zverimexu.voda je dobrá.mám doma 2 knížky a pořádne nekolikrat přečtene..neviš a mluvíš....
To Linduš: mel sem v 8litrovem akva 6 black moll a 2 paví oka, takze to malo neni!
Jako sorry, ale 9 litrů pro šest pávčat je dóóóst málo. Deset jich umí v osmdesátce udělat značný nepořádek! Zapomínáš, že jsou to živorodky a divím se, že se vůbec na něco ptáš, když teda podle tvého všechno víš líp. ne
Ale když tak všemu rozumíš nejlíp a radám zkušených se vysmíváš, jak je možné, že ti ryby chcípaj, hm!?
Tak se neptej, nalij jim tam chemii na parazity a příště si jich tam strč třeba dvacet. tone
 Reagovat na tento příspěvek 2  - NASREDDIN Re: fuky
fuky napsal: v Karviné je jedna z nejlepších vod v ČR.
No pokud tomu tak je a přesto máte v akváriu problém, zdá se , že chyba tudíž nebude ve vodě, ale v tom , kdo tu vodu od kohoutku k akvárku přepravuje.
Ten by měl ryby darovat někomu, kdo jim poskytne správné podmínky.
Pak si nastudovat aspoň nějaké základy týkající se akvaristiky. Pak si teprve pořídit ryby.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: fuky
Do takovýho maličkýho "akvárka" ani rybičky nepatří, určitě ne 5 živorodek. Podle mě ta nová rybka umřela jen proto, že nebyla zvyklá na takový hrozný podmínky hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - karelpavel Re: Miras
Já myslím, že je to všechno jedno.
viz příspěvek rybicky.net/forum/13685… tone
fuky napsal: já vypínam vždy všechny filtry na noc jsou hlučne a neusl bych.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras Re: fuky
V tý karanténě je nech několik dní a uvidíš, pokud bude vše v poho tak je přendej, to akva nech zajet aspoň 14 dní, pak postupně přidávej rybky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fukyRe: Linduš
ale jak dlouho je mám nechat v kaarntene?a jak dlouho nechat odstat akvarko?
Oni mají pravdu, akvárko je maličké, očka dělají šíleně bordelu, prostě plavou ve vlastních výkalech a dýchají žumpu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fukyRe: StrNd4
práve proto sem už dneska dal nově koupene paví očka(z jineho obchodu)do karanteny s dvemi kapkami modreho preventinu bude to stacit?...a akvarko je odstate ze včera bude to stačit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - StrNd4 Re: fuky
Ja nevim ja si nemyslim ze by to donesla ta samice z toho obchodu ja si myslim ze uz jak tu bylo zminovano je to kvuli NO2 a NO3 to je fakt svinstvo a me to u pavich ocek obcas udelalo taky tak sem vymenil pul nadrze za odstatou vodu a cca do tydne se to zlepsovalo samozrejme kdyz nezasahnes vcas tak ti jich i pulka pojde...
No pokud to tak dobře víš, tak opět nevím proč se ptáš a netuším proč tam kupuješ ryby, když je tak nechvalně známý, když už jsi rybu koupil, měls ji dát do karantény.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fukyRe: Farrael
Vymenil sem 2/3 vody a nasadil silne vzduchování a stejne nic..donesla to tam proste ta samice ze zverimexu který je hodně špatny a nechvalne známy svímí nakaženými rybami.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Farrael Re: fuky
Děláš dva roky? A tohle tě zaskočí? Si snad děláš srandu ne? Říká ti něco pojem NO2 a NO3... Takže si jdi pročíst akvarijní začátky a za druhý běž jim honem vyměnit vodu. Mam ten dojem, že pokud možno tak kolem 70-80% za odstátou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fukyRe: Linduš
Tak to ej hodně divné...když to tak dělám už dva roky a nikdy se mi nic podobného nestalo.... A jaky zase odpad?
Protože je nezajeté, ryby se momentálně asi dusí v odpadu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fukyRe: Miras
Proc?
No pokud bylo 4 dny založeno tak není čemu se divit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fukyRe: Miras
Nadrž zhruba 9 litru bylo tam 5 pavich oček z vlastniho odchovu a jedna nova samice.Akvarko bylo před 4 dny založeno.myslím si že to zavinila samice ze zverimexu ktera mela nejake vnitřní parazity.
chtělo by to popsat nádrž, údržbu..., jinak prohledej forum, už to tu bylo mockrát.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fuky – Zatažene ploutve pavích oček
Ahoj u pavích oček jsem zpozoroval zatažené ocasní ploutve ,místo normalních vějířku mají špičky a polehávají u dna.Chtěl ybchs e zeptat z čeho to mají?a jak se todá lečit dekuji.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3 4

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 4858x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5978-slepene-ploutve?od=75