Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sekernatky - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Sekernatky - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2022 19:48 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRAP, Beastie,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2022 12:55 Muž RAP [1549] Re: Beastie
Záleží na tom, co Glaser napíše do stocklistu.
Určování rybek není jednoduché, zejména pokud se druh vyskytuje na rozsáhlém území a má několik odlišně zbarvených variant.
Donedávna se pod mramorovanou prodávaly asi 4druhy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2022 08:44 Žena Beastie [314] Re: RAP
Fotka k příspěvku No právě. A já mám tohle, co mi bylo sice prodáno jako mramorová, ale rozhodně to ona není. Fotky tady v atlasu u sekernatky drobné nejsou nic moc, ale z ostatních zdrojů vyplývá, že ty tečkované čáry po těle jsou přesně ona
Tady je to hezky vidět www.facebook.com/…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2022 07:35 Muž RAP [1549] Re: Beastie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 21:22 Žena Beastie [314]
Mmch teď koukám na latinské názvy a foto na google a houby mám sekernatku mramorovou, i když mi vivárium tvrdilo jak je to mramorová že jim to glasser dodal. Ona je to sekernatka drobná podle fotek :) alespoň to vysvětluje proč mi moc nevyrostly :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.08.2022 14:46 Žena tramtra [3202] Re: Beastie
Asi nemá smysl navyšovat počet, když nebudou vyřešené ty škvíry kolem krycích skel. Sekernatky se budou chovat stále stejně v šesti i více kusech (prostor pro víc kusů určitě máš dostatečný). Jsou to ryby, které se budou navzájem poštuchovat a prohánět pořád, je to u nich normální. Mají rády svůj klid i svůj prostor, ale taky ne pořád. Pancéřníčků se, myslím, nelekají, prostě tyhle vzájemné interakce budou na denním i nočním pořádku. Kvůli žrádlu, lepší pozici, nebo jen tak ve stylu "kdo tu má větší ploutve", po zhasnutí v šeru kolem sebe tancují vždycky. Jediné řešení je líp zabezpečit to krytí akvária. Toť můj názor. ;-) A taky je dobré mít v akváriu kytky až k hladině v různých částech akvária, takové předěly v horní části, aby měly možnost se před sebou schovat, když je potřeba, ale to asi máš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 14:45 Muž RAP [1549] Re: Beastie
Beastie napsala: ....Má smysl je navyšovat nebo ne?
Tak to netuším, je to na tobě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 14:26 Žena Beastie [314] Re: RAP
Zkusím to ještě popřesouvat. Když plavou pancéřníčci přes den k nim, vůbec je to nezajímá, ale možná ve tmě je to jiná. Není to ani stmíváním ani zapínáním světla, prostě někdy tak uprostřed noci no. Má smysl je navyšovat nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.08.2022 12:00 Muž RAP [1549] Re: Beastie
Je možné, že se v noci pancéřníčci plavou nadechnout ke hladině a u sekernatek to vyvolá úlekovou reakci.
Pokud nejsou pod škvírama plovoučky či listy, tak se budou snažit uniknou přes volnou hladinu a trefí škvíru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2022 09:28 Žena Beastie [314]
Tak to tady doplním a rovnou se zeptám. Sekernatky mi vyskákaly, samozřejmě, ale jen v noci a nebylo to spojené ani s nárazem, ani s podmínkami, ani se zvuky, výměnou, ničím, prostě ráno na podlaze, a to i třeba 0,5cm škvírou nedovřeného krytu. Fakt mrchy. Plus mám ještě výztuhy pod krycím sklem, tam jsem taky jednu dvě našla usušené.
Od října, kdy jsem začala se 14, do srpna, jich mám 6, poslední ztráta byla v červnu.
Čekala jsem buď hejnové chování, nebo hierarchické, nemají ani jedno. Když jich bylo 14 byly tak nějak rozlítané,jedna vždy separovaná, od té doby co jich je 6 jsou pořád spolu. Hladinu mám teď víc zarostlou, na jedné straně, kde je proud a otevřená hladina se nedrží vůbec, uprostřed, kde jsou listy kryptokoryny a nově riccie a okřehek a kdoví co ještě se taky nedrží, na konci akva kde je klidná voda jsou pořád a pořád spolu. Jen tak visí, drží se ale pořád u sebe s pravidelným 3-5 cm odstupem.


Má smysl jich opět zkusit doplnit počet, nebo jim tenhle počet vyhovoval, nebo co teď s nimi. Nebo mám ještě čekat, že vyskáčou všechny jednou
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2021 18:38 Muž RAP [1549] Re:
Rozdíl v chování může být dán velikostí nádrže a počtem jedinců v hejnu.
e-akvarium.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2021 15:56 Žena tramtra [3202] Re: Beastie
:-) Může být jistě rozdíl v chování u různých druhů sekernatek...mramorové nemusí být až takoví plašani jako černopruhé (ty chovám já) a i mezi nimi (v rámci jednoho druhu) se určitě najdou rozdíly. Měla jsem skupinku ryb, které se lekaly právě jakéhokoliv klepnutí, ale nebály se pohybu kolem nádrže a ochotně žraly třeba z pinzety živé patentky nebo se nechaly natáčet při lovu komářích larev. Teď mám ryby, co se uklidí do houští kdykoliv se cokoliv okolo nádrže pohne a i v krmení jsou velmi zdrženlivé. Když jim ale člověk dá trochu času (a třeba chvíli posedlí vklidu), jsou to nádherné objekty k pozorování. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2021 12:04 Žena Beastie [314] Re: tramtra
Zajímavé, taktéž jsem ještě nezaznamenala, a to mám roombu co mi do akva pravidelně drká a dva psy co jsou jak mastodonti. Budu dávat větší pozor, jestli reagují na zvuky okolo a dám vědět. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.11.2021 10:36 Žena tramtra [3202] Re: Beastie
Ahoj, to vyskakování bych nepodceňovala, ruka v akvárku nebo čištění skla houbičkou není problém, jsou to plynulé pomalé pohyby. Klidně bys je chytla do ruky. Většinou se leknou nárazu něčeho o povrch, na kterém akvárium stojí nebo do skla akvária, klepnutí hrnku o stůl, když něco spadne na zem, pes se opře o skříňku a klepnou dvířka...opatrnost při manipulaci s krytem nebo filtrem je na místě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2021 08:53 Žena Beastie [314] – Sekernatka mramorová
Chci sem přidat vlastní zkušenost, kdyby někdo hledal jako já před pořízením a nic moc nenašel. Sekernatky mám teda teprve měsíc, import z JA samozřejmě, jak převoz tak aklimatizaci přežilo 14 kusů z 15, takže super.
Strašně mě všichni vyděsili s tím vyskakováním a tou lekavostí, a musím říct, že zatím nepozoruji. Ještě ani jednou mi žádná nevyskočila ani nad hladinu, když dělám údržbu, tak se prostě stáhnou na druhou stranu akva, teď jsem dokonce i čistila sklo s houbičkou na všech stranách, žádný úlek, žádný děs, nic hrůzného se neděje, nikdo z toho nepanikařil.

Předpokládám, že je to hodně dáno jejich spoluobyvateli. Sekernatky jsou značně statické ryby, spíš tak splývají, moc toho nenaplavou, moc se neangažují. Ryby, které jsou zvyklé plavat až k hladině, by je mohli mít tendenci okusovat, jak se nehýbou, takže je potřeba k nim mít klidné, pomalé, nesplašené ryby co je nebudou okusovat. Mám k nim tetry ohnivé, ty jsou super, jak jsou maličkaté tak sekernatky neděsí, naopak, spolu vychází, neuhybají před nimi, neodplavávají pryč. Ze zahraničních fór nejsou dobré zkušenosti s kombinací třeba teter krvavých nebo černých, razbor hengelových nebo klínoskrvných.

Tudíž si jejich pořízení dobře rozmyslete, podle toho co v akva máte, rychlejší a agresivnější ryby je budou vždycky stresovat.
Ty plovoucí rostliny jsou asi k nim dobré, ale jak tu bylo zmíněno, pod nimi se neschovávají, u nich se taky až tak moc nezdržují. Jsou vždy na volné hladině, ale otázka je, jestli by je to stresovalo, kdyby žádné rostliny neměly. Jsou to typické hejnovky, u mě se všechny drží v jednom chumlu, žádná se nestraní, žádná není agresivní, žádná není v jiné části akva. Všechny jsou u sebe najednou.
Pokud se něco změní nebo získám nové zkušenosti, zase to sem hodím.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2007 13:33 Muž wayn [79] Re: H.CH.S.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2007 13:16 Muž Lisak [3] Re: H. CH. S.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2007 08:03 H.CH.S.
Ahoj, ví tu někdo, kde se dají sekernatky sehnat? JAký druh, cena a posílají ČD?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2007 14:44 Muž merxx [0] Re: Nobody
No občas jim dávám třeba zlatoočka.Chvilku plavou,ale jen do té doby,dokud si jich nějaká sekernatka všimne.Rozhodně se nepotápějí.:-)))(tedy ty mouchy)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2007 22:39 Nobody Re: AmorFati
Tak to už opravdu nevím.Moucha nebo jiný hmyz na hladině leží nebo plave? ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2007 16:09 Muž merxx [0] – sekernatky
Mám osm sekernatek dlouhoploutvých a jsou naprosto v klidu.Vyskakují pár cm nad hladinu,když krmím,tak mi najíždějí až k ruce.Potápí se fakt jen do 1/3 akva a žerou vše co plave anebo se pomalu potápí.Dávám jim živé komáří larvy,sušené moskyty,lupínky a mražené cyklops.Ostatních ryb se nebojí a pokus o tření jsem nějak nezaznamenal.Mám je asi osm měsíců.Docela dost se honí mezi sebou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2007 14:34 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: Nobody
Živé ale neplave, tudíž ho nebaští :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2007 21:10 Nobody Re: AmorFati
Umělé není to pravé!
Žrát budou,ale těžko se Vám vytřou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2007 10:49 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: Nobody
Já dávám vločky (TetraMin) a směs lyofilů (Sera FD Mixpur) a jdou po tom jak slepice po flusu :-) Občas, když je chytí, se dokonce perou i s granulkama, které dávám pancéřníčkům (Sera Vipagran). Když tak nad tím přemýšlím, možná neberou ty nitěnky ne tak docela proto, že by krmítko bylo pod hladinou, ale proto, že se kolem něj motají tetry a sekernatky se bojí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2007 19:39 Nobody Re: AmorFati
Nejspíš ano.
On s tím krmením je dost problém.
Chce to náletový hmyz(smýkaný),mušky nestačí. :-( A ještě potvůrky nesežerou vše,co se jim nabídne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2007 00:42 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: Nobody
Vida, díky za info :-) V každém případě v brněnském Sklorexu prodávají importy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2007 21:23 Nobody Re: AmorFati
Několikrát se odchov už podařil.
Požadavky na vodu nejsou tak hrozné.
Problém je dostat rybky správným krmením do třecí aktivity. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2007 08:08 Honza Re: AmorFati
Díky moc za vačerpévající odpověď.
HONZA palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2007 02:43 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: Honza
Sekernatka je hejnová rybka. Když jsem měl dvě (víc jsem zprvu nesehnal), nekamarádily se a každá se držela v opačném rohu akvária. Teď jich mám sedm (aspoň myslím, ztrácím přehled a teď v noci je nespočítám) a jsou pořád v hejnu a honí se spolu po akvárku. Nepatří mezi nejzábavnější rybičky, každého ale uchvátí tvarem těla a neuvěřitelnou rychlostí, kterou dokáží plavat. Když jsem do atlasu psal, že skáčí, myslel jsem to vážně. Při čištění je potřeba dávat pozor, aby je člověk moc nevyplašil (nedělat prudké pohyby v jejich blízkosti), vystrašené začnou automaticky vyskakovat.

Stresovaná sekernatka mramorová (například při přenosu z obchodu) ztratí barvu a je zcela bledá. Zbarvení se jí obnoví během několika dní. Pozor, jde o importované rybičky z odchytů (v zajetí se nemnoží, pokud vím), čili dobrá karanténa je na místě - a zároveň je potřeba počítat s jistou počáteční úmrtností. Já jich v posledním měsíci koupil deset, přičemž tři už se se mnou rozloučily a jednu jsem vlastní nešikovností zabil sám.

Maxipes: Tvá úvaha o počtu sekernatek je zcela zcestná. Akvárko se nedá zaplnit jen těmihle rybičkami, drží se totiž doslova u hladiny. Na 400l akvárko bych tipoval, že hejnko o deseti až dvanácti kusech nezanikne a udělá dost parády.

Co se světla týče, tak jsem nepozorval, že by jim vadilo. I když odpočívají spíše v rozích akvária, kde je šero. Když jsou ale aktivní, prohání se kdekoliv. IMHO jim víc vadí otevřený prostor, čili plovoucí rostliny jsou na místě. Biotopově odpovídají třeba Pistia, Eichhornia, Salvinia. Sekernatky jsou u rostlinek klidnější a pokud na hladině jsou, drží se u nich. Na druhou stranu se pod ně neschovávají, čili stín nevyhledávají. Sekernatka se obecně nerada potápí - má prsní ploutve na vrchní straně těla a navíc postavené přirozeně vodorovně s hladinou - jinými slovy vhodné pro udržení na hladině, nevhodné pro plavání (natočit je ale samozřejmě dovede). Sekernatky nepřijímají potravu, která neplave přímo na hladině (neberou ani nitěnky z krmítka 4 cm pod hladinou). Potápí se jen velmi zřídka - pravidlem ale je, že vždycky jsou ponořeny zhruba do středu vodního sloupce několik hodin po čištění. Zřejmě v reakci na změnu chemismu vody, nebo jen obecně stres.

Na případné další dotazy rád odpovím ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 21:39 maxipes Re: Honza
No asi to je dost. Tak tam dej valisnerije a takovy ty plovouci kytky. rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 21:25 Honza Re: maxipes
Také si myslím těch 6 ks. Jenom mám obavu, aby jim nevadila ta dost osvětlená hladina. Ono žít přímo pod zářivkama (4x 58W) není asi nic moc. Nebo jim to nevadí? To bych právě zde chtěl zjistit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 20:53 maxipes Re: Honza
A ty tam chces jen ty sekernatky? Ja bych jich tam dal tak 40-60.
Edit 1: Ne, ted sem se docet kolem 6 kusu.
Edit 2: rybicky.net/atlasryb/sekernatka_mramorova
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 20:49 Honza Re: maxipes
Asi 400 litrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 20:48 maxipes Re: Honza
Jak mas velky akvarko?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2007 18:09 Honza – Sekernatky
Ahoj, chtěl bych si do svého akvária pořídit v tyto rybky a proto bych se chtěl zeptat, kolik je jich potřeba mít v hejnu, aby se u mě cítily dobře? Nebude jim vadit, když budu mít asi 5cm nad hladinou čtyři 58W zářivky? Namám jim pořídit nějakou plovoucí rostlinku?
Za radu och zkušeného chovatele děkuji.
H. :-)

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 1285x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5082-sekernatky--chov