Přihlásit se RYBICKY.NET »

Přerybnění

NápovědaFórum » Akvarijní ryby  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Přerybnění
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kač – Přerybnění, agrese?
Ahoj, chtěla bych se zeptat na váš názor ohledně mého záměru přidat do akva ještě dva nebo tři čichavce zakrslé. Jde o akvárium v prezentaci, ale abyste se nemuseli koukat, napíšu vám to: zhruba 160 litrů vody (můj odhad), 11x razbora, 3x č. perleťový, 3x č. zakrslý, 3x sekavec, 2x parmička nádherná a jeden ancík. Takže co myslíte? Mohla bych ještě přidat zakrsláky? Trochu se bojím, aby se mi čichavci mezi sebou nemlátili, přece jen jsou docela teritoriální a ta plocha hladiny (když třeba budou bránit hnízdo) není nic moc :-( Případně jsem uvažovala, že daruji perleťáky, ale to je spíš taková úplně poslední možnost

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: marektachyon
Úměrně tomu, kolik ubereš na jednotlivých druzích jiné posílíš, tak je to myšlený, ne z toho udělat ještě větší rybí polívku s rozstřelenejma rybkama po akvárku a stále s dojmem prázdného akva.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - marektachyon Re: romant
hmm... a myslis ze by som tam este mohol teda tie tetry dokupit ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: marektachyon
Slovo přerybněný bych nahradil slovním spojením nevhodně poskládaný. Máš to postavený všechno z hejnovejch ryb a tzv. se to tluče a nikdo z nich moc nevynikne i když je to velmi slušnej prostor. Osobně bych to redukoval pouze na hejna dvě, tetry, dánia a doplnil nějakou vzrůstnější rybou, třeba akarou hnědou(párem). Možností bude jistě daleko více, to mě tak přišlo na mysl.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - marektachyon – prerybnenie
Ahojte mam 240l akva a novu temu som necchel zakladat a chcem sa opytat ci ho nemam prerybnene...
1x Ancistrus
5x Dánio modré (Danio kerri)
5x Dánio pruhované (Danio rerio)
8x Neonka černá (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)
10x Neonka červená (Paracheirodon axelrodi)
5x Pancéřníček panda (Corydoras panda)
6x Parmička černopruhá (Crossocheilus siamensis)
4x sumček (Neznamy)
3x Tetra červenoústá (Hemigrammus rhodostomus)

rastliny tam mam
1x Anubias Barteri
1x Echinodorus angustifolius
1x Echinodorus argentinensis
vela Eleocharis parvula (bahnička drobná)
2x Eustralis Stellata
2x Glossostigma elatinoides (glosostigma úporovitá)
6x Nezname :)
2x Vallisneria gigantea

Filtracia Sera Fil Bioactiv 400 + UV

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: lap
Je vidět, že jsi k tomu přistoupil s rozmyslem a zodpovědně. Je to v pohodě. Hodně zdaru. palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lap – x+y+z+fň
Perun,

nádrž 100x45x40 (180l, 140 čistého)

30x rasbora hengeli, 6x otocinclus affinis, 8x corydoras nanus, 2+2 ramirezka. Přerybněno? Vhodná kombinace?

coze

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 5  - R romant Re: Boris
Jak psal kolega, když se bude pravidelně týdně odkalovat dno a měnit alespoň 1/3 vody a těch ryb tam bude tak akorát(zjistíš v atlasu), bude tam výkonná a účinná filtrace, ryby se nebudou překrmovat, tak bych si to dovedl představit i v tom složení na nějž se dotazuješ.
 Reagovat na tento příspěvek 5  - Yirka Re: Boris
Pokud mají jinak odpovídající podmínky a přesto ti to vadí, tak je určitě lepší je vyměnit za čistotnější než jim dávat třeba živočišné uhlí. Je to prostě jak u lidí, každý je nějaký a tyto rybky jsou příznačné právě tím co popisuješ. ;-)
Co se dna týče, existuje něco jako odkalování.
A je to jedno jestli jsi Boris nebo Matěj. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Boris – špinavá voda
Vo svojom akváriu chovam zavojnatky a gupky. Asi som nerozhodol pre dobrý chov. Lebo vela kakaju. Prosim o radu. Mam vymenit ryby alebo nieco s tym urobit? Uz vopred dakujem. Akva ma 100 l. :-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Dan75
Řešil bych to stejně jak navrhuje kolega Roman. Ještě bych si dovolil upozornit, že ta nádrž má pouze 96 litrů brutto.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Dan75
Rozhodl bych se pouze pro jeden druh hejnových rybek(neoky, parmičky) a ten na úkor toho druhého náležitě posílil. Stran ancíků a mečovek je třeba mít na paměti, že to jsou větší bordeláři a bude třeba dbát na správnou hygienu dna a mít účinnou filtraci a samozřejmě neopomínat na pravidelný týdenní výměny alespoň 1/3 vody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dan75Re: romant
Modrý pryč a je po problému? Nebo bude v akváriu stále moc rybiček?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Dan75
Ty modrý bych vrátil, jsou to samci jak píšeš a to by mohlo být to zmiňované riziko, moc kohoutů na jednom nevelkém smetišti.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dan75Re: LiborSprysl
Čichavec asi cca 7 cm,ale i kdyby byl malý tak vyroste. Dříve jsme se řídil pravidlem 1cm ryby potřebuje 1l vody, je to pravda? Takže rybky vrátit? Všude píšou poučky jak se nesmí přerybňovat a tak dále, ale nikde jsme nenašel jaké to může mít následky! Je mi dost blbé vrátit dar od kamarádů. Ale co se dá dělat :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Dan75
Záleží jak jsou velcí čichouni, ale i tak bude asi husto... :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dan75 – 24 rybiček ve 115l přerybnění nebo ne?
Ahoj, chtěl bych se zeptat dnes jsme dostal darem rybičky(původní domov byl při stěhování zlikvidován). Jedná se o 4 čichavce (2krát modrý a 2krát perleťový), 4kusy Tetra Sweglesova a jeden Ancistrus(je trochu větší má asi 10cm). Já jsme měl původně v akváriu 6neonek, 4 Parmičky purpurohlavé a 2 ancistrusy a 3 mečovky vídeňské(1 samec,2 samice. Akvárium má okolo 115litrů. 30x40x80(šíř x výš x délka). Můžu si rybičky ponechat nebe se pokusit je vrátit do akvaristiky?
Pokud si je ponechám může to mít velká rizika? Snesou se podle atlasu jsou čichavec modrý oba samci a perlěťový je páreček(samec je menší a trochu ustrašenější)
Moc děkuju za radu doufám , že se rybičky budou mít dobře. Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - Tudy
Přiznám se, že mám také slušně přerybněno. S nákupem ryb jsem moc spěchal, nyní bych si osádku vybral v jiném složení a v menším počtu. Ale když už ty rybky mám, snažím se jim poskytnout co nejlepší podmínky (pravidelná údržba, vhodné a pestré krmení, dostatek rostlin, skrýší, členité dno apod.). Říkám si, když už jsem si je za ten rok vypiplal, vypadají k světu a spokojeně, tak přeci kvůli určitým pravidlům (nutno podotknout rozumným pravidlům) je nepůjdu vrátit do akvaristiky či nenabídnu někomu k prodeji. Nechám je dožít a poté si pořídím rybky dle současných (počtem druhů a jedinců) skromnějších představ.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: katterinecka
Jen dodám že to, že budou Ampulárie dvě, ještě neznamená že se budou automaticky množit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barakainus Re: Ajous
Meneni vody nevadi. Bakteria v ni skoro nejsou. Co ale potrebujes na zajeti filtru jsou dusikate latky, hlavne amoniak (NH3/NH4) na vyzivu tech bakterii. Takze nechat akvarko jen tak moc nepomuze. Musis jim dodat potravu.
Ampularie na zabehnuti je dobry napad. A hlavne ji krm. Ji to udela dobre a tomu filtru taky.
Zkus zkontaktovat akvaristu v sousedstvi a umisti si ten filtr na chvili na jeho akvarium na zabehnuti. Nebo si aspon nech vymackat molitan z jeho filtru. To ti zabehnuti akva dost urychli. Tech 14 dni je opravdu na hrane a dostavi se syndrom nove nadrze - nestabilita, rasy, vysoke hodnoty dusiku, chcipajici citlive druhy ryb (to posledni nebude tvuj pripad)...

Pred nasazenim ryb vymen pulku vody, do te doby bych to nechal.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Ajous
Myslím že bude stačit dvakrát za týden, nebo i jednou týdně, když budeš rybky přidávat postupně (neonky třeba na dvě etapy).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AjousRe: katterinecka
To já budu chování ryb bedlivě sledovat. A s tou výměnou vody, asi určitě dřív jak po týdnu s rybami, že? Někde jsem myslím četla, že ze začátku obden...
Měň vodu zezačátku radši častěji, kdybys měla strach tak si pořiď testy na NO2 a NO3. Ale hlavně rybky často pozoruj jestli se nechovají divně, pak měň vodu raději hned. Ale když neuspěcháš příchod ryb tak se nemusí nic dít. Já bych ještě aspoň týden počkala.
Někdo radí při záběhu měnit vodu často, někdo radí neměnit vůbec, myslím že to až taková chyba nebyla.
Vidíte to, s tou ampulárií je to dobrý nápad. Tu bych si mohla jako první do konce týdne pořídit. Děkuju ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AjousRe: Barakainus
V den, kdy si chci pořídit ryby, bude akva 14 dnů zařízené. Vlastně šestnáct, ale já nesmyslně dva dny po založení vyměnila třetinu vody, chybama se člověk učí. Rostlin jsem se snažila dát docela dost. A filtr? No, jelikož byl zakoupen jako set, tak čert ví...snažím se mu věřit. Ampulárii chci kvůli vzhledu, je tak ošklivá až je pěkná.
Měla bys ryby přidávat postupně, né všechny naráz, dozačátku nenáročné druhy, nebo můžeš začít tou ampulárkou aď ti to trochu "zahnojí" :-)
Dobře. Uvidím, co se mi nakonec podaří v obchodě sehnat. Myslíte, že 14 dnů založené akvárium bude aspoň trochu připravené?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barakainus Re: Ajous
Pencernicku dej urcite vic. Ty doporucovane 4 kusy jsou tak minimum. Sezen si male druhy (tak velikosti Corydoras panda), ale jsou i mnohem mensi druhy (C. hastatus, C. habrosus). Tech klidne i 10. A podle me jsou pancernicci nejzabavnejsi ryby. Na Ancistruse si pak ani nevzpomenes ;) Ja osobne bych ancistruse do takhle maleho akva nedaval. Rasy v podstate nezerou a v dospelosti jsou moc velci. Ale pokud je chces jen kvuli vzhledu, klidne je tam dej.

Nevim na co chces Ampularii. Jestli se ti jen libi tak to jo. Jinak bych si radeji sehnal par Neritina. Coz jsou i lepsi zrouti ras nez Otocinclus (Krunirovec jednopruhy a podobne druhy).

Neonek ci tech rasborek tam muzes dat vic. Drzel bych se jednoho druhu. Takove hejno 20ti, plus 5-10ti hlave hejno pancernicku udela nadherne akvarium.
Pochopitelne predpokladam, ze mas zabehle akva, se slusnym filtrem a spoustou rostlin...
Pokud myslíš razbory klínoskvrnné tak ty toho myslím míň naplavou než neonky, takže by to pro ně bylo vhodnější (ale to už je asi skoro jedno). Ale kdybys sehnala nějaký menší druh tak by to bylo lepší, třeba razbora hengelova (ale jsou i menší druhy).
Že jsou ancíci ničitelé kytek, to vím, jenže jsou mi snad ze všech rybek nejsympatičnější, takže asi neodolám, i když toho budu jednou litovat :) a pancéřníčků pořídím tedy víc.
Pořád tak nějak váhám, jestli by byly vhodnější razbory nebo neonky. No a ampulárie by vlastně mohla jedna stačit, budu se snažit ovládnout se ve zverimexu a nevzít dvě. Děkuju za rady ;-)
Vyzkoušejte
Amlpulárie docela dost kazí vodu. A když budou dvě tak se budou množit, nakladou takový hrozen nad vodu a ten buď musíš oddělat nebo budeš mít akvárko plné malých ampulárek.
Nad ancíkama se zamysli, můžou okusovat rostliny, kdybys sehnala třeba krunýřovce jednopruhé tak ty rostliny neokusují (ale jsou to hejnové rybky, takže víc kusů).
Kdybys mohla sehnat menší hejnové rybky než neonky tak bys jich tam mohla mít víc, cítily by se líp a taky by to byla lepší podívaná (např modré neonky, razborky...). Techto neonek bys tam mohla mít i třeba 15.
Pancéřníčci jsou taky hejnové rybky, tak víc kousků (minimálně 4). A zase kdybys sehnala menší druh tak by jich mohlo být víc, některé mají i kolem 2cm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ajous – Ryby
Dobrý den. Jelikož jsem úplná začátečnice, tak bych se ráda zeptala, jestli bych mohla do počtu mé plánované osádky ještě nějakou rybku přidat, (konkrétně jakou) či právě naopak. Nechci se na začátek dopustit zbytečné chyby v podobě přerybnění.

10xneonka
2xancík
2xpancéřníček

Dalé do svého akva chci 2 amplulárie a případně nějakou tu krevetku...budu ráda za každou reakci.

Edit: Zapomněla jsem dodat, že mám akva o 54 litrech...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: Matafous
Nemá cenu jitřnit vášně. Pořídil jsi si set, ke kterýmu má spousta lidí spousty výhrad, padlo tady již několik rad a možných řešení, je jenom na Tobě jaký řešení zvolíš a pro co se rozhodneš. Není nad osobní zkušenost s tím či oním a tak zařiď to akvárko tak jak ho máš a uvidíš k jakým závěrům a poznáním dospěješ. Přeji Ti ať se daří nejen v akvaristice. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Linduš Re: Matafous
:-D ajaj, před dvaceti lety....
Tak tam nalij vodu, dej cryptocorynu a jávský mech, narvi tam očka, pravidelně prolij malachitkou a máš to jak před dvaceti lety. palec
Teď vážně. Chceš tam k sobě dost druhů ryb, a to jsou prostě vyšší nároky na stav akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Matafous
mě by opravdu nebavilo nalít ryby do akvárka a měsíc na ně koukat než nechcípnou
 Reagovat na tento příspěvek -4  - MatafousRe: romant, katterinecka
Ty vado...Co furt valíte?Moje matka i otec měli akvárium plné ryb, několik rostlin a všechny ryby i rostliny krásně prosperovaly!Přitom měli nad akvárkem pitomou žárovku!Ale né, o dvacet let později existuje takzvaný internet kam chodí lidi s každou totální kravinou!Každý watt zářivky se musí podrobně prozkoumat aby mi náhodou nechcípla pitomá ryba!Jakto, že před dvaceti rokama neexistoval internet, každý druhý měl rybičky a každému rostliny rostly a ryby se přemnožovaly...Pardon, ale takhle to vidím já!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Matafous
Ten filtr považuji za nedostatečný a doporučil bych Ti klasiku v podobě regulovatelný čerpací hlavy a kostky biomolitanu 10x10x14cm. Tohle levný řešení filtrace bude i pro lehce přerybněný akvárko Tvojí litráže dobrou volbou. Hlavní výhodou vůči stávajícímu filtříku je daleko větší objem filtračního média. X-) Ten kryt bych Ti určitě doporučil vylepit nějakou odrazovou fólií, nebo alobalem, aby se zvýšila účinnost té 11W zářivky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MatafousRe: katterinecka
Filtr je nazvaný mini, ale je to běžná velikost...Zářivku mám původní na časovém spínači, jede necelý týden...
"filtr molitanový mini"? Tohle není moc mini akvárko a těch ryb tam bude ještě k tomu hodně. A pod 11W ti toho moc neporoste. Máš tam pořád původní zářivku? Jak dlouho?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MatafousRe: romant
Tak toto je moje akvárium: www.kasa.cz/… ...Nekupoval jsem ho na těchto stránkách, ale je to ono...Filtr byl přibalený pouze v zavíracím sáčku...
Tu vodu bych měnil určitě častěji než často, to se vždycky vyplatí. :) Ten dobrej filtr, co je to zač?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Deathbull Re: Matafous
To si myslí lidí no jéje :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MatafousRe: katterinecka
Filtr mám myslím si dobrý, nějaké rostliny jdu zítra kupovat, vodu bych měnil buď jednou za týden nebo jednou za dva týdny...
Rozhodně bych tam tolik ryb nedávala, jestli nemáš dost rostlin (kterým se daří) a dobrý filtr. To kolik tam může být ryb na tom hodně závisí, to se nedá tak univerzálně říct pro každé akvárko. Taky to závisí na tom jak často budeš měnit vodu. A samozřejmě počítáme s tím že víš jak se o akvárko starat (jak čistit filtr, jak provádět údržbu...), jinak to může skoncit špatně i když podle nějaké tabulky přerybněno mít nebudeš.
Dobře, všem moc díky za odpovědi a konečné rozhodnutí vypadá takto:
6x Pancéřníček (max.2cm)
3x Krunýřovec jednopruhý
10x Neonka
4x Paví očko
2x Čichavec medový
1x Neritina zebra

A jinak mám dotaz ohledně rostlin...Mám tam jenom 4 živé a 3 jakési umělé...Nevadí ty umělé rybkám?A co by jste mi doporučili ještě za rostlinky?Mám tyto:Egeria densa,Cryptocoryne pontederiifolia,Vallisneria asiatica,Echinodorus bleherae
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: Matafous
Když přidávat, tak bych početně posílil to hejnko neonek, ale žádný další druhy bych tam už nedával. ;-)
hejnové ryby jsou většinou hejnové proto že se cítí dobře v hodně kusech. Můžeš ty gupky vyměnit třeba za 10 razborek trpasličích, řekla bych že odpadu vyprodukují shruba stejně
Dobře tedy, myslíte to takto?:
6x Pancéřníček (max.2cm)
3x Krunýřovec jednopruhý
8x Neonka
4x Paví očko
2x Čichavec medový
+ možná 1x Neritina (zebra?)
+ prosím poraďte ještě nějakou malou rybičku (cichlidy,tetry,nebo jakékoli jiné), kterou bych tam mohl mít samotnou nebo v páru nebo v minihejnu(3-4ks).
Držel bych se těch Čichavců a nedával bych tam už ty Ramirézy a bude splněn i ten požadavek na redukci těch pavích ok. ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 10

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 15805x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4991-prerybneni?od=282