Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Karanténa při nákupu nových ryb

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Nákup ryb 

Akvaristik.eu

Karanténa při nákupu nových ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2022 10:07 Žena Beastie [314]
Jsem tu zpátky.
Protože budu předělávat na větší nádrž, napadlo mě, že zároveň s nákupem nových ryb do nové nádrže, bych mohla koupit ryby i do další nádrže a dát je do karantény, ať do Mělníka nemusím jezdit víckrát.
Jenže, světlo mám pořád jen jedno. Co kdybych, nádrž 60x30x30 dala na okenní parapet, filtr vyměnila včas za nějaký bublifuk, než seberu atman do nové nádrže, písek vybrala do nové nádrže, většinu kytek ale asi nechala v téhle nádrži, popřípadě vyhodila, protože ludwigia to rozhodně bez světla nedá, anubias ano, a prostě zde měsíc nesvítila. Dva týdny než se zaběhne nové akva alespoň nějak na první ryby (s funkčním dnem a filtrem by neměl záběh trvat měsíc ale snad jen dva týdny) a další dva týdny na samotnou karanténu otocinclusů, kteří ocení zařasené rostliny a neomývané stěny, a sekernatek.
Popřípadě můžu do akva narvat růžkatec, mám ho ve váze taktéž na okně a prosperuje, takže to pro něj nebude příliš velký šok. Chápu, že rostliny nebudou moc růst, takže nebudou moc odčerpávat škodliviny, ale otázkou je, jestli to ten měsíc zvládnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.05.2022 11:22 Muž Lojza007 [1182] Re: ajajak
SuperZoo ovšem není solidní akvaristika. To jsou prodejci zboží a v lepším případě je tam aspoň jeden člověk, který tomu trošku nebo víc rozumí a v rámci možností se to snaží udržovat. Je to na úrovni Hornbachu. Osobně bych si tam živočicha ani rostlinu nikdy nekoupil.
Na druhou stranu je to taková jistota záchrany, když se člověku vysype nějaká technika nebo potřebuje krmení, chemii,... Mají otevřeno každý den a v případě Hornbachu mají i slušný výběr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2022 08:50 Muž ajajak [228] Re: Pavel50
Většinou v těchto obchodech jako SuperZoo vídávám v akváriích na dně mrtvolky ani je neodloví. Dobrý pocit to na mne nedělá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.05.2022 08:23 Muž Pavel50 [30] Re: ajajak
Je třeba přiznat, že jsou i obchody, které se snaží chovat slušně, vídám i nádrže označené štítkem "Karanténa", ze kterých ryby neprodají a čeká se, jak se budou jevit. Občas je v té nádrži vidět i zabarvená voda, takže tam asi preventivně dávkují něco, třeba aSHa...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2022 07:19 Muž ajajak [228] Re: Yirka
Kupuješ rybky od svého dodavatele (chovatele) ukáže ti ryby a samozřejmé u dobrého chovatele ti rybky u sebe podrží a nemá problém v tom ti je nechat u sebe přes karanténu. Jsou lidé že nemají místo na další nádrž. Je třeba se hlavně vyvarovat nákupu ryb v prodejnách kde se mění personál a o rybách většinou neví nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2022 07:09 Muž Yirka [9118] Re: Nobody
Podle tebe zvláštní názor, podle mě osobní zkušenost mnoha desítek let. Já sem píši to co mám ověřené. Karanténní nádrže má obchod kde nakupuji. (Pomalu se mi blíží sedmdesátka a rybičky chovám přes 50 let)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2022 23:14 Muž Nobody [-14] Re: Katchaba
U nich se podle mne asi nemoc nepozná. Jsou ovšem známí tím, že přenáší nemoc. Karanténa je asi zbytečná, i když...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.05.2022 23:09 Muž Nobody [-14] Re: Yirka
Tak to je zvláštní názor.
Hobíci nepotřebují držet žádnou nepěknou nádrž - stačí, když budou vědět, že budou kupovat nové rybky. Zprovozní nádrž pro karanténu - pár dní před nákupem( jak už jsem popsal nádrž předtím) a pak umístí nové rybky. Určitě to bude lepší volba, než riskovat, že nově zakoupené rybky(pokud nejsou ze známého zdroje) onemocní a nakazí celou nádrž, která následně vymře.
Pak také záleží na tom jaká nemoc to byla, aby nemuseli zrušit celé akva(dno, rostliny atd.) a znovu založit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2022 08:30 Žena Beastie [314] Re: Yirka
Já tomu právě rozumím, sice mám doma ještě dvě prázdné nádrže, poděděné, zavápencované a nestandardních rozměrů, ale nemám další světlo ani touhu do toho investovat, nemám to kam dát. Když už bych to někam dala, a kytky třeba jako růžkatec, protože jinak jako chudáci otíci, a povedlo se mi to rozběhnout, tak budu mít pak asi čtyři nádrže :)) a to už asi nechci.
Zdroj mám vcelku dobrý, nikdy jsem s ním neměla problémy, ale předtím jsem přidávala do prázdného. Raději případně obětuji to prostřední akva na rekonstrukci a zkusím je upíchnout tam. Uvidíme, stejně musím počkat, až se akva znovu stabilizuje a podivný pancéřníček se přikloní na jednu nebo druhou stranu. Díky za názor
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.05.2022 07:17 Muž Yirka [9118] Re: Nobody
Proto tam píšu, že můj názor je pro hobíky. Ti budou těžko někde v přijatelném prostoru držet nepěknou nádrž s použitím jednou za uherský rok.
U množíren a profesionálů je to něco jiného a tam máš pravdu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2022 06:42 Katchaba
Zdravím,mám dotaz, používáte karanténní nádrž i při nákupu plžů?chci koupit pár šneků a nevím jestli je dobré je hned dát do společenského akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.05.2022 21:04 Muž Nobody [-14] Re: Yirka
Já se domnívám, že karanténní nádrž by měla být bez substrátu, rostlin, filtru, dekorací atd...s parametry vody a teploty vhodnými pro daný druh rybek + vzduchování. Už z toho důvodu, že pokud by se vyskytla nějaká nemoc, nebudou se na nic vázat léčiva a léčba proběhne rychleji, šetrněji a bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.05.2022 19:23 Muž Yirka [9118] Re: Beastie
Má první odpověď byla z časových důvodů trochu lakonická.
Takže, pro normálního hobby akvaristu se fakt karanténa nevyplatí. Aby totiž byla co platná a účinná, musí to být prakticky zajetá, udržovaná nádrž se všemi náležitostmi.
Daleko jednodušší je mít stálý, zaručený a ověřený zdroj ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2022 18:24 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Beastie
- eSHa 2000 není primární léčivo určené k léčbě krevetek
- pokud se používá, tak postup se zcela mění, jak u hodnot dávkování, tak délky koupele
- postup je podobný, jako u léčiva Tremazol, pouze hodnoty se liší, provádí se pouze koupel, léčba neprobíhá v samotném akváriu,
- důležité je i správné určení nemoci, doba po kterou je kreveta nemoci vystavena, atd.
- pokud jde o studie léčiv, tak tam se musíte orientovat především na záměr určení, mnohdy si to čtenáři převedou na nesouvisející skutečnost
- měď a její limitní hodnoty pro různé druhy akvarijních a okrasných ryb, jsem již zde na fóru popisoval v jednom z mých příspěvků ;-)
- anotace
- ještě jsem zapomněl, že léčba se liší i podle jednotlivých druhů krevetek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2022 17:56 Žena Beastie [314] Re: lacewings
Ja neříkám že ne, jen jsem četla studie, že měď se drží ve dřevě a v řasách, takže krevety ji dostávají i post dávkování, co je na tom pravdy nevím. Esha2000 mi i s mírně sníženým dávkováním zabila krevetu moluckou, takže bych právě obecné radši byla opatrná, povětšinou jsou s ní zkušenosti dobré, ale je lepší být obezřetný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.05.2022 17:42 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Beastie
- to, že některé léčivo obsahuje stopové množství mědi a je přímo určeno k léčbě okrasných ryb, neznamená že je zde dána nutnost nějaké škodlivosti ve vztahu k rybám, případně akváriu, jako celku, tedy dna a rostlin, pokud to sám výrobce neuvádí v pribalovém letáku
- samozřejmě pokud je léčivo podáváno v režimu dávkování výrobce
- znám řadu jiných léčiv, které obsahují daleko větší hodnoty mědi v léčivech pro akvarijní ryby
- eSHa, byla a je nejšetrnějšim používaným léčivem už řadu let ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2022 17:25 Žena Beastie [314] Re: lacewings
veškeré esha produkty, které se používají na část léčby nejčastějších nemocí, meď obsahují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2022 17:03 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Beastie
- Karanténa má svá podstatná a neměnná základní pravidla.

- Žádný z Vámi uváděných případů tomu neodpovídá.
- Rovněž je pro mne záhadou, proč řešíte "měď" v případě karantény. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.05.2022 17:03 Muž Pavel50 [30] Re: Beastie
Já se při nákupu snažím být trochu obezřetný, nejprve si prohlédnu všechna akvária v prodejně v jakém jsou stavu, zda udržovaná nebo hůře udržovaná, potom s prodavačem prohodím pár slov o příslušné nádrži, jak tam jsou ryby dlouho, kdy se přidávaly poslední, pokud je ta doba třeba dva týdny, tak řeším nákup - sleduji chování ryb, vyberu si ty "lepší".
Hlavně se snažím minimalizovat stres při přepravě, takže termokontejner, kde je tma a drží se teplota, doma postupně otevřu, ryby nechám pomalu odpočinout a proces přendání do nádrže řeším velmi pomalu (cca 40 minut), sáček do akvária, postupně přidávám vodu z akvária a odebírám vodu ze sáčku, takže přechod na novou vodu je hodně spojitý.
Potom dám ryby do akvária, nechám je chvíli odpočívat a dám krmení, protože jsem zjistil, že po každé změně a zásahu v akváriu je na odstranění stresu ryb výborné dát krmení, hned jsou v pohodě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.05.2022 16:48 Muž Yirka [9118] Re: Beastie
90% akvaristů rybky nekaranténuje......
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2022 15:33 Žena Beastie [314]
Spekuluji jak zvládnout karanténu při budoucím nákupu:
Mám tři nádrže, 360l kam chci dát nové ryby, ale ne bez karantény, která je na 26°C.
Menší nádrž, 54l, kde jsou zatím ryby na dožití, které buď v té době budou nebo nebudou, ale brotia herculea, která tam pak i má zůstat. Je na 22°C.
Krevetkárium okolo 40l, taky cca 22°C

Pokud bych dala ryby do karantény do jedné nebo druhé nádrže, co budu dělat v případě problémů a přeléčení? Je varianta šneka nebo krevety odlovit, přeléčit, ale co pak, měď se prý drží v řasách a léčiva se taky špatně zbavuje, proto se to pak obvykle převařuje a léčí savem. Nebo tu prostřední a v případě přeléčení odebrat toho šneka a po skončení případného přeléčení provařit písek? Ještě bych teoreticky mohla ryby rozdělit do jednoho a do druhého.

Nemohu si kupovat další nádrž a nemám ani vybavení na to z toho karanténu udělat tak přemýšlím, jaká škatulata jsou nejméně náročná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2021 09:47 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Evka
Máš pouze dvě možnosti pořídit si karanténní nádrž anebo to risknout a rybu pustit rovnou do nádrže. Abych se přiznal nikdy jsem karanténní nádrž neměl. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2021 06:02 Evka – Karantena
Dobrý den, dostala jsem darem pancéřníka. Zda se být v pořádku. Přesto mi bylo doporučeno nechat ho nějaký čas v karanténe. Jsem ale začátečník a nevím, jak by měla vypadat. Nemám v plánu nákup dalších rybiček a proto se mi úplně nechce zařizovat si kvůli karanténe 1 rybky druhé akvarium. Už kvůli omezenému prostoru v bytě. Děkuji za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2021 23:05 Žena patka [112] Re: robo111
běžný postup přivyknutí /aklimatizace/ a bez karantény rovnou do akva napsal Rap.. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2021 23:03 Muž RAP [1549] Re: robo111
Co nefunguje, selský rozum?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2021 22:54 robo111 Re: RAP
take nefunguje - ked si priveziem ryby napr. z juz. Ceska do bratislavskej vody na 50 % padaju - ak nejde o odolne druhy - ina mikroflora/parazity - chce to vzdy aklimatizaciu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.01.2021 21:35 Muž RAP [1549] Re: DanS
DanS napsal:. Použit selský rozum.
To je výborná rada! palec
Už jsem to tu psal, od známého a osvědčeného zdroje, chování ryb v pohodě = běžný postup přivyknutí a bez karantény rovnou do akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.01.2021 20:31 Muž DanS [77] Re: Silvie
Silvie napsala: ...
Nejak mi prijde, ze kdyz to bude nadrz sama o sobe a vlastne jina nez hlavní akva tak jenom rybickam pridavam jednu zmenu navic. A otici sou uz tak dost haklivi. :-O

Předpokládám, že se jedná o nové rybky.
V tom případě mohu napsat :
Hlavně poslední věta se mi líbí. Mnoho, mnoho ... většina nebude souhlasit, ale osobně říkám : Velice dobrý postřeh, z mého pohledu. Logický. Použit selský rozum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2021 19:48 Muž vlka [3444] Re: Silvie
Asi záleží jak dlouho chceš mít rybky v karanténě. Rozhodně plovoucí živé rostliny, topítko, filtr, světlo. Pokud použiješ vodu ze zaběhlého AQ, tak bych neváhal a dal rybky hned...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2021 06:59 Muž RAP [1549] Re: Silvie
Pro karanténu platí jiná pravidla než pro běžné akva. Ideálně by měla mít i vlastí technické pomůcky.
Hlavně po karanténě jednoho druhu se dezinfikuje a napouští znova. Proto se zpravidla nezařizují substrátem dna. Pokud se používají živé rostliny tak plovoucí nebo zasazené v nádobě. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.01.2021 00:21 Žena Silvie [18] – Vymena vody v karantene
Fotka k příspěvku Hezký večer,

simvas..jak měníte vodu v karantene?

Dneska jsem (za ucelem jedne varky otíků a posleze jeste varky bleherek) zaridila karantenu a napustila vodou z akva. Viz foto.
Vic mi neni jasný.
Jak dlouho zabihat? Se zabydlenou vodou z akva to musi byt rychlejsi nez měsíc no ne?
Do te doby vodu menit mam nebo nemusim? A az tam budou otici? Filtr tam je.
Nejak mi prijde, ze kdyz to bude nadrz sama o sobe a vlastne jina nez hlavní akva tak jenom rybickam pridavam jednu zmenu navic. A otici sou uz tak dost haklivi. :-O
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2020 18:09 Muž vlka [3444] – ...ano nebo ne...???...
Hezký večer, zajímavý názor na karanténu...
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2019 11:04 janci82 Re: Anthrax
Asi to bude lepší, kdybych to udělal jak jsem psal ušetřím si vlastně jenom topení, nic víc. Mě se zdálo hnedka divný, proč jsem o tom nic moc na internetu nenašel. Jsem asi moc premýšlel :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2019 09:35 R Muž Anthrax [4739] Re: janci82
To už je radši dej do nějaké nádoby mimo akva, než je sušit v pytlíku. Přihoď trochu mechu a měň jim vodu tam. Když jim denně vyměníš půlku vody, tak to bude pravděpodobně v pohodě. Mělo by se to obejít i bez vzduchování.

A nebo krevetky prostě po aklimatizaci vypusť do nádrže, bez karantény. Nebudeš muset je a sebe trápit nějakou takovouhle improvizací. K tomu bych se přikláněl.

... nechce se mi karanténu pro pár rostlinek a 20 krevetek, které chci pořídit ... ... bych vložil přímo pytlík s rybkama ..
Tak jde o krevety nebo i o ryby? O jaké krevetky jde?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2019 09:23 janci82 – Karanténa v odchovničce přímo v akváriu
Zkoušel někdo provést karanténu nových rybiček přímo ve velkém akváriu pomocí závěsné nebo plovoucí odchovničky? Jelikož jsem poslední rybičky a rostlinky kupoval před rokem, tak nemám karanténku zaběhlou a upřimně řečeno, nechce se mi karanténu pro pár rostlinek a 20 krevetek, které chci pořídit zakládat.
Premýšlel jsem, zda by postačila odchovnička 1,2 litru, zavěšená v akváriu, do které bych vložil přímo pytlík s rybkama a nechal ve společenském akváriu, trochu vzduchování, bez filtru s postupnou denní výměnou vody ze společenského akvária. Pytlík by byl nahoře gumičkou uzavřen s dvěma hadičkama, jedna na vzduchování a jedna na odvod vzduchu.
Zapoměl jsem na něco? Kolik vody bych měl měnit? - zvažuji první den pouze cca 1/2 objemu pomalu připouštět a poté cca 1/2 objemu 1x denně vyměnit. Je vzduchování potřeba při denní výměne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2019 05:22 R Muž afc1886 [14655] Re: Mon
Pro tebe platí jen určitá část. ;-)
Mon napsala:Mám objednané pancéřníčky drobné z Gigaexotic.
Yirka napsal: Ono pokud není karanténa pořádně zařízenou a zaběhlou nádrží, rybky v ní často trpí více než při přímém vypouštění do nádrže a imunita je ještě více oslabena, takže se mohou projevit nemoci, které by byly normálně autoimunitou potlačeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.08.2019 23:57 Žena Mon [38] Re: afc1886
Děkuji všem za názor.

afc1886 -pročítala jsem si celé vlákno, takže tento příspěvek jsem už taky četla. Jen mám trochu problém s tím, že jako začátečník, který nakupoval ryby zatím pouze jednou, nemůžu dost dobře mluvit o prověřeném zdroji. Proto volím odlišný postup a řeším karanténu. Nějak si totiž ty ověřené zdroje musím najít ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.08.2019 06:11 R Muž afc1886 [14655] Re: Mon
Nechce se mi opakovat, co už tady bylo, tak dám jenom citaci.
Yirka napsal: dovolím si zrecyklovat můj 6 let starý příspěvek.
Nejlepší karanténou je léty prověřený zdroj-prodejna. Pokud je člověk někde štamgastem, ví jak prodejna funguje, může dávat rybky do nádrže i bez karantény. Ono pokud není karanténa pořádně zařízenou a zaběhlou nádrží, rybky v ní často trpí více než při přímém vypouštění do nádrže a imunita je ještě více oslabena, takže se mohou projevit nemoci, které by byly normálně autoimunitou potlačeny.
Pokud někdo nakupuje extra speciality, pochopitelně většinou volí vlastní, od mnou psaného odlišný, postup.
Jsem přesvědčen, že to má stále platnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2019 00:28 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Mon
Týden by měl stačit. Pokud chceš, aby to bylo spolehlivé, tak někdo navíc doporučuje na jeden až dva dny přitopit až na 33 °C.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 21:17 Králík Re: Mon
Pancéřníčky bych do karantény ani nedával. Ještě se mi nestalo, že bych koupil nebo viděl v obchodě nemocné pancéřníčky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2019 21:08 Žena Mon [38] – Karanténa import
Ahoj, prosím o radu. Jak dlouhou doporučujete karanténu v případě rybiček z importu? Mám objednané pancéřníčky drobné z Gigaexotic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2018 17:58 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Sakyn
Sakyn napsal: Nemoc se samozřejmě může objevit kdykoliv, ale píší, že si většinu rybek odchovávají sami v celkem 300k litrech, takže jestli jich tam mají od každého druhu dostatek, asi by se jim nemoc projevila také.
Nemusí to být pravda. Ty ryby mohou mít nákazu v sobě, ale díky dobrému krmení a odpovídajícím podmínkám ji mohou dlouhodobě zvládat. Jakmile se změní podmínky a přibude k tomu stres z přelovení a transportu, může se choroba projevit. Několikrát jsem na burze viděl, že přímo v prodejní nádrži byly ryby nakažené krupičkou, přitom prodejce se dušoval, že u něj doma v karanténě nic takového neměly a vzhledem k tomu, že jej třeba i znám, nemám důvod mu nevěřit. Můj kamarád, který prodává na burzách, mi potvrdil že stačí, aby byla v nádržce jiná voda než u něj v pěstírně a ryby po burze třeba i dva týdny dává do pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2018 17:45 Muž Sakyn [3] - SumciRe: rriki
Myslel jsem propuknutá, tedy že bych před nákupem v akváriu stejně neviděl příznaky/neobvyklé chování rybek. Šlo mi jen o to, že stěhování rybek je stres a chovají se podivně vždycky + navíc to u mě umocňuje nezaběhnutá karanténička.

Nemoc se samozřejmě může objevit kdykoliv, ale píší, že si většinu rybek odchovávají sami v celkem 300k litrech, takže jestli jich tam mají od každého druhu dostatek, asi by se jim nemoc projevila také.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2018 13:37 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Sakyn
Proč myslíš ,že u nich nemoc nehrozí?Oni jsou jen obchodníci ty objednáš oni objednají u chovatele a dodají.U těchto firem platí zásada cena nákupu rozhoduje kvalite je až druhořadá. Ikdyž píší něco konají jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2018 12:06 Muž Sakyn [3] - SumciRe: NHKG
Díky, udělám to tak. Počkám na zaběhnutí velkého a pak koupím rybičky rovnou tam. Souběžně budu připravovat menší nádrž, kdyby mi padla do oka nějaká nová ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.07.2018 00:11 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Sakyn
Netřeba nic chemicky urychlovat. Pouze odstátá voda nezpůsobuje šok, pokud její vlastnosti se výrazně neliší od té, co v ní ryby byly odchovány.

Běžně rybám měním vodu za čerstvou bez "zaběhnutí". Jde o to, aby se ve vodě příliš nezvýšil obsah nitrátů, který ryby ohrožuje.

Měsíc, nebo dva měsíce je podle mne dostatečná doba na nastolení vyváženějších biologických procesů v akváriu.

Vegetující rostliny pod vhodným osvětlením a navíc i filtrace s větší kapacitou filtračního média s neopomenutou pravidelnou výměnou části vody za vyšších stavů ryb s uváženým - nepřehnaným krmením, jsou základem úspěchu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.07.2018 23:55 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Sakyn
Logické by bylo koupit ryby až bude zaběhnutá hlavní nádrž. Při prvním nákupu není potřeba dělat karanténu, takže bych první ryby dal rovnou do hlavní nádrže.
U karantény je dobré mít zaběhlý filtr. Dá se tomu sice pomoct a měnit každý den část vody, ale už se mi to u citlivých ryb vymstilo. Chemie ti moc nepomůže ani se záběhem ani s kvalitou vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2018 23:49 Muž Sakyn [3] - Sumci – Voda do karanténní nádrže
Dobrý den,

přestěhoval jsem se přes půl republiky a pořídil si nové akva, prozatím 126l, než najdu vhodné místo na stojan. Akvárium se zatím zabíhá pouze s rostlinkama (in-vitro od Profiplants), časem přidám nějakého šneka a později pár neonek.

Rád bych jej ale za měsíc za dva začal osídlovat. Objednal jsem si karanténní nádrž 30l, problém ale je, že nemám zaběhnuté hlavní akvárium a nevím, co tam dát za vodu. Rybičky objednám u A.Q.A Kladno, kde propuknuté nemoci nečekám (má někdo zkušenosti?), ale když je dám jen do odstáté čisté vody, asi to bude stejně šok a nic na nich nevypozoruji.

Mohl bych samozřejmě počkat, než se mi akvárko zajede, pak vodu použít do malé nádrže, ale to se zase o měsíc protáhne a docela mi tu chybí ano

Jak to nejlépe vyřešit? Mělo by cenu, zkusit tu malou nádrž nějak chemicky "urychlit"?

V budoucnu plánuji větší akvárko a tu 126 přesunu jako karanténu nových rybek do ložnice a tu pidi třicítku jako karanténní na léčbu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   16.05.2018 18:57 Muž Yirka [9118] – Co se karantény týče
dovolím si zrecyklovat můj 6 let starý příspěvek.
Nejlepší karanténou je léty prověřený zdroj-prodejna. Pokud je člověk někde štamgastem, ví jak prodejna funguje, může dávat rybky do nádrže i bez karantény. Ono pokud není karanténa pořádně zařízenou a zaběhlou nádrží, rybky v ní často trpí více než při přímém vypouštění do nádrže a imunita je ještě více oslabena, takže se mohou projevit nemoci, které by byly normálně autoimunitou potlačeny.
Pokud někdo nakupuje extra speciality, pochopitelně většinou volí vlastní, od mnou psaného odlišný, postup.
Jsem přesvědčen, že to má stále platnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.05.2018 17:37 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Magic
Taky bych to tak neprožíval. Co má chcípnout, to chcípne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.05.2018 09:17 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Hora
Neviem si moc predstaviť, ako chceš na slimákovi poznať, že prenáša chorobu...
Slimák moribundus pre mňa vyzerá úplne rovnako ako zdravý,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.05.2018 07:35 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Hora
Teoreticky můžou plži přenášet nějaké nemoce, ale pokud jich nedáš větší množství ale jen pár tak to nemá cenu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2018 07:25 Žena Hora [1] – Karanténa pro měkkýše?
Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat, zda je nutné dávat do karantény i zakoupené měkkýše? (jinými slovy jestli může měkkýš nakazit ryby případnou nemocí)
Předem díky za odpověď :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2017 21:48 Žena lenkalor [580] Re: Ziki
Na pohled zdravé ryby bych do krevetkária přidala rovnou, ale jestli se jedná o tu 12 l nádrž, tak tam si je určitě nekupuj. Je to pěkná nádrž, ale pro ryby už malá. ;-)
A krevetky krupičku nedostanou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2017 18:44 Žena Ziki [7] - Ideálně co nejvíce samochodně a jednoduše – ke krevetám?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli potřebuju karanténu pokud koupím cca 3 samečky endlerek a šoupnu je ke krevetkám. Spíš jestli jsou nějaké nemoci přenosné z ryby na krevetu (Může kreveta chytit krupičku?). Karanténu bych totiž musela vymyslet dopředu... děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 20:16 R Muž romant [27982] Re: NHKG
Tak ono to bude vždycky sázka do loterie, ať už tak či tak. Univerzální rada zde bude jenom těžko vyslovena, spíš je to o názorech zde přítomných vorezlejších akvaristů, jak to mají oni, jak jim to funguje, jak se s tím umí vypořádat. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 20:08 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: romant
Otázka názoru. Pokud dovezu rybu od kamaráda, jehož nádrže znám, je jasné, že není třeba nic řešit a jdou rovnou do hlavního akvária.
Ale z nejistého zdroje radši tu na rychlo spíchnutou a malou karanténu, než riskovat zdraví ryb, co jsou u mě roky a ke kterým mám na rozdíl od těch nových citovou vazbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 16:30 R Muž romant [27982] Re: KLeo
Když je prověřený zdroj karanténu nepoužívám ani u zákazníků. Neprověřené zdroje, event. importy(pokud se zjistí) karanténovat doporučuji, ale vhodným způsobem, tedy ve tvém případě do těch 30 litrů buď živorodky a nebo neonky, ovšem do akvária ne mladšího měsíce(chce to počítat dopředu) a nebo se jednoznačně z mého pohledu řídit tím co ti zde napsal kolega Yirka. Samozřejmě i pro ostatní je jasný, že ne všichni máme doma trvale jedoucí karanténu a proto je daleko lepší to řešení vpouštění nakoupených pohledově zdravých ryb přímo do zaběhnutých společenských nádrží a pohlídání si kvalitu prostředí, než vystavování riziku rychlokarantén. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 15:08 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: KLeo
Odchovny mají zaběhlé filtry! Ale taky nemám trvale napuštěnou karanténu. Když nečekaně získám nové ryby, napustím karanténu 50% vodovodní vody a 50% ze zaběhlého akvária, osadím filtr a topení a ten samý den vypustím ryby. Ale pokud to jde, nechám filtr měsíc předem zaběhnout ve fungujícím akváriu. Za 10 let jsem v karanténě přišel o jednu rybu a ta umřela na poranění, které jsem jí způsobil asi při údržbě (ryby co dorazily polomrtvé nepočítám).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 14:35 Žena KLeo [13] - ŽivorodkyRe: Yirka
Já jsem to také tak dělala s prvními rybami v předchozím akváriu,že jsem je tam dala bez karantény,ale teď pořizuji nové ryby k těm stávajícím a nemám zaběhnuté akvárko navíc,tak to musím řešit jinak.Já jsem myslela,že karanténa jen se vzduchováním a častou výměnou vody je v pořádku,když i odchovny takhle můžou fungovat a to po mnohem delší čas než 14 dní.
Ale určitě nejsem jediný akvarista,který by neměl celoročně v provozu zaběhnutou karanténní nádrž.

Co jsem potřebovala vědět už vím,jinak ryby půjdou po dvou skupinkách. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   20.06.2017 14:00 Muž Yirka [9118] Re: KLeo
Podívej, dělej si co chceš. Já jsem ti jen doporučil to, co se mi z praxe a zkušeností osvědčilo nejlépe. Taková karanténa-nekaranténa je prostě horší než co jiného a neonky a živorodky v 30 litrech je prostě děs.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 13:21 Žena KLeo [13] - ŽivorodkyRe: NHKG
Ten mám,když do něj vymačkám zaběhnutý filtr,můžu dát rovnou i rybičky,když jde jen o karanténu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 13:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: KLeo
Když už máš vzduch, kup si bublifuk. Vyjde tě do 100Kč a pak ho nechej zaběhnout v nejvíc zarybněném akváriu co máš. Vodu bych měnil 50% za den. Pak by to měly ryby zvládnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 12:24 Žena KLeo [13] - ŽivorodkyRe: Yirka
Já jsem myslela,že na karanténu by 30 l vody stačilo,protože tady v diskuzi jsem četla,že někteří dávají i dospělé ryby do karantény v belíku,ale to už mi přijde na dospělé ryby málo....
No rovnou je dát do akvária nemůžu,protože tam půjdou jako první moje současné zdravé rybky,a staré menší akvárko,ze kterého je přesunu už je neplánovanou odchovnou (a do té si nechci zavléct možné nemoci),takže nové rybky musí pár dní být stranou,a za tím účelem jsem jim včera pořídila ten 30l průhledný plastový box a vzduchování.A když je to moc ryb,tak rozdělit je na dvě skupinky (10 a 8 ryb) by mohlo být pro ně přijatelnější.Sice je budu mít od chovatele,ale nechci nic riskovat,takže těch 10 ale spíš 14 dní karantény jim udělám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   20.06.2017 11:38 Muž Yirka [9118] Re: KLeo
Než rybky trápit v takovém množství v tak malé a jistě ne zcela zaběhlé nádrži, je lepší je dát rovnou do později uvažované nádrže a hlídat a častější výměny vody provádět tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 09:12 Žena KLeo [13] - Živorodky – Kolik ryb najednou do karantény
1.dotaz Stačí mi pro 10 neonek obec. a 8 molly 30 l karanténa na dobu 14 dní? (tvořená plastovým boxem+vzduchováním+kameny a tak 2 rostlinami v košíčkách+doma mám ještě 150 W topítko,které bych možná použila).Ještě bych si mohla domluvit převzetí každého druhu zvlášť,ale radši bych je najednou,pokud jim to bude u mě takhle stačit.A mám denně měnit tak tři čtvrtiny vody nebo stačí méně?

2.dotaz Na stěnách nezaběhlé nádrže (kýblové odchovny) se mi tvoří kluzké povlaky-zatím jsem je ze stěn i kamenů každý den stírala houbičkou,aby z toho náhodou neonemocněli.Předpokládám,že je to normální v nezaběhlé nádrži,ale nevadí to rybám co se týče jejich zdraví?Aby v těch povlacích nebyly třeba nějaké škodlivé bakterie nebo paraziti.Předpokládám,že se to bude tvořit i v nezaběhlé karanténě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2017 18:57 destroyerR6 – Zakalené oči - Crossocheilus siamensis
Zdravím, rád bych nejprve poděkoval zkušeným akvaristům, co mi zde poradili, jak záchránit mou bettu ze smrtelného teploměru (na kterém visela se slepenýma ploutvema), žije a prohání pancéřníčky dodnes potlesk Chtěl bych se poradit ohledně karantény. Včera jsem si donesl z akvaristiky 3x parmičky černopruhé a 4x pancéřníčky (elegans). Dnes jsem zpozoroval u jedné parmičky trochu zakalené oči a je oproti ostatním taky trochu vybledlá na hřbetě. A řekl bych, že je i trochu méně aktivní. Co jsem pátral, tak by to mohl být bičíkovec zhoubný, ale nevím jak teď reagovat. Mám ji oddělit? Ale mám už jenom 6L akva bez techniky. Nebo mám ještě počkat, jesli to nebylo třeba jenom nešetrným odchytem (paní je tam docela dlouho tou síťou naháněla)? Předem dík za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2015 19:17 Mejla82 – Geophagus altifrons
Zdravim, dotazek... stydim

Budu brat od znameho 3x geophagus altifrons, nejsem si jist zda neni ryba nemocna nebo nema nejaky bacil...Jsou o velikosti okolo 8-10cm.Chtel bych jim nasadit karantenu nez je vlozim do sveho akvaria..
Mam velkou plastovou nadobu cca 150l..Mam bublifuk s filtraci..Myslel jsem ze bych ji napustil akvarijni vodou z velkeho akva a zapojil filtraci se vzduchem a nechal je tam.
Mel bych dal to vody nejakou preventivni lecbu kdyby nebylo nic viditelneho?? (Kdyby bylo nebudu je brat).

Dekuji za rady, nerad bych sk do akva za esl nejakej bordel...


Diky ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   25.11.2015 20:52 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: teakmon55
nebude , ty ryby budou totalně vystreslé ...
12 litrů není karanténa ale mučírna pro 6cm velkou rybu
bez karantény ale dávat ryby rovnou do akva kde už nějaké jsou - fakt smrdí průserem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2015 20:17 Muž teakmon55 [6]
Zdravim.Chystam sa kupit 4 sumceky sklovite asi vo velkosti 6 cm,ale karantennu nadrz mam len 12 litrov.Bude to mat zmysel ich tam dat?Bude im stacit taka nadrz tych 14 dni?Co vy na to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2014 15:12 R Muž romant [27982] Re: Designer
Tak já v karanténní nádrži rostliny moc neřeším a když tak něco pohozenýho ve vodě, ale jinak oba dva mluvíme tak nějak o tom samým.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2014 14:55 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: romant
Ani se nemusi zakladat znovu. Staci to zasypat hypermanganem az tam skoro neni videt, rostliny to chvili preziji, a pak se za hodku ci dve vymeni voda. To zas neni az tolik prace :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2014 14:51 R Muž romant [27982] Re: Designer
Takže když to co jsi jak jsem napsal já rozvedl, karanténa nechť je stále jedoucí akvo a podle míry zasažení tou či onou nezdobou je tu a tam znovuzaloženo po důkladném vydesinfikování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2014 14:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Džouzif
Bohuzel si ani karantenou nemusis pomoct. Jednak o nekterych nemocech se nemusi vedet dost dlouho, nez se daji poznat, a druhak k cemu jsou neci ryby imunni, Tvoje byt nemusi. Karantenou muzes ledascemu predejit (treba zachytit krupicku), ale i tak jsou nove ryby vzdycky riziko, at vypadaji sebelepe.

A dalsi vec je, ze pokud nekdo pouzije jako karantenu naprosto nevhodnou nadrz, ba co hur, jeste nejakou malou sklenici, je to spis horsi nez bez ni, protoze to cemu ryby normalne odolavaly, je ve spatnych podminkach nacne, jeste to za 14dni nemusi byt videt, ryby se daji mezi ostatni, a mame tady maler.

Zkratka i karantena by mela byt ve vhodnem akvariu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2014 15:02 R Muž romant [27982] Re: Džouzif
Dal bych ve funkční karanténě 14 dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2014 14:35 Muž Džouzif [25]
Ahoj lidi. Od kamaráda jsem dostal malý Ancistruse (1,5cm), kdy v jeho akva chová víc než 20 ancíků různých velikostí (celkem se mu to přemnožuje). Nezpozoroval jsem, že by měl nějaký problém a tak zajímalo by mě, jestli je nutností karanténa, případně jestli dodržet týden až 14 dní?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.02.2014 07:51 jamajcan
Když jsem začínal,tak byla karanténa v akvaristice stejnou samozřejmostí,jako třeba filtrace a osvětlení.Dneska začátečníci měří Co2 ve vodě,počítají světelné toky,sypou bez rozmyslu do akva.kila hnojiv a jiné populární postupy.Rád bych věděl,kdo z nich dodružuje základní postupy přidávání nových živočichů do akva?Jsem trošku skeptický.Ve finále člověk stejně příjde na to,že dům se staví od základů a ne od střechy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 19:05 R Muž romant [27982] Re: buchcikbel
Hlavně ať ta karanténa spoň 14 dní běží, jako akvo, rostliny to je dobrej postup.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 19:02 Muž buchcikbel [0]
Zdravím. Mám 25 litrovou nádrž s osvětlením. Teprve teď mě napadlo použít ji jako karanténu. V akváriu už mám 2 čichavce a jednoho pancéřníčka. Budu kupovat ještě pancéřníčky a hejno nejonek. Mám i vzduchovátko. Mám je tam natýden, čtrnáct dní šupnout? Mám tam dát nějákou živou rostlinku? :-O Jinak ji určitě později použiju, pokud se narodí mrňata... v druhém akva totiž budou živorodky ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.09.2013 16:40 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Nakup ano ci ne?
Rad bych navazal na tema "Zavojnatka - nemoc", ovsem radeji tady, karantena patri sem.

Nedavno se zde resil problem se zavojnatkou, drive zdravou, po pridani druhe je spatna. A nelze si nevzpomenout, co tady padlo nedavno, ja to radeji nasel presne, to mi za to opravdu stoji citovat:

LiborSprysl napsal: Milá děvucho, ta druhá závojnatka prostě tu první obohatila o to, co s sebou přinesla, a pak nastaly problémy. To je jak holčičí zájezd, když jedna začne menstruovat. Začne většina, ne-li všechny. Ta stará prostě nezvládla nájezd mikroorganizmů, které ta nová přinesla. Může za to samozřejmě malá litráž nádrže, a tudíž kumulace toho života z té druhé.

Tohle by se melo zaramovat a povesit nad akvarium. Kdyz si kupujete nove rybicky, zaroven si s nimi kupujete i vsechno, co si s sebou nesou. A ackoli jsou zdrave a krasne, a i kdyz se u nich nic neprojevi, ani v karantene, ani pozdeji, je uricte potreba si klast otazku: Chci ty nove rybicky tak moc, ze risknu moznou nakazu rybicek ktere uz mam?

Vzdyt vime co to udelalo s americkou populaci, kdyz jim Evropane dovezli sve nemoci. A pritom by se zdalo, ze obe populace byly v ramci moznosti zdrave.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 17:07 R Muž romant [27982] Re: Annabell
Ne nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 17:05 Žena Annabell [40] - Labyrintky
Ok a až je dam do akva nebude vadit ten rozdíl ve fvelikosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.06.2013 17:04 R Muž romant [27982] Re: Annabell
Určitě je vhodná, dá se tak předejít možným různým pozdějším problémům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 17:00 Žena Annabell [40] - Labyrintky – Je nutná karantena
Ahoj chci se zeptat mám 6 novych razbor klinoskvrnych přijde mi ze mají trochu okousane ploutve(Mamka kupovala) muho je dat do spol akva kde jsou taky razbory,kardinalky čínské,ancitrusi,pancernici,krevetky a sneci ty nové razbory jsou menší než ty moje stare?je nutná karantena
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2013 07:50 R Muž romant [27982] Re: LiborSprysl
Jasná věc, jistím to tím vzduchováním. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2013 07:28 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
romant napsal: ... moc tam nesviť, jenom decentně. Pokud budeš málo svítit, pak asi budou kytky spotřebovávat rybám kyslík, neb nebude fungovat fotosyntéza... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 20:18 Žena EditHa [91] - Tetry – Re: romant
no jasně nejsem přece žádná akvaristka začátečnice ;-) už jsem za ty roky přelila stovky ryb do akvárka a bez karantény a do teď nevěděla co to je nějaká nemoc a nějaká karanténa. :-D Proto se ptám jak "blbá" ještě že tu jsou tak dobří rádci, díky nimž je akvaristika zase radost. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 19:58 R Muž romant [27982] Re: Edit
Tak potom buď příkladem pro ostatní, tak to má vypadat. ano palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.04.2013 19:44 Žena EditHa [91] - TetryRe: romant
Já ale dolévala do sáčku a nechala smíchat vodu, srovnat teploty, potom je vpustila do vody.Nic jsem nikam hned neflákla no no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 19:27 R Muž romant [27982] Re: Edit
Tím, že jsi je tam flákla najednou a hned, tím jsi je moc nepřipravila, možná tak šokem. Když už, tak postupně, vody míchat a nechat zvykat, třeba přilejvat po troškách do sáčku kde jsou tu vodu do který půjdou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 19:17 Žena EditHa [91] - TetryRe: romant
vydejchaná voda :-D tak jo, já jsem je chtěla připravit na vodu do které půjdou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.04.2013 19:16 R Muž romant [27982] Re: Edit
Žádnou vydejchanou vodu z akvária už ne, normálka čerstvou 2x týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 19:14 Žena EditHa [91] - TetryRe: romant
Díky,už jsem kamínek přidala a ubrala na filtru, rampa čeří hladinu. Vhodit tam můžu akorát hnědovku nebo mech, ten zatím není přichycený.Světlo tam nemám. Akvárko bude prosvícené jen denním světlem. Za jakou dobu mám vyměnit vodu? Dolila bych zase z mého akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 19:07 R Muž romant [27982] Re: Edit
Dej ten filtr na minimum a nech ho jenom čeřit hladinu. Tím jemným vzduchováním jsem měl na mysli klasickej vzduchovací kamínek, ale když to máš tak, nech být. Podle mě aby karanténa měla smysl, chce to min. 14 dní. Hoď tam i nějaký rostliny, jenom tak nechat povalovat a moc tam nesviť, jenom decentně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 18:53 Žena EditHa [91] - TetryRe: romant
Nemám s tak malým akvárkem zkušenost, nejraději bych ryby vylila do velkého , ale mám strach z nějaké té obrněnky či kožovce. Léčit zase velké akvárko by mě asi kleplo.Když se drží na některých rybách drobné bublinky nevadí to? Jaká je nejkratší doba na karanténu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 18:46 R Muž romant [27982] Re: Edit
Dal bych jenom jemný vzduchování. Ty rybky jsou vystresnutý z toho prostoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 18:40 Žena EditHa [91] - Tetry – karanténa nových neonek
Nákup 20ks neonka červená. Karanténa: akvárko 25l vody- odlitá z velkého akvárka. Přidáno topítko a filtr s rampičkou. Chci se zeptat, jestli je lepší nechat rampičku jen čeřit vodu na hladině, nebo ji nechat nad hladinou, aby voda padala a dělala bublinky.Nebo mám dát místo té rampičky vzduchování? Připadá mi, že je voda překysličená a ryby zbytečně vylekané. Ale aby zase neměly kyslíku málo??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   15.11.2012 14:10 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Askanius
Ideální je pro ně mít připravenou jinou nádrž s vlastním topením a filtrem (nic jiného v ní být nemusí, žádné rostliny, světlo, dekorace,....). Karanténa musí být minimálně na týden aby vůbec měla smysl, ideálně přes 2 týdny. Před vypuštěním ryb nezapomeň srovnat teplotu vody (nechat sáček s rybami plavat 15 minut na hladině nádrže, kam je budeš vypouštět). A bacha, karanténní nádrž je nádrž jako každá jiná, takže pokud ji nemáš zaběhanou, měň často vodu. A ideálně ji napusť vodou z nádrže, kam ryby pak pudou.
Více viz google.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2012 13:48 Askanius – Nákup nových ryb
Po koupení ryb a cca 25 min převozu bych měl udělat co přesně než je postím do akvária???Vyčetl jsem něco o karanténě jak dlouho by tam měli být abych měl jistotu že mi nedotáhnou něakou nemoc? A jak by měla karanténa vypadat?Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 15:05 Muž kofejn [963] Re: romant
Tak to já jo, vlastík akvária jsem teprve dva měsíce. Do akvaristy daleko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 14:54 R Muž romant [27982] Re: kofejn
Když bude, tak bude, už máš něco za sebou, tak strach nemám. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 14:48 Muž kofejn [963] Re: romant
V pondělí mi zavolají, kdy rybky budou, tak uvidím. Bude to ale asi rychlejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 14:46 R Muž romant [27982] Re: kofejn
O.K. připrav to, za týden zprovozni, dej ten nitrivec a za další týden rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 14:44 Muž kofejn [963] Re: romant
Bublifuk jsem dneska dal do velkého akva, ať už jede. Vodu dám pak půl staré, půl čerstvě a výměny ob den 1/3? Zbylo mi trochu nitrivce, tak ho tam taky můžu nalít.
EDIT: To dno by tam bylo proto, že by si třeba manželka zvykla na další nádrž. Třeba pro prevetky X-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 14:39 R Muž romant [27982] Re: kofejn
Stačit to bude, nechal bych je tam klidně 14 dní a ať je ta nádržka zaběhnutá, jinak to nemá smysl. :-)
Edit: Dno netřeba, ten růžkatec je v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2012 14:38 Muž kofejn [963]
Bude jako karanténí nádrž pro osm otíků stačit akvárium 9l? Na dno bych mohl dát Liapor a přišel by tam i růžkatec. Nádrže mám dvě stejné, bohužel filtraci jen na jednu.
Je to jen karanténa, lečení snad nutné nebude. Pokud ano, přesunul bych je do holé nádrže.
Jak dlouho bych měl otíky v nechat v karanténě, bude stačit týden?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2012 21:53 R Muž romant [27982] Re: baletka
rybicky.net/forum/14139
Edit: Karanténovat terčovce se určitě vyplatí a nebude záležet ani na tom jestli budou od Top chovatele, prostě změna prostředí, podmínek, to je u terčů ten nejlepší spouštěcí mechanizmus různých latentních nemocí, jenž si mohou v poklidu nosit v sobě a projeví se právě s tou změnou. Tím Tě rozhodně nestraším, to chraň, no víme kdo, jenom informuji a zároveň myšlenku karantény jednoznačně podporuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2012 21:52 Žena baletka [624]
Zdravím, prostudovala jsem si tady všechna tři vlákna o karanténě a jsem jelen z "bublifuku". Co to je? Vnitřní filtr, který zároveň emituje bublinky? Budu zakládat velké akva, chci do něj terčovce, takže karanténa bude více, než nutná. Mám 60l společenské akva, v plánu je koupě o něco většího asi 100l, do kterého půjde současná osádka, k tomu budu zavádět 480l pro terče a 60l se promění na karanténu. Kromě bublifuku mám tedy ještě jednu otázku: počítám s tím, že velké akva budu zavádět tak tři, čtyři měsíce, nejprve filtr, dno a kytky, poté pancéřníčci, otíci a šneci, pak neonky, nakonec terči. Celou tu dobu, pochopitelně, pojede i karanténa. Ovšem, pokud někdy do Vánoc (což bude od založení cca 4 měsíce) proběhne všechno v klidu a třeba leden-únor zvládnou v pohodě i první terči... mám nechávat karanténu stále běžet? To je přece spotřeba energie jako ďas. Pokud budou ryby zdravé a spokojené a nebudu další přidávat, můžu karanténu vypustit, filtr schovat a vytáhnout zase až při případných problémech? Sice chci velké akvárko, ale neplánuji další tři až pět někde ve sklepě, na to nemám čas ani peníze ;-) Jde to bez nich zvládnout?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   15.02.2012 13:46 Muž Yirka [9118] Re: Beastie
Jak píše Libor, nejlepší karanténou je léty prověřený zdroj-prodejna. Pokud je člověk někde štamgastem, ví jak prodejna funguje, může dávat rybky do nádrže i bez karantény. Ono pokud není karanténa pořádně zařízenou a zaběhlou nádrží, rybky v ní často trpí více než při přímém vypouštění do nádrže a imunita je ještě více oslabena, takže se mohou projevit nemoci, které by byly normálně autoimunitou potlačeny.
Pokud někdo nakupuje extra speciality, pochopitelně většinou volí vlastní, od mnou psaného odlišný, postup.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2012 12:05 Muž LiborSprysl [9015] Re: Beastie
Jo ták...no spíš delší než vyšší a cirka pajdu...dle možností...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2012 11:58 Žena Beastie [314] Re: LiborSprysl
Beastie napsala:
Plus chci si stejně koupit menší akva, které strčím do skříně na poličku, dám do něj bublifuk a topení a budu ho používat bud jako karanténu, léčebnu nebo porodničku, podle potřeby. Jak velké to má být, dorůstá-li největší ryba v akva 14 cm?
tady dle toho jsem psala, že nevím jakou otpimální velikost pro takovouhle dodatečnou nádrž, proto jsem se ptala na výpočet, například velikost nějvětší ryby krát 10 na cm nebo tak nějak :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2012 11:54 Muž LiborSprysl [9015] Re: Beastie
Multifasciáti jsou nejtolerantnější z malých šnekáčů k sobě i mladým. Jsou natolik tolerantní, že je třeba je odlovovat, protože jsou schopni se začít opravdu "mačkat", pokud mladých přibude nad míru. Žijí na grupáč a jsou barevní, jejich sociální chování je zajímavé...no kde hledat chybu? smich
Nerozumím tomu co chete počítat na "doplňkové nádrži"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2012 11:47 Žena Beastie [314] Re: LiborSprysl
Jasně no, obávala jsem se postupného přidávání které by ty pozdější ryby zákonitě znevýhodňovalo. Rozhodně zkusím jeden zdroj, kdyžtak si to objednám a počkám abych je vzala najednou. A multifasciáty zrovna bych chtěla, myslíte že je to špatný nápad tento druh?

Takže karanténu neřešit a rovnou všech 35-40 ryb naráz s pomalou aklimatizací.

A ta dopňková nádržka, jak se to počítá?

Děkuji za odpovědi :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.02.2012 11:42 Muž LiborSprysl [9015] Re: Beastie
Budete-li nakupovat z jednoho zdroje, klidně bez karantény...Jinak už je to risk. Tlamovce bych nakupoval najednou, protože se utvoří lépe hierarchie skupiny. Podobné je to u šnekáčů...až na multifasciáty jsou i malí dost teritoriální, natožpak ti velcí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2012 11:32 Žena Beastie [314]
Zdravím. Věčná otázka, karanténa. Budu akvárko teprve zakládat, ale má smysl souběžně s ním založit i karanténu? nebude to jako jiné akvárko s úplně odlišnými parametry?

Navíc chápu že je zbytečné karanténovat před dávámním ryb do prázdného akva, ale rozhodně těch ryb nekoupim 35-40 najednou, přemýšlím že bych to tam dávala postupně

otázka je, jak moc je to rozumné, chci šnekáče, kteří by v karanténě trpěli, a k nim cichlidy žlutoocasé, od každého 10-20ks. Mám nakupovat po várkách vždycky např 5+5, nebo kooupit šnekáče a po 3 týdnech koupit cichlidy a dát je do karantény?
Ale pokud koupim těch cichlid 15, to aby ta karanténa měla alespoň 50 litrů a byla ty 2 měsíce zaběhnutá, že?

Plus chci si stejně koupit menší akva, které strčím do skříně na poličku, dám do něj bublifuk a topení a budu ho používat bud jako karanténu, léčebnu nebo porodničku, podle potřeby. Jak velké to má být, dorůstá-li největší ryba v akva 14 cm?

Je to věda :) díky za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   14.09.2011 16:51 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Bára
no vzhledem k tomu že máš v tom krevetárku jen jednoho ancíka tak bych je dal rovnou tam. 2,5 litrová láhev to by bylo za trest...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   14.09.2011 15:23 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Bára
tak to je raději dej rovnou do akvárka
Edit: ale jestli je chceš dát do těch 36 litrů tak je to pro ně málo zarostlé, jsou to trochu plaché rybky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2011 15:00 Žena Bára [2]
Ahoj. Dneska chci jít koupit 8 razborek galaxy. Stačí jim jako karanténa 2,5 litrová láhev? Nic většího nemám. Jedině že bych je dala do krevetkária (tam stejně později budou). V ní mám jenom krevetky a jednoho malého ancistruse. Do té lahve bych samozřejmě zavedla vzduchování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.08.2011 18:41 Muž mori79 [6] Re: Jirka98
ja som nikdy nerobil karantenu ale kupuj len ryby kde maju ciste akvarka filtre a pozri si vsetky ryby z ktoreho akvarka ti bude davat rybky ak je vsetko v poriadku tak podla mna v pohode len davaj pozor aby voda v sacku nebola prilis chladnejsia od vody v akvarku vylov zo sacku a sup do akvarka povodnu z obchodu vylej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.08.2011 18:37 Jirka98
Ahoj mam své 1. AQ a mám v něm už kytky jedu do RK koupit nějaký rybky musím i ty dávat do karantény asi to je uplne blbi dotaz ale jsme uplnej zacatecnik,, hmm tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   15.05.2010 21:59 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: LMI
Při zakládání akva je karanténa zbytečná, pokud nejde o importované ryby ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2010 21:42 Muž LMI [6] – Karantena pri prvych rybach
Zdravim vsetkych. Je potrebna karantena aj pri zakladani akvaria - t.j. po nakupe prvych ryb? Alebo tieto mozu ist do AQ smelo aj bez pobytu v karantene?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2010 16:52 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: maxo
Na skaláry stačí holá X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2010 13:50 weishauplik Re: maxo
14 dní pohoda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2010 13:33 Muž maxo [9] Re: Bob66
Takze mam v plane 4ks malych skalarov - mramor alebo koi /tych za 1€/. Tak aku karantenu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2010 15:24 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: navik
Ono také záleží, o jaké konkrétní rybky se jedná... Mnohdy by holá nádrž s filtrem a topítkem tak ideální nebyla a mohly by se zbytečně stresovat

To je pravda pro eLka by taková karanténa nebyla to pravé ořechové ;-)

navik napsal:Spíše bych položil důraz na pozvolnou klimatizaci v pokud možno optimální vodě (teplota, pH aj).

Sice jsem to nenapsal, ale tohle považuji za nejdůležitější a samozřejmou věc :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   03.01.2010 00:24 Muž navik [908] - SumciRe: Bob66 + maxo
Ono také záleží, o jaké konkrétní rybky se jedná... Mnohdy by holá nádrž s filtrem a topítkem tak ideální nebyla a mohly by se zbytečně stresovat - pokud jim vyhovuje, pak nějakou jednoduchou a lehce desinfikovatelnou skrýší mnohým rybkám prospějete a trochu obyčejných stonkovek či hrst mechu často rovněž přivítají...
Spíše bych položil důraz na pozvolnou klimatizaci v pokud možno optimální vodě (teplota, pH aj).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2010 00:02 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: maxo
Není třeba, ale já při převozu a vypuštění ryb do karantény aplikuji jednou standartní dávku eSHy 2000 X-) Je to lepší pro ryby, vyrovnají se snáze ze stresem z převozu a podpoří se tvorba ochraného kožního slizu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2010 00:00 Muž maxo [9] Re: maxo
A je potrebne pridavat v karantene aj nejake "preventivne" liecivo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 23:39 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: maxo
Ideální je holá nádrž, bublifuk, topítko ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2010 22:31 Muž maxo [9] – karantenna nadrz
Ako ma byt zariadena,ked planujem nakup ryb? Staci len "hola" a vzduchovat? Alebo kompletne zariadit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2009 18:43 R Muž Silent [5949] Re: Alena.sv
Inkubační doba krupičky bývá 3-7 dní podle teploty vody. Těch 14 dní bohatě stačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.05.2009 18:40 Žena Alena.sv [89] Re: Yirka
Díky za pochopení. :-) Hned mi je líp.
Jenže... Jinak bych rybky po kratší karanténě,někdy i hned dala do akvárka.Nakoupeno mám z ověřené akvaristiky.Ale k terčovcům si to nerisknu,rybky vypadají zdravě a jsou čilé,ale raději bych měla jistotu,že si nic nezavleču.Co se týče vnitřních parazitů,myslím,že je to ok(podle trusu).Ale jakou inkubační dobu má např.krupička?
Podle mých minulých zkušeností se mi krupička objevila týden po přidání nových ryb do akva.Takže by mi na ni mělo 10 - 14 dnů stačit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.05.2009 18:17 Muž Yirka [9118] Re: Alena.sv
Není se proč červenat, tvůj dotaz a Sidova odpověď jsou dobrou příležitostí si zopakovat, že i karanténa má svá pravidla a pokud karanténou není slušněji zaběhlá nádrž příslušné velikosti může to být silně kontraproduktivní. Karanténa pak při delším pobytu rybek může být startovadlem problémů.
Pokud není dobrá karanténa k dispozici je někdy opravdu lepší dát ryby přímo do nádrže, zvláště když jsou koupeny z ověřených zdrojů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.05.2009 17:30 Žena Alena.sv [89] Re: Sid
:-) Hmm,teď když to po sobě čtu,tak si to taky říkám.Červenám se,že se tak hloupě ptám. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2009 17:28 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Alena.sv
Pro karanténní nádrž platí stejné principy nitrifikace, jako pro jakoukoli jinou nádrž. Z toho zkuste vycházet. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.05.2009 17:23 Žena Alena.sv [89]
Ahojky.
Mám jiný dotaz,co se týče karantény.Napadlo mě to teď,protože mám v cca 50l karanténě nové rybky.
Nejsou vlastně v nezaběhlém akváriu? Nemůže jim to ublížit?
Vodu jsem dala z poloviny ze zaběhlého akvárka a doplnila čistou vodou.Filtr už byl používaný,ale před časem.Do akvárka jsem dala misku s rostlinkami a malý kořínek,aby tam neměli jen holé stěny.
Rybky vypadají zdravě a čile,ale jistota je jistota,a tak to chci udělat,jak se má. ;-)
Takže ještě poddotaz.Jak často a kolik vody v karanténě měnit?
A rybky v karanténě nechat 2 týdny,nebo déle? Teď tam jsou týden a jak říkám jsou v pohodě.Ale půjdou k terčovcům. ;-) Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 19:13 Žena datura [104] Re: ims
ne šneky se vykašli. pravděpodobnost, že by tropičtí šneci přenesli nějakou chorobu je nula nula nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 07:57 ims Re: Hatomi
a jak mam na snekovi pozorovat problem ? Prenasi sneci nejake rybi nemoci ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.04.2009 07:26 Žena Hatomi [27] Re: ims
jak bylo řečeno 14 dní,ale pokud se projeví problém täk déle... ale pozor pokud máš karanténí akva maličké,tak dbej zvíšeně na údržbu! jinak by se ti mohlo stát,že ti rybky onemocní jen tvou vinou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2009 07:17 ims
a na jak dlouho dat do karanteny koupene sneky ? Nebo je lze preventivne vykoupat v nejake lazni ? Na snekach toho moc nepoznam. Muzou treba prenest kozovce nebo obrnenku ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 22:28 Muž navik [908] - SumciRe: Danila
Danila napsala: ... chce to vzduchování, úkryt a denně měnit část vody.
Pokud jsem na něco zapomněla, opravte mě X-)...
Vzhledem k tomu, že karanténa by měla trvat několik týdnů, tak i opatrně a vhodně krmit ;-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.01.2009 20:36 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: makky
U sumců musíš počkat,až se nemoc,pokud nějaká bude,projeví.Jsou velmi citliví na léčiva.Pak budeš eventuelně vědět,co léčíš.Karanténa slouží k tomu,abys zjistil,zda jsou ryby zdravé,při okamžitém přidání ryby do akva může být pozdě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 20:35 Žena Danila [4489] - SumciRe: makky
Makky, nepřeléčuj ho vůbec, protože to je nesmysl. Sumci jsou obecně hákliví na léčiva a léčit zdravé zvíře " preventivně" je cesta, jak mu zničit zdraví. Nemáš - li karanténu, v nouzi můžeš použít i velkej kýbl( já jsem použila 50 l barel) - nesmí v něm ale být žádné zbytky saponátu, ale chce to vzduchování, úkryt a denně měnit část vody.
Pokud jsem na něco zapomněla, opravte mě X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 20:10 makky Re: Danila
Co s ním mám teda dělat?jak ho mám přeléčit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 19:38 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: prisavnik
A další otázka,NA JAKOU NEMOC?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 19:36 Žena Danila [4489] - SumciRe: prisavnik
čím bys ho sakra preventivně přeléčil?? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 19:28 R Muž Mrakoplash [1776] Re: Dušan2
Karanténa by měla být samozřejmostí a na všech webech, a ve všech knížkách se to píše. (akvaristických)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 18:36 Dušan2 Re: makky
Z pochybného obchodu je lepší nekupovat,já sem karanténu nedělal a pomřelo mě půl akva, kupovat je z osvědčených obchodů i když je to dražší. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 18:24 Muž prisavnik [51] - RostlinyRe:makky
Do dzbanu ho mozes dat,ale chcelo by ho preventivne preliecit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.01.2009 17:52 sokar Re: makky
Nezlob se na mě,ale když sou ryby z pochybnýho obchodu,tak je radši nekupuj. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 17:34 Muž Horác [3942] Re: makky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2009 17:23 makky – karanténa po nákupu
Koupila sem si krunýřovce a chci ho dát do karantény aby nepřinesl nákou nemoc,protože je z docela pochybného obchodu.jak karanténa probíhá?Jak dlouho tam má být?Stacilo by dát ho do velkého džbánu? :)nemám kam ho dát jinam.On je ještě malý a když je připláclý na skle tam asi nepotřebuje moc prostoru.díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2008 13:44 Muž DonJuanKarlos [30] Re: Mobbydick
asi to pomůže, ale nedá se to použít u krunýřovců, kteří jsou na léčiva hákliví ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2008 08:00 Muž Mobbydick [4]
Skromnej dotaz : nemám karanténu, takže když přinesu rybky z akvaristiky, nezbývá mi nic jinýho než je dát do akva. A teď : protože je tam nedám rovnou, ale nejdřív i s pytlíkem přikolíčkovaným ke sklu a voda cca 1/2 na 1/2 ( donesená a z akva), co když do toho pytlíku na tu půlhodinku až hodinku co tam jsou dám maličkou dávku exitu jako prevenci? Nejvíc se z akvaristiky stejně tahají plísně apod, tedy nemoci proti kterým tento přípravek funguje. Vím že ta hodinka není nic moc, ale ryba se v tom aspoň vykoupe a protáhne tu vodu sebou. Co na to odborníci? Jestli mi napíšete že je to blbost, zlobit se nebudu, je to jen takovej můj nápad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   19.06.2008 22:57 marsz Re: TomasB
Chce to myslím vyčíhnout místo, kde je nakupujete. Ideální je asi hodit kompletní posádku akvária najednou. Mám mladé krásné rájovce. Jejich otec byl kupovaný jako nemocná rybka pro želvu za 5,- Kč. Vždycky mi bylo líto dát rybky ze sáčku do nějakého 12-ti litrového šmejdu a dva týdny je tam šikanovat, a pak je teda slavnostně hodit do akvárka. ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2008 17:46 Muž TomášB [12]
Koupil jsem si v neděli dvě rybky, dal jsem je do karantény, rybky jsou pořád bez příznaků nemoci, tak už pět dní, vím že v karanténě mají být nejmín týden ale fakt nemají příznak nemoci, můžu je už dal do společenské?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2007 11:59 Muž Turok [18] Re: Honza
standartně 14dnů, ale i zde platí, že čím déle tím lépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2007 11:57 Honza – KARANTÉNA
Ahoj, jak mají být nově koupené rybky v karanténě, abych vyloučil, že si do akvária zavleču nějakou nemoc.
Dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2007 09:44 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: Eva_R
1. až tak nad 2,5 cm a více
2. pokud to bude pár, tak jakžtakž, dva samcise budou nahánět
3. to nee
4. v karanténě filtr být nemusí, protože se ale dělá bez kytek, je kvůli cirkulaci vody a okysličování vhodné vzduchování

Pokud máte v akvárku zatím jen takhle málo ryb, risknul bych to s tím novým ancistrusem rovnou do akvária:
1. pečlivě a dlouho si prohlédnout akvárko, ze kterého budete novou rybku kupovat (žádné mrtvolky, podivně plovoucí ryby, krupička...)
2. doma přelít do nějaké sklenice (třeba od kompotu), tu vložit do akvária k vyrovnání teploty
3. po 15ti minutách vyměnit část vody (max. 1/3) - doplnit vodou z akvária - zvykání na jiný chemismus
4. po půl hodině vyměnit ještě jednou 1/2 vody
5. po půl hodině odchytit sumce do válečku, odlít z něj všechnu vodu a samotnou rybku šoupnout do akvárka (aby se nedostala do akvárka žádná voda odjinud)
časy jsou samozřejmě + - autobus ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2007 23:08 Žena Eva_R [365] - Obojživelníci – Koupě rybky - karanténa
Prosím, mám několik dotazů. Chtěla bych si koupit samečka ancistrusa do 110 l akvária, kde žije měsíc skupinka pavích oček a jedna ancistrusice :-) Nemám karanténu a nerada bych přinesla do akvárka nějakou nemoc, mezi potěrem pavích oček je jedno očko úplně zlaté barvy, jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet...

1- u jak velkých ancistrusů lze rozeznat pohlaví, kdy jim narostou fousy?
2 - až ancistrusové vyrostou, nebude dvoum stodesítka malá?
3 - nemám karanténu a víc rybek kupovat nechci, stačila by na pár dnů pro ancíka jako karanténa pětilitrová lahev? Asi ne, co.....
4 - musí být v karanténě filtr?

Předem děkuji za odpovědi

ahoj

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 7471x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4951?kolik=4999