Přihlásit se RYBICKY.NET »

Odkalování

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Odkalování
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr1
Jak tak koukám na vaši prezntaci Petře, tak zjišťuji, že máte problém z řasou, tak pak nevím jak mne můžete něco vyčítat, když tady pracujete jenom s teorií a v praxi(u Vás) to vypadá, tak jak to vypadá.... spim spim spim

Nevyčítám, pouze upřesňuji. A druhá věc - jak víte, jaký je stav mé nádrže? V deníku píši k 27.11., že tam nemám ani řasy ani sinici. Sinice ani nikdy nebyla, byla pouze špatně identifikovaná fotka. Po hnojení se pár drobností rozjelo, zejména zelená řasa, ale to je vyřešeno také. Problém byl v tom, že růst rostlin nebyl tak rychlý a všechny byly cca 20 cm vysoké. Akva tedy bylo přesvětlené (na množství hnojiva a fosfor z výměny vody). Kromě toho, někde tam píšu, že řasa (dříve špatně pojmenovaná sinice) roste hlavně pár dní po výměně vody. Vodu neměním a mám klid. Jen pro informaci, v současné době je tam 50 ryb plus krevetky (i dvě větší Atyopsis), řasa neroste, škodlivé látky neměřitelné a NO3 okolo 12-15.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr1 – Re: chicko
Samozřejmě - pokud mám náladu a chuť, odsaju například místo, kde krmím, případně kam se dostanu nějak jednoduše. Většina dna mám již nedostupnou. Případně nějaké věci hladiny, zbytky po stříhání květin .. Proč bych měl do akva dávat vodu horší, než tam mám?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - chicko
Jak tak koukám na vaši prezntaci Petře, tak zjišťuji, že máte problém z řasou, tak pak nevím jak mne můžete něco vyčítat, když tady pracujete jenom s teorií a v praxi(u Vás) to vypadá, tak jak to vypadá.... spim spim spim
No to teda nevim jestli Vy časteji odkalujete než měníte vodu(já měním 1/4 vody týdně....samozžejmě nenechávám vodu jen tak odtékat, ale odkaluji)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr1 – Re: chicko
Protože chceš odstranit detrit, aby se ti voda nezkazila? Třeba NO3 v akva 10 a ve vodovodu 30? Takže jen čistíš, ale vodu neměníš tak často?
Ano tak proč nejdříve odstraňovat detrit tímto odkalovačem a poté měnit vodu- když se to spojí tak ušetříme čas palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr1
tímto odkalíš detrit, ale nevyměníš vodu což je také potřeba

Nejsou odstranění detritu a výměna vody dvě samostatné věci, které se pouze často slučují do jedné činnosti?

¨
tímto odkalíš detrit, ale nevyměníš vodu což je také potřeba a pokud se tím nebudeš hrabat do hloubky, tak určitě všechny živiny neodstraníš. Celkově tento odkalovač nedoporučuji smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - douda – Sera odkalovac bez vymeny vody?
foto nejak nevyslo, zde je odkaz aqua-tip.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - douda – Sera odkalovac bez vymeny vody?
Ahoj, mate nekdo zkusenost s timto odkalovacem? Viz prilozene foto. Timto odkalovacem se muzu v podstate treba hodinu hrabat ve dnu a skoro vsechen detrit odsat :-) , neni to na druhou stranu kontraproduktivni? Nejake ziviny ve dne prece maji zustat, nebo se mylim? :-O
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynar – Re: MiHl
To taky netuším, ale určitě to záleží na spoustě okolností (rozdílná voda, světlo, rostliny, filtrace, ryby, atd...). Mě to ancíci dělali s okurkou taky tak, ale já jim nedávám více přídělů, jen jim tu okurku rozříznu podél a každý žere na jednom konci. viz. odkaz níže ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Anuk
Já myslím, že to je tím, kolik je v akva nálevníků. Asi jich tam mám hodně a když tam ještě přidám zelrninku, začnou se množit jak diví a je konec.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MiHl – Re: rolandmynar
nevím čím to je,ale nikdy jsem se zeleninou neměl problém. Asi to není správné, ale když dám ancákům pár plátků okurky/rajčete (musí jich být víc, větší menšího jinak k žrádlu nepustí), tak ji pomalu ožužlávají klidně i půl dne a s vodou není sebemenší problém. Když to samé udělá přítelkyně, tak ji to vodu zakalí poměrně rychle. V čem je rozdíl? Netuším... ale zajímalo by mě to
 Reagovat na tento příspěvek 3  - rolandmynar – Re: Anuk
Nespařuju, ale mám ho ze zahrádky. Když dávám z obchodu, tak ho ale velmi důkladně opláchnu z postřiků. Skřípnu ho mezi magnety a spustím na dno.
Ten salát spařuješ? Já se vždycky, když přikrmuju zeleninou, bojím dusičňanů, aby se mi ti hladovci neotrávili. Zvlášť na tom starším ancíkovi dost lpím :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynar – Re: Anuk
Měl jsem taky zákal z okurky, ale pak jsem zjistil, že se nesmí nechat déle než tak 15 min, ale to jim bohatě stačí. Žrali by to furt. Stejně tak ale reagují i na salát. Ten mi vodu ještě nezkazil (nestihl to)
Krásný video potlesk těm teda chutná! Nedělá ti okurka ve vodě zákal, já jim jí, když začli devastovat kytky, dávala a chutnala jim, ale nálevníkům taky hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynar – Re: Anuk
Šoupni ancíkům okurku nebo salát a nebudou hoblovat kořen. Moji s tím taky přestali. www.youtube.com/…
Jo a taky nevím, jestli to je možné nebo si to sugeruju, ale všechny choroby, co jsem kdy v akva měla se objevily krátce po odkalování, jakoby to ty rybky oslabovalo ( i když je to asi blbost ). Ancíci taky prasí tím jak strohají kořen, všude plavou kousíčky kořene....kdybych na ně tak netrpěla, tak už jsou z nich bezdomovci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác – Re: Anuk
To mi povídej :o) ... Měl jsem 3 ancíky a 2 mladé thorakáty celkem dlouho v karanténě (s holým dnem), tak vím moc dobře, jaký to jsou čuňata :o) ... Filtry nestíhaly.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Anuk – pro Horáce
Hm, klobouk dolů, jak to máš promyšlený. Já jsem technický antitalent :-) Rybek tam moc nemám, 8ks - sumci a pancíci, párek skalár, 10 neonek a hlavní kámen úrazu - 2 ancíky ( větší má už minimálně 10 cm a je to veležrout :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác – Re: Anuk
Záleží na množství ryb v nádrži a jejich metabolismu (neonka x gupka). Pokud chceš intervaly mezi odkalováním prodloužit, musíš zredukovat ryby. Co se pancéřníčků a jejich víření bordelu týče, to jsem se pokusil vyřešit vyspádováním dna a umístěním sacích košů filtrů k přednímu sklu - viz horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Anuk – jak často
odkalujete? Mám 190 l akva a odkaluju 1 za tři týdny, ale zadá se mi to moc často. Vzhledem k tomu jak hodně dokážou "kakat" :-) ancíci to je tak akorát, ale voda je v té době ještě nádherně čistá, testy vycházejí ok, jen pancéřníčci, když rejou, tak kolem nich lítá "smetí". Nejde mi o to, že bych tomu nechtěla věnovat čas - spíš, že to rybky nemají moc rády - plašší sumečci pak týdem nevystrčí ani vousek z dutinek v pařezu a když se postupně uklidní a začnou vylézat, jsou zase hodně lekaví :-( a když se přestanou lekat - tak už je tu zase další odkalení....

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - matrix069
Súhlasím s Gošice. Pred cca 2 mesiacmi som zakladal 248 L akvárium a zákal som nemal žiadny/aspoň som si nevšimol. Keď som však zakladal 112 L kedysi dávno tak som sa nemohol zákalu zbaviť aj mesiac. Ale čím to bolo neviem. I keď do 248 L akvária som dal už zabehnutý biomolitan z 112-stky. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - gošice
Take to myslim enni normalni, ja ho mel vzdy, nejmene par dnu, ruzne intenzivni.

Já myslím, že je to normální...zákal jsme měli u většího akvárka tak dva, tři dny, po znovuzaložení jen z večera, ráno nebyl a v malých akvárkách nebyl vůbec....mám ještě 30 litrové akva na pěstování rostlin a tam zákal též nikdy nebyl. Zákal dle mého soudu být nemusí, řekla bych, že záleží na mnoho okolnostech. (Jakých??? Nevím..mnoha smich )
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: Lucianetta
Take to myslim enni normalni, ja ho mel vzdy, nejmene par dnu, ruzne intenzivni.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta
a je "normální", že jsem akvárko zakládala 2X, a ani jednou se mi zmiňovaný zákal neobjevil? jsem za to ráda, jen mi to připadne divné, když je to vlasně "běžné"... a to nemám ani filtr, jen rostlinky...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: Nik
Me taky, a rad se nad jinym duvodem zamyslim, ale at zpytuju jak zpytuju, nic me nenapada.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nik – Re: filipsi
Hádat se nebudu - když můžou tak můžou ;-) X-). Jen mně to přijde divné...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: Nik
Asi muzou, nebo co. Taky by se mi to nezdalo, kdyby se me zakal u nibanu nedrzel asi tak tri tydny. Postupne slabnouci, na konci uz jen slaboucky. Nevim. Pokud ma nekdo jine vysvetleni, sem s nim. Co jinde pamatuju, za pet dni bylo ciro.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nik
Vzhledem k tomu, že se zákal drží už 25 dní, tak bych spíše hádal špatné složení dna nebo jinou zradu. Nálevníci tam tak dlouho být nemůžou, zvláště s běžícím filtrem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robert
A co takhle od Dajany Aqua start plus, nebo Clear aqua, v kombinaci s Biofiltr v tabletách.
přidej "hodné bakterie"- např denitrol
 Reagovat na tento příspěvek 0  - alex
Jaké rýpání, mně se ten zákal drží víc jak 25 dní, tak si myslím, že už je to dost dlouho. Nemůžu se ho zbavit, normálně mi jede venkovní filtr Fluval, rostliny jsou víc jak 20 dní osazené. Zákal není silný, je to jen taková jakoby mlha, akva není průzračné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác – alex
Já si trochu rejpnu: Proč a nač to vlastně chceš urychlit? Rostlinám to nevadí a ryby stejně nemají v čerstvě založeném akváriu co dělat ...
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Roman
Je třeba aby fungoval filtr.Jedná se o nálevníky.Pokud se filtr dobře zaběhne, tak bakterie v něm přes noc veškeré zakalení zlikvidují.každopádně je nežádoucí jakkoliv čistit filtr a měnit často vodu.Po cca 3 týdnech se dá už zajít na běžnou údržbu nádrže i s částečnou výměnou vody. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Norton – Re: alex
Asi nebude nejrychlejší, ale účinný je určitě. Je to ČAS a TRPĚLIVOST. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Aja
Já jsem přidala akorát akvaregulátor, pustila filtraci, topení a zářivku. Myslím, že to moc urychlit nejde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - alex – Zákal vody
Jak se co nejrychleji a nejúčinněji zbavit mléčného zákalu při založení akva, který je způsoben pravděpodobně baktériemi? Je na to nějaký účinný prostředek?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Eff
Zásadně k pokojovým kytkám, od té doby co to k nim leju, rostou nádherně. Nezalévám ničím jiným než vodou z akvária.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vodník1
V zimě zásadně z balkonu 10p. V létě do WC. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - motýlek
přede mnou napsali skoro vše ... občas používám tento odpad do nádrže, kde si předpěstovávám rostlinky bez ryb ...
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Voloďka
Určitě to dávat rostlinkám v bytě. Rostou rychleji. Musím říct, že i když se mamce zpočátku nelíbilo co to mám za velké akva doma (taky 180tka), tak po čase na to nemohla dopustit, protože ji kytky po tom rostly jako divé a pak když jsem se stěhovala a rušila akva, tak mi říkala, že je velká škoda, že už nebude mít tak super hnojivo. Prý to bylo lepší než nějaké hnojivo... Když jsem chtěla odkalit, řekla jsem to mamce a ta ihned šla hledat kybliky, misky a kropičky :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Gabi
Dík :-) Zase plašim
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nik
v poho Gabi:-) Mech je fajn.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Gabi
JeJestli ale zapáchá, tak je něco špatně s akváriem...

Psal jsem, že vodu z akvárka dám do terárka vodu z terárka do odpadu. Ta co zapáchá je z terárka X-) ;-), ta z akvárka voní :-D

Tak teď jste mě vyděsili, když odkaluji, tak voda zapáchá, ale akvárko normálně ne, to voní jako mech, zapáchá to jen jak se v tom začnu rejpat, potom už zase ne. Je to špatně?Jinak ryby mi neumírají, nelapají po dechu, akvárko je zajeté....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - karkra
Voda v akvárku bude vždy vonět jinak než ta čerstvá kterou doplňujeme. Je to uzavřený prostor a probíhá v něm proces stejně jako v přírodě jen s tím rozdílem že v akvu to ovlivňujeme mi. Máme akvo krátce a začali jsme ji taky používat na zalévání pokojovek. Uvidím časem a dám teky vědět ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matrix069
V lete na kvetiny v zime na klzisko pred barákom! :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bunda
Já pracuji jako technik na čistírně odpadních vod. Jen to klidně lejte do odpadu, pro nás je ten kal velmi výhodný. Zpracujeme jakékoliv množství. Ale na kytky taky dobrý.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 62 63

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 46080x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4345-odkalovani?od=2437