Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
fiiiha tak nejvic co sem pred rokem a pul sehnakl bylo 17000mcd u zelene... tak to to de kupredu velikou rychlosti...

0 04.04.2010 23:03 ustredna Len pre info
pouzite led: biele 20000mcd studene svetlo, modre 18000mcd.
...Fotosynteza zacina uz pri velmi slabom svetle...
A dýchání při "nulovém"...

Abyste dosáhl kladného výtěžku fotosyntézy, musí být příjem z fotosyntézy vyšší, než výdej z dýchání. Okamžiku, kdy k takovému stavu dochází, se říká světelný kompenzační bod. Různé kytky pak mají tento bod "různě vysoko" = potřebují k jeho dosažení různou intenzitu osvětlení.
Tak potom OK

Bílým světlem bylo myšleno světlo obsahující všech šest základních barev. Ale myslim, že pro dané účely je to fajn a efektivní. Pro rostliny to chce určitě otestovat a pak konstatovat.
0 04.04.2010 22:30 PPro – Re: protein007
Já reagoval ale na odkaz filipsiho, že pro rostlinné akvárko je to prostě málo. A to je pravda. Ano, souhlasím pro Anubiase, možná Microsorium, plastové rostliny a pár dalších to může být OK

Fotosynteza zacina uz pri velmi slabom svetle

Chce tam pestovat anubiasy, na ne to bohato staci.
0 04.04.2010 22:26
ampik [2] - Rostliny filipsi napsal: Cim dal tim lepe, ty das dokonce 3W na 250l, a jeste je budes stmivat
)¨
trochu sem to nepochopil... na 250ku mam svetlo se stmivacem AS-20 co uz tejden ocekavam ze mi postacka prinese...
ja sem nuize psal, ze tyto pokusy budu provadet na nadrzi umistene uvnitr stolku 250l akva a bez pristupu deniho svetla... takze se uvodi, co pod LED poroste
Cim dal tim lepe, ty das dokonce 3W na 250l, a jeste je budes stmivat
(a ted vazne - pomernou jednoduchost stmivani beru take jako velikou vyhodu diod. Ale u vyssich vykonu se tahle vyhoda take zacina trochu ztracet a zarivky se stmivatelnymi predradniky opet zatim vitezi jak cenou, tak jednoduchosti)
0 04.04.2010 22:10 PPro – Re: host
Ale právě na tom byla založena ta rychlá úvaha: Příkon je příliš malý na to, aby to bylo vhodné pro růst rostlin, takže není nutné vůbec zkoumat detaily o tom, jaké je spektrum. Fotosyntéza je chemická reakce a ke svému průběhu potřebuje dodávat světelnou energii. A pokud dopadající světlo nemá dostatek energie, tak prostě kytky nerostou.
...no ked to tak zoberem a gringo ma 1x zářivková trubice 150cm, 58W...tak 20W lediek bude celkom v pohode...

Raimok napsal: .. Protože přímo emitovat bílé světlo nelze... ... u dalších diod probíhá emitace ultrafialového záření, to je luminoforem transformováno na bílé světlo..
Egh, no, co na to rict? Ono totiz "bile svetlo" tak nejak neexistuje, u zarivek, diod, ... ani u niceho jineho.
host napsal:.. že Filipsi po přečtení hodnoty V +A nemusí číst dál... Nereagoval jsem na velikost nádrže a obsah litrů...
No to ja samozrejme ano. Pokud bude svitit 20W LED do 20l akva, nemam namitek, muze to s pravdepodobnym uspechem zkusit. Do 300l je to pro uspesne pestovani rostlin holy nesmysl. Nicmene rec je o malawi, kde staci, kdyz uvidime (apon trochu

) na ryby.
Myslim, že ledky budou fungovat. Musí být luminoforové,no. Protože přímo emitovat bílé světlo nelze. Některé bílé ledky emitují modré světlo, část tohoto světla je luminoforem transformována na žluté světlo a díky míseni barev vzniká bílá. No a u dalších diod probíhá emitace ultrafialového záření, to je luminoforem transformováno na bílé světlo, stejně jak u zářivky, viz. níže.
Rozhodně vydrží dlouho a dá se s tim variabilně pracovat.
0 04.04.2010 21:57 host – Re: host
Regoval jsem na to, že Filipsi po přečtení hodnoty V +A nemusí číst dál. Proto jsem uvedl přirovnání žárovky k zářivce. Nereagoval jsem na velikost nádrže a obsah litrů! Nejsem zatím příznivcem led byť již existují dostatečně výkoné prvky, ale současné době to je velice neekonomické řešení. Asi tak.
ustredna napsal:..obrovsku vyhodu a to, ze mi vobec neohrieva vodnu hladinu....
Zaroven nevyhodu, ze moc nesviti. A to je u veci za 180E dost podstatna nevyhoda. Ale proc ne, malawi, muze byt. Jen mi nejak unika smysl nedat misto toho jednu 20W zarivku, svetla bude stejne, ne-li vic. Ale je pravda, ze s malymi diskretnimi zdroji LED muzu lepe svetlo rozmistit, smerovat, podtrhnout nejaky objekt v akva, takze jakys-takys smysl vidim.
Ppro - ano, tak nejak jak pises, ucinnost je podobna jako u zarivek, Nejnovejsi cipy jsou cim dal lepsi, ale to neni pripad toho, co ustradna pouzil, tam je to naopak znatelne horsi.
host - blablabla, az o tom budete neco vedet, muzeme vest diskuzi.
0 04.04.2010 21:19 PPro – Re: PPro
0 04.04.2010 21:15 ustredna Toto osvetlenie ma obrovsku vyhodu a to, ze mi vobec neohrieva vodnu hladinu, nakolko led diody nevyzaruju ziadne teplo. osvetlenie je osadene na akvariu typu malawi, tanganika, kde mi budu prevladat kamene a koren, a budu tam max. 3 ks rastiny Anubias barteri var. barteri.
0 04.04.2010 21:14 PPro – Re: host
Velmi orientačně: Účinnost nejnovějších LED prezentovaných na veletrzích je cca 120 lm/W, zářivka cca 60-80 lm/W, žárovka cca 20 lm/W. Tzn., že účinnost LED je cca 2x vyšší než u zářivek. Jestliže příkon osvětlení z LED je cca 13 x 1,5 = 19,5W, pak to odpovídá příkonu zářivek cca 40W, což na 300 litrů by bylo málo. Takže bych souhlasil s Filipsim. Vše je ale velmi orientační, protože to je jen odhad, neznám konkrétní typ použitých LED (a že jsou mezi nimi i přeborníci ve svítivosti, ale to by nebylo za tuto cenu)a navíc to nevypovídá nic o spektru...
0 04.04.2010 21:01 host – Re: filipsi
....jeho mnozstvi a energie bude proste umerna te co dodame. Takze tady absolutne nedostatecna

BLA,BLA,BLA!
Když to vezmete z opačné strany tak podle Vás bude žárovka s příkonem 40W dávat stejné množství světla jako lineární zářivky o stejném příkonu!

ustredna napsal: ..napajanie 13.1V odber cca 1.5-1.6 A...
... To mi staci, dal cist nemusim, jako osvetleni pro rust rostlin to bude absolutne nedostatecne na 300l akva.
Problem "prosvitit" vodu neexistuje, ale i kdyz se subjektivne zda, ze nejake to svetlo (i dost) vidime, jeho mnozstvi a energie bude proste umerna te co dodame. Takze tady absolutne nedostatecna

Čaute tak když vám tam chybí ta zelená tak co třeba tam mít i mezi těma bílýma zelené LEDky ??? Takovým způsobem by šlo doplnit celé spektrum nebo snad ne ?

0 04.04.2010 16:41 neipori – Re: ustredna
Projektu fandím. Možná bych vyzkoušel pár LEDdek v červené barvě pro lepší spektrum.

jo az neco bude tak to koupim ale az zalozim 250ku
...tak Cabombu

ja tyhle baheni kytky nemam - jsem vysazenej na vyslovene submerzni kytky - takze nemuzu slouzit
...ako som vravel -Ludwigie,Limnophila aromatica, Hygrophila polysperma 'Variabilis' a ine...
...toto treba vyskusat
...ani CD ani hranol..."nic" neriesi...

no minimalne pred hranolem se pouziva kolimator, u CDcka, ktere neni rovnobeznou mrizkou muze diky interferencim adici barev asi vznikat ledacos
koukam, ze ty take nepises uplne vsechno, co? aby z toho pak nekdo nedelal spatne zavery

Mno..., ono je také třeba to CDčko použít "poněkud specifickým způsobem".

To naklonění disku ke a od zdroje nejsou všechno, jen součást postupu. Mám teď jinou zábavu, takže bude-li čas, můžeme pokračovat později.
Třeba se to tu do té doby vyřeší beze mne.
Ještě poznámku: ideální CDčko určitě není, ale stačí určitě.
hele a jsi si jisty, ze to CDcko je uplne idealni? kouknul jsem se ted pres nej na vsechny mozne svetla co tu doma mam a vidim u vsech kompletni spektrum
dokonce na nem vidim kompletni spektrum i u sodikove vybojky, kterou tady take mam (Narva HPS-Em 70W) a podle DS vyrobce sviti z 95% nad zelenou konkretne nad 560nm
ted se nazhavila i 70W metalhalogenidova vybojka Philips a take kompletni duha
vzdycky vidim kompletne spojite spektrum - u hranolu jsem videl jednotlive slozky a mezi nimi tmava mista
tak jeste jednou napisu to znova - vzal opticky hranol a rozlozil s nim svetlo vychazejici z LEDek a pak jeste ze zarivek Osram 827 a 840 - nikde v rozlozenem spektru u obou svetelnych zdroju jsem nevidel zelenou barvu
vysvetleni pro to zadne nemam, ale nebyla tam - nevim o cem chcete polemizovat - proste tam nic zeleneho NEBYLO
abych mel jistotu tak jsem to jeste zkontroloval na slunicku - kde byla "duha" kompletni
bez ohledu na to o cem se bavime...znovu vytrhavas veci z kontextu...bavime se, abych to pripomnel, jak dalece pokulhava svetlo z LEDek za zarivkovym - jen jsem tim celym psal v kontextu tohoto vlakna, ze po rozkladu svetla hranolem obou techto zdroju bylo spektrum podobne a tudiz nevidim duvod proc by mely kytky pod LEDkama stradat
Řeč není o hranolu a na to, abych si prohlédl viditelné spektrum, mi stačí obyčejné CD-R...
S vámi je opravdu radost chtít na něco upozornit...

Tak ještě jednou, polopaticky:
...zelena - ale ta chybela i u zarivek konkretne Osram 827 a 840...
Jak jste přišel na to, že u zářivek OSRAM 827 a 840 chyběla "zelená"?!

Chcete říct, že výrobce lže o světelném spektru?
vezmi si hranol a rozloz si to svetlo - pak uvidis
p.s.: hranol byl evidentne v poradku

na slunicku to bylo kompletni
...chybi u vsech zelena - ale ta chybela i u zarivek konkretne Osram 827 a 840...
To myslíte vážně?

Nebo je to opět nějaké "zakódované", jako ty výroky o
"vhodnějších podmínkách pro nitrifikační bakterie"?!

kortezhugo napsal: ...ved-"hej" len "valisnerie, recanka, ricia, egerie, ruzkatec, okrehek" som mal aj uplne bez osvetlenia - teda iba denne svetlo a "islo" to...
ja tam ale denni svetlo nemam prakticky zadne - akvarko je ve jizni stene v mistnosti s oknem na sever, takze svetlo jde jen predni stenou akvaria - pokud bych nesvitil tak je tam tma kde neporoste nic - rozhodne ne s takovym prirustkem za 14 dnu
a jak jsi na to prisel ze orezane spektrum? sice to neni to same co denni svetlo, ale je to uplne stejne jako u zarivek...
bile ledky jsou delane totiz uplne stejne - pouzije se polovodicovy krystal ktery sviti monochromaticky a na nej se nanese luminofor, ktery teprve vyzaruje neco podobne bile - takze to sviti a spektra jsou podobna jako u zarivek - kdyz se kouknes do katalogovych listu tech ledek tak tam rozhodne neni jedna osamocena cara
nedavno jsem kupoval kolegovi pro deticky hranol na rozklad spektra a tak jsem se ti kouknul na ty Cree Q5 co tam mam - jsou tam vsechny barvy vicemene zastoupeny, ale chybi u vsech zelena - ale ta chybela i u zarivek konkretne Osram 827 a 840
takze bych z toho nedelal prilis velkou vedu
...urcite tam kopec rastlin porastie...-mna ale zaujima aku to ma "silu" resp. ako prebieha fotosynteza pri tomto "orezanom" spektre...-to treba vyskusat take druhy co su pri dostatku svetla "cervene"...
...trebars Ludwigie,Limnophila aromatica, Hygrophila polysperma 'Variabilis'...
...na nich vidno "silu" svetla...
tak sem se pevne rozhodl: pouziji a udelam pokus s led na nadrzi 12l s ruznyma kytkama po jedne - jeden kryptoton, jedna bacopa, jeden javskej mech, valisnerie proste vse co najdu.
...vyskusaj daake rastliny malo,stredne,extra narocne na svetlo - celkom ma to zaujima co na to "povedia"...

...jaaaaj

takto...

tiez som s toho Eura este "sevas"

aha... ja sem si neuvedomil, ze to je slovak...

ale hoši

na slovensku maji uz eura takze on myslel 25 centu coz je na koruny nejakych 6 nebo 7kč

...to srandujes

to si dal 9600Kč za ne???
...lebo ako pise ampik...a na Aukre take mnozstvo este menej...
25kc/kus?? to si kupoval po jedne? kdyz vezmu led za 22,- tak 10kusu 18,- 100 kusu uz 15,- a 500 a vic 8,-
Přidat reakci
1 ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256470x