Přihlásit se RYBICKY.NET »

Pancéřníček - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Pancéřníček - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Semtex
Jasně, tuhle fintu taky znám, jenom jsem tou svojí odpovědí chtěl podpořit úsilí kolegyně "Linduš", která se o ten odchov snaží a to krmení žloutkem mě příjde jako okamžitý a dostupný řešení každýmu. Tu zvýšenou hygienu, při tomto způsobu krmení považuju za samozřejmý, ale jistě je dobrý to zopakovat, protože jak známo, opakování, matka moudrosti. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Semtex Re: romant
Jen bych dodal, že je třeba se žloutkem hodně opatrně, rychle kazí vodu.

Já žloutkem nekrmím potěr nikdy, ani trepkou a to potěr Bojovnic, Halančíků nebo Oryziasu patří k nejmenším.
Mám na to drobnou fintu, třecí (v případě Bojovnic) nebo odchovná (Halančíci, Oryziasi) nádrž zařídím tak 14 dní předem s rostlinkama a částečně starší vodou. Rozplavaný potěr tak v prvních hodinách života má víc než dostatek potravy. Den po rozplavání zkusím krmit vylíhlou Artémkou. Pokud vidím, že jí potěr baští, tak artémkou krmim 2x deně.
Nedávno jsem v takové vytíračce nekrmil vůbec. Bylo tam jen 10 bojovniček. Rostli o něco pomaleji, ale bříška měli stále plný. Po asi 14-dnech když jsem viděl že to jde i takhle jsem je začal přikrmovat.

Tak se nebojte, že vám potěr bude hladovět.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: Linduš
Jako univerzální první krmení, který se dá použít u všech rybek je ten vařenej žloutek, kterej se jednuduše rozmělní mezi prsty a ta mlha, jak už psal "Moucha", se použije jako krmení. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Linduš
snažím se studovat, seč to jde. vypadá to lehce, realita je asi jiná. přinejhorším si aspoň plůdek něco nazobe, než to budu vylívat hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bluedream Re: Moucha
U mě to tak také dopadlo ano . Od pana Koblasy krmení beru a trepku jsem jednou testla, dorsigery se mi na ní krásně rozplavaly. Bohužel dlouho nevydržela, také jsem ji musela vylít :-|
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Linduš
jen si nastuduj cim a jak ji krmit a dbej na cistotu, ja ji musel vylejt.... udelal se mi tam sejrajt a docela to smrdelo.....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Linduš Re: Moucha
děkujůůů. jestli se mi podaří vstát tak brzo, přiveze mi jí skoro před barák potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tillecek Re: Moucha
A co si myslíte o těch mikrách? To by nezvládli? Nezkoušel to někdo?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: bluedream
dokonce se da koupit i laboratorni kultura trepky velky ( www.koblasa.cz/… )

pripadne existuji tekuta krmiva, nebo zloutkova mlha
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bluedream Re: tillecek
Potěr je opravdu malinkatý. Chce to pro začátek vířníka, protogen, popř. nějaké prachové krmivo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tillecek – Corydoras elegans
Hoj. Máte někdo zkušenost s odchovem C. elegans? Co jsem se tak dočetl, tak je problém, že je potěr po rozplavání dosti prťavý. Myslíte, že by byl schopný slupnout hned mikry? Díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: sajfrdík
Dobré vědět. Díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sajfrdík
nemůžou... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16
Cauky myslite si ze se muzou pancernicci zkrizit? Mam jich 6´=3 druhy viz profil

Reagovat na tento příspěvek 0  - Landvir
Nemej strach, jak uz tu bylo řečeno, pokud bude mít něco k snědku tak to zvládne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Misho258
tak tento mal len zopar mm a vydel som len jedneho a teraz om si nevsimol ziadneho :( mam tam prisavniky a neonky dufam ze vydrzi :(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Semtex Re: Misho258
Pokud už má nějaký ten centimetr, tak to je šance hodně velká. Loni na podzim jsme zažili stejnou událost. V nádrži byli jak tyhle Thoracaty tak i několik bojovnic. Prcka jsme viděli až když měl asi 2,5 cm a teď už ma tak o 3 cm víc.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PaDa Re: Misho258
Záleží, jak je akvárko zarostlé a jak se dostane k nějaké potravě, ale šanci má, jsou to bojovníci ;-)
U mne dokonce odrostlo několik prcků ve společnosti mřenek, peřovců a podobných nenažraných potvor. Neočekávej ale žádné velké přírůstky ve společenském akvárku... Jen sem tam kousek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Misho258 – Prežitie Panciernička Škvrnitého
dnes rano som si vsimol jedneho maleho panciernicka neviem ani kedy sa to stalo, prezije ked mam v akvariu prisavnika sietkovaneho ??? a aky pocet sa vedsinou narodi ???

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - TuristaRe: Deathbull
šak ano,já mám pancéřníčky pandy a pancéřníčky zelené a ti čtyři všude plavou spolu...nuž jsou to hejnové rybičky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Deathbull Re: vlacek
U mě pandy tvoří hejno s jakýmkoli pancíkem, i např. s Brochis splendens...a to je sakra jiná ryba.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HaDaSRe: vlacek
vlacek napsal: ... Kdyby jste nakonec nahodou nejake pandy navic potreboval, budu mit za drobny peniz asi jeste 7ks k dispozici, ale jsou jeste pomerne male, takze by se vam do treni ted nehodily.
Pandy budu určitě shánět, protože i kdyby se mi nakrásně vytřely ve společenském akva, nemám je kam dát. V odchovničce teď mám rájovce a další akva mi bude nyní sloužit jako přechodný domov pro osazenstvo Kamenolomu, který budu předělávat.
Jak jsou pancíci velcí (staří)? Chtěl jsem jich ještě 6, ale klidně bych si vzal všechny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek Re: xx
xx poskytl presne ten odkaz, ktery jsem mel na mysli :-) Jinak ohledne panciku pripadne otiku cerpam vedomosti hlavne na www.planetcatfish.com
Kdyby jste nakonec nahodou nejake pandy navic potreboval, budu mit za drobny peniz asi jeste 7ks k dispozici, ale jsou jeste pomerne male, takze by se vam do treni ted nehodily.

Edit: jen pro doplneni, zive nitenky, to je ten spravny stimul :-) Jste-li navic z Prahy 4, tak jste blizko zdroje zivych nitenek, v Nuslich je maji prakticky porad, plus patentky a komari larvy
 Reagovat na tento příspěvek 1  - xxRe: HaDaS
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HaDaSRe: vlacek, PaDa
Děkuji Vám oběma za odpovědi. Jak čtu, oba jste se prakticky shodli. Co více si přát. Vyčerpávající. Moc jste mi pomohli.palec
Ptal jsem se hlavně kvůli tomu, že chci více pancíků. Kdyby se mi podařilo je rozmnožit, nemusel bych je kupovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - vlacek Re: HaDaS
Kdy treni - Zalezi, jestli samice hleda misto pro prilepeni jiker (treba na steny akva, nebo jakoby cisti listy), pak by se meli vytrit brzy. Pokud se samec jen snazi a samice na nej nereaguje, nemusi ke treni dojit. Ke treni dojde nejspise vecer a bude probihat pres noc. Pandy moc nepotrebuji stimul ve forme ochlazeni nebo vymeny vody.
Sance prezit - opravdu mala primo v nadrzi, ostatni osazenstvo je nenecha doplavat na hladinu pro vzduch... Chcete-li nejake mlade, seberte jikry do nejake odchovny, staci 10l.
Mezidruhove se dokazi krizit, ale jen nektere pribuzne druhy (na nejakych ceskych strankach jsem videl seznam moznych krizeni, jen si ted vzpomenout...).
Vetsinou netvori hejna s jinym druhem.
Premistenim do jine nadrze by nemel byt proces treni prerusen, pokud budou mit vhodne podminky.

At se podari!
 Reagovat na tento příspěvek 2  - PaDa Re: HaDaS
HaDaS napsal: Mají nějaké období pro tření (nemyslím období dešťů) - večer, ráno atd.?
Tření může povzbudit výměna části vody, časové období je jim celkem jedno.
Když je dám do jiného akva, nenaruším jim tento rituál?
Naopak, můžeš ho vyvolat, pokud bude vhodně zařízené.
Mají potencionální mladí šanci přežít v mém akva (viz prezenčka)?
Šance je opravdu minimální.
Dokáží se panceřníčci množit mezidruhově?
Ne.
Tvoří různé druhy pancéřníčků jedno hejno, nebo se navzájem separují?
Mám 5 druhů společně, někdy jsou dohromady, ale většinou ve skupinkách podle druhů.

Jinak o pandíkovi je pěkný popis zde:
www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HaDaS
Prosím o potvrzení mé teze. Předem říkám, že vím, že panceřníčci jsou hejnovky a já hejno nemám.
Mám dvě pandy. Podle toho co jsem pročetl, jsem si jistý, že je to páreček. Všechny znaky dokonale pozorovatelné. Měl jsem silně přerybněné akvárko. Postupně se mi podařilo snížit stav rybek na přijatelný počet. Předtím se mi pandy držely převážně u dna, a rejdily si pouze tam. Po odrybnění se krásně začaly producírovat u předního skla. Sameček jezdí za samičku a opakuji po ní všechny pohyby. Vypadá to jako synchronizované plavání. Toto se opakuje prakticky celé tři dny. Připadá mi to, jako "zásnubní tanec", o kterém předemnou psal rybníček.
A teď dotazy nebo spíše mé teze.
Protože jsem viděl podobé chování i u jiných rybek v mém akva, třeba u gupek (tam to samec ještě prokládá naparováním), domnívám se, že by se měly co nevidět vytřít. Tuší někdo kdy by to mohlo nastat? Mají nějaké období pro tření (nemyslím období dešťů) - večer, ráno atd.? Když je dám do jiného akva, nenaruším jim tento rituál? Mají potencionální mladí šanci přežít v mém akva (viz prezenčka)?
A poslední dva dotazy na konec.
Dokáží se panceřníčci množit mezidruhově? Tvoří různé druhy pancéřníčků jedno hejno, nebo se navzájem separují?
Vím, že je otázek dost, prosím Vás však o zodpovězení alespoň některých z nich.
Díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - bluedream – Re: boumi
Co takhle si něco přečíst? Třeba ... rybicky.net/clanky/462-pancernicci
 Reagovat na tento příspěvek 0  - boumi
Ahoj chtěl bych se zeptat teď skoušim jestli by sem vytřeli p.skvnití ale jaksi se mi to nedaří poraďte prosím........
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Michal1987 – Re:
vlacek : Presne tak, vystihli ste to.
lamrr : svetlé dno, tuším aj vo svojej domovine majú svetlejšie dno (kde ako samozrejme). Skôr sa mi zdá, že práve Pandíci sú prispôsobení na svetlejšie piesčité dno, pretože u mňa neskutočne splývajú a niekedy vidím "iba" tie ich čierne škvrny. Ale to je len môj názor, môžem sa mýliť samozrejme. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek – Re: lamrr
Prave proto je trochu lepsi ten ricni nez kremicity, ktery je belejsi. Tmavsi to udelas bud plovoucimi rostlinami nebo treba kryptokorynami, pod jejichz listy se pancici radi zdrzuji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lamrr
já koupil pisek řiční v OBI měl sem ho ve vecim akva kteremi prasklo sad
a le nekde sem četl že jim nedelá dobře světlé dno tak nevím :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek
Fotka k příspěvku Michal1987 napsal: ... keď som kúpil riečny piesok z Hornbachu, tak som si nevšimol, že tam sú aj väčšie úlomky a to ani pri prepieraní. Ale vyzerá to trocha "prirodzenejšie".
Je úžasné ich sledovať až po "nos" zaborených v piesku. :-)

Take jsem si myslel, ze tam nejsou, vetsi kameny, ale byly tam a c.habrosus uz si stemi vetsimi na povrchu neporadily. Az prisly pandy, tak to bylo zase ok.
Rekl bych spis, ze jsou v pisku az po usi :-) resp. po prsni ploutve, cela hlava zaborena (na fotce zdaleka neni maximum). Nitenky krmim tak, ze jich supnu do akva cely chuchvalec, nektere pandy sezerou hned, zbytek se zavrta a pandy je pak nekolik dni vyhrabavaji. Vydrzi mi nektere i pres dva tydny, pak koupim dalsi.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Michal1987 – Re: vlacek
... keď som kúpil riečny piesok z Hornbachu, tak som si nevšimol, že tam sú aj väčšie úlomky a to ani pri prepieraní. Ale vyzerá to trocha "prirodzenejšie".
Je úžasné ich sledovať až po "nos" zaborených v piesku. :-)
já na ně nemam vecí akva nes to 60l tetka sou zatim s enderkama v 54 stydim
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Martex42
Já jsem jenom odchovával pancéřníčky zlatopássé, ale řekl bych že je to naprosto stejné. Když je chci vytřít dám cca 15 ks do 50 litrového akvárka. Krmím je živýma nitěnkama a oni se třou jak oživot. Když je budeš dobře krmit budou se třít pořád a budeš mít stovky jiker a následně potěru.
Vyzkoušejte
dal by mi nekdo nake rady jak nejlíp odcovat panceřníčky skvrnite mam na to 60l akva a a na mlase 9l akva
V jednom mam normalni ricni pisek z hornbachu, ktery obsahuje i prakticky prachove castice, ale i nejake kaminky do 1cm. Proto jsem ho castecne presil, protoze po nejake dobe kaminky vylezly na povrch a napravily to az pandy, ktere ho zase prokyprily a na povrchu je ten jemny. Rostou mi v tom valisnerky, echinodorus quadricostatus a nejaka kryptokoryna. V tak jemnem by mel byt problem s uhnivanim korinku, ale tyto rostliny mi rostou. Tvrdost vody neovlivnena, i kdyz pisek obsahuje nejake vapencove castice. V dalsim akvarku mam kremicity 0.4-0.8mm. Ten je trosku hrubsi nez "zluty" ricni, ale take to jde. Pozorovat pandy v tom ricnim je ale parada :-) Taky diky dnu a pancikum nemusim odkalovat, protoze pancici vse rozviri a do jemneho nic nezapada. Staci vzdy,kdyz vycistim filtr :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lamrr – dno
jake je pro ne nejlepsi dno
mam pisčité ale nevím hmm
Nevim to presne, ale myslim, ze by mel byt spise leskly a vyrazneji vybarveny. Pokud mu poskytnes vhodne podminky (voda, teplota, dno, spolubydlici...) a mrazenou prip. zivou potravu, nemel by mit duvod byt nespokojeny. Treba moji duplicareusy pri vystresovani temer ztrati cernou barvu a pak jim nejakou dobu trva, nez se zase vybarvi. Skvrnity je ale prece jen jiny a nemam s nim zkusenosti, s odchiovem ti snad poradi nekdo z mnohych uspesnych chovatelu :-) U svych pand nepoznam, jestli jsou stastne, ale ted se porad trou a jsou jako jedinne moje ryby stale nalepene na prednim skle, naprosto nebojacne. Krome potravy a pisciteho dna pro ne nic specialniho nedelam.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jajaapaja – Panceřík
lamrr napsal: chtěl bych za čít s odchovem panceřníčka skvrnitého nevim jak poznat jestli se cítí dobře.
Někde sem četl podle lesku těla ale nevím jetli má mít matné tělo nebo lesklé.
a prosím o nějake rady na odchov kídy za odpovědi :-)

Asi se ho budeš muset optat. ;-) Tak na tuhle otázku ti asi někdo těžko odpoví.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lamrr – jak se pozná jestli se panceřníček cítí dobře
chtěl bych za čít s odchovem panceřníčka skvrnitého nevim jak poznat jestli se cítí dobře.
Někde sem četl podle lesku těla ale nevím jetli má mít matné tělo nebo lesklé.
a prosím o nějake rady na odchov kídy za odpovědi :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek – Re: Martex42
Diky za rady! To pH 6.5 bych take rad mel, ale bez CO2 nebo michani s nejakym roztokem to nedosahnu, a to se mi s tim zase tolik laborovat nechce :-( Artemku krmis zivou a lijes ji tam i se slanym roztokem nebo prefiltrovanou? Sul pro panciky neni dobra co tak ctu.
Teplota vysoká určitě není spíš nízka, ale stačit by jim to mělo! Já mívám tak 24-26°C.
Mně se pancéřnířci málo kdy vytřou bez živýho krmení.Vodu nějak neřeším používám vodovodní což je 120uS a ph okolo 6,5. Když je chci vytřít předělám skupinku cca 15 ks do 50-ti litrového akvária dám jim živé nitěnky a třou se jak o život To jsem během měsíce měl cca 400 ks potěru.Jako první krmivo je nejlepší artémie a pak třeba nitěnky nasekané patentky cyclops špenát. Všechno se časem naučíš chce to jenom praxi! A musíš zkoušet a laborovat. At se daří.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Linduš – Re: vlacek
nevím, neměřím. ale myslím, že jim vadí spíš kolísání hodnot, než konstantní.
nemůže to být teplotou třeba? mám 20, max.22 topím prckům ve vytíračce. jestli se třeba vlivem teploty neženou moc dopředu a po vykulení jsou oslabení?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek – Re: Chalybda
No ja jeste nerikam hop, protoze se ti ostatni nejprve musi rozkrmit a zacit pekne rust. Mam navic pocit, ze nekteri pujdou ve slepejich starsiho bratra a ze pekne plavou snad jen dva, kteri se narodili prakticky bez zloutkoveho vacku. Neivm, cim byu ale pripadny vadny vyvoj mohl byt zpusoben. Napada mne pH, ktere mam takkolem 7.5, zatimco doporuceni u vetsiny panciku je spise kyselejsi.

Lindus, jake pH mas ty? Jinak patentky maji u mne minimalne obden :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Linduš – Re: vlacek
souhlas s chalybdou. moje vina, že mám jen tři kousky, člověk se učí a bez zásahu by nebyli ani ti ;-)
nítěnkám bych se radši vyhla, patentky bohatě stačí.
někde jsem četla, že se (konkrétně nanus) musí cpát minimálně měsíc předem patentkama.
podruhé se mi podařilo vyprovokovat tření během týdne-dvou, přitom patentky dostali třeba jen dvakrát nějaký den před třením.
prostě to chce "vychytat" i co se týče prcků. naštěstí ti tři jsou značně odolní a mírné pokusy jim nedělají potíže :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Chalybda – Re: vlacek
Tak aspoň, že je to jen ten jeden, všechno se holt přírodě taky nepovede... ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 34 35

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 35191x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2568?od=975